Page 16

Amaranthus met rode stelen Tekst en foto’s: Jeannet Hooftman

Kwekerij Johan Oudshoorn in Nieuwe Wetering en Roelofarendsveen combineert de teelt van Amaranthus met lelietje-der-dalen, Brassica en zomerbloemen. Zo verkrijgt hij een goede spreiding van arbeid en afzet. Zijn rode en groene hangamaranthus zijn van eigen selecties. Kenmerkend zijn de rode stelen en de ranke, buigzame bloemaren.

J

Johan Oudshoorn.

16 06teelt Amaranthus.indd 16

ohan Oudshoorn startte zijn kwekerij in Nieuwe Wetering in 1982 met de teelt van zomerbloemen, deels onder glas, deels buiten. Om ook in de winter voldoende werk te hebben, begon hij drie jaar later met de teelt van lelietje-der-dalen. Deze worden in pot gekweekt en zijn voornamelijk bedoeld voor de 1-meiviering in Franstalige landen. Hier geven mensen op de Dag van de Arbeid elkaar traditiegetrouw deze plant als teken van het voorjaar en brenger van geluk. De zomermaanden zijn gevuld met de teelt van Amaranthus en in mindere mate Monar-

da, Veronica, Astrantia, Phlox en Brassica. De laatste zijn bijteelten. Ze maken het bedrijf rendabel, maar het werk ook leuker, vindt Johan Oudshoorn.

Plugplanten De teelt van Amaranthus start medio februari. Vanaf week zes komen plugplanten binnen van Noordam Plants, een kwekerij gespecialiseerd in de teelt van uitgangsmateriaal uit zaad. De trays komen eerst nog een week of twee boven de grond te staan, totdat de jonge plantjes bloemknoppen hebben aangelegd. Eenmaal geplant in de vollegrond gaat namelijk alle energie in de groei en blijft bloei achterwege, legt Johan Oudshoorn uit. Zitten de bloemknoppen er eenmaal in, dan worden de plugjes in de kas in de vollegrond uitgeplant onder gaas. De stelen groeien recht omhoog. Iedere plant geeft één bloemsteel met verschillende bloempluimen.

Bloem en Blad 06 l 2015

11-06-15 11:46

Bloe

Profile for Stichting Vakinformatie Siergewassen

BEB_06-2015  

BEB_06-2015