Page 1

PA C K TRANS 2013. XII. évf. 1. szám • Ára: 2898 Ft/év

Csomagolási,

anyagmozgatási,

logisztikai

szaklap


www.transpack.hu www.trans

Tartalomjegyzék

Kedves Olvasóink!

Aktuális Lapzártától lapzártáig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4.

Pályázati aktualitások . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

6.

A borászatok szakkiállítása januárban . . . . . . . . . . . . . . .

15.

Ismét benchmarkolt a Mikulás – Erõsödött a hazai cégek felelõsségvállalása . . . . . . . . .

28.

A kiállítás, mint marketingeszköz . . . . . . . . . . . . . . . . .

40.

Vállalkozások biztosításai . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

42.

Keresõoptimalizálás, avagy a sikeres weboldalak titka . . . . . .

48.

Csomagolás Pack- Pakk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8. Barrier megoldások . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14. Csomagolási papírhulladék, mint energiaforrás . . . . . . . . . . .

20.

Az egyéni védõeszközök használata a földrajzi helyzettõl is függ – Gazdag országokban értékesebb az ember? . . . . . . . . .

22.

Hungarikumok csomagolása – A Halasi Csipke. . . . . . . . . . .

24.

Új piaci lehetõségek: hullámtermékek digitális gyártása . . . . . .

32.

Megjelentek a hulladéktörvény végrehajtási rendeletei, az év elsõ napjától hatályos szabályok a tavalyi utolsó Magyar Közlönyben olvashatóak, most csak idézni és kommentálni szeretném. …a csekély mennyiségû csomagolószert leszámítva, a gyártó köteles visszavenni a csomagolóanyagot. A hulladékká vált csomagolóanyag 55 százalékát anyagában hasznosítani kell. …a forgalmazó is köteles visszavenni a csomagolóanyagot, amennyiben az üzlete legalább 500 négyzetméteres. …a gyártó nemcsak az általa forgalmazott, hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezéseket köteles átvenni, hanem más gyártó termékeit is. Ekkor feltétel az, hogy a más gyártó berendezése jellegében és funkciójában azonos legyen az átvevõjével. A gyártó a forgalmazótól is köteles átvenni az annak felajánlott termékeket, továbbá az viseli a kezelés költségeit is. Illés Zoltán környezetügyért felelõs államtitkár szerint a jogszabály rendelkezései végre arra ösztönzik az ágazat minden szereplõjét, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen az országban. „A törvény korszakalkotó, hiszen a hulladékgazdálkodás területén érvényes EU-s elvárások és irányelvek most elõször érvényesülnek hazánkban”. Ennek igazolására várjuk a gyakorlati tapasztalatokat… Addig pedig egy elrettentõ „hulladékgazdálkodási” példával szemléltetem a nagyvilág különbségeit: Mauritániában betiltották a nejlonzacskót. Nyilvánvalóan nemcsak hulladékkezelésre, de szemléletváltásra is szükség lenne az afrikai országban, ugyanis a hulladékok már ellepték az országot, sõt az állatállományra nézve katasztrófát jelentenek. A városokat ellepte a lakossági hulladék, elsõsorban a nejlon reklámtáskák okozzák a fõvárosban a 70%-os hal-, szarvasmarha- és juhpusztulást, amit az évi 56.000 tonna mûanyaghulladék okoz.

Nyomdaipar Új lehetõségek a nyomdák és a megrendelõk kapcsolat rendszerében . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16. Értéknövelõ mûvészeti elemek I. – A kaligráfia . . . . . . . . . . .

18.

Magas minõségû nyomdatermékek . . . . . . . . . . . . . . . . .

29.

Anyagmozgatás – Logisztika Rend a lelke mindennek – Pagát . . . . . . . . . . . . . . . . . .

26.

Az egységrakomány rögzítése. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30. RFID technológia a logisztikában . . . . . . . . . . . . . . . . . .

34.

Hatékonyság és folyamatbiztonság – Raktár-navigáció szûkfolyosós raktárakban . . . . . . . . . .

36.

Az elsõ sorozatban gyártott targonca hódít a magas minõségû tervezésével – A STILL RX 70 Hibrid elnyerte a német környezetbarát tervezés „Öko-Design“ díjat . . . . . .

46.

Wedco immár több mint 20 éves . . . . . . . . . . . . . . . . . .

49.

Következõ lapszámunk várható megjelenése: 2013. március 27.

A környezetvédelmi minisztérium, több civil szervezet és az ENSZ Fejlesztési programja már évek óta a biológiailag lebontható anyagból készült táskákat népszerûsíti, de nem ért el átütõ eredményt, ezért ma már a nejlontáska gyártók, importálók, sõt a felhasználók is akár egy év börtönbüntetésre számíthatnak. Mi a törvények, õk pedig a hulladékok között próbálkoznak eligazodni, túlélni. Aktuális lapunkban a környezetvédelem mellett szokásunkhoz híven csomagolásról és logisztikáról is igyekszünk tájékoztatást adni, borászati összeállításunkkal pedig a Szõlészet és Pincészet Kiállítás látogatóinak jártunk a kedvébe, reméljük sikerrel. Hasznos olvasást kívánok! Sándor Ildikó, fõszerkesztõ 2013/1.

3


www.transpack.hu

Lapzártától lapzártáig

Göngyölegtisztítás és raktározás Hatvanban

A 11.000 m2-es, 4 csarnokból álló raktárkapacitását bõvítette további 5.000 m2-rel a Mader Logisztikai Központ Hatvanban, így az összesen 3,5 millió eurós beruházással a konszignációs raktárak mellett a göngyölegtisztító kapacitás is tovább növekedett. Az óránként 600 láda, rekesz, mûanyagraklap tisztítására alkalmas technológia alapja a környezettudatos szemlélet, mivel a göngyölegtisztításhoz és víztisztításhoz szükséges energiát 2 gázmotor biztosítja, a vizet pedig az esõvíz gyûjtõ ciszternák szolgáltatják. A többször használatos göngyöleggel dolgozó hazai szolgáltatók, gyártók és forgalmazók körében 2007 óta érhetõ el a Nyugat-Európában már gyakorlattá vált göngyölegtisztítás. A Bosch, Teva és Continental nagyvállalat mellett a kkvszektor számos tagja a készáru és alapanyag tároláson, valamint más egyéb logisztikai szolgáltatásokon túl ezt a szolgáltatást is igénybe veszi Hatvanban. A göngyölegtisztítás további részleteirõl a Transpack következõ számában részletesen beszámolunk Olvasóinknak, addig pedig a www.mader-logistik.com oldalon vagy Radosza Rico kirendeltségvezetõ e-mail: rico.radosza@mader-logistik.com által kaphatnak bõvebb felvilágosítást. (Forrás: Szerk.) A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj meghirdetése

A Magyar Innovációs Klub találkozójára 2012. december 11-én került sor, a Magyar Tudományos Akadémia Kodály Termében. A találkozón a Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával közösen – 21. alkalommal tette közzé a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Új ügyvezetõ igazgató a magyarországi DHL Global Forwarding élén

A Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, a DHL Global Forwarding új ügyvezetõ igazgatót nevezett ki magyar vállalata élére. Rezsek Zoltán négy év után tért haza Oroszországból, ahol ugyancsak a DHL Global Forwarding ügyvezetõ igazgatói pozícióját töltötte be. Vezetése alatt az orosz DHL Global Forwarding jelentõs eredményeket ért el, és számos szakmai elismerésben részesült. A szakember külföldön szerzett tapasztalatait januártól Magyarországon kamatoztatja, elsõsorban a vállalat piaci pozíciójának további erõsítésében és a partnerkapcsolatok megszilárdításában. Rezsek Zoltán több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a logisztika területén. 1995-ben csatlakozott a DHL Express üzletágához, majd az Emery Worldwide Magyarország Kft.-nél és az Exel Global Logistics Kft.-nél folytatta pályafutását. 2002 óta ismét a DHL csapatát erõsíti. Az év legjelentõsebb innovációját elismerõ Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedõ innovációs teljesítményeket további hat kategóriában is díjazzák: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai. A legeredményesebb, 2007 után alapított innovatív mikro-vagy kisvállalkozás pedig a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Különdíját nyeri el. Az elmúlt évben végzett innovációs fejlesztésekkel 2013. február 6-ig lehet pályázni, a díjak ünnepélyes átadására 2013. március végén kerül sor az Országházban. A legfrissebb innovációs felhívás ismertetését követõen a 2011. évi innovációs díjat nyert vállalkozások mutatták be cégük 2012. évi tevékenységét. (Forrás: Eiler Olga)

A Deutsche Post DHL Global Forwarding üzletága a világ vezetõ légi és az egyik legjelentõsebb tengeri szállítmányozója. Hozzávetõleg 30.000 munkavállalója biztosítja, hogy küldemények széles skálája jusson el ügyfeleihez a világ több mint 150 országában és területén. (Forrás: DHL)

Rezsek Zoltán, DHL Global Forwarding 4

2013/1.


www.transpack.hu

„Egy környezetvédõ hulladékos” Környezetvédelmi elhivatottságról és hulladékkezelésrõl beszélgettem Kádár Lászlóval, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezetõjével. – Mi a feladata egy hulladékkezelõnek? A hulladékok begyûjtése, szelektálása, bálázása és a feldolgozóhoz való elszállítása. Ez elsõsorban gyártásközi hulladékot jelent, legyen az vas, lemez, színesfém, fólia, papír, üveg, de vállaljuk a veszélyes hulladékok (akkumulátor, elektronika, ónsalak) kezelését is, és nyitottak vagyunk természetesen a lakosság újrahasznosítható hulladékai iránt is. – A hulladék kezelésük egyik szegmense az iratmegsemmisítés. Milyen sikere van az új szolgáltatásuknak? A nagy teljesítményû Orwak S16.50 iratmegsemmisítõvel, 6x50 mm-es vágási méretben tudunk nagy tételben is munkát vállalni, garantálva, hogy innen egybõl a hasznosítókhoz kerül a papírhulladék, teljesen kizárva idegen hozzáférését a bizalmas iratokhoz. – Mi alapján választanak a vállalkozók hulladékgazdálkodó szolgáltatót? A termelés velejárója a gyártásközi hulladék, aminek problémáját napi rendszerességgel kell megoldania a kisvállalkozónak és egy nagyvállalatnak egyaránt. Mint minden ágazat, ez is egy árérzékeny piac, ahol a logisztikai költségek azonnal jelentkeznek, de a döntés meghozatalakor elõször a szolgáltatás garantált színvonaláról és a referenciákról érdeklõdnek a partnereink. – Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, hiszen önként vállaltak az ISO minõsítésen felül is szabályozást. Miért? Az unió környezetvédelmi szimbóluma az EMAS, gyakorlatilag a környezetirányítási rendszerek etalonja. Így hitelesen tudjuk kommunikálni szemléletünket, és ezt így nemcsak mondani, de garantálni is tudjuk. Egy EMAS logó a bizalmat, az átláthatóságot és a környezettudatosságot képviseli. Mi hazánkban harmincadikként, a hulladékkezeléssel foglalkozó magyar vállalkozások közül pedig elsõként vállaltuk ezt a minõsítést és természetesen hosszú távú betartását is. – Új telephelyük építésekor is már ezeket a szempontokat vették figyelembe. Hogy néz ki egy környezettudatos vállalkozás telephelye a XX. században? Már több mint egy éve az új telepünkön dolgozunk, aminek megtervezésekor is figyelembe vettük valóban a környezetterhelés minimalizálását: a szigetelt, korszerû légtechnikával szerelt épületekben az energiát napkollektorok biztosítják, a telep teljes megvilágítását pedig 10 és 15 wattos ledlámpák adják. – Köszönöm a beszélgetést, Olvasóink pedig telephelyükön (6034 Helvécia, Gazdasági dûlõ 11.) és az alábbi elérhetõségeken fordulhatnak Önökhöz bizalommal: 06-76/423-824, kadar@kadarkft.hu, www.kadarkft.hu. Sándor Ildikó

2013/1.5


www.transpack.hu Somogyi Tibor – Berkes István Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda - Bábolna

Pályázati aktualitások Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent pályázati lehetõségek közül az elõzõ számban a Telephelyfejlesztés (DAOP-1.1.1./E-12, ÉAOP-1.1.1/D-12, KDOP-1.1.1/C-12) elnevezésû pályázati kiírással ismertettük meg a kedves olvasókat. E havi cikkünkben egy nem rég megjelent, de igen népszerû pályázati lehetõségrõl adunk rövid ismertetõt. Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása (KEOP-2012-5.5.0/A) A pályázati konstrukció célja:

Az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozása az energetika teljes vertikumában, azaz az energia termelése, elosztása, szállítása és a végfelhasználás területén. A pályázatok benyújtásához elõzetes regisztrációra van szükség. A projekt területi korlátozása:

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne Magyarország teljes területe. A pályázók köre:

1. Vállalkozás 2. Költségvetési szervek és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek 3. Nonprofit szervezet Jelen konstrukció keretében konzorciumok és önálló gazdálkodási jogosultsággal nem rendelkezõ szervezetek nem pályázhatnak. A pályázatok benyújtása legkorábban a meghirdetéstõl számított 40. napot követõen lehetséges. A pályázati kiírás keretében támogatható tevékenységek köre:

1. Az épületek hõ technikai adottságainak javítása, hõ veszteségének csökkentése a felújításban érintett épület, épületek, vagy egymással érintkezõ épületekbõl álló épületcsoport egészén. 2. Intézmények fûtési, hûtési és használati meleg víz rendszereinek korszerûsítése, illetve a vállalkozások nem termelési célú fûtési, hûtési és használati meleg víz rendszereinek korszerûsítése.

6

2013/1.

3. Világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása. 4. Közvilágítás energiatakarékos átalakítása. A fenti 1,2,3 pontok szerinti tevékenységek egymással szabadon kombinálhatók. A vállalkozások esetében jelen konstrukcióban a felsorolt támogatható tevékenységek megvalósításához kizárólag csekély összegû (de minimis) támogatás nyújtható. A támogatás mértéke:

Mikro-, kis- és középvállalkozás esetén a támogatás maximális mértéke 60%. Többségi állami/önkormányzati tulajdonú vállalkozás esetén a támogatás maximum 60%. A pályázóra vonatkozó további feltételek:

1. Csak olyan projektek támogathatóak, amelyek abszolút értékben csökkentik hazánk üvegházhatású gázok kibocsátását. 2. A beruházás pénzügyi megtérülési rátája 0,50% és 15% közé esik. 3. A projekt megvalósítása során kötelezõ mûszaki ellenõr alkalmazása. 4. Nem nyújtható támogatás olyan beruházáshoz, amely nem csökkenti a fosszilis energia felhasználást.

5. Csak olyan épület energiahatékonysági beruházása támogatható, melyet a pályázat benyújtásának évében, és az azt megelõzõ 3 évben rendeltetésszerûen használtak. 6. Nem nyújtható támogatás olyan fejlesztés megvalósításához, amelyik 1.000 m2-ert meghaladó hasznos alapterületû kereskedelmi létesítmény energiaellátásához kapcsolódik. 7. A projekteknek energetikai auditon kell alapulniuk. 8. A fejlesztés elõtt és a projekt befejezésekor épületenergetikai tanúsítványt kell készíteni. Jelen pályázat keretében a támogatás összege vállalkozás esetén minimum 1 millió Ft, maximum 50 millió Ft. A pályázónak a támogatáson felüli részt saját forrásként kell igazoltan biztosítani. A pályázat 100 pontos kiválasztási kritériumot is tartalmaz. Pályázati hírek, információk

A fenti pályázattal párhuzamosan az alábbi pályázat is megjelent: Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva (KEOP-2012-5.5.0/B) Ismételten kiírásra került a GOP2012-2.1.1/B. pályázat. Az Új Széchenyi Terv keretében újra megjelent a „Komplex vállalati technoló-


www.transpack.hu gia-fejlesztés mikro,- kis- és középvállalkozások számára”címû (GOP-2012-2.1.1./B kódszámú) pályázat. A pályázati kiírás az NFÛ honlapján megtalálható. Meghosszabbították a GOP-20112.2.1. és a GOP-2011-2.1.1./M kódszámú pályázatok beadási határidejét. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a „Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása” címû (GOP-2011-2.2.1 kódszámú), valamint a „Mikro vállalkozások fejlesztése” címû (GOP-2011-2.1.1/M) kódszámú pályázati

Jogcím

Beadási határidõ

kiírások beadási határidejét 2013. február 28-ig meghosszabbította. II. Jelenleg futó és várható pályázati lehetõségek

Ebben a rovatban a következõ hónapokban aktuális, az iparág és az újság célközönsége számára releváns néhány pályázati lehetõségre hívjuk fel a figyelmet. Az alábbi táblázat a legnépszerûbb gazdaságfejlesztési pályázatokat mutatja. A felsorolt jogcímeket az említett szempontok szerint önkényesen ragadtuk ki az Új Széchenyi Terv széleskörû lehetõségeibõl.

Támogatás %

Támogatás MFt

Támogatott tevékenységek köre

1-10 MFt

Eszközbeszerzés, információs-technológia fejlesztés, ingatlanvásárlás, felújítás, bõvítés

Hitellel kötelezõen kombinálandó pályázati lehetõség. Folyamatos bírálat, jogosultsági kritériumok alapján. KMR-ben 2012.03.29.-tõl felfüggesztve!

1-50 MFt.

Épületek hõ technikai adottságainak javítása, fûtési és meleg vízrendszerek korszerûsítése

Elõzetes regisztráció szükséges. Pontozásos kiválasztási kritériumot is tartalmaz.

1-50 MFt.

Energiahatékonyság fokozása valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombinálva

Elõzetes regisztráció szükséges. Pontozásos kiválasztási kritériumot is tartalmaz. Folyamatos bírálat a jogosultsági kritériumok alapján. KMR-ben nem támogatható!

Egyéb információ

Mikro-vállalkozások fejlesztése

2011.03.01-2 013.02.28.

Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása

2013.01.212013.12.31.

Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

2013.01.21.2013.12.31.

Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára

2012.12.15-2 013.02.28.

40%

5-150 MFt

Eszközbeszerzés, információs-technológia fejlesztés, infrastrukturális és ingatlan beruházás

Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása

2011.07.01-2 013.02.28.

40-50%

1-10 MFt

Információs technológia-fejlesztés, tanácsadás igénybevétele

Folyamatos bírálat a jogosultsági kritériumok alapján.

Mikro-, kis-és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása

2012.08.012013.03.15.

3-20 MFt

Tanácsadás igénybevétele, marketing munkatárs bérköltsége, piacra jutás támogatása

A pályázatok elbírálása a beérkezés sorrendjében történik, a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret kimerüléséig.

45 %

60 %

60 %

50 %

2013/1.7


www.transpack.hu Eiler Olga

Pack-pakk Borcsomagolások a nagyvilágból A borászok és a borkereskedõk már régen felismerték, hogy a belbecsen kívül mennyire fontos a külcsín. Valamikor volt a hordó, a demizson és a borosüveg, napjainkban gazdag a borcsomagolás kelléktára. Hordóból és borosüvegbõl egyaránt nagy a választék, sõt új csomagolóeszközök is megjelentek. A borospalack külsõ megjelenése a piaci versenyben belföldön és külföldön egyaránt nagyon fontos. A palack formája és különösen a címkék grafikája adja meg a bor arculatát és gyakran ennek alapján figyel fel rá és választ a vevõ. A gazdag választékból kiragadtunk néhány érdekességet. Bogyólé címkeverseny

A Vylian Szõlõbirtok és Pincészet a franciaországi beaujolais nouveau borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd életre robban, erre utal a bogyólé megnevezés is. A név rendkívül találó mert ráadásul hangzása a beaujolais-hez (bozsolé) hasonló. (Franciaországban a Beaujoalis Nouveau divatja a XIX. században kezdõdött, a Beaujolais Nouveau vörös újbor, amelyet néhány héttel a szüret után palackoznak és minden év november harmadik csütörtökén kezdik forgalmazni, különbözõ programok kíséretében.) A november az újbor ünnepe, melyet minden évben Bogyólé mûvészi címkepályázat, nagyszabású kiállítás és újborkóstolás kísérnek. A Vylian minden évben címkepályazaton választja ki a Bogyólé címkéjét. A Vylian Pincészet 2012-ben ünnepelte 20 éves fennállását és a 8.-ik Bogyólé

Fotó: Vylian 8

2013/1.

címkepályázatra került sor, amelyre119 pályázat érkezett. A Vylian nyertes Bogyólé címkéje vidám, kedves, sõt még a világ jobbá tételére is hivatott. A grafika az emberi összetartás és összetartozás fontosságának gondolatai közben fogant egy fiatal festõ lány Szakál Éva fejében, aki ötletes alkotásával megnyerte a 2012-es címkepályázatot. A Pécsi Tudomány Egyetem Mûvészeti Kar diploma elõtt álló, festõ szakos hallgatójának címkéje került a húszezer Bogyólé 2012 palackra, amely mellé ötvenezer forint alkotói díj és két nagy karton Bogyólé járt nyereményként. A Vylian Pincészet az AWC Vienna nemzetközi versenyen a „Best national

Fotó: A’CAPELLA

producer of the year 2012 – Ungarn” címet nyerte el (Az Év legjobb termelõje Magyarországon) valamint nyolc boruk nyert díjat. Az A’CAPELLA szõlõbirtok arculatváltása

Ábrahámhegyen a badacsonyi Borvidéken 1 hektáros területen alapították az A’CAPELLA Szõlõbirtok és Bormûhelyt 2008-ban. Az A’CAPELLA név utal a borász hangmérnök, zenész múltjára, illetve az Ábrahámhegy településkép részéhez szervesen tartozó kápolnákra, de szimbolizálja a borkészítés kézmûves jellegét is. Az a’ Capella Szõlõbirtok nyílt pályázatot hirdetett 2011-ben egyéni és professzionális


www.transpack.hu KERESSEN BENNÜNKET! SZÍVESEN BEMUTATJUK A KÉSZÜLÉKET! www.b-mark.hu • info@b-mark.hu

… és Ön hogyan csomagolja termékeit?

alphaJET MONDO az ELBÛVÖLÕ Egyszerû, Mûködik, a Legjobb

Kíváncsi ajánlatunkra? Ipari tintasugaras feliratozók Termoszalagos felülnyomók Digitális termoszalagos nyomtatók Lézer jelölõ berendezések PinStamp gravírozó berendezések Címke nyomtatók • Kellékanyagok, klisék

Ipari, kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 6725 Szeged, Rákóczi u. 70.; E-mail: info@b-mark.hu Tel.: 62/541-514; Fax: 62/541-515

LÉGPÁRNÁS FÓLIA TETŐFÓLIA • SÍKFÓLIA

CSOMAGOLÁSTECHNIKAI MEGOLDÁSOK

www.amcokft.com

GYÁRTÁS

Légpárnás fólia termékeink Európa szerte ismertek és elismertek. Telephely: SAJÓSZÖGED, Vállalkozói Park u. 12. Tel./Fax: 49/442-306 • Tel.: +36-70/38-966-38 whist@t-online.hu

www.whist.hu

AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. Több mint 20 éve az Ön Partnere a Csomagolásban! 1117 Budapest, Budafoki út 111-113. Tel.: 06-1-204-4368; Fax.: 06-1-204-4367 VÁSÁROLJON WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.csomagologep.eu 2013/1. 9


www.transpack.hu alkotók számára logójának és arculatának megtervezésére. A pályázat célja a családi vállalkozás filozófiájához illeszkedõ, korszerû arculat kidolgozása. A nyertes pályamû tulajdonosa a díj elnyerése mellett a pincészet borszortimentjének címketervezési feladataira is kaphat szerzõdéses megbízást. A pályázatra több mint 100 pályamû érkezett, amelyeket 2012 márciusában bíráltak el. A pályázat nyertese az 1. helyezett: Barabás Imre Leó grafikusmûvész. Különösen figyelemreméltó az A’CAPELLA emblémájának megalkotása, amelyben Ábrahámhegy három három kápolnájának homlokzata jelenik meg. Az arculatváltás megvalósult, az új címkéket és az új nyomtatványokat bevezették, a tulajdonosok elégedettek. Boroscímke pályázat

Az Erzsébet téri Akvárium Klubot és Design Terminált mûködtetõ Forum Hungaricum Nonprofit Kft. és a Hybridart 2012 nyarán írt ki pályázatot, amelyet így hirdettek meg: Cégér – Jó bornak tervezz címkét! A cél a fiatal dizájnerek és a borászok közti kapcsolat megteremtése, valamint a mûvészet és a gasztronómia összekapcsolása volt. A 40 évesnél fiatalabb grafikusok számára kiírt pályázatra 225-en jelentkeztek, a második fordulóba a tíz a tíz legjobbnak tartott pályamû került. Bogányi Gergely 25 éves grafikus nyerte a „Cégér – Jó bornak tervezz címFotó:Bogányi két!” elnevezésû pályázat elsõ díját és az azzal járó egymillió forintot. A gyõztes címketerv egy fiatal móri borász, Csetvei Krisztina 2012-es Királyleányka borához készült. Úgy közelítettük meg a királyleányka bort, mintha az egy személy lenne, akinek a részére ruhát tervezünk – így jellemezte Csetvei Krisztina móri borász a Bogányi Gergely grafikussal végzett közös munkát. A Királyleánykát a borász választotta, de a megvalósult címketerv a grafikus ötlete volt.

