Page 1

FP Hospital Sant Jaume

Número 17 Novembre de 2009

El Bufador

continguts • Col·locació de la primera pedra del nou hospital comarcal • Espai de farmàcia: Accidents de trànsit i medicaments • Notícies d’interès: Malalties mentals a la demarcació de Girona, premi al Dr. Bisbe, èxit del sopar d'adjudicació d'obres, medicaments a internet, grip nova, etc. • Recomanem: II Jornada "Tornem a parlar de les nits" • Coneix a...


El president Montilla col·loca la primera pedra del futur hospital comarcal de la Garrotxa Durant la mitja hora prèvia a l’arribada del president hi va haver diverses actuacions per amenitzar la jornada i fer més agradable l’espera als centenars de persones que van assistir a l’acte. Hi van

El Bufador

actuar els timbalers dels Marrintxos i els bastoners de l’escola de dansa folklòrica i els ministrils de l’escola de música. Quan totes les autoritats, encapçalades pel president de la Generalitat, José Montilla, la consellera de Salut, Marina Geli i l’alcalde d’Olot Lluís Sacrest, van ser presents, l’arquitecte de l’obra, Ramon Sanabria, va fer una breu explicació del projecte, en el qual va destacar la intenció d’integrar l’edifici en l’entorn natural. Tot seguit, va arribar el moment de la col·locació de la primera pedra i dels parlaments. Segons el president Montilla, les obres del nou hospital d’Olot són un exemple de la descentralització dels serveis que es promou des de la Generalitat i del manteniment del compromís d’invertir en una sanitat pública i universal: “ la salut no té preu, però si té cost”, va afirmar. Per la seva banda, l’alcalde d’Olot, Lluís Sacrest, va remarcar que la col·locació de la primera pedra suposa l’inici de més d’un any de celebracions per commemorar els 700 anys d’història de l’hospital Sant Jaume, sobre el qual va dir que els últims anys ha prestat molt bons serveis, i que té uns professionals excel·lents. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va demanar celeritat en l’edificació del nou equipament i el cap del Servei d’Urgències de l’hospital, Joaquim Danés, va manifestar que els professionals sanitaris de la institució mereixen un hospital nou i que en faran un bon ús.


G A L E R I A D ' I M AT G E S


ESPAI DE FARMÀCIA Sabies que el 5 per cent dels accidents de trànsit de l'Estat Espanyol està relacionat amb els medicaments?

Cada any es produeixen a la vora de 45.000 morts i més de 3 milions de ferits per accidents de trànsit a les carreteres de la Unió Europea. A Espanya, segons l'Institut Nacional d'Estadística, l' 1,8 % de les defuncions té el seu orígen en un accident de trànsit. Aquests constitueixen la cinquena causa més freqüent de mort, per darrera de malalties cardiovasculars, neoplàstiques, respiratòries i digestives.Els accidents de trànsit poden ser deguts a factors ambientals, factors relacionats amb el vehicle i al denominat “error humà”. En aquest darrer cas, la ingesta d’alcohol, drogues il·legals i alguns medicaments, poden tenir un paper rellevant. Els medicaments poden alterar la capacitat de conducció de diferents maneres: • Reducció dels reflexos i del temps de reacció • Alteració de la percepció de les distàncies • Hiperactivitat i hiperreactivitat • Reducció de la visió perifèrica • Estats de confusió i atordiment • Somnolència • Alteracions musculars de caràcter agut (espasmes, rampes, etc.)

A la Unió Europea, els fàrmacs amb un major efecte negatiu sobre la conducció són les benzodiazepines, antihistamínics H1, relaxants musculars i antidepressius tricíclics. Cal tenir en compte que l'alcohol potencia la toxicitat dels medicaments i que en un 23,7% de la població afirma consumir alcohol a diari, i el 10,3 % pren alhora medicaments.


NOTÍCIES D'INTERÈS El Doctor Josep Bisbe rep el reconeixement dels seus companys de professió Des del 2004, els Premis del Col·legi Oficial de Metges de Girona homenatgen els metges que són referents dins la seva professió. Són els mateixos companys que atorguen aquest guardó que premia als metges més destacats en l’exercici de la professió per la seva dedicació i abnegació en la tasca professional. En aquesta sisena edició rebran el guardó dos metges estretament relacionats amb l’Hospital Sant Jaume d’Olot: el Doctor Josep Bisbe, actual cap del Servei de Medicina Interna i vinculat al centre i a la comarca des de fa més de 20 anys, i el Doctor Miquel Carreres, que durant molts anys va formar part d’aquesta institució, ocupant els càrrecs de director mèdic i cap del Servei d’Urgències.

El passat mes d’agost, personal del servei d’urgències i del CTSC van fer una xerrada informativa i petits tallers pràctics als nens nouvinguts a la comarca. Molts d’aquests nens i nenes no havien vist mai un vehicle medicalitzat i els seus monitors van fer aquesta petició per tal de treure’ls-hi la por, doncs en moltes ocasions relacionen el soroll de les ambulàncies amb conflictes bèl·lics.


Èxit de participació al sopar d’adjudicació d’obres

GRIP A

El passat 23 d’octubre es va celebrar el sopar d’adjudicació d’obres amb una gran afluència de personal del centre. La L’activitat gripal a Catalunya pel nou virus de la grip vetllada es va completar amb un concurs de playback que A(H1N1) ha continuat va ser d’allò més disputat, però finalment el grup guanyador augmentant i confirmant la va ser el que va interpretar una escena de la popular pel·lícula situació epidèmica a “Grease”. Catalunya. La taxa d’incidència és de 289,5 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta taxa és superior en el grup d’edat de 5-14 anys. Pel que fa a la vigilància de casos produïts pel nou virus de la grip A (H1N1), la majoria han presentat un quadre gripal lleu, amb una recuperació en pocs dies. Des de l’aparició del virus de la grip A(H1N1), a Catalunya s’han produït un total de 84 casos greus, 54 dels quals ja han estat donats d’alta hospitalària.

