Page 1

med

himmel&ord

sid 5:

medlemstidning för skärholmens församling. nr 2 / 2014.

en dag som reporter

tre frågor till vår nye kyrkoherde sid 15:

sid 16:

kaffe på svenska

www.svenskakyrkan.se/skarholmen


Hej redaktionen! Vad ser du framemot att göra i sommar? Anita Ericsson, ideell Åka till Norrland.

Ulrika Nylén, informatör Åka båt på Mälaren.

Lena Gunnarsson, diakon Träffa vänner, åka till sommmarstugan, lyssna på P1.

Oskar Olsson Jobba på Gröna Lund.

Lisa Widman, informatör Sol och bad och en liten resa till Paris.

Yasmin Wendel Vara i solen.

Kurth Kristensson Åka på veteranbilsträff med min gamla Citroën. (bild saknas)

Välkommen till ­redaktionen Vill du vara med i redaktionen? Vi träffas 3–4 gånger per termin. Tillsammans bestämmer vi ett tema och vad var och en ska skriva om. Därefter läser vi och förbättrar varandras texter. Vill du vara med i redaktionen, hör av dig till Lisa Widman, lisa.widman@svenska­kyrkan.se, 08-680 94 35, eller Ulrika Nylén, ulrika.nylen@svenskakyrkan.se, 08-680 94 35 2


Från idé till tidning tävling Tidigare i år var delar av redaktionen i väg på en skrivarkurs. De kom tillbaka fulla av inspiration och med massor av idéer till den nya medlemstidningen, så på det första redaktionsmötet inför det nya numret brainstormade vi fram idéer och tankar – vad ska numret handla om, ska vi ha ett tema och vad vill vi skriva? Processen från idé till tidning är inte alltid helt lätt. Under arbetets gång tillkommer det små förändringar hela tiden, motgångar och medgångar, det är inte helt lätt att se hur slutprodukten kommer att se ut där i början. Vi i redaktionen skriver texter, fotograferar och intervjuar olika människor, sedan sammanfattar vi materialet på våra redaktionsmöten vilket slutligen blir ett resultat i form av denna tidning. Den största utmaningen för mig som redaktör, redaktör för första gången dessutom, har varit att få ihop material. Medlemstidningen är ett sätt för oss att kommunicera med er läsare och det vill vi göra med intressant läsning, fina bilder och en innehållsrik tidning som återspeglar Skärholmens församling. Nu med numret på väg till vår duktiga formgivare, Kristina, som sätter ihop hela tidningen och gör det till den fina tidning det är, känner jag mig nöjd med varenda sida.

lisa widman, redaktör 08-680 94 35 lisa.widman@svenskakyrkan.se

MED himmel och ord är en medlemstidning för Svenska kyrkan Skärholmens församling. Den delas ut fyra gånger om året till församlingens medlemmar. Om det bor flera medlemmar i samma hushålls skickas tidningen till en person i hushållet. Detta för att spara på miljön. Ansvarig utgivare: Kerstin Billinger, 08-680 94 36, kerstin.billinger@svenskakyrkan.se. Grafisk form: brizzo.se. Tryck: Billes. Upplaga: 7500. Svenska kyrkan Skärholmens församling, Bodholmsplan 1, 127 48 Skärholmen. www.svenskakyrkan.se/skarholmen www.facebook.com/svenskakyrkanskarholmen

Känner du Skärholmens kyrka? Vilket mönster finns inte i Skärholmens ­kyrkorum? Skicka svaret till Ulrika Nylén, ulrika.nylen@svenskakyrkan.se före den 1 juli. Bland svaren drar vi 5 vinster – en påse med rättvisemärkta varor.

1

2

3

4

5

6

Innehåll Samling Ett träd i Wittenberg

sida 4

3 frågor till Frans och Lena

5

Ordet Lilla breviariet

6

Berättelsen Prästen Joe’s kors Bön Gud hör bön

9 10

Gemenskap Nya utmaninagar i livet 12 Gemenskap Kaffe på svenska

16

Frågor på stan Varför Skärholmen? 18 Kalendarium Sommar 2014

20

Sändning

24 3


samling

ett träd i wittenberg

V

4

blommar äppelträden för fullt här i Stockholmstrakten. Det är en underbar syn, överdådigt vackert just nu, men också ett hoppfullt tecken, ett förebådande av höstens frukter. Det är inte konstigt att äppelträdet ofta får symbolisera hopp! Kristina från Duvemåla tog med sig äppelkärnor när hon utvandrade från Sverige till en okänd framtid i Amerika. Och det finns ett talesätt, som faktiskt tillskrivs Martin Luther, som säger: ”Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag ändå planera mitt äppelträd idag”. Dagen idag är en Guds gåva och en möjlighet, oavsett vad morgondagen för med sig. äppelträdet i wittenberg handlar också om oss som församling – vi är en del av något större, Skärholmens församling är en liten gren i den världsvida kyrkans stora träd. För att påminna oss om vår samhörighet med Gud och varandra, sjöng vi psalm 721 vid trädplanteringsceremonin: Trädet och grenen och frukten hör samman. Kristus är ett med sitt folk på vår jord. Grenarna dör om de skiljs ifrån stammen. Jesus ger näring och kraft i sitt ord.