10

2013/1.

Bor italos dobozban

Fotó: Pro Carton

Fotó: Rexam

A Rexam az italos dobozok piacvezetõ gyártója, 60 Milliard dobozt gyártanak évente, elsõsorban Europában, az USAban és Dél-amerikaben. A 2009 évi London International Wine Fair, londoni borkiállításon mutta be a Rexam elõször az italosdobozba töltött bort. Az elõzetes tanulmányok alapján a Rexam a fogyasztói szokások megváltozása miatt bízott az italos dobozos bor sikerében. A dobozos borcsomagolások bevezetésekor elsõsorban a fiatalabb korosztályra gondoltak valamint az egyszemélyes háztatásokra. A környezetvédelem szempontjából is elõnyös a fémcsomagolás, mert könynyen reciklálható és a csomagolás tömegének részaránya és térkihasználása is kedvezõbb. A kiállításon a német Guy Anderson Wines új „CanCan” bormárkáját mutatták be. A sikeres londoni bemutatkozás óta évrõl évre egyre több márkatulajdono választja az italos doboz csomagolást. Az elsõk között vol a Wild Pelican bormárka, amely az új csomagolással sikert aratott.A dobozokat 200, 250 és 335 ml-es töltõtérfogathoz gyártják. Napjainkban már szerte a világon elterjedt a borosdoboz az Egyesült Államoktól Ausztráliáig számos márkatulajdonos felismerte elõnyét és egyre többen vezetik be. Az Accolade Wines ausztráliai multinacionális borkereskedõ sikerrel vezette be a borosdobozokat. Az Accolade 2011-ben a „Sparkling Collection” habzóbor sorozatát 250 ml-es borosdobozban hozta forgalomba.

Stora Enso kartonjából készült, speciális formája kedvezõ, a megrendelõ meg volt elégedve. Végül még a vevõtájékoztatót is a doboz felületére nyomtatták. A csomagolás formája különleges és érdekes, optikai hatása felkelti a vevõk figyelmét, mivel feltûnõ és jól mutat a polcokon. Az elegáns, karcsú forma a benne lévõ bor jellegét is hangsúlyozza. A Pro Carton verseny zsûrije a csomagolás különleges és figyelemfelkeltõ megjelnését értékelte valamint azt, hogy jól megfogható és kezelhetõ. A 2011 évi Pro Carton versenyen az italok kategóriájában a doboz díjat nyert. Bag-in-Tube® BIT

A Smurfit Kappa fejlesztési eredményét, a Bag-in-Tube® innovatív folyadékcsomagolást viszonylag gyorsan bevezet-

Mauro Chardonnay Bag in Box-ban

Az Oenoforos AB márkatuljdonos felkérésére a Boxmarche a csomagolás gyártója olyan forma kialakítását tervezte, amely különbözik a Bag in Box sztenderd dobozoktól. A design és a szerkezet kialakítása hat hónapot vett igénybe. A feltétel az volt, hogy az új csomagolásnak be kell férnie a hûtõszekrénybe. A különleges kartondoboz grafikáját a megrendelõ a ciprusi Oenoforos borászat tervezte. Az új doboz a

Fotó: BOERI


www.transpack.hu ték borcsomagolásokhoz. A Bag-in-Tube® egy papírhenger, amelynek fémbõl készült alja és fedele van. A hengerek 13 féle átmérõvel és különbözõ magassággal készülnek. A papírhengerben kétrétegû mûanyagtasak van, amelybõl Vitop® csappal lehet a bort kitölteni. A Bag-in-Tube® védi a bort az oxigéntõl és a fénytõl. A henger teljes palástjára kedvezõen lehet 10-12 színnel nyomtatott mutatós grafikát elhelyezni, ami az eladás helyén különösen elõnyös. A henger alja és fedele bármely színnel és prégeléssel dekorálható. A csomagolás tetejére vagy a henger oldalára mûanyag fogantyút is lehet szerelni. A BIT csomagolás különösen alkalmas ajándékozásra. A felnyitás után a bor tovább megõrzi minõségét, még 6-8 hétig, mivel nem éri a levegõ oxigénje. Általában 3 literes töltõtérfogatot alkalmaznaka borhoz, ami 4 darab 750 ml-es üvegnek felel meg. A csomagolás a meglévõ félautomata vagy automata töltõgépekkel tölthetõ. A Bag-inTube® reciklálható.

A Jean-Jean különleges borosüvegeg

A Jean-Jean francia borkereskedõ céget 1870 ben alapította Maurice Jeanjean. A Jean-Jean családi vállalkozás a Languedoc Roussillon borvidék borait értékesíti. A választékot folyamatosan bõvítik, már bio boraik is vannak. A borkereskedõ cég már 5 generáció tapasztalataival rendelkezik. A tulajdonosok jól ismerik a termelõket és boraikat. A tulajdonosok tehetsége és tapasztalata valamint a cég filozófiája révén a Jean-Jean sikeres. A régióból a legjobb borokat választják és forgalmazzák. A csomagolás terén kedvelik az újat, a hagyományos borospalackok mellett bátran választottak boraikhoz egy nem mindennapi borospalackot, amelyben egy egész borcsaládot forgalmaznak.

Csapolt bor

Az osztrák Vom Fass Wein cég valódi csapolt bor készítésére kínál acélhordókat és Keggy tartályt. Különösen nagyobb társaságok borozásához, partyk esetén érdekes meglepetés és a vendéglátó számára roppant kényelmes ez a megoldás. A frissen csapolt bor megfelelõen hûtött állapotban és habosan kerül a poharakba. A hordók és a hozzátartozó szerkezet kölcsönözhetõ a cégtõl, tehát nem kell feleslegesen megvenni. Az egyszerû kezelést megmutatják. Külön kérésre lehûtik a bort a megfelelõ hõmérsékletre. Valószínûleg nagy az érdeklõdés a kényelmi csomagolás iránt, mert l0 nappal elõbbi igénybejelentést kérnek. Az alábbi fajtákból lehet választani: 10 vagy 20 literes acélhordók, 12,5 literes Keggy, dekoratív üvegballonok.

Fotó: Vom Fass Wein

Fotó: Jean-Jean 2013/1.11


www.transpack.hu

12

2013/1.


www.transpack.hu

2013/1.13


www.transpack.hu Kiss Rozália

Barrier megoldások Az élelmiszer csomagolások eltarthatósági idejének meghosszabbítása, ezáltal nagyobb termékbiztonság elérése állandó célkitûzés a csomagolások gyártói részérõl. Az eltarthatósági idõ meghosszabbításának egyik módja, ha a csomagolóanyagoknak jobb a záróképessége, vagyis jobb a vízgõz-, oxigén, aromazárásuk és jobb fény elleni védelmet tudnak biztosítani. másik két réteg BOPET egyenként 12 µ vastagságú, az egyik fémgõzölt. A jó anyagválasztással és ezzel az integrált gyártási folyamattal kb. 40% költségcsökkenést lehet elérni. A jövõ – nanotechnológia

Költségcsökkentés megfelelõ fólia választással

Viszonylag egyszerû módszer a mûanyag fóliák záróképességének növelésére a fémgõzölés. Az ismert gépgyártó, a Brückner kifejlesztett fémgõzölésre egy berendezést, amivel hasonló jó oxigénzárást lehet elérni, mint egy záró polimer réteg alkalmazásával. Az ultra magas barrier értékekkel rendelkezõ fémgõzölt fóliák lényesen költségtakarékosabb megoldások, mint az alumínium tartalmú társítások, nem is beszélve arról az elõnyrõl, hogy gyártásuk során a széndioxid kibocsátást 75%-kal lehet csökkenteni. A gyártási költségek is csökkennek a laminálási mûvelet elhagyásával. A társított fólia hagyományos elõállítása többféle mûvelettel történik: 1. az alapfólia (BOPP, BOPET, BOPA) extrúziója, 2. az alapfólia fémgõzölése, 3. a hegedõ réteg

14

2013/1.

(PE, PP) extrúziója, 4. a hegedõ réteg és az alapfólia kasírozása. Nemcsak az alapfólia vastagságának csökkentésével lehet anyagmegtakarítást elérni, hanem a fólia jó megválasztásával. Pl. egy mogyorócsomagoláshoz 3 rétegû, összesen 76 µ vastagságú laminátumot használnak, amelyet egy 7 rétegû fóliára cserélve csak 50 µ lett a teljes fólia vastagság, ami 34% anyagmegtakarítást jelent. A 3 rétegû triplexet csak két kasírozási mûvelettel lehet elõállítani, míg a hétrétegû fóliát egy koextrudálási mûvelettel, így a gyártási költségek is kb. a felére csökkenthetõk. A hétrétegû fólia összetétele BOPP/BOPP//EVOH//BOPP/BOPE-LLD. Az EVOH és a BOPP rétegek között még egy tapadásközvetítõ réteg is van. A hegedõ réteg is vékonyabb lett, csak 30 µ, szemben a 3 rétegû laminátum 50 µ-os hegedõ rétegével, amely LDPE, a

Javítani lehet a barrier tulajdonságokat nano bevonatos anyagokkal is, nano méretû TiO2, SiOx bevonattal, így értelemszerûen meghosszabbítható az eltarthatósági idõ. Mindamellett, a parányi részecskék élettani, környezeti hatásáról egyelõre keveset tudunk. Jelentõsen más kémiai, fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek a nano részecskék, mint a hagyományos szerkezetû anyagok. Ezek a más tulajdonságok más toxikológiai tulajdonságokhoz vezetnek. A hagyományos részecske méretû anyagok kockázati értékelésének alapjai nem érvényesek a nanorészecskékre. A mai egészségvédelmi elõírások nagy része a termékek kémiai összetételére vonatkozik csupán, s ebbõl a szempontból a nanotermék nem újdonság. Egyes szakértõk szerint azonban a nanorészecskék különleges mérete és tulajdonságai olyan veszélyeket rejthetnek, amelyek nem következnek a kémiai szerkezetbõl, s amelyeket nem láthatunk elõre. Ma kb. 400-500 nano csomagolás már a piacon van Németországban. A következõ évtizedekben a nano csomagolások elterjedése várható, becslések szerint a csomagolások 25%-a nano csomagolás lesz. Egyelõre nincsenek adatok a nanorészecskék diffúziójáról. Biztonságos alkalmazásukhoz szükség lenne a kockázatértékelésen alapuló szabályozásra.


www.transpack.hu

A borászatok szakkiállítása januárban A SZÕLÉSZET ÉS PINCÉSZET technológiájának egyetlen hazai szakkiállítása 2013. január végén ismét bemutatkozási lehetõséget kínál az ágazat szereplõinek. A kiállítás tematikája a teljes gyártási folyamatot lefedi. Minden termék, technológia és szolgáltatás, ami a borhoz kapcsolódik, bemutatható a kiállításon, sõt az elmúlt évektõl már a pincészetek számára is lehetõség kínálkozik a bemutatkozásra. A SZÕLÕ ÉS BORKULTÚRA LEGJELENTÕSEBB HAZAI SZAKKIÁLLÍTÁSA Az ágazat pihenõidejében, a szezonális munkák megkezdése elõtt ideális idõpontban kínál átfogó képet a borászati háttériparról hazánk egyetlen szakkiállítása. A borászatok számára a legjobb lehetõség, hogy feltérképezzék az új technológiákat, megoldásokat, szakmai tapasztalatcserét folytassanak. A szakkiállítással ezúttal is egy idõben kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a hazai legjelentõsebb agrárkiállítás, az AGROmashEXPO, társrendezvénye az AgrárgépShow, valamint a kertek, parkok fenntartásának rendezvénye, a MAGYAR KERT. A kiállítás csokor 2012-ben 25.000 látogatót vonzott, melynek 16%-a elsõsorban a SZÕLÉSZET ÉS PINCÉSZET kiállítás iránt érdeklõdött, és a látogatók 19%-a jelölte meg, hogy szõlõtermesztéssel, borászattal foglalkozik. SZAKMAI FÓRUM BORÁSZOKNAK A háttér technológia felvonultatása mellett borászatok és azok képviselõi is megjelennek a kiállításon. Lesz, aki kiállítóként mutatkozik be a Bor és Piac szaklap által szervezett Borszigeten, vannak, akik pedig a Fórum színpadon osztják meg tapasztalataikat a látogatókkal. A Fórum Színpadon a korábbi években többek között olyan neves borászok jelentek meg, mint Szepsy István, Kamocsay Ákos, Dúzsi Tamás, Gere Zsolt, ifj. Figula Mihály, Punk Ferenc. A 2013-as program még szervezés alatt áll. De már most biztos, hogy Sárkány Péter diplomás borász, nemzetközi borbíráló az elõadók között lesz. Elõadásait mindig nagy érdeklõdés övezi a kiállítás

Fórum színpadán, várhatóan így lesz ez jövõre is. Két témát választott a Szõlészet és Pincészet kiállításra: az egyik a Borokról bõvebben, melynek keretében többet megtudhatunk arról, hogyan kóstoljunk, válasszunk borokat. Másik elõadása pedig a Szõlõbõl készíthetõ egészségmegõrzõ termékeket járja körül. Az õshonos és új fajtáktól a Tokaji borkülönlegességig terjed a paletta: az elõadásból kiderül, mi minden készülhet a legértékesebb (gyógy)növényünkbõl? Az elsõ magyar szõlõ-mag õrlemény (VINISEERA) fogyasztóinak tapasztalatait összefoglaló legfrissebb eredményekrõl is szó kerül. A Taschner Pincészet a márkaépítés rejtelmeirõl számol be, de lesz majd szó hatékony kommunikációról, a bor és a média kapcsolatáról és pinceépítészetrõl is. A Bor és Piac szaklap által szervezett Borszigeten borkóstoló mellett ismerkedhetnek a látogatók Magyarország elsõ 10 legszebb szõlõbirtokának boraival: Béres Szõlõbirtok (Erdõbénye), Csányi Pincészet (Villány), Fekete Borpince (Szekszárd), Garamvári Szõlõbirtok (Balatonlelle), Palota Pince (Sümeg), Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), Szent Donát Pince (Csopak), Thomay Pincészet (Badacsonytomaj), Tokaj-Hétszõlõ (Tokaj), Vida Családi Birtok (Szekszárd). A Szõlészet és Pincészet kiállítás mellett a Magyar Kert, valamint a hazai legnagyobb agrár szakkiállítás várja a látogatókat január 30. és február 2. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az AGROmashEXPO és – a MEGFOSZ tulajdonában lévõ – AgrárgépShow egy idõben, egy helyen kerül megrendezésre, ezáltal a teljes hazai kínálatot felvonultatják a kiállítók nettó 30.000 négyzetméteren.

Nyitva tartás: 2013. január 30-február 2., naponta 9-17 óráig (február 2-án 16 óráig) Bõvebb információ: www.szpkiallitas.hu 2013/1.15


www.transpack.hu Szilágyi Tamás

Új lehetõségek a nyomdák és a megrendelõk kapcsolat rendszerében A web-to-print alkalmazások A különbözõ kisebb-nagyobb nyomdák életében talán kevés dolog okozott nagyobb viharokat, mint a web-to-print alkalmazások bevezetésének a lehetõségei. Ez a kifejezés elõször a 90-es évek közepén került be a nyomdai köztudatba. Ekkor még csak azt jelentette, hogy nyomdai megrendelések adathalmazát lehetséges egy adott nyomda számára elküldeni, az internet felhasználásával. A web-to-print kifejezés azonban napjainkban ennél már sokkal többet jelent. Nyomdai munkákat az interneten megrendelni, vagy egy nyomda web oldalán megrendeléseket, terveket létrehozniezek a lehetõségek még néhány éve utópiának tûnhettek, de napjainkban már a valósághoz tartoznak. Ma már lehetséges, hogy kisebb vagy nagyobb nyomdai megrendeléseket, a világ bármelyik pontjáról, az adott napszaktól függetlenül bonyolítsanak a megrendelõk, – a nyomdával történõ konkrét, szóbeli kapcsolat felvétele nélkül. Szakemberek szerint ezzel a módszerrel idõ és pénz takarítható meg. Németországban már több mint 500 nyomda nyújt webto-print szolgáltatásokat megrendelõinek. Felmérések szerint az ún. Internet-nyomdák, amelyek kizárólag a web-es megoldásokkal vállalnak megrendelést, dinamikusan növekednek, míg a „hagyományos” nyomdák jó esetben stagnálnak, vagy a folyamatosan zsugorodó árbevételeik miatt keseregnek. A web-to-print megoldások kialakítása során, az adott nyomda egy webshop-ot hoz létre, internetes felületein, ahol a megrendelõknek lehetõség nyílik számos stan-

dardizált termék közül, a számukra legmegfelelõbbet kiválasztani. Ez vonatkozik az adott nyomdatermék méreteire, oldal számára, a színek számára, a felhasználandó papír és karton minõségére, stb. E paraméterek kiválasztása, valamint a szükséges példányszám megadása után a rendszer azonnal generálja az adott paraméterekre vonatkozó árajánlatot. Ha a megrendelõ rendelkezik a már elkészített szövegekkel, grafikai tervvel, képanyaggal, akkor ezeket azonnal feltöltheti a nyomda célszerûen kialakított internetes felületére. Ezzel megtörtént a megrendelés, és kivitelezéshez szükséges anyagok átadása is, anélkül, hogy egyetlen telefonbeszélgetés vagy e-mail levélváltás történt volna. Ez a rendszer a megrendelõknek gyorsaságot, kevesebb adminisztrációt jelent, és lehetõségeket nyit több különbözõ adottságú nyomda árajánlatainak az objektív összehasonlítására is. A nyomdák számára is elõnyös ez a rendszer, mert olyan tipizált megrendelésekhez juthatnak, amivel gyártási folyamataikat részben automatizálhatják – és ez kedvezõen hat a gazdaságosság kérdéseire is.

Az Océ Jetstream 5500 nagy teljesítményû, tekercsre dolgozó digitális nyomógépe 16

2013/1.

Másrészt azonban veszélyeket is rejt az új módszer a nyomdák számára, mivel elmarad a régebben minden nyomdai megrendelést övezõ személyes kapcsolat rendszer kialakítása megrendelõvel. Ha az internetes nyomdák fejlõdését szemléljük, akkor az elõnyök jelentõsebbek, mint az esetleges hátrányok. A web-to-print alkalmazások elterjedésének egyik legfontosabb szempontja, hogy ezzel a technológiával csökkenthetõk a nyomdai átfutási idõk, és lerövidülnek a szállítási határidõk. Napjaink egyre gyorsuló világában ez egy igen lényeges szempont a nyomdai megrendelõk számára. E technológiát alkalmazó nyomdák vizsgálatai szerint a nyomdai elõkészítési és nyomóforma készítési idõk 60%-kal csökkenthetõk, a nyomtatási – tovább feldolgozási idõk 40%-kal csökkenthetõk. A nyomdai megrendelésekhez kacsolódó adminisztrációs területeken (kalkuláció, gyártáselõkészítés, számlázás, stb.) pedig akár 80%-os idõ megtakarítás is elérhetõ. A nemzetközi piackutatásokat és piaci felméréseket végzõ Infotrends szerint, már 2010-ben elérte a

Truepress JET SX digitális nyomógép


www.transpack.hu 10 milliárd Euró-t az on-line megrendelésekkel dolgozó nyomdák forgalma Európában. A német nyomdák szerint a webto-print megoldásokkal sikeresebben tudják kapcsolataikat szorosabbra fûzni a megrendelõkkel, mivel kedvezõbb árakon, rövidebb szállítási határidõket tudnak adni partnereiknek. A különbözõ vállalkozásoknál tevékenykedõ marketing-szakemberek és az ún. nyomdai bevásárlók, akik általában a fiatalabb generációkhoz tartoznak, jogosan várják el, hogy partner nyomdák on-line üzemmódban is rendelkezésükre álljanak, a nap 24 órájában, folyamatosan. A hazai web-to-print alkalmazások még nem nagyon alakultak ki, de az elsõ próbálkozások néhány közepes nyomdánál már megindultak. És most nézzünk néhány érdekes újdonságot!

