Katalog sorgbinderi 2021

Page 1

Sorgbinderi

Blomster til en siste hilsen

Side 2


Innledning Når en nær og kjær har gått bort, er det den siste hilsen med blomster som står i fokus. Vi ønsker å ta en verdig avskjed. I mange tilfeller ønsker vi at blomstene skal gjenspeile noe av det livet den avdøde hadde. For å bli en blomsterdekoratør, er det flere års utdannelse. I undervisningen legges det mye vekt på sorgbinderi. Vi i Hortensia er utdannede blomsterdekoratører, og når denne katalogen blir laget, har vi holdt på med forretningen i sentrum i over to år. Vår "mentor", har et helt liv bak seg med blomster, og har drevet to blomsterforretninger og et hagesenter før dette. Du skal føle deg trygg på å bestille dine blomster hos oss. Vi ser det som en ære å få lov til å betjene deg. Hortensia er ikke knyttet opp i noen kjede. Vi har ingen «faste maler» eller definerte arbeider. Det meste vi lager blir forskjellig. Mye av det som er avbildet i katalogen, er med personlig vri, etter ønske fra pårørende. Den siste hilsen skal være en verdig avslutning Definisjoner Kondolanse Dersom du ønsker å sende en hilsen hjem til etterlatte, benyttes en kondolanse. Det kan være en bukett, en dekorasjon eller en potteplante. Felles for disse, er at de som regel lages i hvit eller sarte farger. Dersom du har andre ønsker, imøtekommer vi det. Bårearbeider Kistedekorasjon Det er gjerne de nærmeste pårørende som bestiller det som skal ligge på kisten. Kistedekorasjoner kan lages i klassisk snitt eller de kan lages etter dine spesielle ønsker. Den fargen som velges på kisten, kan harmonere med kistedekorasjonen eller være en kontrast.

Båredekorasjon Bårdekorasjon kan lages på forskjellige måter. En klassisk dekorasjon kan minne om en dråpe sett ovenfra. Vi kan også lage det som kalles en fasadedekorasjon, hvor blomstene settes opp i en slags trekant, og den er flat bak. På denne måten, vises alle blomstene tydelig. Den kan komme fra nære pårørende, venner eller kollegaer. Det er vanlig å ha en sløyfe på denne. Hjerte Et symbol på kjærlighet for de som ønsker å vise dette under sermonien. Vi ser ofte at den kommer fra barn, barnebarn og/ eller oldebarn. Bårebukett En vanlig hilsen fra venner, kollegaer eller naboer. Den kan leveres i forskjellige størrelser, og kan leveres både med og uten bånd. Bukett til alteret Det er gjerne begravelsesbyrået som pynter seremonirommet ferdig med de arbeider som ankommer seremonien. Dersom det er helt spesielle ønsker om bukett ved alteret, kan dette spesifikt leveres. Minnebord / Kondolanseprotokoll Mange ønsker en egen bukett og lys ved inngangen til seremonien. En hyggelig mottakelse. Arbeidene kan man ta med seg til minnestunden. Minnestund Bordene kan pyntes med blomster i vaser, etter eget ønske. Tabell for krans og hjerte størrelser. Oppgitte mål i tabellen er omtrentlige mål på arbeidet med blomster. Kronekrans har en standard størrelse.

Noen ganger ønsker pårørende å ha en handling ved å legge på enkle blomster på kisten. Vi tar nødvendig plasshensyn til dette. Ved siden av kisten, kan det komme andre blomsterarbeider. Vi har her presentert de mest vanlige valgene. Krans Krans er kanskje det blomsterarbeidet som vi historisk sett kjenner fra langt tilbake i tid. Symbolikken med ingen begynnelse, ingen ende gjør at den ofte leveres fra nærmeste pårørende, men også fra venner, foreninger og kollegaer/arbeidsplass. Kranser finnes i forskjellige størrelser, vennligst se egen tabell.

Versjon # 07/21

Side 2

Hjerte Standard str. Liten Medium Stor Ekstra stor Halehjerte lukket Halehjerte åpent

