Page 1

PROGRAM Arrangementer og kurser for børn og voksne | Efterår 2017

FOR BØRN OG UNGE SIDE

56

1


VELKOMMEN Her i vores nye program finder du alle arrangementer for børn og voksne på Horsens kommunes biblioteker i efteråret 2017. Programmet er delt op i temaer. For voksne er det Litteratur, Musik, Krop & sjæl, Ud i verden, Film, Blandet og Kurser og IT-hjælp og til sidst finder du Arrangementer for børn. Bagest finder du en kalender, som er opdelt efter lokalitet, men du kan også følge med på hjemmesiden. Mange aktiviteter kræver billet og tilmelding - nogle er gratis, mens andre koster lidt. Få et overblik og book din billet via www.horsensbibliotek.dk/arrangementer. Aktiviteterne på Horsens Bibliotek foregår i Salen med mindre andet er nævnt. Se adresser og åbningstider på alle biblioteker på bagsiden. Rigtig god fornøjelse - vi glæder os til at se dig. Venlig hilsen Horsens kommunes biblioteker

BLIXENPRISEN TIL VORES VIBEKE Fredag den 19. maj blev Vibeke Johansen, Horsens Bibliotek, tildelt Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling for blandt andet sit store arbejde med Krimimessen. ”Hun har plejet barnet fra det kravlede og mest fik besøg af sine nærmeste, til det i skolealderen blev sendt i Fængsel og fik gæster i tusindevis. Også gæster der ellers ikke kommer den slags steder,” lød det fra juryen. Du kan møde Vibeke her på biblioteket, hvor hun gerne hjælper dig med at finde den rigtige bog. FOTO: WILLY WEGNER

FORSIDEFOTO: ROBIN SKJOLDBORG

2


Fra gamle møbler til gyserfilm. Fra Trilleband til Trump. Fra digte til dokumentarfilm. Fra lokalhistorie til Lone Frank. Det bliver et spændende efterår. - Biblioteket

FOR BØRN OG UNGE SIDE

56

INDHOLD LITTERATUR

4

MUSIK

14

KROP & SJÆL

24

UD I VERDEN

28

FILM 32 BLANDET

40

KURSER OG IT-HJÆLP

50

FOR BØRN & UNGE

56

KALENDER 64

3


At være digter er at erkende, at kun det ubeskrivelige er værd at skrive og samtidig præcis det eneste, der umuligt kan beskrives... - Søren Ulrik Thomsen

4


LITTERATUREN

finder du på biblioteket

Foredrag om arabisk litteratur Interview med Elsebeth Egholm Foredrag med Ane Riel Litteratursaloner Søren Ulrik Thomsen læser op Kunst og litteratur - og kaffe Foredrag om Sommerfugledalen - og meget mere

Søren Ulrik Thomsen | Mød 21. september kl. 19.00 - se side 7

5


LITTERATUR

INTERVIEW MED FORFATTER ELSEBETH EGHOLM Idé, Horsens sælger bøger, og Elsebeth Egholm signerer efter foredraget.

Elsebeth Egholm er aktuel med første del af en ny serie. Jeg finder dig altid har Rina som hovedperson. Hun er læge, fysisk stærk og ansigtsblind. En nat bliver hun overfaldet, men hvem er efter hende og hvorfor?

TIRSDAG D. 10. OKTOBER KL. 17.00 - 18.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

Elsebeth Egholm taler med Lida Wengel om Jeg finder dig altid. Helle Nancke, Bog og

FORFATTERFOREDRAG MED ANE RIEL i dem begge. Forfatteren siger, at hun godt kan lide at bevæge sig i det uforudsigelige mellem det normale og det groteske, mellem humor og dyb alvor og mellem idyl og gru.

Ane Riel har skrevet romanerne Slagteren i Liseleje og senest Harpiks, hvilken hun bl.a. modtog Glasnøglen 2016 for. På trods af at begge bøger har vundet priser inden for kriminalgenren, er ingen af dem tænkt som krimier. Historierne udspiller sig overvejende i små lokalsamfund og beskriver skæve eksistenser og grumme skæbner. Dog finder man en stor grad af realisme og genkendelighed

ONSDAG D. 25. OKTOBER KL. 18.30 - 20.30 Sted: Østbirk Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

6


LITTERATUR

Mine digte handler ikke om andet, end at den, der sidder og læser dem lige nu, sidder og læser dem lige nu. - Søren Ulrik Thomsen SE OGSÅ SIDE 36

DIGTER SØREN ULRIK THOMSEN LÆSER OP Søren Ulrik Thomsen er en af dansk lyriks betydeligste digtere og har bl.a. skrevet City Slang - sat i musik af Lars H.U.G - Rystet spejl samt Det værste og det bedste - med illustrationer af Ib Spang Olsen. Men hvad handler hans digte så om? Tja, han siger selv, i Mit lys brænder: ”Mine digte handler ikke om andet, end at den, der sidder og læser dem lige nu, sidder og læser dem lige nu.”

”At være digter er at erkende, at kun det ubeskrivelige er værd at skrive og samtidig præcis det eneste, der umuligt kan beskrives og derfor netop må skrives – dvs.: digtes.” Søren Ulrik Thomsen læser højt af sin seneste essaysamling: En hårnål klemt inde bag panelet: noter fra eftertiden, men der er også tid til spørgsmål.

TORSDAG D. 21. SEPT. KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

7

FOTO: ROBIN SKJOLDBORG

Vi glæder os til en aften i ordenes magiske univers.


LITTERATUR

ROMANPORTRÆT AF SCAVENIUS Forfatter Birgithe Kosovic fortæller om Den inderste fare - et politisk-personligt romanportræt af Erik Scavenius, den frafaldne adelssøn, hidsige regeringsleder og kvindeglade mand. Bogen fortæller om Scavenius privatliv med hustru og elskerinder og om tiden som udenrigsminister, hvor han grundet et samarbejde med den tyske besættelsesmagt frygtede at blive stemplet som landsforræder. Birgithe Kosovic mener, at Scavenius har meget at sige os i vores tid, og hendes bog fik mange roser af anmelderne.

TORSDAG D. 16. NOVEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Hovedgård Bibliotek Pris: Billetter a 60 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

KUNST OG LITTERATUR - OG KAFFE

KVINDELIGE TYSKE FORFATTERE

Museumsinspektør Julie Horne Møller sætter 6 værker i spil over for litteraturen. Vi ser værker af bl.a. Bjørn Nørgaard, Nina Sten-Knudsen og Erik A. Frandsen. Fra Horsens Bibliotek fortæller Charlotte K. Kæseler, Lida Wengel og Vibeke Johansen efterfølgende om en roman, et digt eller et eventyr, som værkerne giver associationer til. Søren Ulrik Thomsen og Paul Auster er bl.a. i spil.

Anne Larsen præsenterer en buket af nulevende, tyske, kvindelige forfattere eksemplificeret ved Katrin Askan, Julia Franck, Judith Hermann og Christa Wolf. Nogle skriver tilbageskuende, andre om nutidige emner.

SØNDAG D. 1. OKTOBER KL. 14.00 - 16.00 OBS: Sted: Horsens Kunstmuseum Pris: Billetter a 70 kr. på horsensbibliotek.dk, kommunens biblioteker og Horsens Kunstmuseum.

MANDAG D. 2. OKTOBER KL. 16.30 - 17.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk, og kommunens biblioteker.

8


LITTERATUR

SOMMERFUGLEDALEN mekryb og stjernestøv, som gør dig både trist og fantastisk lykkelig på samme tid.

Det er dansk poesi i verdensklasse, der er på programmet, når Charlotte Kastberg Kæseler fortæller om Inger Christensens Sommerfugledalen fra 1991. Få indblik i sommerfuglens forunderlige forvandlingsproces fra æg til farvestrålende vinget insekt og meget mere end det. Sommerfugledalen er et skelsættende værk i dansk modernistisk digtning om drøm-

MANDAG D. 23. OKTOBER KL. 16.30 - 17.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

OM KARIN MICHAËLIS Om livskraft, girlpower og hysteriske kvinder. Charlotte Kastberg Kæseler fortæller om den ganske usædvanlige forfatterinde, aktivist og livskunstner Karin Michaëlis. Kun de færreste kender navnet i dag, men i første halvdel af det tyvende århundrede var hun Danmarks eneste verdensberømte kvindeforfatter. Gennem sine romaner, børne- og ungdomsbøger leverer hun et spændende bidrag til historiens kvindelige avantgardelitteratur og bryder tabuer og grænser i datidens liv og normer. På en gang langt forud for sin tid, tidløs og ægte moderne. MANDAG D. 20. NOVEMBER KL. 16.30 - 17.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

9


Nej, min største inspiration henter jeg nok som hundelufter. - Claus Schjødt

DET ER DYBEST SET TOSSET AT SKRIVE NOVELLER Vi har interviewet den lokale forfatter Claus Schjødt om hans debut, Stop ved blink. Hør hvor historierne kommer fra. Interviewet er et uddrag - læs det hele på horsensbibliotek.dk.

I

Claus Schjødts novellesamling Stop ved blink (2016) præsenteres 15 korte noveller om hverdagen i voksenlivet. Fælles for de fleste af novellerne er, at man aner et skrøbeligt element eller noget ubekendt lige under overfladen, men man aner også en stilfærdig og underfundig humor - den er synlig i nogle af de korte titler som Nu med hat og Bertel går global, og forfatteren fortæller selv, at det er hans håb, at læseren både klukker og snøfter. Samlingen er Claus Schjødts første udgivelse og vi har fået lov til at stille ham en række spørgsmål, der gør os lidt klogere på novellesamlingen og forfatteren bag.

ende af 15 korte historier om helt almindelige mennesker. De lever stort set alle et stilfærdigt hverdagsliv, indtil en hændelse, en tilfældig impuls eller opdagelse pirker til dem og ”truer” med at ændre deres liv eller opfattelse af tingene ved at sende dem i en ny retning. Forhåbentlig genkender man sig selv eller andre i historierne og bliver lidt klogere på livet.

Kan du starte med at præsentere dig selv og Stop ved blink?

- I al den tid jeg har skrevet – og det er mange år – har en af mine gode venner den ene gang efter den anden spurgt mig: Hvorfor skriver du ikke noveller? Og svaret har været, at de ikke rigtig sagde mig noget. For slutter historien ikke næsten, før man får begyndt? Siden er det gået op for mig, at jeg måske altid altid har skrevet noveller, men som små afsluttede fortællinger eller episoder i et større handlingsforløb. Desuden opdagede jeg, at der var en hel masse historier, som havde

Stop ved blink er din debut som skønlitterær forfatter. Jeg ved, at du også har arbejdet med en roman - men hvorfor valgte du novelle-formen?

