Page 1

Toeristische informatie

RegioVoorde

Bekijk uw voo

elkaar t

rdeel op ww

Beleef je Drenthe

Moment op de

w.hondsrugdre

nthe.nl

Hondsrug

In deze gids: Uw RegioVoorde gratis elkaart

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Ervaar je DrentheMoment

www.hondsrugdrenthe.nl


Ontdek de mooiste plekjes in het Hondsruggebied Kom hier wandelen of fietsen om het met eigen ogen te zien. Ga mee op expeditie naar de poorten en de hotspots, bijzondere plekken waar ongelooflijk veel te beleven is voor jong en oud.

Ontwerp Arjen Snijder (Het Noorden Communiceert)

2

Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het Hondsruggebied tussen Groningen en Coevorden. Hoe zo’n 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare ijsmassa alles platwalste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het gebied kneedden en boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Duizenden jaren al wonen hier mensen. Zij gaven het Hondsruggebied een bewoningsgeschiedenis die haar weerga niet kent. Dit unieke karakter maakt het Hondsruggebied tot Geopark.

Geopark de Hondsrug is sinds november 2015 UNESCO Global Geopark.

www.geoparkdehondsrug.nl


a

Aangenaam op de Hondsrug! Drenthe op z’n best

U bent neergestreken in een fantastisch gebied. In deze gids vindt u een ‘Hondsrugzak’ vol activiteiten, uitjes en bijzondere plekjes. Ga maar even rustig achterover zitten en lees over de Unesco-status van de Hondsrug, drink gulzig de verhalen over hoe u geniet van culinair, cultureel en actief. Ontdek de expeditiepoorten van de Hondsrug.

Op de Hondsrug vindt u vele schilderachtige dorpen, met elk een opvallende eigenheid. Exloo neemt u mee in de wereld van de schaapsherder, Borger in de belevenissen van de prehistorische hunebedbouwer. Annen is een creatief en sportief brinkdorp en Grolloo de trots van Cuby. Naast deze blikvangers vindt u handenvol pittoreske Drentse brink- en esdorpen. U vindt hier attracties voor alle leeftijden. Voor de kleinsten is er Kabouterland in Exloo, voor de gezonde spanningzoekers is er het Attractiepark Drouwenerzand in Drouwen en voor uitzichtliefhebbers is er het Boomkroonpad, waar u tussen de boomtoppen over de Hondsrug kijkt. Bent u nieuwsgierig naar de rijke historie van

Ervaar je DrentheMoment

het landschap en haar bewoners, bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger, waar u in een prehistorische belevenis belandt. Is natuurschoon u ideale vakantieprikkel, fiets of wandel dan door het gebied van de Aa en de Hunze, twee schitterende stromen die thuis bieden aan de bever en vele unieke diersoorten. Wandel over een deel van het Pieterpad, vergaap u aan de wonderen van het Balloërveld of droom weg op de heiden van het Schapenpark en het Molenveld. Ontdek de grote en kleine geneugten van een heerlijke vakantie. Lukt het niet allemaal in één verblijf? We zien u graag terug op de Hondsrug, want de Hondsrug is Drenthe op z’n best.

3


Regio

Bekijk

e Voord

ordeel

uw vo

t op de

rt

.nl

renthe

srugd

w.hond

op ww

en eMom

nth

f je Dre

Belee

elkaa

g

Hondsru

Alstublieft! Alsjeblieft!

De RegioVoordeelkaart van Hondsrug Drenthe

4 Wij Nederlanders houden van acties, of we nu op vakantie zijn of niet. De Regiovoordeelkaart is een unieke samenwerking tussen ondernemers, verblijfsaccommodaties en instanties. Hondsrug Drenthe biedt u deze kaart aan. Met deze kaart kunt u gratis meedoen aan unieke verzamel- en spaaracties bij de aangesloten bedrijven en bezienswaardigheden. U kunt genieten van allerlei aanbiedingen.

De Regiovoordeelkaart is de bonuskaart van de Hondsrug. Want bovenop de cultuur, het landschap en de beleving die u vindt in dit schitterende UNESCO-gebeid, verzamelt u gadgets die als aandenken mee terug de koffer in gaan. Voor uzelf, of voor uw kinderen. Kijk voor meer informatie en een actueel overzicht van deelnemende bedrijven op www.hondsrugdrenthe.nl/voordeelkaart

Wij wensen u een fijn verblijf en veel mooie DrentheMomenten!

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Uitstapjes & attracties


RegioVoorde

Bekijk uw vo

elkaar t

ordeel op ww

Beleef je Dren

theMoment op

w.hondsrugd

renthe.nl

de Hondsrug

Beste gast, Wij heten u van harte welkom op de Hondsrug in Drenthe. Om uw verblijf nog aangenamer te maken, bieden wij u graag een exclusief voordeel aan. Daarom, speciaal voor u, de Regio Voordeelkaart. Op vertoon van deze kaart ontvangt u bij de deelnemende bedrijven aantrekkelijke voordelen.

Kijk voor de actuele aanbiedingen op www.hondsrugdrenthe.nl/ voordeelkaart

Ervaar je DrentheMoment

5


Winkels Pagina 55

Gastvrij verblijven

In deze gids

Pagina 39

Culinair genieten Pagina 27

Evenementen kalender Pagina 58

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Uitstapjes & attracties Pagina 13

Kunst & cultuur Pagina 51

...en nog veel meer!


Tussen keien en hemel ligt het hart van de grootste radiotelescoop ter wereld De Hondsrug, onmetelijke keien herinneren ons aan de oudheid van de preshistorie. Eveneens op de Hondsrug wordt gezocht naar geluiden van miljoenen lichtjaren terug door de grootste radiotelescoop ter wereld, waarvan het hart is gelegen tussen Exloo en Buinen.

De reuzentelescoop bestaat uit duizenden onderling verbonden kleine antennes , opgesteld in een diameter van 350 kilometer. De opgevangen signalen worden verwerkt door een super computer van de rijksuniversiteit in Groningen. De antennes zijn op afstand te zien. Al wandelend en soms per fiets zijn de antennevelden van dichterbij te bekijken. In lijn met Cittaslow komen de bezoekers in aanraking met zowel vooruitstrevende sterrenkunde en hoogstaande techniek als “hemelse gerechten”. Geen marsbessen of maankool , maar wel met zorg geproduceerde streekproducten. Voor meer informatie: www.lofarzone.nl

Ervaar je DrentheMoment

De schaapskuddes van Balloërveld en Exloo zetten zich in voor het behoud van het Drentse heideschaap De schaapskudde van het Balloërveld is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. De schaapskooi staat direct naast het Informatiecentrum aan de rand van het natuur- en heideveld, Crabbeweg 2, Balloo/Rolde. In Balloo staan wegwijzers naar de schaapskooi. De schaapskudde van Exloo telt meer dan 250 Drentse heideschapen. De kudde begraasd de heide Molenveld bij Exloo De schaapskooi en het schapen informatiecentrum zijn gelegen in het centrum tegenover het gemeentehuis van Exloo. Op een informatiepaneel bij de schaapskooi wordt dagelijks aangegeven waar u de kudde op het heideveld kunt vinden. U zult er soms een flinke wandeling voor over moet hebben. Vaak is het even zoeken, want bosjes belemmeren hier en daar het gezichtsveld. Voor meer informatie: www.herdersvanballoo.nl en www.schaapskuddeexloo.nl

7


Beleef het... op de Hondsrug!