En

aquests moments es troben ingressats a la UCI 9 casos greus. Fins al moment a Catalunya s’han produït 9 defuncions. Les últimes víctimes són dues dones de 42 i 52 anys.


Cada dia es diagnostica una persona amb malaltia mental a la demarcació de Girona El 2008 hi havia 4.163 gironins afectats i en els primers sis mesos d’aquest any s’han detectat 220 casos més, i és que cada dia es diagnostiquen 1,2 casos nous. Segons la consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, el fet que cada any es diagnostiquin més casos de malaltia mental no vol dir que l’estat de salut de la població empitjori, sinó que es detecten de manera precoç. La consellera va inaugurar fa unes setmanes, i coincidint amb el Dia de les Malalties Mentals, la residència Can Font de Llorà amb 26 places destinades a persones amb deficiències mentals i que ha suposat una inversió de 2.450.521 euros, 900.000 dels quals els ha aportat Acció Social. Aquestes places se sumen a les 30 places que s’han posat en marxa al parc hospitalari Martí i Julià de Salt; aquestes per a persones amb retard mental i trastorn de conducta que requereixen una atenció psiquiàtrica intensa. L’oferta de places residencials per a persones amb trastorns de conducta de la demarcació es completarà l’any vinent amb l’ampliació de les instal·lacions del consorci de Sant Gregori. El perfil de les persones que tenen trastorns de conducta tenen entre 20 i 57 anys, però la mitjana d’edat se situa en 33. Tres de cada quatre persones afectades per aquest tipus de trastorn són homes, un 37% dels afectats tenen un retard mental lleuger; un 25%, un retard mental moderat; un 19%, un retard mental greu, i un altre 19%, psicosi infantil. A la demarcació de Girona existeixen diverses associacions i entitats d’ajuda a aquest malalts i als seus familiars com és el cas de l’Associació Família i Salut Mental que fa un seguiment a les famílies i les orienta i informa al mateix temps que els ofereix assessorament. Podeu obtenir més informació sobre els objectius i els serveis d’aquesta associació a l’enllaç: http://familiaisalutmental.entitatsgi.cat


Comprar medicaments

Compte enrere per a la

per internet

celebració dels 700 anys

Es calcula que més d’un 70% dels medicaments que

Des de finals d’octubre està

circulen per la xarxa no són

a la venda la loteria de Nadal. Aquest any per

originals. Entre ells, n’hi ha

primera vegada es venen les

que porten diferent quantitat de principi actiu del que consta

participacions (que són de

en l’embalatge (més quantitat o menys i, fins i tot, sense

5 euros) al conjunt de la

principi actiu). D’altres, porten un principi actiu diferent al

ciutadania i es cobra un

que s’anuncia en la capsa o li han canviat l’excipient. Davant

recàrrec d’un euro destinat

aquestes xifres, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona,

a cobrir algunes de les

en col·laboració amb el Departament de Salut, ha iniciat una

despeses de l'organització

campanya per sensibilitzar la població contra l’adquisició

dels actes commemoratius

de falsos fàrmacs a través d’internet. Amb aquesta iniciativa

dels 700 anys de l'hospital.

es pretén sensibilitzar la població i protegir la salut evitant

Precisament un dels actes que es duran a terme en motiu de l’aniversari serà la participació en la rua de

que es consumeixin medicaments falsificats. Si detecteu algun d’aquests medicaments ho podeu denunciar enviant un correu electrònic a: alertesfarmacia@gencat.cat.

Carnestoltes. D’aquí a

RECOMANEM

pocs dies veureu pels

II Jornada “Tornem a parlar de les nits”

passadissos

cartells

El proper 25 de novembre se celebren unes jornades en

informatius sobre aquesta

les quals es reflexionarà sobre la influència en la salut i

activitat.

en la vida social el fet de treballar en el torn de nit. També

Si esteu interessats en formar part d’aquesta rua podeu

posar-vos

en

contacte amb els membres de la Comissió encarregats

es donaran pautes de comportament per tal que els professionals que treballen en aquest torn s'adaptin als canvis de ritme i horaris. A més, en una de les taules rodones programades hi participaran infermeres del nostre

d’aquesta iniciativa que són

hospital.

en Joan Tubella, la Montse

Més informació al telèfon 972 18 90 35 o a la pàgina

Juvanteny i la Conxi

web: http://www10.gencat.net/catsalut/archivos/girona/

Codinach.

Jornada%20Nits%20def.pdf?noticia=781%20


CONEIX A...

El teu nom sencer: Isabel Orellana Jiménez

Un fet històric que destacaries: la democràcia, el canvi de règim

Quant fa que treballes a l’hospital: al gener farà 31 anys

Quin és el teu lloc de treball: cap de cuina

El teu color preferit: taronja

Música preferida: les Bandes Sonores Originals

El got, mig ple o mig buit? Mig ple

Passat, present o futur? La suma de tots tres

Un desig: més humanitat

Virtuts i defectes: una virtut és la dedicació i l’esforç que dedico a la feina i a la vida personal

No suportes: els “xivatos” o espietes

Què significa per a tu l’Hospital Sant Jaume? Forma part de mi

Bufador novembre 2009  

Bufador novembre 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you