Page 1

Ghidul Månåstirii

Pe¿tera Sf. Apostol Andrei istorie patrimoniu surse de tåmåduire


Interior pe¿teerå – vedere spre altar


ºINUTUL DOBROGEI I-a fost dat Dobrogei, påmântul dintre Dunåre ¿i Marea Neagrå, så aibå parte de o istorie lungå ¿i tumultuoaså, împestri¡atå atât de perioade de înflorire, cât ¿i de perioade de decådere ¿i de uitare. Înså, mai presus de toate, dincolo de toate suferin¡ele unor vremuri apuse, Dumnezeu a înzestrat Dobrogea cu unul dintre cele mai de pre¡ daruri: credin¡a cre¿tinå. Încå de acum 2000 de ani, Apostolul Andrei, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, chiar cel dintâi chemat så devinå din pescar un „pescar de oameni“, stråbåtând pe jos ¿i în corabie lunga distan¡å ce desparte ºara Sfântå de Dobrogea, pe atunci Scythia Minor, dupå popasuri mai lungi ¿i mai scurte prin care a råspândit învå¡åtura påcii într-o mare parte a Peninsulei Balcanice, a ajuns ¿i pe båtrânul påmânt stråjuit de vajnicii mun¡i toci¡i de timpuri ¿i încovoia¡i de vremuri, predicând Evanghelia celor gåsi¡i pe aceste meleaguri, ge¡i ¿i greci deopotrivå.

4


Peisaje dobrogene

Ghidul Månåstirii Pe¿tera Sf. Apostol Andrei


Trebuie spus cå Dobrogea a fost locuitå încå din cele mai vechi timpuri de o ramurå a poporului tracic, dupå cum ne spune Herodot, de cåtre ge¡i. În aceste zone, în secolul al VII-lea î. H., coloni¿tii greci veni¡i din metropolele Milet ¿i Heracleea au întemeiat o puzderie de ora¿e-cetå¡i: Histria, Tomis, Callatis, Bizone, Crunoi, Cranea etc., intrând în legåturå cu bå¿tina¿ii cu care au între¡inut rela¡ii de schimb comercial ¿i cultural. Dupå aproape 500 de ani, Roma a fåcut pa¿i importan¡i în cucerirea spa¡iului balcanic. Datoritå importan¡ei strategice ¿i a u¿urin¡ei cu care fluviul putea så serveascå drept grani¡å naturalå, romanii ¿i-au dus cuceririle pânå la Dunåre, înglobând în imperiu ¿i Dobrogea, numind-o provincia Scythia Minor.

6


Ghidul Månåstirii Pe¿tera Sf. Apostol Andrei

Biserica nouå -vedere exterioarå

Ajunså sub conducerea Romei, Dobrogea a fost supuså unui intens proces de romanizare. O dovadå a efectului definitiv al acestui proces ¿i o mårturie de netågåduit a prezen¡ei unei popula¡ii mixte de limbå latinå pe aceste teritorii sunt cele câteva sute de inscrip¡ii în latinå care s-au descoperit pe aceste meleaguri. Pe vremea când acest proces era în curs, în altå parte a lumii, în Iudeea, se na¿te Mântuitorul Iisus Hristos. Dupå aproape ¿aizeci de ani, dupå ce Iisus Hristos va muri pe cruce pentru mântuirea lumii ¿i apoi va învia ¿i se va aråta în trup de slavå apostolilor, întemeind Biserica, ace¿tia vor porni cu entuziasm în misiuni numeroase de råspândire a Evangheliei cre¿tine în tot bazinul mediteranean, unii, precum Apostolul Toma, ajungând chiar pânå în India.

7


Icoana „Martiriul Sf. Ap. Andrei“ - detaliu

APOSTOLUL ANDREI Peninsula Balcanicå a primit vizita umilå în trup, dar plinå de slavå în cuvânt, a doi dintre propovåduitorii Cuvântului lui Dumnezeu. Unul dintre ei este Apostolul Pavel, care în cålåtoriile sale misionare a stråbåtut Asia Micå ¿i påmântul Greciei. Pe celålalt, un apostol care tråise chiar în apropierea lui Iisus Hristos, pa¿ii l-au purtat pânå în ¡inuturile binecuvântate de Dumnezeu ale Dobrogei. Acesta a fost Sfântul Apostol Andrei, primul chemat la apostolie de cåtre Mântuitorul Hristos, fiul lui Iona din Betsaida ¿i fratele Sfântului Apostol Petru. O veche tradi¡ie pomenea cå, trågându-se la sor¡i regiunile în care apostolii urmau så propovåduiascå, Scythia Minor, teritoriul dintre Istru ¿i Pontul Euxin i-a revenit Sfântului Apostol Andrei. Tradi¡ia este transmiså în scris de mul¡i scriitori ¿i istorici ai Bisericii de la începutul mileniului I,

8

ghidul manastirii pestera Sf Andrei  

ghidul manastirii pestera Sf Andrei