Page 1

Revista de la Fundació Pública Hospital Sant Jaume d’Olot

Febrer de 2009 - Núm. 1

El bufador Coneix a…

Carme Pastor • El teu nom sencer… Carme Pastor Asperó

• Un desig… Mantenir la felicitat

• Un fet històric que destacaries… La invenció de l’electricitat i la descoberta de la penicil·lina

• Virtuts i defectes… Virtuts: saber escoltar i la paciència Defectes: dir el que penso i la necessitat de despostes ràpides.

• Color preferit… El blau cel • Música preferida… Joan Manel Serrat i Ainoa Arteta • Mig ple o mig buit… Sempre mig ple, encara que a vegades no sigui fàcil! • Passat, present o futur… Present, recordant el passat i mirant cap al futur

Entrevista

a la nova directora,

Carme Pastor

• No suportes… La prepotència, l’engany i les persones de “doble cara”. • Què significa per a tu l´Hospital Sant Jaume? Una petjada molt important en la meva vida. Va ser el lloc on vaig començar a treballar i a formarme sola com a infermera en un torn de nit amb molt bones companyes, i això no s’oblida.


Activitats Durant les festes de Nadal es van organitzar al centre diverses activitats. Una de les més destacables va ser el concert de la Coral Sant Jaume, que enguany va oferir una actuació de gran qualitat. Tampoc no podien faltar actes com la Quina, que va comptar amb molta participació, o la Cagada del Tió. Les cantates de nadales, són habituals en aquestes dates; per això, igual que l’any passat, se’n va fer una davant el pessebre i sota l’ atenta mirada de les noies d’administració que estaven esmorzant al menjador del centre. Per acomiadar l’any 2008, els voluntaris de l’Església Evangelista d’Olot van amenitzar la nit cantant nadales juntament amb els avis, que no van dubtar en acompanyar-los tot recordant les cançons de Nadal de tota la vida. Ses Majestats els Reis Mags d’Orient Melcior, Gaspar i Baltasar acompanyats dels patges reials i d’una banda de músics van passar pel centre, fent emocionar a més d’un.

Les fotografies del Nadal

Votacions per escollir el nom de la revista Després de rebre un llistat de possibles noms per a la revista, continuem necessitant la vostra col·laboració. En breu, es col·locaran al Centre Sociosanitari unes caixes en forma d’urnes on podreu votar per l’opció que més us agradi. Algunes de les propostes que ens heu fet arribar fins ara, són: • Sant Jaume • La Veu de Sant Jaume • El Portaveu • A Toc de Veu. • Sant Jaume Informa. • Revista cultural • Tot savis • La portalada


Espai per als familiars

Dijous llarder

Què és el grup de suport a les famílies de l’Hospital Sant Jaume d’Olot?

Pel dijous llarder, coca de llardons i música d’acordió per passar una tarda ben divertida.

A la Fundació Privada Hospital Sant Jaume d’Olot existeix des de fa dos anys un grup de suport a les famílies. Aquest és un recurs destinat als familiars de les persones que estan ingressades al centre.

Als tallers de manualitats i grafisme s’han confeccionat les carrosses i disfresses per la desfilada de Carnestoltes, de la qual en veureu les fotografies al proper número de la revista.

Cada mes el grup es reuneix amb l’objectiu de compartir experiències, coneixements i sentiments, al mateix temps que es busquen els recursos necessaris i se’ls dóna suport emocional.

Testimoni de l’Enric Basagaña

És molt important que les famílies tinguin l’oportunitat de perfilar els problemes i les dificultats, així com de discutir i d’expressar en veu alta les seves pors i angoixes, ja que a la llarga poden provocar inseguretat i claudicació.

L’Enric ens explica que en un moment donat, la seva muller (Trini) i ell, varen haver de marxar de pagéès i venir a viure a Olot. A partir d’aquell moment es va guanyar la vida a l’industria textil. A casa seva hi tenien una “tricotosa” amb la que hi feien jerseis.

Aquest grup de suport està coordinat per una psicòloga i una treballadora social del centre, i ofereix teràpies psicològiques, dinàmiques de grup i xerrades informatives, entre d’altres. És un servei totalment gratuït.

Més endavant va anar a can Font Freda on feia de repartidor amb una furgoneta.

Per aquells que puguin estar interessats en formar part d’aquest grup, les properes sessions seran el 25 de març i el 29 d’abril.

Tallers

Al cap dels anys i quan li va caldre agafar-se la invalidesa, i per tant ja no podia treballar, va desenvolupar una afició que fins fa poc encara en disfrutava, i de la que aquí en volem donar testimoni amb una fotografia: elaborava culleres, forquilles, i tota mena d’estris tradicionals de cuina, amb fusta de boix.


Aniversaris

Exercicis de memòria:

Han fet anys:

1.- Has de trobar el contrari de les següents paraules:

ALEGRE:

ALT:

Desembre

Febrer:

RIURE:

GRAN:

Carme Barba

Antònia Martí

BRUT:

RIC:

Agustí Teixidor

Carme Morató

DIFÍCIL:

GUANYADOR:

Ramon Rovira

Víctor Angulo

PLE:

DINS:

Teresa Jordà

Josep Masó

CURT:

TOU:

Lluís Riu

Joaquim Torras

Lluís Sala

Paquita Lorenzo

Miquel Corcoy

Joana Pérez Francisco Cuenca

Gener

Paquita Darnés

Fidel Masó

Baldiri Casaponsa

Jaume Sala

Pilar Jordà

Loreto Prat Joaquim Coromina Maria Turón Manuela Vizcaino Ramon Masllorens Dolors Agustí Angela Muñoz de León Carme Rius Maria Moliné Santiago Rua Dolors Ayats Encarnació Fiol Jordi Reixach

Felicitats a tots!

2.- Intenta memoritzar el llistat de la compra, posteriorment, tapa el llistat i en l’espai en blanc del costat escriu aquells aliments que recordis. Fes-ho SENSE MIRAR!

5 POMES

6 TOMÀQUETS

1 AMPOLLA DE LLET

1 PAQUET D’ARRÒS

1 AMPOLLA D’OLI

1 BARRA DE PA

Revista SocioSanitari febrer 2009  
Revista SocioSanitari febrer 2009  

Revista SocioSanitari febrer 2009