__MAIN_TEXT__

Page 1

halász gábor: kétharmados győzelem tóth józsef - nagy zsolt: totális bukás 2010. október 3-án gond nélkül, gördülékenyen lezajlottak az önkormányzati választások. Kiskutason Halász Gábor korábbi polgármester (2006-2010) a szavazatok 71,43 százalékát szerezte meg, így Kiskutas Község polgármestere több mint kétharmados többséggel Halász Gábor maradt. Tóth József egykori polgármester (1990-2006.) képviselőjelöltként és polgármesterjelöltként is részt vett a megmérettetésen. Polgármesterjelöltségét a választópolgárok mindössze 23,02 százaléka támogatta, Nagy Zsolt Csaba polgármester-jelöltését pedig 5,56 %. A településen 7 képviselő volt választható. Kiskutas választópolgárai meggyőző többséggel csak a Halász Gábor által támogatott képviselőjelölteket támogatta szavazataival, így az abszolút győztes képviselők Hári Tímea, Hollós István, Kupó Tiborné és Nagyné Dr. Tóth Margit lettek. Si-

mon Tímeától, a Helyi Választási Bizottság elnökétől megtudtuk: a szavazás rendben zajlott le, rendkívüli esemény nem történt. A választópolgári részvétel Kiskutason 82, 58 százalékos volt – ez egyébként a környék egyik legkiemelkedőbb aránya –, a 155 választópolgárból 128 fő adta le voksát. Az önkormányzati választásokat követően október 12én, kedden ünnepélyes keretek között megtartotta alakuló ülését Kiskutas Község Önkormányzata. Az alakuló ülés a választás eredményeiről szóló tájékoztatóval kezdődött, majd a képviselők átvették megbízóleveleiket. A képviselők titkos szavazással, egyhangúan alpolgármesternek választották Hollós Istvánt.

Vélemények, üzenetek Jókai Anna írónő: „Halász Gábor kétharmados többsége azt jelenti, hogy jól dolgozott. Haladjon továbbra is ezen az úton, továbbra is minden embert különkülön, a saját értéke szerint kezeljen.” Egerszegi Krisztina úszónő, ötszörös olimpiai bajnok: „Nagyon örülök a kiskutasi választási eredményeknek. Ugyan még soha nem jártam Kiskutason, de Gábor a jó barátom. A falu népe nem is választhatott volna jobban, sőt az, hogy újraválasztották, az azt jelenti, hogy jól is teszi a dolgát. Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítania az álmait és maradjon továbbra is olyan ember, mint most.” Körtvélyessy Zsolt színművész: „Nagyon boldog vagyok, mert úgy gondolom, hogy megérdemelte Gáborom a szavazatokat. Csak így tovább! Nagyon jól dolgozott. Kézzel foghatóan is láttam, mert többször jártam Kiskutason. Nem kívánhatok neki mást, csak hogy a következő években is úgy dolgozzon, mint az elmúlt négy évben. Hajrá!” Keresztes Ildikó énekesnő, színművész: „Ez az ember nagyon jól csinálja azt, amit csinál! Igaz elfogult vagyok, mert annak idején együtt játszottunk a színházban és már az első pillanattól kezdve imádtuk egymást. Imádom a sajátos humorát, az egész lényét. De a kiskutasi eredmény mutatja, hogy nem elfogultság, amit mondtam, hanem ez a bizonyíték. Erőt, kitartást és egy nagy kalappal a továbbiakhoz.” folytatás a 2. oldalon


TÉRFIGYELŐ

Brad Pitt

nyáron

Kiskutason? - Szombath Tünde: „Brad Pitt hasfalat akarok!”