A nyomtatott napilapok jelentõségének csökkenése nem érdekes, inkább szomorú vagy elgondolkoztató fejlemény. A Hamburgban tevékenykedõ, igen jelentõs német kiadó óriás, a Gruner + Jahr, decembertõl leállította a „Financial Times” pénzügyi napilap megjelentetését. Ennek oka, hogy a napilap a múlt évben közel 15 millió Euró veszteséget termelt az egyre csökkenõ napi példányszám és a hirdetési bevételek drasztikus csökkenése miatt. A kiadó vezetõi vizsgálják az internetes, on-line kiadás lehetõségeit. A tervek szerint ez is fizetõs változat lesz. Ez a napilap megszûnés is jól példázza, hogy a

felnövõ újabb generációk, nem igazán akarnak nyomtatott napilapokat olvasni. A digitális nyomtatás területén viszont egyre jelentõsebb fejlõdés mutatkozik. E terület fontos híre, hogy a japán Screen cégcsoport már Európában is értékesített egy Truepress JetSX elnevezésû 74x53 cm-es formátumban dolgozó digitális nyomógépet. Az angliai nyomda választása azért esett erre az inkjet technológiával dolgozó digitális nyomógépre, mert rugalmasságban és nyomat minõségben eléri az ofszet nyomtatás színvonalát. Az alkalmazott digitális inkjet technológia miatt ez a nyomógép kiválóan alkalmas az egyre csökkenõ példányszámokkal jellemezhetõ nyomdatermékek gyártására. A nyomtatásnál, a rendkívül jónak mondható 1440x1440 dpi felbontás garantálja a fényképszerû képek nyomtatásának lehetõségét. A holland Océ céget, amely az elmúlt évtizedekben jelentõs gépeket és berendezéseket hozott létre, nemrég felvásárolta a japán Canon. Az Océ fejlesztõ tevékenysége azonban tovább folytatódik, legújabb, nagy teljesítményû digitális nyomógépük az Océ Jetstream 5500 nyomtatási sebessége 254 m/perc. Ez azt jelenti, hogy óránként 30.000 B2 méretû ívet képes nyomtatni, és ez már eléri a hagyományosnak mondott nyomógépek sebességét. A korszerû, Océ Digidot technológiával dolgozó gépen elsõsorban könyveket, napilapokat és tranzakciós nyomtatványokat lehet készíteni Az inkjet nyomtatófejekkel 1200 dpi felbontást lehet elérni, amely igen jó nyomatképet eredményez. A digitális nyomógépen alkalmazott papírpálya vezetést a

Manroland nyomdagépgyár szakembereivel közösen alakították ki az Océ fejlesztõ mérnökei. Az új nyomógép sokrétû alkalmazhatóságát növeli, hogy a nyomtatáshoz szükséges adatok fogadása PDF formátumban történhet. Egy másik érdekes újdonság, hogy az Océ jelentõsen továbbfejlesztette az Arizona digitális nyomtató gépcsaládot. Ez az ún. síkágyas, inkjet nyomtató a legkülönbözõbb táblás anyagokra tud nyomtatni nagy felbontással. A feldolgozható médiumok maximális mérete 125x250 cm, a maximális vastagság 4 cm lehet, ezek a paraméterek jelentõsen kiszélesítik az alkalmazhatóság területeit. Az inkjet fejekkel végzett nyomtatás hat színnel történhet. Sötét alapszínû nyomathordozóknál lehetséges egy alapozó fehér szín felvitele is, vagy utolsó színként lakk réteg is felvihetõ a már kinyomott felületre. A száradási folyamatokat jelentõsen meggyorsítja a nyomtatófejek mellé szerelt UV sugárzók. További fontos újdonság, hogy számos, most elõször tapasztalható megoldással a nyomtatásnál végzett manuális munkalépések száma jelentõsen redukálásra került.

Az Arizona síkágyas digitális nyomógéppel több cm vastagságú anyagokra is lehet nyomtatni

A digitális nyomtatás és a hagyományosnak mondott tekercs ofszet nyomtatás kombinációját valósította meg spanyol Mailfactory nyomda. A spanyol szakemberek, a Kodakkal együttmûködve, a régebben üzemelõ tekercs ofszet gépüket több Prosper S 5 digitális nyomtatófejjel szerelték fel. Így lehetõvé vált a különbözõ nyomdatermékek digitális nyomtatással végzett megszemélyesítése. Az új hibrid megoldás rendkívül gazdaságos, mert az ofszet alnyomatok és a digitális megszemélyesítés egy munkamenetben kerül elvégzésre. Ezzel a megoldással elsõsorban a professzionális direkt marketing tevékenységet szolgáló különbözõ nyomtatványokat készítenek a madridi nyomdában. (További információk: print.consult@chello.hu)

Kodak Prosper S nyomtatófejek alkalmazása egy spanyol nyomdában 2013/1.17


www.transpack.hu Vincze István

Értéknövelõ mûvészeti elemek I. – A kaligráfia Elõzõ két cikkemben a tipográfia alapjairól, illetve annak jó és rossz alkalmazásáról írtam rövid tanulmányokat. Ahogy említettem, a tipográfia a csomagolástervezés lelke, annak egyik fõ pillére. A tipográfia mellet más mûvészeti elemekkel is növelhetjük a csomagolás értékét, így kaligrafikus eszközökkel, illusztrációkkal és fotókkal is. A lényeg az, hogy ugyanúgy, mint az arculatunk – emelkedjen ki a szürke vagy akár tiritarka tömegbõl, legyen más. A kaligráfia szó a görög kallosz (szépség) és grafosz (írás) szavakból származik. Az ókori görögök és rómaiak a kaligrafikus írást használták, tulajdonképpen az egyik legismertebb elsõ ilyen írás Traianus oszlopán található.

Közismerten szép betûtípus az ExPonto, ennek alkalmazásánál is oda kell figyelni az egalizálásra. Szép, érdekes kaligrafikus példákat találhatunk az arab és a távol-keleti mûvészetben is. A csomagolás értékét jelentõsen megnöveli az egyedisége. Hasonlóan az illusztrációkhoz, a kézzel rajzolt kaligrafikus elemek is egyedivé teszik a csomagolást. Az Iparmûvészeti Egyetem Tipográfus képzésén fél éven keresztül külön tantárgy a betûtervezés, ezen belül a kaligráfia gyakorlati mûvelése is. A hallgatóknak el kell sajátítaniuk egy kaligráfiai betûtípus rajzolását és annak gyakorlati alkalmazását egy önálló mûalkotás elkészítésével.

A tanítómesterek intézményét elhagyva a polcokon olcsóbb és nem mindig szerencsés megoldásokat találhatunk. Vannak kész fontok, amelyek kaligrafikus hatást keltenek – Snell Roundhand, Shell, Zapf Chancery – de ezek ügyetlen használata gyakran jelzi kifelé: „Figyelem, ez egy olcsó grafika, hozzá nem értõ ember készítette! ” Többnyire a verzál (nagy) betûk találkozásánál ismerhetõ ez fel.

18

2013/1.

A kézzel készített kaligrafikus elem igen ritka, ebbõl adódóan az értéknövelõ hatása jelentõs. Ennek tükrében mutatok be pár szép kaligrafikus megoldást, melyek nem lehetnek öncélúak, azt az értéket kell kifejezniük, amely a lehetséges vevõ számára az õ értékrendjét sugározza. Nyilván egy olcsó terméken a kaligráfia használata álságos, nem az elérendõ célt szolgálja. Kezdjük egy amerikai címkével, a Fruit Cake-kel, ahol érdekes ötlet a szalagból felfûzött címsor, viszont a kezdõ betû lemenõ szára és a második betûvel történõ összekapcsolást nem oldották meg.

Ez egy hibát sugároz kifele. Az illusztrációt a pókhálókkal nem minõsítem, az egy külön cikk témája lesz. A fentebb említett Zapf Chancery alkalmazását láthatjuk egy szintén amerikai terméken – annak ellenére, hogy 1895ben alapították a céget a csomagolási- és


www.transpack.hu dizájntervezés szülõhazájában, bizony ez a hirdetés és a szolgáltatásban kínált betûtípusok a szürkeség szószólói. Térjünk át a jó példákra, hisz a cél az, hogy a nem követendõ példák mellett értéket sugárzó példákat mutassunk be. Egy igen szép példa a Kale borászat címkéje Kalifornából. Láthatjuk az eredeti kaligrafikus rajzot, illetve annak adaptálását az üvegen. Szépen harmonizál a prégelt kaligrafikus címsor a kapitális szövegsorral valamint az „Estate Selection” szintén kaligrafikus felirattal. A Hedera boros címke bolgár bor, bolgár tervezõmûvész munkáját dicséri. A modern, elegáns szövegsor párosítása a kaligrafikus címsorral egy remek munkát eredményezett.

Összefoglalásképpen, a kaligráfiát igen gyakran használják boros címkék értéknövelésére, de ez az eszköz más csomagolástervezési területeken is megtalálható, kiváló eredményt biztosítva. Ajánlom figyelmükbe a http://mindentbecsomagolunk.blog.hu/ oldalt, ahol a csomagolást érintõ általánosabb kérdésekrõl olvashat, illetve ha konkrétabb kérdések foglalkoztatják a csomagolástervezéssel kapcsolatban, akkor keresse a http://www.csomagolas-ami-elad.hu oldalt, ahol választ is kaphat kérdéseire.

2013/1.19


www.transpack.hu Czékus Mihály

Csomagolási papírhulladék, mint energiaforrás A földgáz és olajra használatára épülõ világunkban az már régóta tudjuk, hogy mindkét energiahordozó kimerülõben van, de legalább akkora gond, hogy a területi eloszlásuk olyan, hogy pár ország birtokolja a készletek meghatározó részét. Az említettekre egyfajta „válaszként” a századunk már az energiatakarékosságról, energiahatékonyságról és a környezetbarát, megújuló energiaforrások (nap, szél, geotermikus, biomassza, biobrikett, pellet stb.) fokozott felhasználásáról szól. Ennek a gondolkodási módnak az elterjedése elengedhetetlenül szükséges akkor, ha az emberiség hatalmas, egyre növekvõ energiaigényét környezeti terhelés csökkentésével kívánja kielégíteni. A csomagolóipar az egyik legnagyobb papírfelhasználó

Magyarországon a csomagolási hulladéknak valamivel kevesebb, mint fele ipari és nagykereskedelmi eredetû, ami aránylag könnyen gyûjthetõ és feldolgozható (a többi azonban a lakosságnál jelentkezik). Bár a mûanyagok térnyerése vitathatatlan, még ma is az egyik legnagyobb papírfelvevõnek számít a csomagolóipar – a csomagolástechnikának fontos alapanyaga a papír. Jelen gazdasági körülmények között a vállalkozások számára – az életben maradás érdekében – az az egyetlen út, ha elõre menekülnek, vagyis fejlesztenek, beruháznak. Azok a szerencsés vállalkozások, akik a csomagolástechnika területén tevékenykednek, és rendelkeznek megfelelõ forrásokkal, valamint biztos háttérrel új beruházások kivitelezéséhez, többnyire a technikai, illetve technológiai fejlesztéseken gondolkodnak. A lap hasábjain már többször is foglalkoztunk a csomagolási papírhulladékok környezettudatos hasznosításának kérdésével. Az eddigieket mintegy „kiegészítve” egy merõben új irányt szeretnénk bemutatni a szektor szereplõi számára. Az alábbiakban arról lesz szó, hogyan

„alakulhat át” a papírhulladék alternatív energiahordozóvá. Olyan alternatíva ez, ami jelentõs bevételtermelõ képességgel bír a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy éppen mikrovállalkozáról vagy nagyvállalatról beszélünk. Pontosítva a dolgot, a rendszer kiépítésével, és a végtermék felhasználásával jelentõs kiadásokat takaríthat meg egy-egy vállalat. Nem elhanyagolható szempont, hogy ez a projekt nem a nagyvállalatok privilégiuma, a „kicsik” is ugyanúgy elindíthatják azt. A finnek ezt is jól kitalálták: papírhulladék energiahordozóvá válik

A papírhulladék hasznosítás új alternatívája a papírbrikettálás. Egészen konkrétan egy saját brikettáló rendszer kiépítése, és gyártási folyamat során elõállított végtermék fûtési célú felhasználása a vállalaton belül (illetve a saját igények felett keletkezett többlet értékesítése). A brikett sokféle természetes anyagból készülhet (faapríték, szalma, termések, energiafû, papír stb.). Elõállításához nem feltétlenül kell újabb fákat kivágni, és nem szükséges sok ezer kilométernyi gázvezetéket építeni. Ugyanis az elõállításakor az

A fontosabb fûtõanyagok fûtõértéke:

1 kg barnaszén - barnaszén brikett

Kilojoule (kJ)

Kilowattóra (kWh)

18.000 - 24.000

5,0 - 6,7

1 kg légszáraz tûzifa

14.000 - 17.000

3,9 - 4,7

1 kg vastag fenyõ

12.000 - 14.000

3,3 - 4,7

1 kg nyers tûzifa (vizes)

8.000 - 10.000

2,2 - 2,8

1 liter fûtõolaj

40.000 - 42.000

11,1 - 11,7

1 m3 földgáz

32.000 - 38.000

8,9 - 10,6

1 kg PB gáz

44.000 - 47.000

12,2 - 13,1

1 kg biobrikett

13.000 - 18.000

3,6 - 5,0

1 kg papírbrikett

10.000 - 12.000

2,8 - 3,3

1 kWh villanyáram

3.600

1

Forrás: SVT-Wamsler Tûzhelygyár Kft 20

2013/1.

amúgy is létrejött melléktermékekbõl (vagy pedig a hulladékká vált anyagokból pl. csomagolópapírokból) hoznak létre minõségi tüzelõanyagokat. A skandináv államok eddig is, többek között az innovatív és környezettudatos gondolkodásukról voltak közismertek. Ezért nincs is semmi meglepõ abban, hogy a papír brikett gyártás ötlete Finnországból származik. A környezetbarát, csomagolási papírhulladékból is elõállítható papír brikett magas nyomással, préseléssel készül. Brikettnek nevezzük a 40 mm vagy ennél nagyobb átmérõjû kör, négyszög, sokszög, vagy egyéb profilú tömörítvényeket. A brikett egységes formájának köszönhetõen jól raktározható, kényelmesebb felhasználást tesz lehetõvé. Szállítás után nincs szükség feldolgozásra, közvetlenül felhasználható. Egyenletes, hosszan tartó, szinte tökéletes égést biztosít. A nyomás és préselés hatására a brikettben nincs levegõ, légrések, nincs benne felesleges nedvesség, hanem egy tömör szerkezetû anyag. Ennél fogva a megfogható felület minden milliméterében értékes tüzelõanyag található. Így készül a papír brikett

A papírhulladékok brikett célú feldolgozására kétféle (vizes és száraz) technológia létezik. A két módszer technológiai lépései között vannak ugyan eltérések, de a végeredmény mind a két esetben az a brikett, amelynek az energiatartalma kb. 10 -12.000 kJ/kg, ami a tûzifáéhoz hasonló fûtõértéket is adhat. (Az alábbi táblázat a jelentõsebb energiahordozók energia adatait tartalmazza.) A brikett a fához hasonlóan ég és kevés hamu marad utána. A klasszikus, a csomagolástechnika területén keletkezõ papírhulladékokon túl irodai papírhulladék is lehet a brikett készítés alapanyaga. A papír brikettálás gépei

Mûködõ vállalkozás fejlesztésének több útja lehetséges, ezek közé tartozik pl. egy új technológia bevezetése vagy egy új tevékenységi kör indítása. Valamennyi fejlesz-


www.transpack.hu tési elképzelés mérlegelését segíti az alaposan kidolgozott üzleti terv. Ezeknek a terveknek alkalmasnak kell lenniük hosszabb távú folyamatok irányítására, illetve operatív irányítására és vezetésére. Legyen szó akár csupán egy gépbeszerzésrõl, vagy akár egy komolyabb tevékenységbõvítésrõl – szükség van üzleti terv kidolgozására. Nincs ez másként abban az esetben sem, ha egy vállalkozás szeretné felvenni a tevékenységei sorába a brikettgyártást. Érdemi döntést csak az tud hozni egy ilyen jellegû beruházásnál, aki kellõen tájékozódik, birtokában van a szükséges információknak, azokat megfelelõen rendszerezi, elemzi, és mérlegeli választása lehetséges következményeit. Ahogyan az a korábban leírtakból már kiderült a brikettálás több fázisból álló tevékenység. Ennek megfelelõen a gyártás kapcsán nem csupán egyetlen eszközrõl, hanem egy gépsorról beszélhetünk. Alaphelyzetben (mert az eszköz park magában hordozza a tovább bõvíthetõséget) a papír brikettálására alkalmas rendszer az alábbi elemekbõl épül fel: • Daráló: pl. Prodeco M1 (feladata: az alapanyag kívánt méretûre történõ aprítása) • Finomító: pl. Prodeco RAF Q35 (feladata: a darabolt, aprított alapanyag további finomítása) • Elszívó és porleválasztó berendezés: pl Prodeco Art-510 (feladata: az alapanyag a finomító berendezéstõl közvetlenül a brikettáló gép adagoló tartályába történõ szállítása) • Brikettáló berendezés: Pl. Prodeco E55 (feladata: a brikett „téglák”, „rudak” készítése) A rendszer központi eleme maga a brikettáló. A mûködésüket tekintve két nagy csoportba sorolhatóak ezek a berendezések. Az egyik csoportba a hidraulikus,

a másikba pedig a mechanikus rendszerû brikettálók tartoznak. Az elõbbiek termelési kapacitása maximum 200 kg/h szint körül alakul. A mechanikus gépek esetén ez a szám többszöröse (akár tízszerese) is lehet a hidraulikus rendszerû eszközöknél megadott értéknek. Szinte törvényszerû módon, a nagyobb teljesítményt nem adják ingyen, ezért a technológia viszonylag alacsony beruházási költsége miatt a kis-és középvállalkozások között a kisebb kapacitású hidraulikus rendszerek számítanak népszerûnek. Mint minden üzleti tevékenységnél így a brikettálásnál a kiadás-bevétel az egyik központi téma. Gondolatébresztõnek az alábbi adatok figyelembevételével végezzünk egy leegyszerûsített számítást. – a brikettáló gép termelési kapacitása: 60 kg/h – az éves munkanapok száma: 250 nap – a berendezés napi mûködési ideje 8 óra – a papírbrikett eladási ára: nettó 32,-Ft – az alapanyag ellátottság folyamatos A berendezés éves mûködése 2.000 munkaóra (250napx8óra); a brikettáló éves teljesítménye: 120.000 kg (60 kg/hx2.000 h); az elõállított végtermék összértéke: 3.840.000,-Ft. (A gyártói nyilatkozatok tanúsága szerint a rendszer nagyobb intenzitású hûtésével akár 3 mûszakos munkarendben is folyhat a brikettgyártás. Ennek megfelelõen az éves teljesítmény 6.000 órára változik, az összérték pedig 11.520.000,- Ft-ra módosul.) Az elõbbi összeggel szemben áll a brikettáló üzem beruházási költsége. Ami a korábban említett Prodeco rendszer esetén nettó 10 millió forint körül alakul. A rendszerelemek összeállítása a helyi adottságoktól függ. Ugyanis pl. akinek már eleve a papírõrlemény áll rendelkezésére, annak nem szükséges aprítógépet vásárolnia. A számításokat azért végeztük el, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hulladékpapír hasznosítás egy új alternatívájában rejtõzõ (üzleti) lehetõségre. A számok tükrében jól látszik, hogy már egy ekkora termelési kapacitású géppel is figyelemre méltó árbevétel realizálható éves szinten. Természetesen a fenti számítás csak egy

idealizált példának tekinthetõ, ugyanis néhány fajsúlyos költség (pl. az energiaköltség, munkabér, külsõ partnertõl felvásárolt papírhulladék költsége, finanszírozási költségek stb.) nem jelenik meg benne. Valamint nem veszi figyelembe a beruházáshoz elnyerhetõ pályázati forrásokat sem. Korrekt számításokhoz a beruházásból származó kiadást és bevételt elõjel szerint összegezni kell, majd a kettõ összevetésével készül el az egyenleg. Felelõs beruházói döntések meghozatalához elengedhetetlen a megtérülési mutatókra vonatkozó számítások elvégzése is. Hazánkban a gyártók és forgalmazók gazdag termék portfoliókkal vannak jelen a brikettálógépek piacán. Szakembereik segítségével minden, ilyen jellegû beruházásban gondolkodó vállalkozás megtudhatja, hogy számukra melyik brikettáló rendszer telepítése-használata lenne a legoptimálisabb. Hasznos weboldal a témában: Környezettudatos szemlélet

A jogszabályokban foglalt minimumkövetelményeknek minden vállalkozásnak meg kell felelnie. Azonban ma már a kor szellemének megfelelõen a hosszú távon gondolkodó cégek saját környezetvédelmi és szociális stratégiákat dolgoznak ki, és mûködtetnek. Mégpedig többnyire olyanokat, amelyek a törvényekben elõírtaknál szigorúbb követelmények teljesítését tûzik ki célul. Ez a jövõért felelõsséget vállaló cégek ilyen irányú hozzáállása elõsegíti a versenyképesség növekedését, hozzájárul az üzleti tevékenység fenntarthatóságához és a vállalkozás gazdasági sikeréhez. A legtöbb vállalati menedzsment tudatában van annak, hogy a megújuló energiaforrásokkal fenntarthatóvá lehet tenni életünket, és ennek érdekében tesznek is. A fentiekben új alternatívaként bemutattuk, hogyan válhat a papírhulladék alternatív energiahordozóvá. Ez az út úgy kínál vállalkozásbõvítési lehetõséget az egyes cégek számára, hogy az a környezettudatosság elveinek maximális figyelembevételével történhet. Attól függetlenül, hogy az adott cég saját felhasználásra vagy piaci értékesítésre gyárt papírbrikettet tevékenységével jelentõs kiadásokat takaríthat meg vagy számottevõ bevételre tehet szert. Gondolatébresztõként - a papírbrikett gyártás mellett érvelve - érdemes megemlíteni, hogy a rendszerbe olyan papírhulladékok is bevihetõk és felhasználhatók, amelyeknek a kezelés egyébként „problémát” jelenthet. Gondoljunk itt pl. az üzleti titkokat rejtõ bizalmas dokumentumokra. Amelyeknek az „ideje lejárt”, de mégsem szeretnénk, ha avatatlan kezekbe jutnának – értékes fûtõanyag készülhet belõlük. Több szempontból is érdemes megfontolni az alternatív fûtõanyagok – ezen belül is a papírbrikett – használatát. Egyrészt kisebb mértékû lesz a függõségünk az energiahordozó árak tekintetében. Más részt az ilyen jellegû energiahordozók használata összhangban van a környezettudatosság alapelveivel.

