Page 1

Vertrouwen groeit op een goede basis

Uitvindingen voor kinderen

vanaf het begin ... www.haba.de


Design en kwaliteit ‘made in Germany’ „Wat doen jullie uitvinders eigenlijk voor kinderen?“, wordt ons bij HABA vaak gevraagd. Het antwoord is eenvoudig: ze piekeren en peuteren, ontwerpen en verwerpen, tekenen schetsen, bouwen proefmodellen. Dat alles maken onze ontwerpers met veel creativiteit en gevoel voor kindbehoeften. Maar dat is niet het enige. Keer op keer spreken ze met de specialisten uit de constructie- en kwaliteitsbewaking: welk materiaal is veilig voor kinderen? Hoe groot moeten de ballen zijn? Elk jaar ontwikkelen onze uitvinders ca. 500 stuks nieuwe spellen en speelgoed voor kinderen. Van het idee tot aan de proefmodellen is bij HABA alles ‘made in Germany’!

Veiligheid vanaf het begin 3


Materiaal en leveranciers

In harmonie met de natuur

Bij HABA hebben wij de volgende opvatting: elk speelgoed is slechts zo veilig als het materiaal waaruit het gemaakt is! Daarom worden hout, verven en materialen voortdurend verbeterd en gecontroleerd. Net als ons kant-en-klaar speelgoed voldoen ook onze grondstoffen aan alle veiligheidsnormen en -richtlijnen:

Wij gebruiken hout uit duurzame bosbouwprojecten in Duitse bossen; de leveranciers zijn PEFC*-gecertificeerd.

• alle verven zijn op waterbasis en bevatten geen oplosmiddelen. Sinds tientallen jaren werken wij samen met Duitse partners die eersteklas beitsen, lakken en drukinkten aan ons leveren. • materialen voor speelgoed dat wij niet in Bad Rodach produceren, worden in ruwe toestand (bijv. lakken in vloeibare vorm) in Duitsland gecontroleerd en bewaakt.

Kinderen zijn het beste wat we hebben. De natuur is het meest waardevolle wat we hun kunnen schenken door middel van natuurlijk houten speelgoed. Het PEFC-label staat voor duurzaam en verantwoord bosbeheer. Zo blijven onze bossen ook voor de toekomstige generaties behouden: als levensbasis, arbeidsplaats en recreatieruimte.

Vertrouwen

groeit op goede grond Voor duurzaam bosbeheer www.pefcnederland.nl

5


Productie Zoals u op de foto rechts ziet, aanschouwt onze Moby in Bad Rodach het levenslicht. Alleen deze rammelaar? Nee, ook bouwstenen en speelfiguren – bijna alles van hout. Zo gebeurt dit hier al meer dan 70 jaar. Het overige speelgoed produceren wij inmiddels in de meest uiteenlopende landen. Natuurlijk, dat heeft ook economische redenen. Maar wij willen u een hoge kwaliteit tegen acceptabele prijzen aanbieden. Niet in de laatste plaats behouden wij op deze manier ook arbeidsplaatsen in de verkoop, marketing en distributie in Duitsland. Onze wereldwijde producenten selecteren wij natuurlijk zorgvuldig: wij bezoeken regelmatig de productie ter plaatse en controleren de kwaliteit. HABA-artikelen van stof of kunststof worden bij fabrikanten geproduceerd die wij volgens strenge criteria controleren, bijvoorbeeld aan de hand van sociale standaards (arbeidstijden, -voorwaarden, kinderarbeid). Deze fabrikanten zijn onder andere volgens de ICTI-codex* gecertificeerd. U kunt dus vertrouwen op HABA, ook als er niet ‘made in Germany’ op de verpakking staat.

* De International Council of Toy Industries (ICTI) bevordert ethische en veilige praktijken in de speelgoedproductie. Zijn leden verplichten zich tot billijke, rechtmatige productieomstandigheden die in de gedragscodes van dit orgaan zijn opgenomen.