A világhírű sztárházaspár – Angelina Jolie és Brad Pitt – egy időre Magyarországra költözött. Lányok ezrei által álomférfinek kikiáltott filmszínész közelsége Horváthné Szombath Tündét is komoly elhatározásra sarkallta: férjének Brad Pitt-hasfalat akar nyárra. Befellegzett a panírozásnak, betüzelte Pista dugicsoki-készletét, Tünde, mint taposóaknát likvidálta a kalóriabombákat, számzáras lakat került a hűtőszekrény ajtajára. A Kisku-

tasi Hölgyek Alkalmi Társulatának sikeres táncosnője addig nem nyugszik, míg le nem fogyasztja Pistát legalább 25 kilóval. Ahogy egy közeli baráttól megtudtuk, Tünde minden álma, hogy a jövő nyáron, Vonyarcvashegyen már megújult hasfalú férjével szaladhassanak a Balaton friss habjai közt, kéz a kézben. „Az izmos férfitest mindig is felkavart, bízom Pista kitartásában, edzéstervének sikerében!” – mondta kacagva Tünde.

Benkő Ibi

Kiskutasi vendégek 300 ezerért?

Vélemények, üzenetek

A helyi önkormányzati választások kampány-időszakában abszurd feltételezések merültek fel a rendezvények finanszírozásával kapcsolatban. Volt, aki azzal támadta az Önkormányzatot, hogy az elmúlt 4 évben minden meghívott vendégnek fejenként 300.000 Ft-tal fedezték a költségeit. A Térfigyelő utánajárt az igazságnak. Bagladi Annától, a rendezvények egyik főszervezőjétől megtudtuk, hogy 2006 és 2010 között minden egyes művész, politikus, vendég és fellépő ingyen látogatott el Kiskutasra. Soha nem kértek benzinköltséget, elszállásolásukban Benkő Károlyné, Ibike, étkeztetésükben a Kiskutasi Hölgyek Alkalmi Társulata támogatta a rendezvényt. „Felháborítónak és érthetetlennek tartom ezt az egész feltételezést. Ezeket a rendezvényeket illetően soha, semmilyen anyagi kiadás nem terhelte az önkormányzat kasszáját, egyrészt a polgármester úr jó baráti és üzleti kapcsolatainak, másrészt az EGO Színpad, a József Attila Városi Könyvtár illetve a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás áldozatkész munkájának köszönhetően. Elképesztő, hogy valaki szemenszedett hazugságokkal próbálta szédíteni az embereket.” Nem sikerült (szerk.)

folytatás az 1. oldalról

kétszeres nagymama

Megszületett Benkő Karcsi és kedves neje, Ibike második unokája. Péter fiuk neje egy tündéri kisfiúnak adott életet. A kicsi, aki apja után a Péter nevet kapta 3500 grammal látta meg a napvilágot. Mind a szülők, mind a nagyszülők boldogsága határtalan. A Térfigyelő ezúton is gratulál a Benkő családnak.

Válságban háriék házassága? Körmüket rágva foglalkoztat sokakat a hír, miszerint tavasszal válik a Hári házaspár. Szerkesztőségünk heteken keresztül járt utána a híreszteléseknek. Küzdelmes faggatózások sorozata után végül sikerült szóra bírnia a feleséget. Hári Tímea tudott a pletykáról és biztosított minket arról, hogy minden a legnagyobb rendben van köztük. A válás ötletének még a legapróbb gondolata sem merült fel a házasságukban. „Ugyanúgy szeretjük egymást, mint 20 évvel ezelőtt. Sem Zoli nem vágyik a szomszédasszonyunk szerelmére, de jómagam sem kívánom őt lecserélni egy fiatalabbra.” Az álompár útjai tehát nem válnak külön, a pillanatnyilag szerelmes lányukkal, Ramónával együtt békésen várják a Karácsonyt.