Foto: Ulrika Nylén

id träd nummer 250 i Luthergarten i Wittenberg i Tyskland står det en liten skylt som säger att Skärholmens församling planterat trädet. Det är inte riktigt sant, trädet var planterat men vi har adopterat det. Det skedde i mitten av maj, då församlingens personal var på studieresa ”i Luthers fotspår”. Wittenberg är nog den stad som tydligast kopplas till reformatorn Martin Luther – där bodde han större delen av sitt vuxna liv och där var han präst och universitetslärare. I Wittenberg var det byggställningar på de flesta ställen som kopplas till Luthers liv och verksamhet, för 2017 blir det stort jubileum. Då är det nämligen 500 år sedan Martin Luther i 95 teser offentliggjorde sin kritik mot katolska kyrkan, något som kom att bli den tändande gnistan för reformationen. 500 årsjubileet har tjuvstartat och dragit igång på olika sätt i Tyskland, Sverige och på andra håll i världen där det finns kyrkor som lever i den lutherska traditionen. Att uppmärksamma reformationsjubileet är ett sätt att ta vara på inspirationen från Luther, för att reflektera över vår identitet som evangelisk luthersk kyrka och omsätta teologin i levande liv här och nu. Och i Luthergarten i Wittenberg har kyrkor, församlingar och organisationer hunnit plantera ungefär 250 av de 500 träd – ett för varje år i jubileet – som till 2017 ska bli en trädgård med formen av en Lutherros. Träd nummer 250 i Wittenberg är inte ett träd vilket som helst – det är ett ­äppelträd. När jag skriver detta

kerstin billinger Kyrkoherde 08-680 94 36


En dag som reporter

Tre frågor till Lena Gunnarsson och dvärgtaxen Frans: Varför har du med dig din hund på jobbet?

Jag har alltid haft hund, berättar Lena. Frans är min femte hund. När jag började arbeta i församlingen frågade jag vår kyrkoherde Kerstin om det var möjligt att få ha med mig min hund på jobbet. Jag fick ett ja av mina arbetskamrater och Thure, min mops som jag

Foto: Lisa Widman

E

n småregnig och grå februaridag tog Med Himmel och Ords medarbetare Yasmin, tillsammans med sitt s­ mittande leende och energi, med sig penna och anteckningsblock för att under en eftermiddag vara reporter i Skärholmens kyrka. Yasmin, som vi tidigare sett på första sidan av tidningen tillsammans med dvärgtaxen Frans har funderat på hur det egentligen fungerar att ha en hund på jobbet och bestämde sig för att intervjua matten i fråga, Lena Gunnarsson, diakon i Skärholmens församling. Även Frans fick vara med på ett hörn och svara så gott han kunde.

3

frågor till Lena Gunnarsson

hade då, fick följa med på försök. Thure skötte sig bra, följde reglerna och var på mitt arbetsrum. Inget bus i korridorerna! Nu är det Frans som följer med på jobbet och är en mycket duktig medarbetare.

Vad tycker människorna du träffar om Frans?

Frans är en ”populär” medarbetare i församlingen. Det är flera som brukar vara ute och promenera med honom. Många tycker om Frans, han är en rolig, snäll och gosig hund. Människor mår bra och blir lugna av Frans och han älskar att bli klappad. Men eftersom Frans bara är en hundvalp är han både lite vild och busig fortfarande.

Frans får lätt kontakt med folk, många i Skärholmen känner ”kyrkans” Frans. Några av mina kontakter tycker att det är kärlek med kaxiga Frans i kyrkan, säger Lena.

Den stora frågan, tror Frans på Gud?

Det får du fråga Frans om! Jag tror att det finns en Gud som är kärleksfull för både människor och djur och att vi människor har ett ansvar att behandla djuren väl, påpekar Lena. Dessutom tror jag att det finns hundar och andra djur i himlen hos Gud, men myggorna i himlen sticks inte!

text: yasmin wendel, lisa widman, lena gunnarsson 5


ordet

lilla breviariet

– ett måste för mig ”Dessa enkla ord om bönen är nedtecknade av en dålig bedjare”. Så var det också för mig innan jag fick Lilla Breviariet i min hand. Lilla breviariet är en liten behändig bönbok som jag och övriga i kyrkorådet i Gustaf Vasa församling för många år sedan fick av förre kyrkoherden i församlingen, Johan Stiernstedt.