- Hvis jeg skal starte helt fra begyndelsen, så er jeg født i Hornsyld mellem Horsens og Juelsminde. Jeg er uddannet journalist, men koncentrerer mig i dag om at skrive fiktion. Jeg bor i Hansted nord for Horsens sammen med min kone, Irene, tre katte og en hund. Stop ved blink er min første bog. Den udkom i juni sidste år og er en novellesamling bestå-

10


LITTERATUR: INTERVIEW

ved at finde tid til at læse. Her er novellen perfekt.

hobet sig op på en af de øverste reolhylder i mit baghoved og ventede på at blive skrevet. Historier, der sådan set fint kunne indgå i en roman, men var så vidt forskellige, at det ville blive en meget mærkelig roman. Så i stedet begyndte jeg at skrive noveller og er i dag virkelig glad for både at læse og skrive noveller.

”Desuden er noveller et godt og overskueligt sted at starte, hvis man ikke er i træning med at læse, men gerne vil i gang.” Claus Schjødt En af de udfordrende ting ved novellen er, at man – med de få sider, man har til rådighed skal være hurtig til at sætte scenen, præsentere nogle personer og folde en meningsfuld handling ud, så læseren efter endt læsning både føler sig underholdt, men også har fået noget væsentligt at tænke over. Med romanen har man bedre tid. Novellen lærer én at skære alt det overflødige bort. Faktisk tror jeg, man bliver en bedre romanforfatter af at skrive noveller.

Du kan lige nå at læse en historie færdig i toget, inden du går i seng eller mens pastaen koger. Og skidt med at bogen ligger urørt hen i fem dage, inden du igen får tid til at læse, for så er det en ny historie, og du behøver ikke huske, hvad der skete sidst. Desuden er noveller et godt og overskueligt sted at starte, hvis man ikke er i træning med at læse, men gerne vil i gang...

På et marked, hvor folk synes at efterspørge længere bøger, har der da været reaktioner på novellesamlingen?

- Det er dybest set tosset at skrive noveller. For de fleste boghandlere vil sige, at novellesamlinger ikke sælger særlig godt, og det er helt rigtigt, at mange læsere er mere tiltrukket af romaner og gerne læser endog meget tykke bøger. Sådan har jeg som nævnt også selv haft det, og den typiske reaktion fra mine læsere har da også været, at de ikke rigtig huskede at have læst en novelle, siden de gik i folkeskolen eller gymnasiet. Men mange er heldigvis blevet positivt overraskede. Genren kræver lidt tilvænning, men burde – set med mine øjne – være den mest efterspurgte overhovedet i en tid som vores, hvor mange har så travlt, at de føler, de kan have svært

Af Janus Andersen, Horsens Bibliotek

INTERVIEWET ER ET UDDRAG SCAN QR KODEN OG LÆS RESTEN

11


LITTERATUR

TA’ MED TIL DANMARKS STØRSTE BOGMESSE år blev udsolgt tidligt. Entré til Bella Center er ikke inkl. i prisen. Vi kører fra København kl. 17.30 og forventer at være i Horsens ca. 20.45.

Igen i år arrangerer Horsens Bibliotek, Bog & idé, Horsens og Odder Bibliotek bustur til bogmessen i Bella Center. Du kan bl.a. opleve et stort antal forfatterarrangementer, præsentationer af fagbøger, lydbøger og digitale medier for børn og voksne. Programmet finder du fra midten af oktober på bogforum.dk, på bibliotekerne og hos Bog & idé. Vi anbefaler at købe billetten i god tid, da der sidste

LØRDAG D. 11. NOVEMBER KL. 07.00 - 20.45 Sted: Fra Horsens Bibliotek, P-pladsen. Pris: Billetter a 300 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

ARABISK LITTERATUR

SKUMRINGSTID

Arabisk litteraturhistorie går tilbage til 500-tallet og er en mangfoldig litteraturtradition fra en række forskellige lande med udspring i den arabiske halvø. Værkerne byder på masser af poesi, store fortællinger, religion, erotik og politiske kommentarer. Ahmad Joumaa, der er kandidat i filosofi, giver dig mulighed for at få åbnet øjnene for en anden litteraturverden.

I anledningen af Nordisk Biblioteksuge læser Jens Moos op fra Is af finlandssvenske Ulla-Lena Lundberg. En ung præst og hans lille familie kommer i 1946 til den yderste skærgård i Ålandsøerne, hvor han har fået embede. De lever i ægteskabelig lykke, men så brister isen, og alt er pludselig ulykke.

TORSDAG D. 9. NOVEMBER KL. 16.30 - 17.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

MANDAG D. 13. NOVEMBER KL. 19.00 - 20.00 Sted: Gedved Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

12


LITTERATUR

LITTERATURSALON - DEM SATTE VI PRIS PÅ kom og deltag i debatten. Er svaret nej, så kom og lad dig inspirere til at læse andet end sæsonens gode bøger.

Det er svært at følge med i nyhedstrømmen i litteraturen og endnu sværere at vælge den næste bog, når nu der udgives så mange romaner. Vi ser på dem, der er gemt og glemt, og henter prisbelønnede romaner frem fra mørket. Fik du måske læst Anita Brookners Hotel du Lac, som fik Bookerprisen i 1984? Eller Savnet af Karin Alvtegen, som hun modtog Glasnøglen for i 2001? Er svaret ja, så

ONSDAG D. 20. SEPTEMBER KL. 11.00 - 12.00 ONSDAG D. 25. OKTOBER KL. 11.00 - 12.00 ONSDAG D. 22. NOVEMBER KL. 11.00 - 12.00 Sted: Horsens Bibliotek, 1. sal Pris: Gratis adgang - bare mød op!

FOTO: FREEPIK

FORLAGSCAFÉ: BØGER DU KAN GLÆDE DIG TIL veres der en sandwich og et glas vin.

Fire forlag præsenterer sæsonens spændende, nye romaner og biografier. Mød redaktører fra Klim, Modtryk, Lindhardt & Ringhof og Politikens Forlag, når de løfter sløret for, hvad du kan læse de lange vinteraftener. Der er kaffe på bordene fra kl. 16.00. Senere ser-

ONSDAG D. 29. NOVEMBER KL. 16.30 - 19.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 60 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

13


Dennis Lydom fortæller, synger og spiller guitar, så vi får hele Johnny Cashs livshistorie. - Biblioteket

LYT I MØRKET

og mag kan overgive dig til musikken.

Vi zoomer helt ind på musikken ved at skrue helt ned for andre indtryk. Vi mørklægger Salen og sætter spændende numre med alt fra Sjostakovitj over Stockhausen til Sunn O))) på anlægget. I dagens anledning er der udover stole lagt madrasser frem, så du i ro

LØRDAG D. 2. SEP., 21. OKT., 11. NOV., 2. DEC., 30. DEC. KL. 10 - 12.45

Sted: Horsens Bibliotek, Salen Pris: Gratis adgang - bare mød op

14


MUSIKKEN

har mange strenge at spille på

Foredrag om Rolling Stones Koncert med Trilleband Sgt. Pepper 50 år - introduktion til en milepæl Foredrag om Leonard Cohen Sct. Ibs Skolekor synger Workshop: Lær at skrive dine egne sange Foredrag om Johnny Cash - og meget mere

om Johnny Cash | Foredrag 30. oktober kl. 19.00 - se side 20

15


MUSIK

DET KNUSTE HALLELUJA - OM LEONARD COHEN Leonard Cohen vendte i 2008 tilbage til scenen efter femten års pause. Siden kom flere danske koncerter samt mesterværker som Old Ideas og Popular Problems, og i 2014 fyldte mestersangskriveren 80 år. Efter Cohens død er der al mulig anledning til en snak om ham, og i foredraget vil journalist, forfatter og litteraturhistoriker Espen Strunk give en introduktion til det monumentale sangværk og manden bag. Vi hører om mennesket og musikeren Cohen og ikke mindst om nogle af de store, eksistentielle temaer, der løber gennem hans plader og digtsamlinger fra de sidste tres år. Desuden fortæller Strunk om, da han havde lejlighed til at interviewe Cohen. TORSDAG D. 12. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Hovedgård Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

FOTO: TAKAHIRO KYONO

ROLLING STONES: SEX, DRUGS & ROCK ’N’ ROLL og om at holde sig på toppen af poppen i over 50 år. Mikkel Falk Møller, mangeårig musikjournalist hos DR og GAFFA, er en af landets største Rolling Stones-kendere.

Kom med på en musikalsk rejse gennem seks årtier med verdens største rockband The Rolling Stones - et foredrag i ord, billeder og musik. Mikkel Falk Møller fortæller historien om at opfinde ”Sex, drugs & Rock ´n´ Roll”. Om verdens mest kendte band-logo. Om medlemmernes personlige op- og nedture. Om uendelige turneer, rekord-koncerter, milliarder på bankbogen, utallige skandaler

TIRSDAG D. 31. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

16


MUSIK

10 ÅRS JUBILÆUM

FÆLLESSANG - OG FÆLLESSKAB sang og musik, hverdagsliv og alt mellem himmel og jord. Men allervigtigst for hver sangaften er at synge, for sangen løfter og nærer sind, krop og fællesskab. Alle kan være med, for alle mennesker er født med stemmen som instrument og evnen til at synge!

Det er nu 10 år siden fællessangen for første gang gik i luften på Horsens Bibliotek. Anledningen var at tage hul på 2006-udgaven af Højskolesangbogen, men ingen havde nok forestillet sig, at sangaftenerne skulle fortsætte i 10 år, med mellem 70 og 90 fællessangere, yngre og ældre. Der er blevet hygget, grinet, sunget og sunget - alle de gode gamle sange og så alle de nye sange, som fællessangerne har fået lært.

Hanne Korsgaard Sundbøll siger: ”At komme til fællessang på bibilioteket er altid en kæmpe fornøjelse for mig. Jeg kan slet ikke undvære at være del af den skønne fællessang og mærke det sanglige engagement. Det er som om at komme hjem til min ”sang-familie”, for vi kender jo efterhånden også hinanden vældig godt.”

”Det er en stor fornøjelse at deltage i fællessangen, hvor der bliver sunget af hjertens lyst. Hanne Korsgaard Sundbøll øser ud af sin store viden om sangene og krydrer indslagene med egne kompositioner og egne oplevelser.”

10 års jubilæet fejres den 3. oktober med fødselsdagskage.

- Kirsten, trofast deltager TIRSDAG 3. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 TIRSDAG 7. NOVEMBER KL. 19.00 - 20.30 TIRSDAG 5. DECEMBER KL. 19.00 - 20.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: 20 kr. betales ved indgangen.

Hanne Korsgaard, organist og korleder, har ledet fællessangen, akkompagneret på klaveret og har - med humor og alvor - causeret om utallige emner og oplevelser, knyttet til

17


DEN DAG MUSIKKEN DØDE… OG BLEV GENOPLIVET! En hyldest til ét af rockhistoriens ikoner som vi mistede 5. april 1994 Kurt Cobain. Artiklen er et uddrag - læs resten på horsensbibliotek.dk.