6

Met

de hand gemaakt


Badderen voor de veiligheid: de inweektest

Keuringen Voordat ons bloemenelfje naar u op reis vertrekt, wordt zij net als al het andere speelgoed van HABA uiterst grondig getest. Deze keuringen gaan verder dan de wettelijke voorschriften – en die zijn voor speelgoed bijzonder streng! Landesgewerbeanstalt Bayern (LGA) test voordurend zowel onze materialen alsook kant-en-klaar speelgoed. Dit onafhankelijke keuringsinstituut met jarenlange ervaring controleert o.a. conform de volgende normen en richtlijnen: • Europese norm voor de veiligheid van speelgoed 88/378 • Amerikaanse norm ASTM Standard Consumer Safety Specification on Toy Safety (F 963) • Levensmiddelen-, gebruiksvoorwerpen- en voedermiddelwetboek (LFBG) Bij babyspeelgoed laten wij bovendien controleren of het aan de eisen van het GS-teken voldoet. GS staat voor ‘Geprüfte Sicherheit’ (goedgekeurde veiligheid) en betekent dat de producten vrijwillig en langdurig door de fabrikant worden gecontroleerd.

Met het kwaliteitscertificaat (QZ-logo) van LGA wordt ook de gebruiksgeschikheid getest.

Wij controleren ons speelgoed enerzijds op chemische ingrediënten, bijv. op azokleurstoffen, weekmakers en op aanwezigheid en uittreding van zware metalen. Anderzijds controleren wij de mechanische veiligheid van al ons speelgoed dat hierbij doelbewust wordt vernietigd om mogelijke gebreken in de productie te kunnen herkennen. De volgende tests voeren wij uit: • inweektest ter controle van de stevigheid van alle afzonderlijke onderdelen met aansluitende trekproef • schok- en valtests • controle van de ontvlambaarheid, speeksel- en zweetbestendigheid Bovendien controleren wij met speciale sjablonen of kleine onderdelen door kinderen onder de 3 jaar inslikbaar zijn, bij trekdieren controleren wij de koordlengte enz. Houden de onderdelen bij de trekproef?

Goede vlucht: bloemenelfje bij de valproef.

9


Controle is goed, ervaring is beter Wij controleren speelgoed zeer uitgebreid op veiligheid. Maar waarom wordt niet elke geproduceerde rammelaar getest? Logisch, ze overleven onze ‘hardheidstests’ niet! 100 procent controle is dus niet altijd mogelijk omdat al het speelgoed dan bij de tests vernietigd zou worden. Wie speelgoed produceert, moet voldoen aan honderden normen en voorschriften. Stelt u zich eens voor dat u deze richtlijnen in het dagelijkse leven voor uw kinderen zou moeten aanhouden: die stok is wat te lang, dat stukje brood te klein... Wat in het dagelijkse leven vanzelfsprekend is, geldt ook voor speelgoed: wat betreft zekerheid moet iedereen zijn steentje bijdragen – wetten vervangen geen bedachtzame en aandachtige omgang. Geen keurmerk of voorschrift kan uw aandacht vervangen! Let daarom bijv. op de aanbevolen leeftijdsaanduidingen: veilig speelgoed voor kinderen vanaf drie jaar kan voor jongere kinderen wel gevaarlijk zijn. Maar u kunt op de ervaring van onze medewerkers vertrouwen: de monteurs selecteren alle losse onderdelen zorgvuldig naar beste vermogen en verwijderen delen zelfs bij de kleinste gebreken.

10

Hoe

veilig is de natuur? Een slakkenhuis. Heel interessant maar volgens de huidige richtlijnen niet veilig voor kinderen.


Reeds meer dan 70 jaar weten ouders en kinderen ons speelgoed als betrouwbare begeleiders te waarderen. Wij willen graag dat u ook in de toekomst altijd op HABA kunt vertrouwen. Daarom passen wij ons speelgoed voortdurend aan de nieuwste voorschriften en richtlijnen aan. Ook in de productie optimaliseren wij doorlopend onze technieken en processen.

Voor specifieke vragen: beLONG – Haba Benelux Dalenbergstraat 91 3583 Paal - Beringen · België info@belong.be

Habermaass GmbH Uitvindingen voor kinderen Voor meer informatie over producten en verkoopspunten: www.haba.be www.haba-speelgoed.nl

Art.- Nr.: 008903- 10 10he0331 Onder voorbehoud van fouten en wijzigingen. Printed in Germany

Vertrouwen verbindt

Hebt u nog vragen over veiligheid van ons speelgoed? Onder www.haba.be & www.haba-speelgoed.nl vindt u meer informatie.

Veiligheid bij Houten Speelgoed  

Veiligheid bij Houten Speelgoed - HaBa

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you