I

förordet står ”Dessa enkla ord är sent framåt natten så kommer boken fram. nedtecknade av en dålig bedjare. Den hjälper mig också att ”gå ner i varv” Genom Guds stora nåd har han dock inför natten. fått viss hjälp”. Enligt uppgift är det Varje dag i veckan har ett avsnitt för biskopen emeritus Martin Lönnebo som morgon- och kvällsbön. Eftersom jag skriär initiativtagare till den lilla skriften. ver detta en måndags eftermiddag så tar Så var det också för mig. jag fram texten för denna Ibland var jag för trött på dags aftonbön. kvällen t.ex. efter jag sett ”Gud kom till min rädd”Efter en kort tid har en sen deckare, så samtalet ning. Herre skynda till min bönen, med hjälp av med Gud fick vara. frälsning. Ära vare Fadern boken, blivit en vana” och Sonen och den helige Enkel vägledning Anden…” Lilla Breviariet ger en enkel Sedan rekommenderas vägledning i vårt samtal en studs tystnad för att med Gud. I förordet står; ”Eftersom denna begrunda detta. Men oftast vimlar tanordning har blivit till välsignelse för mig, karna av annat än texten jag nyss läst. borde den även kunna hjälpa andra som är i samma belägenhet”. Marias lovsång Efter en kort tid har bönen, med hjälp Nästa avsnitt är ”Magnificat” – Marias av boken, blivit en vana. Även om det blir lovsång. ”Min själ prisar Herrens storhet, 6


Foto: Lisa Widman

min ande jublar över Gud min frälsare. Han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna…” Sedan tystnaden igen. Kan tänkas vara onödigt, men jag har funnit tystnaden värdefull. Den egna förbönen är viktig. Jag ber den högt även om jag är ensam. Bön för mig själv, min släkt och mina vänner och församlingens verksamhet Till sist citeras Psalm 4:9 och 17:8; ”Jag lägger mig ned i frid och sover. Du Herre låter mig bo i trygghet. Bevara mig som din ögonsten, göm mig i dina vingars skugga.” Denna böneceremoni kan kanske ses som alltför uniformerad – men den har

hjälp mig. Men vad som är viktigt är att bönen får bli en ”bro som till himmelen bär”.

text: kurth kristensson

fakta Lilla brevariet är en liten ”överlevnadsbok” att alltid ha med sig. Den innehåller en minitidegärd, med Psaltarpsalm och böner för morgon och kväll för veckans dagar, psalmverser och några andliga råd som tål att upprepas alla dagar.

7


berättelsen

Foto: Ulrika Nylén

Prästen Joe’s kors har hittat ett nytt hem

Ett populärt altare har äntligen blivit invigt. Och prästen Joseph Anderson har hållit det löfte han gav för 40 år sedan – att hitta en kyrka åt ett kyrklöst kors.

8

K

yrkorummet i Skärholmens kyrka är väl använt. På söndagar firar som regel ett 80-tal människor från världens alla hörn gudstjänst där. På vardagarna präglas kyrkorummet av ett stillsamt flöde av människor. De besöker kyrkorummet för att i stillhet och ensamhet be, tända ljus eller läsa bibeln.

En plats för bön växer fram

En plats som mer eller mindre ”vuxit fram” under årens lopp är ett litet sidoaltare längst framme i kyrkan. För många år sedan ställde någon ett enkelt bord och en ikon med Maria och Jesusbarnet till vänster om predik­ stolen. Platsen blev snabbt populär, efter ett tag låg


det en spetsduk på bordet Anderson var på 70-talet och en vas där blommor präst i Brookyn, New ständigt var färska. York. Han tjänstgjorde – Det behövdes helt i en luthersk kyrka som enkelt en plats för enskild grundades av tyska immibön och granter i meditaslutet av tion, säger 1800-talet. ”Krucifixet har korsat kyrkoherde För att Kerstin markera atlanten två gånger. Billinger. sina rötDet har inspirerat terna i det immigrantförsamlingar lutherska Den enskilda ”hjärte­ och multi-etniska bönens landet” församlingar.” betydelse importerade Nu har de ett altaret krucifix blivit utslitet och maria­ från tyskland. När Joe ikonen försvann för något Anderson började som år sedan. Försam­lingen präst i församlingen fanns har tagit fram ett nytt det dock bara några få altarbord, två nya ikoner äldre tysktalande kvar i och ett nytt krucifix (kors). församlingen. Trots det Söndag 11 maj togs det nya inleddes alltid gudstjänsten altaret i bruk. med psalmsång på tyska. – Nu blir altaret invigt i gudstjänst. Det blir en Korsar atlanten markering av hur viktig en gång till den enskilda bönen är i Efter några år tog en vardagen, säger Kerstin protestantisk grupp från Billinger. Karibien över kyrkan. Men deras tradition tillät bara Tyskt kors i kyrka platta och enkla kors. Så i Brooklyn därför fick Joe Anderson ta Också det ”nya” krucifixet hand om det, med löftet att har en intressant historia. hitta en annan kyrka där Det är skänkt av Joe det kommer till användAnderson från Alby. Joe ning. Men alla kyrkor som

Joe kom att arbeta i hade redan altarkors. Därför förvarade han det i deras sakristior eller på sitt kontor. När han gick i pension, skänkte han det till Skärholmens kyrka. Och nu har krucifixet till slut fått en permanent plats.

