Page 1

www.hortiatis570.gr e_mail: info@hortiatis570.gr, nanakoudis@yahoo.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ • ÅÔÏÓ ÉÄÑÕÓÇÓ 1990

• ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 151 •ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2012 • ΤΙΜΗ € 0,01

ΚΩΔ. 4672

‘‘Μαυρίστε’’ τους Μνημονιακούς, τους σύγχρονους Δοσίλογους

Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημειώσεις Τη δυνατότητα της χώρας μας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων διαπίστωσαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τα μέλη των οποίων ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στο «εθνικό αυτό ζήτημα», μετά την ενημέρωση που είχαν από τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές, τον Μανώλη Γλέζο και τον υποδιοικητή της ΤτΕ. συνέχεια στη 3η σελίδα

«Πάρκο Κεραιών»,

Περιμένουμε πρωτοβουλίες και από τον κ. Καϊτεζίδη…

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης δρομολογεί θετικές εξελίξεις για την προστασία του Δάσους Χορτιάτη Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της δασάρχη κ. Αγγελίδου, του εκπροσώπου του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ντίτσιου, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» κ. Αντωνούδη, τον έφορο του Κατασκηνωτικού Κέντρου Προσκόπων κ. Γιάννη Καπετάνογλου, της κ. Ψωμά, από τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών και τον Μπάμπη Νανακούδη, που εκπροσωπούσε την «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη», συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των φορέων συζήτησαν το πρόβλημα που προκαλούν στα μονοπάτια και όχι μόνον οι «γουρουνάδες», οι «μεγαλοτζιπάδες» και οι «εντουράδες». Το σοβαρότατο πρόβλημα με το κυνήγι μέσα στο δάσος και οι κίνδυνοι για τη ζωή των οδοιπόρων. Η παράνομη ξύλευση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές Χορτιατινές οικογένειες (π.χ. ξύλευση όλων των ξερών καστανιών). Από την πλευρά του ο Μπάμπης Νανακούδης παρέδωσε στην κ. Αγγελίδου μία συνολική πρόταση προστασίας του ορεινού όγκου Χορτιάτη, που έχει επεξεργαστεί η «Κίνηση Πολιτών», η οποία μάλιστα συνοδεύεται από 2000 και πάνω υπογραφές πολιτών του Χορτιάτη και της ευρύτερης περιοχής. Η συγκροτημένη πρόταση της «Κίνησης» συνοδεύεται και από «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης», που επεξεργάστηκε ειδικός νομικός, στα πρότυπα του προστατευόμενου Δρυμού της Πάρνηθας στην Αττική. Από την πλευρά της η κ. Αγγελίδου, συμμερίστηκε τις ανησυχίες των εκπροσώπων των φορέων και δεσμεύτηκε σύντομα να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα που αποτελούν χρόνια τώρα μόνιμο καρκίνωμα στο δάσος. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Ντίτσιος, δήλωσε αντίθετος στην απαγόρευση του κυνηγιού και όταν ρωτήθηκε εάν αυτό αποτελεί θέση της διοίκησης του Δήμου, δήλωσε ότι είναι προσωπική του θέση. Κάτι που μας διαβεβαίωσε και ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης, που έδειξε να συμμερίζεται τις δικές μας απόψεις για τη συνολική προστασία του Δάσους. Γι’ αυτό και τον καλούμε να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, υποστηρίζοντας δημόσια και προς κάθε κατεύθυνση τη συνολική πρόταση της «Κίνησης Πολιτών» για την ανάδειξη του ορεινού όγκου Χορτιάτη και ιδιαίτερα του δάσους, ως «Προστατευόμενου Δρυμού και Καταφύγιο Άγριας Πανίδας». Γιατί το οφείλουμε κυρίως στις νεώτερες γενιές που το μέλλον τους κ. Καϊτεζίδη έχει πολλή ξηρασία… Αναμένουμε πρωτοβουλίες.

Ένας ανιδιοτελής αγωνιστής έφυγε...

Καλό σου «ταξίδι» Γιάννη Μπανιά

ανεξάρτητες αρχές και «πρασινογάλαζα» άλογα…

Τέλος στις εξέδρες “επισήμων” στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Να τελειώνουμε και με τις παρελάσεις κ. Καϊτεζίδη

σελ.4

Να δημιουργήσουμε παντού αλληλέγγυες γειτονιές… Στην εποχή της βαριάς κρίσης που διανύουμε, εκτός των άλλων, ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε και μια γενικότερη αλληλέγγυα κουλτούρα, έτσι ώστε να μην νοιώθει κανείς μόνος και τελείως απροστάτευτος. Μια καλή μας φίλη στο Χορτιάτη έριξε μια ωραία ιδέα. Προτείνει ανά γειτονιά να γίνονται συναντήσεις – συνελεύσεις. Να γνωριστούν καλλίτερα, οι γείτονες , να συζητήσουν τα προβλήματα τους, και το σημαντικότερο, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους για έκτακτες περιπτώσεις που είναι πολύ πιθανές. Όπως, να εμποδίσουν αναμενόμενες διακοπές ρεύματος από συνεργεία – εργολάβους της ΔΕΗ. Να εμποδίσουν πολύ πιθανές κατασχέσεις. Να προσφέρει ο ένας στον άλλο τις επαγγελματικές του υπηρεσίες (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, ελαιοχρωματισμοί, φροντιστήρια και μαθήματα κ.α.). Να δημιουργήσουν ανταλλακτικές σχέσεις (ρουχισμός, βιβλία, είδη διατροφής κ.α.). Και βέβαια, η γειτονιά να στηρίξει όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα…. Να δημιουργήσουν ακόμη και κοινούς λαχανόκηπους για να παράγουν τα ζαρζαβατικά τους. Όλα αυτά και σίγουρα και πολλά άλλα μπορούν και πρέπει να δουν οι αλληλέγγυες γειτονιές. Και βέβαια, η δικτύωση – συνεργασία ανάμεσα στις γειτονιές πρέπει να υπάρξει, για να αποκρούσουν με μαζικότερο τρόπο έκτακτες και όχι μόνον καταστάσεις. Αναγκαίες λοιπόν, όσο ποτέ άλλοτε, τέτοιες νέες δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, που μπορούν να αποτελέσουν πρωτόλειες μορφές πολιτικής λαϊκής οργάνωσης, αντίστασης και πάλης. Αυτή είναι η ελπίδα μας σήμερα.

Υψηλά πρόστιμα επέβαλε η …ανεξάρτητη αρχή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) στην κρατική τηλεόραση γιατί σε κάποιες παραμεθόριες περιοχές εκπέμπει από σημεία που δεν προβλέπονται στον «Χάρτη Συχνοτήτων». Δεν πράττει το ίδιο όμως απέναντι στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που χρόνια τώρα εκπέμπουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ από πάμπολλες περιοχές ανά την επικράτεια. Που εκπέμπουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε ΟΛΗ την Ελλάδα, ενώ διαθέτουν άδειες εκπομπής ΜΟΝΟΝ για την Αττική (π.χ. ΤΗΛΕΑΣΤΥ του Καρατζαφέρη). Το ίδιο συμβαίνει και με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Που ΠΑΡΑΝΟΜΑ και με «μαύρα» βεβαίως τεράστια ποσά, γίνονται χρόνια τώρα αγοροπωλησίες συχνοτήτων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Που ΠΑΡΑΝΟΜΑ εκπέμπουν με πολλαπλάσια ισχύ από το «Πάρκο Κεραιών» Χορτιάτη, από τα ανά την Ελλάδα «νόμιμα» και παράνομα «Πάρκα», μετατρέποντας ευρύτατες περιοχές σε «φούρνους μικροκυμάτων» και τους πολίτες σε πειραματόζωα με απρόβλεπτες και προβλεπόμενες δυστυχώς συνέπειες στο πολυτιμότατο αγαθό του ανθρώπου. Την υγεία! Πού…Πού…Πού……. Δυστυχώς, για όλα αυτά οι …ανεξάρτητες εμπλεκόμενες αρχές Ε.Ε.Τ.Τ. και Ε.Σ.Ρ. δεν πράττουν τίποτα. Με την απόλυτη κάλυψη των «γαλαζοπράσινων» κυβερνώντων, που εδώ και 22 χρόνια αρνούνται συνειδητά, γιατί εκφράζουν συγκεκριμένα μεγαλοεκδοτικά - μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα να λύσουν οριστικά τα πρόβλημα της αδειοδότησης και της θέσπισης κανόνων λειτουργίας της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Ελπίζουμε, ότι στις επερχόμενες εκλογές θα τους τιμωρήσουμε και γι’ αυτό το διαχρονικό έγκλημα που διαπράττουν στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Απομάκρυνση – Διασπορά του «Πάρκου Φονιά» ΤΩΡΑ!

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής Δηλώνουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη μας στον πολύχρονο και επίπονο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην προσπάθεια των πολυεθνικών του χρυσού να καταστρέψουν το «Θείο δώρο», τον παράδεισο της Χαλκιδικής. Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν σ’ αυτόν τον ΑΓΩΝΑ. Έτσι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει και δικός μας ΑΓΩΝΑΣ για την απομάκρυνση του «Πάρκου Κεραιών».

Στηρίξτε οικονομικά το «Χορτιάτη 570» για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 2

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΠΠΑΖΑΘ Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες μας για να υπάρξει μία σχετικά «καλή» συνεργασία με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, δεν υπάρχει αποτέλεσμα γιατί κάθε μέρα δημιουργείται και κάποιο άλλο πρόβλημα ,και κάποια νέα καταγγελία έρχεται να προστεθεί στις ήδη πάρα πολλές υπάρχουσες παλιές. Αναφορικά με τον κ. Ζαμπέτογλου, ο οποίος ενεργεί σαν να μην υπάρχει συμβούλιο και αποφασίζει μόνος του ,σας αναφέρουμε παρακάτω ενδεικτικά μερικά περιστατικά: 1)Ένα επείγον περιστατικό που συνέβη Σάββατο και η μεταφορά ενός μεγάλου σκύλου από τον περιφερειακό ήταν άμεσης ανάγκης. Αμφισβήτησε την περίπτωση και δεν δεχόταν να αναλάβουν την περίθαλψη του ζώου γιατί όπως είπε θα στοίχιζε πολλά, και δεν έχουν χρήματα. Τα χρήματα που παίρνει το ΣΥΠΠΑΖΑΘ από του Δήμους που συμμετέχουν θα πρέπει να διατίθενται για τα περιστατικά των ζώων και όχι για ενοίκια γραφείων και υπερβολικό αριθμό υπαλλήλων. Η έδρα τους θα έπρεπε να βρίσκεται σε ένα χώρο γραφείων κάποιου από τους Δήμους για να γλυτώσουν περιττές σπατάλες των χρημάτων που δίνουν οι δημότες για την χρήση, που αφορά τα ζώα. 2) Μετά από τηλεφωνική κλήση από την υπεύθυνη του Mediterranean Cosmos,στις 11-11-2011,για μία θηλυκιά σκυλίτσα με 6 κουταβάκια, έσπευσαν αμέσως να τα πάρουν .Στην συνέχεια τα πήγαν για φιλοξενία στο ξενοδοχείο Μπαλάσκα .Η υπεύθυνη τουCosmos,τα έστειλε σε φωτογραφίες και τα αναρτήσαμε στο διαδίκτυο. Αμεσα υπήρξε ανταπόκριση από 3 υποψήφιους για να τα υιοθετήσουν .Η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν μπορούν να δοθούν αν δεν επικοινωνήσουν πρώτα με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, να τους δούνε και να υπογράψουν την κάρτα υιοθεσίας. Βέβαια αυτό είναι και το σωστό όταν κάποιος υιοθετεί ένα ζώο. Αλλά το να πρέπει κάποιος να πηγαίνει από τον Χορτιάτη στην Καλαμαριά και μάλιστα μόνο πρωινές ώρες και ούτε Σαββατοκύριακο(γιατί τότε μόνο λειτουργούν τα γραφεία τους … )αυτό αν μη τι άλλο είναι απαράδεκτο στην εποχή μας με όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος και παρ’ όλα αυτά σκέπτεται και θέλει να πάρει ένα σκυλάκι… Θα έπρεπε ι κάρτες υιοθεσίας να βρίσκονται στον χώρο φύλαξης των ζώων ή να στέλνουν κάποιον υπάλληλο τους, να «ελέγχει» τον υποψήφιο… Για μια ακόμη φορά ο κ.Ζαμπέτογλου έκανε τον έξυπνο θέλοντας να το παίξει γνώστης .Θα έπρεπε να φροντίζει να κάνει καλά την δουλειά του, να ενημερώνει το υπόλοιπο Δ.Σ. και όχι σαν να είναι δικό του «μαγαζί»… να ενεργεί αυθαίρετα. 3)Εξαφανίσεις ζώων, ένα ακόμη θέμα για το οποίο επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί το ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Να αναφέρουμε ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό

(Σύνδεσμος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων)

απομάκρυνσης ζώου (Μάρτιος 2012) από το Praktiker, το οποίο συγκεκριμένο σκυλί δεν ζητήθηκε να απομακρυνθεί όπως μας είπε και ο υπεύθυνος, αλλά παρόλα αυτά πήραν όποιο ζώο ήταν βολικό στο να πιαστεί. 4)Η μη λειτουργία του, Σαββατοκύριακα ,απογεύματα, και αργίες Το πιο σημαντικό ίσως για την ύπαρξη του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, για το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και δεν πάρθηκε καμία απόφαση παρά μόνον δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα το βλέπατε και θα μας απαντούσατε. Το θέμα των επειγόντων περιστατικών που συμβαίνουν Σαββατοκύριακα και αργίες, και έπρεπε να δοθεί λύση, με κάποιο κέντρο κτηνιατρικό ή κάποιο κτηνίατρο που θα δέχεται τα επείγοντα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση .. . Αποτέλεσμα αυτού ήταν μέσα στο Σαββατοκύριακο 17 &18-3-2012 η Τροχαία να ειδοποιήσει μέλος φιλοζωϊκού σωματείου για 2 τραυματισμένα ζώα στον περιφερειακό καθώς και ένα άλλο κοντά στον κόμβο τουCosmos, και τα οποία μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες .Το ΣΥΠΠΑΖΑΘ είναι απών τελείως από αυτές τις διαδικασίες .Ποιός λοιπόν θα αναλάβει τα έξοδα και την φιλοξενία αυτών των ζώων για τα οποία έτρεξαν εθελοντές και πλήρωσαν το ταξί για να τ α μεταφέρουν και έκαναν ότι μπορούσαν?…. Για όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω έχουμε διαπιστώσει πως τα χρήματα που δίνονται από τους Δήμους που συμμετέχουν στον σύνδεσμο, τα 2/3 από αυτά πηγαίνουν σε ενοίκια, μισθούς υπεράριθμων υπαλλή-

λων και διάφορα άλλα λειτουργικά έξοδα και όχι στα ζώα για τα οποία υποτίθεται ότι ιδρύθηκε το ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Θα ήταν λοιπόν καλύτερα ο κάθε Δήμος να δίνει τα χρήματα αυτά για δικό του πρόγραμμα και καλύτερη δουλειά θα γίνεται και θα έχει άμεσο αποτέλεσμα . Οι καταγγελίες που είναι καταγεγραμμένες ,αφορούν πολλά από τα άτομα που εργάζονται στον σύνδεσμο .Α φορούν κακή και αγενή συμπεριφορά προς τους δημότες, κακή μεταχείριση των ζώων και μη σωστή αξιολόγηση περιστατικών στειρώσεων που επείγουν να χειρουργηθούν. Τα περιστατικά των καταγγελιών είναι καταγεγραμμένα επώνυμα ,με ημερομηνίες και περιοχές και είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Πως λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και το θέμα ΣΥΠΠΑΖΑΘ από κοινού? Θέλουμε να μας απαντήσετε άμεσα πως σκοπεύετε να ενεργήσετε για να λυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, και μετά από συζήτηση να βοηθήσουμε και εμείς από πλευράς μας για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Οι υπεύθυνοι των Σωματείων και Ομάδων του Δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη 1.Μποντονάκη Ιζαμπέλα (Πυλαία) 2.Σιμητοπούλου Μαρία (Πανόραμα) 3.Ξάκη Μαρία (Χορτιάτης) 4.Ζήση Μάγδα (Φίλυρο) 5.Τσιρτσιρή Γεωργία (Ασβεστοχώρι) 6.Γραμματοπούλου Ελένη (Εξοχή)