8

Befaamd om zijn hunebedden, bossen en ruimte, biedt de Hondsrug een schatkamer vol belevenissen. Het unieke landschap inspireert ondernemers tot creatieve ingevingen, het geeft ruimte aan sportieve uitingen en is hoofdgetuige van vroegere tijden. De Hondsrug is niet ingeblikt in parken, maar glooit vrij rondom bebouwing, het meandert, slingert en stuift. De Hondsrug heeft vele fijne plekjes, waar je vrijelijk ontdekt en ontspant. Speels met de kinderen beleeft en een actieve vakantie ervaart. De Hondsrug is van vele markten thuis, in de dorpen vind je braderieën, zomeren rommelmarkten, heerlijk om eens af te struinen. Hondsrug Drenthe heeft een selectie van belevenissen voor u gemaakt. Mocht u meer informatie verlangen, kom dan gerust langs bij één van de gastvrije TIPS (Tourist Info Punt) voor gratis advies.

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Ontdek het zelf! Er is niets leuker dan verdwalen in een mooie omgeving, zomaar ergens op een rustiek plekje te belanden. Even laten vieren, even geen mobiel of routeplanner. Elk mens voelt zich graag een ontdekker en zoekt naar verwondering. We zullen jullie deze ontdekkingen niet voorkauwen, maar kleine tipjes van de sluier oplichten, de rest is aan jullie. Dat het Hondsrugsgebied een Geopark is, dat weet je inmiddels. Maar kijk op www.geoparkdehondsrug.nl voor bijzondere ontdekkingstochten. Ben je nieuwsgierig geworden? Zoek dan antwoord op de volgende vragen en ervaar de geheimen van de Hondsrug. - Ergens tussen Exloo en Buinen staan haast buitenaardse stellages in het groen. Wat gebeurt daar?


Ervaar de geheimen van de Hondsrug - Een geopark-safari dat klinkt spannend. Wat zullen ze daar mee bedoelen? - Wat is er bijzonder in Anloo op de derde zaterdag in Augustus? - Wat houdt avontuurlijk genieten bij Hunze Outdoor in? - Pingo’s in Drenthe, is het plotseling gaan vriezen? - Eens per jaar staat Rolde stil of toch niemand helemaal? - Wat is het sieraad van Drenthe? Rust is altijd naast de deur Een plek om te niksen. Een rustgevende omgeving om de batterij weer helemaal op te laden. Op de Hondsrug is zo’n plek altijd dichtbij, ligt het vlak buiten de gebaande paden. Soms is er maar één afslag voor nodig en u bent even weg van de bewoonde wereld, het geraas van auto’s en het gerinkel van mobiele telefoons. Het landschap nodigt uit tot rust, tot bijkomen en genieten.

Ervaar je DrentheMoment

Dit kan bij een van de verschillende zwemplassen. Het Loomeer en de Ieberenplas of het ’t Nije Hemelriek, dat omringd door bos, een hemels plekje is. Op steenworpafstand van Gieten, is ’t Nije Hemelriek gehuld in serene rust. U een boek, de kinderen in de zwembroek. Of bezoek de uitkijktoren van de Elzemaat in Eexterveen, alwaar je de kronkeling van de Hunze gadeslaat. Pak een picknicktafel op een fietsroute, struin langs brocante en winkels met streekproducten.

Wees zoals de Hondsrug: Uitgestrekt Stap eens van de fiets om aan een paardenbloem te ruiken, rust uit bij een hunebed en mijmer over de glooiingen van de Hondsrug. Op de uitgestrekte flanken van de Hondsrug, rond het stroomdal van de Hunze en de Drentse Aa kunt u genieten van vele uitdagende en unieke wandel- en fietsroutes.

9


De kleine pareltjes De details van genot Naast grote trekpleisters zijn er op de Hondsrug tal van plaatsen waar u op kleinere schaal de geneugten van het gebied ervaart. Weg van de massa, soms één op één. Want een grootste ervaring zit hem soms in kleine dingen.

10

Bezoek eens de pluktuin in Gieterveen of aanschouw de mineralen en fossiel in Versteend Leven in Drouwen. Haal pannenkoekenmeel bij Molen Hazewind in Gieten of een streekeigen kaasplankje bij de Kaasbank in Borger. Scoor asperges bij een lokale boer of ontdek een klein hunebedje in Gasteren. Struin de akkers af naar barnsteen en fossielen, woel uw voeten in het zand van Drouwenerzand. Vang een visje in de Hunze of spot een bever aan de oever. Grijp een streekeigen broodje bij één van de ambachtelijke bakkers van de Hondsrug. Kijk keramiek, knutsel of speur. Door het hele Hondsruggebied heen vindt u kleine ondernemers en liefhebbers die de streekeigen producten aanbieden.

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Bezoek kleine dorpswinkeltjes die u niet in de grote steden vindt. Dartel rond op een plaatselijke markt, huppel over de heide of raak verslingerd aan het beekdal.

Samen actief is op de Hondsrug goed geregeld


Kijk ook op www.Hondsrugdrenthe.nl voor bijzondere arrangementen, verblijven en belevenissen

Tips en Belevenissen In elke brochure vindt u de grootste attracties, musea en gemeenplaatsen. Wilt u verder kijken dan de toeristische trekpleisters, wilt u meer van de Hondsrug, dieper in de cultuur en natuur duiken, geniet dan van de volgende tips en belevenissen. Zo uit een sprookje Het omgevallen bomenbos In de bossen bij Ees wandelt u naar een sprookjesachtig tafereel, waar bomen pure natuurkunst maken. Langs heide en over mos, geniet u van een beeldschoon landschap. U vindt het bos achter het recreatiepark Land van Bartje. Stille getuigen D-10 is een afgelegen hunebed. In het gebied van de hunebedden moet u zeker het grootste hunebed en het hunebedcentrum gezien hebben. Maar een schitterend exemplaar vindt u in Gasteren. En de wandeling er naar toe is van even zo grote schoonheid. Een klap van de Molenwiek Aan de rand van een indringend beekgebied en aan de voet van de Hunze, vindt u een Molen genaamd ‘De Juffer’. De omgeving staat garant voor wandelplezier en streelt

Ervaar je DrentheMoment

de ogen. Bent u met kinderen? Koop dan in de molen bijzonder pannenkoekmeel! Schaapjes op het droge Zoek een fijn terrasje in Exloo op en glijdt langzaam weg in de tijd. In de vakantieperioden struint schaapherder Jos dagelijks met zijn schapen door het dorp. Kijk op de website van de schaapskudde voor de tijdstippen. Ook Balloo heeft een schaapskudde. De ramen van mijn ogen Het C + B museum in Grolloo is een must voor de muziekliefhebber. Vernoemd naar Cuby en de Blizzards, een bluesband van naam en faam met wijlen Harry Muskee als frontman. Grolloo, bluesmekka van het Noorden, mag zeker in het Bluesjaar 2016 niet overgeslagen worden. In Café de Amer in Amen, nabij Grolloo, voelt u de Blues vibe. Wie is Sven Nijs? Huur een mountainbike, maak een rugzak vol lekkers gereed en ga op de pedalen staan. In Gieten ligt een schitterend parcours, waar eens per jaar de echte profs door de blubber jagen. Volg hun modderspoor en eet een broodje bovenaan de befaamde trappen.

11


1

Kabouterland

2

Hunebedcentrum

3

Attractiepark Drouwenerzand

4

Lavendelboerderij Ruitenborgh

5

Het Boomkroonpad

6

Joytime Outdoor belevingspark en klimpark

Top 6 attracties Ervaar je DrentheMoment in ĂŠĂŠn van deze attracties! @hondsrugdrenthe facebook.com/hondsrugdrenthe www.hondsrugdrenthe.nl

Ervaar je DrentheMoment


Uitstapjes & Attracties

13

Dit is het gebied waar je altijd wat beleeft!