27 cm 35 cm 44 cm 50 cm 80 cm

Krans

Kronekrans

50 cm 60 cm 70 cm 85 cm

55 cm -


Valg av farge I læren, fremkommer det at vi anbefaler sarte farger, hvit eller rød til sorgarbeider. Blomstene kan derimot også gjenspeile den avdøde og vise det vedkommende var glad i. Ved et levd liv, ser vi ofte bruk av sterke, klare farger. Årstidene kan også være veiledende på valget. La deg inspirere av bildene. Det er en mulighet å plukke farger som ønskes ut fra et arbeid du ser her. Materialvalg Roser er kanskje det vi bruker mest. I tillegg benyttes andre blomster som for eksempel Gerbera/Germini, Chrysantemum, Nellik og Lisianthus. Vi har også noe egenproduksjon av blomster og grønt, som vi ofte trekker med oss inn i arbeidene. Personlige ønsker eller blomster som betyr noe Gjennom blomstersamtalen, kommer det frem om det er spesielle ønsker. Vi etterstreber å sette ditt personlige preg på blomsterarbeidene. Stikkord her kan for eksempel være; Hav, Fjell, Skog, Eng. Mål Når vi operer med størrelsene liten, medium, stor og ekstra stor, går det på lengden av kistedekorasjonen. Den mest vanlige størrelsen er stor. Da trekker vi ut hele lengden. Sløyfe og kort Sløyfe henges på blomsterarbeidet. Noen ganger leses de opp i seremonien. Hortensia har skriver for bånd, med mulighet for å skanne inn logo eller spesielle symboler. Vi kan også skrive sløyfebånd for hånd, om det er et ønske. Det er mest vanlig å bruke hvite bånd, men de kan også leveres i andre farger som for eksempel offwhite eller lindegrønn. Teksten her er rettet til den avdøde.

Fargesymbolikk 1 Fargesymbolikk er bruk av bestemte farger for å uttrykke en stemning eller sinnstilstand. Fargesymbolikk er avhengig av skiftende faktorer og varierer derfor fra folk til folk og fra tid til tid. Kilde: snl.no

Kortet er viktig, siden det er dette som leveres til de nærmeste pårørende etter sermonien. Teksten på kortet kan både være rettet til den avdøde og/eller til de pårørende. Bildene i katalogen Bildene som vises i katalogen er retningsgivende og kan være til inspirasjon, uansett arbeid. Det er hva som finnes av blomster og årstid, som avgjør hvilke blomster som blir valgt.

(c) Alle bildene eies av Cathrine Matsen som også er fotografen, der hvor ikke annet er angitt. Studiobildene er fotografert av fotograf Helle K. Hagen AS, Horten. Gjengivelse etter samtykke. Katalogen, med layout og ombrekking, er utabeidet av Cathrine Matsen. Trykket på miljøvennlig papir. Trykk: BS Print, Horten.

Side 3


Kistedekorasjon 100

Varm og flott kistedekorasjon i rød. Denne er stor.

Side 4


101

Varme og gode farger. Denne er medium størrelse.

102

Stor kistedekorasjon i nydelig hvit med innslag av blått. Side 5


103

En stor kistedekorasjon i klassisk hvit, som også har mye forskjellig grønt.

104

En varm og fargesterk dekorasjon. Side 6


105

Kistedekorasjon, liten.

106

Formen er spesiell. Farger etter eget ønske. Pris som for stor. Side 7


112

Transparent stil 108

Spesiell dekorasjon, som aldri vil kunne bli lik som på bildet. Farger kan indikeres, materialer etter sesong. Pris etter forespørsel.

Side 8


110

Stor kistedekorasjon i hvit og blå med roser, små hvite tanacettum, bruk av kvist og mye grønn ruskus.

Fargesymbolikk 2 Hvitt oppfattes nå som kyskhetens og renhetens farge, men ble av romerne i oldtiden brukt for å uttrykke sorg, slik kineserne ennå benytter den. Rødt er nå gledens farge, men er også blodets, ildens, kjaerlighetens og revolusjonens, og ble i oldtiden brukt ved martyrfestene. Fiolett er verdighetens farge, men hos katolikkene også sorgens. Purpur er den kongelige farge, mens blått ofte brukes som symbol på himmelen og dermed på uendeligheten, likesom fargen mer spesielt står i forbindelse med Jomfru Maria og kan vaere uttrykk for sorg, slik som brunt. Kilde: snl.no

111

En dekorasjon i rødt, hvit og blå. Dette er en stor dekorasjon. Side 9


Krans

200 Krans, stor. Klassisk i rød og hvit.

201 Krans, stor. Elegant i blå og hvite farger.

202 Krans, medium. Lilla og rosa er tema.

Side 10

203 Krans, medium. Høst er stikkord.


205

204

Krans, liten. Nydelige rosa toner.

Krans, liten. Fjellet er tema her.

206

Krans ekstra stor. Hvit, blå med grønt og gråaktig innslag.

Side 11


207

Krans, liten. Høst er tema.

Krans, stor. Bruk av livlige farger.