D

re vores humør, og sågar til at tage os med tilbage i tid og sted. Tilbage til en forgangen periode i vores liv og i nogle tilfælde tilbage til en specifik situation eller en følelse vi har haft for tredive, ti eller blot to år siden. Oplevelser vi troede vi havde mistet, bliver pludselig levendegjort til mindste detalje, med musikken som både baggrundstæppe og stemningsdirigent. Det kan være alt fra den første skolefest, den første forelskelse eller til det punkt i livet, hvor man for første gang fornemmede at være trådt en smule ind i de voksnes rækker.

e fleste har et forhold til musik. Nogen lytter for blot at lytte, andre nørder omkring musik og dyrker den intenst, mens andre bruger musik som en healende kilde og et nærmest terapeutisk redskab. For nogle kan musikken det hele og udgør en tro følgesvend gennem det meste af livet. Og særligt i de formative år kan musikken have afgørende betydning. Det havde den for mig. Men midt i disse både skønne, forvirrende og afsøgende år, ændrede noget sig brat. Én bestemt dato står for mig klokkeklart i min erindring som katalysator for denne forandring. Det var den 5. april 1994, for præcis treogtyve år siden i år. Hvad det var, der forårsagede et skred i mit teenageunivers, kommer jeg tilbage til.

Den kære Susan Himmelblå går i arv

Når jeg i dag hører Kim Larsens karakteristiske stemme smyge sig ud af højtaleren på mine børns cd-afspiller, rammer det noget i mig, og jeg er fluks tilbage på mit barndomsværelse med selvsamme musik. Jeg ser det hele for mig og husker tydelig, hvordan jeg sad og rockede til ”Susan Himmelblå” med fuld volumen på min båndoptager.

Musik som tidsmaskine

Vi bærer alle musikken med os rundt i livet i forskellig grad. Den har med sin rytmiske form været hos os i århundreder og udgør i dag for mange et basalt behov. Og det er vel næppe for meget sagt, at kalde musik for et nødvendigt kriterium for livskvalitet. For musikken har om noget potentialet til at korrige-

Soundtracket til min barndom var optaget på kassettebånd fra radioen, og ofte havde de fleste af sangene, til min store ærgrelse, et

18


MUSIK: BAGOM MUSIKKEN

Det første jeg lagde mærke til var, hvordan de var klædt.

”speak” fra radioværten ind over sig. Et ”speak”, som nærmest gik hen og blev en del af sangene og som det først flere år efter lykkedes mig at ryste af dem. Men indtil da satte de på sin vis et stærkt personligt præg på musikken, for ingen havde ramt optageknappen på præcis samme tidspunkt som mig.

”Personligt blev det også, når jeg forsøgte at synge med på teksten, men ikke altid kunne høre, hvad den kære Kim egentlig sang.” Thomas Behrmann Personligt blev det også, når jeg forsøgte at synge med på teksten, men ikke altid kunne høre, hvad den kære Kim egentlig sang. Det er også gået i arv til mine børn. Og jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet, når mine børn skråler med på musikken og ubevidst laver deres egne versioner. Kim Larsen synger: ”Hey ho, for Jutlandia, hun kommer som kaldet til slaget”. Og over disse ord kan jeg høre mine børn skråle: ”Hey ho, for Jutlandia, hun kommer som Kalle til Slagelse”. Men det betyder intet, for musikken betyder alt. Og effekten af musikken er ikke til at overse.

Flere af dem havde halvlange sorte Dr. Martens støvler på, slidte jeans med huller på knæene, åbenstående skovmandsskjorter som afslørede forvaskede t-shirt påtrykt kække og provokerende statements, og militærjakker som ”uniformens” ydre skal. Og alle med halvlangt hår. Jeg blev i den grad hensat til min egen ungdom og til grungerockens æra, som ramte hårdt og nådesløst ned i mine egne formative år... Af Thomas Behrmann, Horsens Bibliotek

Glæden ved musikken er den samme i den alder. Og måske endda i alle aldre. Det giver mig fornemmelsen af, at nogle sange er støbt af et så slidstærkt og langtidsholdbart materiale, at de formår at bevæge sig intakt over flere generationer. På samme måde som Elvis har gjort det. Eller Pink Floyd, Led Zeppelin og Beatles for at nævne blot et par af de mere legendariske navne.

ARTIKLEN ER ET UDDRAG SCAN QR KODEN OG LÆS RESTEN

Tur/retur til en svunden tid

Men også nyere kunstnere og bands kan snildt indskrive sig i den kategori. For nylig gik jeg forbi en flok unge drenge i ”gymnasiealderen”, som stod og ventede på bussen.

19


MUSIK

HISTORIEN OM JOHNNY CASH Hør historien om Johnny Cashs liv. Fortællingen suppleres med fremførelse af de vigtigste sange. Dennis Lydom fortæller, synger og spiller guitar, så vi får hele Johnny Cashs livshistorie. Dennis Lydom begyndte tidligt at interessere sig for The Man in Black, og fascinationen er gennem årene vokset. Dennis er forsanger i Johnny Horsepower – et dansk coverband, der spiller musik af Johnny Cash fra 1950´erne. Til foredraget akkompagnerer han dog sig selv på guitaren, og vi hører sangene, der gjorde Johnny Cash til den han var. Arrangeret i samarbejde med DOF Brædstrup Aftenskole MANDAG D. 30. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Billetter a 100 kr., unge under 18 år 50 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker eller tilmelding på tlf. 7575 2370.

SGT. PEPPER 50 ÅR INTRO TIL EN MILEPÆL The Beatles’ album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band udkom 1. juni 1967. Det var den første Beatles-plade, der udkom samtidig i USA og Europa. Gruppen satte nye normer for, hvad man forstår ved popmusik. Sammen med producer George Martin skabte de musik, som ikke var hørt før, og som ikke lod sig putte ned i en genrekasse. Musikjournalist Per Wium giver en introduktion til albummet. Han giver musikalske stikord til sangene, og vi lytter til dem. Desuden fortæller Per Wium om The Beatles og deres musik op til 1967. TORSDAG D. 23. NOVEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Østbirk Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

20

FOTO: ALEX NYBORG MADSEN


MUSIK

TRILLEBAND: ET LILLE LYS I MØRKET 2006, som den første, grønt lys af Trille til at optræde med hendes numre. Med Trilles absolutte velsignelse er Mette Marckmann trådt i hendes sted i bandet, og Mettes stemme og udseende smelter sammen med erindringen om Trille. Samtidig formår Mette at løfte sangene ind i nutiden.

Siden 2014 har man kunnet opleve Trilles frække og følsomme, kloge og kærlige, usentimentale og modige sange spillet live igen. Trille selv forlod musikscenen i 1988 og efterlod et stort publikum med et kæmpe savn. Men siden skuespiller og sanger Mette Marckmann i 2014 samlede det gamle Trilleband, Ole Fick (guitar), Øyvind Ougaard (piano) og Hugo Rasmussen (bas) og begyndte at turnere rundt i landet, har Trilles gamle og nye fans med stor glæde valfartet til bandets koncerter. Mads Vinding er på fornemste vis trådt ind i bandet i stedet for Hugo Rasmussen, som døde i 2015. Mads Vinding var også afløser for Hugo Rasmussen i Trilleband i 70’erne og 80’erne.

Trilleband og Mette Marckmann har lovet Trille at blive ved med at spille hendes sange. Og efter hendes død er det orkesteret magtpåliggende at blive ved med at hive sange frem fra den skatkiste af numre, som Trille har efterladt. ONSDAG D. 11. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 80 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

Skuespiller og sanger Mette Marckmann har en årelang kærlighed til Trilles musik og fik i

21


MUSIK

SPIL DANSK MED SCT. IBS SKOLES KOR I anledning af Spil Dansk Ugen giver Sct. Ibs Skoles kor traditionen tro koncert i musikafdelingen. Sct. Ibs Skoles kor består af elever fra 5. til 10. klasse. De synger danske og engelske rytmiske sange. Jacob Steffensen og Rebekka Gjerløw Christensen har ledet koret siden 2001. To gange er turen gået til Rom, hvor koret bl.a. har sunget for Paven. Koret

har et venskabskor på Amager på Sct. Annæ Skole, som deltager ved mange af Sct. Ibs Skoles arrangementer i løbet af skoleåret.

ONSDAG D. 1. NOVEMBER KL. 14.15 - 14.40 Sted: Horsens Bibliotek, Musikafdelingen Pris: Gratis adgang - bare mød op!

KOM I JULESTEMNING MED SENIORKORENE Brædstrup Seniorkor og Spirekor vil synge julen ind sammen med publikum. Kom og vær med til at synge de kendte og mindre kendte julesange. Vi synger kun sange på dansk, og der bliver mulighed for, at vi synger din yndlingssang, hvis korene kender tekst og melodi. Biblioteket sørger for mere julestemning med lidt ”juleknas” undervejs. Har du brug for en pause i travlheden, og vil du

gerne i julestemning, så er muligheden her. Arrangementet er i samarbejde med Seniorkorene og DOF Brædstrup Aftenskole. Der er desuden bogsalg i hele åbningstiden. TORSDAG D. 30. NOVEMBER KL. 14.00 - 16.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

22


MUSIK

WORKSHOP: SKRIV DIN EGEN SANG deudgivelser, koncerter og radio airplay i bagagen. Han har de sidste 8 år undervist sangskrivere på Det Jyske Musikkonservatorium, og han er stifter af sangskriverskolen. dk, hvor han hjælper sangskrivere med at finde ind til kernen af deres egen sangskrivning.

At skrive sange er tit forbundet med stor mystik. Hvad er det der gør, at man nogle gange kan skrive en sang, andre gange ikke? Hvorfor er der nogle, der kan skrive gode sange, og andre som ikke kan? Det er noget af det Anders Graae vil belyse på denne workshop. Han vil bl.a introducere en sangskrivningsteknik, som kan give en ny vinkel på det at skrive tekster. Vi skal også se, hvordan etablerede kunstnere som fx Billy Joel, Paul Simon og Rolling Stones har brugt teknikken. Anders Graae er sangskriver med flere pla-

LØRDAG 25. NOVEMBER KL. 9.00 - 16.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter à 40 kr på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

LYTTEKLUB Vi mødes om et bestemt tema, f. eks. et album, en genre eller en kunstner. Biblioteket laver en præsentation, hvorefter vi taler om og lytter til musikken. Som klubgæst håber vi, at du har lyst til at byde ind med dine egne tanker - men også med spændende særudgivelser, som relaterer til temaet. Temaerne er i denne rækkefølge: Singer-songwritere, West Coast rap, Leonard Cohen og Patti Smith. TIRSDAG 26. SEPT. KL. 17.00 - 18.30 TIRSDAG 17. OKT. KL. 17.00 - 18.30 TIRSDAG 7. NOV. KL. 17.00 - 18.30 TIRSDAG 28. NOV. KL. 17.00 - 18.30 Sted: Horsens Bibliotek, Musikafdelingen Pris: Gratis adgang - bare mød op.