Symbol för den världsvida kyrkan

– Krucifixet har korsat atlanten två gånger. Det har inspirerat immigrantförsamlingar och multietniska församlingar. Jag hoppas att det fortsätter att bli ett tecken på vår världsvida kyrka och en symbol för Jesus ord ”min faders hus skall bli ett bönens hus för alla folkslag”, säger Joe Anderson.

text: ulrika nylén

fakta Söndag 11 maj invigdes det nya altaret. Bordet är tillverkat av snickaren Jonas Wildestam. Ikonerna är målade av Kjellaug Nordsjö, ikonmålare i Arvika. 9


bön

beviset är här, gud hör bön! ”Ropa till mig och jag skall svara dig…” Jeremia, kap. 33 v. 3

G

ud har inte sagt hur högt detta rop ska vara, eller hur många decibel (ett mått på ljud) som är en tillåten gräns på detta rop. Han sa bara ropa till mig och jag skall svara dig. Här ser man tydligt att någon som behöver ropa och någon som lovar att lyssna, faktiskt inte bara lyssnar utan svarar också. Här om dagen pratade jag med en person om ämnet bön. Även om vi utgår från samma synpunkter har vi kommit fram till olika slutsatser vad gäller bön och meditation. Vad vi inte kommit överens om är att personen likställer bön med meditation. Även fast jag har respekt för personens åsikter har jag svårt att dra samma slutsats som honom. Jag har inte gjort någon form av forskning kring det, men för mig finns det skillnad mellan bön och meditation. i kristendomen brukar man säga meditera i ordet, Guds ord att säga och det tycker jag innebär att man tänker om, och tänker om en specifik vers eller några ställen i bibeln så att det till sist blir en del av den personen eller åtminstone kommer personen ihåg dem vid senare tillfälle. Man anlitar sitt eget intellekt, minne eller sin inre styrka, men när man ber delar man sina bekymmer med herren eller överlämnar sin börda till Gud. 10

Bön grundar sig i tron, tron på att Gud hör vad jag ropar, antingen så högt att både jag och min omgivning lyssnar eller så tyst att bara jag och Gud vet vad jag säger. Grunden är här att det finns någon som finns inom mig och utanför mig, och som omsluter mig, som lyssnar och svarar på min bön utifrån vad som är bäst för mig och min goda vilja. ”…låt din vilja ske på jorden så som i himmelen…” sa Jesus när han lärde sina lärjungar om hur man ber. bön har påverkan på människans liv på så sätt att man ser förändringar. De här förändringarna är ibland precis som man hade önskat sig och ibland till motsatsen, men ändå som Gud tycker att det är bäst för den bedjande. Man brukar säga att det är jag själv som vet vad som är bäst för mig och inte någon annan och så kan det vara men inte alltid. Det är inte ovanligt att man ändå upptäcker senare att det inte var det och till och med ser att man har trampat fel eller vandrat vilse. I Mekane Yesus-föreningen i Skärhol­ mens kyrka finns det en böngrupp som brukar samlas och ber varje fredag. Detta har gjorts oavbrutet i sexton år. Man brukar anteckna bönämnena i en loggbok i början av samlingen. Efter så många år är det underbart att bara se hur många böner som har besvarats av Gud. Man samlas igen för att tacka Gud för svaren och man lägger också fram nya böneförfrågningar, och så fortsätter man år in och år ut utan uppehåll. Ett bevis som visar att


Gud hör bön och ändrar situationen som verkligen var så svårt för den människan som framförde bön förfrågan. Några av personerna som har fått svar från Gud för sina böneförfrågningar väljer att fortsätta komma till bönestunderna på fre­dagar eller till gudstjänsten på lördagarna. Andra försvinner en stund bara för att återkomma med nya böneförfrågningar. Gud har aldrig tröttnat på att lyssna och svara på bön. Egentligen är det han själv som har sagt ”Ropa till mig och jag skall svara dig” utan att begränsa antal rop eller böneförfrågningar per person. Han är alltid trofast vid sitt löfte.

text: worku tegenu 11


gemenskap

Nya utmaningar i livet Efter att ha arbetat i samma församling under många år, tar tre prästkollegor under våren ett stort kliv ut i en ny verklighet. Två av dem går i pension och en går vidare till sin nygamla församling. Gemensamt kan de alla ta med sig att det har varit väldigt händelserikt att vara präst i Skärholmens församling.

M

ars månad och våren börjar äntligen göra sig påmind. Våren som symbol för något nytt, en tid för återfödelse, knoppar på träden och en grönska som ger ny kraft. I Bredängs kyrka sitter tre kollegor och samtalar och precis som våren symboliserar nystart står alla tre inför nya utmaningar i livet. Efter 13 år som kyrkoherde i församlingen kommer nu Kerstin att lämna sin tjänst för att gå i pension. Lars-Åke med sina 20 år i församlingen har redan haft en ”övningstid” på två år som deltidspensionär kommer nu att gå i pension, på heltid denna gång. Eric kommer däremot inte att pensionera sig än. Han kommer istället, efter drygt 9 år i Skärholmens församling, att fortsätta sitt arbete i Skarpnäcks församling, där han en gång började sitt liv som präst. De kan alla tre hålla med om att det har varit väldigt händelserikt att vara präst i Skärholmens församling.