Forrás: Agrolánc Kft 2013/1.21


www.transpack.hu

Az egyéni védõeszközök használata a földrajzi helyzettõl is függ Gazdag országokban értékesebb az ember? Közzétette idei munkavédelmi kutatásának eredményét az egyéni védõeszközök vezetõ gyártója, az amerikai 3M. A felmérés tanulsága szerint a védõeszközök használata szoros összefüggést mutat a földrajzi elhelyezkedéssel, a GDP-vel és a szokásokkal is. Három kontinens, Amerika, Ázsia és Európa 10 országában, 298 szakember bevonásával, több szektort lefedve végezte most közzétett felmérését az egyéni védõeszközök piacán 40 éve vezetõ, amerikai 3M. A felmérésben részt vett, hagyományosan veszélyesnek tartott ágazatok: az építõipar, az olaj- és gázipar, a szállítmányozás és a bányászat. A legtöbb védõfelszerelést Norvégiában alkalmazzák, amelyet szorosan az Egyesült Államok követ. A 10 leggyakrabban használt védõeszközbõl hét esetében a világon a legnagyobb ipari termelést folytató Kína használja a legkevesebbet. Ugyanakkor az utóbbi idõben ott is kezd hangsúlyt kapni a munkavédelem, ezért Kína az egyéni védõeszközök (EVE) piacának egyik legnagyobb lehetõsége is. Nemcsak a tényleges használati szokások, de az elõírások is különbözõek. Példának okáért Norvégiában a válaszadók mindegyikének kötelezõ volt a fültok használata, míg Kínában ez az arány azonos jellegû tevékenység esetén csupán 15 százalék. A kommunikációs headset használatát Franciaországban az esetek 67 százalékában tették kötelezõvé, Olaszországban viszont ez az arány csak 10%. Bár a felmérés Magyarországra nem terjedt ki, tapasztalat van bõven. Ez alapján itthon a helyzet leginkább vegyes - ismertette a helyzetet Várallyai István, a 3M hazai leányvállalatának üzleti divízióvezetõje. Jogszabályaink európai összehasonlításban a szigorúbbak közé tartoznak. Az elõírások betartásánál azonban még vannak fejlesztendõ területek, különösen a kis cégeknél, vagy a jelentõs alvállalkozói rendszerrel és feketemunkával dolgozó építõ-

22

2013/1.

iparban, ahol kétszer annyi a hiányosság és a baleset. A követelmények betartását a védelmi képesség mellett a védõeszközök ergonómiája, kényelme is befolyásolja, ezért a 3M termékei fejlesztésénél erre különösen nagy gondot fordít. Magyarországon a munkabalesetek száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal nyilvántartása szerint szerencsére az utóbbi években csökken. A halálos balesetek száma például az elmúlt években 21 és 28 között volt, míg 2012 ugyanezen idõszakában, tehát az elsõ negyedévben mindössze 7 ilyen történt. Az összes balesetek száma nem ekkora mértékben, de szintén csökkent, az elmúlt öt évben most a legalacsonyabb, az elsõ negyedévben 3.169 volt. Ugyanakkor ez még mindig magas szám. Bár az irány ígéretes, árnyalja a képet, hogy ezek hivatalos statisztikák, a bejelentett munkahelyi balesetekre vonatkoznak, a látencia pedig ebben a nehéz gazdasági helyzetben növekszik. A javulás ennek ellenére érezhetõ, és bár Norvégiához képest nem állunk jól, az olaszokkal szemben például nincs szégyellnivalónk. A leggyakoribb 10 egyéni munkavédelmi védõfelszerelés sorrendben:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

munkavédelmi kesztyû munkavédelmi lábbeli füldugó zárt szemüveg sisak védõszemüveg arcvédõ légzésvédõ (porálarc) fültok hegesztõpajzs


www.transpack.hu

Csomagolóanyagok Csomagológépek Gépszerviz Raktáráruház Légpárnásfólia gyártás

Nálunk megtalálja, amit keres! 2013-ban is változatlan árakkal és kínálattal!

Látogasson el Ön is hozzánk! 1173 Budapest, Régivám köz 6.

www.remenyi.hu

ajanlat@remenyi.hu

06 1 459 50 80

BUDAPEST VIII. KERÜLET, GYŐR, MISKOLC, SZEGED, SZŐD

FÓLIAGYÁRTÁS RAKLAPTAKARÓ ZSUGORSAPKÁK • fóliatömlők színben, méretben igény szerint, 6 cm-től 6 méter szélességig • zsugorfóliák, síkfóliák, takarófóliák, dinnyefóliák • zsákok: komposztos, meszes, tápos, hulladékgyűjtő, pellet • házhoz szállítással fólia értékesítésére üzletkötõket, viszonteladókat keresünk 9081 Gyõrújbarát, Iparipark, Kákostó út 7. Tel: 96/423-663 • Fax: 96/517-147 Mobil: 06-309-243-259 • E-mail: cseh@parainesis.hu

2013/1. 23


www.transpack.hu Eiler Olga

Hungarikumok csomagolása A Halasi Csipke A halasi csipke világhírû magyar innováció, már a megalkotásától kezdve hungarikum, 2010 óta pedig a magyar Szellemi Kulturális Örökség védett eleme. Egyediségét a magyar hagyományokkal keveredõ szecessziós mintakincs és a különleges, egyedülálló készítés-technika adja.

Cérnába szõtt évszázad – 110 éves a Halasi Csipke

Az Iparmûvészeti Múzeumban 2012. december 13-án, nyitották meg a halasi csipke kiállítást, amely az azóta eltelt – napra pontosan(!) – 110 évet kívánja bemutatni csipkéken, félkész munkákon, munkaeszközökön, fényképeken, rajzokon, okleveleken, bélyegeken keresztül. A jelenlegi kiállításon látható, közel 120 darab halasi csipke fõleg az Ipamûvészeti Múzeum textil-gyûjteményébõl származik, de szerepelnek még a Halasi Csipke Közalapítvány, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum, illetve magángyûjtõk halasi csipkéi is. A megnyitó programján divatbemutató is szerepelt. Bemutatták d’Elhougne Zsuzsanna divattervezõ halasi csipkés ruhamodelljeit. A kiállítás védnöke: Mádl Dalma, kurátora: Erdei T. Lilla, muzeológus-etnográfus. A halasi csipke története

A magyar háziipari mozgalom egyik elindítója Dékáni Árpád volt, neki köszönhetõ az új magyar varrott, a halasi csipke 1902 évi megszületése. A halasi csipke 1902-ben, az Iparmûvészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatkozott be elõször az Országos Iparmûvészeti Múzeumban Az elsõ halasi csipke terveit Dékáni Árpád készítette és az elsõ csipkék a halasi születésû Markovits Mária keze alatt születtek 24

2013/1.

meg, kettejük szerencsés találkozásának gyümölcse a halasi csipke. A csipke újdonságát az egyedi készítés-technika adta. A varrott csipkétõl szokatlan módon – Markovits Mária újításának köszönhetõen – a fõmintát a stoppolásos technika emelte ki, amit a színes selyemszálak és a korai darabokon a hangsúlyos zsinórozások tovább fokoztak. A rendkívül dekoratív, világi és egyházi használatra szánt csipkeszegélyek, nõi gallérok, zsebkendõk, sáldíszek, zsabók, legyezõk, alátétek, terítõk rövid idõn belül nagy feltûnést keltettek az országhatáron belül és kívül egyaránt. Dékáni Árpád utódai a változó kor követelményeihez és stílusáramlataihoz igazodva formálták a csipke megjelenését, továbbra is a 20. századi európai csipkemûvészet élvonalába tartozva.

Továbbfejlesztés és sikerek

A 20. század viszontagságai, a világháborúk, a gazdasági válságok, a tõke-, illetve a vásárlóerõ hiánya meggátolta a nagyobb mennyiségû készítés lehetõségét és újabb telephelyek létesítését. Az 1935-ben felépült halasi Csipkeház – ami napjainkban is a halasi csipke készítésének ad otthont – kibõvítve, és felújított állapotban ma is látogatható. Az eltelt 110 év alatt a halasi csipke számos díjat nyert, pl. 1903 Iparmûvészeti Társulat és Vízcsöpp Társaság Legyezõ pályázat – 1. díj; 1904 Kereskedelmi miniszter – 2000 koronás iparmûvészeti díj; 1904 St. Louis-i Világkiállítás – nagydíj; 1906 Milánói Világkiállítás – nagydíj; 1937 Párizsi Világkiállítás – aranyérem; 1938 Berlini Nemzetközi Kézmûipari Kiállítás – nagydíj; 1940 VII. Milánói Nemzetközi Iparmûvészeti Kiállítás – Diploma D’onore; 1958 Brüsszeli Világkiállítás – nagydíj; 1965 Budapesti Nemzetközi Vásár – 1. díj. 2010-ben a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is felvették, ahol élõ hagyományként 2012-ben a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Millenniumi díját is megkapta. Hírnév és diplomáciai ajándék

Az Iparmûvészeti Múzeum rendelkezik az elsõ 15 év munkáiból a legnagyobb halasi csipke gyûjteménnyel, de a késõbbi korok munkái is nagy számban megtalálhatók a textilgyûjteményben. A korai halasi csipkék a szecesszió kiemelkedõ darab-


www.transpack.hu jai, melyek a szecessziós kiállítások és nemzetközi csipkekiállítások állandó szereplõi hazánkban és külföldön egyaránt. A halasi csipke a világ számos nagy múzeumi gyûjteményében megtalálható, pl. a londoni Victoria and Albert Museum-ban, a brüszszeli Musée Royaux d’Art és d’Histoire-ban, a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ban, a szentpétervári Ermitageban, a római Vatikáni Múzeumban, a bécsi MAK – Österreichisches Museum für angewandte Kunst-ban. A halasi csipke 110 éve alatt nagyszámú diplomáciai ajándék került a világ különbözõ pontjaira, színes legyezõ Roosevelt Alice részére, egy csipketarsoly, terítõ és legyezõ Zita királynõ koronázására, címer Horthy Miklósnak, hatalmas terítõ Julianna holland trónörökösnõ számára, terítõ II. János Pál pápa részére és 2004-ben Mádl Dalma asszony ezüst tálcába foglalt halasi csipke ajándéka a japán császárnénak és II. Erzsébet királynõnek. Az értékes alkotások csomagolása

Lehet, hogy nem köztudomású, de a halasi csipke ára vetekszik az arany árával, ezért értékének megfelelõ színvonalas csomagolást fejlesztettek hozzá. Különösen ajándékozásnál fontos a csipke elegáns, az alkotás értékével összhangban kialakított míves csomagolás. A csomagolásról Kiliti Zsuzsanna a Csipkeház igazgatója elmondta, hogy több próbálkozás után a kiskunhalasi Halas Irodaszergyártó Kft.-vel együttmûködve fejlesztették az elképzelésüknek megfelelõ csomagolást. A dobozok hattagú termékcsaládja különbözõ méretû és így a kisméretû csipke-ékszerek és a nagyobb méretû csipkék csomagolására alkalmasak. A csomagolás, illetve a dobozok alapszíne kék és kétrészes (alj és tetõ) kivitelben készülnek. A dobozok teteje ablakos, így a csipke jól látható. A kék bársonyos felületû papírral bevont dobozok könyvkötészeti technológiával, kézi munkával készülnek. Elõször kartonlemezbõl elkészítik a doboz méretének megfelelõ szabásmintát, majd felállítják és összeragasztják. Ezután következik a doboz bevonása és az átlátszó ablak beragasztása. Csomagoláskor a csipke mellé behelyezik a halasi emblémával készült kisméretû bizonyítványt, amelyen a csipke azonosító-száma szerepel. Ezen kívül fel van tüntetve rajta a tervezõ és a csipkevarró neve, valamint az elkészítéséhez felhasznált munkaórák száma. A Halasi Csipke értékesítése

Magyarországon is kevés helyen kapható. Budapesten a Régiposta utcában, a Folkart Népmûves Ház kínálatában már 10 éve jelen van a halasi csipke. A boltvezetõ Halas Réka elmondta, hogy náluk a jelentõs értékesítés a protokolláris ajándékokból származik. A magánszférából származó külföldi és hazai vevõk általában gyûjtõk, akik ismerik a halasi csipkét. Ma már elõfordul, hogy drága elegáns nagyestélyin is alkalmazzák. A boltvezetõ szerint a csomagolás esztétikus, könnyen kezelhetõ és a vevõknek is tetszik. Kiállítás Londonban

A közelmúltban 2012. november 15 - december 6. között a Londoni Magyar Kulturális Központ-ban a magyar Külügyminisztérium támogatásával a két különleges és méltán híres magyar kézmûves terméket mutattak be, a Halasi csipkét és a Herendi porcelánt. A Csipkeház képviseletében Kiliti Zsuzsa beszélt a halasi csipke történetérõl, Bakonyi Attiláné csipkevarrónõ bemutatót tartott a vendégeknek. A halasi csipke készítése szigorúan õrzött titok, kizárólag a kilenc csipkevarró ismeri.

2013/1.25


www.transpack.hu

Rend a lelke mindennek – A Pagát Gold Zrt. fõ tevékenysége mellett folyamatosan kereste azokat az üzleti területeket, ahová tapasztalatait felhasználva be tud férkõzni. A legújabb területek közé tartozik az ipari takarítógépek forgalmazása és javítása, illetve jégkészítõ gépek javítása, mely a mûjégpályák elengedhetetlen eszköze. A targoncához hasonlóan a takarítógépek közül is széles palettán válogathat az érdeklõdõ. Cégünk 2009-ben kezdte meg az olasz gyártmányú DEC típusú ipari takarítógépek forgalmazását. Az olasz DEC céget családi vállalkozásként alapították 1947-ben, ekkor acélkonstrukciók gyártásával kezdett foglalkozni. Többéves tapasztalattal rendelkezik a targoncagyártás területén is, amit aztán továbbadott a világ vezetõ targoncagyárainak. Közel harminc évvel az alapítása után, a személyi állomány kiterjedt tapasztalatára alapozva megkezdte az ipari padlótakarító gépek gyártását és kifejlesztette a DEC ipari takarítógép sorozatot. Kereskedelmi stratégiája nagyban egyezik a Pagátéval: megbízhatóságra, professzionalitásra épül, elsõdleges célja a vevõelégedettség és a hosszú távú üzleti kapcsolatok kiépítése. E tûhegynyi történeti áttekintésbõl kiderül, hogy a Pagát – a sok gyártó közülmiért éppen a DEC termékek mellett tette le voksát és kezdte meg 2009-ben magyarországi forgalmazását. A DEC gyártmány palettája a legegyszerûbb vezetékes táplálású gyalogkíséretû gépektõl a legnagyobb teljesítményû akkumulátorral mûködtetett beülõs takarítógépekig minden kategóriát lefed. A legnagyobb méretû és teljesítményû berendezésüket több hónapon keresztül tesztelték Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, ahol naponta több ezer négyzetméternyi felületet takarítottak vele többször, meghibásodás nélkül és hatékonyan. A tesztet végzõ vállalkozás az alábbi sommás véleményt adta a berendezésrõl: „Kiváló takarítóképesség, könnyû kezelhetõség, hosszú üzemidõ egyetlen feltöltéssel.” Ennél jobb referencia talán egy ilyen eszköznek nem is kell.

26

2013/1.

A hazai igényeket figyelembe véve a DEC óriási palettájáról a következõkben bemutatott típusokat forgalmazza a Pagát. A legkisebb, a MOD 38D típusú kézi vezetésû kábeltáplálású vagy akkumulátoros berendezés a Vevõ igényei szerint. Óránként ezerkétszáz négyzetméter takarítására tervezték. Kis helyigényû, kiváló manipulatív képességû berendezés. Munkafolyosó szélessége 380 mm. Ezt a típust egész kis üzletekbe, termekbe ajánljuk. Ára nagyon kedvezõ, még a legkisebb vállalkozások is megengedhetik maguknak.

MOD 38D

A következõ sorozat az S43. Kézi vezetésû, szintén kábel vagy akkumulátoros táplálású berendezés. Tervezett takarító kapacitása 1376 m2/óra, munkafolyosó szélessége 430 mm. Kiváló berendezés közepes mûhelyek, vagy üzlethelységek napi takarítására. Méreténél fogva jól manipulál belvárosi üzletek szûk polcrendszerei között is.

S 43


www.transpack.hu SM

NR 60

RUNNER

A teljes választékot megtekintheti a www.abctakaritogep.hu honlapunkon. Az SM sorozat 450 mm illetve 520 mm munkafolyosó-szélességû változatokban készül. Takarítási kapacitása 1400-1900 m2/óra. Ez a gép szintén választható kábeles, vagy akkumulátoros táplálással. Ajánljuk nagyobb belvárosi üzlethelyiségekbe, kiállító termek, mûhelyek napi takarítására 2000 m2 területig. Az NR a legnagyobb gyalogkíséretû sorozat. Csak akkumulátoros táplálással készül, munkafolyosó-szélessége 520 illetve 600 mm. Takarítási kapacitása 1500-1700 m2/óra. Energiatakarékos berendezés, egy feltöltéssel igen hosszú üzemidõ teljesíthetõ vele. Felhasználási területe azonos az SM sorozatéval. Területelemzés alapján teszünk javaslatot a pontos típusra, hogy tényleg a megfelelõ berendezés dolgozhasson a felületen.

A RUNNER sorozat a DEC legnagyobb méretû tagja, csak akkumulátoros kivitelben létezik. Felülõs berendezés, munkafolyosó-szélessége 860 mm, teljesítménye 4500 m2/óra. Két egymással szemben forgó takarító kefével rendelkezik, kb. 100 liter tiszta- illetve szennyezett víz tartálya több órás folyamatos üzemet biztosít a berendezés számára. A víztartály mérete, a gép fordulási sugara és a vízfogyasztása széles tartományban az igényekhez alakítható. Nagyteljesítményû akkumulátorával 5-6 üzemórát képes a feltöltést követõen mûködni. Ajánljuk nagyméretû csarnokok, bevásárlóközpontok, mûhelyek takarítására. Takarítóképessége kiváló, a maga után hagyott felület mindig tökéletesen száraz.

A fent említett berendezések forgalmazásával a Pagát Gold Zrt. nagy odaadással és sikeresen foglalkozik. Minden esetben egyedi felmérés alapján ajánljuk az Ön számára legmegfelelõbb típust, figyelembe véve azt, hogy Önnek a legkisebb költséget okozzuk, úgy, hogy a legkiválóbb megoldást kapja. Természetesen a gépeket nem csak megvásárolni, hanem bérelni is lehet, akár több évre, akár teljes szervizzel is.

Információért forduljon cégünkhöz, és keressen minket bizalommal elérhetõségeinken! Csák Bori Pagát Gold Zrt – kommunikációs vezetõ

2013/1.27


www.transpack.hu Bálint Tóth János

Ismét benchmarkolt a Mikulás Erõsödött a hazai cégek felelõsségvállalása Tizenkét elõadás hangzott el a Mikulás is benchmarkol címû, december 6.-án megtartott konferencián, amelyet az IFKA Iparfejlesztési Alapítvány szervezett. Szõdi Sándor levezetõ elnök, az IFKA – Minõségfejlesztési Központ ügyvezetõ igazgatója kiemelte, miként a világban, úgy hazánkban is erõsödik a vállalkozások társadalmi felelõsségvállalása, a fenntartható gazdasági növekedés iránti figyelem. Az érdeklõdés fokozódására példa az IFKA immáron hatodik éve meghirdetett benchmarking rendezvénye, amelynek ezúttal a budapesti Hotel Benczúr szálloda adott otthont. A nagyteremben több mint száz vállalati szakértõ, egyetemi oktató, valamint számos szakmai szervezet képviselõje jelenlétében ismertették az európai uniós tagországok törekvéseit, illetve néhány hazai cég példamutató tevékenységét. Válasz a kihívásokra

A konferencia „bemelegítõ” elõadásában Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlõdés Tanácsának titkára a fenntarthatóság és vállalkozás sokrétû kapcsolatát vázolta, rámutatva hazai és a világ elõtt álló kihívásokra egyaránt. A fenntarthatóság napjainkban minden termelõ tevékenység alapkövetelményévé vált, hangoztatta. A következõ gazdasági ciklusban az unió tagállamaiban növelni kívánják a k+f alapok forrását, amely jelenleg a GDP 1,8 százaléka – emelte ki a következõ elõadó, Turóczy László, a nemzetgazdasági tárca versenyképességért felelõs helyettes államtitkára. A növekedésbarát fiskális konszolidációhoz szükség lesz a vállalkozások dinamikus hozzájárulására, hogy a ciklus végére a kutatásra és fejlesztésre költhetõ alapok aránya legalább 3 százalék legyen. Eközben Magyarország egy szerényebb vállalást tervez, 2020-ra ez az arány 1,8 százalék lesz, ám ennek elérése is nagy kihívás, hiszen a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert képessé kell tenni arra, hogy minél több külsõ forrást tudjon bevonni a 2014-2020-as uniós tervezési szakaszban. Turóczy László rámutatott, hogy kutatásban nem mindig kapnak a kellõ hangsúlyt a piaci-társadalmi igények, általában szerény a kereslet a magyar kutatóintézeti szektor szolgáltatásai iránt. Szétaprózott, 28

2013/1.

nem kellõen összpontosítottak a kutatási kapacitások és teljesítmények, korszerûtlen és szétforgácsolt az infrastruktúra, gyakran hiányos a kutatói utánpótlás, gyenge a tudásbázis az intézményeikben. Alulfejlett a gyakorlati és a multi-diszciplináris oktatás, csökkent a természettudományos és mûszaki pályák népszerûsége. A kkv-k esetében visszahúzó erõ a tõkehiány, gyenge az innovációs és növekedési ambíció. Erõsítésre vár a k+f lánc szereplõi közötti együttmûködés, nem hatékonyak a technológia-transzfer folyamatok, rossz hatásfokkal mûködnek az innovációs folyamatok. Növeli a gondokat, hogy alacsony szintû a magvetõ tõke, elégtelenek a technológiai inkubációs folyamatok, hiányosak az állami innovációs szolgáltatások, illetve fejletlen az intézményi struktúra, sõt a szabályozási és támogatási környezet sem mindig hatékony – fogalmazott a helyettes államtitkár. Magyarország lehetõségét abban vázolta, ha erõsödik a k+f barát gazdasági és szabályozási környezet, ha élõ kapcsolat alakul ki az egyetemek és a vállalkozások között, a kutatási eredményeket oktatják a fejlõdõ egyetemi tudásközpontokban. Nagy szerepet kell kapnia az iparági klasztereknek, az erõforrás-allokáció optimalizálásának, új iparágak létrejöttének, a magyar közép- és nagyvállalatok külföldi térnyerésének. Turóczy László szerint többek között elõtérbe kerül a gyakorlatorientált képzés, a digitális írástudás, a természettudományos és a mûszaki oktatás fejlesztése. Példák sora

Csutora Mária, a Corvinus Egyetem PhD hallgatója a vállalatok körében készített kutatások eredményeirõl számolt be, Margit György, a GE Lighting európai minõségügyi vezetõje, Kapusy Pál, a Mol-csoport fenntartható fejlõdés vezetõje és Szepesi Viktória, a Jabil Circuit Magyarország Kft. emberi erõforrás és szervezetfejlesztési vezetõje cégeik társadalmi elkötelezettségére hoztak fel mások számára is megszívlelendõ példákat.