23


�

Er Gud en fejl, der er opstüet i vores hjernebark i løbet af evolutionens lange march? Kan vores dyrebare inderste selv reduceres til en cocktail af kemiske stoffer og elektriske signaler? - Lone Frank

24


KROP & SJÆL

skal en tur på biblioteket

Jerk W. Langer: Det gode liv Problemer vokser i tavshed Lone Frank: Den femte revolution - hjernens epoke

Lone Frank | Mød 24. oktober kl. 18.30 - se side 27

25


KROP & SJÆL

HVAD ER KROPSSPROG? Et foredrag med humor, god energi og teknikker du med det samme kan bruge til at skabe en god kemi med andre mennesker. Jesper Bergstøm er ekspert i kropssprog og er uddannet i USA af de største kropssprogseksperter, der bl.a. træner FBI og CIA. Jesper har specialiseret sig i, hvordan man med sit eget kropssprog påvirker andre mennesker positivt, samt hvordan man kan optimere sig selv og sin egen adfærd. Efter foredraget er du i stand til at give et super godt indtryk af dig selv og skabe gode relationer til mennesker omkring dig. Foredraget er krydret med sjove historier, gode eksempler og masser af energi.

KENDT FRA DR3

ONSDAG D. 15. NOVEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 80 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

PROBLEMER VOKSER I TAVSHED Unge På Vej arbejder for at øge kendskabet til trivsel og psykisk sundhed blandt unge, vise hvor vigtigt det er at tage sin egen trivsel alvorligt, tale om hvordan man har det og at bede om hjælp, hvis problemerne vokser én over hovedet. Aftenen indeholder personlige historier fra to frivillige, som har fokus på, hvordan de er kommet igennem en udfordrende periode i ungdomsårene. MANDAG D. 11. SEPTEMBER KL. 17.00 - 18.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

HOLD HJERNEN FRISK Borgmester Peter Sørensen og læge Ellen Garde sætter gang i Horsens-delen af projekt Hold hjernen frisk. Kom med på en rejse ind i hjernen og hør det nyeste om, hvordan du selv kan styrke din hjerne TORSDAG D. 14. SEPTEMBER KL. 16.00-17.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis billetter på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

26


KROP & SJÆL

LONE FRANK: HJERNENS EPOKE OG HVAD SÅ ? den måde, vi opfatter os selv på, og hvordan hjerneforskningen griber ind i psykologien og kan være et værktøj i dit personlige liv.T

Hjerneforskningen revolutionerer vores selvforståelse og virkningen forplanter sig til alle hjørner af dagligdagen. Den dybere indsigt i den menneskelige naturs grundlæggende mekanik kan bruges overalt, hvor der arbejdes med mennesker. Alt fra pædagogik over psykologi til ledelse er under forandring og med god grund. Forsker, forfatter og videnskabsjournalist Lone Frank fortæller om, hvad den nye viden om hjernen betyder for

E

TIRSDAG D. 24. OKTOBER KL. 18.30 - 20.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 60 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.dk.

DET GODE LIV Bliv sund og glad med kloge valg i hverdagen uden løftede pegefingre. Jerk W. Langer viser os vejen. Hvordan bevæger vi os mere i hverdagen, hvordan klarer vi den store forvandling med dejlig mad uden afsavn, og hvordan finder vi de bedste kosttilskud? Jerk W. Langer fortæller også, hvordan vi slanker os uden sult, hvordan vi sover bedre og stresser mindre, og hvordan vi får masser af energi. Og hvordan vi erstatter sygdomme og skavanker med ekstra leveår i fuld vigør?

TIRSDAG D. 26. SEPTEMBER KL. 19.00 - 20.45 Sted: Søvind Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

27


�

Mogens Dalsgaard og Jette Dissing viser billeder og fortĂŚller om rejsen gennem Cambodia og Vietnam i 2017. - Biblioteket

28


UD I VERDEN

med inspiration fra biblioteket Ras og Rask pĂĽ Caminoen Rejse i Nepal I khmerernes fodspor

fodspor | I25.khmerernes september kl. 19.00 - se side 30

29


UD I VERDEN

REJSE I NEPAL ningen i et meget fattigt land, som adskiller sig utroligt meget fra Danmark. Foredraget suppleres med billeder og video.

Gitte Lyche og Hans Lund har rejst i Nepal flere gange. Kort efter det store jordskælv i 2015 var det primære formål med rejsen en trekkingtur dybt inde i Himalaya-bjergene. De besøgte to gemte byer, Nar og Phu, landsbyer på et udviklingstrin som vores olde- eller tipoldeforældre måske ville kunne genkende. Parret kom tæt på dagligdagen og befolk-

TIRSDAG D. 5. SEPTEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Hovedgård Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

I KHMERERNES FODSPOR ste Vietnam gennem det flade, vandrige delta, hvor lysegrønne rismarker strækker sig, så langt øjet rækker. Men Vietnam er også et land med blodig krig i sin nyere historie: Vietnamkrigen. Vi slutter i Ho Chi Minh City, en myldrende, larmende og hektisk storby.

Mogens Dalsgaard og Jette Dissing, Gedved, viser billeder og fortæller om rejsen gennem Cambodia og Vietnam i 2017. Navnet khmererne vækker sikkert erindringer hos nogle om en periode i Cambodias’ historie, hvor de ekstreme, kommunistiske Røde Khmerer udøvede deres magt. Men khmererne er mere end et voldsregime, det er et gammelt kulturfolk. Vi hører også om deltaet: fiskeri, landsbyer på pæle og Floating Market. Fra Cambodia går turen ind i det sydlig-

MANDAG D. 25. SEPTEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Gedved Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

30


UD I VERDEN

RAS OG RASK 725 KM PÅ CAMINO Palle Rasmussen ”Ras”, 72 år og Jonna Rask ”Rask” 70 år gik sammen 5 uger på Caminoen. Hør om deres fantastiske oplevelser gennem Nordspanien. Først om den fysiske del med bjergvandring, og derefter om den spirituelle del med flad højslette. Caminoen er særdeles udviklende både for krop og sjæl. De fortæller om mennesker, de møder, om mad og drikke og om overnatning i herbergerne. Kirkerne er en storslået oplevelse med fantastiske udsmykninger og ceremonier, der er værd at opleve. Turen går også gennem små landsbyer. Dyr og mennesker bor i samme bygninger, og køerne kommer hjem gennem gaderne hver aften. Ras og Rask viser udstyr og beklædning samt giver gode råd om, hvordan man undgår vabler og andre fysiske skader. TORSDAG D. 5. OKT. KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk

31


Håbets Havn er en film, som begynder sin fortælling om 2. Verdenskrig, dér, hvor de fleste beretninger om krigen slutter. - Biblioteket

32


GODE FILM

skal ses på biblioteket

Jørgen Leths Jeg er levende Klaus Birchs Slagtebænk Dybbøl Dokumentarfilmen Forsøget Dokumentarfilmen Håbets Havn Lars Johanssons Den tyske hemmelighed Foredrag om gyserfilmens historie Dokumentarfilmen Shadow World - og meget mere

dokumentarfilmen Håbets Havn | Se 12. oktober kl. 17.00 - se side 34

33


FILM

FORSØGET - HÅBET OM EN KUR MOD KRÆFT drivkraft er ønsket om at forstå de systemfejl i den menneskelige organisme, der fremkalder kræft og truer liv og helbred hos hver 3. voksne dansker.

Dette er en film om håb. Håbet om at forlænge livet for dem, hvor alt håb ellers er ude. Håbet om at kunne helbrede nogle fuldstændigt. Og det ultimative håb: At al denne viden vil føre til en fremtidig kur mod kræft. Tre læger fra Herlev Onkologiske Afdeling arbejder på hver deres måde med at finde en kur mod kræft. Deres højeste mål og daglige

TIRSDAG D. 26. SEPTEMBER KL. 17.00 - 18.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

HÅBETS HAVN - TIDEN EFTER 2. VERDENSKRIG og den kaster lys over en helt særlig epoke, samtidig med at den giver indsigt i, hvad det vil sige at komme videre efter et liv som forfulgt.

Håbets Havn er en film, som begynder sin fortælling om 2. Verdenskrig dér, hvor de fleste beretninger om krigen slutter, nemlig ved Befrielsen. Det er en film, som handler om, hvad det betyder for mennesker, der som børn undslap krigen med livet i behold hvad det betyder at have haft så voldsom en oplevelse. Filmen er båret af håb og glæde,

TORSDAG D. 12. OKTOBER KL. 17.00 - 18.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

34


FILM

DEN TYSKE HEMMELIGHED - KRIG OG KÆRLIGHED Kirsten Blohm er født i 1946 i et amerikansk fængsel i Tyskland. Hendes søgen efter sin herkomst afdækker historien om moderen Signe Gondrup, der under 2. Verdenskrig havde en affære med en tysk officer. En affære der resulterede i Kirsten Blohms fødsel. Det er en historie om krig og kærlighed, flugt og fangenskab, tavshed og løgn. Filmen følger Kirsten Blohms opklaring og rejse i sin mors fodspor. En opklaring, der afdækker en række dramatiske begivenheder og fører meget mere med sig, end hun på forhånd kunne ane.

MANDAG D. 23. OKTOBER KL. 10.30 - 12.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Gratis adgang - men begrænset antal pladser.

DEN SIDSTE TID - INDEN DOMMEDAG land, krige raser i Mellemøsten, og storme og oversvømmelser slår ind over det lille hus i Rønnebærparken. Ester og Hans er godt klar over, hvad der er ved at ske. Selvom deres helbred hastigt forværres, finder de energi til at gøre en sidste indsats for at redde deres medmennesker, før det er for sent.

Ester og Hans elsker livet og hinanden. De har tilbragt næsten hver en vågen time sammen i 50 år og glæder sig til deres guldbryllup - også selv om de er bange for, at de aldrig kommer til at opleve det. Ester og Hans forbereder sig nemlig på dommedag, som de er overbeviste om, er nært forestående. Selv har de rygsækken pakket, så de kan overleve i de svenske skove, når ragnarok kommer. Men nu har de ventet i 50 år, og helbredet er begyndt at svigte. Isen smelter på Grøn-

TIRSDAG D. 14. NOVEMBER KL. 17.00 - 18.45 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

35


FILM

SE OGSÅ SIDE 7

JEG ER LEVENDE - PORTRÆT AF DIGTEREN fatteraften med Søren Ulrik Thomsen den 21. september.