Γράμμα σ’ ένα παιδί που γεννήθηκε

Αγαπημένο μας παιδί «Καλύτερα ΜΙΑΣ ώρας Ελεύθερη ζωή/παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» Θέλει αρετή, θάρρος και τόλμη η Ελευθερία και ψυχή βαθιά. Εσύ που είσαι; Έτσι αμαχητί θα παραδοθείς; Η κυτταρική σου μνήμη, το αυτονόητο και αυθόρμητο ένστικτο της επιβίωσης, της αυτοσυντήρησης δεν ταρακουνήθηκε μέσα σου; Έστω ότι δεν σε αφορούν οι διάφορες ομάδες ανθρώπων που καθημερινά πλήττονται. Έστω ότι ακόμη τίποτε δεν σε έχει προσωπικά αγγίξει με αυτά που γίνονται δίπλα σου τα τελευταία χρόνια. Έστω ότι αδιαφορείς για το τι συμβαίνει στον γείτονα, στον συνάδελφο, στον συγγενή. Κλείνεις τα μάτια, δεν σε αφορά. Οπωσδήποτε όμως κάτι έχει πάρει το αυτί σου από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, μαζικής αποκτήνωσης και μαζικής τρομοκρατίας. Οπωσδήποτε όμως γνωρίζεις ότι είμαστε σε κατάσταση πολέμου (το λένε και οι προύχοντες), σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε κατοχή. Οπωσδήποτε όμως γνωρίζεις για τα χρυσαφικά της χώρας (και τα δικά σου) που ξεπουλιούνται όσο-όσο. Εάν επρόκειτο, παραδείγματος χάριν, για το όνομα της μακεδονίας θα σ’ έπιανε θεία οργή (πως τολμούν αυτοί οι «βάρβαροι» να διεκδικούν το ένδοξο παρελθόν σου, την ιστορία σου, τα χώματά σου). Θα σ’ έπιανε ένας πατριωτισμός; πρώτου μεγέθους και χωρίς δεύτερη σκέψη θα έβγαινες στους δρόμους θα έκαιγες σημαίες θα απειλούσες. Θα ήσουν έτοιμος για «μάχη». Ανώδυνος πατριωτισμός (τζάμπα μάγκας). Τώρα που πρόκειται για την ίδια σου την Εθνική Υπόσταση (εάν θυμάσαι τι είναι) τί κάνεις; Που είσαι; Που έχεις χαντακώσει το αυτονόητο; Την ψυχή σου. Πόσο ρηχή και άδεια μπορεί να είναι η ψυχή σου; Εφημερίδα της ευρύτερης περιοχής του ΧΟΡΤΙΑΤΗ Όσο και να την πούλησες για ένα αυτοκίνητοΙδιοκτήτης: "Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Χορτιάτης 570" γκόμενα, όσο και να την πούλησες για ένα σπίτι, Διεύθυνση: Χορτιάτης 570, Τ.Κ. 57010 Χορτιάτης - Θεσσαλονίκη Υπεύθυνος έκδοσης: Μπάμπης Νανακούδης, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 57 όσο και να την πούλησες για εύκολο χρήμα, όσο ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ • Τηλ. - Fax: 2310/349.500 και να την πούλησες για μια θέση, όσο και να την www.hortiatis 570.gr ποδοπάτησες στα πορνοστάσια με ουίσκι και με E-MAIL: nanakoudis@yahoo.gr info@hortiatis570.gr τζιν δεν μπορεί! Πόσο σάπια; Κάτι κάπου βαθιά, Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των συντακτών Σελιδοποίηση - Ctp - Εκτύπωση: "ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ" ένα μόριο της ψυχής σου είναι καθαρό. Κάτι κάΙ. Αντωνιάδης - Θ. Ψαρράς • Νέα Ραιδεστός • Θεσσαλονίκη • Τ.Κ. 570 01 που βαθιά σου θυμίζει το ανθρώπινο. Κάτι κάπου Τηλ. 2310.466.776 • Fax: 2310.466.699 βαθιά δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, να ησυχάσεις. Για συνδρομές και ενισχύσεις: Άκου ανθρωπάκο: Σου είπαν ότι το Κεφάλαιο Αρ. Λογαριασμού Εθνική Τράπεζα: 212/39255520 τηλ. 2310.349.500 χαρίζει χρήματα και το πίστεψες. Σου είπαν ότι

έχεις μια φτωχή πατρίδα και το πίστεψες. Σου είπαν ότι έχεις ανάγκη άλλες δυνάμεις να επέμβουν γιατί είσαι ανίκανος και το πίστεψες. Σου είπαν ότι χρειάζεσαι πολλάααα μνημόνια για να γίνεις άνθρωπος και το πίστεψες. Σου είπαν ότι όλα είναι μονόδρομος και το πίστεψες. Σου είπαν ότι αυτοί που σ’ έφεραν ως εδώ (αυτοί που λένε Ναι! σε όλα!) μπορούν επίσης να σε σώσουν (δίνουν μάχες! για σένα) και το πίστεψες. Σου είπαν ότι χρωστάς και πρέπει να πληρώσεις και το πίστεψες. Σου είπαν να κάνεις υπομονή και το πίστεψες (κρίση είναι, θα περάσει;). Σου είπαν να κάνεις θυσίες και το πίστεψες (τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία). Σου είπαν ότι οι λύκοι μπορούν να φυλάν τα πρόβατα και το πίστεψες. Όλα αυτά και άλλα πολλά παραμύθια τα πίστεψες μαζικά και χωρίς καμία σκέψη. Τώρα που ΟΛΑ είναι αληθινά το σκέφτεσαι ΑΝ θα σωθείς παίζοντας το κομπολόι στα καφενεία. Αλλά πολύ βροντοχτυπάς τις χάντρες! Από παντού ακούγεται ότι τα χειρότερα έρχονται. Πολύ πολύ ωραία! Σταύρωσε τα χέρια περιμένοντας τα να έρθουν - σα να βλέπεις τηλεόραση. «Άκου λοιπόν: είτε φταις, είτε όχι σαν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις θα πεθάνεις. Ο εχθρός [μήπως ο ίδιος σου ο εαυτός;] περιμένει να κουραστείς. Οι κουρασμένοι χάνουν την μάχη. (Μπ. Μπ.)» ΚακοΦωνίξ Υ.Γ.1 Λεξικό Κριαρά: Έθνος: ομάδα ατόμων που έχουν Συνείδηση του κοινού ιστορικού παρελθόντος τους και πολιτισμού, τους συνδέουν κοινά Ιδανικά και έχουν κατά κανόνα κοινή γλώσσα και θρησκεία. Πατριώτης [όχι σοβινιστής-φασίστας]:.. 3. αυτός που αγαπά την πατρίδα του και οτιδήποτε συνδέεται με την έννοια της πατρίδας (λ.χ. το έδαφος, τους ανθρώπους, τη γλώσσα, το πολίτευμα, τα μνημεία). Έσχατος,-η,-ο... 2. που είναι ανώτερος, ο πιο βαρύς: εσχάτη προδοσία (=ενέργεια που στρέφεται εναντίον της ασφάλειας της πατρίδας). Υ.Γ.2 Η Ελλάδααα Ποτέ! δεν πεθαίνειει δεν την σκιάζει φοβέρα καμιάαααα! ταρατατζουμμμμ χα χαα χααααχααααα χααααααααχα. Ας το καλό, μας έκανες και γελάσαμε. Που το θυμήθηκες;

Στηρίξτε οικονομικά το «Χορτιάτη 570» για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας


Xορτιατησ 570 /

Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημειώσεις Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντίνος Βρεττός, αποδείχθηκε ότι υπάρχει θέμα το οποίο, όμως, δεν έχει αγγίξει την Πολιτεία και κατέληξε τονίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει πλέον και η χώρα μας να λάβει αποφάσεις. Ειδικότερα, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του καταναγκαστικού δανείου, ενημέρωσαν τις Επιτροπές οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανώλης Ρούκουνας, (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών , Στέλιος Περράκης, Αντ. Μπρεδήμας, ο Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, και ο Ιω. Παπαδάκης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντ. Μπρεδήμας επισήμανε ότι η νομική δυνατότητα που υπάρχει μπορεί να θεωρηθεί εργαλείο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις δυνατότητες που υπάρχουν για επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών από τη Γερμανία. Δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, η Γερμανία έχει δεχθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει την επιστρο-

φή των δικών της θησαυρών από τους Ρώσους, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι άλλο για την επιστροφή και των πολιτιστικών αγαθών από εκείνη προς τη χώρα μας. Έτσι, ο καθηγητής προέτρεψε να μας απασχολήσει αυτό πρωτίστως έναντι άλλων διεκδικήσεων, διότι τουλάχιστον έχουμε τις πιθανότητες να πάρουμε αυτά που ζητούμε. «Αυτή είναι η πιο προσιτή προσέγγιση των επανορθώσεων γενικά», είπε και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αναφορικά με το καταναγκαστικό δάνειο, ο κ. Μπρεδήμας προκειμένου να καταδείξει πόσο επαχθές ήταν για τη χώρα μας ανέφερε ότι η Ελλάδα πλήρωνε το 113% του ΑΕΠ, όταν το Βέλγιο κατέβαλε το 24%, η Νορβηγία το 69% και η Ολλανδία το 17% του ΑΕΠ. Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Παντείου Στ. Περράκης  τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες νομικές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, αλλά δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τη λογική από τις δεκαετίες του 1990, επισημαίνοντας πως ο ευπατρίδης Σταμούλης και «οι αγωγές που κατατέθηκαν βόλεψαν τις

Λες και ήταν χθες… 24-4-1964 γράφει η φωτογραφία που κρατάω στα χέρια μου. 23-3-2012 είναι η ημέρα που την στέλνω στο τυπογραφείο για δημοσίευση. Πριν 48 χρόνια ελεύθεροι και ωραίοι ποζάρουμε χαμογελαστοί στο φωτογράφο. Μετά από ένα πόλεμο και μια κατοχή ένα πέραν κάθε λογικής ολοκαύτωμα του χωριού μας και στη συνέχεια ο εμφύλιος με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες. Το 1964 μπορούμε επί τέλους να γελάμε έστω και στον φακό. Γιατί τουλάχιστον μια 10ετία κάναμε να φορέσουμε στα πόδια μας παπούτσι. Το καλοκαίρι πηγαίναμε σχολείο κάτω από τα δένδρα γιατί τα κτίρια όλα τα είχαν κάψει οι Γερμανοί και στο χωριό το χειμώνα το κρύο ήταν ανυπόφορο για να γίνει μάθημα στα χαλάσματα. Έτσι προκειμένου να ολοκληρωθεί η χρονιά όταν έβρεχε το φθινόπωρο κάναμε μάθημα στην εκκλησία που οι κατακτητές είχαν σεβασθεί. Στο γυναικωνίτη γινόταν το μάθημα που είχε την ίδια μορφή που έχει και σήμερα. Ξύλινες όπως ήταν οι σκάλες από το ποδοβολητό των παιδιών που κάποια ήταν 17-18 χρονών μαθητές Δημοτικού γινόταν μεγάλη οχλαγωγία για τον Ιερό χώρο του Ναού. Η «καλή μας» η Δασκάλα η θρυλική Δέσποινα Κοντομήτρου είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος όλων μας. Με την άδεια της πλειοψηφίας των γονέων μας για να μάθουμε γράμματα μας είχε ταράξει στο ξύλο. Αίματα τρέχανε τα παιδικά μας χέρια από τη βίτσα (βέργα ή χάρακας) αλλά δύσκολα να μας κάνει καλά. Έτσι ο καντηλανάφτης ο μπάρμπα

Γράφει ο Μενέλαος Λαγός

ελληνικές κυβερνήσεις». Εκτίμησε πως στη Χάγη η χώρα έχει κερδίσει το κεκτημένο να συνομιλεί η Γερμανία με τη χώρα, οι υπήκοοι της οποίας είναι θύματα. Μάλιστα, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να παραμείνει σε πολιτικό επίπεδο και η κυβέρνηση είναι αυτή που θα διαχειριστεί το χρόνο και τον τρόπο. Τις εξελίξεις σε νομικό επίπεδο περιέγραψε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ρούκουνας, ο οποίος επισήμανε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «δεν ασχολήθηκε με την ελληνική περίπτωση»  στην πρόσφατη απόφασή του. Βεβαίως, διευκρίνισε, η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για το θέμα της ετεροδικίας που έχει προβάλει η Γερμανία. Αναφέρομενος στο «καταναγκαστικό κατοχικό δάνειο», είπε ότι σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της. «Χρειάζεται συνολική μελέτη των επισήμων στοιχείων της διαφοράς μας με τη Γερμανία για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις», τόνισε. O Μανώλης Γλέζος, αφού ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να σβήνει τις οφειλές της Γερ-

σΕΛΙΔΑ 3

συνέχεια από 1η σελίδα

μανίας έναντι της χώρας μας», ζήτησε από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να δώσει στοιχεία σχετικά με το «αναγκαστικό δάνειο». Ανέφερε ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας στο σχετικό αίτημα είχε απαντήσει ότι απαιτείται εντολή πρωθυπουργού.«Σήμερα που είναι εκείνος πρωθυπουργός ας μας τα δώσει», σημείωσε ο κ. Γλέζος και ζήτησε τη συνδρομή της Βουλής ώστε να παραδοθούν τα στοιχεία. Εκ μέρους της ΤτΕ ο υποδιοικητής Ιω. Παπαδάκης δεσμεύτηκε για την πλήρη συνεργασία της Τράπεζας με νομικούς ώστε να εκτιμηθεί το ύψος του δανείου, καθώς, όπως είπε, οι τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί. Υπενθυμίζεται ότι από την Τράπεζα της Ελλάδος εκταμιεύθηκαν τα χρήματα του δανείου προς τη Γερμανία ύστερα από εντολή της κατοχικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η Τράπεζα δεν έχει υπολογίσει ακόμη το ακριβές ποσό κι όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ανάγεται στη δικαιοδοσία της ελληνικής Πολιτείας. Ελπίζουμε, ότι η κινητικότητα που δείχνει η Βουλή να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα...

Από πού πάνε για την Κορώνεια; Του Γ. Μπλιώνη

Μήτσος ο Ρούσος προσπαθούσε μάταια να βάλει τάξη στην εκκλησία με κάτι ακαταλαβίστικα που κραύγαζε με τη χαρακτηριστική φωνή του. Θηρεία, ρόζα, ροζίνα, μπομπόνια τσικιτίκου καραμέλες του Ρώμπη του καμίν ερμού θ’απομιν. Μια μέρα η Δασκάλα ρώτησε τον μαθητή της, ονόματα δεν λέμε: «Γιατί Αριστοτέλη δεν ήλθες χθες στο σχολείο;». «Κερία πήγα και πέρασα επιλογή για το στρατό. Έτσι περάσανε εκείνα τα πέτρινα χρόνια γι’ αυτό τη γενιά μας δε την τρομάζει κανένα μνημόνιο. Εμείς καμμένοι και χρεοκοπημένοι μεγαλώσαμε και δεν χαθήκαμε. Τέλειωσε και ο εμφύλιος και το 1950 πήγαμε στο καινούργιο Σχολείο το πέτρινο που σήμερα στεγάζει το Γυμνάσιο. Το 1951 με Δάσκαλο το Δημήτριο Τσαρτσανιώτη πήρα κι εγώ το απολυτήριο Δημοτικού «λες και ήταν χθες». Κάποιοι συμμαθητές μου πήραν το απολυτήριο μετά το στρατό σε νυχτερινό σχολείο που έγινε για τον σκοπό αυτό. Για την ιστορία στην φωτογραφία είναι από δεξιά ο Τέλης ο Γιακουμής, ο Χαριζάνης ο Απόστολος, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, ο Μενέλαος Λαγός (η αφεντιά μου) ο Σωτήρης ο Ψαρράς και ο Τάκης ο Μανές.

