Page 1


Barnet første år på biblioteket Stort tillykke med den lille ny. I kan se frem til rigtig mange gode og sjove oplevelser sammen. Biblioteker landet over står til jeres rådighed, så det er bare at komme af sted. Her kan I finde bøger, musik, film og spil til de små poder og jer selv. Materialer som kan stimulere og styrke barnets udvikling. Bøger kan f.eks. pirre fantasien, lege med sproget, åbne op for nye spændende universer og lægge op til dialog dig og dit udforskende barn imellem. På biblioteket kan I forsyne jer med materialer og få hjælp til at navigere rundt i junglen af de mange tilbud og muligheder. Titlerne i folderen er ment som inspiration til oplæsning, leg og samvær. Det er et lille udvalg, og der findes mange flere gode bøger, film, spil på jeres lokale børnebibliotek. Symbolforklaring: = 1 år

= 2 år

= 3 år

Verden omkring os Børn er nysgerrige af natur og elsker at læse om store dyr, små dyr, bløde dyr, biler og traktorer. Her er et bud på nogle bøger, som vil åbne op for verden.

Med Sebastian verden rundt

Tag på opdagelsesrejse med Sebastian på jordens syv kontinenter. Indeholder oplysninger om dyr, bygningsværker, afgrøder, klimatiske forhold og meget mere.

Traktor - Den store rør og føl

Giver et indblik i, at traktorer består af forskellige materialer og mærkes forskelligt, når man rører ved dem. Består af gode fotografier af traktorer, som bl.a. pløjer, indsamler halmballer mm.

Hvilke biler Af Björn Bergenholz

Store og små, runde og firkantede. Der findes mange forskellige biler.

Se hvordan bilen har udviklet sig igennem tiden og nyd de mange tegninger af kendte bilmærker. Rigtig god til små bil-entusiaster.

Min lille bog om dyr Af Jo Rigg

Billeder af dyr du kan møde på bondegården, i zoologiskhave, i junglen, i skoven eller holde som kæledyr. Både nuttede og farlige dyr fra hele verden er med, der er nok at se på og lære at lave dyrelyde til.

Dyreunger - Den store rør og føl

Rør- og følebog med billeder af dyreunger. Giver børnene en idé om, hvordan det føles, når man aer en kaninunge, klapper en elefantunge eller en kalv. Illustrerer at dyr mærkes forskelligt afhængig af deres hud eller pels.


Tælle til ti og meget andet Bøger der sætter fokus på ord og begreber. Perfekte til nysgerrige børn, der vil lære mere om tingene i verden omkring dem.

Hvem er mindst? & Gæt hvem? Af Guido van Genechten

Hvem er mindst? Er perfekt til en lille gætteleg. Hvert opslag viser en tegning af et dyr, og bag en flap gemmer der sig et andet dyr, som samtidig er en del af det første dyr uden på flappen.

Gæt hvem?

Illustrerer fint det at værre større eller mindre. Hvilket også understreges af formatet. Bogen foldes ud og hver gang dukker der et mindre dyr end det forrige op bag hegnet.

Tæl med mus Af Jørgen Stamp

Lille kvadratisk og med kraftige sider, som let kan tørres af efter snavsede fingre har udpeget og

talt cafemus, arbejdsmus, cykelmus, musemødre med barnevogn og mange flere mus. Tallene fra 1 til 10. I kan også tælle med i Olines venner, som også indeholder supplerende findeopgaver eller Cirkeline - tæl til 10, hvor Cirkeline tæller forskellige ting i haven.

Min kæmpe store ordbog

Af Angela Wilkes Indeholder fotos af mange ting, som børn møder i deres hverdag og gerne vil lære at sætte ord på. Er inddelt i emner som kroppen, tøj, mad, køretøjer, dyr mm, samt lidt om farver, former og tal.

Mit legetøj Af Inger Tobiasen

Tegningerne er i klare farver, og hver side indeholder to til tre let genkendelige legesager. Billeder, med alt fra bidering og bolde til legoklodser, gør det let at sætte ord på de legesager, barnet møder i dagligdagen.

Blandede fortællebolsjer Lidt for enhver smag. Kan nydes i sofaen, på plænen, i sengen, gyngestolen, eller hvor det nu er hyggeligst at nyde en god historie.

Heksen Fie Fræk har højdeskræk Af Theo Olthuis

Heksen Fie Fræk flyver på kosteskaft. Hun suser af sted, men bliver syg og svimmel af højdeskræk. Piller kan ikke hjælpe Fie Fræk, men måske en cykel kan? Herlig historie på vers der rimer.