Filmen er et portræt af et af Danmarks store lyriske talenter, Søren Ulrik Thomsen. I et klassisk formsprog overlader instruktør Jørgen Leth lærredet til sin hovedperson, der lige så lysende og klart fortæller om sit liv og om sin digteriske praksis. Filmen er en perfekt introduktion til vores for-

ONSDAG D. 13. SEPTEMBER KL. 17.00 - 18.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

SLAGTEBÆNK DYBBØL - ISKOLDT FELTTOG Et felttog, der kulminerer i Slaget ved Dybbøl den 18. april 1864.

To danske brødre og officerer, Ernst og Emil Schau, deltager i 2. slesvigske krig. Brødrene har koner og børn i København, og gennem deres breve fortælles historien om livet som soldat i det iskolde og undergangsprægede felttog, som den danske hær er ude i i vinteren 1864.

TORSDAG D. 21. SEPT. KL. 16.30 - 17.30 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Gratis adgang - men begrænset antal pladser.

36


FILM

Langt ude i skoven i en ensom hytte venter mareridtet...

GYSERFILMENS HISTORIE - OG FILM I foredraget Gyserfilmens historie på 30 minutter tager Jacob Holm Krogsøe os med på en rejse i mørket fra 1896 med filmen The Haunted Castle til 2017 hvor Get Out skræmmer publikum i biografen. Og med sin baggrund som cand.mag. i filmvidenskab, redaktør på Planet Pulp og mediebibliotekar på Randers Bibliotek kender Jacob Holm Krogsøe kun alt for godt filmgysets skræmmende verden. Efter pausen fortsætter vi med Drew Goddards anmelderroste film fra 2011 om en gruppe unge, der tager på en weekend langt, langt ude i skoven. Filmen overraskede alle, for selvom den umiddelbart virker som en ren gyserkliché, så vendes bøtten undervejs, og filmen står både som en vellykket gyser, men også som en metafilm, der på behændig vis forholder sig til filmhistorien og til forskellige typer af gys.

MANDAG D. 30. OKT. KL. 19.00 - 21.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

37


FILM

DRONNINGENS MUSIKANTER Filmen om Den Kongelige Livgardes Musikkorps skildrer et år med kongehuset, som det opleves fra korpsets side; fra daglige vagtparader til store begivenheder som statsbesøg og runde fødselsdage. Filmen handler også om livet bag kulisserne og alle de stressede, kaotiske situationer, der alle sammen på magisk vis kulminerer i musikalsk og visuel pragt og orden. Filmen er tænkt som en gave fra de 36 musikere til dronning Margrethe - et ”selvportræt” af verdens ældste harmoniorkester.

TORSDAG D. 16. NOVEMBER KL. 16.30 - 18.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Gratis adgang - men begrænset antal pladser.

I DANMARK ER JEG FØDT og fortælles på alle de swingende, sjove og forskellige dialekter, vi stadig har.

En dokumentarfilm om det danske sprogs mange variationer skildret af danskerne selv; med mere end 45 medvirkende fra hele landet og med særlig deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. Det er en lun dokumentarfilm om danskerne og deres sprog, et kærligt og spøjst portræt af Danmark og dets indbyggere, hvor der synges, snakkes

MANDAG D. 27. NOVEMBER KL. 10.30 - 12.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Gratis adgang - men begrænset antal pladser.

38


FILM

OM SYDAFRIKA EFTER APARTHEID net, Tove Sørensen, som besøgte Sydafrika i starten af 2017.

Vi viser filmen over J. M. Coetzee’s roman, Vanære, om forskellige kulturer og raceproblemer, sociale problemer og social deroute, om ære, skam og ydmygelse.

TIRSDAG D. 28. NOVEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Gedved Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

Filmen indledes af formand for brugernæv-

SHADOW WORLD - OM VÅBENHANDEL en verden, hvor det politiske demokrati korrumperes i jagten på en fed kommission.

Gennem interviews med whistleblowers, efterforskere, anklagere samt insidere fra både militæret og militærindustrien viser filmen Shadow World, hvordan våbenhandlen, med vores politiske ledere som villige mellemmænd, er drivkraften bag krig. Resultatet er

TORSDAG D. 30. NOVEMBER KL. 17.00 - 18.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

39


Han formåede at opfange stemningen i en utilfreds vælgerskare (...) Men kan han også regere, og har han formået at ændre USA’s politik og status i verden? - Fra foredrag med Poul Erik Skammelsen

40


BLANDET

er der altid plads til på biblioteket Lokalhistorie Barndom i Åes Most Mylenberg om dansk politik og kommunalvalg Lær at lave kryddersnaps Skammelsen om Trump Strikkeworkshop De tre vise mænd Kulturlørdage - og meget mere

Erik Skammelsen om Donald Trump | Poul 12. november kl. 14.00 - se side 45

41


BLANDET

ARKIVERNE OG DE GODE HISTORIER Der skete store forandringer på landet i Danmark i kølvandet på industrialiseringen. Hvis du har lyst til at høre mere om Søvinds lokalhistorie, vil arkivar ved Byarkivet i Horsens, Merete Bøge Pedersen, give tips og tricks til, hvordan man finder kilder til historie og slægtsforskning. Merete vil endvidere fortælle om forholdet mellem by og land, og der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål.

TIRSDAG D. 10. OKTOBER KL. 18.30 - 20.00 Sted: Søvind Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

BARNDOM I ÅES MOST Jens Aagaard, som er pensioneret efterskoleforstander, fortæller om sin barndom i Åes Most. Her blev han født i 1941 og voksede op i en familie med forældre og 6 søskende. Mosten har sin egen særlige historie. Der blev opført 10 bebyggelser, mindre ejendomme og jordløse huse i årene mellem 1840 og 1870. Grunden til at nogle mennesker bosatte sig i Mosten var sikkert den, at de arbejdede på Reballegård eller Tyrrestrup Gods, som begge ligger i nærheden. Der er ikke mange tilgængelige oplysninger om Mosten, men Jens Aagaard bygger sin beretning på, hvad han selv kan huske, og hvad han under sin opvækst har fået fortalt af gamle mennesker, der kendte noget til Mostens historie. Ingen af bebyggelsens huse er tilbage i dag. TIRSDAG D. 31. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Hovedgård Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

42


BLANDET

DANSK POLITIK OP TIL KOMMUNALVALGET Troels Mylenberg, journalist, mediekritiker og kommentator, tager et røntgenbillede af den aktuelle politiske situation - med tråde tilbage i den politiske Danmarkshistorie. Hvor står partierne, hvem er på vej op, hvem er på vej ned? Og hvilke emner er de strømførende i dansk politik lige nu? Troels Mylenberg er ansvarshavende chefredaktør på Fyens Stiftstidende. Han er forfatter til en række bøger om dansk politik og medier. Desuden har han bidraget til en lang række debatbøger og antologier, ligesom han har udgivet en bog om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. TORSDAG D. 9. NOV. KL. 19.00 - 21.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

43


BLANDET

LÆR AT RESTAURERE GAMLE MØBLER Erling Larsen fra Møllebo Antik har i årtier restaureret og istandsat gamle møbler på sit eget værksted. Han vil fortælle om sin erfaring med restaurering af både gamle, men også klassiske møbler, som er meget oppe i tiden. Har du spørgsmål eller specielle ønsker i forbindelse med restaurering, aldersbestemmelse m.m., er det denne aften, du

kan få dit ønske opfyldt. Små ting må gerne medtages i begrænset omfang.

ONSDAG D. 8. NOVEMBER KL. 19.00 - 20.30 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

LÆR AT LAVE DIN EGEN KRYDDERSNAPS Mårslet Brændevinslaug vil på underholdende vis fortælle om vejen fra urter til færdig krydderdram. Vi skal høre lidt om brændevinens historie, og vi får fif til gode opskrifter. Det hele krydres med sjove anekdoter. Vi skal naturligvis også smage på sagerne, ligesom der bliver mulighed for at prøve at lave en krydderdram selv. Billetprisen er alt inklusive. Arrangementet afholdes i samarbejde med DOF Brædstrup Aftenskole. ONSDAG D. 27. SEPTEMBER KL. 19.00 - 21.30 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Billetter a 80 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker eller tilmeldning på tlf. 7575 2370.

44


BLANDET

TRUMP - ÅR ET Donald Trump chokerede mange i USA og Europa, da han blev valgt til USA’s præsident sidste år. Han formåede at opfange stemningen i en utilfreds vælgerskare – mennesker, der følte sig overset af det etablerede politiske system, og som ikke lod sig afskrække af hans direkte, nogle gange grovkornede udsagn. Men kan han også regere, og har han formået at ændre USA’s politik og status i verden? Poul Erik Skammelsen gør status på Trumps første år.

Poul Erik Skammelsen er ansat på TV 2 Nyhederne; han er tidligere korrespondent i Washington og har været med til at dække de seneste syv amerikanske præsidentvalg. SØNDAG D. 12. NOV. KL. 14.00 - 16.00 Sted: Østbirk Bibliotek Pris: Billetter a 80 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk. FOTO: GAGE SKIDMORE

45


BLANDET

STRIKKEWORKSHOP Med afsæt i et inspirerende tag-selv-bord af skønne garner præsenterer Charlotte Tøndering fra Tønderings laboratorium os for en vifte af mønstre og teknikker, som alle kan strikkes i forskellige garnkvaliteter og dermed få forskelligt udtryk. Vi kommer bl.a. omkring dobbeltstrik, vævestrik og en håndfuld udtryksfulde strukturmønstre. Charlotte Tøndering fortæller om sit arbejde med strik og

viser eksempler på designs. Medbring selv strikkepinde nr. 3, 3½, 4 og 4½. Billetprisen er inklusiv kompendium og garn.

ONSDAG D. 20. SEPTEMBER KL. 19.00 - 22.00 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Billetter a 60 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

STRIKKEAFTEN Vinderen af TVSYDs Den store strikkedyst i 2014, Dorthe Danscher, giver inspiration til dit strikketøj. I første halvdel holder Dorthe foredrag, og i anden halvdel får du strikkeundervisning. Medbring garn og pinde.