Beskriv Skärholmen

– Det är inte längre ”svenskarnas” kyrka utan idag är vi en kyrka där alla känner sig hemma. Det tycker jag sammanfattar Skärholmens församling bra, säger Eric. Mycket har hänt i Skärholmen och i församlingen under åren. 12

Ett citat som funnits med i våra församlings­instruktioner och som jag tycker är ett genialt uttryck både för vårt uppdrag och för öppenhet och hopp:

”Vi kan inte vittna om någon annan frälsare än Jesus Kristus. På samma gång kan vi inte sätta gränser för Guds frälsande kraft”.


– Ja mycket har hänt sedan jag började i församlingen för drygt 20 år sedan, fyller Lars-Åke i. – Organisatoriskt och m ­ edlemsmässigt, har det skett en förändring, men den största skillnaden för mig är nog att det idag är en kyrka som omfattar alla som bor här. När jag började var det en och annan finsk medborgare men mestadels Anderssons eller Svenssons och så är det inte nu längre. Idag samlas gudstjänstfirare från hela världen på söndagarna, vilket är jättespännande. Församlingen krymper, men inte antalet gudstjänstfirare. Man vet att det kommer att hända mycket under en dag när man kommer till Skärholmen på morgonen berättar Kerstin. Det är snabba förändringar som gör att vi måste vara öppna för att det alltid är ”nuet” som gäller. Man måste försöka vara i det som ”är” på något vis. Att kyrkorna i församlingen ligger vid torg och tunnelbanestationer gör det lätt för människor att komma i kontakt med församlingslivet och de som arbetar där. – Vi har odlat fram olika mötesplatser här i Skärholmen genom åren, menar Eric. Mötesplatser som skapat gemenskap. – Öppenhet i förhållande till till­ hörighet. Vi behöver båda delarna, fyller Kerstin i.

Ett tänkespråk från gamla hand­ broderade tavlor – till Skärholmens församling och oss alla:

”Gårdagen är förbi. Morgondagen har vi inte sett. Idag hjälper Herren.”

Vad tar du med dig?

Öppenhet till gemenskap och möten med olika människor i församlingen har vuxit fram genom åren och är något som ligger varmt om hjärtat för alla tre. Om man upplever en gemenskap så kan man våga olika saker. Det kan vara att man vågar be högt i en mindre grupp där man känner sig trygg, man vågar fråga om någons telefonnummer vid fikat efteråt. Gemenskap öppnar upp så mycket och det är något jag tar med mig inför framtiden, säger Eric. Att möta människor och vara öppen, man

Ett Luthercitat från hans bords­samtal vill jag skicka med:

”Jag har ofta fått erfara hur Jesu namn hjälper”. 13


och det har gett gudstjänsterna en bra helhet, menar Lars-Åke. Många kommer och firar gudstjänst fast man inte kan svenska så bra, man vill vara med ändå och det är häftigt med gemenskapen. – Man får använda sitt eget språk, hjärtats språk, fyller Eric i. Just arbetet med flerspråkigheten har präglat Skärholmen som församling väldigt mycket. Vi har fått öppna upp och reflektera över andra språk och kulturer vilket gjort att vi fått lov att hantera flerspråkigheten. – Vi är idag mångspråkiga tack vare våra besökare och gudstjänstfirare, fortsätter Kerstin. Vi har ju Mässa i världsvid ton och gudstjänster tolkade till arabiska och andra språk.

Vad kommer du att göra sen?

Lars-Åke, Kerstin och Eric – står inför nya utmaningar i livet. vet inte riktigt vad som händer. Man har skapat relationer till människor som leder till andra grejer, som en ny kattvakt till exempel. – För mig har det varit roligt att se hur gudstjänstlivet i Skärholmen byggts vidare, som att starta en söndagsskola och väva samman det med gudstjänsterna. Det har gjort att församlingen har vuxit, berättar Kerstin. Genom åren har gudstjänsterna utformats olika, eftersom de idag samlar gudstjänstfirare från hela världen. – Barnen finns med och är en stor del av gudstjänsterna. Vi är ett stort arbetslag som planerar gudstjänsterna tillsammans, vilket skapat bra samarbeten. Alla är med 14

Markuskyrkan i Skarpnäcks församling får en ny hustomte i form av Eric. – Jag kommer att gå tillbaka till den församling där jag en gång började min prästtjänst, vilket blir spännande. Rent praktiskt kommer jag bland annat ansvara för gudstjänstsutvecklingen utifrån Markuskyrkans behov. Lars-Åke som redan övat lite på att vara pensionär ser optimistiskt på heltidspensioneringen och är öppen för vad som än dyker upp. – Präst är man ju livet ut och framtiden ligger öppen! Kerstin kommer att sluta lite mer abrupt och ser mest fram emot att vara ”heltidsvabbare” åt barnbarnen. – Jag vill fortsätta att söka meningsfull tid och leva meningsfullt och träffa folk. Det är en stor livsomställning att bli pensionär. Hjälp mig att glömma mig själv så att jag blir mig själv det är en bön jag ofta tänker på, och jag tänker mig att jag skulle försöka utveckla det ännu mer nu när jag får mer tid till mig själv, avslutar Kerstin.

text/foto: lisa wiman


Tre frågor till:

Christer Hugo, Skärholmens församlings nya kyrkoherde

Varför sökte du tjänsten?