Ervaar je DrentheMoment

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Uitstapjes & attracties


d

Doen is beleven

Actief ligt altijd op de loer!

Huur een mountainbike, strik je wandelschoenen, glijd in een kano of draaf met een paard. Op de Hondsrug ligt actief altijd op de loer.

14

Zo kun je in Gieten het parcours fietsen van de Superprestige, in Ees wandelen langs de gletsjerkuil of de Hunze bedwingen met een kano vanuit Annen. U kunt bij diverse maneges terecht voor een buitenrit op maat of vrij ruiteren in bijna het gehele Hondsrug Drenthe gebied. Ook golfers kunnen hun hart ophalen en een aantal holes lopen op ĂŠĂŠn van de golfbanen. Voor een wandeling om niet snel te vergeten, kunt u de app Annodrenthe downloaden die u voorziet van een route met allerlei wetenswaardigheden tijdens de wandeling. Een aanrader voor het hele gezin. Dit kan via www.annodrenthe.nu. Wilt u professionele begeleiding tijdens een MTB-route, dan kunt u bij uw overnachtingslocatie vragen naar de mogelijkheden.

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Ga je voor spetterende uitzichten, bezoek dan Poolshoogte in Odoorn of het Drouwenerzand in Drouwen. Zoekt u het liever hogerop, bezoek dan het Broomkroonpad waar dagelijks natuurgerichte activiteiten worden aangeboden. Zoek je in een actieve wandeling naar schilderachtige taferelen, loop dan een knapzakroute door het gebeid van de Drentsche Aa. Benut de ruimte van het Hondsruggebied en laat de wereld even achter je.

Uitstapjes & attracties


b

Beleef met de kinderen Erop uit!

De kleine bengels worden wat vervelend terwijl u in een bungalow het brood voor ze smeert. De speeltuin op het recreatiepark is niet meer interessant genoeg en u wilt ze ook niet de hele dag binnen houden. De zon regeert aan de blauwe hemel, de zomerbloei verwent je neus. Alles schreeuwt; erop uit, erop uit!

Neem uw kinderen mee naar het grandioze Attractiepark Drouwenerzand, een uitrazend en speels genot voor alle leeftijden. Zijn uw kinderen ‘natuursgierig’, bezoek dan het Boomkroonpad. In Exloo vind je het land van de kabouters, een sprookjesachtige belevenis. Ook kunt u genieten in één van de drie unieke buiten zwembaden in Annen, Gieten en Exloo. Dat staat garant voor veel waterpret.

Wilt u actief zijn in de buitenlucht, bezoek dan het uitdagende Klimpark in Grolloo of huur een kano bij Breeland in Annen. Naast deze hoogtepunten zijn er legio kinderwandelroutes en ontdekkingstochten.

15

p.s. De zilverendolk fietsroute is een leuk spannend avontuur op de fiets. Deze route vertrekt vanaf camping Zwanemeer of camping De Hondsrug en is ook geschikt voor jonge kinderen!

Ervaar het speelse gemak van de Hondsrug

Ervaar je DrentheMoment

Uitstapjes & attracties


Kom naar Kabouterland Exloo

Hoofdstad van de ‘Kabouterprovincie Drenthe’

Ga mee op avontuur! Dolend door een geheimzinnig konijnenhol kun je de kabouters van dichtbij bespieden. Maak een spannende tocht door de trollengrot. Neem het overdekte wandelpad naar de raadselachtige ruïne en ontmoet leuke, kleine dieren uit verre landen. Kabouterland heeft volop speeltuinplezier zowel binnen als buiten. Gezellige terrassen en picknickplekken. Neem ook een kijkje in onze onderaardse winkel. Kom zelf maar eens kijken, je komt

te kort.

Kabouterland ondersteunt de RegioVoordeelk aart!

16 Entree Kabouterland

Combiticket 2 parken!

€ 7,50 p.p. vanaf 2 jaar

€ 10,00 p.p. Kabouterland EN Wonderwereld Ter Apel

Openingstijden Kabouterland

Waardebon Elke boerenuitsmijter en/of sorbet

50% korting Restaurant Poolshoogte Odoorn

April Mei en juni: Juli en augustus: September: Oktober: November t/m maart:

Wo, za en zo Di t/m zo Alle dagen Di t/m zo Wo, za en zo

10.00-17.00 uur 10.00-17.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-17.00 uur 10.00-17.00 uur Gesloten

Tijdens officiële schoolvakanties april t/m oktober (zie website) Feestdagen Koningsdag

Alle dagen April t/m okt:

Honden kunnen wij helaas niet toelaten

Aangenaam Hondsrug Drenthe

10.00-17.00 uur 10.00-17.00 uur Gesloten

Kabouterland Exloo Zuiderhoofdstraat 11 7875 BW Exloo T. 0591-549 843 E. info@kabouterland.nl

www.kabouterland.nl

Uitstapjes & attracties


20

Terras Restaurant Poolshoogte Uw adres voor een uitgebreide lunch!

Verscholen in de Staatsbossen van Odoorn is Terras Restaurant Poolshoogte gevestigd, uniek gelegen aan de voet van de uitkijktoren vanwaar men kan genieten van een werkelijk prachtig uitzicht over de Drentse dorpen en bossen. Vanaf het grote terras is er een fantastisch uitzicht over de mooie speel- en zonneweide. Uw ideale rustpunt Nadat u van het uitzicht heeft genoten, of een van de vele wandel- of fietsroutes heeft gevolgd, is het goed toeven bij Terras Restaurant Poolshoogte. Koffie of thee met overheerlijk (warm) appelgebak of Cafe Complet, een uitgebreide lunch of een verrassend diner maar natuurlijk ook de echte pannenkoeken en seizoengerelateerde dagspecials, de menukaart 20 is zeer divers!Kortom, in de mooie natuur en omgeven door rust, genieten van (h)eerlijk eten en een goede consumptie.

20

20

Live muziek Gedurende het jaar worden er bij Terras Restaurant Poolshoogte diverse concerten en live optredens georganiseerd, door de unieke ligging en de zeldzame akoestiek van het bos een waar luistergenot. EenANT vrije gift wordt RESTAUR door de organisatie van de concerten wel zeer op prijs gesteld maar entree hoeft er niet te worden betaald, het bos is immers van iedereen. Komt u Adres: ook boerderij, een keer poolshoogte Boswachter Meelkerlaan 5 In een oude Saksische van rond 1700, gelegen op denemen? hondsrug in het dorpje Valthe is Restaurant De Gaffel gevestigd: oude lindebomen en de omgeving maakt dat u zich “terug in 7873 TE Odoorn de tijd” waant. De chef-kok eigenaar van De Gaffel Roderik Seubers en zijn brigade weten watOpeningstijden Drentse gastvrijheid is en zijn niet vastgeroest in oude tradities. T. 0591-549952 Het Terras Restaurant is gedurende E. info@poolshoogte.nl Odoornerweg PA Valthe - Telefoon: 0591-513536 het gehele1, 7872 jaar dagelijks geopend.Volg ons op info@restaurantdegaffel.nl - www.restaurantdegaffel.nl Van april t/m oktober vanaf 10.00 https://twitter.com/_poolshoogte Kijk voor openingstijden op onze website uur. Van november tot en met maart vanaf 11.00 uur, ’s zondags 10.00 uur. www.poolshoogte.nl

Ervaar je DrentheMoment

17

Waardebon Elke boerenuitsmijter en/of sorbet

50% korting Restaurant Poolshoogte Odoorn

Uitstapjes & attracties


Hunebedcentrum

Volg het spoor terug naar de hunebedbouwers Het grootste hunebed van Nederland staat in Borger. Naast het hunebed ligt het Hunebedcentrum: het enige Nederlandse museum over de hunebedden en het volk dat ze bouwde. In het Hunebedcentrum volg je het spoor terug naar de hunebedbouwers. Wie waren de bouwers van die mysterieuze monumenten? Kom de bijzondere wereld ontdekken van de prehistorische boeren die in Drenthe in het Hondsruggebied leefden. Waar kwamen de enorme hunebedstenen vandaan? Maak een ijzige reis terug in de tijd en zie hoe het ijs de stenen onze kant op schoof. Wandel door 150 duizend jaar verleden tijd. Ervaar hoe de kracht van ijs, water en wind het unieke Hondsruglandschap vorm gaf. Oertijdpark Nieuw is het Oertijdpark, een reis van 150.000 jaar in het buitengebied rondom het Hunebedcentrum. Op het terrein vindt u boerderijen uit de prehistorie, een ontdekpad met allerlei objecten uit het verre verleden en nog veel meer. Kom het ontdekken en u zult verbaasd zijn over het verhaal van onze voorouders.