TIRSDAG D. 14 NOVEMBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Søvind Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

46


BLANDET

FOTO: MARARIE

DE TRE VISE MÆND Filosof Lise Søelund fortæller om 3 græske filosoffers filosofi, som fik indflydelse på det, vi i dag kalder etik. Sokrates lærte folk at gå i dialog om store spørgsmål og stille spørgsmål, til der ikke fandtes flere indvendinger. Platon skrev alle Sokrates’ guldkorn ned og understregede tanken om, at kærlighed til visdom eller platonisk kærlighed er central for et godt liv. Aristoteles fik titlen Etikkens

Fader, da han mente, at det gode liv er den gyldne middelvej. ”Meningen med livet er livet, men man kan selv gøre sit til, at det føles menningsfuldt”, siger Lise Søelund selv. ONSDAG D. 27. SEPTEMBER KL. 19.00 - 20.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

ONDSKABENS ØJNE I 1892 hævede skarpretter Theodor Sejstrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt. Nielsen stod bag flere farlige indbrud, en brandkatastrofe i London og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens. Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid. Professor Poul Duedahl belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. TIRSDAG D. 3. OKTOBER KL. 19.00 - 21.00 Sted: Hovedgård Bibliotek Pris: Billetter a 40 kr. på horsensbibliotek.dk og kommunens biblioteker.

47


BLANDET

PÅ DANSK OG ENGELSK

KULTURLØRDAGE OM MAD OG GODE HISTORIER FRA HELE VERDEN På kulturlørdage med Horsens Bibliotek og International Network Horsens mødes vi om mad og gode historier fra hele verden. Der er et kort oplæg, og du kan fortælle dine egne gode historier. Tag gerne en lille ret med. Vi hører historier fra Sydstaternes USA, og inviterer på majsbrød, sød te og andre amerikanske lækkerier. LØRDAG D. 16. SEPTEMBER KL. 11.00 - 12.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal. Pris: Gratis adgang - bare mød op!

på hvilke kæledyr, man har rundt i verden? LØRDAG D. 18. NOVEMBER KL. 11.00 - 12.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

I Danmark fejrer de fleste jul, men der findes mange andre traditioner. Hør om andre kulturers fejring af højtider og fortæl om din egen. Medbring gerne dine yndlings julelækkerier. LØRDAG D. 9. DECEMBER KL. 11.00 - 12.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

Vi udforsker universet. Hver dag afdækker astronomer og fysikere nye hemmeligheder om universet. Vi taler om solsystemet, universets fødsel og meget mere.

INH International Dinner

LØRDAG D. 14. OKTOBER KL. 11.00 - 12.30 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op!

Smag på mad fra hele verden og mød dine internationale naboer. Du skal bare medbringe en ret til deling.

Bliv præsenteret for ”Pjoklederen og Bølleschæferen”, når vi snakker om kæledyr i alle former. Hvorfor har vi dem og er der forskel

48

Arr. af International Network Horsens FREDAG D. 27. OKT. KL. 16.00 - 19.00 Sted: Horsens Bibliotek


FR TID Stor Fritidsmesse 30. sep. kl. 10-13

+

Du kan møde... Star Wars-entusiasten Fluebinderen Cykelfikseren Computerkunstneren Smykkedesigneren Papirfolderen Brætspilsguruen Marsvinsentusiasten Lone Landmand ...og mange flere

GRATIS ADGANG

FRITIDSMESSE - VIL DU MED? Hvad du laver i din fritid, er selvfølgelig helt din egen sag. Men vi er nu lidt nysgerrige. Derfor inviterer vi nu til fritidsmesse på Horsens Bibliotek. Er du fx blændende blomsterbinder, kanon cupcakeekspert eller noget helt tredje, så kan du få en gratis stand, hvor du kan vise os hvad du bruger din fritid til. Kontakt Hanne på tlf. nr. 76292441 eller bibhk@horsens.dk. Du kan selvfølgelig også bare møde op, for at se hvad andre bruger deres fritid til - måske bliver du endda inspireret?! Du kan fx møde folk som bruger deres fri-

Lone Landmand på | Mød Fritidsmessen 30. september

49

tid på Star Wars, fluebinding, cykler, computerkunst, smykkedesign, papirfoldning, portrætfotografering, brætspil, skak, kor og marsvin. Du kan også møde Løve Apoteket til en snak om sund fritid, Lone Landmand til en snak om autentisk landbrug og så kan du smage kaffe fra Olivias Deli Kaffe- og Vinbar. Sæt X i kalenderen. LØRDAG D. 30. SEPT. KL. 10.00-13.00 Sted: Horsens Bibliotek Pris: Gratis adgang - bare mød op


Du kan lære en hel masse på biblioteket. Ipad og Facebook er ikke raketvidenskab. - Biblioteket

50


KURSER

masser af kurser - men ikke i raketvidenskab

Lær at beskytte dit privatliv på nettet Lær om iPad og smartphone Få hjælp til slægtsforskning Gem dine billeder på nettet Lær billedredigering Hvad kan facebook? Lær at blogge

din farfar astronaut? Lær slægtsforskning! | Var Første gang 4. september kl. 16.00 - side 54

51


KURSER OG IT-HJÆLP

REDIGER DINE BILLEDER

GEM DINE BILLEDER PÅ NETTET

Er din mobiltelefon fyldt med billeder, der ikke er helt så interessante, som du forestillede dig? Vi præsenterer Snapseed - en gratis app, der gør det let for dig at redigere dine billeder på smartphone eller tablet. Tag din egen smartphone eller tablet med.

Få let adgang til dine billeder fra alle dine enheder. En kort introduktion til Google Foto og Dropbox. Herefter er der mulighed for at få hjælp til at gemme, redigere eller dele billeder på nettet. Tag din egen tablet eller smartphone med.

ONSDAG D. 20. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 MANDAG D. 6. NOV. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

MANDAG D. 11. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 ONSDAG D. 25. OKT. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

FACEBOOK

BESKYT DIT PRIVAT-

En introduktion til hvordan Facebook fungerer, og hvordan du bliver fortrolig med den.

LIV PÅ NETTET Facebook, Google og alle de andre følger dig på internettet - og bestemmer, hvor du skal hen. Her får du en introduktion til, hvordan det sker, og hvordan du kan vinde noget af dit privatliv tilbage.

TIRSDAG D. 5. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 TORSDAG D. 9. NOV. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

TORSDAG D. 5. OKT. KL. 10.00 - 11.30 ONSDAG D. 1. NOV. KL. 16.30 - 18.00 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

52


KURSER OG IT-HJÆLP

IPAD OG IPHONE

OM ANDROID

For begyndere. Lær de grundlæggende funktioner at kende for at komme i gang med din iPad eller iPhone. Tag din egen med eller lån en på kurset.

For begyndere. Lær de grundlæggende funktioner at kende i din Android smartphone eller tablet. Tag din egen med.

TORSDAG D. 14. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 TIRSDAG D. 14. NOV. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

MANDAG D. 2. OKT. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

Kom videre. Få flere muligheder med din iPad og iPhone. Tag din egen med.

Kom videre. Få flere muligheder med din Android tablet eller smartphone. Tag din egen med.

TORSDAG D. 28. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 ONSDAG D. 22. NOV. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

MANDAG D. 9. OKT. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

LÆR AT BLOGGE Vil du have din egen hjemmeside? En blog er den lette måde at få dine ord og billeder ud på nettet. Her bliver du præsenteret for WordPress og kommer i gang med at blogge. Tag din egen pc eller tablet med. TORSDAG D. 16. NOV. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

53


KURSER OG IT-HJÆLP

SLÆGTSFORSKNING For begyndere. Du får selv mulighed for at søge efter oplysninger i kirkebøger og folketællinger, så medbring gerne dine egne papirer. TORSDAG D. 21. SEPT. KL. 10.00 - 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 3. sal Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk. TORSDAG D. 12. OKT. KL. 16.00 - 17.30 Sted: Brædstrup Bibliotek Pris: Billetter a 20 kr. på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk. Medbring gerne din egen pc.

HJÆLP TIL SLÆGTSFORSKNING Medlemmer af Horsensegnens Slægtsforskere sidder klar til at hjælpe dig i gang med slægtsforskning. Du kan bl.a. lære at bruge kirkebøger og folketællinger MANDAG D. 04. SEPTEMBER MANDAG D. 18. SEPTEMBER MANDAG D. 02. OKTOBER MANDAG D. 16. OKTOBER MANDAG D. 06. NOVEMBER MANDAG D. 20. NOVEMBER MANDAG D. 04. DECEMBER KL. 16.00 - 18.00 Sted: Byarkivet, Horsens Bibliotek, 1. sal Pris: Gratis adgang - bare mød op!

54


KURSER OG IT-HJÆLP

ANDRE TILBUD FRA BIBLIOTEKET! Biblioteket er meget mere end bøger. Her får du et overblik over nogle af de mange services, som vi giver dig adgang til - lige fra film og lydbøger til de lækreste online-magasiner.

Lyt og læs - eReolen Lån e-bøger og lydbøger online via dit bibliotekslogin. Den nye eReolen GO! er for børn og unge.

Stream stjernerne - Filmstriben Stort udvalg af kvalitetsfilm som du kan streame, hvor og når du vil med dit bibliotekslogin.

Børnenes univers - Biblo Børnenes eget bibliotekssite med bl.a. videoanmeldelser, booktrailers og konkurrencer.

FÅ NETHJÆLP Har du problemer med internet, computer, tablet eller smartphone? Så kig ind og få hjælp til det, der driller. De frivillige nethjælpere giver gode tips om: • • • • •

Lækre magasiner - RB Digital Hent de lækreste og mest toneangivende magasiner ned på din tablet, og læs dem når du vil.

NemID og Digital Post Netbank Windows 10 Facebook og meget andet

TIRSDAG: KL. 10.00 - 12.30 ONSDAG: KL. 10.00 - 12.30 TORSDAG: KL. 15.30 - 18.00

Aviser fra hele verden - Pressreader Aviser og magasiner fra hele verden online og når du vil.

Sted: Horsens Bibliotek, 1. sal Pris: Gratis adgang - bare mød op!

Se mere på www.horsensbibliotek.dk/netbiblioteket

55


�

Er Villads fra Valby virkelig en ballademager? Og hvordan bliver man egentlig forfatter? - Foredrag med Anne Sofie Hammer

56


FOR BØRN & UNGE og forældre

Manu Sareen om Iqbal Farooq Anne Sofie Hammer om Villads Barkentins Teater: Indeni Musik: Astro Buddha Agogo Horsens Amatør Teater: Karius og Baktus Readathon - læs til du segner Workshops

Anne Sofie Hammer | Mød 4. oktober kl. 9.00 og 11.30 - se side 58

57


FOR BØRN & UNGE

MAX 1 KLASSE PR. SKOLE

DU KENDER VILLADS - MEN HVAD MED HANS MOR? Er Villads fra Valby virkelig en ballademager? Og hvordan får man egentlig idéen til en bog - og bliver forfatter?

ONSDAG D. 4. OKT. KL. 9.00 - 10.00 Sted: Brædstrup Bibliotek ONSDAG D. 4. OKT. KL. 11.30 - 12.30 Sted: Horsens Bibliotek

Dét, og mange andre spørgsmål, kan du få svar på, når forfatteren bag Villads fra Valby, Anne Sofie Hammer, kommer forbi og læser højt, svarer på spørgsmål og fortæller om hvordan man skriver en bog.