Από τον Ιούνιο του 2009, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε εκ νέου τη δικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας, με την αποστολή γραπτής προειδοποίησης, είχε ανοίξει ο φάκελος «Κορώνεια» για τρίτη φορά. Στις 7 Μαΐου 2010 απεστάλη στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής. Εκτενής απάντηση των ελληνικών αρχών απεστάλη στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κρίθηκε ικανοποιητική, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από σύσταση του Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. Μπροστά στο προφανές αδιέξοδο, η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, το Δεκέμβριο του 2011, έφερε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ένταξη των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Ε.ΠΕΡ.Α.Α. (ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη», αυτή η κίνηση αποτελούσε ουσιαστικά μια παραδοχή ότι διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης (master plan) της Κορώνειας από το Ταμείο Συνοχής, ενώ όσα έργα είχαν ήδη εκτελεστεί, πληρώθηκαν με εθνικούς πόρους. Ωστόσο, ταυτόχρονα δημιουργούσε και πολλά ερωτηματικά. Πως θα πάνε τα έργα στο Ε.ΠΕΡ.Α.Α. και πώς έργα που έχουν υλοποιηθεί και έχουν αποπληρωθεί

από το Εθνικό Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, εντάσσονται ξανά για να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Δε σημαίνει τίποτε ότι αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η παραπομπή στο οποίο ανακοινώθηκε και επισήμως το Φεβρουάριο; Στις 15 Μαρτίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία την ένταξη στο ΕΣΠΑ 12 έργων που προέβλεπε το master plan, και αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη άλλων 5 έργων, μεταξύ των οποίων η αλλαγή καλλιεργειών σε λιγότερο υδροβόρες και το σφράγισμα των 2.000 και πλέον γεωτρήσεων που αντλούν νερό από τη λίμνη (Μακεδονία, 16-3-2012). Σύμφωνα με την Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η λίμνη Κορώνεια χαρακτηρίζεται ως το πιο υποβαθμισμένο, σχεδόν κατεστραμμένο, υδάτινο οικοσύστημα της Ελλάδας (Καθημερινή, 17-3-2012). «Λόγω της ανικανότητας που έχουν επιδείξει επί 15 χρόνια κυβερνητικοί μηχανισμοί και τοπικοί φορείς διοίκησης να παρέμβουν αποτελεσματικά στη διαρκή υποβάθμισή της, αποτελεί οικολογικό όνειδος για τη χώρα. (…) Είναι η μοναδική λίμνη στην οποία έχει καταγραφεί ο μαζικότερος θάνατος ψαριών (1995) και ο μαζικότερος θάνατος πουλιών (2004)». Η βιώσιμη λύση σύμφωνα με την ίδια θα είναι η δημιουργία λίμνης με κατάλληλα χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα της λεκάνης απορροής της και την ιστορία του πυθμένα της».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ Η Οδοντίατρος Σοφία Π. Ιγνατιάδου- Κολοκοτρώνη μετέφερε το Ιατρείο της από την Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 42) στο Χορτιάτη Μεταμορφώσεως 1- Πλατεία Μνημείου Ολοκαυτώματος (τέρμα λεωφορείων ΟΑΣΘ). Ιατρείου.: 2310 267366, Οικίας: 2310349590, FAX: 2310267362, Κιν.: 6955 495408


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 4

‘‘Θεάτρου Δρώμενα’’: Μία 10χρονη πλούσια

καλλιτεχνική πορεία στην ευρύτερη περιοχή μας «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του Ζωρζ Φεντώ το νέο έργο της καλλιτεχνικής ομάδας των Πεύκων

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Ρετζικιώτικη καλλιτεχνική ομάδα «Θεάτρου Δρώμενα». Μία παρουσία ιδιαίτερα σημαντική, αφού στις αποσκευές της έχει πλούσια θησαυρίσματα. Σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, βραδιές λόγου, αλλά και ωραίες μουσικές βραδιές. Και η ομάδα συνεχίζει τούτες τις μέρες σε τρία συνεχόμενα Παρασκευοσαββατοκύριακα )2325/3, 30/3-1/4 και 6-8/4) στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Πεύκων στις 9μ.μ. με την «Κουφή» κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στ’ αυτιά!» σε σκηνοθεσία της Μαριλένας Μπιντεβίνου, που τα τελευταία χρόνια υπογράφει με μεγάλη επιτυχία όλα τα έργα του «Θεάτρου Δρώμενα». Τους χαρακτήρες του έργου ερμηνεύουν η Μίνα Ακριτίδου, ο Θράσος Μιμικάκης, η –δική μας- Γιάννα Στεφανίδου, ο Γιάννης Πρέντας, ο Κουρτέσης Σταθάρης, ο Κώστας Δαχλύθρας, η Μαγδάλω – Σουζάνα Δημάκη, -η επίσης δική μας- Δέσποινα Κουλουμπού, η Βάσω Ευθυμιάδου, ο Γιάννης Αλεξίου, η Κων/να Κιουπρούλη, η Αγγελική Κετικίδου, η Μαρία Νικόλτσιου και η Λούλα Στρουμπάκη. Και δύο λόγια απ’την ομάδα, που αξίζει να σημειώσουμε, ότι το ξεκίνημα της το φθινόπωρο του 2002 στο Ρετζίκι, έγινε από μια ανήσυχη ομάδα εκπαιδευτικών και γονιών και που στην πορεία εντάχθηκαν και άλλοι ανήσυχοι πολίτες. «Η καλλιτεχνική ομάδα Πεύκων Θεάτρου Δρώμενα συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής στο χώρο του πολιτισμού στα Πεύκα. Δέκα χρόνια!! Προσοχή όμως : Αυτό δεν μας παλιώνει, δεν το λέμε σαν να ήμασταν κρασί. Το υπενθυμίζουμε για να πούμε ότι διανύουμε τη νιότη μας, ως σχήμα 2012. Χρονιά λιτότητας, χρονιά ΔΝΤ, χρονιά σκληρών μέτρων. Τι μας απόμεινε; Ο έρωτας. Τον έρωτα λοιπόν διαπραγματευόμαστε φέτος με τρόπο αστείο και παράλογο. Πώς; Με το «Ψύλλοι στ’ αυτιά» του Ζωρζ Φεντώ. Εκεί όπου ο γάμος και η απιστία μπαίνουν στο δραματουργικό μικροσκόπιο, ξεκινώντας από μια υποψία: ο σύζυγος νομίζει πως η γυναίκα του τον απατά και πείθει τον πιο κοντινό τους φίλο να γράψουν ένα γράμμα, υπογεγραμμένο από έναν ανώνυμο θαυμαστή και να το στείλουν στη γυναίκα του, καλώντας την σε κρυφή συνάντηση σε ξενοδοχείο. Εκεί, ακολουθεί μία αλυσίδα φαρσικών παρεξηγήσεων που δημιουργούνται από την ομοιότητα της καμαριέρας και της συζύγου. Η συνέχεια επί της σκηνής…..» Ενώ τα άλλα ΚΑΠΗ του Δήμου είναι απλά καφενεία…

Υπερσύγχρονο ΚΑΠΗ στη Πυλαία

Εδώ και 2 μήνες περίπου λειτουργεί το νέο θαυμάσιο ΚΑΠΗ στη Πυλαία, που βρίσκεται στα Κωνσταντινοπολίτικα, στη συμβολή των οδών Σταγειρίτη και 17ης Νοέμβρη. Στους πέντε ορόφους, συνολικά εμβαδού 1000 τ.μ., οι συνδημότες και συνδημότισσες της τρίτης ηλικίας έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονο γυμναστήριο, αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, φυσιοθεραπευτήριο, ιατρεία, αίθουσα νοσηλείας, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, κ.λ.π. Είναι δηλαδή …ελαφρώς καλλίτερο από τα ΚΑΠΗ του Πανοράματος, του Ασβεστοχωρίου, του Χορτιάτη και του Φιλύρου, που είναι απλά φθηνά καφενεία! Επειδή κ. Καϊτεζίδη ΟΛΟΙ οι δημότες του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές, όπως έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις βέβαια. Περιμένουμε ουσιαστική αναβάθμιση των παραπάνω ΚΑΠΗ –καφενείων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Αναμένουμε. Να αναφέρουμε τέλος, ότι το νέο ΚΑΠΗ Πυλαίας είχε σχεδιαστεί και είχε ξεκινήσει την κατασκευή του επί δημαρχίας Καρτάλη με συνολικό κόστος 550.000 ευρώ.

Τέλος -και μπράβο- στις εξέδρες “επισήμων στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τέλος και στις παρελάσεις κ. Καϊτεζίδη Με απόφασή του δημάρχου κ. Καϊτεζίδη, αποφασίσθηκε να δοθεί τέλος στις εξέδρες των «επισήμων» στη διάρκεια των παρελάσεων σ’ όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Πυλάιας – Χορτιάτη. Η αρχή έγινε από την προχθεσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Σωστή, αλλά ημιτελής η απόφαση, αφού οι αναχρονιστικές και Μεταξικής έμπνευσης παρελάσεις θα συνεχισθούν. Χρόνια γράφουμε, ότι οι παρελάσεις, που αξίζει να σημειώσουμε πως μόνον στη Τουρκία και στη Κύπρο γίνονται, πρέπει να τελειώσουν. Γι’ αυτό καλούμε τον δήμαρχο κ. Καϊτεζίδη να ολοκληρώσει τη σωστή απόφαση του και να προχωρήσει, στο βαθμό που τον αφορά, στη συνολική κατάργηση των παρελάσεων και με άλλες εκδηλώσεις κυρίως αυτογνωσίας και τεκμηριωμένης επιστημονικά άποψης, να τιμούμε τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Πάντως, με την απόφαση αυτή ο κ. Καϊτεζίδης και τα «επίσημα» πρόσωπα που καμαρωτά και με περισσή έπαρση χρόνια τώρα ήταν ανεβασμένα στην εξέδρα, γλίτωσαν και από πιθανά μουντζώματα και όχι μόνον. Μ’ ένα σπάρο δύο τρυγόνια, που λέει και ο λαός μας… Αξίζει να παραθέσουμε τη δήλωση του κ. Καϊτεζίδη, την οποία προσυπογράφουμε και η οποία ταυτίζεται με την δημόσια έκκληση που χρόνια τώρα κάνει ο Μανόλης Γλέζος για τις εξέδρες και τα «τιμώμενα» πρόσωπα στις παρελάσεις. «Επί χρόνια μένουμε στον τύπο των παρελάσεων, χάνοντας την ουσία των ιστορικών γεγονότων. Η οφειλόμενη τιμή δεν είναι στα παρόντα πρόσωπα, αλλά στα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους… Η θέση των «επισήμων» είναι ανάμεσα στον κόσμο από τον οποίο προέρχονται. Για να έχουν την ίδια εικόνα και να μοιράζονται τα ίδια αισθήματα. Είναι ένας πολύ χρήσιμος και αναγκαίος συμβολισμός. Εμείς, καταργούμε οριστικά τις εξέδρες των «επισήμων» στις παρελάσεις και παίρνουμε τη θέση μας

δίπλα στους πολίτες». Τέλος, αν το παράδειγμα (ολοκληρωμένο όμως…) του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη βρει μιμητές, στο άμεσο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες άλλης μιας σημαντικής αλλαγής στις αντιλήψεις της κοινωνίας για τις εκδηλώσεις με αφορμή τις ιστορικές επετείους. Αλλαγή που φαίνεται να πραγματοποιείται υπό την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης, η οποία πιστοποιεί και την απόσταση που χωρίζει πια το λαϊκό αίσθημα από την επίπλαστη πανηγυρικότητα και το μιλιταριστικό χαρακτήρα των επίσημων εορτασμών. Η λαϊκή ιστορική μνήμη μπορεί να επιστρέψει στην πηγή της. Σημείωση με νόημα: Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (21/3) «άστραψαν και βρόντηξαν» κάποιοι πολύ …’Έλληνες – δες δημοτικοί σύμβουλοι όταν οι κ.κ. Αντωνούδης και Πάτκου, έδωσαν μεν τα εύσημα στη δημοτική αρχή για την κατάργηση των εξέδρων, αλλά σημείωσαν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και ζήτησαν την πλήρη κατάργηση των παρελάσεων. Τότε «εξεμάνησαν» οι πολύ…. Έλληνες. Ε, όχι και κατάργηση των παρελάσεων! Η ΠΑΤΡΙΣ! ΤΟ ΕΘΝΟΣ! Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ! (αυτό βέβαια μπήκε μετά, όταν συζητήθηκε η καύση των νεκρών…) Αξίζει να αναφέρουμε ότι και η παράταξη «ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» (!) του κ. Νυφούδη, εναντιώθηκε σφοδρά στην κατάργηση των παρελάσεων, μάλιστα, η κ. Σακαλή εναντιώθηκε και στην κατάργηση των εξέδρων…. Αυτά τα ωραία! Πάντως, το παράδειγμα του κ. Καϊτεζίδη το ακολούθησαν στην προχθεσινή παρέλαση αρκετοί δήμοι, όπως Νέας Ιωνίας, Σαρωνικού Αλίμου, Αχαρνών, Ρόδου, Σύρου, στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μηχανιώνας (Δήμου Θερμαϊκού) κ.α. Βλέπουμε λοιπόν, ότι η πρωτοπορία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη δημιουργεί ένα εν δυνάμει κίνημα κατάργησης της «εξέδρας επισήμων».

“Tα Νέα των Νέων» του Λυκείου Χορτιάτη Ένα ωραίο ελπιδοφόρο ξάφνιασμα για μια ακόμη φορά από «Τα Νέα των Νέων», την περιοδική πολυβραβευμένη έκδοση του Λυκείου Χορτιάτη. Με θεματολογία άκρως πολιτική (ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι κομματική…) τα 16χρονα και 17χρονα παιδιά μας βάζουν στο στόχαστρο τους την εξουσία, γιατί …έτσι τους αρέσει! Εμείς θα λέγαμε και γιατί έτσι πρέπει! Αξίζει να την διαβάσουμε. Ωφελημένοι θα βγούμε και ίσως θα πάψουμε να σκύβουμε άλλο τα κεφάλια μας κι αλλάξουμε μυαλά…, όπως γράφουν τα παιδιά.

Αυτή τη φορά βάλαμε στο κέντρο του προβληματισμού μας την Εξουσία. Δηλαδή, όχι ακριβώς την βάλαμε, ήρθε και τρύπωσε από μόνη της, σχεδόν χωρίς να το θέλουμε. Εξουσία! Εξουσία! Η Εξουσία! Είναι οι Γονείς μας. Οι Καθηγητές μας. Η Επιτροπή των Πανελληνίων εξετάσεων. Το Υπουργείο Παιδείας. Η Μόδα. Η Παράδοση. Το Βρώμικο Περιβάλλον. Η Φτώχεια. Η Ανέχεια. Είναι η Πολιτική Εξουσία! Είναι η Οικονομική εξουσία! Είναι η εξουσία της Ενημέρωσης! Εξουσία είναι και: Το Ψέμα. Η Απογοήτευση. Το χρεοκοπημένο Όνειρο. Οι Εξουσίες! Που: Συνθλίβουν. Εξαχρειώνουν. Αποπροσανατολίζουν. Αλλοτριώνουν. Που: Αψηφούν τον Άνθρωπο! Ξεφτιλίζουν τον Άνθρωπο! Εξοντώνουν τον Άνθρωπο! Σ΄ αυτό το τεύχος, λοιπόν, η Εξουσία. Προσπαθήσαμε να την προσεγγίσουμε. Να την ψηλαφίσουμε. Να την γνωρίσουμε. Να την κατανοήσουμε. Σε όλες τις μορφές. Σε όλες εκφράσεις. Σε όλες τις πλευρές. Ή, τουλάχιστον, σε αυτές που μας αφορούν.

