Page 37

1

Een van de blikvangers was deze decoratie in het hoogkoor van de kathedrale basiliek. In het stuk waren veel verschillende voorjaars- en zomerbloemen verwerkt, zoals Hydrangea, Allium, Tulipa, Gladiolus, Gloriosa, Amaranthus en divers groen.

2

Mariëlle van der Weiden van bloemenwinkel De Bloemenweide in Haarlem maakte verschillende arrangementen in een van de kapellen in het immense gebouw. De bloemiste vond het een ‘fantastische’ ervaring om mee te doen. ,,Het is weer eens heel wat anders, waardoor je creativiteit wordt uitgedaagd.’’

3

Aan de kerkbanken hingen diverse boeketjes in bekers die met gekleurde linten waren vastgemaakt.

4

Een blik op een gestoken arrangement precies tegenover het hoogkoor. De bloemen zijn op verschillende hoogten verwerkt, zodat diepte ontstaat.

5

Aan zuilen hingen hoge decoraties met klimop, diverse bloemen en linten. Op de zuil zijn de bloemmotieven van Cuypers zichtbaar. Voor de architect had klimop een speciale betekenis, omdat een aantal kapellen in de kerk door de planten overwoekerd waren; wat hij overigens geen probleem vond.

6

Een bijzondere opstelling sierde een van de zijbeuken van de basiliek. Mbo-studenten van het Wellantcollege in Rijnsburg maakten de tulpendecoratie onder leiding van bloemist/arrangeur Charles van der Voort. Bezoekers konden onder de stellage door lopen en deze ook van bovenaf bezien.

7

En van bovenaf zag de decoratie er zo uit: alle tulpen werden met hun bol aan het kippengaas gehangen.

8

In een aantal kapellen stonden mozaïeken en boeketten. In dit boeket zijn tuinrozen gemengd met sneeuwballen en bloemsemtakken.

6

7

1

2015

8

www.bloemenblad.nl/vakmanschap

4

Bloem en Blad 06 l 2015

06BwnieuweBavo.indd 37

5

Van 24 tot en met 27 april onderging de Nieuwe Bavo een bijzondere metamorfose. De kathedrale basiliek in Haarlem was het decor van De Nieuwe Bavo bloeit. De vele bloemmotieven die architect Jos Cuypers (1861-1949) tijdens de bouw verwerkte in de kerk, waren het uitgangspunt voor het bloemenevenement. Leerlingen van het Wellantcollege in Rijnsburg en verschillende bloemisten/arrangeurs maakten arrangementen onder leiding van hoofdarrangeur Charles van der Voort uit Leiden. Hij verzorgt ook jaarlijks de bloemversieringen met Pasen op het Sint Pietersplein in Rome.

37 11-06-15 11:50

Profile for Stichting Vakinformatie Siergewassen

BEB_06-2015  

BEB_06-2015