BILLETTER FRA 28. AUG.

Alder: For 1. og 2. klasse Pris: Gratis billetter til alle på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk fra 28. august.

MERE FOR DIG OG FOR DINE BAMSER Bamse-oplæsning og -film TIRSDAG D. 17. OKT. KL. 11.00 OG 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal

BAMSE-WORKSHOP Kom og design din helt personlige bamse med Malene Redder Ruby - kun fantasien sætter grænser. Medbring gerne stor kreativitet, gå-på-mod samt penalhus og saks. MANDAG D. 16. OKTOBER KL. 10.00 - 15.00 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal

BamseKrea - klip og sjov med bamser ONSDAG D. 18. OKT. KL. 11.00-13.00 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal Bamse-oplæsning og -film TORSDAG D. 19. OKT. KL. 11.00 OG 11.30 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal BamseKrea - klip og sjov med bamser FREDAG D. 20. OKT. KL. 11.00-13.00 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal

TIRSDAG D. 17. OKTOBER KL. 10.00 - 15.00 Sted: Brædstrup Bibliotek

Pris: Gratis adgang - bare mød op.

Alder: For 7-10 år Pris: Gratis billetter til børn og voksne på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk.

58

FOR DIG I EFTERÅRSFERIEN


FOR BØRN & UNGE

Jeg havde svært ved at sove (...) Tanken om, at Tomas Æselmand og hans håndlangere havde planer om at sprænge Tivoli og halvdelen af København i luften med vores supersprængstofsformel, gjorde mig alligevel utryg. - Iqbal Farooq og den sorte pjerrot

BILLETTER FRA 7. AUG.

MANU SAREEN OM SINE 10 ÅR MED IQBAL FAROOQ Manu Sareen er manden bag de hæsblæsende bøger om Iqbal Farooq, der er ældste søn i en indisk indvandrerfamilie på Nørrebro i København. Iqbal Farooq er meget langt hen ad vejen Manu Sareen, da han selv var barn. Kulturel forskellighed og virkelighedens verden er temaer som Manu Sareen kommer ind på i sit foredrag. Foredraget varer ca. 1 time. TIRSDAG D. 19. SEPT. KL. 9.30 OG 10.45 OBS: Sted: Byskolen Lindvigsvej, Salen TIRSDAG D. 19. SEPT. KL. 13.00 - 14.00 Sted: Gedved Bibliotek, Salen

MAX 1 KLASSE PR. SKOLE

Alder: For 4.-5. klasse Pris: Gratis billetter til både børn og voksne på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk fra 7. august.

59


FOR BØRN & UNGE

ANNE O KONCERT ONSDAG D. 8. NOV. KL. 9.30 - 10.10 Sted: Gedved Bibliotek TORSDAG D. 9. NOV. KL. 9.30 - 10.10 Sted: Hovedgård Bibliotek ONSDAG D. 15. NOV. KL. 9.30 - 10.10 Sted: Søvind Bibliotek

ROCK-DANSEKONCERT Til koncerten med Anne O møder I Anne O - som har taget piv-prinsen Christian med. Der er fuld fart på tromme, bas, guitar - og sange, som alle hurtigt kan synge med på, eller hoppe og danse til. Mød bl.a. Flamingoen Flemming, Månemanden og frøen Ib. Se mere på www.anneo.dk

TORSDAG D. 16. NOV. KL. 9.30 - 10.10 Sted: Østbirk Bibliotek

Alder: 1- 5 år Pris: Gratis billetter til børn og voksne på horsensbibliotek.dk. og kommunens biblioteker.

RUNDSTYKKER OG RØVERHISTORIER

LAV DINE EGNE BOGMÆRKER

Café Bojsen serverer brunch mens vi læser spændende og gakkede historier for børn, forældre og søskende. Bestil brunch i caféen på tlf. 50552975. Voksne: 98 kr, børn u. 10 år: 59 kr.

Vi laver sjove bogmærker til dine yndlingsbøger. Vi har masser af skønne illustrationer, perler, tusser og glimmer, men man må også gerne tage egne illustrationer med eller tegne motiver selv.

LØRDAG D. 2. DECEMBER 10.30 - 11.00 Sted: Gedved Bibliotek Alder: 2-5 år. Pris: Gratis adgang - bare mød op.

TORSDAG D. 23. NOV. KL. 14.30 - 16.30

Sted: Søvind Bibliotek

Alder: Alle med fingersnilde - og dem uden Pris: Gratis adgang - bare mød op.

60


FOR BØRN & UNGE

Astro Buddha Agogo er eminente til at stable en fest på benene.

KONCERT: ASTRO BUDDHA AGOGO For Astro Buddha Agogo er der ikke noget, der hedder børnemusik eller voksenmusik - kun god musik. Gruppen spiller med samme indlevelse og glæde uanset, hvem de spiller for. Målet med koncerten er at give tilhørerne en ny og spændende musikalsk oplevelse, der vil gøre dem nysgerrige på at opsøge og udforske musik, man ikke normalt hører, når man tænder for radio og tv. Astro Buddha Agogo er eminente til at stable en fest på benene, og så er de nogle gudsbenådede lune underholdere, som det er svært ikke at holde af. LØRDAG D. 4. NOV. KL. 11.30 - 12.15 Sted: Horsens Bibliotek, Musikafdelingen Alder:Alle Pris: Gratis adgang - bare mød op!

HER FÅR DU EN SMAGSPRØVE

61


FOR BØRN & UNGE

KARIUS OG BAKTUS BOR I JENS’ MUND Karius og Baktus er historien om de 2 små fyre der elsker slik og søde sager. De bor i Jens’ mund og har det rart lige indtil den dag Jens besøger tandlægen. Karius og Baktus er også en teaterforestilling, der inddrager børnene og i øjenhøjde får dem med ind i et fantasi-univers, hvor alt kan ske. Horsens Amatør Teater kæder det hele sam-

AT E N SK U DI H E T R RS DE BØ ÆN T

men med de kendte sange og den kendte morale. TIRSDAG D. 7. NOVEMBER KL. 9.30 - 10.00 Sted:Brædstrup Bibliotek Alder: 3-6 år Pris: Gratis billetter til børn og voksne på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk

HVAD ER DER BAGVED? Barkentins Teaterforestilling Indeni handler om at kunne gennemskue, hvad der er bag noget andet. Det sker, at ting ligner noget vi kender, men indeholder noget helt andet, og andre gange ser vi noget helt nyt, som indeholder noget gammelkendt.

En åben forestilling hvor der er plads til at publikum gerne må blande sig...

62

TORSDAG D. 26. OKTOBER KL. 9.30 - 10.00 Sted: Hovedgård Bibliotek TORSDAG D. 2. NOVEMBER KL. 9.30 - 10.00 Sted: Østbirk Bibliotek Alder: 1½ - 4 år Pris: Gratis billetter til børn på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk. Voksne skal ikke have billetter.


FOR BØRN & UNGE

FREDAG

12:00 LÆS FRA FREDAG TIL LØRDAG!

HUSK SOVEUDSTYR

LÆS TIL DU ZZZEGNER, SÅ GI’R VI PIZZA... ...vi giver også et helt døgn, hvor du bare kan læse alt det du kan - og lige hvad du har lyst til. Du kan sidde, ligge, hænge, slænge, stå eller sove lidt ind i mellem? Arrangementet kaldes Readathon og bliver brugt af bogbloggere, læseentusiaster, booktubere osv. over hele verden - nu er det for første gang på Horsens Bibliotek. Readathons er for unge fra 15 år og op. Hvis du har lyst til at læse sammen med andre, spise pizza, læse igen, spise snacks og læse, læse, læse... Vi sørger for mad og drikke under hele arrangementet, men husk sovepose, hovedpude, underlag og tandbørste. Vi finder på mini-challenges undervejs.

63

FREDAG D. 20. OKTOBER. KL. 12.00 TIL LØRDAG D. 21. OKTOBER KL. 12.00 Sted: Horsens Bibliotek, 2. sal Alder: Fra 15. år Pris: Gratis billetter på kommunens biblioteker og horsensbibliotek.dk


KALENDER FOR HORSENS BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

02.09.

10.00 - 12.45

Lyt i mørket

Musik

14

04.09

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

05.09.

10.00 - 11.30

Facebook

Kurser og IT-hjælp

52

11.09.

10.00 - 11.30

Gem dine billeder på nettet

Kurser og IT-hjælp

52

11.09.

17.00 - 18.30

Problemer vokser i tavshed

Krop & sjæl

26

13.09.

17.00 - 18.00

Jeg er levende

Film

36

14.09.

10.00 - 11.30

iPad og iPhone: Begynder

Kurser og IT-hjælp

53

14.09.

16.00 - 17.30

Hold hjernen frisk

Krop & sjæl

26

16.09.

11.00 - 12.30

Kulturlørdag: Sydstaternes USA

Blandet

48

18.09.

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

20.09.

10.00 - 11.30

Rediger dine billeder

Kurser og IT-hjælp

52

20.09.

11.00 -12.00

Litteratursalon - dem satte vi pris på

Litteratur

13

21.09.

10.00 - 11.30

Slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

21.09.

19.00 - 21.00

Digter Søren Ulrik Thomsen læser op

Litteratur

26.09.

17.00 - 18.30

Lytteklub: Singer-songwritere

Musik

23

26.09.

17.00 - 18.00

Forsøget

Film

34

27.09.

19.00 - 20.30

De tre vise mænd

Blandet

47

28.09.

10.00 - 11.30

iPad og iPhone: Kom videre

Kursus og IT-hjælp

53

30.09.

10.00 - 13.00

Fritidsmesse

Blandet

49

01.10.

14.00 - 16.00

Kunst og litteratur - og kaffe

Litteratur

02.10.

10.00 - 11.30

Android: Begynder

Kurser og IT-hjælp

53

02.10.

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

02.10.

16.30 - 17.30

Kvindelige tyske forfattere

Litteratur

03.10.

19.00 - 21.00

Fællessang - og fællesskab

Musik

17

05.10.

10.00 - 11.30

Beskyt dit privatliv på nettet

Kurser og IT-hjælp

52

05.10.

19.00 - 21.00

Ras og Rask - 725 km på Caminoen

Ud i verden

31

09.10.

10.00 - 11.30

Android: Kom videre

Kurser og IT-hjælp

53

10.10.

17.00 - 18.00

Interview med forfatter Elsebeth Egholm

Litteratur

11.10.

19.00 - 21.00

Trilleband: Et lille lys i mørket

Musik

21

12.10.

17.00 - 18.00

Håbets havn

Film

34

14.10.

11.00 - 12.30

Kulturlørdag: Vi udforsker universet

Blandet

48

16.10.

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

17.10.

17.00 - 18.30

Lytteklub: West Coast rap

Musik

23

21.10.

