Page 1


Når naturen viser tænder skræmmes nogen, mens andre fascineres af den vildskab og de ufattelige kræfter og enorme mængder af energi, der på et øjeblik slippes fri. De fleste af os kan, i ro og mag, opleve naturkræfterne i sikkerhed bag store mure og lukkede vinduer. Andre er ikke så heldige og fanges midt i katastrofens centrum, ofte med fatale konsekvenser. Naturen kan dog også være ubarmhjertig, selvom den viser sig fra sin mest stille og rolige side. Solens ubønhørlige skinnen på en stakkels ensom vandrer, der er faret vild i ørkenen, eller en skibbrudens møde med en haj midt i det indiske ocean. Endnu andre fascineres så meget af de ekstreme udfordringer, naturen byder på, at de ligefrem laver en sport ud af det, enten for at vinde over andre eller over sig selv. Dette er beretningerne om alle de, der på den ene eller den anden måde har prøvet kræfter med naturen. For nogen gik det godt, for andre blev det et skæbnesvangert valg.

Mod toppen (og total nedtur) De høje bjerge har altid fascineret mennesket. Mount Everest måske mest af alle. Selvom turen op forløber glat, er nedturen ofte forbundet med endnu større farer, og det er ikke alle, der overlever mødet med de høje tinder. 48.234 Boukreev, Anatoli og G. Weston DeWalt The climb - tragic ambitions on Everest, 1997 En af verdens bedste bjergbestigere og bjergguider. Vant til at færdes på verdens højeste tinder i grænselandet mellem liv og død. I 1996 var han hyret som guide på en ekspedition, der gik grueligt galt. Nu havde han ikke bare ansvaret for sit eget liv men også for de andre ekspeditionsdeltageres. 48.234 Gammelgaard, Lene Everest - vejen til toppen, 1996 Hun ville være den første danske kvinde, der besteg Mount Everest. Det lykkedes, og alle var glade og stolte. Men på nedstigningen begyndte problemerne. Vejret blev dårligt, og pludselig var hun og hendes venner fanget i en dramatisk kamp på liv og død.

48.234 Krakauer, Jon Op i det blå, 1998 Maj 1996. En stor gruppe håbefulde bjergbestigere sidder i basecamp og snakker om deres kommende topforsøg. Med sig har de nogen af verdens bedste bjergguider. Solen skinner og det er vindstille, da de begynder opstigningen, men pludselig slår vejret om, og før de når ned igen, er 9 mennesker omkommet. 48.234 Kropp, Göran og David Lagercrantz 8000+, 1999 En ung svensk jægersoldat beslutter sig for at cykle 11406 km fra sit hjem i Sverige, til foden af verdens højeste bjerg Mount Everest. Her vil han bestige bjerget, helt alene og uden brug af ilt. Bagefter vil han vende sin cykel og cykle tilbage til Sverige igen. 48.83 Simpson, Joe Mellem is og intet, 1990 Joe tager med sin ven på bjergbestigning i Andesbjergene. Han snubler og falder ud over bjergsiden. Hans ven ved, han er nødt til at skærer rebet over, ellers vil de begge dø. Mirakuløst slipper Joe fra faldet med et brækket ben. Men nu begynder den rigtige kamp først, for hvordan skal han nu klare at komme alene ned fra det høje bjerg.


2008

En våd kamp mod døden

samme navn med George Clooney og Mark Wahlberg.

Kampen mod havet er oftest en kamp mod sig selv. Mod sulten og mod tørsten og nogen gange også mod ondskaben, der lurer nede fra dybet. Derfor er det vigtigt at huske det gamle ordsprog - kun en tåbe frygter ikke havet.

65.98 Philbrick, Nathaniel I havets hjerte – tragedien om hvalfangerskibet Essex, 2001

40.4 Callahan, Steven 76 dage – alene i redningsflåde over Atlanten, 1987 Om hvordan forfatteren, efter forliset med sin båd Napoleon Solo, overlevede, drivende omkring i Atlanterhavet i en gummiredningsflåde samt om hvordan det, mod alle odds lykkes ham at nå til Caraibien i live. 65.98 Junger, Sebastian Den fuldkomne storm - en sand beretning om mennesker i kamp med havet, 1999 Det var århundredets storm og bølgerne var på over 30 meter. En gruppe sværdfiskere fra New England er ombord på båden Andrea Gail, der pludseligt befinder sig midt i orkanens øje. Derhjemme venter de pårørende på at høre nyt. Denne virkelige historie er også kendt fra filmen af

Hvad der skulle have været en almindelig hvalekspedition, forvandlede sig på få sekunder til en katastrofe, da en rasende hval mod alle odds angreb og sænkede skibet. Alene, i tre små redningsbåde, skulle den tyve mand store besætning overleve, med de få beskøjter og det vand det lykkedes dem, at tage med fra skibet. Uden fiskestænger var det ikke nemt at skaffe frisk kød midt på havet… 91.93 Stanton, Doug I hajernes vold - historien om sænkningen af slagskibet USS Indianapolis 1945, 2002 Det er de sidste dage af 2. Verdenskrig. Et amerikansk skib skal, på en hemmelig mission, sejle en atombombe til Japan. Undervejs bliver skibet sænket af en japansk ubåd, og 900 mand havner i vandet. Ingen ved, hvor de er og ingen savner dem. Og rundt omkring de overlevende søfolk fyldes vandet langsomt med sultne hajer.

