Page 39

2015

Kalanchoe ‘Lovable Pink Meadow’ Het Kalanchoe-assortiment is in de loop van de jaren enorm uitgebreid. Ook op het gebied van de snijkalanchoë is er veel gebeurd. Kalanchoe ‘Lovable Pink Meadow’ is ook droog langere tijd goed houdbaar. Tekst: Leo Miedema, Floricode.com, foto’s: Floricode.com en Knud Jepsen

Kalanchoe is een geslacht uit de Crassulaceae, een vetplantenfamilie. Er zijn ruim tweehonderd soorten bekend, waarvan er veel gevonden zijn op Madagascar. De geslachtsnaam komt van kalan chau huy, wat de Chinese volksnaam voor Kalanchoe laciniata zou zijn.

D

e Tsjechische missionaris en botanicus George J. Kamel (1661-1706) beschreef als eerste de Filippijnse flora, waaronder de Kalanchoe in het derde deel van zijn meesterwerk Historia Plantarium. Carolus Linnaeus eerde zijn werk met het noemen van de Camellia naar Kamel. In de begin jaren tachtig van de vorige eeuw gebeurde er veel in het gewas Kalanchoe. Er was sprake van een kleine revolutie. Er kwamen veel cultivars voor de potplantenteelt op de markt, die via een andere vermeerderingsmethode sneller, goedkoper en in grotere aantallen en kleuren konden worden geproduceerd. In die stroomversnelling verschenen ook al snel de eerste gevuldbloemigen en nieuwe bloeitypen.

Het ras ‘Lovable Pink Meadow’ is één van deze nieuwe introducties. De sprekende kleuren, de roosvormige bloemen, de goede houdbaarheid (droog en op de vaas) maken de snijbloem bruikbaar voor talloze arrangementen. Dat de takken ook droog goed houdbaar blijven, kan een belangrijk criterium voor arrangeurs zijn die demonstreren op shows en keuringen.

Naam: Kenmerken:

Herkomst: Houdbaarheid: Verkrijgbaarheid: VBN-nummer: Veiling: Verzorging:

Kalanchoe ‘Lovable Pink Meadow’ snijtak met blad en eindstandig samengesteld scherm; bladgrootte 10 x 15 cm; bladvorm ovaal met gelobde, gezaagde rand; bloemen gevuld, doorsnede tot 3,5 cm; bloemkleur lichtrood tot middenroze; niet geurend Madagaskar drie tot vier weken zeer beperkt van mei tot oktober, groei naar jaarrond 116991 FloraHolland-vestigingen het oogsten met een aantal geopende bloemen verbetert het bloeiresultaat van het gehele bloemscherm

Nieuwe generatie Ook op het terrein van de snijbloementeelt werd veel onderzoek gedaan met een paar interessante resultaten als gevolg. Inmiddels is er sprake van een breed spectrum aan kleuren en vormen. Grote speler in deze markt is onder meer de Deense firma Queen van Knud Jepsen. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor een nieuwe generatie hybride snijbloemen gebaseerd op de gevuldbloemige Kalanchoe blossfeldiana.

Bloem en Blad 06 l 2015

06Noviteiten Floricode.indd 39

39 11-06-15 11:51

Profile for Stichting Vakinformatie Siergewassen

BEB_06-2015  

BEB_06-2015