Den mångkulturella miljön – det är spännande och utmanande att vara kyrka i Skärholmen. Jag började som präst i Angereds församling i nordöstra Göteborg på 90-talet. Därifrån fick jag erfarenheter som jag alltid har burit med mig – och en grundhållning som handlar om öppenhet och solidaritet. Det blir många spännande möten i en sådan församling!

Vad är kyrkans roll i Skärholmen?

Att vara en mötes- och växtplats för människor utifrån det kristna evangeliet. Församlingen har också en viktig uppgift i att vara en tydlig front mot ett av vår tids största samhällsproblem - främlingsfientlighet och nynazism. Kyrkan måste i alla lägen stå upp för alla människors lika värde.

Vad ser du fram emot?

Att lära känna församlingen. Ser fram mot det med stor glädje! Jag vill känna in och veta mer om miljön, människorna, och medarbetarna innan jag formar några visioner.

text/foto: lisa wiman

fakta: Ålder: 53 år. Intressen: Kultur – musik, böcker, teater, film. En favoritregissör är Alfred Hitchcock. tjänsten som kyrko­herde i Dalarö-OrnöUtö församling. Bor: Har bott på Dalarö men söker nu en bostad närmare Skärholmen. Christer Hugo efterträder Kerstin Billinger, som går i pension i sommar. Han välkomnas vid en gudstjänst i Skärholmens kyrka i början av hösten. 15


gemenskap

kaffe på svenska – en succé

F

ör att komma ut i arbetslivet och i samhället är det viktigt att lära sig svenska. Flera som besöker Skär­holmens församlings nya satsning Språkcaféet är positiva till att lära sig och prata enkel svenska i grupp, berättar Alexandra Wingqvist, som leder gruppen. Därför har Skärholmens församling diakoni satsat på en ny mötesplats där svenska språket är i centrum, vilket är både efter­ längtat och uppskattat av deltagarna. 16

Språkcaféet träffas varje tisdag mellan 10.00 och 12.00 i stora församlingssalen i Skärholmens kyrka. Man behöver inte anmäla sig utan det är bara att komma och vara med. Det krävs inga förkunskaper, men en egen vilja och intresse för att lära sig det svenska språket, med hjälp av gruppen och ledarna. – Första timmen är det lätt ord­ förståelse av vanliga vardagsord och fraser. Del­tagarna kan komma med förslag


Språkcaféet träffas varje tisdag mellan kl 10.00 och 12.00.

vad man behöver lära sig. Till exempel att gå och handla på apoteket, artighetsfraser, alfabetet med mera. Svenska språket är en nyckel till det svenska samhället, understryker Alexandra. arabiska talar många av besökarna vilket ledaren Alexandra inte kan, men däremot talar hon spanska. Hanane Mosulmani som är ideell medarbetare i församlingen hjälper till att översätta och undervisa. Det är ovärderligt, säger Alexandra. Andra språk i gruppen är ofta ryska, uzbekiska, spanska, engelska, amarinja, kurdiska och turkiska. – Andra timmen ägnas åt att konversera om nyheter, vad som hänt i veckan och i världen. Gruppen lyssnar oftast på radioprogrammet Klartext, som är enklare nyheter. Traditioner i Sverige och hemlandet är ett intressant ämne, som fångar mångas intresse. Ett viktigt inslag är att deltagarna själva har idéer om vad man vill prata om. Tanken är att Språkcaféet ska locka till spontan gemenskap och samtal över en kopp kaffe eller te. I gruppen skojas det friskt att i Sverige är det viktigt att fika, ha trevligt och lära känna varandra. – Flera av deltagarna uttrycker att de trivs i kyrkan som är en viktig träffpunkt och vill gärna att språkcaféet är fler tillfällen i veckan, avslutar Alexandra.

Alexandra Wingqvist

Hanane Mosulmani Alexandras mål är att bli diakon inom Svenska Kyrkan den närmaste tiden och är just nu inne i sina studier till det. För att få praktisk erfarenhet av diakonalt arbete i en mångkulturell församling i en Stockholmsförort har hon under sin studietid haft en nära anknytning till Skärholmens församling och den diakonala verksamheten.

text/foto: lena gunnarsson 17


frågor på stan

En fråga – fyra tycker till

varför skärholmens kyrka? Merry Dahno, Skärholmen -Jag går på gudstjänst ibland i Skärholmens kyrka. Jag tycker om att tända ljus i kyrkan. Vår familj är ortodox och kommer från Syrien. Min mamma besöker kyrkan oftare än mig.