Μέσα σ’ ένα κόσμο που το ρητό “τα πάντα ρει” του Ηράκλειτου ισχύει όσο ποτέ άλλοτε και το λεγόμενο “φαινόμενο της πεταλούδας” αποδεικνύει περίτρανα την εγκυρότητά του σε σχέση με τις παγκόσμιες, πλέον, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, το 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη με αυτόνομη πρωτοβουλία, συνεχίζει την έκδοση αυτού του περιοδικού εντύπου. Φυσικά, ο τυφώνας των αλλαγών που σαρώνει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το σχολείο μας και, συνεπώς, την εφημερίδα. Με την έλευση ενός νέου λυκειάρχη και τις μεταρρυθμίσεις της Α΄ Λυκείου είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο σχολικό κτίριο μυρίζει παντού ο άνεμος της αλλαγής. Έτσι κι εμείς, αλλάζουμε τη διάρθρωση της δομής του εντύπου, εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό του πάνω σε περισσότερους τομείς καταργώντας τη θεματική μορφή της. Μ’ αυτό τον τρόπο κλείνει ένας επιτυχημένος κύκλος και περνάμε το κατώφλι ενός νέου· αλλάζουμε σελίδα και με ακάματο ζήλο προσπαθούμε για το καλύτερο. Πολλοί ίσως να το θεωρήσουν άδικο κόπο ή ακόμα και περιττό σε συνάρτηση με τους καιρούς που διανύουμε. Όμως, εάν η Ελλάδα, δεν χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ελπίδα για μια μέρα με περισσότερο ήλιο, την ελπίδα ότι η νέα γενιά θα σβήσει τα λάθη του παρελθόντος κι αν δεν της εκφράσει εμπιστοσύνη, τότε που βρίσκεται η πολυπόθητη σωτηρία μας; Αυτό χρειάζεται ο τόπος, ελπίδα κι εργατικότητα, κι αυτό καλείται να καλλιεργήσει η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στη μικρή μας κοινότητα σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων. Γιατί σ’ εμάς δεν αρκεί να ξέρουμε τι έγινε στην ιστορία αλλά θέλουμε να γράψουμε ιστορία. Γιατί εμάς… έτσι μας αρέσει! Μητσικάκος Βασίλης

Εδώ που είμαι τώρα κολυμπάω. Μόνος, χωρίς σωσίβια. Μέσα στην φιλοκερδία και την αδικία. Μέσα στη κακουχία και τον εγωισμό. Αγκομαχώντας για ένα καλύτερο αύριο. Βουτώντας από τα γλιστερά βράχια της αβεβαιότητας μέσα στην πύρινη κόλαση του συστήματος, βασιζόμενος στα απατηλά μου όνειρα. Κολυμπάω τώρα. Μόνος. Χωρίς καμιά βοήθεια. Έτσι όπως το θέλουν αυτοί, οι ανέγνοιαστοι. Οι αναίσθητοι. Σε μια αδρανή κοινωνία, που όλοι στέκονται αμέτοχοι βλέποντας τον σωρό από τα όνειρά τους όλο και να μεγαλώνει. Μα εγώ κολυμπάω, ως ότου φτάσω στον προορισμό μου. Ως γνήσιος απόγονος πάσης φύσεως ηρώων. Έλενα Καλαϊτζή

Έτσι νομίζουμε πως μπορούμε να πάμε παρακάτω!

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Κυριακή 29 Απριλίου 2012, η οργάνωση "Let's do it" καθαρίζει όλη την Ελλάδα σε μια μέρα. Εμείς, μαθητές του Λυκείου Χορτιάτη, συμμετέχουμε, βοηθώντας να απαλλαγεί η περιοχή μας από τα σκουπίδια. Συγκεντρωνόμαστε στις 9 π.μ. στο γήπεδο ποδοσφαίρου με σακούλες σκουπιδιών και γάντια. Ο τόπος μας μας χρειάζεται και εμείς ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε να δράσουμε. Ας το κανουμε!


Xορτιατησ 570 /

Εγκληματική διαχρονική αδιαφορία προκαλεί συνεχή ατυχήματα Χρόνια τώρα γράφουμε για το άκρως επικίνδυνο σημείο του κεντρικού δρόμου λίγο πριν την είσοδο στο Χορτιάτη και πιο συγκεκριμένα αμέσως μετά τη γέφυρα στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Τα νερά που μόνιμα σχεδόν κυλούν πάνω στο οδόστρωμα είναι η αιτία –κυρίως το χειμώνα με τις παγωνιές- για πολλά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα. Το τελευταίο έγινε στις 15 Μάρτη. Δυστυχώς, η διαχρονική αδιαφορία – αφασία των δημοτικών και των Περιφερειακών αρχών καταντάει πλέον εγκληματική και αγγίζει τα όρια των ποινικών ευθυνών… Επιτέλους κ. Καϊτεζίδη και κ. Τσίγκρο, ασχοληθείτε άμεσα πριν κλάψουμε και επόμενους νεκρούς και τραυματίες. Και μην προσπαθήσετε να ρίξετε τις ευθύνες αλλού…

Ρωτάμε τον κ. Καϊτεζίδη Για μια ακόμη φορά θέλουμε να ρωτήσουμε τον δήμαρχο κ. Καϊτεζίδη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσφυγή του Δήμου στο Κτηματολόγιο, για τα οικόπεδα στο Χορτιάτη, που κατοχυρώνονται στην τοπική εκκλησία και όχι στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Να θυμίσουμε, ότι ανάμεσα στα οικόπεδα αυτά είναι οι χώροι Μαρτυρίου της «οικίας Νταμπούδη» και του «Φούρνου Γκουραμάνη», ο χώρος του Μνημείου στην πλατεία, το γήπεδο ποδοσφαίρου κ.α. Αναμένουμε συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις αγαπητέ δήμαρχε.

Για την οικονομική ενίσχυση των Αθλητικών και Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου Η οικονομική ενίσχυση των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής. Αυτό προβλέπεται και από τον κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλωστε. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε δύο πράγματα. Το ποσό χρηματοδότησης δεν πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους φορείς, αλλά να είναι ανάλογο με την διαπιστωμένη δράση τους και βέβαια προσοχή στους συλλόγους – «σφραγίδες» και σε συλλόγους που έχουν διάφορα τμήματα με υψηλό τίμημα συνδρομής. Ο νοών νοείτω.

Μία λάθος απόφαση για τα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» Για χρόνια τα «Κούλουμα», εθιμικά γιορταζόντουσαν στην Πυλαία, στο Πανόραμα και στην Εξοχή. Πολιτιστικοί φορείς, με τη βοήθεια των δημοτικών αρχών, διοργάνωναν με ιδιαίτερη επιτυχία το παραπάνω έθιμο. Φέτος, η «Καλλικράτεια» δημοτική αρχή, συνδιοργάνωσε με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς μόνον στην Πυλαία τα «Κούλουμα», καλώντας να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ οι δημότες απ’το Φίλυρο μέχρι βεβαίως την Πυλαία. Και όπως ήταν φυσικό τέτοια συμμετοχή δεν υπήρξε. Και ούτε θα υπάρχει και στο μέλλον. Άρα ήταν πέρα για πέρα λάθος η απόφαση της δημοτικής αρχής κ. Καϊτεζίδη και κ. Λειβαδοπούλου. Αξίζει τέλος, να συγχαρούμε τους δημότες της Εξοχής, που με δικές τους δυνάμεις γιόρτασαν τα «Κούλουμα», όπως χρόνια τώρα στην αυλή του Σχολείου τους.

Αιμοδοσίες Η Τράπεζα Αίματος Χορτιάτη θα πραγματοποιήσει, όπως χρόνια τώρα, τις δύο εθελοντικές αιμοδοσίες για το 2012 στις 20 Μάιου και στις 7 Οκτωβρίου. Και όπως πάντα στη Κοινοτική αίθουσα «Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη» στο Χορτιάτη.

σΕΛΙΔΑ 5

Απαράδεκτες εικόνες στο Δημοτικό Συμβούλιο με βρισιές, απειλές και «Τζάμπα μάγκες»… Απείρου κάλλους «σκηνές» διαδραματίστηκαν στις 29 Φλεβάρη στο πρώην δημαρχείο Πυλαίας, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Αφορμή, η συζήτηση αιτήματος του Ιππικού Ομίλου Πυλαίας, να τους παραχωρηθεί η χρήση του χώρου του πρώην Ιππικού Ομίλου Πανοράματος. Επί τρείς ώρες (!) και τι δεν ακούστηκαν από τους δημοτικούς μας «άρχοντες». Και μάλιστα μπροστά στα έκπληκτα μάτια ομάδας μικρών παιδιών μελών του παραπάνω ομίλου, που προφανώς ως μορφή πίεσης βρέθηκαν στη συνεδρίαση… Υπονοούμενα από την πλευρά της διοίκησης για επιχειρηματικά συμφέροντα, για …αθλητισμό πολυτελείας, για αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων εντός ή στα όρια του οικισμού, για .., για…, για… Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου αρνήθηκε όλα τα παραπάνω, μίλησε για καθ’ όλα υγιή(;) αθλητισμό, για προσφορά(;) στη νεολαία και σε Α.μ.Ε.Α., για …, για…, για…

Η αντιπολίτευση στο σύνολο της (!) υπερασπίστηκε (!) το αίτημα του Ομίλου, μιλώντας μάλιστα και για μαζικό – λαϊκό Αθλητισμό(!!!) Και βέβαια μίλησαν για πρώτη φορά και «άλαλοι» δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Αυτό και αν είναι είδηση… Οι τόνοι υψηλοί σ’ όλη τη διάρκεια της 3ωρης συζήτησης με πρωταγωνιστές τον κ. Καϊτεζίδη και τον κ. Μπαταλαμά, που «στολίστηκαν» και με πολλά κοσμητικά επίθετα… Τελικά, το αίτημα το Ιππικού Ομίλου απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία, με την ευχή να διερευνηθούν οι δυνατότητες παραχώρησης χώρου σε κάποια περιοχή του δήμου μας. Ωραία… Α και μία απορία. Ενώ γι’ αυτό το θέμα κ. Καϊτεζίδη, κ. Γεράνη, κ. Νυφούδη, κ. Μαάιτα και κ. Αντωνούδη συζητάτε (αν ήταν συζήτηση αυτή…) επί 3ωρο, γιατί επί 15 μήνες, για σοβαρότατα προβλήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας μας, δεν έχετε αφιερώσει ούτε 1 λεπτό, ούτε μια κουβέντα, όπως για το «Πάρκο Κεραιών»;; Θα θέλαμε απ’ όλους σας μια απάντηση σοβαρή και τεκμηριωμένη.

Δημοτικές Κοινότητες και Πολίτες άνισων ταχυτήτων Έργα ανάπλασης του «Ελαιοράματος» στην Πυλαία ύψους 6.000.000 είναι σε εξέλιξη. Χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ ύψους 3.500.000 ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη για πρόταση ανάπλασης στο Πανόραμα. Έργα 1.000.000 ευρώ περίπου ξεκινούν για την αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου στο Πανόραμα. Έργα αναβάθμισης (;) της Κοινοτικής Αίθουσας «Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδά-

κη» στο Χορτιάτη, την ιστορική έδρα του Δήμου, ύψους 100.000 ευρώ περίπου, είναι σε εξέλιξη. Έργα αναβάθμισης της Κοινοτικής Αίθουσας στο Ασβεστοχώρι, ύψους 200.000 ευρώ περίπου ΘΑ ξεκινήσουν εντός του 2012, εάν υπάρξει ανάλογη χρηματοδότηση. Είπατε τίποτα για ισσόροπη και ισότιμη ανάπτυξη των Δημοτικών Κοινοτήτων και για δημότες διαφορετικών ταχυτήτων στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη;

“Φιλανθρωπία’’ με εκβιασμούς…; «Δεν θα σου δώσω τρόφιμα, γιατί δεν σε βλέπω στην εκκλησία και το παιδί σου το βάπτισες στη Μηχανιώνα». Αυτά φέρεται να είπε ιερέας, ενορίας του πρώην Δήμου Χορτιάτη, σε γυναίκα (με 4 παιδιά…) που του ζήτησε να τη βοηθήσει. Δηλαδή ή είσαι του «κύκλου» μας ή βοήθεια δεν έχει. Φιλανθρωπία αλλά καρτ. Εάν αυτό πράγματι συνέβη, όπως ευρέως συζητείται στο Χορτιάτη, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για έναν ιδιότυπο ρατσισμό – εκβιασμό από την πλευρά του εν λόγω ιερέα. Θα θέλαμε δημόσια να πει την άποψή του. Όπως βέβαια και την άποψη του Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι, ότι όσοι προσφέρουν τρόφιμα στην εκκλησία, όπως – και μπράβο τους- οι μαθητές του Γυμνασίου Χορτιάτη, τα προεφέρουν για οικογένειες που έχουν πραγματικές ανάγκες και δεν θέτουν όρους (έλληνες, οικονομικοί μετανάστες, ορθόδοξοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι, άθρησκοι, δεξιοί, αριστεροί, κλπ, κλπ). Ελπίζουμε, ότι όσα χρεώνουν στον ιερέα να μην έχουν συμβεί. Διαφορετικά…

Πλήρης καταστροφή των «Σταμπωτών» στο Χορτιάτη Πριν 15 χρόνια περίπου, η τότε κοινοτική αρχή Χορτιάτη τσιμεντοποίησε με την τεχνική των «σταμπωτών» όλους τους δρόμους του παλιού ιστορικού οικισμού. Δαπανήθηκαν μάλιστα εκατομμύρια δραχμές (120.000.000 περίπου). Από τις πρώτες χιονοπτώσεις τότε, το αλάτι που έπεφτε για τον παγετό, κατέστρεφε την «σταμπωτή» επιφάνεια. Αποδείχτηκε πέρα για πέρα λάθος επιλογή. Σήμερα, όλοι αυτοί οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα στην ….ιστορική έδρα-πρωτεύουσα του Δήμου η δημοτική αρχή; Να θυμίσουμε, ότι από την αρχή εναντιωθήκαμε στην συγκεκριμένη τεχνική των «σταμπωτών», αφού δεν ενδείκνυνται σε ορεινές περιοχές, που λόγω χιονιού πέφτει αλάτι και κατατρώει τα τσιμέντα. Οι τότε «άρχοντες» συνέχισαν και εμείς μιλάγαμε πλέον για την «σταμπωτή» αφασία τους. Αυτά για την ιστορία.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την οικονομική σας ενίσχυση στην 22χρονη προσπάθειά μας. Σκαραγκάς Τάκης 20ευρώ Σακελαρίου Ελένη 20 ευρώ Πιπίδης Βασίλης 20ευρώ Λαγός Μένιος 20ευρώ Λαγού Σοφία 20 ευρώ

Μανές Παναγιώτης 20ευρώ Παπαθανασίου Γιώργος 20ευρώ Κυριαζής Δημήτρης 50 ευρώ Και το Μοναστήρι μας 40ευρώ


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 6

Απαντήσεις του Γραφείου Τύπου του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Στον αγώνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη Mε αφορμή ερωτήματα που δημοσιεύτηκαν στο τεύχος αριθμός 150 της εφημερίδας «Χορτιάτης 570» και αφορούν στο δήμο μας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πάγια θέση της δημοτικής αρχής: κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Γιατί αναδεικνύει προβλήματα και αιτήματα, ελέγχει την τοπική εξουσία και τελικά βοηθά όλους μας να γίνουμε καλύτεροι. Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δύο παρατηρήσεις για σχόλια στο τελευταίο σας φύλο. Το πρώτο αφορά στην κριτική ότι ο δήμος δεν πρωτοστατεί σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Η εκτίμηση αυτή δεν ευσταθεί, καθώς μόνο στο τελευταίο τρίμηνο ο δήμος ΠυλαίαςΧορτιάτη έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις στον τομέα αυτό. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

η δημοτική αρχή ήρθε και πρόσφερε βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης σε άπορους συνδημότες μας, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο και πάντοτε ύστερα από τις σχετικές εισηγήσεις των κοινωνικών υπηρεσιών μας. Επίσης βοηθήσαμε στην επιτυχία του φιλανθρωπικού παζαριού των «Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων», όπου οι γονείς των μαθητών έδειξαν έμπρακτα την ευαισθησία τους, συγκεντρώνοντας ρούχα, ξηρά τροφή και παιχνίδια των παιδιών του σχολείου για τους συνδημότες μας που τα έχουν ανάγκη. Τα πακέτα φιλανθρωπίας με τη βοήθεια των γονιών των μαθητών ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στην Αντιδημαρχεία Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής και από εκεί κατέληξαν σε παιδιά ευπαθών ομάδων του δήμου μας. Αντίστοιχη βοήθεια δόθηκε και στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία που έλαβε το Αμερικάνικο Κολέγιο, το οποίο συ-

γκέντρωσε ξηρά τροφή για τις ευπαθείς ομάδες του δήμου μας. Σας θυμίζουμε το Δίκτυο Φροντίδας και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε στο δήμο μας, αλλά και το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την ενίσχυση άπορων Ελλήνων που ζουν σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Για τους άστεγους να αναφέρουμε ότι σε δύο περιπτώσεις που είχαμε την περίοδο του έντονου ψύχους άστεγους συμπολίτες μας στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, η συνδρομή του δήμου ήταν άμεση: τους προσφέρθηκε φιλοξενία με διαμονή και διατροφή για όσο καιρό χρειάστηκε σε εγκαταστάσεις του δήμου. Επίσης σταθήκαμε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας όσον αφορά στο χαράτσι για τη ΔΕΗ. Ο δήμος Πυλαίας-

Χορτιάτη ήταν ένας από τους πρώτους δήμους που κινητοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα, πρόσφερε νομική συμβουλή στους δημότες, προσέφυγε στο Αρειο Πάγο για το θέμα και διοργάνωσε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Πέτρινο της πυλαίας, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για τα εξειδικευμένα προβλήματα που έθεσαν οι ίδιοι οι δημότες. Συνεπώς ο δήμος είχε, έχει και θα έχει στο μέλλον το χέρι του στραμμένο και αλληλέγγυο προς τους μη έχοντες. Ευχαριστώντας και πάλι για τη συνεργασία, θα θέλαμε να συγχαρούμε το περιοδικό σας για τη συμπλήρωση 150 τευχών και να ευχηθούμε και στο μέλλον πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες. Και να διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα ενδιαφέρει το δήμο και την ενημέρωση των συμπολιτών μας .