10.00 - 12.45

Lyt i mørket

Musik

14

23.10.

16.30 - 17.30

Sommerfugledalen

Litteratur

24.10.

18.30 - 20.30

Lone Frank: Hjernens epoke og hvad så?

Krop & sjæl

27

25.10.

10.00 - 11.30

Gem dine billeder på nettet

Kurser og IT-hjælp

52

25.10.

11.00 - 12.00

Litteratursalon - dem satte vi pris på

Litteratur

13

27.10.

16.00 - 19.00

INH International Dinner

Blandet

48

30.10.

19.00 - 21.30

Gyserfilmens historie - og film

Film

37

Voksne

64

7

8

8

6

9


Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

31.10.

19.00 - 21.00

Rolling Stones: Sex, drugs & rock’n’roll

Musik

16

01.11.

14.15 - 14.40

Spil Dansk med Sct. Ibs skoles kor

Musik

22

01.11.

16.30 - 18.00

Beskyt dit privatliv på nettet

Kurser og IT-hjælp

52

06.11.

10.00 - 11.30

Rediger dine billeder

Kurser og IT-hjælp

52

06.11.

16.00 . 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

07.11.

17.00 - 18.30

Lytteklub: Leonard Cohen

Musik

23

07.11.

19.00 - 20.30

Fællessang - og fællesskab

Musik

17

09.11.

10.00 - 11.30

Facebook

Kurser og IT-hjælp

52

09.11.

16.30 - 17.30

Arabisk litteratur

Litteratur

12

09.11.

19.00 - 21.00

Dansk politik op til kommunalvalget

Blandet

43

11.11.

07.00 - 20.45

Ta’ med til Danmarks største bogmesse

Litteratur

12

11.11.

10.00 - 12.45

Lyt i mørket

Musik

14

14.11.

10.00 - 11.30

iPad og iPhone: Begynder

Kurser og IT-hjælp

53

14.11.

17.00 -18.45

Den sidste tid

Film

35

15.11.

19.00 - 21.00

Hvad er kropssprog?

Krop & sjæl

26

16.11.

10.00 - 11.30

Lær at blogge

Kurser og IT-hjælp

53

18.11.

11.00 - 12.30

Kulturlørdag: Kæledyr

Blandet

48

20.11.

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

20.11.

16.30 - 17.30

Om Karin Michaëlis

Litteratur

22.11.

10.00 - 11.30

iPad og iPhone: Kom videre

Kursus og IT-hjælp

53

22.11.

11.00 - 12.00

Litteratursalon - dem satte vi pris på

Litteratur

13

25.11.

09.00 - 16.00

Workshop - skriv din egen sang

Musik

23

28.11.

17.00 - 18.30

Lytteklub: Patti Smith

Musik

23

29.11.

16.30 - 19.30

Forlagscafé: Bøger du kan glæde dig til

Litteratur

13

30.11.

17.00 - 18.30

Shadow World

Film

39

02.12.

10.00 - 12.45

Lyt i mørket

Musik

14

04.12.

16.00 - 18.00

Hjælp til slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

05.12.

19.00 - 20.30

Fællessang - og fællesskab

Musik

17

09.12.

11.00 - 12.30

Kulturlørdag: Højtider

Blandet

48

30.12.

10.00 - 12.45

Lyt i mørket

Musik

14

19.09.

09.30 - 10.30

Manu Sareen om sine 10 år med Iqbal Farooq

Byskolen

59

19.09.

10,45 - 11.45

Manu Sareen om sine 10 år med Iqbal Farooq

Byskolen

59

04.10.

11.30 - 12.30

Du kender Villads - men hvad med hans mor?

Børn & unge

58

16.10.

10.00 - 15.00

Bamse-workshop

Børn & unge

58

17.10.

11.00 - 11.30

Bamseoplæsning og -film

Børn & unge

58

17.10.

11.30 - 12.00

Bamsteoplæsning og -film

Børn & unge

58

18.10.

11.00 - 13.00

BamseKrea - klip og sjov med bamser

Børn & unge

58

19.10.

11.00 - 11.30

Bamseoplæsning og -film

Børn & unge

58

19.10.

11.30 - 12.00

Bamseoplæsning og -film

Børn & unge

58

20.10.

11.00 - 13.00

BamseKrea - klip og sjov med bamser

Børn & unge

58

20. - 21.10

12.00 - 12.00

Læs til du zzzegner, så gi’r vi pizza

Børn & unge

63

04.11.

11.30 - 12.15

Koncert: Astro Buddha Agogo

Børn & unge

61

Voksne

9

Børn


KALENDER FOR BRÆDSTRUP BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

Voksne 20.09.

19.00 - 22.00

Strikkeworkshop

Blandet

46

21.09.

16.30 - 17.30

Slagtebænk Dybbøl

Film

36

27.09.

19.00 - 21.30

Lær at lave din egen kryddersnaps

Blandet

44

12.10.

16.00 - 17.30

Slægtsforskning

Kurser og IT-hjælp

54

23.10.

10.30 - 12.00

Den tyske hemmelighed

Film

35

30.10.

19.00 - 21.00

Historien om Johnny Cash

Musik

20

08.11.

19.00 - 20.30

Lær at restaurere gamle møbler

Blandet

44

16.11.

16.30 - 18.00

Dronningens musikanter

Film

38

27.11.

10.30 -12.00

I Danmark er jeg født

Film

38

30.11.

14.00 - 16.00

Kom i julestemning med Seniorkorene

Musik

22

Børn 04.10.

09.00 - 10.00

Du kender Villads - men hvad med hans mor?

For børn og unge

58

17.10.

10.00 - 15.00

Bamse-workshop

For børn og unge

58

07.11.

09.30 - 10.00

Karius og Baktus bor i Jens’ mund

For børn og unge

62

KALENDER FOR GEDVED BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

25.09.

19.00 - 21.00

I khmerernes fodspor

Ud i verden

30

13.11.

19.00 - 20.00

Skumringstid

Litteratur

12

28.11.

19.00 - 21.00

Sydafrika efter afskaffelsen af apartheid

Film

39

19.09.

13.00 - 14.00

Manu Sareen om sine 10 år med Iqbal Farooq

For børn og unge

59

08.11.

09.30 - 10.10

Anne O koncert

For børn og unge

60

02.12.

10.30 - 11.00

Rundstykker og røverhistorier

For børn og unge

60

Voksne

Børn

66


KALENDER FOR HOVEDGÅRD BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

05.09.

19.00 - 22.00

Rejse i Nepal

Ud i verden

30

03.10.

19.00 - 21.00

Ondskabens øjne

Blandet

47

12.10.

19.00 - 21.30

Det knuste halleluja - om Leonard Cohen

Musik

16

31.10.

19.00 - 21.00

Barndom i Åes Most

Blandet

42

16.11.

19.00 - 21.00

Romanportræt af Scavenius

Litteratur

8

Voksne

Børn 26.10.

09.30 - 10.00

Hvad er der bagved?

For børn og unge

62

09.11.

09.30 - 10.10

Anne O koncert

For børn og unge

60

KALENDER FOR SØVIND BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

26.09.

19.00 - 20.45

Det gode liv

Krop og sjæl

27

11.10.

18.30 - 20.00

Arkiverne og de gode historier

Blandet

42

14.11.

19.00 - 21.00

Strikkeaften

Blandet

46

15.11.

09.30 - 10.10

Anne O koncert

For børn og unge

60

23.11.

14.30 - 16.30

Lav dine egne bogmærker

For børn og unge

60

Voksne

Børn

KALENDER FOR ØSTBIRK BIBLIOTEK Dato

Tid

Arrangement

Tema

Side

25.10.

18.30 - 20.30

Forfatterforedrag med Ane Riel

Litteratur

6

12.11.

14.00 - 16.00

Trump - år et

Blandet

45

23.11.

19.00 - 21.00

Sgt. Pepper 50 år - intro til en milepæl

Musik

20

02.11.

09.30 - 10.00

Hvad er der bagved?

For børn og unge

62

16.11.

09.30 - 10.10

Anne O koncert

For børn og unge

60

Voksne

Børn

67


BIBLIOTEK

ÅBNINGSTIDER Mandag-torsdag kl. 10.00 - 19.00 Fredag kl. 10.00 - 17.00 Lørdag kl. 10.00 - 13.00 Selvbetjent morgenbibliotek: Mandag til fredag kl. 8.00 - 10.00

Horsens Bibliotek Tobaksgården 12 8700 Horsens Tlf: 76 29 24 00 Email: bibliotek@horsens.dk

Man-, tirs- og fredag kl. 13.00 - 17.00 Onsdag kl. 10.00 - 14.00 Torsdag kl. 13.00 - 18.00 Selvbetjent bibliotek: Alle dage kl. 7.00-22.00

Brædstrup Bibliotek Niels Wongesvej 8 8740 Brædstrup Tlf: 76 29 24 80 Email: bibliotekbraedstrup@horsens.dk Endelave Bibliotek Kongevejen 30, Endelave 8700 Horsens Ingen telefon Email: endelavebib@gmail.com

Onsdag kl. 15.00 - 17.00

Gedved Bibliotek Egebjergvej 1 (indgang fra Skovvej) 8751 Gedved Tlf: 76 29 15 78 Email: bibliotekgedved@horsens.dk

Tirsdag kl. 10.00 - 15.00 Torsdag kl. 14.00 - 18.00 Selvbetjent bibliotek: Alle dage kl. 7.00 - 22.00

Hovedgård Bibliotek Stationsvej 4 8732 Hovedgård Tlf: 76 29 24 94 Email: bibliotekhovedgaard@horsens.dk

Tirsdag kl. 12.00 - 18.00 Onsdag kl. 10.00 - 16.00 Fredag kl. 13.00 - 16.00 Selvbetjent bibliotek: Alle dage kl. 7.00 - 22.00

Søvind Bibliotek Ravnebjerget 12 A, Søvind 8700 Horsens Tlf: 76 29 17 64 Email: biblioteksoevind@horsens.dk

Tirsdag kl. 10.00 - 14.00 Torsdag kl. 14.00 - 18.00 Selvbetjent bibliotek: Alle dage kl. 7.00 - 22.00

Østbirk Bibliotek Peder Skrams Plads 8752 Østbirk Tlf: 76 29 24 93 Email: bibliotekoestbirk@horsens.dk

Tirsdag kl. 10.00 - 16.00 Onsdag kl. 14.00 - 18.00 Fredag kl. 13.00 - 16.00 Selvbetjent bibliotek: Alle dage kl. 7.00 - 22.00

68

Arrangementsprogram efterår 2017  

Arrangementsprogram for Horsens kommunes biblioteker efteråret 2017.

Arrangementsprogram efterår 2017  

Arrangementsprogram for Horsens kommunes biblioteker efteråret 2017.

Advertisement