99.4 Ashcraft, Tami Oldham Håbet viser vej, 2003 Det unge nyforlovede par skal sejle en sejlbåd fra Tahiti til San Diego. Uheldigvis havner de midt i en orkan. Tami Aschraft søger tilflugt i kabyssen, mens hendes kæreste Richard prøver at styre sejlbåden igennem orkanen. Pludselig bliver alt stille og herefter kommer mørket. Da Tami vågner er båden et ragnarok af ødelagte ting og der er intet spor efter Richard. Nu er hun helt alene på havet. 99.4 Wang, Rikke Tsunamien, 2006 Hvad der skulle have været en hyggelig juleferie til Thailand for to danske kvinder og deres familie og kæreste, blev med ét forvandlet til et mareridt, da tsunamien overskyllede Phi Phi øen, hvor de ferierede. Hør om tiden før, under og efter katastrofen i denne barske fortælling, der givet et sjældent godt og virkelighedsnært billede af de tragiske begivenheder i 2004.


En frivillig dyst mod naturen

Vildmarken tur - retur

For nogen er et maratonløb den ultimative udfordring. For andre er det triatlon. Men for de mest ekstreme er disse småløb alt for hurtigt overstået. De pakker rygsækken og udfordrer naturen på dens helt egne præmisser.

Når civilisationens bånd snærer, kan man finde frirum i naturens store vidder. Det kræver mod og dygtighed at tilpasse sig, og nogle gange går det galt.

79.677 Balzar, John Alene i Yukon - verdens hårdeste slædehundeløb, 2000 1600 km fra Yukon i Canada til Fairbanks i Alaska. 40 mænd og kvinder alene i ødemarken sammen med deres 14 hunde og en slæde af træ. 16 barske døgn med temperaturer på minus 40 grader og hele tiden under tidspres, for det gælder sejren i verdens hårdeste slædehundeløb. 79.68 Brahe Bohnsen, Søren Adventure race - ét skridt længere, 2002

8

Glæde, tårer og teamwork. Nærmest ulidelige strabadser igennem ørkener, sumpområder og høje bjerge på naturens præmisser. Og det er de samme ressourcer, der skal findes frem hvad enten man er deltager i verdens hårdeste adventure races, eller er jægersoldat nord for polarcirklen.

48.62 Forbert Petersen, Judith Vildmarksprøven : et møde med den canadiske natur og en primitiv livsstil, 2002 En ung dansk kvinde beslutter sig for helt alene at prøve kræfter med den canadiske natur. Et liv hvor al transport foregår på hesteryg eller med hundeslæde, og hvor sneen skal smeltes til drikkevand, og der skal hugges brænde, hvis man ikke vil tørste eller fryse ihjel. Og hele tiden lurer frygten for de vilde dyr. 99.4 Moltke-Leth, Nicolai Et glimt af sjælen : fra elitesoldat til eventyrer, 2005 Jægersoldaten og eventyreren beretter om sine mange personlige udfordringer bl.a. i den afrikanske vildmark, på bjergbestigning i Himalaya og om sin voldsomme motorcykelulykke i Saharas ørken under Paris-Dakar rallyet.

99.4 Krakauer, Jon Ind i vildmarken, 1999 Ung og rodløs drager han ud i Alaskas vildmark. Han vil begynde et nyt liv væk fra civilisationens daglige gøremål og overfladiskhed. Uden en krone på lommen vil han prøve, om han kan overleve. Fire måneder senere finder pelsjægere en forladt og tilsneet bus og inde i den ligger en sovepose… 99.4 Ralston, Aron Et umuligt valg, 2005 Det skulle bare ha været en helt almindelig vandretur i Blue John Canyon, men pludselig skete det helt usandsynlige. En klippeblok rev sig løs og hans hånd kom i klemme. Stående alene i den bagende sol, med begrænset mad og vand, skulle han træffe et valg. Et umuligt valg.


k

p. 2008

Med pagaj og åre

Læs også fortsættelsen i bogen Videre mod vest.

Vi sejler op ad åen, men det kan hurtigt gå nedad igen. Hvad enten det er vilde floder eller det store ishav, byder livet i kano og kajak på masser af oplevelser. Og ikke så få udfordringer.

49.1 Andersen, John Pakis og fjerne horisonter - i kajak fra Grønland til Alaska, 2002

48.282 Balf, Todd Den sidste flod - den tragiske jagt på Shangri-La, 2001 De var 4 venner. Verdens bedste kajakroere og fuldkomment frygtløse. Alle de sværeste floder i verden har de sejlet på. Så beslutter de sig for at tage til Tibet og prøve kræfter med den flod, alle fosroere siger er umulig at besejre. Den berømte og berygtede Yarlung Tsangpo flod. Det bliver et skæbnesvangert valg. 48.61 Orneborg, Flemming Gennem vildmarken - 3000 kilometer i kano gennem Canada, 1998 I 1970erne og 1980erne drog forfatteren og hans kammerat på kanorejse gennem Canadas fossende floder, i jagten på den nordvestpassage som pelsjægeren Alexander Mackenzie, ligeledes i kano, fandt 200 år forinden.

