Page 41

2015

Het interieur van de winkel is beeld- en stijlbepalend. Het moet passen bij de gekozen strategie en het aangeboden sortiment.

V

eel bloemisten zijn in eerste instantie ’in de bloemen’ gegaan omdat ze van het product houden en er prachtige dingen mee weten te creëren. Anno 2015 is dat echter onvoldoende. De toenemende concurrentie, het veranderende koopgedrag en het feit dat consumenten voor bloemen ook op internet terecht kunnen, maakt dat er meer nodig is om een winstgevende winkel te runnen. Daarom is het belangrijk te weten hoe consumenten jou en jouw winkel zien. Ook moet je vragen beantwoorden als: wie zijn mijn klanten? Voldoe ik aan hun wensen? Wie zijn mijn concurrenten, ook in andere branches? Hoe verleid ik mijn klanten? Hoe bind ik ze? Wat doe ik aan sociale media, verkoop via een webshop, winkelbeleving, vakmanschap, service en inspiratie?

Beleving Het is voor bloemisten niet alleen de kunst om consumenten in de winkel te krijgen, maar vooral om ze als klant te houden en de relatie uit te bouwen. Met goed en toegewijd personeel, een onderscheidende winkeluitstraling en een combinatie van on- en offline activiteiten, is veel te bereiken.

Een aantrekkelijke buitenpresentatie, die aansluit bij het winkelinterieur, is onderdeel van de totale beleving die de consument ervaart.

Bloem en Blad 06 l 2015

06Aantrekkelijke bloemenwinkel.indd 41

Echter, de ouderwetse marketing P’s (prijs, product, plaats, promotie en personeel) worden tegenwoordig heel anders ingevuld dan pakweg tien jaar geleden. Zo gaat het bij personeel niet alleen meer om productkennis en vakvaardigheid, maar vooral om de relatie met de klant, humor, oprechtheid en betrokkenheid; gastheerschap versus traditionele binder/verkoper. En bij de P van plaats gaat het vooral om de beleving die offline (in de winkel) en online (in een webshop) wordt gecreëerd, uiteraard is de P van product (bloemen en planten) daarbij cruciaal. Een beleving die de klant in de juiste stemming brengt om te kopen. Een goede winkelinrichting vraagt veel voorbereiding en denkwerk. Je moet weten hoe je wilt dat consumenten jou en je winkel zien en vervolgens moet je bedenken hoe je daaraan kunt voldoen. Met een combinatie van unique selling points (usp’s), huisstijl en verdere inrichtingszaken, dien je een omgeving te creëren waarin de klant graag terug wil keren. Bij (her)inrichting denken we aan de aankleding van muren, vloeren en plafonds, de inventaris, een aantrekkelijk binnen- en buitenpresentatie (bloemen, planten en bijproducten) en mooi licht.

Een goede verlichting draagt bij aan de sfeer in de winkel. Denk bij de lampen niet alleen aan de lichtkleur en –intensiteit maar ook aan passen armaturen.

Maar ook een muziekje op de achtergrond, interactieve beeldschermen, wifi, koffiehoek of andere ideeën die de verblijfsduur in de winkel kunnen verlengen, horen daarbij. Voor het (her)inrichten van een winkel is een eenvoudig stappenplan (zie kader) te volgen, dat helpt om planmatig te werk te gaan en niets over het hoofd te gezien. Het maken van een stappenplan met draaiboek, kost eenmalig wel wat tijd, maar het plan is later ook heel goed voor andere doeleinden te gebruiken. Denk aan het aankleden van een beurs of evenement.

Winkelinrichting De uiteindelijke sfeer in de winkel ontstaat door het in harmonie brengen van factoren als ruimte, kleur, vorm, lijn of vlak, structuur, ritme, beweging en dergelijke. We maken daarbij gebruik van de ruimte (hoogte, breedte en diepte) en ordenen elementen als artikelen, hulpmiddelen, decoratiematerialen, kleuren, vormen, licht en tekst.

Vloer In een bloemenwinkel is de vloer bij voorkeur onderhoudsvriendelijk, veilig en waterbestendig, maar hij moet ook passen bij de

Ook de productpresentaties dragen bij aan de sfeer. Door te groeperen, ontstaat rust waardoor het prettig wordt naar de presentaties te kijken.

41 11-06-15 11:51

Profile for Stichting Vakinformatie Siergewassen

BEB_06-2015  

BEB_06-2015