18

Expeditiepoort Geopark de Hondsrug Sinds 2011 is het Hunebedcentrum onderdeel van Geopark de Hondsrug. Via een expositie kunt u de unieke ontstaansgeschiedenis van het Hondsruggebied ervaren.

Prijzen Volwassenen â‚Ź 9,50 p.p. Kinderen 4 t/m 11 jaar â‚Ź 5,25 p.p. Museumkaart is geldig. (prijswijzigingen voorbehouden)

Open Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 u. Zaterdag, zondag: 11.00-17.00 u. Feestdagen: 11.00-17.00 u. Gesloten: 25, 31 december, 1 januari.

Beleef de prehistorie!

Waardebon Elke boerenuitsmijter en/of sorbet

50% korting Restaurant Poolshoogte Odoorn

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Bronnegerstraat 12 9531 TG Borger T. 0031 (0) 599 23 63 74 F. 0031 (0) 599 23 46 82 E. info@hunebedcentrum.nl

www.hunebedcentrum.nl

Uitstapjes & attracties


Het Boomkroonpad

Daar gaat het bos voor je leven! Bij Buitencentrum Boomkroonpad kun je natuurgenieten op hoog niveau. Het wandelpad tussen de toppen van de bomen is door Staatsbosbeheer ontwikkeld om het bos vanuit een heel ander perspectief te kunnen beleven. Je bekijkt het bos als het ware door de ogen van de eekhoorn. Vanaf de uitkijktoren zie je boomtoppen en bos tot aan de horizon. Bij Buitencentrum Boomkroonpad zijn het hele jaar door tal van natuuractiviteiten. Er starten prachtige wandelingen variërend van 3 tot 16,5 km. Een folder geeft onderweg uitleg over wat u allemaal ziet. Daarnaast zijn er regelmatig excursies, themadagen en demonstraties. In het buitencentrum kunt u terecht voor informatie en er is een winkel met natuurgerelateerde producten. In Paviljoen de Woudstee is het heerlijk toeven. Kinderactiviteiten Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken in het speelbos of tijdens één van de speurtochten door het bos. Verjaardagsfeestje in de natuur is ook mogelijk. Regelmatig worden er kindermiddagen georganiseerd, waar de kinderen met de boswachter op pad gaan en nestkastjes timmeren, kriebeldiertjes zoeken of aan het werk gaan in de natuur. In de zomermaanden zijn er de kinderdoedagen, waar de kinderen met veel enthousiasme de natuur kunnen beleven. Het Boomkroonpad is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en honden.

19

Tarieven: Volwassenen: €4,50 p.p. Kinderen 4-12 jr: € 2,25 p.p. Voor groepen van meer dan 20 personen geldt een groepstarief Openingstijden - April t/m oktober: dagelijks van 10-17 uur - November t/m maart: zaterdag van 12-16 uur, zondag en in schoolvakanties van 10-16 uur. - Gesloten op 25 en 31 december en 1 januari. Adres: Steenhopenweg 4 9533 PN Drouwen T 0592-377305 boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl

www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

Ervaar je DrentheMoment

Uitstapjes & attracties


Paardrijden bij Les Chevaux

Specialisten op het gebied van paarden in Buinen Les Chevaux is al jaren gespecialiseerd in alles wat met paarden te maken heeft. Of u nu een heerlijke bosrit wilt maken, een trektocht door de Drentsche natuur, een trainingsweekend wilt volgen of een fijne les wilt bijwonen, alles is mogelijk bij Les Chevaux. Op een verantwoorde en veilige manier bezig zijn met de paarden, staat bij ons voorop. Les Chevaux ligt aan de Hondsrug naast de prachtige staatsbossen van Exloo, omringd door de vele vakantieparken, dus dichtbij. Een unieke kans voor vakantiegangers om in een prachtige omgeving met paardrijden kennis temaken. U bent van harte welkom. Reserveren is gewenst. Les Chevaux Voorbosweg 10, 9528 TA Buinen mail@leschevaux.nl - 0599-212957

www.leschevaux.nl 20

Bowling: Hotel De Oringer Marke

We zijn dagelijks geopend!

In het pittoreske Odoorn vindt u Hotel De Oringer Marke Hotel restaurant “De Oringer Marke” beschikt over zes bowlingbanen en een gezellig factory café. De zes bowlingbanen hebben een Amerikaanse ‘sixties look’ met retro loungebanken, neonverlichting en pop-art. Ook staat er in de bowling een pooltafel, een tafelvoetbal en is er de mogelijkheid tot karaoke. Natuurlijk kunt u het bowlen combineren met een lunch, een diner, een barbecue of alleen een hapje en een drankje.

Feestje In combinatie met de bowling zijn er diverse arrangementen beschikbaar voor een leuk feestje of een feest. Of het nu een lekker koud en warm buffet moet zijn of een gezellige barbecue, onze sfeervolle ruimtes maken deze combinatie mogelijk. We zijn dagelijks geopend! Hotel De Oringer Marke Hoofdstraat 9 7873 BB Odoorn tel: 0591-519000

www.deoringermarke.nl Aangenaam Hondsrug Drenthe

Uitstapjes & attracties


Zwemverrassingen In Borger-Odoorn

Borger-Odoorn is een toeristische gemeente waar het goed toeven is, dit kan onder meer bij ĂŠĂŠn van de volgende openluchtzwembaden. In Nieuw-Buinen heeft De Buiner Streng vele mogelijkheden en in Exloo ligt, bijna op de heide, onze topaccommodatie De Leewal. Openingstijden zwembaden De Leewal is een parel onder de zwembaden. Het ligt tegen het unieke heideveld Molenveld aan, dat op zijn beurt grenst aan uitgestrekte bosgebieden. Het bad heeft al jaren een enorme aantrekkingskracht op de inwoners uit de naaste regio, dagjesmensen, vakantiegangers en natuurlijk de eigen inwoners. Maar zelfs op topdagen is er ruimte voor iedereen. De grote en beschutte speel- en ligweiden in combinatie met de zwembadvoorzieningen en restorette maken van een bezoek aan De Leewal een echt dagje uit! Ook voor zwemlessen kunt u in onze baden terecht. Geen wachtlijsten! * Vanaf zaterdag 30 april t/m zaterdag 10 september zijn De Leewal en de Buiner Streng geopend.

* Let op: De openingstijden kunnen nog wijzigen

Ervaar je DrentheMoment

De Leewal Zuideinde 36 Exloo 0591-549135 Tijdens vakantieperiode 30 april t/m 9 mei en 9 juli t/m 4 september Ma/di/wo/do/vr: 07.00-19.30 u. Za/zo/feestdagen 10.30-17.00 u. Buiten vakantieperiodes* Ma/di/do/vr: 07.00-10.30 u. 14.00-19.30 u. Wo: 07.00-10.30 en 13.00-19.30 u. Za/zo/feestdagen 10.30-17.00 u.