Ευαγγελία Σακαλή: “Η παράταξή μας είναι πολυσυλλεκτική και υπερκοματική” Στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας “ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570” ζητήθηκε η άποψή μου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ», στην οποίαν έχω την τιμή να συμμετέχω. Αυτό έγινε με αφορμή την παραίτηση της κυρίας Ταραλάικου, δημοτικής συμβούλου της Παράταξής μας, σε Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση εκ μέρους της, προς τους εκλεγμένους συναδέλφους της. Κατά δήλωσή της όμως, όπως αναφέρεται στα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, συζήτησε το θέμα με κάποιον Πάρη

(δεν αναφέρει το επώνυμό του). Βεβαίως, η πράξη αυτή αφορά αποκλειστικά την ίδια. Όμως, όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα περί γαλάζιων, πράσινων και μη πράσινων στελεχών της Παράταξης, με βρίσκουν αντίθετη. Η Παράταξή μας συμμετείχε στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές ως πολυσυλλεκτική και επομένως, υπερκομματική. Έτσι δε, εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα. Κατηγορηματικά, δηλώνω ότι ουδέποτε ασκήθηκαν πιέσεις, και μάλιστα κομματικές, από κανέναν προς κανέναν, ούτε στα Δημο-

της Εύης Πάτκου, «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών»

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο μας Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, και με το ζοφερό μέλλον του Μνημονίου2 μπροστά μας, οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές. «Κραχ» ανεργίας, ελαστική απασχόληση, διάλυση του κοινωνικού κράτους, φτωχοποίηση των εργαζομένων. Η πλειονότητα της κοινωνίας φαίνεται εγκλωβισμένη στην κυρίαρχη πολιτική (που απορρίπτει) αδυνατώντας να βρει διέξοδο. Οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συρρικνωθεί, ενώ αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι, όχι απλώς με υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, αλλά

με ζητήματα επιβίωσης. Από την πρώτη στιγμή, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών επέμεινε να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική πολτική και τις δομές κοινωνικών υπηρεσιών, ως θέμα πολιτικής επιλογής. Επεσήμαινε την ανάγκη και πίεζε να λειτουργήσει και στο Δήμο μας Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τελικά, δημιουργήθηκε Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο μας, έχει έδρα στο Ασβεστοχώρι, αλλά νομίζουμε πως δεν έχει γνωστοποιηθεί επαρκώς ακόμα η ύπαρξη του και η λειτουργία του. Οι δικαιούχοι που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό, πρέπει να πληρούν ορισμένα

τικά Συμβούλια, ούτε στα προσυμβούλια, ούτε και σε άλλα Παραταξιακά όργανα. Το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, δε θεωρώ ότι αποτελεί κομματική παρέμβαση. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει μια άποψη με την οποία διαφωνεί. Νιώθω δε απόλυτα ικανοποιημένη για την αποδοχή των θέσεων όλων των συνεργατών της Παράταξης από όλους. Αν η πολυσυλλεκτικότητα δημιουργεί μερικές φορές πεδίο αντιπαραθέσεων, αυτό είναι υγιές και δε σημαίνει ότι η Παράταξη παραπαίει. Αντίθετα, σφυρη-

λατείται ακόμη περισσότερο. Στις μέρες μας, οι Δημοτικές Παρατάξεις θα πρέπει να αποτελούνται από στελέχη έντιμα και ικανά, που θα ενεργούν με γνώμονα το κοινό καλό και όχι απαραίτητα από στελέχη της ίδιας κομματικής ταυτότητας. Υπενθυμίζω μάλιστα ότι, όταν η Παράταξη έπρεπε να ορίσει εκπροσώπους της σε καίρια Δημοτικά Όργανα, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ορίσθηκαν οι συνάδελφοι εκείνοι που σήμερα προφασίζονται κομματικές παρεμβάσεις και πολιτική καταπίεση….

κριτήρια και μπορούν να απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, ώστε να πληροφορηθούν σχετικά. Πιστεύουμε, όμως, ότι για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που ήδη υπάρχουν και σε αυτές που θα προκύψουν, ο Δήμος πρέπει να εντάξει το κόστος του Κοινωνικού Παντοπωλείου στον προϋπολογισμό του Δήμου και να μη στηρίζεται μόνο σε χορηγίες. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών ώστε η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να αξιοποιήσει την Επιτροπή Διαβούλευσης για τη συγκρότηση ενός τοπικού σχεδίου δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Γιατί οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο σε τρόφιμα, αλλά αφορούν και πρωτοβάθμια παροχή φροντίδας, ψυχολογικής υποστή-

ριξης, ενημέρωσης κλπ. Η δημοτική αρχή επίσης, πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά ορισμένους κινδύνους, όπως , το να μην αποκτήσουν η εθελοντική ή τοπική παροχή υπηρεσιών χαρακτηριστικά φιλανθρωπίας , ή να αποδειχτούν στην πράξη τα παράλληλα κοινωνικά δίκτυα διανομής υποδεέστερης ποιότητας. Οταν αυτές οι δράσεις ενεργοποιούν την τοπική κοινωνία, η προσφορά γίνεται διεκδίκηση και απαίτηση για κοινωνικό κράτος και σταθερές δομές υπηρεσιών για όλους. Γιατί είναι στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους να έχουν όλοι οι πολίτες ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Αυτό σημαίνει να μη ζει κανείς κάτω από το όριο φτώχιας και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία κλπ).

πιο βίαιης ισοπέδωσης της κοινωνίας, είναι απόλυτα αναγκαίο να σπάσει το μονοπώλιο της ασύδοτης αγοράς με νέες μορφές οικονομικής οργάνωσης, που θα απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η από τα κάτω αυτοοργάνωση και η κοινωνική αλληλεγγύη όχι μόνο δυναμώνουν το κίνημα αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά ανοίγουν τον δρόμο, σε νέα πρότυπα παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής του πλούτου, με δημοκρατικούς θεσμούς και μηχανισμούς συλλογικού ελέγχου.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ Στο Δημαρχείο (Πανόραμα) την Δευτέρα 2 Απρίλη και ώρα 7.30μ.μ. Στην εκδήλωση – συζήτηση με Θέμα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ομιλητές: Γκανούλης Φίλιππος, Πολιτικός Μηχανικός Γρηγοριάδης Γιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Στεκούλης Σπύρος, Στέλεχος Αναπτυξιακής Εταιρίας

Κίνημα πατάτας και στο Δήμο μας Στις σημερινές σκληρότατες συνθήκες για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τη νεολαία, νέες μορφές δράσης και αντίστασης ξεπηδούν σε πολλές πόλεις, σε πολλές γειτονιές, καλύπτοντας σε ένα βαθμό, τόσο πρακτικές άμεσες ανάγκες, όσο και, κυρίως, σπάζοντας τον απομονωτισμό, τη μελαγχολία και απαισιοδοξία που «ευνοεί» η κρίση. Νέες πρωτοβουλίες, αιτήματα και εμπειρίες δοκιμάζουν τις αντοχές του “παλιού” και συνάμα δοκιμάζονται μέσα στο κοινωνικό καζάνι, που, αναζητώντας

αποσυμπίεση και διέξοδο, βράζει στην κυριολεξία. Το “κίνημα της πατάτας” είναι η πιο πρόσφατη εκδοχή - αυτού του κινήματος. Μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της Πιερίας εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλη τη χώρα και κάτι ετοιμάζεται και στο Δήμο μας, αγκαλιάζοντας παραγωγούς και καταναλωτές οι οποίοι συζητούν και κυρίως ενεργούν αυτόνομα για την απευθείας διάθεση των προϊόντων, χωρίς παρεμβολή κερδοσκόπων και μεσαζόντων. Στις σημερινές συνθήκες της


Xορτιατησ 570 /

Ας τα ανατρέψουμε όλα! Κοιτάω την οθόνη του υπολογιστή και δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί, αλλά είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να γράψω, που μου μπλοκάρουν τη σκέψη. Έχουν συμβεί τόσα πολλά και ενδιαφέροντα στο Δήμο μας, αυτούς τους δύο μήνες που έχω να εκφραστώ μέσα από τούτη την εφημερίδα και όχι τυχαία. Το πρώτο και βασικότερο ζήτημα που μας προβλημάτισε είναι η αγωγή του Δημάρχου. Μου ζητάει ούτε λίγα ούτε πολλά 300.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, κατά την προεκλογική μου ομιλία στην Πυλαία. Μου ζητάει εξηγήσεις για μια ομιλία με πάθος μεν, αλλά βαθύτατα και μόνο πολιτική, στην κορύφωση του προεκλογικού μας αγώνα όταν αυτός περιόδευε από Δημοτική Κοινότητα σε Δημοτική Κοινότητα και ανεμίζοντας το προεκλογικό μου φυλλάδιο ρωτούσε το ακροατήριο αν θέλουν έναν (αστράτευτο) ηλεκτρολόγο για Δήμαρχο. Και μάλιστα, προχωράει σε αυτή του την κίνηση ένα χρόνο μετά την ανάληψη της Δημαρχίας από τον ίδιο και όταν εμείς ασκούμε σκληρή επιθετική αντιπολίτευση,

γράφει ο Νίκος Νυφούδης επικεφαλής στο «Νέο Προσωπο»

ασκούμε έλεγχο και δεν αφήνουμε τίποτα εν κρυπτό. Μήπως για να φοβηθούμε; Μήπως για να σωπάσουμε; Μήπως για να συνθηκολογήσουμε και να ενταχθούμε στο ψηφοδέλτιό του όπως τόσοι πολλοί αντίπαλοί του στο Πανόραμα; Σε έναν Δήμο όπου οι προηγούμενες διοικήσεις προικίσανε με χρέη 15 εκ ευρώ, όσα ακριβώς λέγαμε προεκλογικά, σε ένα Πανόραμα που εκποιήθηκε Δημοτική περιουσία για να κτιστεί ένα Δημαρχείο, κόστους 7 εκ. ευρώ, με αισθητική της προηγούμενης δεκαετίας και χωρίς κλιματισμό, με δάνεια που πάρθηκαν προεκλογικά για να ασφαλτοστρωθεί το Πανόραμα και να χρεωθούν οι επόμενες γενιές και με όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα που συζητάτε όλοι στους δρόμους και στις πλατείες το πρόβλημα μάλλον πρέπει είναι η δική μου πολιτική κριτική και όχι η δική τους καταστροφική πολιτική. Το δυσάρεστο είναι ότι όλοι αυτοί οι πολιτικοί που διοικήσανε σε κεντρικές κυβερνήσεις και Δήμους τα τελευταία χρόνια, δεν φτάνει που φτάσανε τη χώρα καταχρεωμένη και κουρασμένη στο σημερινό της κακό χάλι

έχουν το θράσος να θέλουν να καθοδηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούμε κριτική όλοι εμείς. Είμαστε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι, αυτό πρέπει να καταλάβουν. Η γλώσσα που τους αξίζει είναι αυτή και θα πρέπει να το δεχθούν. Είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν για τη δική μου τη γενιά που με δύο πτυχία και διδακτορικό παραμένει στην ανεργία και το χειρότερο της έχουν στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Σήμερα, ο Δήμος μας, πιο βρώμικος από ποτέ, με τους πολίτες να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν έναν κάδο απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με τα πάρκα στην Πυλαία να έχουν τη χειρότερη εικόνα των τελευταίων 10 χρόνων, με το νερό στο Χορτιάτη να παραμένει ακριβό και κακής ποιότητας και με σχεδιασμό δράσεων σε βάθος τριμήνου στην καλύτερη περίπτωση το πρόβλημα είναι η δική μου προεκλογική ομιλία το 2001. Η δική μου η γενιά θα αναλάβει, εν μέσω αγωγών, μηνύσεων, προπηλακισμών και ύβρεων να σηκώνει την Ελλάδα ψηλά. Η δική μου η γενιά οραματίζεται την πόλη του ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας του 2014

Ανάπλαση στο Πανόραμα ή αλλιώς στο ίδιο έργο θεατές; Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21-22012 ήρθε πρόταση της Διοίκησης του Δήμου μας για εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τον τίτλο “Ανάπλαση Αστικής Περιοχής – Έρευνα και διατύπωση προτάσεων και κατευθύνσεων για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιοχής αθλητισμού και αναψυχής στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη”. Αντικείμενο του προγράμματος αυτού είναι να υποβληθούν προτάσεις έργων όπου θα περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης ή συμπλήρωσης υπαρχουσών υποδομών, η λειτουργική εναρμόνιση των τριών δομικών στοιχείων της περιοχής που είναι το πρώην Δημαρχείο, το υφιστάμενο Δημοτικό πάρκο και το νέο Δημαρχείο. Με λίγα λόγια το έργο που μετά τη μελέτη θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση ύψους περίπου 3.500.000€, αφορά τη δημιουργία ενός υπερτοπικού ψυχαγωγικού - αθλητικού – πολιτιστικού πόλου, που περιλαμβάνει: 1. την επέκταση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο ένα σύγχρονο αθλητικό πολυκέντρο 2. τον εμπλουτισμό με συμπληρωματικές δραστηριότητες αναψυχής όπως είναι η ποδηλασία, εστίαση, διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, κ.λ.π. 3. την υλοποίηση επιπρόσθετων φυτοτεχνικών παρεμβάσεων με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου. Όλα αυτά τα ωραία θα συμβούν στο Πανόραμα, σε μια περιοχή που ήδη έχει συ-

Πανόραμα

σΕΛΙΔΑ 7

γκεντρωμένες τις περισσότερες αθλητικές υποδομές, σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι και Δημοτικοί χώροι από οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Κοινότητα στο Δήμο μας. Αυτό έχει συμβεί στο Πανόραμα διότι είναι οικισμός που δημιουργήθηκε από αγροτική αποκατάσταση με αποτέλεσμα να διαθέτει τους απαραίτητους πολεοδομικώς κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους παραχωρημένους από το Υπουργείο Γεωργίας, σε αντίθεση με την Πυλαία, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι που ως οικισμοί προυφιστάμενοι του 1923 δεν τα διαθέτουν. Άρα εκ των προτέρων υπάρχει ένα πλεονέκτημα εκκίνησης για το Πανόραμα στο δρόμο προς την πρόοδο και την ανάπτυξη έναντι όλων των άλλων περιοχών του Δήμου μας. Οι Δημοτικές ενότητες Πανοράματος, Πυλαίας και Χορτιάτη έχουν μεταξύ τους σημαντικότατες διαφορές όσον αφορά τα έργα υποδομής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Πλατείες, αθλητικοί χώροι, χώροι πολιτισμού, απουσιάζουν από Δημοτικές Κοινότητες με αποτέλεσμα να νιώθουν οι πολίτες ως φτωχοί συγγενείς διαπιστώνοντας να τρέχουν έργα στον υπόλοιπο Δήμο. Έχουμε Δημοτικές κοινότητες με πλούσια ιστορία αιώνων με το σημαντικότερο πολιτιστικό απόθεμα σε ολόκληρο τον Δήμο και όμως δεν υπάρχει καμιά μέριμνα μέχρι τώρα ώστε να αναδειχθεί, να προστατευτεί και να αποτελέσει τον άξονα μιας ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορία και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Το 2011 ενοποιήθηκε διοικητικά ο

Χορτιάτης

Δήμος μας και θα περίμενε κανείς όπως άλλωστε συστήνει ο “Καλλικράτης” την προοδευτική μείωση και άμβλυνση των αποστάσεων και διαφορετικών επιπέδων ανάπτυξης των συνενωμένων Δημοτικών ενοτήτων. Αντί όμως αυτού παρατηρούμε ότι η διαφορά αυτή οξύνεται ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα μεγαλύτερα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν ανά Δημοτική Κοινότητα. Στο Πανόραμα πέρα από την αστική ανάπλαση έχουμε και την διαμόρφωση της αίθουσας του πολιτιστικού κέντρου προϋπολογισμού 950.000€. Στην Πυλαία έχουμε την ολοκληρωμένη ανάπλαση ευρύτερης περιοχής Ελαιορέματος προϋπολογισμού 6.000.000€ που είναι έργο που είχε ωριμάσει από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Πυλαίας. Επίσης για διανοίξεις οδών και απαλλοτρίωση χώρου σχολείου συνολικά 1.000.000€. Στον Χορτιάτη την ανακαίνιση της Κοινοτικής αίθουσας προϋπολογισμού 100.000€ και ανάπλαση χώρων ολοκαυτώματος προϋπολογισμού 99.000€. Στην Εξοχή κανένα έργο πέραν αυτών που πλήρωσαν οι πολίτες με την εισφορά σε χρήμα. Στο Ασβεστοχώρι την ανακαίνιση της κοινοτικής αίθουσας προϋπολογισμού 180.000€ που θα προσπαθήσει η διοίκηση να εντάξει στο ΕΣΠΑ και για την αναβάθμιση και περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρου αναψυχής – πάρκου 80.000€. Στο Φίλυρο για την αναβάθμιση και

Η πλατεία μπροστά στο πρώην Δημαρχείο Πανοράματος, νυν πρωτεύουσα του δήμου μας και η πλατεία μπροστά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Χορτιάτη στην ιστορική έδρα του δήμου μας. Τα σχόλια δικά σας.