Az egyetemi kutató szerint nehéz mérni a cégek társadalmi elkötelezettségének szintjét, felelõsség érzetét, sajnos a társaságok igyekeznek inkább kibújni alóla. Csutora Mária úgy fogalmazott, a vállalkozásoknak könnyebb megtartaniuk a jogszabályokat, mint felelõsen cselekedniük, például elvárható módon, körültekintõn végrehajtani egy krízishelyzetben az elbocsátásokat. Döntéseikben meghúzódik, hogy a legolcsóbban ússzák meg a sokaknak fájó ügyet, de a kutatások feltártak a rideg elbocsátások mellett emberségesebb magatartást is. Ezek egyike, ha nem tesznek kapun kívülre mindenkit azonnal, helyette választják a bérek csökkentését, vagy az önkéntes jelentkezõket küldik el, esetleg a hatályos fegyelmivel büntetettektõl válnak meg. Óvodától az egyetemig

Figyelemre méltó megoldásokat mutatott be a fenntarthatóságra, vállalati felelõsségvállalásra Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója is. A cég az óvodától kezdve egészen az egyetemig formálja, alakítja a tanulók pályáját. Olyan eszközöket ad a kezükbe, amelyek használatával játszva, illetve alkotva találkozhatnak a természettudományokkal. Számos iskola és 40 mentor bevonásával útjára indították a LEGO Mentor Programot. Eddig mintegy 500 fiatal számára szerveztek „robot” nyári táborozásokat, illetve programozási versenyeket. Gyárlátogatáson fogadják a gyerekeket, akik bepillanthatnak a magyar találmányok világába, megismerkednek a legújabb technológiai és természettudományos eszközökkel.


www.transpack.hu Kiss Rozália

Az egységrakomány rögzítése A szállítandó áru védelme, biztonsága minden árucsoport esetében fontos. Az egyedi csomagolásokból kialakított gyûjtõcsomagok összefogására, összetartására, kezelésük megkönnyítésére alkalmas egység az egységrakomány, amely leggyakrabban euro raklapon kerül elhelyezésre. Az egységrakomány biztosításához a helyes módszert, illetve a szükséges anyagok fajtáját, mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tökéletes biztonság és a felhasznált anyag minimalizálására való törekvés között. Az egységrakományt rögzíteni kell, hogy a szállítás során fellépõ különbözõ elmozdulások ne tegyenek kárt benne. Az elmozdulás megakadályozására különbözõ módszerek alkalmazhatók önállóan vagy egymással kombinálva, ilyen a pántolás, a zsugorfóliázás, a stretch (nyújtható) fóliázás, valamint a csúszásgátlás. Az egyik legegyszerûbb és egyben legolcsóbb rögzítési eljárás a pántolás, amely történhet acél-, vagy mûanyag (polipropilén, poliamid, poliészter) pántszalagokkal. A PET pántszalagok hosszú ideig megtartják feszességüket. A mûanyaggal bevont textilszalagok az ún. kompozit pántszalagok erõsek, nem sértik fel a festett felületeket, jól terhelhetõk és nem rozsdásodnak. Pántolással megoldható a rakodólaphoz történõ rögzítés is. Az egységrakomány mind a négy sarkára függõlegesen élvédõket lehet helyezni, így tovább lehet az eredményt javítani. A mûanyag fóliával történõ rögzítés (stretch- és zsugorfólia) lényegesen többet nyújt, mint a pántolás, mert védi a rakományt a nedvességtõl, a portól és egyéb szennyezõdésektõl, sõt dézsmálás elleni védelmet is ad. Ma már nem kérdés, hogy a kétféle fóliával történõ rögzítés közül melyik a gazdaságosabb. A rakományrögzítõ eljárások közül a legkedvezõbb anyag- és energiafelhasználást a stretch fóliás egységrakomány-rögzítés biztosítja. A zsugorfóliával történõ rakományrögzítés anyag- és energiaigénye lényegesen magasabb, így ez a módszer csak nagyon nehéz vagy szúrós sarkú/élû rakományok esetén jöhet szóba. A zsugorfólia vastagabb, ellenállóbb, így a rakomány stabilabb lesz. A zsugorfóliás egységrakomány-rögzítés

30

2013/1.

többnyire elõre gyártott zsugorsapkával történik, amely lehet tekercses kivitelû is. A burkolás a fólia melegítésével kézi zsugorító pisztolyokkal, félautomata berendezésekkel vagy automata zsugorító alagúttal végezhetõ. Egyik nagy hátránya még ennek a módszernek, hogy a zsugorsapka méretének illeszkedni kell a rakomány méretéhez, nem lehet sokkal nagyobb, mert a zsugorodás mértékének a növekedésével a zsugorfeszültség csökken, vagyis nem lesz feszes a rakomány, ha sokkal nagyobb a sapka. A stretch, azaz nyújtható fólia különbözõ palettaméretnél alkalmazható. A fóliázás a gépi háttérnek köszönhetõen nagy teljesítménnyel végezhetõ (akár 150 paletta/óránként). Nyújtható fólia alkalmazásakor egy nagy, rugalmas nyúlással rendelkezõ vékony fóliát használunk. A nyújtható fóliák elõállítása kétféle módszerrel történhet, öntéssel és fúvással. A kétféle módszerrel elõállított fólia tulajdonságai nagy eltérést mutatnak, az öntött fóliákat homogén termékekhez, míg a fúvással elõállított fóliákat heterogén termékekhez ajánlják. A fúvott fóliák között vannak szuper erõs tapadású fóliák, amelyek nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek és nagyon nagy a hidegállóságuk. A rögzítõ erõt létrehozó feszültséget, a fólia felhasználása során, nyújtással hozzák létre. Gyártásnál hossz-

irányban megnyújtják a fóliát, a fólia elõnyújtása 400%-ig is lehetséges, és az elõrenyújtott fóliának több elõnye is van. A rakomány stabilitása javul, akár 50%-kal kisebb lesz a fólia felhasználás, ami költségmegtakarítást és egyben környezeti haszA csúszásgátlás sokféle módszerrel történhet, az egyes rétegek ragasztásától a csúszásgátló közteslapok alkalmazásáig. A csúszásgátlás elve egy olyan közbülsõ felület felhasználása, amelynek a közrefogó rétegekhez nagyobb a tapadása, mint a két rétegnek egymáshoz. Csúszásgátló lap esetében ez az anyag általában egy papírhordozóra van felhordva. Ragasztás esetén közvetlenül a termékre, vagy annak a csomagolására kerül a ragasztó, amely a felületen marad. A csúszásgátló papírok hotmelt bevonattal vannak ellátva, amely meggátolja az elcsúszást akár 50° dõlésszögig. A csúszásgátló lap rakatképzéskor kézzel és géppel is berakható, bontáskor pedig könnyen eltávolítható. A rakományrögzítés hatékonysága természetesen nemcsak a választott módszertõl és a felhasznált anyagtól függ, hanem a kivitelezés módjától is, amelynek paraméterei nehezen definiálhatók.


www.transpack.hu

not is eredményez. Ez egyidejûleg a szállításnál kisebb tömeget eredményez és a felhasználónál kevesebb hulladék képzõdik. Az elõnyújtott fóliákkal kb. 20%-kal kevesebb idõ kell a rakomány rögzítéséhez, ami a hatékonyságot növeli. Nemcsak a fólia fajtája, hanem erõssége is fontos, valamint a rakomány nagysága és tömege. A különbözõ fóliatekercseket a nettó tömeg

[kg]/szélesség [m] x vastagság [mm] x 0,92 mutatószámmal, azaz a folyóméterek számával tudjuk összehasonlítani. A nyújtható fóliás rakományrögzítés egyszerûen elvégezhetõ, akár kézzel, akár automata berendezéssel. A feltekercselés módja többféle lehet, azaz történhet spirál alakban, teljes szélességben, függönyszerûen, de konfekcionált stretch sapka is alkalmazha-

tó. Az egyszerûbb stretchfóliázó berendezések általában csak a rakomány oldalát védik, de sok berendezés már fedõfóliázást is tud. A zsugor- és a stretchfóliák alapanyaga nagy többségben poliolefin, valamilyen polietilén típus. A zsugorfólia általában egyrétegû, míg a stretchfóliák nagy része általában háromrétegû, koextrudált fólia. 2-3 polimertípus kombinációjával jobb anyagtulajdonságok érhetõk el és ezzel összefüggésben anyagmegtakarítás is, a funkcionalitás növekedésével már nagyon jól teljesítenek a 7-8 m vastagságú fóliák is. Ezzel szemben a rakományrögzítéshez használt legvékonyabb zsugorfóliák általában 90-100 m vastagságúak. A nyújtható fólia általánosan elterjedt mindenfajta áruból kialakított egységrakomány rögzítésére, a zsugorfólia felhasználási területe a gépek, háztartási berendezések, hûtõgép, tûzhely, építõipari termékek, cement, tégla, szaniteráruk rögzítése. A rakomány raklapon való elcsúszását egyik fóliázási módszer sem biztosítja, viszont mindkettõ jól összetartja a rakatot. A fóliázást a raklapra rányúlva kell végezni, a nyújtható fóliát a rakodólap körül több réteggel kell megerõsíteni.

2013/1.31


www.transpack.hu Kelemen Zoltán

Új piaci lehetõségek: hullámtermékek digitális gyártása Az elmúlt évtized a szkeptikusok számára is megmutatta, hogy a digitális nyomtatási technológiák a nyomdaipar különbözõ szegmenseiben sikeresen illeszkedtek be a mindennapi folyamatokba, megtalálták azokat a területeket, ahol igazán hatékonyan tudnak mûködni és új piacokat hoztak létre a megrendelõi igényekkel összhangban. A digitális nyomógépek mára a nyomdák leginkább profittermelõ eszközeivé váltak. A csomagolóanyag-gyártást kevésbé érintették a digitális nyomtatási eljárások, most azonban mégis valami hasonló figyelhetõ meg a karton-, hullámkarton csomagolás gyártási folyamataiban is.A csomagolóiparban eddig leginkább tapadócímkék készültek digitális nyomtatási eljárással, amely már kezd teret nyerni a karton és a hullámpapírlemez csomagolószerek gyártási folyamataiban is.

Az új alternatíva térnyerése

1. ábra HP Scitex FB7600 síkágyas, digitális ipari UV-nyomógép

A jelenlegi helyzetkép

A hullámpapírlemez alapú POS/POP display-ek jelenleg egyaránt készülhetnek a „hagyományos” nyomdákban, papírfeldolgozó üzemekben (ofszet eljárással nyomtatva, kasírozva, stancolva), és a digitális nyomdákban is (nagyformátumú UV-nyomtatással kasírozva, vagy közvetlenül táblára nyomtatva, stancolva, vagy digitálisan kivágva). Ugyanakkor mégis nehéz egyértelmûen meghatározni, hogy az eladáshelyi reklámeszközök elõállítása melyik gyártói szegmens profiljába tartozik. A POS/POP display-ek alapvetõ jellemzõi: nagyméretû, kis példányszámú, változó adatot tartalmazó, vastag nyomathordozót felhasználó, nagy színterû, kevés mûveleti igényû és minimális fix technológiai költségû, gyors gyártási, átfutási idejû. Mindezeket a követelményeket a nagyformátumú, digitális UV-nyomógépek és stancaszerszám-mentes továbbfeldolgozó megoldások hatékonyan képesek teljesíteni. A nyomtatott hullámkarton dobozok digitális nyomtatással történõ gyártási lehetõsége analógiát mutat a hullámkartonalapú eladáshelyi reklámeszközökéhez. Bár az elmúlt évek gazdasági mélyrepülése a csomagolószer-gyártást érintette a legkevésbé, ezen a területen is megfigyelhetõ a példányszámok csökkenésének tendenciája. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon egy-egy nyomtatott hullámpapírlemez doboz megrendelés a korábbi, átlagosan 5.000-7.000 ívrõl, 2.000-2.500 ívre csökkent (1 ív = 1.0-1.5 m2) és egyre több megkeresés érkezik a vevõktõl 1.000 ív környéki, illetve alatti 32

2013/1.

2. ábra Esko Kongsberg XP44 Auto digitális továbbfeldolgozó berendezés

példányszámokra. Ezeknek a kis sorozatoknak a gyártása a hagyományos nyomtatási és továbbfeldolgozási technológiákkal már nem hatékony, ára nem versenyképes, így az 1.000 ív alatti megrendeléseket a gyártók sokszor nem tudják teljesíteni (vagy a nagyobb sorozatok reményében a veszteséget is vállalják), ezáltal piaci rés keletkezik, amelyet vagy a kisebb gyártó kapacitással rendelkezõ szereplõk, vagy az alternatív eljárások tudják kielégíteni.

A nagyformátumú digitális UV-nyomógépek technológiai és teljesítménybeli fejlõdésüknek köszönhetõen reális alternatívát mutatnak a kisebb sorozatú hullámpapírlemez csomagolóanyagok nyomtatása területén, a speciális nyomathordozók kezelésében (pl. Re-Board®), mindezek mellett pedig egy egyszerû doboz kommunikációs eszközzé alakításában is egyedülálló lehetõséget kínálnak (pl. változó adatok/képek kreatív felhasználása, illetve költséghatékonysági szempontjai). A digitális továbbfeldolgozó berendezések 7/24 órás automatizált rendszerei ezekhez a digitális nyomógépekhez igazodva pedig komplex technológiai egységet alkotnak. A hullámpapírlemez csomagolóanyagok digitális eljárással történõ gyártása a következõ lehetõségeket biztosítja: – közvetlen UV-nyomtatás, akár 165x320 cm felületen, – alapanyag vastagság 0-64 mm között, – havi nyomtatási kapacitás akár 35.000-40.000 m2 (egy mûszakban, átállási idõkkel), – speciális hordozók (merev és flexibilis) kezelése, – felületnemesítési lehetõségek (lakk nélküli „effekt-lakkozás”), – rugalmas festékréteg (nem reped a hajtásnál),

Digitálisan nyomtatott hullámpapírlemez dobozok. Fotó: Eurojet


www.transpack.hu – fehér alányomási lehetõség, – változó-adat nyomtatási lehetõség, – nincs formakészítési idõ és költség, – nincs beigazítási idõ, költség és selejt, – azonnali mintakészítés, néhány darabos gyártás. A hullámtermékek gyártásának területén a digitális ipari UV-nyomógép beruházások száma már meghaladta – világszerte – a 150–200-at, ami az elõzõekben bemutatott alkalmazási terület létjogosultságát bizonyítja. A vásárlók között klasszikus hullámpapírlemez-gyártó és feldolgozó üzemek is találhatók, akik a nagyteljesítményû flexo- és ofszet nyomógépeik, kasírozó és kimetszõ berendezéseik mellett tartották fontosnak a kis példányszámú csomagolószerek piacát, ezen termékek gazdaságos gyártását, ilyenek pl. az elsõk között beruházó izraeli Carmel Containers, vagy a mostanában telepített gyártási kapacitás az oroszországi PVG-ben. A digitális és hagyományos eljárások különbözõsége

A digitális és hagyományos eljárások között több lényeges különbség figyelhetõ meg, ami döntõ érv az adott munka költséghatékony gyártási technológiájának megválasztásakor. Ofszet-/flexo-nyomtatás esetén a munka megkezdése elõtt jelentõs idõ- és költ-

ségtényezõvel kell számolnunk (nyomóforma, beigazítás, selejt) míg a festék ára szinte elhanyagolható. Ezzel szemben a digitális rendszereknél az elõkészületeknek gyakorlatilag nincs ideje és költsége, de a festékár magasabb, az adott munka nyomtatási felületének függvényében lineárisan emelkedõ. A digitális rendszerek nyomtatási sebességének félelmetes növekedése (500-600 m2/h) ellenére az ofszet eljárás nyomtatási ideje töredéke a digitálisnak, ugyanakkor a teljes gyártási, átfutási idõ a digitális eljárásnál – az 1.000 ív alatti tartományban valahol, az adott nyomda jellemzõinek függvényében – mégis kedvezõbb lehet. A fenti, könnyen számszerûsíthetõ jellemzõk mellett számolnunk kell még a digitális eljárás rugalmasságával is (munkák áthelyezése, azonnali gyártás, utángyártás, mutációk, változó adatok nyújtotta lehetõségek) ahhoz, hogy teljes mértékben össze tudjuk ezeket az eljárásokat hasonlítani. A digitális ipari UV-nyomógépek és továbbfeldolgozó rendszerek nem alkalmasak a hagyományos ofszet- és flexonyomtató eljárások, vagy kimetszõ gépek leváltására a hullámpapírlemez csomagolószer-gyártás területén sem, nem is céljuk ez, sokkal inkább megoldást, kiegészítõ technológiát kínálnak azokra a példányszámokra, amelyek gyártása jelenleg prob-

lémát jelent a hullámpapírlemez feldolgozó üzemek számára. Mindezek mellett lehetõséget adnak a sokszor felmerülõ mintakészítési igényekre, promóciós csomagolások vagy vásárlási szokások tesztelésére szánt csomagolások elkészítésére is és segítenek a doboz megszokott funkciója mellett új értelmet adni annak, sokrétû kommunikációs felületté alakítani azt. Magyarországon több beruházás is történt a fent bemutatott piaci szegmens kiszolgálására: – az OSG Hungary Kft. 2011-ben telepítette HP Scitex FB7500 típusú digitális ipari UV-nyomógépét meglévõ digitális továbbfeldolgozó kapacitás mellett, elsõsorban display, reklámdekoráció, illetve kis- és közepes példányszámú csomagolószerek gyártására. – a CPS Company Kft.-ben az idén került a csomagolószer-gyártási munkafolyamatba egy HP Scitex FB700 digitális ipari UV-nyomógép, amely feladata a vevõk kis példányszámú karton, hullámpapírlemez és mûanyag termékeinek gyártása, szintén digitális továbbfeldolgozás mellett. A jövõ tehát elkezdõdött. A cikk az Eurojet Hungária Kft. (www. eurojet.hu) támogatásával jelent meg.

2013/1.33


www.transpack.hu

RFID technológia a logisztikában A szállítmányozás, a logisztika területén nagy szerep jut a termékek nyomon követésének. A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) gyorsítja és biztonságosabbá teszi a szállítási láncban az áru útját. Az áru mozgásának elosztási láncokban történõ követésére az automatikus azonosítás többféle eszköze kínál megoldást. Az RFID lehetõségeinek bemutatása mellett partnereink kínálatából is szemezgetve foglaltuk össze a technológia nyújtotta lehetõségeket. A nagy tömegû áru gyors továbbítása a modern logisztika feladata, ugyanakkor napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül az élelmiszerek nyomon követhetõsége. Az élelmiszerláncban pl. meg kell õrizni az információt a felhasznált anyagokról, termékekrõl és folyamatokról, amelyeket mások rendelkezésére tud bocsátani élelmiszerbiztonsági vagy minõségi esemény esetén. Az ezeknek az elõírásoknak való megfelelés a rádiófrekvenciás azonosítás alkalmazásával is lehetséges. Egy nyomon követési rendszer teljesítményének két kulcsfontosságú eleme az adatfeljegyzés és visszanyerés pontossága, valamint gyorsasága, másik pedig a költséghatékonyság.

A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) folyamata a következõ: az RFID címke belép a rádiófrekvenciás mezõbe, ahol a rádiófrekvenciás szignál gerjeszti a címkét. A címke átadja az azonosítót és az adatokat a leolvasónak, az olvasó pedig fogadja ezeket az adatokat, majd tovább küldi azokat a számítógépnek. A számítógép a fogadott adatok alapján meghatározza a szükséges lépéseket, majd utasítást ad az olvasónak, az olvasó pedig továbbítja az adatokat a címkének. RFID rendszer használatának elõnyei:

• A termékek valós idejû azonosítása • Nagy értékû áruk követése (áruvédelem, garancia, szerviz) • Raktári pozíció meghatározása, intelligens polcok kiépítése (tájékoztat a saját állapotáról) • Termék eredetiségének garanciája • Magas minõségû termékek márkavédelme (parfüm, ruha) • Áruátvétel meggyorsítása • Hatékonyabb, mint az optikai (vonalkódos) rendszerek, • Több információ tárolására és továbbítására alkalmas, • Az adatok nagyobb távolságból is leolvashatók, • Szélsõséges körülmények között – alacsony és magas hõmérsékleten is – képes mûködni, • Egy idõben több címke is leolvasható, mégis kisebb a hibalehetõség. A rádiófrekvenciás elven mûködõ címkékbe elhelyeznek egy chip-et, amelybe kódolják a szükséges adatokat. Amikor az árut beviszik egy raktárba vagy kiszállítják onnan, akkor nem szükséges az egyes csomagolási egységek vonalkódjait egyenként leolvasni. Az optikai azonosításhoz képest kevésbé idõigényes és körülményes a chip használata. Amikor ugyanis az áru áthalad a raktár bejáratánál lévõ, RFID adatgyûjtõkkel felszerelt elektronikus kapun, akkor a rendszer ugyanabban a pillanatban leol-

34

2013/1.

Az RFID rendszerek használata az optikai leolvasás/ellenõrzéshez képest az átadás-átvételi folyamatokat jelentõsen gyorsítja. Az ePC-rendszer segítségével a gyártónál visszakereshetõ, hogy melyik cég volt a termékek alapanyagának beszállítója, melyik logisztikai szolgáltatón és melyik fuvarozón keresztül kerültek azok a gyártóhoz. Ezután pedig nyomon követhetõ a termék útja a logisztikai szolgáltatón, fuvarozón, elosztó központon keresztül az eladási ponton a vásárlóhoz, majd a felhasználótól az újrahasznosítás helyéig. Az elosztó központban visszakereshetõ az alapanyagok, ill. a termékek útja az alapanyag beszállítótól az elosztó központig, onnan pedig nyomon követhetõ az újrahasznosítás helyéig. (Forrás: Állami Nyomda Zrt.) vassa a kódot, és az adatokat azonnal továbbítja a cég számítógépes rendszerébe. A termékek csomagolására, dobozára, raklapjára helyezhetõ az ultra-magas (UHF) vagy magas (HF) frekvenciájú RFID címke. A termékek fogyasztói kiszerelésére, gyûjtõcsomagra és logisztikai egységre strapabíró, olvasható/írható memóriájú passzív RFID tag és/vagy vonalkód, míg egység rakományra és konténerre nagy hatótávolságú, nagyobb írható/olvasható memóriájú, helymeghatározásra használható, viszont limitált élettartamú és kevésbé strapabíró aktív RFID címke ajánlott.