Fogyókúra ELŐTT

Fogyókúra UTÁN

Dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere: „ A támogatottság mindig az elvégzett munkának ad legitimitást. Gábor bebizonyította, hogy ilyen kis településen is lehet komoly munkát folytatni. Csak így tovább! Gratulálok!” Szekeres Adrienn énekesnő: „Természetesen nagyon örülök az eredménynek. Gáborról nagyon sok jót tudok mondani. Fantasztikus az a közösség, amit kovácsolt és az egész országban ismerik már  Kiskutas nevét.  Hiszek abban, hogy a közösségeknek nagyon nagy erejük van és az alulról szerveződéssel lehet a legjobban irányítani. Erre kitűnő példa Kiskutas. Legyen továbbra is sok energiája, segítője és  jó egészsége a munkához.” Kónya Zsuzsanna térségmenedzser: „Az a fejlesztési hullám, ami elindult 2006-ban Kiskutason, az nem állhat meg! Sok türelmet és kitartást kívánok Gábornak továbbra is, csak így tovább!” Pál Éva könyvtáros: „Végtelenül örülök a kiskutasi választási eredményeknek. Halász Gábor polgármester úr a 2006-os megválasztását követően azonnal szárnyai alá vette a könyvtár gondviselésének ügyét. Az elmúlt 4 évben folyamatos fejlesztéseket, bővítéseket hajtott végre, segítve ezzel az én munkámat is. Kívánom, hogy tartsa meg ezt a jó szokását és maradjon mindig ilyen ember! 2008-ban kaptam a községtől egy Kiskutasért Önzetlenül kitüntetést. A mai napig büszke vagyok, ha az oklevélre nézek, hiszen ezt egy olyan település vezetőitől, közösségétől érdemeltem ki, amelyik országosan kiemelkedő szerepet tölt be a többi község között.”


TÉRFIGYELŐ

„Tettem a dolgom” – exkluzív beszélgetés Baumgartner Józseffel 20 év a rendszerváltás után, 20 év polgármesteri szolgálatban – 28 év közszolgálat a 65-ből. Baumgartner Józseffel Halász Gábor beszélgetett. Esős, ködös este érkeztem Jóskáék takaros házának kapujához. „Kerülj beljebb testvér!” – rikkantott jókedvűen, széttárt karokkal. Hellyel kínált, bort nyitott. „Nem szoktam én interjút adni…” – dohogta barátságosan mindenki Jóskája üvegnyitás közben. Egyszer vidám, máskor feszülten csendes volt. Őszinte volt. Hány éves voltál, amikor legelőször polgármesterré választottak? 45 éves. És előtte még 8 évet, azaz 2 ciklust végigcsináltam a „járásban”. Elég gyatrán állt akkoriban Nagykutas és Kiskutas is. 1982-ben megkerestek, hogy álljak be tanácstagnak. Elmentem egy gyűlésre, megválasztottak tanácstagnak és tanácselnök-helyettesnek. Akkor láttam, hogy Kispálihoz és Nagypálihoz képest el van nyomva ez a két település. Egyik Kutason sem volt egészséges ivóvíz. Végigjártuk a falut, hogy be szeretnénk vezetni a vizet, de a lakosságnak nem nagyon tetszett az ötlet. Aztán végül harmadik nekifutásra sikerült összehoznunk Lukács Gézával. Ekkor jött a következő vita: hol legyen a kút… 1990-ben egyértelmű volt, hogy támogatnak az első szabad választáson? Igen, egyértelmű volt. Persze akkor is volt induló, de teljes fölénnyel rám szavaztak az emberek. A legelső időszakban összeszedtem a baráti körömből, akit tudtam, azzal a céllal, hogy Faluházat építsünk. Dr. Tóth Tihamér nagyon sokat segített Nagykutasnak. A polgármesterségen kívül mit és hol dolgoztál? 40 éve építési vállalkozó vagyok, de 14 évig csak mellékállásban, mert a TSZ-ben dolgoztam, mint területkezelő erdész. Kevés polgármester van, aki a rendszerváltástól máig hivatalban maradt. Neked van rálátásod az önkormányzati rendszerre: láttad, hogy megroppant. Mikorra teszed ezt? A második ciklusban, 1994-95 körül. Már a tanácsi korszakban is mondták, hogy „Jóska, be kell állnod a pártba!” Mondtam nekik: „akkor én elmegyek haza.” Szegény családból származom. 13-an voltunk testvérek. Minket a munka érdekelt, nem a párt. Apánk azt tanította, hogy a tisztességes munkában van a jövő. Miután átvettem a faluvezetését, rájöttem, hogy milyen nagy bajokkal

