Page 1

Revista de la Fundació Privada Hospital Sant Jaume d’Olot

Maig de 2009 - Núm. 2

Carnestoltes Per Carnestoltes varem fer una desfilada de disfresses i carrosses, i tal com ja us anunciàvem en l’anterior número de la revista, aquí teniu les fotografies. Segur que més d’un veient-les, pensa el mateix que la Magdalena Agustí que assegura que “mai a la vida havia fet tant el boig”.


Activitats Al febrer vàrem celebrar el dijous llarder menjant la coca de llardons que varen elaborar els usuaris de l’Hospital de Dia i que, per cert, els va quedar boníssima! La vetllada va estar amenitzada amb música d’acordió i els més atrevits varen sortir a ballar pasdobles i fins i tot alguna sardana.

I per finalitzar els actes, el dijous dia 8 d’abril el rector de Sant Esteve i Mossèn Eudald van impartir el sagrament de la santa unció a tots el presents que, entre residents i persones de fora de la casa, érem gairebé una seixantena. Hem de donar les gràcies a les “hermanes” per la seva disposició.

El mes d’abril va començar amb un berenar de benvinguda a la directora del nostre centre, la Carme Pastor. Tot i ser un acte molt senzill va ser molt entranyable ja que vàrem veure fotografies d’algunes activitats i després en Joaquim Coromina, en nom de tots i totes, li va fer entrega d’un ram de flors.

I en els tallers de manualitats de l’Hospital de Dia hem elaborant més d’un centenar de roses fetes amb làmines de cartró. Un fet que ha estat notícia i que ha publicat La Comarca:

Per Setmana Santa el temps ens va fer la guitza. El 2 d’abril teníem previst anar a veure La Passió a l’Escola Pia, però la pluja ens va aixafar els plans i haurem d’esperar fins l’any que ve per assistir-hi. El dia 6 d’abril a la quarta planta, Mossèn Eudald va fer una explicació molt entenedora sobre el significat de la Setmana Santa i varem passar un DVD de la processó dels Dolors d’Amer.

Roses de materials reciclats a la parada de Sant Jordi de l’Hospital Sant Jaume Durant dos mesos, els usuaris de l’Hospital de Dia han elaborat més d’un centenar de roses de Sant Jordi que si bé no fan olor, donen una nova utilitat ornamental a alguns materials de rebuig. Cada flor està formada per més de 30 peces i en el procés creatiu de cada una d’elles hi han participat 12 persones. Els pètals i les fulles estan fets amb retalls de làmines de cartró del departament de Radiologia de l’hospital que ja no s’utilitzen. D’altra banda, l’elaboració d’aquestes roses de Sant Jordi tenen una finalitat terapèutica, ja que els usuaris de l’Hospital de Dia han hagut de pintar, enganxar o doblegar els materials, i per tant, potenciar aspectes com el treball amb les mans, l’atenció o la concentració; unes habilitats físiques i mentals que amb l’edat es poden veure disminuïdes, i que amb tasques com aquestes poden millorar. Els beneficis obtinguts de la venda de les roses s’utilitzarà per comprar material destinat a altres activitats que es facin a l’Hospital de Dia. La parada com en els darrers anys, s’ubicarà davant la portalada del carrer Sant Rafael, al costat de l’entrada principal de Consultes Externes de l’Hospital Sant Jaume d’Olot.


I l’escollit és... LA VEU DE SANT JAUME

Espai per a la reflexió

Com ja sabeu, fa uns mesos va veure la llum la revista del Sociosanitari i us vàrem demanar la vostra col·laboració per trobar-li un nom, ja que qui millor que vosaltres que en sou els protagonistes per decidir el títol que més li escau. Després de les votacions, en les que hi han participat 92 persones, el nom escollit ha estat LA VEU DE SANT JAUME, amb 29 vots. Aquí teniu la classificació final i el nombre de vots que ha rebut cada una de les propostes:

Molt sovint un mateix fet, espai, o vivència és interpretada de forma ben diferent depenent del nostre caràcter, la forma de veure la vida, o de les circumstàncies personals. A vegades quan reflexionem i busquem en el nostre interior som capaços de plasmar en un paper les nostres percepcions i sentiments més profunds. Aquí en teniu dos exemples: l’un l’ha escrit una usuària i l’altre una cuidadora: dues formes ben diferents de veure el dia a dia al nostre Centre Sociosanitari.

• La veu de Sant Jaume • Sant Jaume informa • Revista Cultural • Totsavis • A toc de veu • Sant Jaume • La portalada • El portaveu

29 vots 2 vots 11 vots 11 vots 11 vots 9 vots 7 vots 2 vots

Espai per als familiars

Un familar ens ha fet arribar un agraïment a la feina ben feta: M’adreço a tots els qui per motius de salut hem hagut de prendre la decisió de portar els nostres éssers estimats a una residència. És molt dur, tan pel malalt com per l’acompanyant, però els qui hem tingut una estada aquí a la residència de l’Hospital podem sentirnos molt agraïts pel servei que ens presten i l’acollida que donen a les nostres famílies. A tot l’equip de la residència de l’Hospital, gràcies per ser competents en el vostre servei i treball humà. Sempre amb vosaltres, Pilar

La vida viscuda

Llarg passadís, que allunya les ànimes, Cadires arrenglerades, amb mirada perduda, Somnis acabats, just en començar, Converses absurdes, que engendren futurs incerts, Rialles forçades, omplint la buidor de la solitud Cames coixejant, polint les estances, Oïda sorda, defugint jerarquies, Sala d’espera, que no espera ningú, Inici d’un viatge de tornada, Tristor i anonimat en uns éssers adherits a la fredor blanca i crua de les parets d’un geriàtric. Maria Teresa Roura ••• Hoy la vida pasa lentamente delante de tus ojos. Después de todo lo pasado mirar adelante se hace difícil y mirar atrás es doloroso. Pero el peso de tu historia no te ha hecho perder la sonrisa. Yo admiro tu fortaleza, el amor incondicional a los tuyos, tu paciencia y tu impaciencia, tu sabiduría...me gusta tu mirada limpia y tu sonrisa mañanera acaricia mi alma. Tu sonrisa es mi tesoro, es un rayo de sol en un mar de nubes.


Aniversaris

Exercicis d’atenció:

Han fet anys:

1.- Fes una creu a tots els números parells.

Març: Maria Pujol Magdalena Sellas Trini Fernández Salut Plana Guadalupe Solà Miquel Bosoms Carme Abel Francesc Coll Eudald Feixes Josep Domènech

2.- Relaciona amb una fletxa les següents columnes. S’han de trobar noms d’objectes que tinguin sentit.

Jaume Abulí Anna Planagumà Conxita Barceló Jaume Roura

Abril: Júlia Bonfill Francesca Güibas

SO

PIS

CAD

FA

PI

MA

GO

LA

LLA

IRA

Emili Prat Anna Roura

3.- Busca el significat contrari de les següents paraules:

Diego Moreno

Paraules:

Natividad Juncà

CASAT ALEGRE RÀPID GENERÓS FALS POC DIA

Josep Rubio Montse Conte

Felicitats a tots i totes!

El contrari és:

Revista SocioSanitari maig 2009  
Revista SocioSanitari maig 2009  

Revista SocioSanitari maig 2009