RFID lehetõségek

Egy logisztikai folyamat során gyakori feladat egy raklap vagy több termék gyûjtõ, gyors, pontos, teljesen automatikus, lehetõleg kezelõ nélküli azonosítása. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem a várakozásoknak megfelelõ az elterjedtsége? Az elsõdleges választ az RFID- és a vonalkódos címkék költségeit vizsgálva találjuk meg. A rádiófrekvenciás címkék költségesebbek, annak ellenére, hogy folyamatosan csökken az áruk, ezért egy RFID-


www.transpack.hu rendszerben folyamatos üzemeltetési költségként jelentkezik a bélyegek ára. Mégis akkor hol van ma létjogosultsága az RFID-technológiának, ha erre a kérdésre fókuszálunk? A választ könnyû megadni, olyan alkalmazásokban, ahol a bélyegeket újrafelhasználják, azaz nem „távoznak a gyárkapun”. Ezeket az alkalmazásokat zárt alkalmazásoknak hívjuk. Erre példa egy Nyugat-Magyarországon mûködõ faipari cégnél a Vonalkód Rendszerház Kft. által megvalósított automatikus azonosítási megoldás. A cég zöldmezõs beruházása során a termeléshez szükséges csomagolóanyagok kezeléséhez az RFID-technológiát választotta. A feladat RFID megvalósítását a Vonalkód Rendszerház Kft. egy ERP-s partnercéggel közösen nyerte el, mely eredményeként átadásra került egy rádiófrekvenciás azonosítási rendszer. A gyár adottságai miatt a termeléshez szükséges csomagolóanyagokat külsõ logisztikai szolgáltatónál tárolják, majd a termelési tervnek megfelelõen egy kisebb, pufferraktárba szállítják, ahonnan közvetlenül látják el a termelést. A termelés gyors, zökkenõmentes és költséghatékony kiszolgálása miatt egy teljesen automata raktár megvalósítását tûzte ki célul az ügyfél. De mit is jelent ebben az esetben az automata raktár? A raktárba raklapokon érkezõ csomagolóanyagot a targoncás egy PLC-vezérlésû kocsira helyezi. Ezt követõen a raktári rendszer a kocsit vezérelve, a 17 gravitációs görgõsorból a megfelelõre irányítja a raklapot. A rendszer a termelés igényének megfelelõ sorrendben automatikusan kitárolja a görgõsorok végén levõ PLC-vezérlésû kocsi segítségével a csomagolóanyagokat, ahonnan egy lift segítségével kerül automatikusan a termelésbe a megfelelõ anyag. Azaz a targoncás „beteszi” a raktárba az alapanyagot, ami legközelebb a termelésen, a lift kijáratánál igényel emberi beavatkozást. A megvalósított rendszerrel az automata raktár mellett, a csomagolóanyagok teljes kezelését sikerült az ügyfél igényeinek megfelelõn megoldani. Joggal merülhet fel a kérdés, miért volt szükség az RFID-technológiára? Hogy kerül ide a zárt rendszer? Az automata rendszer mûködéséhez elengedhetetlen a gyors, pontos, kezelõ nélküli azonosítás. Figyelembe véve, hogy a csomagolóanyagokat három, jelentõsen eltérõ méretû raklapon tárolják, és az automata raktár mûködési elvárásait, a legjobb mûszaki megoldást az RFID-technológia jelentette. A gazdaságos megoldáshoz azonban „zárttá” kellett tenni a rendszert, ezért a bélyegek a raklapokra kerültek, a raklapok gyá-

RFID raklapfelismerõ rendszer

ron belül tartását pedig a megfelelõ folyamatokkal sikerült megoldani. A rendszerben az RFID-kapukat és a mobil RFID-olvasókat a Vonalkód Rendszerház Kft. által elkészített RFID Middleware szerver kezeli. Az Intermec eszközbázison felépülõ RFID rendszer megvalósításában jelentõs segítséget jelentett a Vonalkód Rendszerház Kft. RFID-laborja, ahol a tervezéshez és megvalósításhoz nélkülözhetetlen RFID-méréseket, -teszteket lehetett elvégezni. (Forrás: Vonalkód Rendszerház Kft.) Új technológia az italipar számára

A Jungheinrich már több mint öt éve alkalmazza az RFID alapú megoldásokat. A saját fejlesztésû rendszer az olyan több palettás szállításoknak – mint amilyeneket például az italiparban is használnak – gyors regisztrálását és nyomon követését teszi lehetõvé. A Jungheinrich egy saját RFID technológián alapuló megoldást fejlesztett ki. A rendszer fõ érdekessége, hogy a jeladók a raklapokban kerültek elhelyezésre, míg az antennák a targoncák villaágában találhatóak. A jeladók adatai automatikusan kerülnek beolvasásra a rakodólapok villára történõ felvételekor és villáról történõ lerakásakor. Ez garantálja valamennyi raklap gyors és biztonságos beazonosítását. A gyakorlatban ezt az újonnan kifejlesztett megoldást elsõsorban a több palettás szállításoknál a regisztrálásra és nyomon követésre alkalmazzák. Az italiparra vonatkozó EU 178/2002 szabvány szerint minden elõállítónak biztosítania kell árujának nyomon követhetõségét. Ehhez például szükséges, hogy a raktárirányítási rendszerben minden esetben rendelkezésre álljon az, hogy mikor, melyik raklap hol található. Az italipari alkalmazások esetében a raklapok vonalkódját, még több palettás szál-

lítások esetén is, gyakran manuálisan szkennelik. Ez az eljárás mindenekelõtt hibalehetõséget rejt magában, valamint a készlet biztonsága sem garantált. A jelenlegi alkalmazás, hat mûanyag félpaletta targoncával történõ egyidejû felvételét és szállítását teszi lehetõvé. A raklapokon italok találhatóak, amelyeket a gyártósorról szállítják a raktárba vagy a raktárból az árukiadáshoz. Valamennyi mûanyag raklap középsõ „tuskójában” egy RFID transzponder (jeladó) helyezkedik el. Minden jeladó egy egyértelmû számmal van ellátva. Amint megrakták a raklapot áruval, a raktárirányítási rendszerben a jeladót „összeházasítják” az áruval. A targoncavezetõ a terminálján – ami rádió frekvencián keresztül kapcsolódik össze a raktárirányítási rendszerrel – pontosan nyomon tudja követni, hogy a megfelelõ raklapot vette-e fel, vagy tette-e le, és szükség szerint korrigálni tud. A projekt egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy biztosítani kellett, hogy az antennák egyrészt a raklapok által, az esetlegesen leesõ rakományok miatt ne sérülhessenek, illetve ne menjenek teljesen tönkre. Másrészt a raklapon lévõ folyadékok árnyékoló hatása nem érvényesülhet. A Müncheni Egyetem Anyagmozgatás, Anyagáramlás és Logisztikai Tanszékének együttmûködésével a Jungheinrich egy olyan megoldást fejlesztett ki, melynél az antennák közvetlenül a targoncák villaágába kerültek elhelyezésre. A jeladók beolvasása így menet közben automatikusan történik (mind a raklapok felvételekor, mind a lerakodáskor). Összehasonlítva az egyéb villán és emelõoszlopon elhelyezett antennamegoldásokkal, az itt kifejlesztett megoldás majdhogynem tönkretehetetlen. (Forrás: Jungheinrich Magyarország Kft.)

2013/1.35


www.transpack.hu Sebastian Riedmaier, szûkfolyosós targoncákért felelõs termék menedzser, Jungheinrich Moosburg Gmbh. Jörg Stimpfle, logisztikai vezetõ, Dachser GmbH & Co. KG, Langenau

Hatékonyság és folyamatbiztonság Raktár-navigáció szûkfolyosós raktárakban Közel hét éve gyárt a Jungheinrich szûkfolyosós targoncákat transzponder technológiával széria kivitelben. Ennél a technológiánál a szûkfolyosóban, a padlóba helyezett transzponderek segítségével határozzák meg az anyagmozgató gépek helyzetét. A pontos helymeghatározás és a vezérlésben elhelyezett raktár-topológia együtt nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a targoncaüzemeltetésben. Ilyenek például a biztonsági funkciók, mint a folyosóvég biztosítás és az emelési magasság felügyelet, vagy akár a sebességprofilok optimalizálása különbözõ talajviszonyok esetén. Jelenleg több mint 5.000 transzponder technológiával felszerelt és kiszállított gép mûködik sikeresen. A „raktár-navigáció” modul használatával második lépésben a transzponder technológia további lehetõségei kerültek kiaknázásra a navigáció és a félautomata célmegközelítés terén. Az elmúlt két évben a navigációt folyamatosan fejlesztettük és a kezdeti idõk célmegközelítést segítõ eszközébõl mára egy, a teljes folyamatba integrált rendszer került kialakításra. Mindezek segítségével a rakodási teljesítményt akár 25%-kal növelhetjük, és ezzel együtt fokozhatjuk a folyamat biztonságát. A nyilvánvaló elõnyök: – hajszálpontos megközelítés a leggyorsabb és legrövidebb útvonalon; – nyugodt munkavégzés: csak a valós komissiózó tevékenységre kell összpontosítani; – váltakozó kezelõk és új munkatársak nagyon gyorsan ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint a tapasztalt kezelõk.

Félautomata célmegközelítés A célmegközelítést segítõ eszköz alapja a szûkfolyosós targonca csatlakozása a fölérendelt raktár-irányítási rendszerhez WLAN és terminál segítségével. Míg a hagyományos rendszerekben a célpozíció a kezelõ részére fizikailag kerül megjelenítésre, a raktár-navigáció ezt az RS 232 csatlakozási

36

2013/1.

ponton keresztül közvetlenül a targonca vezérlésébe továbbítja. Elegendõ, ha a kezelõ gázt ad, és a targonca önállóan és milliméter pontosan közelíti meg a pozíciót – mindezt pedig idõben és energiafelhasználásban optimalizáltan teszi. A raklapok keresése már a múlté, és teljesen kizártak a hibás vagy javítandó manõverek.

Anyagmozgató gépek integrációja a folyamatba A teljesítmény és biztonság fokozásának második lényeges lépése a gépek bekapcsolása az árugazdálkodási rendszerek folyamataiba. A raktár-navigáció nemcsak átvesz információkat a raktár-irányítási rendszertõl, hanem számos aktív visszacsatolást is ad. Jelenleg több mint 50 adatjelentés küldhetõ vissza rádiós adatátvitellel. Ezen kívül a szûkfolyosós targoncába olyan kiegészítõ érzékelõt szereltek, mint például a teherfelismerést segítõ tömegérzékelõ, ami a raklapok felvételét és lerakását rögzíti. A gyakorlatban ez jelentõsen egyszerûsíti a folyamatokat, és ezzel egyidejûleg nagyfokú biztonságot nyújt. Most ezt az integrációt egy kettõs folyamaton mutatjuk be: raklapok be- és kitárolása egyszerre. Ez a folyamat általában azzal kezdõdik, hogy a rak-


www.transpack.hu lapot átveszik az átadó állomáson. Ennél a munkafolyamatnál eddig a raklapot a kezelõnek be kellett szkennelnie, és ezután kapta meg a rendszertõl a célpozíciót. A raktár-navigáció alkalmazásával ez a folyamat megszûnik. A pozíciómeghatározás segítségével a rendszer tudja, hogy melyik raklapot kell felvenni. A targonca már a teher felvételekor ellenõrzi és megerõsíti a megfelelõ felvételi helyet, és rögtön követi a célpozíciót. A kezelõ gázt ad, és pontosan a szabad raktárhelyhez irányítja a rendszer. Aktiválja a betárolási automatikát, és egy gombnyomással betárolja a raklapot. Nincs szükség a helyes betárolás ellenõrzésére szkenneléssel, és még a betárolási pozíció is visszacsatolásra kerül a raktár-irányítási rendszer részére a megfelelõ készletgazdálkodás figyelembe vételével. A berakodási folyamat befejezése után a gép azonnal kéri a kirakodásra kerülõ raklap helymeghatározását. Célmegközelítés, rakodási folyamat és visszajelzés a rendszernek – mindez ismét automatikusan történik. Csak ennél az egyszerû kettõs folyamatnál „kiesik” 4 szkennelés, és ezzel mintegy 20-30 másodpercet tudunk megtakarítani. A megvalósított projektek alapján a tapasztalat tisztán bebizonyította: minél inkább integrálunk egy targoncát a folyamatokba, annál jobban tudjuk a hatékonyságot növelni. Emellett a folyamat teljesen biztonságos, hiszen a targonca nem enged semmilyen helytelen betárolást. Új funkciók bevezetése A raktár-navigáció optimális kialakítása és továbbfejlesztése a célmeghatározást segítõ rendszertõl egészen a folyamat-integrált rendszerig több lépésben, két átfogó tesztprojekt keretein belül zajlott. Mindkét tesztprojekt egy-egy nagy komplexitású felhasználást igénylõ logisztikai szolgáltatónál került végrehajtásra. A Jungheinrich fejlesztõivel együtt a kb. 12 hónapos átalakítási idõszak alatt sok új igény merült fel, új ötletek születtek, és részletes megoldások kerültek kifejlesztésre.

2. Dinamikus raktárhely-vezérlés. Azonos polcfelületekre különbözõ és változó egységrakományok elhelyezése. Elõny: magas fokú rugalmasság. 3. Vegyes üzemmód. A célpozíció különbözõ megközelítése a feladattól függõen (be- vagy kitárolás, komissiózás). Elõny: pontos megközelítés, nincs szükség manõverezésre. 4. Aktív betárolási kontroll. A betárolási mélység automatikus beállítása az emelési magasságtól és tehertõl függõen. Elõny: raklapok pontos betárolása. 5. Egyedi kiemelési magasságok. Raklapok kiemelése a teher magasságától és az állvány szintosztásától függõen. Elõny: állványrendszer optimális kihasználása.

6. A kiegészítõ emelés automatikus vezérlése. A fõ és kiegészítõ emelés viszonya egyedileg állítható. Elõny: a cél megközelítésénél a raklap már a kezelõ által elvárt és definiált magasságban van. 7. Megközelítés egyidejû emeléssel és haladással. A megközelítõ útvonal optimalizálása magas indulási és célpozíciónál. Elõny: idõmegtakarítás. 8. Egy- vagy kétkezes kiszolgálás. Megközelítés csak a menet- vagy együttesen a menet- és emelési funkciók kombinációjával. Elõny: a kiszolgálás egyedileg a kezelõhöz beállítható.

A tesztprojekt keretein belül például, a következõ új funkciók kerültek bemutatásra: 1. A behajtási irány és villahelyzet felügyelete. A rossz irányba történõ beállás elkerülhetõ, amikor például a „zsákutca” jellegû folyosókban az utolsó raklap helyekhez kell beállni. Ugyanígy a villaállás is ellenõrzésre kerül, amennyiben pélául a folyosóban nem oldható meg a villafordítás teherrel. Elõny: nincsen hibás és felesleges haladás 2013/1.37


www.transpack.hu Öt EKX 515 típusú kombitargonca került beüzemelésre – elsõ lépésként a „raktár-navigáció” modul nélkül, bár errõl az opcióról már a kezdetektõl megegyezés született, és a szükséges érzékelõk a kezdetektõl fogva kialakításra kerültek. A raktár üzembe helyezése után kereken 6 hónappal két lépcsõben került aktiválásra a navigációs rendszer. A háttérben az állt, hogy nagyon hosszú és magas állványokat kellett kiszolgálni, aminél a célmegközelítés a kezelõktõl folyamatos nagyfokú koncentrációt igényelt, és nem lehetett soha kizárni a hibázást és korrekciót. A raktárhelyekre történõ koncentráció és irányítás a mûszakok folyamán egyre nehezebbé vált a nagyon hosszú folyosók és az EKX nagy menetsebessége miatt. Elsõ lépésben a célmegközelítést segítõ eszköz került aktiválásra, azaz a célpozíció átvitele a targonca vezérlésébe és az automatikus megközelítés. A biztonsági szkennelést az elsõ lépésben még manuálisan végezték – mind a teher felvételénél, mind a betárolásnál. A segítõ eszköz elõnyei hamarosan beigazolódtak: Kapcsolódás a logisztika interface-hez Jelenleg több száz navigációs rendszer mûködik világszerte. A projektek többségénél a feladatmegoldás két fõ pontra koncentrálódott: Elsõ fõ feladat a raktár-topológia egyedi és lehetõ legrugalmasabb konfigurációja és tárolása az anyagmozgató gépben. A mûködtetõk saját igényeikre és folyamataikra szabva használják a raktárt, így a gyakorlatban a legkülönbözõbb megoldásokat találjuk (pl: számozási rendszerek, magasság és helyszélességi felosztások, stb.). Napjainkban szinte valamennyi raktár-konfiguráció leképezhetõ a navigációs rendszerben, és ez magas fokú rugalmasságot biztosít a folyamatok vagy szerkezetek jövõbeni változtatása esetén is. A másik fõ feladat a raktár-navigáció bekapcsolása az ügyfél specifikus raktár-irányítási rendszerébe. Ez minden esetben alapkövetelményként merült fel. Ezért párhuzamosan elindult egy projekt, melynek keretében kifejlesztésre került Jungheinrich Logisztikai Interface. A kiindulópont egy közvetlen kapcsolat meghatározott RS 232 – kapcsolódási ponttal. Ennél a megoldásnál a raktár-irányítási szoftvernek az elõre megadott ASCII formátumban kellett az adatokat az anyagmozgató gépnek továbbítani, melyek gyakran az üzemi oldalon igényeltek hozzáigazítást. A logisztika interface egy olyan szoftver, amit az adat terminálra telepítenek, és ami az ügyfél rak-

38

2013/1.

tár-irányítási rendszerének a nyelvét lefordítja az anyagmozgató gép nyelvére. A rendszer magas fokú rugalmasságot biztosít a kapcsolódásban, és csökkenti az ügyfél oldalán felmerülõ IT költségeket. Sok esetben a kapcsolódás az üzemi oldalon nem is igényel semmilyen változtatást. A projektek kereken 80%-a ezzel a szoftver modullal mûködik. Gyakorlati megvalósítás: raktár-navigáció a Dachser-nél A németországi Langenauban mûködõ Dachser cégnél valósítottuk meg az egyik tesztprojektet a szûkfolyosós raktár-navigációval. A megbízó az Ulm in Langenau logisztikai központ logisztikai vezetõje, Jörg Stimpfle. Ez az egyik legnagyobb német Dachser vállalat, amely 420 dolgozót foglalkoztat. Az egész raktárban 100.000 raklapnyi tárhely áll rendelkezésre. Különbözõ anyagokat tárolnak itt, veszélyes anyagokat, élelmiszert és iparcikkeket. A raktárban található egy 9 folyosós szûkfolyosós rendszer (a folyosó hossza 120 m, legfelsõ szint 12 m magasan helyezkedik el, 20.000 raklaphely tárolókapacitással rendelkezik). A raktár tervezésénél végül két alternatív koncepció került megvitatásra: egy teljesen automata kötöttpályás (RBG) raktár és egy kézi kiszolgálású rendszer szabadon mozgó szûkfolyosós targoncákkal. Az idõfaktor és a magasabb rugalmasság miatt a kézi rendszer mellett született döntés.

1. Az automatikus célmegközelítés egyértelmûen tehermentesíti a kezelõt. A kezelõk gyorsan sajátították a navigációs kezelést, és nagyon pozitívan fogadták azt. 2. Már az elsõ lépésben egyértelmûen növekedett a termelékenység. A mérések a rakodási teljesítmény kb. 10%-os emelkedését mutatták. 3. A raktár-navigáció bevezetése elõtt a mûszak végére egyértelmûen romlott a teljesítmény. A navigációval a teljesítmény közel ugyanolyan szinten maradt mindvégig. Második lépésben következett a targonca integrációja a kommunikációs folyamatba. A Dachser-nél az volt a cél, hogy teljesen megszüntessék az idõigényes szkennelési folyamatokat. A raktár-navigáció erre is megoldást nyújtott: a logisztikai interface-n keresztül az anyagmozgató gépek jelzik a raktár-irányítási rendszernek a raklapfelvételt és a leadást. Ezáltal kontroll szkennelésre már nincsen szükség. Már csak egyszer kerül sor szkennelésre, mégpedig az elõkészítõ térben, a raklapok felvételénél. Ezáltal minden munkafolyamatnál további értékes másodperceket tudtak megtakarítani. Amennyiben ehhez hozzávesszük a navigáció által biztosított gyorsabb célmegközelítést, akkor elmondhatjuk, hogy a Dachser raktárban 15-20%-os teljesítmény növekedést sikerült megvalósítani.


www.transpack.hu

Újdonság az ÁGISZ Zrt.-tõl Az anyagmozgatás területén több évtizede ismert a palettázó- depalettázó gépek hazai gyártójaként az ÁGISZ Zrt. A fejlesztések, berendezések több éve tartó csökkenése negatívan hat a mûszaki fejlesztésre, ennek eredménye, hogy a feladatként megjelenõ fejlesztési igényeket a jövõ érdekében a gyártók bátrabban, nagyobb kockázattal is felvállalják. Az Agrana Juice Magyarország osztrák tulajdonú cég képviselõi 2011. április végén elõre meghatározott mûszaki paraméterekkel, igényekkel olyan fejlesztésû gépet rendeltek, mely M10 és M20 mûanyag rekeszekbõl álló max. 2.000 mm magas

rakományok bontását, illetve a rekeszek ürítését, az üres rekeszek kiadagolását végzi. A gép fejlesztését, gyártását beüzemelését július 30-ig el kellett elvégezni. A szezon közepén történõ üzembe helyezés, próbaüzem további üzembiztonságot növelõ fejlesztést igényelt, a 2012 évi szezon kezdésre. Rekesz depalettázó és rekeszürítõ teljesítménye: 28 db M10-es rekesz/perc 17.000 kg/óra 20 db M20-as rekesz/perc 20.200 kg/óra További fejlesztés a rekeszürítést követõ rekeszmosás utáni palettázás, mely teljesítmény igénye megegyezik a rekesz ürítõ gép teljesítményével.

Cím: 2750 Nagykõrös, Kürtilapos dûlõ 6. Tel.: +36 53 550-280 , +36 30 289 9746 Email: agisz@agisz.hu, www.agisz.hu

2013/1.39


www.transpack.hu Czékus Mihály

A kiállítás, mint marketingeszköz A mai világunkban, ahol a távkapcsolatok, az e-business, az interneten történõ kereskedelem és ügyintézés egyre jobban elterjed, felértékelõdik azoknak a kommunikációs eszközöknek a szerepe, amelyek a „face to face” kommunikációt, a személyes találkozást, kapcsolattartást elõtérbe helyezik. A klasszikus értelemben vett kiállításokon és a vásárokon – az egyre dinamikusabban terjedõ virtuális változatok ellenére – még mindig a személyes, üzleti kommunikációé a fõszerep. nikáció egyik leghatékonyabb eszköze, ezért ma már a világ minden részén – így hazánkban is – a kritikus figyelem középpontjában van. Ebbõl fakadóan a prezentálók és a látogatók eredménycentrikussága, a kiállítási ráfordítások (befektetések) hatékonyságának mérése gyorsan növekvõ – és a szolgáltatói szektor bizonyos szegmensének fejlõdéséhez hozzájáruló – igény. Projektszemlélet

Napjainkban talán nincs is olyan konferenci, amelyen ne hangzana el ez a mondat: A fejlõdés motorja és meghatározó tényezõje az export és az innováció. A külföldi üzleti kapcsolatok (vagyis az export lehetõségek) építéséhez remek helyszínt jelentenek a különbözõ kiállítások és vásárok. Amelyeken kézzelfoghatóan jelen vannak a termékek, lehetõvé válik a jövõbeni partnerek megismerése, sõt azonnali üzletek is születhetnek. Ezen rendezvényekre nyugodtak tekinthetünk úgy is, mint marketing kommunikációs eszközökre. Egy-egy termelõ vagy szolgáltató több célt maga elé tûzve is megjelenhet a kiállításokon és vásárokon. Legismertebb céloknak a legújabb termék bemutatatása, a piac feltérképezése egy termék bevezetése elõtt, valamint a vállalat imázsának erõsítése. A 2013-as nemzetközi, illetve a hazai vásárnaptárat böngészve láthatjuk, hogy az idei évben is igen bõséges a kínálat az ilyen jellegû rendezvényekbõl. De, ha a felhozatalt szigorúan megszûrjük és kifejezetten a csomagolástechnikára fókuszálunk, akkor is számos magas színvonalú kiállítást találhatunk. Természetesen nem szabad elfe40

2013/1.

ledkeznünk a hazai lehetõségekrõl sem, hiszen nem szükséges a tengerentúlra utazni azért, hogy egy hasznos kiállítás résztvevõi lehessünk. A mai vásár funkcióját ismerve kijelenthetjük, hogy nagyon magas presztízsértékû médiumnak tekinthetjük a jól bevezetett vásárokat. A hangsúly a jól bevezetett jelzõn van, ugyanis egy rosszul megválasztott kiállítás sem a vállalkozás ismertségét nem növelni, sem pedig forgalombõvülést nem eredményez. Ebbõl fakadóan a cégnek gondosan meg kell választania azt a rendezvény, amelyen eredményes lesz a megjelenése. A döntés elõtt nem árt elemezni az adott vásár úgynevezett presztízsadatait: a látogatók száma és ezen belül a szakmai látogatóké; a kiállítók száma és összetétele; a teljes kiállítói létszámon belül mekkora arányt képviselnek a visszatérõ kiállítók; mennyire erõs a rendezvény sajtó háttere. Sokat mondanak számunkra az olyan specifikus adatok is, mint pl. a nemzetközi konkurenciánkból mely vállalatok milyen termékekkel vettek részt az elõzõ vásáron. A kiállítások, mint a személyes marketing, a szemtõl-szembe kommu-