Find fisketyven, Snus! Af Anne Pedersen

Kurt og hunden Snus er kaldt ud. Fiskerens net er tomt. Mon de kan finde nok spor til at fange tyven? Kriminalroman for de mindste med minimal tekst, der sagtens kan stå ene, men også åbner mulighed for at snakke videre ud fra de lettere skæve illustrationer. Læs også Find skildpaddetyven, Snus!


Pigen der huskede det hele

En lille overraskelse

Af Kim Fupz Aakeson

Af Louise Yates

Endnu en skæv historie fra Kim Fupz Aakeson. Alle folkene i byen står tidligt op, vækker deres børn, giver dem havregrød, sender dem i børnehave eller skole og skynder sig på arbejde. Alt er travlt og forjaget, men pludselig en morgen har alle glemt, hvad de plejede at gøre og går forvildede rundt. Heldigvis kan en pige i byen huske alt – eller sådan cirka. Havregrøden bliver i hvert fald erstattet med lune boller med smør og marmelade.

I cirkusmanegen med alle de store dyr er den lille kanin helt sikkert den mindste. Næsehornet, giraffen, slangen, gorillaen, bjørnen og løven hjælper den lille kanin, som også har en tendens til at blive væk og dukke op igen de mærkeligste steder. Historien er et lille og sjovt cirkusstykke i sig selv.

Krage Af Leo Timmers

Stakkels krage er kulsort og alle de andre fugle er bange for ham. Krage har en plan. Først maler han sig som en mejse, så en parakit og så en finke, men lige meget hjælper det. Mon det nogensinde lykkes Krage, at bliver gode venner med de andre fugle? Om det at være anderledes med tegninger i enkle og klare farver.

Godnat, godnat med fjollet fårepjat Af Aison Ritchie

Kan man ikke sove, så kan man tælle får. Men det er ikke let, når fårene har andre planer. De vil ud på skøjter, køre ræs, stå på ski og spille bold. Fie kan slet ikke finde ro og få fårene til at opføre sig ordentligt. Mon det lykkes til sidst? Nyd de tottede fårs eskapader og de rimende vers.

Flere af samme slags Serierne om Totte og Lotte, Kaj og Alfons Åberg har begejstret mange børn. Her er et bud på nogle nyere serier med gode historier og skønne hovedpersoner.

Anton og de store lommer Af Lene Fauerby

Antons nye bukser har store fine lommer, og da han leger ovre ved Viktor, kører han rundt med biler alle vegne. Rundt omkring, op og ned af mors arm og nogle lige ned i lommen på Antons bukser. Mor opdager bilerne, da de skal af sted. Anton afleverer dem til

Viktor, men hvad mon mor har i lommen, da de kommer hjem? Der er skrevet seks små pudsige historier om den aktive dreng Anton.

Mille og Mulle i bad Af Pauline Oud

Mille og Mulle er i bad. De leger, får vasket hår og hjælper hinanden med at blive skrubbet rene. En god enkelt og sødt illustreret bog, der beskriver baderitualet. En del af Mille og Mulle-bøgerne er lavet i hård pap, som kan tåle ret hårdhændet behandling af de mindste. Kan man lide Mille


og Mulle, er der udkommet nogle med mere tekst for de 2-årige.

Willi har fødselsdag Af Kirsten Sonne Harild

Willi holder ridderfødselsdagsfest for hans venner. Pludselig er mor og far væk. Farfar ved ikke, hvor de er, men han har et kort fra en kidnappet prinsesse. Willi og vennerne drager nu ud for at rede prinsessen fra dragen. Mon det lykkes? Der findes otte historier om Willi og begivenhederne i hans dagligdag.

Olivia skal sove Af Katerina Janouch

Det er sengetid. Olivia er træt, hun rydder legetøjet op, klæder sig af og børster tænder. Så læser mor godnathistorie for hende til sidst. Olivia er en glad og kæk pige. Der er udkommet fem bøger om Olivia.

Det svinger.. Sang og musik bringer smilet frem hos store og små, og kan opfordre til sjov, leg eller hyggelig stemning alt efter humøret eller situationen. Et lille udvalg. Find mere på biblioteket.

Sange til dig – Sang, leg og kærlighed som start på livet (cd) Af Cecilie Engelbrecht Heick

Indeholder musik, sang og babyrytmik til de helt små. På dvd’en vises og forklares, hvorfor sangene fungere godt og hvordan de leges/udføres.

Fagtesange for de yngste (bog) Af Lisbet Stevens

Billedbog med kendte og mindre kendte børnesange, der synges mens forældre og børn bevæger fingre, arme, ben eller hele kroppen. Der er billeder, cd, tekst og en god forklaring af de forskellige fagter til hver fagtesang.

Min allerførste cd [lyseblå] eller [lyserød] (cd) Af Frank M

Blå eller lyserød indpakning, indholdet er det samme. Fire gode cd’er med kendte danske børnesange. Fra Mariehønen Evigglad, godnatsangen Solen er så rød mor, over julesange til Per Syvspring, som sangleg, hvor legens fagter er forklaret i medfølgende teksthæfte.