állunk szemben. Földútjaink voltak, a hegyi úton képtelenség volt közlekedni. Egyszer szekérrel, lovakkal mentünk fel a hegyre, a feleségem, a kisfiam és én. Hazafelé a ló belelépett egy gödörbe, felborultunk a szekérrel, a kisfiam a szekér alá szorult. A Faluház felépítése után jött a Ravatalozó, az orvosi rendelő. Később aztán kezdtük az utakat is helyrehozni. Mindig úgy gazdálkodtunk, hogy minden évben legyen fejlesztés, addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk engedte. Megtörtént az iskola, az óvoda felújítása, tornatermet kellett építenünk, és bevezettük a gázt. A megye nagyon sokat segített ebben. Volt-e olyan nehéz pillanat az elmúlt 20 évben, hogy hazajöttél, és azt mondtad, hogy „befejeztem, elég volt”? Volt, többször is. Például az építkezéseknél, amikor azon kellett aggódni, hogy honnan szerzünk holnapra embert vagy pénzt. Kevéssé került előtérbe a feleséged, pedig mindig melletted állt. Igen. Tartást adott, bíztatott, mindig a folytatásra inspirált. Mindig, mindent a falu érdekében használtam fel, még a családomat is. Soha nem vezérelt önös érdek. A feleségem pedig csendesen és kitartóan tűrte, hogy nekem mindenekfelett van a falu… Ha konkrétan visszaemlékszel, akkor melyek voltak a legszebb pillanatok? A legszebb pillanatok mindig azok voltak, amikor valamit átadtunk. Valami építményt vagy utat. A képviselőtestület összetétele mindig változott, de minden képviselő támogatta a döntéseimet. Miben változtak most a mindennapjaid? Ilyenkor azt mondja az ember, hogy több ideje marad a családra, unokára. De nem hiszem el, hogy nem hiányzik az a rendszeres, feszített tempó. A rendszeresség most is megvan. Minden reggel 7 órakor elhajtok hazulról, aztán 2-kor hazajövök. Néha benézek az irodába a „lányokhoz”. Tudsz Te valaha nyugdíjas lenni úgy a szó szoros értelmében? Tudsz Te pihenni? Nézd, én 5 éve nyugdíjban vagyok, de megmondom őszintén: abszolút nem tudom megélni azt, hogy nyugdíjas vagyok. Mindvégig dolgozni akarok. Mikor voltál nyaralni? Minden évben elmegyünk Balatongyörökre egy hétre. Messzebb nem.

Mindenki tudja, hogy mindössze 3 szavazaton múlt a választási eredmény. Szerinted mit gondoltak azok, akik nem rád szavaztak? Én egy évvel ezelőtt elhatároztam, hogy lezárom ezt a dolgot. A családunkat tragédiák is érték. 65 évesen az ember már úgy gondolja, hogy „na most egy kicsit élni is kellene”. Ezt eldöntöttük, még testületi gyűlésen is bejelentettem. De ahogy közeledett a választás, jöttek az emberek, hogy „Jóska, muszáj indulnod”. Úgy határoztam, még utoljára indulok, de senkit nem fogok győzködni, hogy szavazzon rám. Úgy voltam és vagyok vele, ha a falu nem látja, hogy az ember mennyit tett a falu fejlődése érdekében, akkor válasszon mást és Ámen. Én nem vagyok sértődős típus. A 3 szavazatot abban látom, hogy sokan nem mentek el szavazni, mert úgy gondolták, hogy „úgyis a Jóska lesz” és nem vették komolyan. Jelen pillanatban Horváth Sándor az utódod. Ő kormányoz Nagykutason. Mi az a 3 tanács, amit szerinted meg kellene fogadnia? Mindenképpen fontos, hogy a falu lakosságával tartsa a kapcsolatot. Végre sok év után a lehető legközelebb került egymáshoz Nagykutas és Kiskutas. Megszűnt a fagyos viszony. Ezt folytatni kellene. A két település egymást tudja segíteni vagy egymás bajaiban osztozni. És lépni kell arra, amit a kor megkövetel. 18-20 éves korodban gondoltad volna, hogy polgármester, vezető leszel ott, ahol születtél? Soha nem gondoltam erre. Gyerekként a Nagykutasi Iskolában március 15-én mindig én szavaltam el a Nemzeti dalt. Egyik évben leesett a hó reggelre. Nem tudtam elmenni, hogy elszavaljam. Miért? Hát testvérem… Nem volt cipőm. Aztán Erzsi néni, a Tanítónő elhozta a férjének egy kisebb cipőjét és abban mentem el elmondani a verset. Jó időben a tehetős emberek teheneit őriztem és szakmát tanultam. Ez a 20 év és az előtte levő 8 év is életednek egy óriási szelete. Ha mindent beszámolsz, és válaszolnod kell: megérte-e, akkor mit válaszolsz? Megérte. Az életem legfontosabb része. Szeretem Nagykutast, az embereket. A fejlődés időszakát vezényelhettem le. Emberileg is megérte, még ha pofonokat is kaptam. Mint például most, október 3-án? Gabi fiam, ez nem pofon, hanem tanulság. Így döntöttek. Ebben a 20 évben rengeteg barátot szereztem, és a barátság nem szűnik meg soha. Nagykutasnak ez is szerencsét hozott, mert mindig jöttek segíteni, adakozni. Az legnehezebb egyébként elmúlt 4 év volt és szerintem nehezek jönnek még. De állni kell a sarat. Én itt voltam, tettem a dolgom és itt maradok, nyitva marad a kapum.

