Page 1

Raport de activitate 2013 Asociația pentru Film și Cultură Urbană

Asociația pentru Film și Cultură Urbană


Asociaţia Film și Cultură Urbană (AFCU) a fost fondată în 2013 și are ca scop deopotrivă promovarea valorilor cinematografiei românești și europene

2


Asociaţia Film și Cultură Urbană

Obiectivele Asociației

susținerea tinerilor cineaști din România organizarea de festivaluri internaționale de film, arte vizuale, new media dezvoltarea unui sistem de informații și pregătire profesională la nivelul cerințelor occidentale, moderne, pentru cineaștii din România organizarea unor seminarii și conferințe pe probleme de creație și producție pentru tinerii artiști interesați de film audiovizual și media promovarea spiritului de inițiativă și competitivitate în comunitățile locale formarea și educarea unei noi generații de spectatori pentru cinema

Colours of Cluj – Instalație interactivă

cultivarea și dezvoltarea de relații cu organizații cu profil asemănător din țară și din străinătate

1


Activități organizate de Asociația Film și Cultură Urbană

Festivalul a adunat în 4 zile, peste 15.000 de spectatori și participanți

Colours of Cluj 1-4 august 2013 Colours of Cluj are ca scop susţinerea şi promovarea de manifestări artistice variate şi inedite, folosind în principal spaţiul exterior şi încurajând diversitatea, dialogul şi gândirea alternativă. Festivalul a fost gazda a numeroase eveni-

Festivalul Colours of Cluj, ediția I, a fost organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Grup.

mente culturale din domenii precum teatru, muzică, dans, arte vizuale, video, prezentate în spaţii cunoscute sau mai puţin convenţionale, toate în aer liber. Festivalul a avut ca scop și revitalizarea spațiilor publice, desfășurându-se pe străzi, în parc, în piețe și în Grădina Botanică. Activitățile organizate au inclus ateliere creative, instalații interactive, scene pentru neprofesioniști și multe alte întâlniri între public, artiști și produse artistice, create în speciale pentru comunitatea clujeană, din toate categoriile de public. Proiecții de film românesc și european au fost organizate zilnic în Piața Unirii și la Casa TIFF. De asemenea, am organizat ateliere de actorie de film și workshopuri de grafică 3D și videomapping susținute de Tudor Giurgiu și Klaus Obermaier (Austria).

2

www.coloursofcluj.ro


Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) Mureș ediția I 13-15 septembrie 2013

TIFF Mureș, ediția I, 13-15 septembrie, 2013, a fost organizat de Asociația Film și Cultură Urbană în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc.

Aflat la prima ediție, TIFF Mureș, a adus cea de-a șaptea artă și în atenția locuitorilor din Târgu Mureș, după 12 ani în care TIFF a avut un impact profund asupra dezvoltării vieții culturale a orașului Cluj. Festivalul a fost găzduit de cele mai reprezentative locații ale orașului: Palatul Culturii, care aniversează 100 de ani de la construire, Cocoșul de Aur, una din clădirile emblematice ale orașului, și Teatrul Național.

www.tiff.ro/tiff-targu-mures

Producțiile autohtone au ocupat un loc important în programul festivalului. Publicul mureșean a putut urmări filme precum Love Building, Funeralii fericite (r. Horațiu Mălăele), Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), O umbră de nor (r. Radu Jude) – Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2013, și Aici... adică acolo, (r. Laura Căpățână Juller) – Premiul Zilelor Filmului Românesc, secţiunea lungmetraj la TIFF. Între invitații speciali prezenți la Târgu Mureș îi amintim pe regizorul Lucian Pintilie (care și-a lansat DVD-set boxul „Pintilie. Cineast”), regizorii Stere Gulea, Silviu Purcărete, actorii Horațiu Mălăele, Marian Râlea, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol. 3


Proiecte viitoare

Festivalul CineShuffle Programat să înceapă în luna octombrie 2013 la Cluj, Festivalul își propune să aibă o frecvență lunară și să ofere o șansă tinerilor amatori (dar nu numai) din țară, pasionați de film de a-și arăta creațiile în zona ficțiunii sau filmului documentar. Filmele vor fi prezentate în seri speciale la cinematograful amenajat în Casa TIFF și cele mai bune creații vor fi premiate.

TIFF Studio Începând din luna noiembrie, TIFF Studio din Cluj va organiza un program special de workshopuri și ateliere de film pentru copii, tineri și adulți. Participanții vor fi introduși în lumea filmului, parcurgând etapele și tehnicile de bază ce stau la realizarea unei producții și vor afla mai multe lucruri despre meseria de actor / producător. În condițiile în care în Transilvania nu există educație cinematografică, TIFF Studio își propune, prin acțiunile sale, să insufle pasiunea pentru cinema în rândul unui public cât mai numeros și să creeze o comunitate în care cineaștii îi vor putea implica direct în proiectele lor pe iubitorii amatori de film.

4


5


Str. Universității, nr. 6 Cluj-Napoca, România Asociația pentru Film și Cultură Urbană

T E W

+40 364 142 989 info@afcu.ro www.afcu.ro

AFCU  

Raport activitate 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you