και το καταφέρνει, επιστρέφει στο χωριό και δημιουργεί μια νέα σχέση με τη γη, αναζητεί το αξιόλογο και δεν το ξεπουλά, ζει με τα λίγα ιδανικά και όχι τα πολλά δανεικά, σπουδάζει και φεύγει στο εξωτερικό όπου και διαπρέπει και το σημαντικότερο συμμετέχει στα κοινά και πολεμά να σώσει τη χώρα του. Υπηρετώντας τον σκοπό που μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας δεν αποβήκαμε ποτέ σε φθηνό αντιπολιτευτικό εντυπωσιασμό και στηρίζουμε τα θετικά, αντιπροτείνουμε και δεν κρατάμε τις ιδέες μας για αργότερα προσφέροντας τα μέγιστα για όλους μας. Σ’ αυτό τον αγώνα και με αυτούς τους όρους σας θέλουμε δίπλα μας. Για να χτίσουμε τον τόπο μας από την αρχή όλοι μαζί, να ονειρευτούμε όλοι μαζί, να τα σχεδιάσουμε όλοι μαζί, ξεκινώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παραμένοντας πιστοί σ’ αυτήν και στη μοναδική σχέση των ανθρώπων μέσα στις γειτονιές και στις πλατείες όπου μοιραζόμαστε φόβους και κρυφές ελπίδες. Τα καλύτερα έρχονται μπροστά μας. Κι αν όχι, θα τα φτιάξουμε εμείς! Απόστολος Αντωνούδης Δημοτικός Σύμβουλος για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ τ. 6976111440, email: diktiopx@gmail.com

περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρου Δασικής αναψυχής – άλσους 105.000€. Επίσης για εξοπλισμό και σήμανση πάρκου Ασβεστοχωρίου – άλσους Φιλύρου και περιηγητικών διαδρομών οικολογικού ενδιαφέροντος 100.000€. Η σύγκριση είναι καταλυτική για τις προθέσεις και τη βούληση του Δημάρχου και του επιτελείου του. Αλήθεια έτσι εννοεί ο Δήμαρχος την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των ενοτήτων του Δήμου μας; Η ζωή μας έφερε να ζούμε στο ίδιο τόπο και έχουμε δικαίωμα ως πολίτες να απολαμβάνουμε την ίδια ποιότητα υπηρεσιών όπου κι αν κατοικούμε στον ίδιο Δήμο, αυτό επιβάλει η αρχή της εγγύτητας πάνω στην οποία θεμελιώθηκε από άποψη αρχών ο Καλλικράτης. Εμείς θα επιμένουμε και θα αγωνιζόμαστε να γίνει πράξη αυτή η αρχή όπου κι αν κατοικούμε. υστερόγραφο: αλήθεια Δήμαρχε είναι έργο προτεραιότητας για το Πανόραμα η προτεινόμενη Αστική Ανάπλαση στην συγκεκριμένη περιοχή όταν είναι γνωστή η έλλειψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, όταν η οδός Κομνηνών έχει το γνωστό κυκλοφοριακό φόρτο και είναι απαραίτητη μια οδός που θα παραλαμβάνει την υπερτοπική αυτή κίνηση, όταν απουσιάζουν οι χώροι που οι πολίτες μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια, τα παιδιά να παίξουν, να συναντηθούν, οι ΑΜεΑ να κινηθούν, όταν δεν υπάρχει έστω και το στοιχειώδες δίκτυο ποδηλατοδρόμων εντός του οικισμού (και όχι έξω από αυτόν).

“Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη” Ανοιχτή Πρόσκληση Το Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών συνεδριάζει ανοιχτά -όπως πάντακάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στον Οικίσκο - Γραφείο της (Αλσύλιο πέτρινου Σχολείου). Σας προσκαλούμε για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου που έτυχε ή επιλέξαμε να ζήσουμε.


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 8

Ξεκίνησαν στην περιοχή μας από τον πρωτοπόρο Δήμο Θέρμης... Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος, Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας ΑΠΘ Η εξειδίκευση της παραγωγής και ο εκχρηματισμός της αγροτικής οικονομίας έχει φθάσει στο σημείο να σιγήσει ο αργαλειός της οικογένειας, να εκτοπιστούν τα οικόσιτα γαλακτοπαρα-γωγικά ζώα, να εκλείψουν οι λιγοστές κότες, να μείνουν χέρσοι οι λαχανόκηποι και όλες οι ανά-γκες να καλύπτονται από πλανόδιους και μη εμπόρους. Δεν είναι λογικό ζώντας σε ένα χωριό ή μια κωμόπολη να μην έχεις τον λαχανόκηπό σου για να καλύψεις τις ανάγκες σου και μάλιστα σε υγιεινά προϊόντα που όλο και σπανίζουν από την αγορά. Με τα σημερινά μέσα (π.χ. καταψύκτες) ένα νοικοκυριό της υπαίθρου με λίγη εργασία μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών του σε οπωρολαχανικά εκλεκτής ποιότητας όλο το χρόνο. Αν δεν το κάναμε μέχρι τώρα, γιατί η οικονομική ευημερία επέτρεπε την αγορά των προϊό-ντων αυτών, η σημερινή κρίση επιβάλλει άλλη συμπεριφορά. Και ας μη θεωρηθεί ότι είναι μιζέρια και ένδειξη φτώχιας. Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, με αφετηρία κυρίως τη δεκαετία του 1970, οι Δημοτικές Υπηρεσίες δημιούργησαν Κοινοτικούς Λαχανόκηπους. Οι πρώτοι κοινοτικοί κήποι κάνουν την εμφάνισή τους στη Λειψία της Γερμα¬νίας με πρω-τεργάτη τον Daniel Schreber που ήταν επικεφαλής ορθοπεδικής κλινικής. Η πρώτη ανάγκη προέκυψε για τη φυσική άσκηση των παιδιών που δεν είχαν πλέον ελεύθερους χώρους να ασκη-θούν στις πόλεις που γέμιζαν με κτίρια. Αυτούς τους πρώτους κήπους που τα παιδιά δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φροντίσουν, ανέλαβαν οι γονείς. Έτσι ο κήπος έγινε οικογενειακός. Αργότερα άρχισε η περίφραξή τους και η κατασκευή περιπτέρου για προστασία από τις καιρικές συνθήκες και οι πρώτοι κανονισμοί κάνουν την εμφάνισή τους το 1870 με την εγκατά¬σταση των πρώτων 100 κήπων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ: Μια καλοδεχούμενη εξέλιξη ...Να δημιουργηθούν και στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη Η Κούβα, στο αποκορύφωμα του εμπάργκο και της οικονομικής κρίσης, δημιούργησε κοι-νοτικούς κήπους στα αστικά κέντρα και απέκτησε μια αξιόλογη παραγωγή κηπευτικών που κά-λυψαν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού που δεν είχε πρόσβαση σε κατάλ-ληλη γεωργική γη. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ο Δήμος προετοιμάζει μια έκταση εδάφους, συχνά σε διαφο-ρετικές τοποθεσίες της πόλης, με εύκολη πρόσβαση και οι πολίτες νοικιάζουν 50 ή 100 τετρα-γωνικά μέτρα στα οποία φυτεύουν τα λαχανικά της επιθυμίας τους τα οποία στη συνέχεια περιποιούνται και συγκομίζουν. Συχνά ο Δήμος παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία με σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά. Επίσης, ο Δήμος καταρ-τίζει τον κανονισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους συμμετέχοντες. Τις αρχές αυτές θα εφαρμόσει και ο Δήμος Θέρμης σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ξε-κινήσει σε λίγο και θα περιλάβει ακόμη και δωρεάν μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας. Σε πολλές πόλεις της Δύσης υπάρχει λίστα αναμονής και οι Δημοτικές Αρχές επεκτείνουν κάθε χρόνο την έκταση των Δημοτικών Κήπων για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες για Δημοτικούς Κήπους και παρέχουν πληροφορίες για το πρόγραμμα και την καλλιέργεια λαχανικών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας και να δώσει τη δυνατό-τητα σε άτομα που δεν έχουν την κατάλληλη έκταση, να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά. Οι πρώτοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει. Θέρμης, Αλεξανδρούπολης, Έδεσσας και δεν αποκλείεται να δούμε μια έκρηξη στα επόμενα χρόνια. Η πρωτοβουλία του ΑΠΘ για ίδρυση λαχα-

νόκηπων στο αγρόκτημα, παρά το ακριβό τίμημα, προκάλεσε χιλιάδες αιτήσεις. Αυτό είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη. Και δεν θα είναι ένδειξη φτώχειας. Το να παράγει κανείς τα δικά του λαχανικά χωρίς χημικά, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και την οικογένειά του. Σωματική άσκηση, δημιουργική απασχόληση και υγιεινή διατροφή είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε πολλές χώρες, και μάλιστα στις πιο ανεπτυγμένες, στην αθρόα συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα. Μια ανάλογη προσπάθεια δημιουργίας κήπων ξεκίνησε στην Καρδίτσα από έναν ευαισθητοποιημένο συνά-δελφο Γεωπόνο ενώ στη Θεσσαλονίκη ομάδα πολιτών αυτοοργανώθηκε με την ίδρυση της ΠΕΡΚΑ (ΠΕΡιαστικές ΚΑλλιέργειες) στο πρώην Στρατόπεδο του Καρατάσου που επεκτείνεται και σε άλλα στρατόπεδα (Κόδρα, Παύλου Μελά). Να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία. Ένα άλλο πολύ αξιόλογο επιχείρημα υπέρ των τοπικών προϊόντων είναι τα αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού National Geographic στη Σαρδηνία και την Ιαπωνία που συνδέουν την κατανάλωση τοπικών προϊόντων με την μακροζωία και μάλιστα σε οικιακούς λαχανόκηπους που καλλιεργούνται από τους ίδιους τους υπερήλικες. Η καλλιέργεια των οικιακών λαχανόκηπων με τρόπο βιολογικό πρέπει να συνοδεύεται και από τη χρήση παραδοσιακών ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και έχουν καλύ-τερα γευστικά χαρακτηριστικά. Πολλές από αυτές τις παραδοσιακές ποικιλίες έχουν χαθεί στις ημέρες μας ή καλλιεργούνται από άγνωστους μεμονωμένους παραγωγούς σε διάφορες γωνιές της χώρας μας. Όλους αυτούς ήρθε να τους ενώσει και να τους συντονίσει μια

πολύ χρήσιμη ορ-γάνωση, η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι (www.peliti.gr). Κάθε χρόνο οργανώνει την Πανελλή-νια γιορτή ανταλλαγής σπόρων. Η φετινή δωδέκατη στη σειρά θα γίνει στην έδρα της οργάνωσης, στο Παρανέστι της Δράμας στις 21 του Απρίλη. Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές από όλη την Ελλάδα και ερασιτέχνες κηπουροί θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν σπόρους χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Αξίζει να πάρετε και εσείς μέρος στην εκδήλωση. Σε αναγνώριση της ανάγκης να προωθήσουμε την παραγωγή προϊόντων διατροφής που προάγουν την ανθρώπινη υγεία, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο, ετοιμάσαμε ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο «Εφαρμογές των Ενεργών Μικροοργανισμών στη Γεωργία». Το βιβλίο παρουσιάζει εκτός από τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και δύο άλλες τεχνολογίες (ζεόλιθο και μυκόρριζες) που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα από τον καθένα και την καθεμιά και να οδη-γήσουν σε μια παραγωγή πλουσιότερη σε ποσότητα και γευστικότερη σε ποιότητα από ό,τι η συμβατική χημική παραγωγή των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. «Χορτιάτης 570: Ζητήσαμε το άρθρο του φίλου μας και γείτονα (κατοικεί στα Πεύκα) Γιώργο Δαουτόπουλο, για να κινήσουμε το ενδιαφέρον του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη να προχωρήσει στο φωτεινό παράδειγμα της Θέρμης και άλλων Δήμων, αλλά να λειτουργήσει ως κίνητρο και για συνδημότες μας που μπορούν να προχωρήσουν σε συνεταιριστικούς - συνεργατικούς λαχανόκηπους. Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα πολιτών σ’ όλη την Ελλάδα. Η βαθιά οικονομική κρίση γεννάει ιδέες αλληλέγγυες και πρωτοπόρες, έστω και αν το κόμμα της...πρωτοπορίας στέκεται απέναντι...

Σημαντικές αποφάσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα Α: Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21-3-2012 με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών εντός του χώρου των κοιμητηρίων της Αναστάσεως του Κυρίου διαπιστώσαμε πόσο δέσμια συντηρητικών αντιλήψεων και λαϊκίστικων προσεγγίσεων είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αποτέφρωση των νεκρών αποτελεί παγκοσμίως τον πλέον συνήθη τρόπο διαχείρισης των νεκρών. Στην αρχαία Ελλάδα η αποτέφρωση των νεκρών αποτελούσε συνήθη πρακτική. Στην Ευρώπη η αποτέφρωση αναγνωρίζεται από τις Δημόσιες αρχές υγείας όλων των κρατών μελών της ΕΟΚ ως η πιο υγιεινή μέθοδος διάθεσης των νεκρών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου, υπάρχουν ένα ή περισσότερα αποτεφρωτήρια: Αυστρία 11 αποτεφρωτήρια ( το 25% επιλέγουν την αποτέφρωση), Βέλγιο 10 αποτεφρωτήρια ( το 42% επιλέγουν αποτέφρωση), Τσεχία 28 αποτεφρωτήρια (το 80% επιλέγουν αποτέφρωση), Δανία 34 αποτεφρωτήρια (75% επιλέγουν αποτέφρωση), Γαλλία 120 αποτεφρωτήρια ( το 30% επιλέγουν αποτέφρωση), Γερμανία 136 αποτεφρωτήρια ( το 48% επιλέγουν αποτέφρωση), Μεγάλη Βρετανία 260 αποτεφρωτήρια ( το 80% επιλέγουν

αποτέφρωση), Ιταλία 44 αποτεφρωτήρια (το 12% επιλέγουν αποτέφρωση) κ.α. Πολλά από αυτά λειτουργούν μέσα στην πόλη ακριβώς διότι δεν εκπέμπουν παρά ελάχιστους αέριους ρύπους. Η αποτέφρωση των νεκρών παγκοσμίως τυγχάνει μεγάλης προτίμησης για πολλούς λόγους. 1. Απαλλάσσει την οικογένεια του νεκρού από την υποχρεωτική εκταφή της σωρού των συγγενών του σε 3-5 χρόνια μετά την ταφή και την τραγική και μακάβρια υποχρέωση των συγγενών στη θέα σε πολλές περιπτώσεις, μη αποσυνθεμένης σωρού. 2. Απαλλάσσει την οικογένεια του νεκρού από τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου για 3 χρόνια. 3. Είναι πολύ οικονομικότερη της ταφής. 4. Προστατεύεται το περιβάλλον. Όλα τα Χριστιανικά δόγματα αποδέχονται τη μέθοδο διάθεσης των νεκρών δια της αποτέφρωσης. Η αποτέφρωση των νεκρών έγινε νόμος του Κράτους (3448/15-3-2006) και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία πήρε απόφαση να αφήσει στην κρίση των ιερέων την παροχή της εξόδιου ακολουθίας σε νεκρούς που θα επιλέξουν την αποτέφρωση προτρέποντας όπως και η καθολική Εκκλησία τους πιστούς