21

De Buiner Streng Zuiderdiep 114 Nieuw Buinen 0599-615537 Tijdens vakantieperiode 30 april t/m 9 mei en 16 juli t/m 28 augustus Ma/di/wo/do/vr: 07.00-19.30 u. Za/zo/feestdagen 10.00-17.00 u. Buiten vakantieperiodes* Ma: 07.00-10.30 en 14.00-19.00 u. Wo: 07.00-10.30 en 13.00-19.00 u. Di/do/vr: 07.00-10.30 en 14.00-19.30 u. Za/zo/feestdagen: 10.00-17.00 u.

Uitstapjes & attracties


Drouwenerzand Attractiepark

Het voordeligste pretpark van Europa!

Het bijzondere van Drouwenerzand attractiepark is dat je er onbeperkt kunt eten en drinken van frites, diverse snacks, verse dagsoep, vers fruit, limonade, koffie, thee en softijs! Van de entreeprijs zul je ook niet schrikken, slechts € 12,70 p.p. all-in! (9 juli t/m 28 augustus € 13,70 p.p.). Heerlijk toch, zo’n dag waarbij je niet steeds je portemonnee hoeft te pakken? Drouwenerzand Attractiepark won al drie keer op rij de mooie publiekswaarderingsprijs van het land van ANWB: ‘Leukste uitje van Drenthe!’ Gegarandeerd een leuke dag uit dus! Drouwenerzand heeft attracties en speeltoestellen die speciaal zijn uitgezocht voor een brede doelgroep, zodat gezinnen met kinderen in verschillende leeftijden zich hier uitstekend een dag kunnen vermaken. Er zijn attracties waar de kleintjes samen met hun (groot-) ouders in kunnen, maar er zijn ook attracties waar ze alleen in mogen - stoer hoor!

22

De grotere jeugd kan zich uitleven in de stoerdere attracties, durf jij over de kop? Ga dan maar eens in de Para-Jump. Of ga in de Break Dance, je wordt echt alle kanten op geslingerd. Botsen in de botsauto’s, ponyrijden (bepaalde dagen), zweven in de WildWestSwing en rijden in een Oldtimer, het kan allemaal! Maar je kunt natuurlijk ook zelf klimmen, klauteren en springen. Er is echt van alles te beleven!

Waardebon Elke boerenuitsmijter en/of sorbet

50% korting

In 2015 verwelkomde het park de bloedstollende achtarmige snelheidsattractie XLR8, hier word je binnen 1 seconde van 0-80 km/pu door de lucht geslingerd, voor de echte lefgozers dus!

Restaurant Poolshoogte Odoorn

Aangenaam Hondsrug Drenthe

De attracties, veiligheid en de gezellige gemoedelijke sfeer zorgen voor blijvende herinneringen aan Drouwenerzand Attractiepark. Jij komt toch ook?! Gegarandeerd het leukste dagje uit van je vakantie! En is één dag niet genoeg, dan kun je bij Drouwenerzand ook blijven slapen! Zie blz. 44. Openingstijden Het Attractiepark is geopend van 25 maart t/m 30 oktober 2016. Voor exacte openingstijden en meer informatie kijkt u op de website van Drouwenerzand. Evenementen 28 mei: Danny’s verjaardag 2, 3, 4 augustus: Zuper Zomerdagen 16, 19, 21, 22 en 29 oktober: Spectaculaire Halloweendagen

> Gasselterstraat 7, 9533 PC DROUWEN T. 0599-564360

www.drouwenerzand.nl

Uitstapjes & attracties


Joytime Vrijetijdsactiviteiten

Een perfect uitje voor een onvergetelijke vakantiedag! Bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Met het Outdoor Belevingspark, nieuw en uniek in Nederland, het Klimpark Outdoor Grolloo en een prachtig paviljoen met ruime terrassen. In het Outdoor Belevingspark bieden we de standaard Outdoor activiteiten op een belevenisvolle manier aan. Bijvoorbeeld: Boogschieten, wandklimmen, mountainbiken, hindernis en survivalbaan, maar ook vlotten bouwen, kanovaren en diverse tochten in de mooie bossen rondom ons park.

sen en maar liefst 725 meter kabelbaan wachten op jou. Als je durft tenminste. De langste kabelbaan is 200 meter lang en gaat vanaf 10 meter hoogte bijna volledig over het water. Outdoor Belevingspark, Klimpark, Groepsactiviteiten. Sportief, Recreatief en betaalbaar!

Voor ons Klimpark zijn rondom en op recreatieplas De Kleine Moere 6 parkoersen gerealiseerd variërend tussen de 2 en 10 meter hoogte. 76 hindernis-

Oostereind 12 9444 XD Grolloo T. 0592 501655 | E. info@joytime.nl

www.joytime.nl

23

Halloween bij Drouwenerzand Attractiepark 5 spectaculaire Halloweendagen bij Drouwenerzand!!!

In oktober is het Attractiepark in gezellige èn griezelige Halloween sfeer, overal liggen pompoenen, strobalen, staan vogelverschrikkers etc.. Maar let wel op: soms vind je toch nog ergens iets dat verrassend griezelig of eng eruit ziet! 5 Spectaculaire Halloweendagen, zorgen voor gillende en genietende kinderen (en ouders) op 16, 19, 21, 22 en 29 oktober. Om de Halloweendagen extra spannend te maken is het park deze dagen geopend van 13.00-21.00 uur. Durf jij in het Halloweenhuis, Huyze den Vilder of…?! Het enorme succes van 2014 en 2015 krijgt uiteraard een spectaculair vervolg. Volgens Bas (13) was het Halloweenhuis ‘niet normaal eng en die tunnel was echt

Ervaar je DrentheMoment

VET!’, Thijs (7) genoot in Huyze den Vilder: ‘die meneer op het toilet (…), dat zag er wel heel raar uit!’. Op de website van Drouwenerzand vind je meer informatie over Halloween en de daarbij behorende prijzen, activiteiten, foto’s en video’s. De voorpret begint dus al vanaf je bank of luie stoel. Gasselterstraat 7, 9533 PC DROUWEN T. 0599-564360

www.drouwenerzand.nl

Uitstapjes & attracties


Mooie 18 holes par.3 / Country Golf Ees shortgolfbaan met een ruime driving-range voor iedereen! De sfeervolle brasserie met prachtig terras biedt een mooi uitzicht over de golfbaan en de omgeving. De goed verzorgde en kwalitatief hoogwaardige baan ligt op 5 hectare en heeft holes van 50 tot 100 meter. De driving-range heeft een lengte van 250 meter en 8 overdekte afslagplaatsen. Voor het spelen van de golfbaan is geen GVB/Hcp 54 nodig. Beginners en geoefende golfers kunnen derhalve samen de baan spelen. Golfmaterialen zijn bij de baan verkrijgbaar, het gebruik hiervan is bij de prijs inbegrepen. De baan is aangesloten bij de NGF, er worden regelmatig Hcp 54 cursussen gegeven. Ervaren golfers kunnen hun hcp hier bijhouden/registreren. De baan is het hele jaar geopend. Oosterweg 1 9536 PR EES T. 0599 23 63 28 M. 06 216 56 562

www.countrygolfees.nl

24

Lavendelboerderij “Ruitenborgh” HET centrum van Lavendel voor Noord Nederland!