Hjemmekino for de små Animerede film, som du og dit barn kan nyde sammen i sofaen. Enkle og lette at gå til.

Lille Prinsesse

Lille prinsesse bor i et slot sammen med sin far, kongen, og mor, dronningen. Lille prinsesse er konstant i gang med noget. Hun går på oplevelse og kan godt være en kende stædig. Der er lavet fem film, som hver indeholder flere historier, der bygger på Tony Ross kendte børnebøger om den lille prinsesse, hvis titler ofte starter med: Jeg vil ha’…

Byggemand Bob - i det vilde vesten

Byggemand Bob drager i denne film til Kaktuskøbing i det vilde vesten. Sammen med vennerne og Rio Rogers, hendes hest Dollar og ladvognen Jackaroo, oplever de nogle spændende eventyr. Der er udgivet over et dusin film om Byggemand Bob.

Minisekterne

Minisekterne er computeranimerede insekter, der i deres opførelse minder lidt om rigtige insekter. Historierne har fået et lille tvist, som gør dem søde og ret sjove at se f.eks. forsøger den sultne edderkop at fange den hurtige flue ved at lave en alternativ ostefælde. Filmene er korte og let forståelige, selvom de er uden tale. Du kan finde mange flere film på biblioteket bl.a. Fannys fødder, Postmand Per, Mumitroldene, Pingu, Bamse mm.

En lille ”gamer”? Børn elsker at efterligne forældrene og vil også gerne klampe med tasterne på tastaturet. Der findes både spil og hjemmesider, hvor børnene kan prøve deres første klik med musen. Det kræver dog hjælp og assistance fra forældrene, indtil børnene har lært teknikken og er bekendte med spillet/siderne.

Silke, Pixelines lillesøster – Syng, leg og lær (pc-spil)

Sammen med Silke kan barnet lege med farver, former, tal og bogstaver. Der er små tegnefilm med sange fra De små synger, samt huskespil og puslespil.

Prøv også: Silke, Pixelines lillesøster - hønsefødder og gulerødder.

pegebogen.dk

Meget enkel hjemmeside til de mindste, hvor barnet via piletasterne og mellemrumstasten let kan gå på opdagelse, og se billeder og høre lyde fra alverdens dyr og ting fra deres hverdag. Kan også benyttes til de helt små, når stemmen svigter efter at have sagt Mææ, eller Muhh en hel aften.

dr.dk/oline

Forskellige små og lette spil målrettet mod de små børn med kendte figurer fra TV bl.a. Pipungerne, Kaj & Andrea og Oline.


Til mor & far

Det er en stor ting at blive far eller mor, og der popper løbende spørgsmål op. På biblioteket kan du hente hjælp til afklaringen af disse spørgsmål. Her er et par smagsprøver.

Gyldendals bog om barnet Af Anna Louise Stevnhøj (61.39)

Opslagsbog med nyttige informationer, der strækker sig fra graviditeten, over fødslen og derefter følger barnets udviklingsperioder op til barnet bliver 4 år. Skal ikke læses fra A til Z, men registret gør det let at finde information om alt fra amning, småsygdomme og pasning.

Små fingre fortæller Af Mie Raunsmed Svane

Let og overskuelig bog med babytegn, som forældre kan benytte, når de snakker med mindre børn, som endnu ikke har lært at tale. Et babytegn kan f.eks. være, når man aer sig på maven for at signaler mad eller mæthed. Ideen er, at babytegnene åbner nye muligheder for kommunikation barn og voksen imellem.

navlestreng.dk

Hjemmeside for den nybagte mor, der gerne vil deltage i et online netværk eller dele oplevelser med andre mødre. Indeholder en masse relevante artikler og ekspertblogs fra f.eks. en barselcoach.

Leg med din baby 0-12 måneder Af Mette Vainer Wegloop og Lone Spliid (61.265)

Indeholder gode ideer til lege og aktiviteter, som forælder og det lille barn kan more sig med sammen, og som naturligt stimulere barnets fysik og motorik. Bogen indeholder bl.a. sanglege, kolbøtteleg mm.

Bøger kan f.eks. pirre fantasien, lege med sproget, åbne op for nye spændende universer og lægge op til dialog dig og dit udforskende barn imellem.


Udarbejder: Lea Korshøj Christensen Omslag: Runa Steppinge Illustration Udgiver: © Biblioteksmedier as, Ballerup 2009 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.: 47210908

http://horsensbibliotek.dk/files/2009/11/barnets-foerste-aar  

http://horsensbibliotek.dk/files/2009/11/barnets-foerste-aar.pdf