209 Krans, liten. Lilla er tema.

Side 12

208

210 Krans, liten. Tema er rødt, hvit og blått.


Varm og kjærlig rød

211 Krans , ekstra stor. Ulike røde nyanser. Varm og vakker.

212 Krans, stor. Rødt og rosa er tema.

213 Krans, stor. Kjærlighetens farge rød er tema.

Side 13


214

Krans stor. Bruk av sterke farger.

216

Krans i transparent stil. Egen pris på denne. Ø 50 cm.

Side 14

215

Krans til barn, stor. Tulipaner med granbar er rent og vakkert enkelt. Leveres i sesong, des - mars.

217

Krans, liten. Victoriansk uttrykk, hvor det er brukt gråhvit og grå som bakgrunn for blomstene.


218

219

Krans, stor. Hvit med innslag av lime og grønt.

Elegant og rent i hvit

Krans, stor. Mykt og vakkert i pastell toner rosa/ fersken/krem med innslag av lime.

220

Krans, stor. Hvit med innslag av grønt.

Side 15


221

222

Krans stor. Bruk av sterke farger.

Krans i sterke farger.

Sommer

223

Krans stor. Bruk av gul og hvite blomster.

Side 16

224

Krans stor. Lilla toner.


216

225 Eksempel på en krans i transparent stil.

Krans stor. Gylden inspirasjon.

Side 17


Båredekorasjon

400 Båredekorasjon, medium. Hvit og grønn klassisk stil.

402

Båredekorasjon, medium. Rosa er tema.

Side 18

401 Båredekorasjon, stor. Lilla og gyldne toner.

411

Båredekorasjon, stor.


404

Båredekorasjon i blå og hvit. Denne er i ekstra stor størrelse.

403

Båredekorasjon, medium. Rødt, hvit og grønt er en vakker kombinasjon.

406

Båredekorasjon, liten. Klassisk hvit og grønn.

Side 19


407

Båredekorasjon, stor. Høst er tema.

409

Båredekorasjon, stor. Kjærlighetens farge rød.

Side 20

408

Båredekorasjon, stor. Rødt og hvit er tema.

410

Båredekorasjon, ekstra stor. Det hvite fremhever det røde i denne.


Fargesymbolikk 3

412

Svart er den sterke sorgs farge og benyttes av katolikkene på langfredag. Fiolett er verdighetens farge, men hos katolikkene også sorgens. Gult er falskhetens farge, men i Øst-Asia er den troskapens. Grønt er håpets symbol, men betyr også ulykke. Båredekorasjon i medium størrelse. Lilla er tema.

Kilde: snl.no

413

Yndig båredekorasjon, liten. Pastell og litt kvist.

414

Stor båredekorasjon i lilla toner med gran og sypress underlag.

Side 21


415

Fasadedekorasjon Fasadedekorasjon er ganske "flat" bak, og blomstene kommer flott frem.

Båredekorasjon, stor. Bruk av kontrast.

300

Klassisk dekorasjon Klassisk båredekorasjon hvor blomstene legges utover.

Medium båredekorasjon, klassisk form. Hvite og sarte farger.

Side 22


301

Klassisk båredekorasjon. Gyldne toner med sypress underlag.

302

En klassisk båredekorasjon, stor. Elegant i rosa og hvit. Side 23


303

Klassisk båredekorasjon, stor.

304

Båredekorasjon, ekstra stor. Skogen er tema.

Side 24


Barn

Side 25


Hjerte

500

Åpent hjerte, medium.

Side 26


501

Lukket hjerte, medium. Varme farger.

502 Lukket hjerte, medium. Pastell med dominans av hvit.

504

503

Lukket hjerte, liten.

Lukket hjerte, stor. Den over med blå rand, den under i ren hvit. Side 27


505

Lukket hjerte, stor. Lilla er tema.

506

Åpent hjerte, medium, i lilla toner.

508 507

Stort halehjerte, åpent. Dekorert i høstens farger.

Side 28

Lite hjerte til barn, hvor valget av rosene er det helt spesielle her.


510

509

Fylt hjerte med Germini i forskjellige rosa farger. Halehjerte 50 cm, i rødt med symbolikk i det hvite.

511

Åpent hjerte i hvit.

Side 29


512 Åpent hjerte. Lilla er tema.

514

Lukket halehjerte. Dekorert i lilla farger med litt hvit.

Side 30

513 Lukket hjerte i lilla toner.

627

Lilla bårebukett.


Lekkert i lilla

Kistedekorasjon nr 112 og krans nr 224.

Side 31


Bårebukett

Bårebuketter blir gjerne laget med farger som har utgangspunkt i hva som ligger på kisten. De bildene som vises her er retningsgivende og kan være til inspirasjon, uansett arbeid. Det er hva som finnes av varer og kanskje årstid, som avgjør hvilke blomster som blir valgt.