- Ambachtelijk Zeepmakerij - Cadeaushop met eigen zepen, cosmetica, parfums, lavendelartikelen en nog veel meer! - Workshops parfum maken - Workshops fuseaux maken (zomer) - Lavendelshowtuin met 40 tot 50 soorten lavendel (toegang € 3,50 per persoon) - Rondleiding tuin voor groepen (zomer) - Presentaties over lavendel voor groepen (hele jaar door) - Bed en Breakfast En natuurlijk een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Aangenaam Hondsrug Drenthe

10 JULI LAVENDELFESTIVAL Entree € 3,50 Openingstijden Wo t/m Za: 10.30 tot 17.30 uur Zondag: 13.00 tot 17.30 uur Herfst en winter andere openingsdagen en -tijden. Adres Nieuwediep 58 9512 SJ Nieuwediep 0599-648532

www.lavendelboerderij.nl Uitstapjes & attracties


Manege Gasselte ****

Bosritten te paard, voor beginners en gevorderden Manege Gasselte is een FNRS vier sterren bedrijf, waar welzijn voor mens en dier, veiligheid en kwaliteit hand in hand gaan. Speciaal voor vakantiegangers organiseren wij dagelijks bosritten te paard, voor zowel beginners als gevorderden. Bosritten te paard! Daarnaast kunt u bij ons terecht voor ponykampen, instructie en arrangementen in onze bed and breakfast of groepsaccommodatie. Ook voor (vakantie) stalling of weidegang van uw paard is Manege Gasselte “the place to be�. Ruim 100 km prachtig ruiterpad ligt, direct aan de manege, aan uw voeten, Manege Gasselte - Lutkenend 19a 9462 PN Gasselte - T. 0599-564881

www.manege-gasselte.nl

25

Golfpark Exloo

Het geheim van Exloo

Een fantastisch gelegen en aangelegde 18-holes golfbaan is volgens onze hoofd-greenkeeper het best bewaarde geheim van Exloo. Hoewel, steeds meer mensen ontdekken ons en komen een rondje spelen en lunchen of spelen en daarna dineren, het kan allemaal. Golft u ook? Dan zult u versteld staan van ons park en de eisen die de holes aan u stellen. De eerste 9 zijn relatief kort en eisen nauwkeurig spel, de tweede 9 vergen ook veel van longhitters. Onze relatief lage prijzen voor zowel greenfee als in het restaurant en de mogelijkheden van de baan hebben al vele tevreden gasten opgeleverd. Nog niet eerder gegolfd? Dan is er bij ons voor u de kans om kennis te maken met golf. U kunt als

Ervaar je DrentheMoment

gast spelen zonder een golfvaardigheidsbewijs en u kunt alle nodige golfmaterialen huren. We helpen u uiteraard met de eerste regels zodat u daarna zonder begeleiding kunt spelen. Wilt u liever middels een clinic met een groep kennismaken met golf? Belt u dan voor een afspraak met Golfpark Exloo, telefoonnummer 06-5421 4347. Meer info? Bezoek onze website voor de actuele baanopening, tarieven en arrangementen:

www.golfparkexloo.nl Uitstapjes & attracties


g

Gastvrij genot voor alle smaken Heerlijk dineren op de Hondsrug

Heerlijk in de zon op één van de vele terrasjes van de Hondsrug. Terwijl u uitkijkt over het landschap of een schaapskudde aanschouwt. Na een fikse wandeling of gewoon omdat het kan. Als start van de vakantie of als uitsmijter, u bent immer van harte welkom. Voor een lekkere lunch, een kopje koffie met een taartpunt of een verfrissend drankje.

26

Lekker onderuit bij het kaarslicht met een fijn wijntje of streekbiertje. Op een zwoele zomeravond of na een herfstige dag. Vanuit een attractiepark of na een dagje struinen over de markt. Voor een heerlijke avond lekker uiteten, hoeft u niet ver te zoeken. In dit gebied zit volop romantiek en sfeer. Een heerlijke biefstuk, een zachtgebakken visje, pannenkoeken om uw vingers bij af te likken. Dineer helemaal in middeleeuws stijl of in een oude Saksische boerderij. Bezoek een van de vele gastvrije restaurants en dompel uzelf onder in culinair genot. Op en aan de Hondsrug eet u lekker, voelt u zich gast en geniet u van verschillende entourages.

Ervaar je DrentheMoment

Voor een pannenkoek of een exclusief diner, hoeft u niet ver te reizen. De Hondsrug biedt u een breed smaakpalet, bijzondere belevingen en gastvrije uitbaters. Kindvriendelijke restaurants, kennis van diëten, streekeigen of juist thematisch. De Hondsrug heeft het allemaal. U vindt in deze gids verschillende restaurants, blader maar eens door.

Culinair genieten


Culinair genieten

27

Dit is het gebied waar je culinair geniet!

Ervaar je DrentheMoment

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Culinair genieten


28

RESTAUR RANT

In een oude Saksische boerderi rderij rderi derij,j, van v rond 1700, gelegen op de hondsrug g in het dor dorp pje Valthe pje V is Restaurant De Gaffel gevestigd: oude lindebomen en de omgeving maakt dat u zich “terug in de tijd� waant. De chef-kok eigenaar van De Gaffel Roderik Seubers en zijn brigade weten w Drentse wat rrentse gastvrijheid is en zijn niet vas v tge t roest in oude traditie r raditie s.

Odoornerweg 1, 7872 PA Valthe - Te T lefoon: 0591-513536 info@restaurantdegaffel.nl - www.restaurantdegaffel.nl

Volg ons op

Kijk voor openingstijden op onze website

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Culinair genieten


Buffetrestaurant De Gulle Boergondiër Authentiek! “Gij zult genieten......”

Krelis van Weijdeveldt is een zoon van het Drentse platteland, een echte bourgondiër. Of beter, een Gulle Boergondiër, want Krelis komt uit een geslacht van vele generaties keuterboeren, die noest zwoegend hun karig brood verdienden op de arme zandgronden van de Drentse Hondsrug. Krelis is geen boer, hij houdt niet van zijn handen in de modder. Maar van de rijke vruchten van het platteland houdt Krelis des te meer. Ingrediënten… De ware liefde van Krelis ligt in het bereiden van een copieus buffet, daarin legt hij hart en ziel. Hij koestert daarbij al het goede dat het Groninger en Drentse platteland te bieden heeft. Daarvoor heeft hij zo zijn adresjes bij telers, kwekers en veehouders op het Noordelijke platteland. Met liefde voor authentieke ingrediënten; pakjes, potjes en zakjes komen bij Krelis de keuken niet in. Krelis gaat terug naar de eenvoud van mooie smaakcombinaties, alles vers, zelfbereid en ‘onmeunig lekker’. Authentiek… Krelis bereidt dagelijks een diversiteit aan authentieke boerengerechten. Klassiekers en eigen creaties wisselen elkaar daarbij af, zowel voor de vlees- of visliefhebber als voor de vegetariër en gasten die rekening moeten houden met een dieet. Het buffet met voor- en hoofdgerechten wisselt veelvuldig, met al het goede dat het seizoen te bieden heeft. Soepen en sauzen worden er ambachtelijk getrokken, de kruidenboter is huisgemaakt naar eigen recept, de salades versbereid en het boerenbrood ambachtelijk gebakken. Ambachtelijk is

ook het boerenijs dat te vinden is in het uitgebreide dessertbuffet van De Gulle Boergondiër. Want, zo is Krelis’ devies: ,,Gij zult genieten’’. Kinderen… Kinderen komen niets tekort bij Krelis. Uiteraard mogen de kinderen ook zelf opscheppen bij het buffet en een heerlijk ijsje samenstellen. Maar er kan ook lekker buiten gespeeld worden en voor ieder kind is er een leuke kleurplaat en cadeautje. Ook kunnen de kinderen (én volwassenen) gratis gebruik maken van de kegelbanen.