Solbritt Timosson, Södermalm -Jag gillar Skärholmens kyrka. Den är behaglig och meditativ. Nu när jag var in i kyrkan, satt en musiker och spelade vid orgeln, vackert och fridfullt. Min syster Ingmarie är präst och arbetar i församlingen, därför besöker jag kyrkan fast jag inte bor i Skärholmen.

18


Elisabeth Johnson, Skärholmen -Skärholmens kyrka är öppen, finns mitt i centrum. Det händer att jag går i kyrkan i Bredäng eller Skärholmen. Jag besöker gärna Skärholmens kyrka på lördagarna, fikar eller går in och sätter mig i kyrko­ rummet en stund. Jag är förtroende­vald och finns med i församlingens ­ekonomiutskott.

”Jag älskar Skärholmens kyrka”

Vaktmästar-Marcus, Tyresö

Foto: Lena Gunnarsson

-Jag älskar Skärholmens kyrka, jag är döpt i kyrkan. Skärholmens kyrka är ”min” kyrka. Jag har arbetat i församlingen i många år, det är de bästa arbetsåren i mitt liv. Minnena är många! Jag gillar Skärholmens kyrka för att jag känner så många ­människor här och trivs bra.

text: yasmin wendel, lena gunnarsson 19


sommar 2014 Svenska kyrkan Skärholmens församling är en plats för möten mellan människor, med Gud och med oss själva. Det är en gemenskap där vi växer och utvecklas som människor och i tro. Grunden för det vi gör tillsammans är Bibelns berättelser om Jesus och behovet att fira gudstjänst. Vem kan delta?

Svenska kyrkan är en evangelisk luthersk kyrka. Det säger något om hur vi är som kyrka, men det betyder samtidigt att alla är välkomna att delta, oavsett tro, bakgrund och kunskaper.

Medlemskapet är grundläggande

Kyrkan finns därför att människor är delaktiga på olika sätt. Det mest grundläggande sättet är att vara medlem. Du måste inte vara medlem för att delta i verksamheten, men det är för oss en självklarhet att du är det. Läs mer om medlemskapet på vår hemsida, www.svenskakyrkan.se/skarholmen/medlem

välkommen att besöka eller kontakta oss Svenska kyrkan Skärholmens församling Växel: 08-680 94 30 e-post: skarholmen.info@ svenskakyrkan.se hemsida: svenskakyrkan.se/ skarholmen facebook.com/ svenskakyrkanskarholmen

Kyrkor

Bredängs kyrka, Bredängsv 260, 127 32 Skärholmen, 08-603 96 40. Skärholmens kyrka, Bodholmsplan 1, 127 48 Skärholmen, 08-680 94 30. Vårbergs kyrka, Vårbergsplan 15, 127 43 Skärholmen, 08-680 94 60. Sätrakyrkan, Kungssätrav 16 (tillhör numera Katolska kyrkan, men vi hyr kyrkan på torsdagar).

20

Församlingsexpeditionen

Välkommen till Skärholmens kyrka med frågor om dop, vigsel och begravning samt medlemskap i Svenska kyrkan. Telefon: 08-680 94 48. E-post: skarholmen.info@ svenskakyrkan.se Telefontid och besökstid: måndag–onsdag, fredag 09.00–12.00 torsdag 13.00–15.00 DIAKONER Lena Gunnarsson, 08-680 94 33 Julia Presno, 08-680 94 34 FÖRSAMLINGSPEDAGOGER Jonathan Alexander, 08-603 96 48 Maria Eriksson, 08-680 94 44 Monika ”Monne” Larsson, 08-603 96 45

KYRKOMUSIKER Hanna Evaldsson, 08-680 94 43 Gullevi Svensson, 08-680 94 55 Tetyana Gamar, 08-603 96 47 PRÄSTER Kerstin Billinger (kyrkoherde), 08-680 94 36 Kåre Strindberg, 08-680 94 40 Fenja Svensson, 08-603 96 44 Yonas Tamiru, 08-680 94 39 Ingmarie Åsblom, 08-680 94 46 Yohanna Seaton, 08-680 94 49

ENSKILDA SAMTAL

Behöver du någon utomstående att prata med? För samtal kan du kontakta någon av församlingens diakoner eller präster som samtliga har tystnadsplikt. Efter samtal med präst finns möjlighet till bikt. Ring 08-680 94 30 och be att få tala med en präst eller diakon.


Välkommen till Skärholmens församling i sommar. Skärholmens kyrka är öppen för ljuständning, läsa dagstidningar, dricka en kopp kaffe och samtala.

Mer information Yonas Tamiru, 08-680 94 39, yonas.tamiru@ svenskakyrkan.se.

gudstjänst

Musik av Johan Helmich Roman. Framförs av kören Mälarton och kyrkokören, solister och instrumentalensemble.