στην ταφή για λόγους παράδοσης. Ο νόμος για την αποτέφρωση ψηφίστηκε στην Ελληνική βουλή με τις ψήφους των κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός. Στα πρώτα κιόλας Δημοτικά Συμβούλια του 2011 είχαμε προτείνει ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ την δημιουργία από το Δήμο μας ενός αποτεφρωτηρίου σε χώρο που θα επιλέγαμε εμείς με αναμενόμενα έσοδα για το Δήμο μας περισσοτέρων των 2.000.000€. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να υλοποιήσει την πρόταση. Αποτέλεσμα, ήρθε όπως αναμενόταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προτείνει την υλοποίηση σε χώρο που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη. Με την τελευταία τροποποίηση μάλιστα ( παρ. 9 του άρθρου 51 του Ν.4042/12) δεν απαιτείται καν η σύμφωνη γνώμη του Δήμου υποδοχής. Τα διαδικαστικά τερτίπια με επιστροφή φακέλου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με την μη απάντηση επί της ουσίας προς το Υ.ΠΕ. ΚΑ, αντί της ουσιαστικής συζήτησης και ανάληψης ευθυνών από μέρους του Δημάρχου είναι τραγικά λάθη στον όλο χειρισμό της υπόθεσης που μας έφεραν σ’αυτή τη θέση σήμερα, από πρωταγωνιστές σε ένα έργο που θα έφερνε το Δήμο μας στην πρωτοπορία εκσυγχρονισμού αναγκών και αντιλήψεων, σε κομπάρσους που

τρέχουν πίσω από τα γεγονότα. Είναι λυπηρό για τις άλλες παρατάξεις (κ. Νυφούδη και Λαϊκής Συσπείρωσης) που ταυτίστηκαν με το Δήμαρχο σε μια αδιέξοδη και συντηρητική επιλογή. Τελικά όπου κι αν επικαλείσαι ότι ανήκεις ο συντηρητισμός της Ελληνικής Κοινωνίας είναι κυρίαρχος. θέμα B: Στο ίδιο Συμβούλιο η Διοίκηση του Δήμου μας δεν δίστασε να γνωμοδοτήσει θετικά στην παραχώρηση κυριότητας, έκτασης 1375τ.μ. στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Πανοράματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μια έκταση εντός του Σέιχ-σου, που έχει καταλάβει η Μονή εδώ και δεκαετίες, έχει κτίσει ξενώνα και σήμερα ζητεί να της παραχωρηθεί από το Κράτος προκειμένου να νομιμοποιήσει την παρουσία της εκεί. Δυστυχώς είναι λυπηρό για την πολιτεία και τους πολίτες αυτής της χώρας οι όποιες καταπατήσεις από πολίτες ή από φορείς για μια ακόμη φορά να “τακτοποιούνται” με αυτό τον απαράδεκτο για μας τρόπο. για το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Απόστολος Αντωνούδης Δημοτικός Σύμβουλος τ. 6976111440 email:aadon61@gmail.com


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 9

Ένας υπέροχος αγώνας στα χιονισμένα μονοπάτια του Χορτιάτη

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ TRAIL RUN 2012 Με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία έγινε στις 4 Μάρτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο αγώνας δρόμου 21 περίπου χιλιομέτρων μέσα στα χιονισμένα, πανέμορφα μονοπάτια του δάσους του Χορτιάτη. Οι συμμετοχές (141) πολύ περισσότερες από πέρυσι και από όλη σχεδόν την Ελλάδα, δείχνει τη δυναμική αυτού του αγώνα και την πλήρη δικαίωση των διοργανωτών και ιδιαίτερα του φίλου μας Στέλιου Καϊάφα, που αποτελεί την «ψυχή» της απόλυτα φιλικότατης αυτής δράσης στα πανάρχαια μονοπάτια του δάσους, που ανοιχτόκαρδα φιλοξένησαν τους φυσιολάτρες αθλητές. Αυτός ο ετήσιος αγώνας δείχνει με τον καλλίτερο τρόπο πως πρέπει ο σύγχρονος άνθρωπος να χαίρεται και να συμπεριφέρεται σ’ ένα δάσος. Σε αντιδιαστολή με τις εγκληματικές συμπεριφορές των «γουρουνάδων», των «μεγαλοτζιπάδων» και των «εντουράδων»… Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή πρέπει ποικιλοτρόπως να αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις (αγώνες δρόμου, ποδηλάτου, πεζοπορίες). Αξίζει να αναφέρουμε τη σχεδόν μοναχική βοήθεια που παρείχε για δεύτερη χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη Γιώργος Μενεξές και τη σημαντική βοήθεια του Κατασκηνωτικού Κέντρου των Προσκόπων, σημείο αφετηρίας,τερματισμού και φιλοξενείας των αθλητών. Τέλος, ο Χορτιάτης είχε την τιμητική του και από πλευράς αθλητών, αφού ο δικός μας Κώστας Αρώνης, τερμάτισε πρώτος μαζί με τον Νίκο Σιδερίδη. Συμμετοχή στον αγώνα είχε και ο Στέλιος Παπαθανασίου, που τερμάτισε σε πολύ καλή σειρά. Δημοσιεύουμε παρακάτω το όμορφο κείμενο της οργανωτικής επιτροπής. «Έκλεισε (για δεύτερη χρονιά) και η αυλαία του αγώνα βουνού στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Την πρώτη Κυριακή του Μάρτη συγκεντρώθηκαν στην γραμμή εκκίνησης 141 δρομείς, σ’έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο αγώνα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός «σκληρού» αγώνα βουνού! Αθλητές από όλη την Ελλάδα, αγωνίστηκαν στα μονοπάτια των «παγοποιών», μέσα στο «ρέμα του Λαγού» που φέτος είχε πολύ νερό, στο «μονοπάτι της Αρκούδας», στις ανηφόρες με τα «κόκκινα χώματα». Ονομασίες και περιοχές που εντυπωσίασαν τους αγωνιζόμενους και γνώρισαν στον κάθε αθλητή τις περιοχές που ζουν αγριογούρουνα, λαγοί και κάθε λογής μικρότερα ζώα μέσα σε πανύψηλα δάση απο πεύκα,έλατα,καστανιές,οξιές, μόλις 15χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης!. Το συναρπαστικό δε χειμωνιάτικο σκηνικό, με χιόνι, νερά και σε μερικές περιπτώσεις απίστευτη λάσπη, έδωσαν και το απαραίτητο «αλατοπίπερο» στον αγώνα. Το πρωί της Κυριακής 4 Μαρτίου, ο Στυλιανός Καιάφας, τεχνικός διευθυντής του αγώνα, έδωσε την εκκίνηση σε 137 αθλητές και 4 αθλήτριες. Με

σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και λίγο πριν από τις 2 ώρες (1.55.03) έφτασαν στον τερματισμό χέρι χέρι οι δυο νικητές του αγώνα ο Αρώνης Πλάτωνας-Κώστας και ο Σιδερίδης Νίκος που παρά το βαρύ τεραίν κινήθηκαν πολύ γήγορα. Τους ακολούθησε ο Σταύρος Μπαλιώτης με 1.57.32 και λίγο πίσω του ο Δημήτρης Χατζής με 1.58.56. Η πρώτη κυρία του αγώνα η Lowe Michelle έφτασε στον τερματισμό με χρόνο 2.58.01 ενω λίγο μετά τερμάτισε η δεύτερη κυρία Μιχαήλ Αναστασία με χρόνο 3.04.07, ενώ αρκετά πίσω ακολούθησε η τρίτη κυρία η Κουτσιαύτη Αγγελική με χρόνο 3.29.21 δίνοντας στα τελευταία μέτρα μεγάλη μάχη με την Ματθαιοπούλου Ελένη για την τρίτη θέση. Όμως και οι νεοφώτιστοι στον χώρο (που ήταν αρκετοί φέτος) δοκίμασαν τις δυνάμεις τους, τελειώνοντας τον αγώνα με εμφανή την κούραση αλλά και την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα (λασπωμένα για μερικούς)πρόσωπά τους.Στα χαρακτηριστικά του αγώνα η συμμετοχή ενος 16χρονου αθλητή που συνοδεύτηκε απο την μητέρα του για να τρέξει, και μάλιστα πραγματοποίησε πολύ καλή επίδοση. Η διοργάνωση σχεδίασε και υλοποίησε μια διαδρομή όσο το δυνατόν βουνίσια, αξιοποιώντας άγνωστα και γνωστά μονοπάτια του βουνού, ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό, σε έναν από τους δυσκολότερους αλλά και ομορφότερους «μικρούς» αγώνες του είδους του στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε όλους τους αθλητές για τον σεβασμό που έδειξαν στο όμορφο βουνό, ενα βουνό (που εκτός απο το πάρκο κεραιών και τους κυνηγούς) τελευταία βάλεται απο την άναρχη υλοτόμηση, κάτι που βάζει την ισσοροπία του Χορτιάτη σε κίνδυνο. Ειναι ενα βουνό που ακόμη αντέχει και μας δίνει την δυνατότητα (επιτρέπει) να κινηθούμε πάνω του και να απολαύσουμε τις ομορφιές του και αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε. Όπως σε κάθε αγώνα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εθελοντές από τον Χορτιάτη, αλλά και συναθλητές-συναθλήτριες που βοήθησαν απο διάφορα σημεία,(πολύ μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης που στελέχωσε τον σταθμό τροφοδοσίας), χάρη στην προσφορά των οποίων όχι μόνον υλοποιήθηκε ο αγώνας, αλλά έδωσαν και την δική τους ¨νότα¨ στον φιλικό χαρακτήρα του αγώνα. Βασικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια ήταν το κοινοτικό διαμέρισμα του Χορτιάτη διαθέτοντας μας υλικοτεχνική υποδομή, όπου ο κ. Γιώργος Μενεξές και οι συνεργάτες του βοήθησαν τα μέγιστα. Τοπικοί επιχειρηματίες έδωσαν και αυτοί την βοήθειά τους με πρωτοστάτες το εστιατόριο τα «Κιόσκια» με την απολαυστική κοτόσουπα η οποία και φέτος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια και τον Φούρνο του «Λογκού» με τα ψωμιά που παρείχε. Όλη η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στον ζεστό χώρο του Κατασκηνωτικού κέντρου των Προσκόπων στο Χορτιάτη

Οι δύο πρώτοι νικητές

και ευχαριστούμε τον υπεύθυνο κ. Καπετάνογλου Γιάννη. Όλους τους ευχαριστούμε από καρδιάς! Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή του Χορτιάτης Trail Run, ευχαριστεί φυσικά και όλους τους αθλητές που τίμησαν τον φετινό 2ο αγώνα, και ανανεώνει το ραντεβού με τους φίλους του ορεινού

τρεξίματος για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών». Για την Οργανωτική Επιτροπή Στυλιανός Καιάφας Δημήτρης Γεωργίου Μάνος Φραντζεσκάκης Σπύρος Κούτρας


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 10

Λόγος πεζοδρομίου Η οικιστική ανάπτυξη του Πανοράματος ακολούθησε την ανάλογη στρεβλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Την εποχή του «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», του «Μηδέν και μηδέν ίσον δεκατέσσερα!» και του «Παίξτε στο χρηματιστήριο!», ορδές νεόπλουτων συμπατριωτών μας κατέκλυσαν πλαγιές και ρεματιές για να κατοικήσουν στο Πανόραμα. Πράξη καταξίωσης και ποθητής κοινωνικής ανόδου! Δε γνώριζαν βέβαια πως Πανόραμα σημαίνει θέα στον ανοιχτό ορίζοντα κι όχι στη μεζονέτα του γείτονα. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ο τεράστιος και άναρχος αυτός οικισμός δεν παρουσιάζει κανένα απ’ τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου κατοικημένου χώρου, ενώ αντίθετα μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως «η Καλλικράτεια των πλουσίων!» Τη θέση των γειτονιών κατέχουν τα οικοδομικά συγκροτήματα «με τα λαμπρά μεγάλα ονόματά τους». Η παντελής έλλειψη χώρων συνάντησης αποκλείει κάθε κοινωνική επαφή, ανταλλαγή απόψεων και ζύμωση ιδεών και σκέψεων. Αποκλείει τις σχέσεις της καθημερινότητας, τη δημιουργία κοινωνικού ιστού. Με εξαίρεση τους κατοίκους του ιστορικού χωριού, οι υπόλοιποι που κατοικούν στις παρυφές του φέρουν μόνο την ιδιότητα του συγκάτοικου κι όχι κι αυτή του συμπολίτη. Στα ελάχιστα σημεία που συγκλίνουν οι συγκάτοικοι – δυο, τρία περίπτερα, δυο παντοπωλεία (ελληνιστί mini market)- αποκτούν στιγμιαία τη χαμένη ιδιότητα, όχι τιμή, του συμπολίτη. Εκεί όποιος τείνει ευήκουον ους μπορεί να αλιεύσει φράσεις που σκιαγραφούν τις απόψεις και τα κριτήρια των προαναφερθέντων.

γράφει ο Γιάννης Βρεττός, Πανόραμα

Χιούμορ, οργή, αγωνία, σαρκασμός, αυτοσαρκασμός, αριστοφανικό σκηνικό. «Τι Πανόραμα μου λες; Εδώ πεζοδρόμια δεν έχουμε!» Κραυγή καταγγελτική, διαμαρτυρόμενη για την ύπαρξη, τη διαχείριση και τη χρήση του δημόσιου χώρου, με εξειδίκευση στο υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης πεζοδρομίων. Από τα σχολιαρόπαιδα έως τα μέλη του Κ.Α.Π.Η οι απόψεις ταυτίζονται! «Στο Πανόραμα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια! Απ’ τα λίγα που υπάρχουν τα περισσότερα καταλαμβάνονται απ’ τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή είναι ακατάλληλα για χρήση. Ελάχιστα είναι εκείνα που ικανοποιούν τις ανάγκες των πεζών!» Σε προεκλογική συζήτηση στο Χορτιάτη ο νυν Δήμαρχος δήλωσε πως ο Δήμος υποχρεώνει όσους οικοδομούν να διαμορφώνουν και το πεζοδρόμιο που τους αναλογεί. Αυτό γίνεται προφανώς χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τραγέλαφο σχεδίων και κατασκευών. Το αποκορύφωμα όλων είναι η οικειοποίηση του χώρου από κάποιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σπέρνουν στο πεζοδρόμιο γκαζόν με εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος! Μία βόλτα στην οδό Ολύμπου πείθει και τους πιο επιφυλακτικούς. Στον ίδιο δρόμο θα διαπιστώσουν ότι το πλέον αδιαμόρφωτο και απεριποίητο είναι το πεζοδρόμιο που βρίσκεται μπροστά στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό!!! Από μόνη της η ύπαρξη του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού αγαθού δεν πιστοποιεί την αξία του. Αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση που αναπτύσσει ο πολίτης μαζί τους και ποια είναι η στάση του απέναντί τους. Η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση όλων όσων εμπίπτουν στην έννοια της κοινοκτημοσύνης είναι η αδιαφορία.