29

Komt u genieten? Openingstijden Maandag & dinsdag: Gesloten. Woensdag & donderdag: check voor actuele openingstijden de website. Vrijdag, zaterdag & zondag: vanaf 16.00 uur, buffet vanaf 17.00 uur. Voor groepen zijn in overleg andere tijden mogelijk. Zuiderblokken 1 9523TL Drouwenermond 0599-61 88 92

www.degulleboergondier.nl

Ervaar je DrentheMoment

Culinair genieten


Restaurant De Wiemel

Sfeervol van elk moment genieten! Restaurant De Wiemel in Gasselte biedt tal van mogelijkheden voor feesten en partijen, maar ook om eens een keer ‘gewoon’ gezellig uit eten te gaan. Laat u inspireren door onze kaart, uitgebreide menu’s en arrangementen. Wij verzorgen in een sfeervolle ambiance: - Koffie met gebak - Lunch - Diner - Zakelijke en familie feesten - Feesten in combinatie met activiteiten

De Wiemel restaurant

Onze openingstijden zijn: Maandag en dinsdag alleen voor gezelschappen vanaf 25 personen. Woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur Tel: 0599 – 564725 info@restaurantdewiemel.nl

30

www.restaurantdewiemel.nl

Thijs & Aafke Live cooking Geniet van gezelligheid en gezond eten

Beleef een heerlijk avondje uit met voortreffelijk eten voor iedereen. Thijs & Aafke biedt u uitgebreide keuze uit diverse soorten gerechten. Geniet van een heerlijk en uitgebreid buffet met hoogstandjes uit de keuken van Thijs & Aafke. Laat u verrassen door onze chef-kok die LIVE heerlijke verse gerechten voor u bereidt. U kunt onbeperkt dineren en er is elke zondag brunch. Dat is Goed, Gezond, Gastvrij en Gezellig Genieten:

- High Tea & Lunch - Vergaderingen - Bruiloften & recepties Adres Hoofdweg 41 Klijndijk

- Live-cooking - Buffetten - Pannenkoeken & poffertjes - Brunch (zondag)

Reserveren T. 0591 58 00 35 info@thijsenaafke.nl

Met gastvrije groet!

www.thijsenaafke.nl

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Culinair genieten


IJssalon La Dolce

Ambachtelijk Italiaans schepijs in Borger! Bij IJssalon La Dolce maken ze elke dag vers Italiaans schepijs van de beste ingrediĂŤnten. Al het ijs wordt bereid onder leiding van de Italiaanse ijsmeester Marco Collu. Marco is een rasechte Italiaan die elke dag gaat voor het beste resultaat. Zo maakt hij veel gebruik van pure Italiaanse grondstoffen, vers fruit en verse melk. Zijn favoriete smaken? Limoen-basilicum en pistache... Bij IJssalon La Dolce in Borger kun je plaatsnemen op het heerlijk tuin-terras en genieten van diverse lekkernijen zoals prachtige coupes, Italiaanse koffiespecialiteiten en heerlijk gebak.

www.ladolce.nl

7 dagen per week open! Maart en april: 13:00-18:00 Mei t/m augustus: 12:00-22:00 September en oktober: 13:00-18:00

Adres Kruisstraat 2 Borger T. 0599-235086

31

De Kaasbank

Voor kaas en meer!

De Kaasbank, de naam van de moderne, ruim opgezette kaas- en delicatessenwinkel in het centrum van Borger, verwijst zowel naar het verleden van het pand, als ook naar het hedendaagse ItaliĂŤ. Waar boeren sinds 1953 hun Parmezaanse kaas als onderpand kunnen gebruiken voor een geldlening. - Noten en zuidvruchten - Olijven en tapas - Honing en jams - Sappen en wijn - Koffie en thee - Bonbons - Brood en broodjes - Streekproducten - Geschenken - Cadeaumanden

Alle dagen open, behalve zondag www.dekaasbank.nl Ervaar je DrentheMoment

Alle producten zijn op smaak geselecteerd! Borger Hoofdstraat 45, T. 0599-767278 Weerdinge Dorpsstraat 35, T. 0591-762939 info@dekaasbank.nl

Culinair genieten


S

@hondsrugdrenthe facebook.com/hondsrugdrenthe www.hondsrugdrenthe.nl


Tip Punten Aa en Hunze

Borger-Odoorn

TIP: Tourist Info Rolde Grote Brink 22a Rolde

TIP: Tourist Info Borger Hoofdstraat 24 A Borger

TIP Folderpunten: De Koningsherberg Brinkstraat 2 Anloo Café-restaurant Gerrie Hoofdstraat 15 Grolloo Café/zalencentrum De Aanleg Asserstraat 63 Rolde (Deurze) Café ‘t Keerpunt Oostermoer 1 Spijkerboor Café-restaurant Hegeman Hoofdstraat 16 Schoonloo Jaap Vos Rijwieltechniek Dorpsstraat 20 Gasselte Bakker Job Stationsstraat 22a Gieten Jobing Gasteren Brink 6 Gasteren

Tourist Info Exloo Hoofdstraat 55 A Exloo TIP Folderpunten: De Oringer Marke Hoofdstraat 9 Odoorn Bospark Lunsbergen Rolderstraat 11A Borger Landal Het Land van Bartje Buinerweg 8 Ees Hunebedcentrum Bronnegerstraat 12 Borger Ons Dorpshuis Hoofdstraat 54 Valthe Hotel Hartlief Hoofdstraat 83 Buinen Hotel-restaurant De Hunzebergen Valtherweg 36 Exloo


Het Robin Hood Ribhouse

Lekker en sfeervol uit eten!

Wie kent het verhaal van Robin Hood niet‌ Robin de dappere boogschutter, die met zijn vrolijke bende in de bossen van Sherwood woonde. Kom langs in het Robin Hood Ribhouse en beleef een avond uit eten in middeleeuwse sferen! Dineren in de sferen van Robin Hood Zodra u Het Robin Hood binnenkomt, voelt u zich meteen thuis in de sfeervolle entourage. In de zomermaanden is bovendien ons gezellige zomerterras geopend. Van de kaart kunt u een keuze maken uit de meest smakelijke gerechten. Onze specialiteiten zijn vers van de Grill.

34

Of u nu een liefhebber bent van vleesgerechten, de voorkeur geeft aan vis, of liever iets vegetarisch wilt: keuze genoeg naar ieders smaak! Bijzonder geschikt voor kinderen Ook voor kinderen is Robin Hood een ware belevenis: in de Robin Hood speelhoek kunnen ze lekker kleuren of natuurlijk kijken naar een spannende film van Robin Hood terwijl de ouders genieten van het diner.

Welkom! Kortom, het Robin Hood Ribhouse is uw bezoekje waard! Robin Hood en zijn kornuiten staan voor u klaar om u hartelijk te verwelkomen. Open Dinsdag t/m vrijdag: v.a. 17.00 u. Za. v.a. 16.00 u. Zo. v.a. 14.00 u. In de schoolvakanties ook op maandag v.a. 17.00 u. geopend.

r Wij zijn partne van de RegioVoordeelkaart!

Adres Gasselterstraat 7 9533 PC Drouwen T. 0599-564825

www.robinhoodribhouse.nl

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Culinair genieten


Diner-café Bussemaker Treft telkens weer de juiste sfeer

Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl en sfeer van toen. - Koffie drinken met de lekkerste punt van Drenthe - Lunchen en dineren met verse streekgerechten, ook op het terras - Seizoengerechten, zoals verse asperges, zijn een topper - Voor groepen zijn er vele arrangementen Graag tot ziens bij Bussemaker! Openingstijden Wo. t/m zo. vanaf 10.00 uur. De keuken is open vanaf 12.00 uur Zuiderhoofdstraat 1 Ma. en di. gesloten, m.u.v. feestdagen. EXLOO - 0591-549063 In juli en augustus ook op dinsdag exloo@bussemaker.nl geopend.

www.bussemaker.nl 35

Restaurant/Smulpunt Het Land van Bartje Gezellig (volledig gerestyled) kwaliteitsrestaurant!