605

606

Medium.

Stor.

602

Liten.

Side 32

609

Medium.


618

Stor. Hvit og lime er tidløst og delikat.

617

Medium.

619

Medium.

Side 33


Fargesymbolikk 4

701

Gull representerer den store prakt og ble i oldtiden brukt på gudestatuer, i tidlig kristent og bysantinsk maleri til bakgrunn som symbol på himmelen, og senere til helgenenes glorier.

En stor stående bukett.

Kilde: snl.no

608

612

Medium.

Medium.

Side 34


611

Stor.

614 Medium.

Side 35


621

Stor.

625

607 Medium.

Side 36

Stor.


624

Ekstra stor.

622

Stor.

626

Stor.

Side 37


Tue 800

Ei tue, er en disposisjon dekoratøren tar på en bårebukett. Det kan ha å gjøre med mengden materialer og pris å gjøre, eller regien på de arbeider som totalt er bestilt til seremonien. Den kan også bestilles separat.

801

Tue i lilla, rosa og hvit.

Side 38

802

Flott tue i blått og hvit.


Bukett

701

En liten bukett.

700

En bukett som leveres slik, og som skal stå slik, av seg selv. Denne er ekstra stor.

702

En medium bukett.

701

Side 39


Kondolanse

900

En stor bukett i sarte farger.

901

Kondolansebukett i ren hvit.

902

Kondolansebukett i lilla og hvit.

Side 40

903

Kondolansebukett i rosa


920

Dekorasjon, medium.

921

Dekorasjon, stor.

Dekorasjon, ekstra stor. Side 41


960

Hvis det er mer hensiktsmessig å sende en sammenplanting, kan vi lage det med sesongens varer. Det kan være for ute eller inne.

Gavekort

950

En hvit orchidee, eller gjerne en annen farge, er en flott kondolansehilsen. Velg om du ønsker å sende den med eller uten potte. Side 42

999

Det kan komme mye blomster på en gang til pårørende. Det kan derfor være en fin hilsen, å gi et gavekort.


Minnebord

Håndsprit flasken er dekorert med vakre blomster.

Til minnebordet eller ved en kondolanseprotokoll, kan det være fint med en bukett og et lys.

Side 43


Minnestund Foto: Lene N. Ditmansen

Urnedekor

Dette er et eksempel på hvordan en dekorasjon kan være. Pynten kan legges på gravstedet etter nedleggelsen.

Side 44

Enkelt dekorert med snittblomster satt i små glassvaser, gruppert på bordet. Tidløst og vakkert. Det er mulig å leie glassvaser for anledningen.

Vi lider tap. Likevel, alt er ikke tapt Tekst: Ragnhild Bakke Waale


Tekster

1. Den som er elsket blir aldri borte 2. Du finnes i mitt / våre hjerte/r 3. Du glemmes ei 4. Du var oss så kjær og så tung å miste 5. Elsket og savnet 6. Et kjærlig farvel 7. En kjærlig hilsen 8. En siste hilsen 9. For alltid i våre hjerter 10. Fra ditt liv så lett vi finner, gode rike, vakre minner 11. Fred 12. Fred med ditt minne 13. Fred over minner 14. Guds fred 15. Hvil i fred 16. Høyt elsket, dypt savnet 17. I evig takknemlighet 18. I takknemlighet for omsorg og kjærlighet 19. Ingen kjenner dagen før solen går ned 20. Kjært er ditt minne 21. Kjært er minnet 22. I respekt og kjærlighet 23. Med dyp respekt 24. Med kjærlighet 25. Med kjærlighet og takk 26. Med kjærlighet og takk for alt du var for oss 27. Minnene lever 28. Minnes i kjærlighet

29. Takk 30. Takk for all glede 31. Takk for all godhet 32. Takk for all kjærlighet og omsorg 33. Takk for alle gode år 34. Takk for alle livets gleder 35. Takk for alt 36. Takk for alt du har vært for oss 37. Takk for gode minner kjære xxx 38. Takk for gode stunder og lyse minner som vi har 39. Takk for minner, takk for håp 40. Takk for smil og varme 41. Takk for varme og smil du gav oss 42. Takk kjære xxx for alt du har vært for oss 43. Takk og farvel 44. Velsignet være ditt minne 45. Verdens beste bestemor / bestefar / mamma / pappa 46. Vi møtes igjen 47. Vi var så glade i deg, og savner deg så inderlig 48. Vi var så glade i deg, vi savner deg 49. Vi vil aldri glemme deg 50. Vær fri kjære xxx

Side 45


7 Side 46