Egy adott vállalkozás bemutatkozása egy kiállításon vagy vásáron akkor lehet igazán sikeres, ha ez a menedzsment részérõl projektszemlélettel párosul. Ugyanis az ilyen rendezvényeken való részvétel három, egymástól jól elkülöníthetõ fázist foglal magában. Mégpedig: • Elõkészítés • Lebonyolítás (kiállítóként való részvétel) • Utókezelés A menedzsmentnek konkrét célokat kell megfogalmaznia, akkor amikor egy vásáron történõ részvétel mellett dönt. Ezek a célok csak akkor teljesülhetnek maradéktalanul, ha a fenti fázisok tökéletesen mûködnek. Nincs igazán prioritásbeli különbség közöttük. Hiszen egymásra épülõ dolgokról van szó. Egy nem megfelelõ elõkészítés után nehéz egy magas szintû lebonyolítást produkálni. Ugyanígy, ha az utókezelés nem kapja meg a kellõ figyelmet, akkor kevésbé lesz mérhetõ eredménye a vásári vagy a kiállításon történõ szereplésnek. Az elõbbiekbõl fakadóan egy ilyen vállalati „program” megköveteli a projektszemléletet. Az alábbiakban röviden áttekintjük a kiállítás (vagy vásár) projekt meghatározó fázisait. Az elõkészület fázisa

A kezdeti fázis még nem kapcsolódik fizikailag a megjelenéshez, vagyis a projekt nem rögtön a kiállításra való jelentkezéssel és a standépítéssel kezdõdik. A vállalkozások gyakran abba a hibába esnek, hogy nem kellõ precizitással készítik elõ a kiállítást vagy egyszerûen egy gáláns mozdulat-


www.transpack.hu tal átlépnek az elõkészítõ fázison. Többnyire azt hangoztatják, hogy van elég reklámanyag a cégnél és elég azokat kihelyezni. A rendezvény után pedig értetlenül állnak az elõtt, hogy a kiállítás „nem hozta azt”, amit elõzetesen vártak tõle. Az alábbiakban összegyûjtöttünk néhány olyan kérdést, amelyet érdemes átgondolnia egy vállalkozásnak az elõkészítõ fázisban a késõbbi (kiállítási) sikerek érdekében. • Mekkora legyen a kiállítási stand? Napjainkban már az íróasztal mellett – remek számítógépes programokkal – el lehet készíteni egy stand látványtervét. A tervezési fázisban még költségmentesen át lehet alakítani az egész koncepciót (váltás a helyszínen már komoly százezrekbe kerülne). A látványterv alapján jó közelítéssel meghatározható a kiállítóhely optimális mérete. Gondos elõkészítéssel elkerülhetõ a két leggyakoribb hiba a túlzsúfolt, keleti bazár effektus és a szinte üresen pangó helyiség, amelynek az egyik szegletében van „valami”. • Milyen koncepciót kövessen a dekoráció? Kit akarunk megszólítani a látogatók közül? Milyen módon tegyük meg ezt? • Mekkora árumennyiséget szükséges kiszállítani a rendezvényre? Meg kell érteni, hogy most egy kiállítást rendezünk be és nem egy raktárt töltünk fel áruval. (Körültekintõ tervezéssel optimalizálni lehet a szállítási költséget.) • Mekkora és milyen összetételû személyzet szükséges a stand mûködtetéséhez? (Ha úgy kell „vadászni” a kiállító cég képviselõjére, mint az eladóra egy hipermarketben az éppolyan hiba, mint a cég munkatársaitól túlnépesített stand, ahol ezáltal a látogató nulla mozgástérrel rendelkezik.)

rövid nézelõdés után szinte menekülnek a látogatók. • Mennyi konkrét üzleti tárgyalás szervezhetõ le elõre a kiállítás idõtartamára és helyszínére? Sokkal pozitívabb a pszichés megítélése a látogatók szemében egy olyan cégnek, amelynek a standján kialakított helyiségben láthatóan „mindig” tárgyalnak, mint egy olyané, amelyiknek a standján a képviselõk – érdeklõdés hiányában – egymással diskurálnak. • Mennyi tiszteletjegyet vásároljunk? • A kiállításhoz kapcsolódóan szervezünk-e valamilyen értékesítési akciót. • Szervezünk-e nyílt elõadásokat hiteles közszereplõk részvételével? • Készülünk-e valami rendkívüli bejelentésre a rendezvény alatt? (Pl. például egy nagyobb léptékû szponzoráció bejelentése stb.) • Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a cég részvételéhez kapcsolódó logisztikát? • Az elkövetkezendõ 6-9 hónapban a vállalkozás mennyi hasonló rendezvényen kíván részt venni, és ezeknek a felkészülési költségei hogyan hangolhatók össze? (Pl. a nyomdaköltség nagyobb volumen esetén alacsonyabb, mint 100-as tételek esetén.) • Van-e nyitva olyan pályázati forrás, amely kifejezetten kiállításon való részvételt támogat? • A kiállítás szervezõk által kínált szolgáltatás is egy termék, aminek ára van, méghozzá a legtöbb esetben alkuképes ára. Ezért mindenképpen érdemes tájékozódni az esetleges kedvezményekrõl. • Pro és kontra érvek alapján mérlegelni kell, hogy a közel egyidõben tartott, azonos presztízsû kiállítások közül melyik élvezzen prioritást Lebonyolítás

A fenti kérdések kiértékelése közben (vagy után) mindenképpen érdemes a vállalat menedzsmentjének egy ötletbörzét tartania. Hiszen jó ötletekkel akár 2540%-kal csökkenteni lehet – a hatékonyság megtartása mellett – a részvétel költségeit. Ilyen kérdések lehetnek pl.: • Milyen promóciós anyagot használjon a vállalat? (A minõséget és a mennyiséget egyaránt el kell dönteni). Lehetõség szerint törekedni kell az univerzális tablók alkalmazására, amelyek késõbb más rendezvényeken is felhasználhatóak. • Mi kerüljön az adott kiállításon a fókuszba, vagyis mi legyen a kiállítási stand „zászlóshajója”. Gyakorta látni olyan kiállítóhelyeket, ahol kis területen igyekeznek a vállalat mind a 843 termékét egyszerre bemutatni. Az eredmény többnyire egy átláthatatlan káosz. Az ilyen standról

Kétségtelenül a kiállítási projekt leglátványosabb része az, amikor a rendezvény megnyitja a kapuit és a vállalat képviselõi szemtõl szemben találkoznak a potenciális partner jelöltekkel. Ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés. Ezt a jelen szituációra lefordítva annyit jelent, hogy az elõkészület fázis próbája a lebonyolítás. A kiállításon vagy vásáron derül majd ki, hogy jó döntéseket sikerült-e hoznunk az elõkészítés során. Kiderül többek között, hogy mennyire hatékonyak azok a kommunikációs eszközök, amelyeket a fogyasztói célcsoport elérése érdekében alkalmazunk. Utókezelés

A vállalkozások néha elfeledkeznek arról, hogy a kiállítás projekt nem ér véget a kiállítási stand lebontásával. Sõt, még azt is kijelenthetjük, hogy az igazi munka csak akkor veszi kezdetét. Kellõ idõt kell fordí-

tani a részvétel kiértékelésére, a megfelelõ konzekvenciákat, kiértékeljék a presztízsadatokat és a begyûjtött információkat és jobb esetben adatbázisokat. Legalább akkora figyelmet érdemel az utókezelés fázisa, mint amivel az elõkészítésnek neki láttunk. A projekttervnek részletesen kell foglalkoznia az utógondozás legfontosabb feladataival is, amelyek a következõk: – emlékeztetõk, adatbázis készítése, aktualizálása, értékelése – rendelések teljesítése, felmérések és piackutatások készítése, kiértékelése – idõpont egyeztetés a potenciális partnerekkel – hatékonyságmérés – további feladatok meghatározása – felkészülés a következõ vásárra, kiállításra Az utómunkálatok során elsõdlegesen a részvételünk sikerességét elemezzük, vagyis azt, hogy milyen mértékben sikerült az elõkészületi szakaszban lefektetett célokat hatékonyan elérni. Összességében azt mondhatjuk, hogy egy vállalat szempontjából az a helyes megközelítés, ha a kiállítás projektbe invesztált forrásokat hosszabb távú befektetésnek tekintik. (Amelybõl – természetesen – már rövid távon is származhat árbevétel.) A fentiekben – szemben a lebonyolítással – a felkészülés és az utómunkálatok kerültek leginkább a fókuszba. Méghozzá azért, mert egy megjelenés sikeressége nem attól függ elsõsorban, hogy milyen jól használja ki egy cég a kiállításon adódó lehetõségeket. Ugyanis csupán akkor lehet kézzel fogható eredményt elérni, ha azt kellõ alapossággal elõkészítik és a végén az utómunkálatokat is precízen elvégzik. Akkor lehet sikeres egy kiállítási projekt, ha a kiállító cég menedzsmentje komolyan veszi ezeket a feladatokat, és szán rá idõt és energiát, hogy azt a megfelelõ hozzáállással végig vigye. A jelenlegi gazdasági környezetben szinte „természetesnek tûnik”, hogy a vállalatok csökkentik a kommunikációs kiadásaikat, melynek szerves következménye lehet, hogy kiállítóként távol maradnak a megszokott rendezvényektõl. Ez a cégvezetés részérõl teljesen racionális döntésnek tûnik. Azonban az már nem, hogy szakmai látogatóként sem jelennek meg az adott vásáron. Ugyanis a részvétel az elismert nemzetközi rendezvényeken és a tájékozódás a szakmai fejlõdésrõl, a piac állapotáról, a várható haladási irányról ma már létkérdés. Ahogyan a bevezetõben már elhangzott a fejlõdés egyik motorja az export. Napjainkban már nehezen képzelhetõ el hatékony külkapcsolat építés egy olyan vállalat számára, amelyik távol marad a kiállításoktól és vásároktól. 2013/1.41


www.transpack.hu Román István

Vállalkozások biztosításai Napjainkra jellemzõ gazdasági körülmények következtében egyre több kis- és közepes vállalkozás normális gazdálkodását, létét veszélyeztetõ kockázatok lépnek fel. A legtöbb kis- és közepes vállalkozás cégvezetõje „egyszemélyi mindenes” a cégében. Ismernie kell a hatályos jogszabályokat, munkaügyi elõírásokat, stratégiai döntéseket kell meghoznia, és idõnként még a targoncára is fel kell ülnie… Hosszasan sorolható, mit szükséges felvállalnia a cég vezetõjének, ám ezt mindegyikük másképpen éli meg és fogja fel. A biztosítási csomag elemei:

• Épületbiztosítás, • Ingóság biztosítás – gép, berendezés, készlet, • Üzemszünet-biztosítás, • Géptörés-biztosítás, • Elektronikus berendezések biztosítása, • Elektromos gépek, berendezések biztosítása, • Belföldi szállítmánybiztosítás (saját árukészlet - saját gépkocsival), • Felelõsségbiztosítások Biztosítható vagyontárgyak

A cégvezetõk közül kevesen gondolják végig a napi taposómalom közepette, hogy valójában mit is kockáztatnak a remélt nyereség, jövedelem elérésének érdekében. Kevés kis- és közepes vállalkozás vezetõje méri fel, milyen kockázatoknak, veszélyeknek van kitéve cége, vállalkozása, személy szerint Õ maga és családja. A legtöbben hajlamosak megfeledkezni arról – még ha az elvárható legnagyobb gondossággal járnak is el –, hogy vannak olyan váratlan negatív helyzetek, melyeket még a legnagyobb körültekintéssel, óvatossággal sem tudnak megelõzni vagy elkerülni. A vállalkozás jövõjét döntõen meghatározó váratlan helyzetekre pedig érdemes elõre felkészülni, nehogy csak egyetlen megoldás maradjon a helyzet kezelésére: a vállalkozás felszámolása. Egy cég mûködésére, sikerességére az egyik legnagyobb veszélyforrást az elõre nem tervezhetõ anyagi kiadások, veszteségek jelentik. Bármikor elõfordulhat olyan nem várt esemény, ami a legsikeresebb cég anyagi helyzetét is megingathatja. Ahogy egy kis céget végképp tönkretehet, ha árukészlete vagy gépei megsemmisülnek egy tûzben, ugyanúgy megtörténhet egy nagyvállalattal, ha kiderül például, hogy termékei hibásak és vissza kell azokat hívnia. 42

2013/1.

Ilyen és hasonló jellegû kockázatok kivédésére az egyetlen megoldás a biztosítás. A káros hatások egy részének kezelésére állítottuk össze a vállalkozások részére alkalmas biztosítási portfoliót, mely lehetõséget nyújt az elõre nem látható anyagi veszteségek pótlására. Ugyanakkor a felsorolás nem tartalmaz minden helyzetre megoldást: minden cégnek más és más a helyzete ezért alapos kockázat- és helyzetelemzés után célszerû részükre biztosítási portfoliójukat összeállítani. Vagyonbiztosítási csomag kis és közepes vállalkozások részére 500 millió forintos vagyonértékig Nevesített kockázatú vagyonbiztosítás

A hazai kompozit biztosítótársaságok többsége rendelkezik olyan vagyonbiztosítási csomaggal, amely kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások igényeit szolgálja elsõsorban termelõ, kereskedelmi és szolgáltatói területeken. A szóbanforgó biztosítások jellemzõen modul rendszerûek, azaz a szolgáltatási körök szabadon választhatók az igényeknek és körülményeknek megfelelõen.

• Épületek • Mûszaki és egyéb berendezések • Tárgyi eszközök • Készletek, alapanyagok, • Befejetlen termelés és félkész termékek • Áru • Gépjármûvek • Készpénz és értékpapírok • Értékkészletek • Kirakatszekrények • Szabadban tárolt vagyontárgyak • Mellékköltségek A vagyonbiztosítás a következõ biztosítási eseményekre nyújt szolgáltatást: Alapbiztosítási események:

• tûz, • robbanás és összeroppanás, • épületek vízvezetékeinek törésébõl eredõ vízkárok, • idegen tárgyak rádõlése, • munkavállalók ruházati és egyéb használati tárgyaiban keletkezett kár • villámcsapás, villámcsapás másodlagos hatása, • vihar, • árvíz, belvíz és felhõszakadás, • földmozgás, • jégverés és hónyomás, • földrengés


www.transpack.hu Kiegészítõ biztosítások csomag

• fûst, korom, hõhatás, • hõ technikai berendezésekben keletkezett tûzkár, • elektromos áram zárlati hõhatása elektromos gépekben, • technológiai csõvezetékek törése, • vandalizmus, • tûzi vízvezeték és tûzoltó berendezés törése, • égi jármûvek és ismeretlen földi jármûvek okozta károk, • betöréses lopás- és rablás, • küldött rablás, • üvegtörés ALL RISK Vagyonbiztosítás

Az All Risk (összkockázatú) vagyonbiztosítás alapján biztosított minden olyan kár, ami nem esik a biztosítási feltételben tételesen felsorolt kizárások körébe. A biztosító azokra a biztosított vagyontárgyakra nyújt kártalanítást, amelyek egy elõre nem látott, váratlan és véletlenszerû külsõ behatás következtében dologi kárt szenvednek, azaz megsemmisülnek vagy megrongálódnak, illetve egy biztosítási esemény során eltûnnek. Dologi kár alatt a biztosított vagyontárgyak állagának hátrányos megváltozását kell érteni.

illeti a biztosítót, ám meg lehet állapodni a díj részletekben való fizetésérõl is. A biztosítás díja a vállalkozás költségeként elszámolható. Felelõsségbiztosítások

Felelõsségbiztosítási szerzõdés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerzõdésben meghatározott mértékben és feltételek szerint mentesítse õt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint felelõsséggel tartozik.

A biztosítási összeg a biztosító szolgáltatásának felsõ határa

Tevékenységi felelõsségbiztosítás

A biztosított vagyontárgyakra meghatározott biztosítási összegnek meg kell felelnie a biztosított vagyontárgyak a szerzõdéskötés idõpontjában érvényes pótlási értékével (új értékével). Alulbiztosítottság lép fel, amennyiben a káresemény idõpontjában a tényleges új érték magasabb, mint a szerzõdésben megadott biztosítási összeg. Ekkor a biztosítási kártérítési összeg kiszámítása során a biztosító az úgynevezett pro-ráta elvet alkalmazza: a kárt olyan arányban téríti meg, amilyen a biztosítási összeg és a tényleges új érték aránya.

Ilyen biztosítás alapján a biztosító megtéríti a személyi sérüléses károkat és szerzõdésen kívül okozott dologi károkat, melyet a biztosított a biztosítási szerzõdésben meghatározott minõségében okoz, és amelyekért a magyar magánjog szabályai szerint kártérítési felelõsséggel tartozik. A biztosító a szerzõdésben foglalt mértékig megtéríti a szerzõdõt, biztosítottat képviselõ ügyvéd munkadíját és kiadásait, továbbá – a biztosítótársaság elõzetes jóváhagyásával – a káresemény összegszerûségének megállapítása felkért szakértõ költségét.

Mikor jön létre a biztosítás, mi a kockázatviselés kezdete, milyen tartamú a szerzõdés fedezete?

Munkáltatói felelõsségbiztosítás

A biztosítás a Szerzõdõ és a Biztosító közötti írásbeli megállapodással jön létre, az ajánlat szerinti idõponttól. A szerzõdés külön megállapodás hiányában határozatlan tartamra szól, és a biztosítás megszûnéséig viseli a Biztosító kockázatot.

A biztosító fedezetet nyújt a biztosítási összeg erejéig azon kártérítési követelésekre, amelyeket a biztosítottal munkaviszonyban álló személyek munkabalesete miatt és címén a vállalkozással szemben támasztanak, és magyar jog szerint ezért felelõsséggel tartozik.

Termék felelõsségbiztosítás

A biztosító fedezetet nyújt azon kártérítési követelésekre, amelyeket a vállalkozás keretében gyártott hibás termék által okozott személysérüléses károk és dologi károk miatt a biztosítottal szemben támasztanak. Környezetszennyezési felelõsségbiztosítás

A biztosító fedezetet nyújt – a szerzõdésben megállapított mértékben és feltételek szerint – a biztosított környezetveszélyeztetõ tevékenységével okozott kár miatt a vállalkozást terhelõ kártérítési kötelezettségekre. Szakmai felelõsségbiztosítások

A szakmai felelõsségbiztosítások a biztosítottak (szerzõdõ és munkatársai) által nyújtott szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatosan harmadik félnek okozott pénzügyi veszteségekre, illetve velük szemben érvényesített kárigényekkel kapcsolatos jogvédelmi költségekre nyújtanak fedezetet. Biztosítási esemény a szakmai felelõsségbiztosításokban

Biztosítási eseménynek minõsül a biztosított tevékenység folytatása során a biztosítási szerzõdésben meghatározott szakmai szolgáltatásra irányadó foglalkozási/szakmai elõírások és szabályok, szerzõdési rendelkezések megszegésével, megsértésével összefüggésben olyan károk bekövetkezése, amely károk megtérítéséért a biztosított a magyar polgári jog szabályai szerint kártérítési felelõsséggel tartozik.

Szolgáltatói felelõsségbiztosítás A díjfizetésrõl

A szerzõdés létrejöttét kötvény kiállításával igazolja a Biztosító a szerzõdõ cégnek. A biztosítás díját banki átutalással – szerzõdés szerinti idõszakonként küldött számlák alapján – teljesíthetik. A díj a szerzõdés létrejöttekor az egész biztosítási évre meg-

A biztosító fedezetet nyújt azon kártérítési követelésekre, amelyeket a vállalkozás által nyújtott szolgáltatás teljesítése során, illetve hibás teljesítés következtében a szerzõdéses partnereknek okozott dologi károk miatt a biztosítottal szemben támasztanak.

Biztosított tevékenységnek minõsül a biztosítási szerzõdésben meghatározott és a vonatkozó jogszabályok értelmében engedéllyel vagy hatósági nyilvántartásba vételt követõen végzett szakmai szolgáltatás.

2013/1.43


www.transpack.hu A flottabiztosítás csak annyiban tér el az egyéni biztosítástól, hogy a vállalkozás összes jármûve – ha az több mint 10 jármûbõl áll – egyetlen szerzõdés keretében kezelhetõ, így kedvezményes díjat adnak a biztosítók. Összegzés

Szakmai szolgáltatás minden olyan tevékenység, amelynek jogszabályban meghatározott vagy az adott szakmai képviselõkbõl álló érdekvédelmi köztestület, szövetség, társadalmi szervezet által írásba foglalt szabályai, szakmai elvei (ajánlás, irányelv, protokoll, minõségügyi szabvány) vannak. Szállítmánybiztosítások

E szerzõdés a szállított árut biztosítja a szállítóeszközre való felrakodástól egészen az áru leadásáig (az esetleges átrakodásokat is beleértve) a szállítás útvonalán és idõtartama alatt. A szerzõdés megköthetõ egy útra is (egyszeri alkalomra) és keretszerzõdés formájában is. Utóbbi esetben nem kell minden egyes szállítmányt külön-külön bejelenteni. Minden biztosítónál köthetõ belföldi, illetve nemzetközi szállítmánybiztosítás, melyekhez kapcsolható szállítmányozói és a fuvarozói árukár felelõsségbiztosítás is. A magyar biztosítótársaságok nemzetközi szállítmánybiztosítási feltételei általában igazodnak a nemzetközi biztosítási piacon alkalmazott feltételrendszerhez, és a nemzetközi szokványoknak megfelelõ kockázati köröket tartalmazzák. A szállított áru jellegétõl, kárérzékenységétõl, a csomagolás és szállítás módjától függõen többféle biztosítási fedezet közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelõt. Vezetõk és munkavállalók személybiztosításai Felsõ vezetõk, tulajdonosok egyéni és csoportos kockázati életbiztosítása

A szerzõdõ cég köthet biztosítást a tulajdonosok és a felsõ vezetõk részére. A biztosított halála esetén az elõre meghatározott biztosítási összeget fizeti ki a biztosító a kedvezményezettnek, ez az összeg szolgálhat akár az üzlet- vagy tulajdonrész kiváltására is.

44

2013/1.

Felsõ vezetõk egyéni és csoportos baleset- és egészségbiztosításai

A cég mûködése szempontjából meghatározó személyek részére ajánlható, betegség vagy baleset esetére. A gyógyulási folyamat alatt exkluzív szolgáltatás biztosítható akár magánklinikán is, ezzel elõsegítve mielõbbi gyógyulásukat és újra munkába állásukat. Ezek a biztosítások általában tartalmazzák a rendszeres ingyenes szûrõvizsgálatokat. Munkavállalók csoportos élet-, baleset-, egészségbiztosításai

A vállalkozások megfelelõ mûködéséhez a jó minõségû termelõeszközök mellett elengedhetetlen feltétel a kiválóan képzett munkaerõ megtartása. A dolgozókról való gondoskodás, a céghez való kötödés növelésének eszköze lehet a munkavállalók egy-egy csoportjára vagy teljes körére kötött kedvezményes díjú ilyen tartalmú biztosítási csomag. Gépjármû flottabiztosítások Flotta Kötelezõ Gépjármû Felelõsségbiztosítás (KGFB, GFB)

A hatályos törvény szerint Magyarországon csak érvényes kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítás (KGFB) megléte esetén üzemeltethetõ gépjármû. Ez a fajta felelõsségbiztosítás az általunk okozott közlekedési balesetbõl eredõ, velünk szemben támasztott kártérítési igények esetére nyújt fedezetet mind személyi sérülések, mind a vétlen másik jármûben és a környezetben okozott károk esetére. A flottabiztosítás annyiban tér el az egyéni KGFB-tõl, hogy a vállalkozás összes jármûvét egy szerzõdés keretében lehet biztosítani, így a volumentõl és a kárhányadtól függõen jelentõs díjkedvezményeket nyújtanak a biztosítótársaságok. Flotta Casco biztosítások

A casco biztosítás a saját gépjármûvek védelmét szolgálja tûz-, elemi-, lopás-, és saját hibából bekövetkezett törés károk esetére.