Ellopott monitorok nyomában Az egyik polgármester-jelölt „kampánylevelében” érdekes sorokra lettünk figyelmesek. Stábunk egy bűncselekmény leleplezésének reményében azonnal nyomozni kezdett. Az említett levélben a jelölt arra utalt, hogy a Kulturális Menedékházban 6 darab, a Deák Szakközépiskola által leselejtezett gép található, és egy bizonyos pályázaton nyert egymillió forint értékű LCD monitoroknak lába kelt. Könyvtárosunk, Ináncsi Lászlóné, Mónika végül bevallotta az igazságot. Mónika! Hol vannak az LCD monitorok? Igazából nem tudom, hogy milyen monitorokról van szó. LCD monitora soha nem volt tulajdonában sem a könyvtárnak, sem az Önkormányzatnak. 2007-ben a Deák Ferenc Szakközépiskolával kötött megállapodás értelmében 10 darab, leselejtezett számítógépet adományozott az iskola a könyvtárunknak. Ezeket amennyire lehetett, felújítottuk, jelenleg is üzemel belőle még pár darab. A polgármesterjelölt igaz 6 darab gépet említett a levelében, nem tudom, hogy ezt az információt honnan szerezte, mert ez nem igaz. De akkor mi van az említett pályázaton nyert 1 millió forinttal? Állítólag azon vásárolták a monitorokat. Igen, nyertünk e-Magyarország pályázaton. Az említett levél, amiben ezek a téves információkkal teli állítások találhatók, ebben sem az igazságnak megfelelő tényeket tartalmazza. A faluvezetés ugyanis 2 alkalommal nyert e-

Magyarország támogatást. 2008-ban 300.000 Ft-ot, 2009ben 1 millió Forintot. Ezekből 4 vadonatúj számítógépet sikerült beszereznünk, továbbá hangfalakat, fülhallgatókat, webkamerát, nyomtatót vásároltunk. Az internet-elérhetőség könnyítése érdekében router került beszerzésre az épület számára, mely a wifi (vezetéknélküli hálózat) alapköve. A pályázati összegből 6 számítógépes tanfolyamot sikerült lebonyolítunk képzett, hivatásos oktatókkal, ebből 2 tanfolyam haladó szintű volt, és oklevelet is adott a résztvevők számára. A jelentkezők ingyen vehettek részt ezeken a képzéseken, amely különben közel százezer forintos költséget jelentett volna fejenként, ha nincs a pályázat. A 2006-os választásokat követően tehát háromszor került sor jelentős számítástechnikai fejlesztésekre. Igen, és akkor még nem beszéltem arról, hogy bő fél év után egy frissen felújított, tágas, korszerű épületbe költöztünk át új berendezések, bútorok közé. Átadták a Kuturális Menedékházat. Könyvespolcok, számítógépasztalok, székek kerültek beszerzésre, kazáncsere is volt, és még hosszan sorolhatnám… Ezeket az Önkormányzat mind-mind pályázatok útján és saját erőből kigazdálkodva szerezte be. Éppen ezért