Στις φετινές χιονοπτώσεις παρουσιάστηκε το κωμικοτραγικό φαινόμενο να είναι οι δρόμοι για τ’ αυτοκίνητα καθαροί από χιόνι και τα όποια πεζοδρόμια απροσπέλαστα. Μόνο μπροστά σε μερικά καταστήματα ήταν καθαρά από το χιόνι και τον πάγο. Για το υπόλοιπο μέρος ήταν προτιμότερο και ασφαλέστερο το περπάτημα στο δρόμο κι ας υπήρχε ο κίνδυνος των οχημάτων. Αυτό αποτελεί ένα δείγμα έλλειψης κοινωνικής ευθύνης που έχει τη φύτρα της στο «δεν είναι δικό μου». Φράση που εκστομίζουν ως και οι νεοσσοί του δημοτικού σχολείου όταν προτρέπονται να μαζέψουν ένα χαρτί απ’ το πάτωμα της τάξης τους. Όταν η φύτρα αυτή βλαστήσει και θεριέψει, τότε ο συντοπίτης μας γίνεται ασυγκράτητος. Το παρακάτω περιστατικό το πιστοποιεί. Ένας συντοπίτης μας την επόμενη ημέρα απ’ την ψήφιση του μνημόνιου, εισήλθε θριαμβολογώντας και πανηγυρίζοντας στο μπακάλικο της γειτονιάς του κραυγάζοντας: «Ψηφίστηκε το μνημόνιο! Επιτέλους ψηφίστηκε το μνημόνιο. Πήραν πάνω τους οι μετοχές της Πειραιώς και τις μοσχοπούλησα!!!» Σχόλιο ουδέν. Κι επειδή αυτές οι γραμμές γράφονται τη μέρα που γιορτάζουν οι ποιητές και τα έργα τους, ας τελειώσουμε με κάτι σχετικό. Και ψωμοτύρι και για καφέ το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ». Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο: δερβεναγάς. Θέλει ακόμα-κι αυτό είναι ωραίονα παριστάνει τον ευρωπαίο. Στα δυο φορώντας τα πόδια που ’χει στο ’να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι. Γιώργος Σουρής

Η ανάπλαση του Ελαιορέματος στο ΕΣΠΑ με 6 εκατ. Γραφείο Τύπου Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Την εκκίνηση ενός έργου που θα αλλάξει την όψη της ευρύτερης περιοχής της Πυλαίας σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση του Ελαιορέματος, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες μεταξύ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της κοινοπραξίας της αναδόχου εταιρίας. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα δύο χρόνια. Περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις με υπέργειες αλλά και υπόγειες εργασίες, που καλύπτουν έκταση περίπου 81 στρεμμάτων. Μάλιστα το έργο σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην περιοχή δημιουργεί έναν πανέμορφο πόλο αναψυχής με ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμους και άλλες κοινωνικές και αθλητικές υποδομές, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον παραδοσιακό

οικισμό της Πυλαίας με την Μαλακοπή και τα Κωνσταντινοπολίτικα. Στο πάρκο που θα δημιουργηθεί κυριαρχούν οι εκατοντάδες φυτεύσεις που θα ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο ζωής της φύσης και θα συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός ευρύτερου δικτύου αστικού πρασίνου. Επίσης θα βοηθήσουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και του ηχητικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής. Οι τεχνικές κατασκευές είναι ήπιου χαρακτήρα και περιλαμβάνουν διαδρομές περιπάτου και ποδηλασίας αναψυχής μέσα στη φύση συνολικού μήκους 1.500 μέτρων, δύο πεζογέφυρες και δύο παιδικές χαρές. Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις γειτονιές που περιβάλλουν το Ελαιόρεμα με στόχο τη βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων με εφαρμογή μέτρων ήπιας κυκλοφορίας, κατάλληλες επιστρώσεις και διαμορφώ-

Για τον κ. Βασίλη Γερανίδη μετά πολλών ….ευχαριστιών για τη μεγάλη του “προσφορά” Γενικός συντονιστής για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ , ορίσθηκε από τον κ. Βενιζέλο (δεξί του χέρι πλέον…) ο …. «δικός» μας (τρομάρα μας) βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης, που δήλωσε ότι τελειώνει την βουλευτική του σταδιοδρομία. Και τώρα εμείς οι Χορτιατινοί που θέλουμε να τον «ευχαριστήσουμε» τι θα κάνουμε; Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Γερανίδης πρόβαλε «βέτο» και το όνομα του «Καλλικράτειου» δήμου μας, που πήγε στη βουλή ως ΔΗΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ, άλλαξε και έγινε Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Δηλαδή ο Ιστορικός και Μαρτυρικός Χορτιάτης «τιμήθηκε» από τον …σπουδαίο πολιτικό άνδρα και έγινε «τσόντα». Ας το’ χουν υπ’ όψιν τους όσοι χρόνια τον είχαν περί πολλού…

σεις πάρκων γειτονιάς και οργανωμένων δεντροστοιχιών για την πρόσβαση προς το Ελαιόρεμα, καθώς και διαμορφώσεις οργανωμένων περιοχών στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η περιοχή της ανάπλασης θα είναι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες και από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα (ΑΜΕΑ). Τη σύμβαση υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Δυναμική Εργων ΑΕ» Γεώργιος Λογοθέτης. «Η ανάπλαση του Ελαιορέματος είναι ένα έργο πνοής που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, θα αναβαθμίσει τη ζωή των συμπολιτών μας και θα ενώσει τις τοπικές κοινωνίες του δήμου μας. Είναι ένα έργο υπερτοπικό για όλη τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.


Xορτιατησ 570 /

Συμβεβλημένη με: Ε.Ο.Π.Υ.Υ.(ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ),ΕΤΑΑ, ΕΔΟΕΑΠ.

Δέχεται με ραντεβού 18.00-21.00

Στέλλα Νάκου - Κυρίμη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc Counselling Psychology

• Συμβουλευτική Ενηλίκων (Διαχείριση Άγχους, Φοβίες, Κατάθλιψη) • Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός Εφήβων και Νέων

ΚΥΡΚΥΜΤΖΗΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ: Μ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 51 (1ος όροφος) ΤΗΛ.: 2310/832.890 FAX: 2310/850.204 e-mail: kirkimtz@spark.net.gr

Κανάρη 15, Συκιές, 56 626 Θεσσαλονίκη Τηλ. 6976774078

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ:

ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Σας ευχαριστούμε μέσα απ’ την καρδιά μας, για την αγάπη και την υποστήριξή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας, με τις καλύτερες τιμές.

ΒΙΒΛΙΑ – ΣΧΟΛΙΚΑ – ΧΑΡΤΙΚΑ – ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ – ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ – ΕΙΔΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ – ΔΩΡΑ – ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 22-24 / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΗΛ.: 2310.281.026 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΜΑΡΤΥΡΩΝ 2ΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ / ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΤΗΛ.: 2310.348.404

ΝΣΗ

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥ

Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 61 ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ

σΕΛΙΔΑ 11


Xορτιατησ 570 /

σΕΛΙΔΑ 12

Σημαδέψτε στο δόξα πατρί και καλό βόλι, ωρέ πατριώτες! Γράφει ο Στράτος Κερσανίδης Μέσα στο μαύρο το κακό μύρισε άνοιξη και ευφράνθη η ταλαιπωρημένη μας ψυχούλα. Και ευφράνθη ακόμη περισσότερο που εξελέγη ο κυρ Βαγγέλης νέος πρόεδρος στο πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό κίνημα και περίπου στήσαμε πάρτι που ο κυρ Αντώνης προσβλέπει με αισιοδοξία στην αυτοδυναμία. Ω, τι χαρά μεγάλη και δέκα παπαγάλοι! Οι έμπειροι κυβερνήτες είναι εδώ, παρόντες και είναι έτοιμοι να μας ξανακυβερνήσουν, αφού αυτοί μόνο ξέρουν, έχουν το νόου χάου της καταστροφής! Μήπως έχω άδικο; Οι μνημονιολάτρες βαδίζουν εν πλήρη ομοψυχία, κι όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν πως διαφέρουν δεν πείθουν ούτε τις μανάδες τους. Ναι, μεν αλλά, όμως όταν φθάνει η ώρα της ταμπακιέρας, υποστηρίζουν μετά πάθους το μνημονιακό μονόδρομο. Και βέβαια, ομού αντιμετωπίζουν τον κοινό εχθρό. Αυτόν που ξεμυτάει από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και προέρχεται εξ ευωνύμων του πολιτικού φάσματος. Τι να κάνει το κακόμοιρο το σύστημα, πρέπει να επιβιώσει και ως εκ τούτου πρέπει να βρει έναν στόχο, να μεταθέσει την ατζέντα εκεί που θέλει. Και κάπως έτσι, ακολουθώντας την καρατζαφέρεια αντίληψη, οι μνημνονιολάτρες, νεοφιλελεύθεροι σωτήρες –κακόχρονο νάχουν- ξέθαψαν από τα αζήτητα της Ιστορίας τον αντικομουνισμό! Μας λένε με λίγα λόγια, πως για ό,τι κακό, στραβό κι ανάποδο έχει πάθει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσαν εναλλάξ, φταέι η αριστερά και η νοοτροπία της. Έλα μ*** στον τόπο σου δηλαδή, και σόρι για τις χυδαιολογίες αλλά τι να σου κάνω ο έρημος. Έχω απηυδήσει. Τους βλέπεις στην τηλεόραση, με ύφος στην καλύτερη περίπτωση, γυμνασιάρχη επαρχιώτικου γυμνασίου της δεκαετίας του 1960 ή, στη χειρότερη, στρατοδίκη της μετεμφυλιακής εποχής, να κατηγορούν την αριστερά

για όσα δεινά μας έχουν βρει. Και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν μετά πάθους την ανόητη θεωρία τους περί του μνημονιακού μονόδρομου και κατηγορώντας τους έχοντες αντίθετη άποψη πως θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Βόρεια Κορέα, πως θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία, πως θέλουν να επαναφέρουν τη δραχμή και διάφορα άλλα που βγάζουν από τοα κλούβια τους μυαλά. Κι ύστερα ζητούν προτάσεις για διέξοδο, αυτοί που με τις προτάσεις του μας έφεραν ως εδώ και θέλουν να μας πάνε ακόμη παραπέρα: στον καιάδα! Θρασύτατοι, ζητούν την ψήφο σας πατριώτες, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή! Τι να σας πω; Δεν ξέρω, δε θέλω να σας κάνω το δάσκαλο. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Οι εκλογές έρχονται και έχετε στο χέρι σας μια μεγάλη ευκαιρία να τους στείλετε στον αγύριστο. Υπάρχει βέβαια και ένα κομμάτι της αριστεράς που δε θέλει να δει πέρα από τα εικονίσματά του και αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία. Μια θέση για την οποία θα πρέπει κάποτε να απολογηθεί. Εκτός κι αν η ίδια η πραγματικότητα τους αναγκάσει να δουν πέρα από τη μύτη τους κι αλλάξουν έστω και μετά τις εκλογές τακτική. Γιατί, εάν η αριστερά συγκεντρώσει συνολικά τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, γιατί ενώ έχει την ευκαιρία να τους στείλει στον αγύριστο την αφήνει να πάει χαμένη. Η τρόικα τρέμει με την προοπτική να πάρει η αριστερά μεγάλα ποσοστά στις εκλογές και από τη μια το εγχώριο δόγμα μεταθέτει τον παράδεισο στο άγνωστο μέλλον, η δε καθώς πρέπει κουβέλεια αριστεροκάτι, αφού μάζεψε όλους τους πασόκους που διαφώνησαν την τελευταία στιγμή, προσδοκά στην κεντροαριστερή προοπτική. Γι’ αυτό λέει και επαναλαμβάνει,

πως οι συμβάσεεις που υπογράφει η χώρα, δηλαδή τα μνημόνια, πρέπει να είναι δεσμευτικές όποια κυβέρνηση κι αν έρθει. Μωρέ τι μας λες! Συμβάσεις είναι κι αν ο λαός με την ψήφο του δείξει πως δεν τις γουστάρει, καταγγέλλονται, ανατρέπονται και επαναδιαπραγματεύονται. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μια αριστερή πλειοψηφία με κυβερνητικό πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα αυτό υπάρχει και είναι κυβερνητικό. Μόνο που κινείται σε μια διαφορετική λογική από εκείνη του συστήματος. Μια λογική που λοιδορείται από τις δυνάμεις του δικομματισμού επειδή ακριβώς τη φοβούνται. Γιατί, μάγκες μου, όσες φορές άλλαξε κάτι στην Ιστορία και η ανθρωπότητα πήγε μπροστά, αυτό συνέβη επειδή κάποια θέσφατα αμφισβητήθηκαν κι ανατράπηκαν. Γκέγκε; Λοιπόν, πατριώτες, «η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», όπως λέει το γνωστό κι αγαπημένο λαϊκό τραγούδι. Ώρα των εκλογών έφτασε. Βλέπω τη σχισμή της κάλπης, οπλίζω και πυροβολώ. Στο δόξα πατρί! Κι όταν ανοίξει η κάλπη και καταμετρηθούν τα κουκιά τότε θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος. Τότε θα είναι η ώρα να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του. Γιατί καλή είναι η αγανάκτηση, αλλά δεν αρκεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τους νικήσουμε δημοκρατικά και να δώσουμε μια άλλη προοπτική στη χώρα και την Ευρώπη. Άντε, ωρέ πατριώτες! Όλοι μαζί να τους στείλουμε στα αζήτητα της Ιστορίας. Για να μας φοβούνται στ’ αλήθεια, να μας τρέμουν. Διαφορετικά δεν έχουμε μέλλον και η μελαγχολία των παιδιών θα μας στοιχειώνει. Κάτι να κάνουμε μωρέ! Και να δούμε πως το άθλιο αυτό πολιτικό σύστημα οδηγεί τη Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο. Κανείς δε φταίει γι’ αυτό; Μήπως φταίει πάλι η αριστερά; Άντε να χαθείτε, κοπρίτες!

“Να στείλουμε στα αζήτητα της ιστορίας τα κόμματα του μνημονίου...” Γράφει ο Στρατής Πλωμαρίτης, Πανόραμα, Διευθυντής ΕΣΥ Πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά η χώρα οδηγείται σε εκλογές, μέσα σε ένα τρομακτικό σκηνικό. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις κλειστές, συσσίτια για τους φτωχούς σχεδόν σε κάθε δήμο, κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις της χώρας, παιδιά που πάνε στα σχολεία νηστικά και λιποθυμούν, σχολεία που δεν θερμαίνονται, νοσοκομεία που δεν δέχονται στα ιατρεία τους όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ταμεία που δεν πληρώνουν τα φαρμακεία και αυτά με τη σειρά τους αρνούνται να χορηγήσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους επί

πιστώσει. Περικοπές στους μισθούς και τα μεροκάματα, σε βαθμό που λαμβάνουν τη μορφή του φιλοδωρήματος ( η γενιά των 500 ευρώ έχει ξεπεραστεί ήδη και μιλάμε για τη γενιά των 200 ευρώ), συντάξεις που αγγίζουν τα όρια της ελεημοσύνης και μια φορολογική καταιγίδα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Ουδέποτε η χώρα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά, έχει ζήσει τέτοια καταστροφή. Μόνο με την κατοχή μπορεί να συγκριθεί η σημερινή κατάσταση. Και να σκεφτεί κανείς, ότι μας έχουν ‘‘σώσει’’ ήδη τρεις φορές από το 2010, μέχρι σήμερα. Μια με το πρώτο μνημόνιο, μια με το μεσοπρόθεσμο και μια τρίτη με το νέο μνημόνιο. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό που ζούμε, αλλά αυτό που έρχεται. Πριν στεγνώσει το μελάνι από το δεύτερο μνημόνιο, ήδη γίνεται λόγος για μια θανατηφόρα δόση σωτηρίας, που θα έρθει τον Ιούνιο, με καινούριες περικοπές και νέους φόρους και έπεται συνέχεια. Ένας δρόμος προς την καταστροφή χωρίς γυρισμό. Ποιος θα βάλει λοιπόν τα όρια; Ποιος θα σηματοδοτήσει την αντίσταση και τελικά την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας, αυτής της βάρβαρης πολιτικής που ασκείται από τα κόμματα του μνημονίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το

Δ.Ν.Τ.; Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να το κάνει αυτό. Τώρα του δίνεται η δυνατότητα με τις επερχόμενες εκλογές. Μέχρι σήμερα, τα κόμματα του μνημονίου, αγνόησαν τις αντιδράσεις των πολιτών, τους τρομοκράτησαν, σε αγαστή συμπόρευση με τα μεγάλα Μ.Μ.Ε., τα εκδοτικά συγκροτήματα και τον Σ.Ε.Β. και τον οδήγησαν στο ολοκαύτωμα. Το ίδιο επιχειρούν και τώρα, να τον τρομοκρατήσουν, να επηρεάσουν την ψήφο του και να βρεθούν και την επομένη των εκλογών οι ίδιοι πρόθυμοι συνομιλητές και οσφυοκάμπτες που θα συνομιλούν πάλι μαζί τους. Εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτών. Πρέπει με την ψήφο τους να στείλουν στα αζήτητα της ιστορίας τα δύο τέως μεγάλα κόμματα του μνημονίου καθώς και τα μικρά που συμπορεύονται μαζί τους. Είναι ανάγκη τώρα, οι πολίτες να πουν το μεγάλο ΟΧΙ με της ψήφο τους και να βάλουν τέρμα στον κατήφορο που μας οδηγούν. Να διεκδικήσουν την μονομερή στάση πληρωμών και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Να επιβάλλουν την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και την χρηματοδότηση του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την αξιοποίηση, για το κοινό καλό, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων, του ήλιου, του λιγνίτη, της θάλασσας, για να μπορέσουμε να σταθούμε πάλι όρθιοι στα πόδια μας. Να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε πάλι και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Για να μπορέσουν τα παιδιά μας και πάλι να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Με αυτές τις σκέψεις, να πάμε στην κάλπη που θα στηθεί σε λίγες μέρες και να μη μας διαφεύγει ότι ‘‘μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται’’.

Χορτιάτης 570 - Φύλλο 151  

Φύλλο 151 - Μάρτιος Απρίλιος 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you