Húszéves biztosításszakmai tapasztalatom szerint a kis- és közepes vállalkozások cégvezetõi közül sokan úgy gondolják, hogy egy feszes gazdálkodás során a költségek lefaragását a biztosításokon kell kezdeni. Mások nem kötnek biztosítás(oka)t, vagy csak a reájuk (vállalkozásukra) kötelezõ biztosítási szerzõdések elviselésére hajlandóak. Újonnan induló vállalkozásoknál a jelenség szintén tapasztalható, hiszen minden forintnak megvan a helye. Ám kevesebben gondolják át, hogy pontosan ebben az idõszakban van legkritikusabb állapotban a vállalkozás, hiszen a váratlan helyzet megoldására általában nincs, vagy nincs elegendõ anyagi fedezet. Például egy meghibásodott spinkler berendezés miatt teljesen elázott, használhatatlanná vált árukészlet szinte pótolhatatlan. Köztudott, hiszen sokan gondolják úgy, hogy „ha nem történik semmi”, akkor a biztosításokra fordított pénz pusztán felesleges kiadás. De gondolnak-e arra, hogy közben cégvezetõként a vállalkozásukra leselkedõ veszélyek, kockázatok jelentõs részét átháríthatják a biztosítótársaságra? Egy elõre nem látható, váratlan káreset során veszteségeiket csökkentheti, vagy teljes mértékben fedezheti a biztosítótól kapott kártérítés összege, mely már több esetben jelentette az adott vállalkozás életben maradását vagy a kitûzött profitcélok elérését. Miért érdemes biztosítási alkusz szolgáltatásait igénybe venni?

A biztosítási alkuszcégek általában a biztosítási szakmában járatos, a legfrissebb szaktudással rendelkezõ szakembereket alkalmaznak, akik megbízás esetén az Ön és Cége érdekében járnak el a biztosítótársaságoknál. Több biztosító kínálatából, versenyhelyzetet teremtve keresik meg a legkedvezõbb díj-szolgáltatás arányú, az adott vállalkozás számára leginkább megfelelõ biztosítási megoldásokat, sokszor jelentõs díjkedvezményeket érve el a Megbízó cégének. Román és Társa Független Biztosításközvetítõ Alkusz Kft. http://biztositasi1x1.hu e-mail: romanestarsa@t-online.hu


www.transpack.hu

Poliuretán feldolgozás mesterfokon

EUROFOAM HUNGARY KFT Műszakihab üzletág 3792 Sajóbábony Gyártelep Pf.16 Honlap: www.eurofoam.hu E-mail: muszakihab@eurofoam.hu Tel:+36-46-549-160; Fax:+36-46-549-167

Nemzetközi áruszállítás FTL, LTL Belföldi áruszállítás • Expressz szállítás 5500m2 raktár • Szerződéses logisztika

8441 Márkó, Iparos u. 10. • www.happ.eu • +36/88/270-172

Megújult arculattal, friss energiával állunk a rendelkezésére 2013-ban Több mint 22 éves szakmai tapasztalatunkkal 2013-ban is Önért dolgozunk – – – – – – –

2013 az üzleti stabilitás éve 2013 a megbízhatóság éve 2013 a kibontakozás éve 2013 a mérsékelt árak éve 2013 a legkedvezőbb ár-érték arány éve 2013 az Önök igényeire hangolt áruválaszték éve 2013 a Megrendelő éve

+36 1 402 4222

www.pagatgold.hu PAGÁT GOLD ZRT. 1165 Budapest, Újszász u. 43. Tel: +36 1 402 42 22 Fax: +36 1 407 26 14 www.pagatgold.hu

2013/1. 45


www.transpack.hu

Az elsõ sorozatban gyártott targonca kiváló tervezésével hódít A STILL RX 70 Hibrid elnyerte a német környezetbarát tervezés „Öko-Design” díjat A hamburgi STILL GmbH, mint a méretre szabott intralogisztikai megoldások vezetõ szolgáltatója, Berlinben több mint 200 jelölt közül elnyerte a német Környezetbarát Tervezés díjat. A hibrid meghajtású RX 70 típusú targoncával a hamburgi vállalat a Környezetvédelmi Minisztérium és a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által elsõ alkalommal kiírt pályázaton nyert a „kiemelkedõ ökológiai tervezésû termék“ kategóriában, ami a termék egész életciklusára kiterjed. A díjjal olyan termékek gyártására szeretnék ösztönözni a cégeket, amelyek minél kevésbé károsak a környezetre. „A díjnak azért van különös jelentõsége, mert nemcsak a termékre, hanem ennek alapjául szolgáló egész termékfilozófiára vonatkozik“ – emelte ki Bert-Jan Knoef, a STILL cégvezetõségének elnöke. „A STILL számára a környezet iránt érzett felelõsség fontos része a vállalat alapelveinek és kiterjed a

A díjazott – STILL hibrid RX 70 (Fotó: STILL)

termékelõállításon és a termékfelhasználáson keresztül az esetleges újrafelhasználásig. Az elismerés azt mutatja számunkra, hogy jó úton járunk.“ A hibrid meghajtású STILL RX 70 – amelynek optimális kialakításában a nemzetközileg sikeres tervezõügynökség, a Teams Design kreatív munkatársai segítettek – bizonyíték a környezet iránt érzett felelõsségtudatos termékfilozófiára. A dízel-elektromos meghajtású targonca a meghajtáshoz szükséges energiáját egyrészt a dízeltankból, másrészt az elektromos energiát tároló úgynevezett ultrakondenzátorból nyeri. Ez azt a célt szolgálja, hogy a targonca fékezésénél keletkezõ elektromos energiát eltárolja, majd szükség esetén újra felhasználja. A belsõ égésû motor erre a segítségre támaszkodik, ezáltal az üzemanyagfelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást mintegy 20%-kal csökkenti. Ezzel õ kategó-

A Környezetbarát Tervezés Díj (Fotó: STILL)

riájában a legtakarékosabb targonca. Ilyen környezetkímélõ termelési eljárások alapozzák meg a díjazottak jövõbetekintõ termékkoncepcióját, mint minden STILL villástargonca számára rendelkezésre álló energiamegtakarítási program a „Blue-Q“ hatékonysági rendszer, vagy maga a tény, hogy a hibrid meghajtású RX 70 mintegy 95%-ban újrahasznosítható anyagból áll. Az „Öko-Design“ díjat a termék, koncepció, utánpótlás versenykategóriában ítélték oda. Az elsõrangú zsûri, amelyet tervezõk és környezetvédelmi szakemberek képviseltek, 140 jelöltbõl választotta ki a mindenkori kategória gyõztesét. A díjátadó védnöke, Peter Altmaier környezetvédelmi miniszter nyitotta meg beszédével az esti rendezvényt, amelyben a résztvevõ vállalatokat elismerésben részesítette azért, hogy a gazdaságosság, környezetvédelem és tervezés szempontjait egyedülálló módon ötvözték. A STILL a vállalaton belüli teljes anyag- és információáramlást felölelõ intelligens intra-logisztikai vezérlések vezetõ szállítója. A számos jármûféleség mellett innovatív szolgáltatásokat és anyagtovábbítási megoldásokat fejleszt és kínál. Ez képezi az átfogó szolgáltatás-csomag elemeit, amely világszerte a legnagyobb hatékonyságot biztosítja. A gyors szerviz és a jól kiépített szervizhálózat együttesen magasfokú gazdaságosságot garantál, és biztosítja a termelési folyamatok biztonságát. Mára már Európa-szerte mintegy 7.000 jól képzett munkatársunk dolgozik azon, hogy a lehetõ legmagasabb szinten elégítse ki ügyfeleink egyedi kívánságait. Látogasson el a STILL honlapjára is a www.still.de címen, de örömmel üdvözöljük a Facebook-on is a www.facebook.com/still oldalon.

Bert-Jan Knoef, a STILL cégvezetõségének elnöke és Matthias Klug, a STILL vállalati kommunikációs vezetõje veszik át büszkén a német Környezetbarát Tervezés „Öko-Design“ Díjat. Képen: Jochen Flasbarth, a Környezetvédelmi Minisztérium elnöke, Matthias Klug, STILL nemzetközi vállalati kommunikációs vezetõ, Anja Goerz, a Rádió 1 moderátora, Bert-Jan Knoef, a STILL cégvezetõségének elnöke, Ursula Heinen-Esser a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkár asszonya (Fotó: STILL) 46

2013/1.


Targoncabérlet Béreljen könnyedén, ha a helyzet nehézzé válik!

tött ö k g g me e i 8 uár 2 ődésekr r b e F erz új sz

% 0 3

ny! é m d ge áren

www.still.hu 20/551-4401


www.transpack.hu Farkas Elõd

Keresõoptimalizálás, avagy a sikeres weboldalak titka A XXI. században a weboldal már nélkülözhetetlen egy magára valamit is adó vállalkozás életében. Bár több, mint tíz évvel ezelõtt még szinte értetlenkedve néztem, hogy külföldi adók mûsorai végén mit keres a weboldaluk címe, hiszen akkor még hazánkban az internet-penetráció igencsak szegény volt, ma már elmondható, amely cég nincs jelen a neten, az szinte nem is létezik.

Egy weboldal sikerét sok minden befolyásolja, a grafikai elemektõl a tartalmon át a logikus felépítésig, de ezek semmit sem érnek, ha az oldal nem található meg a célzott közönség részére. Az oldalak megtalálhatóságát, vagyis az internetes keresõk számára történõ elérhetõségét szokás keresõ-optimalizálásnak nevezni, vagyis oldalunk felépítését a keresõoldalak logikája szerint alakítjuk ki. Az internetes keresõk ún. „robotok” segítségével folyamatosan pásztázzák az internetet, elemzik a weboldalakat, és ezek alapján állítják össze a találati listákat, sorolnak elõrébb vagy hátrébb egyes oldalakat. A találati lista a legfontosabb mérõpont, tekintve, hogy az internetezõk nagy része a keresõszóra kidobott találatok elsõ egy-két oldaláról választ, így ha nem sikerül elõkelõ helyezésre jutnunk, akkor a weboldalunkat a célközönség nehezen vagy egyáltalán nem találja meg. Ez pedig egy sok pénzt és idõt felemésztõ projekt esetén nem lehet a cél. A találati listákban elfoglalt helyet a keresõszó és az oldal relevanciája határozza meg, melyet sok minden befolyásol: A helyes webcím megválasztása: a weboldal címének megválasztásánál fontos, hogy a cím és a tartalom kapcsolatban legyen egymással. Egyrészt a látogatók könnyebben rátalálnak az oldalra, ha egyszerû és könnyen megjegyezhetõ az oldal címe, másrészrõl a keresõk is elõbbre sorolják azokat az oldalakat, melyeknek a címe 48

2013/1.

tartalmazza a keresési kulcsszavakat. Például egy kerékpárbolt weboldala sokkal nagyobb eséllyel kerül elõre a találati listán, ha a címe kerekparbolt.hu vagy kerekparbolt.com, mintha sajatceg.hu lenne a domain neve. A helyes tartalom megválasztása: a weboldalak forrásában, a látogatók részére láthatatlanul megadhatóak kulcsszavak (ún. META adatok), melyek a keresõ-robotok számára jelzik, melyek azok a kifejezések, melyekre az oldal tartalma vonatkozik. A keresõoldalak rangsorolásában fontos pillér az elõbbi ún. META adatok, és az oldal publikus tartalmának kapcsolata, vagyis, hogy arról szól-e az oldal, amit jelez. Amennyiben egy oldal – az ésszerûség határain belül – gyakran használja azokat a kifejezéseket, melyek az oldal META adataiban szerepelnek, akkor az oldal releváns a kulcsszavakra. Ebbõl is látható, hogy egy weboldalt pár szó, kifejezés köré lehet optimalizálni, vagyis a tartalom kifejlesztése elõtt érdemes végiggondolni, mire keresnek rá a látogatóink, õk hogy nevezik termékeinket. Egy példa: ha van egy kerékpárboltunk, és az oldalunkon csak a kerékpár megnevezést használjuk, akkor azokról a látogatókról – és potenciális vevõkrõl – lemondhatunk, akik biciklit szeretnének venni, és csak a bicikli szóra keresnek rá. Amennyiben egy adott cég több, különféle keresõszóra szeretne egy webhelyet optimalizálni, akkor célszerû a különféle kulcsok részére külön oldalakat létrehozni, és

azokat egy-egy kifejezésre felépíteni, így biztosítható, hogy több kategóriában is a keresõlisták elején állhasson az oldal. Linkek szerepe: a keresõrendszerek a hasonló oldalak relevanciájának és így helyezésének meghatározásakor számításba veszik az oldalra hivatkozó linkeket, ugyanis úgy vélik, minél hasznosabb egy oldal, annál több más – az adott témában már látogatott oldal – hivatkozik rá. Ezt a célt segítik, ha az adott oldalt különféle internetes katalógusokba regisztráljuk. Hazánkban is egyre több ilyen katalógusoldal mûködik, ahol a linkek különféle kategóriák szerint vannak összesítve, rendezve. Hasonlóan eredményes megoldás lehet, ha a témába vágó fórumokon aktivizáljuk magunkat, és ott a hozzászólásainkba beépítjük oldalunk linkjét. Ez elõnyös egyrészt az internetes keresõk rangsorjavításában, másrészt cégünk szakértõi képének kialakításában is fontos szempont. A keresõoptimalizálás során a leggyakoribb hiba az oldalak kialakításánál a nem megfelelõ tartalom alkalmazása. Ez egyrészt lehet flash alapú oldal, mely láthatatlan a keresõrobotok és egyes modern táblagépek számára, illetve a nem megfelelõ kulcsszó alkalmazása. További hiba lehetõség, hogy egy jól felépített oldalt nem tartanak karban, nem nézik a statisztikákat, így nem reagálnak a felhasználói igények változására, ami fontos szempont egy sikeres weboldal esetén. Nagy keresõcégeknek van külön, az oldalak elemzésére szolgáló alkalmazásuk, melyek megmutatják, a látogatók milyen kulcsszavakkal, honnan érkeznek az oldalra, ott mennyi idõt töltenek, milyen aktivitást végeznek. Ezen adatok alapján érdemes az oldal fejlesztését folytatni. A keresõrendszerekrõl elmondható tehát, hogy manapság már fontos szerepet játszanak az online életben, sokszor vállalkozások sikere is múlik ezeken az oldalakon. Lényeges tehát, hogy az internetes jelenlétünk során alkalmazkodjunk ezen rendszerekhez, elõsegítve ezzel oldalunk és a vállalkozásunk sikerét.


www.transpack.hu

A WEDCO IMMÁR TÖBB MINT 20 ÉVES Ma, a teljesen új és sokkal keményebb európai és nemzetközi piaci körülmények és a felgyorsult globális piaci mozgások közepette egy cég 20 éves gazdaságos mûködése és folyamatos személyzeti növekedése, illetve intenzív teljesítmény- és termékfejlesztése azt jelenti, hogy az adott cég fitt. Fitt a gyors piacbõvüléshez, változatlan minõség, rugalmasság és szállítási pontosság mellett. A WEDCO Tool Competence pontosan ilyen vállalat. Marószerszámok A WEDCO TOOLS egység tömör-keményfémbõl kifinomult precíziós, egyedi marókat és speciális-egyedi marószerszámokat készít. A legkorszerûbb 5 tengelyes CNC-köszörûgépek esetében a WEDCO precíz forgácsoló szerszámokat tud elõállítani, 0,2 mm-es átmérõtõl kezdve. HSC-nél (nagy sebességû marás) és HPC-nél (precíziós marás) történõ alkalmazásoknál a WEDCO kizárólag ultrafinom szemcséjû tömör-keményfémekkel dolgozik, az acél, alumínium, szuperötvözetek és grafit HSC-je és HPC-je során alkalmazott marószerszámok gyártása során speciális bevonatok is alkalmazásra kerülnek. A HPC megmunkálás területén a WEDCO olyan marószerszámokat kínál, melyek átmérõje, profilja és sugárkontúrja az 5µ-os pontossági tartományba esik. A WEDCO marószerszám-választékába tartozó speciális HSC-marószerszámtípusok foganként akár 1,2 mm-es elõtolásokra is képesek. Speciális-egyedi szerszámok A WEDCO TOOLS márka elõnye a testreszabott, optimális megoldás. Speciális szerszámok iránti érdeklõdés esetén részletes jegyzõkönyvet készítünk az Ön által igényelt szerszámmal szemben támasztott specifikus követelményekrõl, majd teljes körû szerszámkoncepciót hozunk létre, és igény esetén mérési jegyzõkönyvet biztosítunk, az összes méretre és geometriára vonatkoztatva. A WEDCO mérési jegyzõkönyv garantálja a részletes ellenõrzést és minõségi szabványt.

WEDCO Tool Management szerszámkiadó modul

elsõsorban nagy fogásoknál a felületi minõségben mérhetõ.

Gyors megtérülést garantál a Wedco újdonsága, az AMB 2012 szakvásáron bemutatott teljesen automatizált szerszámkiadó modul. Kompakt kialakítású, amelynek használata során minden érintett dolgozó saját egyedi regisztrációjával vételezi ki a munkájához szükséges szerszámot. A modul minden készletmozgást automatikusan dokumentál, a szállítótól és a szerszám típusától függetlenül használható. Modern érintõképernyõs felhasználói felületének köszönhetõen egyszerûen kezelhetõ. Az ellenõrizhetõ készletgazdálkodás és beszerzés révén a Wedco modul és a hozzá tartozó szoftver minden fémmegmunkáló vállalkozás részére költségcsökkentést eredményez.

WEDCO Tool Competence a nagyközönség elõtt „Sok magyarországi ügyfelünkkel, új érdeklõdõkkel találkoztunk a 2012. évi AMB Stuttgart és a Vienna-Tec nemzetközi kiállításokon. Mivel a Wedco-nak fontos a meglévõ és leendõ ügyfelei elõtt a megjelenés, szeretnénk a 2013-as MachTech-et megragadni, hogy egy magyarországi szakvásáron is megmutassuk magunkat, újdonságainkat.” – árulta el Juhász Mihály, a WEDCO magyarországi képviselõje.

Hivatalos képviselet Magyarországon A Nikken szerszámtartó termékeit szerte Európában és az egész világon széles körben használják a precizitásra adó termelõ cégek. A Nikken termékek állandó kiváló minõséget, megbízhatóságot és hosszú élettartamot garantálnak. Kiemelkedõ termékeik közé tartozik többek között a Multi-Lock erõfeszítõ betét páratlan tartóerejével, a Major-Dreamfelvevõk rezgéscsillapítóval, valamint a NIKKENkerekasztalok, melyek hosszú élettartamukkal és precizitásukkal emelkednek ki a piacon.

WEDCO Handelsgesellschaft m. b. H. Hermann Gebauer Straße 12. A-1220 WIEN Tel.:+43/1/480-2770-32 Fax: +43/1/480-2770-15 e-mail: export-office@wedco.at Magyarországi értékesítés: Juhász Mihály Tel.:+36/30-7512-600; +43/664-8842-4133; e-mail: juhasz@wedco.at

Új szerszámok A Wedco marók ismert erõsségei a szerszámgyártásban is tükrözik a koncepciót az új generációban. A WEOX két új típussal is bõvült: A WGOF és a WEOX-Z6 az optimális választás naggyoláshoz és simításhoz, keménymarásnál 56 Hrc fölött. Az új szerszámok fejlesztésénél, a forgácsolás szegmensben a szuperötvözetekre, a titánra és a rozsdamentes anyagokra fókuszáltunk. Az SFTIS széria, a légiközlekedés és egészségügy ipar elsõ felhasználásainál mutat magas idõmegtakarításokat. Az új SFNR típus pedig a rozsdamentes acéloknál, különlegesen nyugodt futásával meggyõzõ. Ez 2013/1.49


Megrendelőszelvény Megrendelem a Transpack szaklap 2013-ban megjelenő példányait. Az újság előfizetési díját a szerkesztőség által küldött csekken kiegyenlítem.

T R A N S PA C K Megjelenik évi 6 alkalommal, országosan Főszerkesztő: Sándor Ildikó, Tel.: +36-30/565-9434 Szerkesztő: Szemendei Anett Marketing igazgató: Dudás Ervin Szerkesztőségi titkár: Dudás Gabriella

FELELÕS KIADÓ: HORIZONT MÉDIA KFT.

Név:

Cím:

HORIZONT MÉDIA KFT.

„Megoldások látótávolságban”

E havi számunk felkért szakértõi: Eiler Olga Kiss Rozália Szilágyi Tamás Vincze István

Tel.:

Czékus Mihály Román István Farkas Előd Bálint Tóth János

HIRDETÉSFELVÉTEL: +36-77/529-593

Kedves Olvasónk! A Transpack szaklap a info@transpack.hu e-mail címen és a +36-30/939-5321 alapdíjas telefonszámon sms-ben is megrendelhető. Küldje el pontos címét és igényét azonnal regisztráljuk! Előfizetési díj 2898 Ft/ év

SZERKESZTÕSÉG, KIADÓ: 6401 Kiskunhalas, Katona J. u. 6.; Pf.: 191. Tel./fax: +36-77/529-593 • E-mail: info@transpack.hu Lapunk megtekinthetõ: a

www.transpack.hu weblapon

Lapunk bármely részének másolása, utánközlése, reprodukálása csak a Kiadó engedélyével lehetséges. A szerkesztõségünk által alkalmazott grafikai megoldások utánközlése csak a Kiadó hozzájárulásával lehetséges. A lapunkban megjelentetett írásokért a szerzők személyesen vállalnak felelősséget. A hirdetések tartalmáért minden tekintetben a megrendelő felel.

HU ISSN 1587-7183 Csomagolás, anyagmozgatás, logisztika témában terméket, alapanyagot, technológiát keres? Nem talált megoldást aktuális lapunkban? Kéréseivel, kérdéseivel keresse szerkesztőségünket, kollégáink készséggel segítenek a megfelelő üzleti partner elérésében! 50 2013/1.

Nyomdai előkészítés: Friebert Tibor, +36-20/886-4414, www.friebeart.hu Nyomta: Pauker Nyomda


Régi megbízhatóság, új megjelenéssel

PAGÁT GOLD ZRT. 1165 Budapest, Újszász utca 43.; Tel.: +36 1 402 42 22; Fax: +36 1 407 26 14; E-mail: pagat@pagatgold.hu; Web: www.pagatgold.hu

Transpack 2013 I.szám  
Transpack 2013 I.szám