rettentően bosszantó, hogy valaki kampányfogás céljából hazugságokat terjeszt annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben be se tette a lábát a könyvtárba. Pedig az elmúlt 4 évben a könyvtár látogatottsága is csak felfelé ívelt. Duplájára nőtt a beiratkozott személyek száma, a könyvek állományának bővítésére évente 6-7 alkalommal került sor, és dvd-k és hangoskönyvek is színesítik már a kínálatot. Falvakban ritkán előforduló módon 12 folyóirat jár rendszeresen a könyvtár részére kielégítve minden olvasói igényt. Minden évben részt veszek a Megyei és Városi Könyvtár konzultációján, ahol mindig mintaszerűen beszélnek a Kiskutasi Kulturális Menedékházról, és a falak között zajló életről, munkáról. Úgy látom nagyon büszke az Ön által igazgatott könyvtárra. Vannak terveik a közeljövőre is? Igen. Hamarosan kezdődik az épületben egy tisztasági festés, de gondolva a hosszú téli estékre, a közösségi életé lesz a főszerep. Az advent kezdetével hétről-hétre kézműves foglalkozásokra kerül sor, de lesz filmvetítés is, jelenleg, pedig olvasókört szervezünk.


TÉRFIGYELŐ

Erdélyi Dorisz: „Nem adom a Körjegyzőt!” Múlthéten rögtönzött közvélemény-kutatást tartottunk, vajon ki lehet az a férfiú, akiért legnagyobbat dobban a kiskutasi asszonyszív. Az eredmény megdöbbentő: tíz hölgyből nyolcan saját Körjegyzőjüket tartják férfiideálnak. „Kedves, okos, illemtudó és fiatal a Gábor, vagyis a Jegyző Úr! Több hete gondolkodom, milyen problémával keressem fel vala-

melyik csütörtök a fogadóóráján. Van Neki felesége?” – kérdezte tőlünk az egyik, magát megnevezni nem kívánó férjezett asszony. Mások egyszerűen a küllemét dicsérték: „Jaj, ez a pasi olyan szexi! Kedvem lenne paragrafusokat értelmezni vele… Már Kiskutas Napján is feltűnt, hogy nagyon jól tartja magát, de úgy tudom foglalt.” A Térfigyelő felkereste az egyébként boldog házasságban élő Körjegyző, Dr. Erdélyi Gábor hitvesét, Doriszt: „Nem lepődtem meg. Az eredmény teljesen a valóságot tükrözi. A férjem ápolt, kellemes külsejű, jóképű és a hölgyek a belső értékeit még nem is ismerik. Ő a legjobb férfi a világon. Az eredmény az én ízlésemet támasztja alá, azt, hogy anno 12-13 éve jól választottam. Nagyon büszke vagyok rá!”

Kiskutas

harmadik sikere

2010. október 9-én, szombaton, második alkalommal mutatkozott be Kiskutas a fővárosi Bakáts téren (harmadik alkalom: Kiskutas Hét Budapest Belvárosában – szerk.). Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Kiskutas standja messze a legforgalmasabb kiállítósátor volt. A látogatók megismerkedhettek a község jellegzetes ízeivel: készült a lángos és a prósza, de Zala megye wellness-, gyógy-, és falusi turizmus kínálatának is széles spektruma került bemutatásra. A nagyszínpadon a kiskutasi EGO Színpad társulata közel egy órán keresztül musicaldalokkal, sanzonokkal szórakoztatta a ferencvárosi lakókat, járókelőket. Gángó Károlyné, Manni a főzősátorban sürgött-forgott egész nap, a megkeresésünkre visszaemlékezett a fővárosi élményekre: „Hát lehet azt elfelejteni? Dagadt is a májunk egész nap. Dicsérték a főztünket, dicsérték a vidéket. Volt olyan látogató, aki a tavalyi élményeinek okán már célirányosan a Kiskutas-sátrat kereste, hogy ismét megkóstolhassa a zalai