Under sommarmånaderna råder det lite andra tider i våra kyrkor. För aktuellt gudstjänstprogram: gudstjänstbladet, annons i Södra Sidan, i DN och SvD samt församlingens hemsida.

Skärholmens kyrka

Under sommaren är kyrkan öppen alla vardagar klockan 10.00–15.00. Morgonmässa klockan 09.00–09.30 varje torsdag. Söndagsmässa klockan 11.00 under hela sommaren. Varje lördag 16.00–20.00 är det gudstjänst, lördagsskola samt bibelundervisning på amarigna.

Sommarmusik

”Svenska mässan” Söndagen (pingstdagen) 8 juni, klockan 18.00 i Skärholmens kyrka.

Lördagar kl. 12.00 i Skärholmens kyrka

14 juni, Sommarvärme i tonernas värld. Bela Biir på violoncell, Tetyana Gamar på piano och orgel 28 juni, Strängar, pedaler, tangenter Maria Sidorova Lundgren på harpa, Olga Tishechkina på orgel 5 juli, Från Praetorius till Pettersson Ragnhild Pettersson på orgel och piano

12 juli, Mina vackra blommor (sånger på persiska bl a) Sima Nahandi, sång, Hanna Evaldsson, piano och orgel

Sommarcafé

I sommar öppnar vi vårt populära sommarcafé utanför Skärholmens- och Bredängs kyrka igen. I Skärholmen har sommarcaféet öppet måndag till fredag mellan kl 10–15 från 17 juni–15 augusti. I Bredängs kyrka har sommarcaféet öppet från tisdag 16/6–13/7 och 11–24/8. Ungdomar från stadsdelen kommer att sommarjobba. Välkommen att fika och umgås över en fika i sommarsolen.

Gudstjänster utomhus

Ta gärna med ditt husdjur på gudstjänst i det fria. Jakobsbergs gård söndag 29 juni och söndag 13 juli kl 18.00.

21


12 augusti – Naturhistoriska riksmuseet, anmälan Ingmarie Åsblom 070-764 07 46

Taiji Qigong 18 rörelser och samtal

Drop-in-qigong i Skärholmens kyrka tisdagar 12.00. Kostnad 40 kr/gång Efteråt finns möjlighet till samtal med Gudrun Khemiri och kyrkoherde Kerstin Billinger. 3/6, 10/6, 17/6 och 24/6. Mer information Marie Elias eller Gudrun Khemiri 073-789 17 44.

Promenad/utflykter

Under delar av sommaren kommer diakonins promenadgrupp göra några gemensamma promenader och utflykter. Vi kommer oftast att träffas tisdagar, samling vid Skärholmens kyrka kl. 09.30. Du som är intresserad och vill vara med ta kontakt med Lena Gunnarsson, 08-680 94 33, som berättar vad som är inplanerat.

Kontakt med diakon

I Skärholmens kyrka träffas församlingens två diakoner, säkrast genom att du har bokat en besökstid. Vi prioriterar kris-, stödsamtal och själavård. Mer information Lena Gunnarsson, 08-680 94 33 och Julia Presno, 08-680 94 34.

Allsång i Bredäng

Kom och sjung med i klassiska allsånger. Fredag 11 juli 15.00 i Bredängs kyrka

Sommarutflykter

Välkommen att följa med på Sommarutflykt med Skärholmens församling. Under fem tisdagar i sommar kommer vi att åka på utflykt i närområdet. Anmälan görs till ansvarig person till respektive utflykt, sms:a eller ring. Samling i Vårberg eller Bredäng, meddela var när du anmäler dig. Utflykterna är gratis, tag med 22

egen matsäck. Max 30 personer per utflykt. Samling 9.30, åter senast kl 16.00 17 juni – Fjärilshuset Haga, anmälan Ingmarie Åsblom 070764 07 46 24 juni – Torekällberget i Södertälje, anmälan Fenja Svensson 073-663 07 48 1 juli – Aquaria vattenmuseum på Djurgården, anmälan Monika ”Monne” Larsson 070-764 07 47 5 augusti – Etnografiska museet på Gärdet, anmälan Maria Eriksson 073-663 07 29

Under sommarmånaderna 1 juni – 31 augusti har vi diakoner ej möjlighet att hjälpa dig att ansöka om ekonomiskt stöd från fonder/stiftelser. Möjligheten att bistå med ekonomiskt stöd direkt är begränsad och sker endast genom tidsbokning. Vi hänvisar till Mottagningsgruppen Skärholmens stadsdelsförvalt­ ning (måndag–fredag 9.30– 11.30, tel 08-508 244 35, Jour: måndag–torsdag 8.00–16.50 och fredag 8.00–16.15, tel 08-508 24854) och andra organisationer.


Nästa medlemstidning tillsammans med hÜstens program och verksamhets­starter kommer ut i augusti.

23


MED himmel och ord (sommar 2014)  

Medlemstidning för Svenska kyrkan, Skärholmens församling

Advertisement