Nordvestpassagen har været et yndet mål for polarekspeditioner i århundrede. Hundredvis af menneskeliv er gået tabt i bestræbelserne på at finde passagen. Som de første besluttede forfatteren og hans kammerat at finde nordvestpassagen i kajak og det blev en fascinerende og begivenhedsrig tur, for i Nordamerika er der som bekendt grizzlybjørne.

I sne og is Det der skal være den største oplevelse, kan hurtigt blive til en kold dukkert, når først natten falder på og sneen begynder at fyge. Tænd op i pejsen, pak dig godt ind i uldtæppet og alligevel vil det løbe dig iskoldt ned af ryggen, når du læser disse beretninger.

48.86 Read, Piers Paul Vi lever! dramaet i Andesbjergene, 1975 Hvad der skulle ha været en lille flyvetur for en flok veltrænede sportsmænd fra Uruguay, blev forvandlet til et mareridt. Nødlandet på en sneklædt bjergskråning i Andesbjergene, måtte de tilbringe 71 døgn i uvished om deres skæbne. Undervejs måtte de træffe et skæbnesvangert valg, der ville forfølge dem resten af livet – Hvad gør vi, når der ikke er mere af den gode flymad ? 49.1 Aller, Bettina Til Nordpolen mit vildeste eventyr, 2005 Danske Bettina Aller havde en drøm. Hun ville være den første kvinde der gik til Nordpolen. Det blev til en barsk tur på 58 dage, hvor frosten bed i ansigtet og døden hele tiden lurede


tryk: nofoprinT udgIver og ©: BiBlioTeksmeDier, Ballerup. 2008 BIBlIoteksmedIer varenr.: 47130801

i baggrunden, i form af snestorme, huller i isen og sultne isbjørne på jagt efter føde. 49.1 Niven, Jennifer Ice master : Karluks skæbnesvangre rejse, 2001 Det skulle have været den mest storslåede polarekspedition nogensinde. Skibet Kaluk sejlede fra Canada med kursen mod Arktis, og videnskabsmændene var i højt humør. Turen blev dog hurtigt forvandlet til et mareridt, da skibet sad fast i isen. Dette er beretningen om de 31 der tog af sted og hvorfor kun 13 af dem var i live, da redningen omsider dukkede op. 49.5 Alexander, Caroline Shackletons sidste ekspedition, 1999 Klemt inde af tonstunge ismasser, er det kun et spørgsmål om tid, før båden splintres og besætningen mister det eneste værn, de har mod den ubarmhjertige kulde og sikre død. Hvad der skulle have været en succesfuld ekspedition til Sydpolen ombord på skibet Endurance, var nu forvandlet til en kamp for overlevelse. Udarbejder: Bibliotekar Martin Timmermann Andersen Omslag: Trine Danielsen, WWW261.dk Udgiver: © Biblioteksmedier as, Ballerup 2008 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.: 47110801

Når naturen viser tænder

55.3 Aagaard, Lars Henrik Når jorden går amok - skælv, tsunami, vulkan, orkan, 2006

Meget kan man sige om tvavisernes vejrudsigter, men det er ikke just actionpacked, når meterologerne iført farvestrålende uldsweaters bekendtgøre, at der kommer stiv kuling fra nordvest. Det er det til gengæld når afsnittets to forfattere i en skønsom blanding af fakta og øjenvidneberetninger skriver om alverdens uvejrsfænomener.

En medrivende, velfortalt og spændende blanding af øjenvidneberetninger fra alverdens naturkatastrofer før og nu, blandet med fakta om hvad det præcist er der sker i jordens indre, når vi oplever jordskælv, tsunamier og vulkaner, samt hvordan vejrfænomener som tornadoer og orkaner opstår.

55.3 Johannesen, Erik Naturkatastrofer, 1984 En lidt ældre, men ikke desto mindre spændende bog om alverdens naturkatastrofer gennem de seneste 3000 år. Læs øjenvidneberetninger om tornadoer, jordskred, laviner, vulkanudbrud, jordskælv samt beretningen om dødsskyen over St. Pierre

8 99.4 Vedel, Ulrik Flygt eller kæmp, 2006 ”Bjørnen er nu højest ti meter fra os, og jeg forsøger med endnu et skræmmeskud. Men skuddet har ingen effekt: den tunge bjørn buldrer uanfægtet lige imod os”. Som

ekspeditionsleder, undercoveragent og meget mere har Ulrik Vedel mødt faren i mange skikkelser. En personlig beretning om et liv på kanten.

Når naturen tager magten  
Når naturen tager magten  

Alle elsker at tale om vejret, og specielt når det viser sig fra sine mere ekstreme sider. I denne emneliste er samlet de bøger, der handler...

Advertisement