Léteznek

Ön szerint mennyi a valószínűsége, hogy

DOBÓ KATA

Kiskutason lép fel? %

ízeket. Remélem az együttműködés megmarad a polgármesterek között és mehetünk legközelebb is.” Halász Gábor megnyugtatott minket, hogy a Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzattal való több évre visszanyúló együttműködés töretlen. Hamarosan a Pinceszínház művészei vendégszerepelnek a Kiskutasi Színházi Napok keretében a megújult Faluházban, de a nyár folyamán ismét neves képzőművészeket köszönthetünk a Kiskutasi Alkotótáborban.

a nem létező pályázatok

Bár vannak olyan állítások, hogy falunk átvándorolt a Pacsai Kistérségbe, azonban minden téves információval ellentétben kijelenthető, hogy Kiskutas község mind a mai napig a Zalaegerszegi Kistérség tagja. Pacsával mindössze annyi összefonódása van az Önkormányzatnak, hogy Kiskutas és Pacsa is tagja a Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek, továbbá Halász Gábor a felügyelő bizottság tagja. Az említett kft-ről tudni kell, hogy 31 településből áll és ők kezelik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt uniós pályázatokat. Kiskutas Önkormányzatának jelenleg 1 Leader és további 2 uniós pályázata vár elbírálásra, melynek előzetes helyszíni szemléi októberben lezajlottak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. munkacsoportjának ellenőrzésével. A fejlesztések a kiskutasi Ravatalozó teljes külső felújítására, átépítésére, a Kulturális Menedékház tetőcseréjére és a Faluház toKorlátozás kálócfapusztán Mostantól csak óvatosan közlekedjünk vábbi munkálataira, illetve egy tanösvény és pihenőpark kialakítására irányulnak. Salamon Kálócfapusztán, ugyanis október második Anita, a pályázatok egyik kezelője elmondta,

felében korlátozó tábla foglalta el helyét „Kiskutas Rózsadombján”. A 2,5 tonnás korlátozást jelző tábla a fokozott, óvatos közlekedésre hívja fel a figyelmet. Kivételes esetekben eseti engedélyek kerülhetnek kiadásra, de minden szabálysértést szankció követ.

Budapesten

hogy 2013-ig közel 1 milliárd forint áll rendelkezésre a zalai települések fejlesztéseinek támogatására. “Szó sincs a Leader pályázatok kimerültségéről. Butaság is volna ezt állítani, hiszen jelenleg is folyamatban vannak az elbírálások, és majd csak azután kezdődik meg a pénzek elosztásának folyamata. Ezeket az ún. “elosztásokat” azonban mind-mind korlátozzák, így lehetetlenség, hogy idő előtt kimerüljön a keret.”- osztotta meg gondolatait velünk a munkaszervezet másik dolgozója, Csorba Nikolett. Az ellenőrző csoport a kiskutasi helyszíni szemle során hiánytalanul rendben talált mindent, így a pályázatokat továbbította a fővárosi központnak.

Válság az Asszonykórusnál Mióta Aranka néni gyengélkedik, szünetel a Kiskutasi Asszonykórus csapata. Gubiczáné Nagy Rózsa, az együttes vezetője elmondta, Ari néni nélkül nem tudnak fellépéseket vállalni, ez az oka annak, hogy a kórus lassan egy éve téli álmot alszik. Az Asszonykórus tagjainak azonban hiányzik a dalolgatás, várják, hogy történjék valami. Lapzártánkkor úgy értesültünk, hogy a hírek már a polgármesterhez is eljutottak. A faluvezető, mint minden civil kezdeményezést, támogatja egy megújult dalkör létrejöttét. A tanácskozások megkezdődtek, ha minden igaz, 2011. február 12-én nagy meglepetésben lesz részünk.

TÉRFIGYELŐ KISKUTAS Kiadta: Szeretem Kiskutast Egyesület Nyomtatás: Göcsej Nyomda Belső faluújság. Ingyenes. Kereskedelmi forgalomba nem hozható! www.kiskutas.hu

Profile for Horváth Sanyi

Térfigyelő 3. lapszám  

Térfigyelő Kiskutas

Térfigyelő 3. lapszám  

Térfigyelő Kiskutas

Advertisement