In het gezellig ingerichte restaurant Het Land van Bartje worden de gasten op traditioneel eigen wijze ontvangen. In het restaurant kunt u genieten van heerlijke maaltijden en diverse Drentse specialiteiten, smakelijk, spannend en regionaal. Het restaurant biedt uitstekende mogelijkheden voor familie- en personeelsfeesten gecombineerd met een leuke activiteit. Van Oma- en Opafeest tot een Drentse schranstafel. De kinderen kiezen uit hun eigen menukaart. Zij kunnen bij ons spelen in hun eigen “Bartjes” speelboerderij en krijgen na afloop een groot cadeau!

De supermarkt en de snackbar zijn 365 dagen per jaar geopend. Drie gangen menu: € 25,00 Let op! Er is ook een glutenvrije menukaart!

www.hetlandvanbartje.nl Ervaar je DrentheMoment

Culinair genieten


Bakker Joost Lunchlokaal

Liefde voor lekkers!

Elke dag, maar dan ook elke dag dus ook op zondag, draaien de ovens van Bakker Joost op volle toeren. De geuren verspreiden zich al vroeg in de ochtend door het dorp Odoorn, je krijgt vanzelf zin in alle lekkernijen. Proef al dat lekkers op de gezelligste rustplaats tijdens het fietsen, wandelen of een tourrit door de Drentse bossen en over de heide. Op het terras is er altijd wel een plaatsje vrij en is het nog geen rokjesweer, dan kun je in het knusse lokaal terecht. Het Joost team bakt de mooiste broden, die alle tijd krijgen om tot een malse boterham te rijzen. De taarten en gebakjes worden in het lunchlokaal feestelijk opgediend. Favoriet bij de wandelaars en fietsers is de driedubbele chocolade fudge taart, omdat ze het verdiend hebben: zoete energie! De lunchkaart is verrassend uitgebreid en is samengesteld in samenwerking met regionale ondernemers, je proeft streekproducten. De koffie is met zorg uitgekozen en thee heeft zelfs een eigen kaart gekregen, de keu-

ze verrast. Het seizoen heeft invloed op onze smaak en daarom zorgt Joost voor de nodige afwisseling, elke keer staat er een thema centraal. Zo zorgt Joost elke dag weer voor een verrassend smaakvol feestje! Bakker & lunchlokaal Hoofdstraat 6 Wilhelminastraat 6A 7873 BT Odoorn 7811 JA Emmen T. 0591-580280 T. 0591-613893 info@bakkerjoost.nl

www.bakkerjoost.nl

36

Steakhouse El Zorro

Wij verwelkomen u met één en al Spaanse charme! Waan u een avond in Spanje in het prachtige Drenthe. Spaans restaurant El Zorro verwelkomt u in die typische Spaanse sfeer met flamenco jurken, warme uitstraling en vooral die heerlijke Spaanse gerechten. Voor vlees, vis of vegetarisch en helemaal op de mediterraanse manier bereid. Wilt u iets speciaals? Kies dan ons tapas menu, paella, sangria of de beroemde tiinto de verano. De kinderen vermaken zich uitermate in onze kinderhoek, waar de flamenco jurken en zorro pakken hangen voor hun eigen Spaans feestje.

www.steakhouseelzorro.nl Aangenaam Hondsrug Drenthe

Laat u verwelkomen door één en al Spaanse charme en geniet van een “zonnig” diner. Voor reserveringen/inlichtingen: Hoofdstraat 83, 9528 PC Buinen Tel. 0599-212 494

Culinair genieten


Bakkerij en broodjeshuis ’t Aole Ambacht Voor al uw brood- en banketwensen!

In deze knusse bakkerij wordt met veel vakliefde en trots, een scala aan verschillende soorten banket en brood gebakken, zoals verse croissants of lekkere koeken voor bij de koffie. Probeer ook onze pecanobroodjes! Of misschien heeft u iets te vieren en zoekt u een heerlijke verjaardagstaart of een banketcadeau. Ook worden er heerlijke belegde broodjes, vers voor u gemaakt. Bij bakkerij ’t Aole Ambacht bent u aan het juiste adres voor al uw brood en banketwensen. Ook voor bijzondere Drentse specialitieten en heerlijke lekkernijcadeautjes.

www.aoleambacht.nl

Openingstijden Maandag 08.00 - 18.00 uur Dinsdag 08.00 - 18.00 uur Woensdag 08.00 - 18.00 uur Donderdag 08.00 - 18.00 uur Vrijdag 08.00 - 20.00 uur Zaterdag 08.00 - 17.00 uur Zondag Gesloten ‘t Aole Ambacht Hoofdstraat 24 9531AG Borger T. 0599-234546

37

Welkom bij Vishandel Jos

Waar verse vis en kwaliteit centraal staat! Vishandel Jos is inmiddels een begrip in Borger en omstreken. In onze zaak kunt U een haring happen of genieten van heerlijke gebakken vis, kibbeling enz. of een compleet vismenu. Uiteraard hebben we ook een scala aan verse vis, gerookte vis en diverse salades in ons assortiment. Wij verzorgen ook uw BBQ en Gourmet pakketten, Salades en Hapjesschalen. Tevens kunt U bij ons terecht voor patat en een beperkt assortiment aan snacks. In de zomermaanden kunt u genieten op ons terras met uitzicht op

www.vishandeljos.nl Ervaar je DrentheMoment

het dorpsplein. Bij Vishandel Jos kunt u ook terecht voor een heerlijk softijsje of milkshake. Openingstijden: Di. 10.00 tot 18.00 uur Wo. 10.00 tot 18.00 uur Do. 10.00 tot 18.00 uur Vr. 10.00 tot 19.30 uur Za. 10.00 tot 18.00 uur In de maanden Juli en Augustus zijn we ’s avonds tot 19.00 uur geopend en ook op de zondagmiddag (14.00 tot 19.00 uur).

visitekaartjesachterkant85mmx55mm.indd 1

Ons Adres Grote Brink 2B Borger T. 0599 234838

Culinair genieten

10-9-2010 1


Toby’s Steakhouse Exloo

Alles onder één hoed!

Alles onder 1 hoed - Koffie - Gebak - Lunch - Diner Wat betreft het diner bieden wij een kaart voor elk wat wils. Tevens hebben wij elke dag verse vis direct van de afslag. Graag zien we u! Adres Toby’s Steakhouse Hoofdstraat 65 7875 AB EXLOO Tel. 0591-859481

www.tobys-steakhouse.nl 38

Kom zwemmen in Gieten en Annen

Neem eens een verfrissende duik!

Wilt u actief genieten? Neem dan eens een verfrissende duik in één van onze buiten zwembaden. te midden van het Zwanemeer bos ligt het gelijknamige zwembad. Terwijl u ’s ochtends vroeg uw baantje trekt hoort u de vogels ontwaken. Een uniek begin van uw dag. Op zomerse dagen vullen de grote en beschutte speelweiden zich met dagjesmensen, inwoners van de gemeente en vakantiegangers. Voor een ieder is er voldoende ruimte. Zwembad De Borghoorns ligt in het brinkdorp Annen. Ook in dit zwembad is voor jong en oud veel te beleven. Beide

beschikken over meerdere zwembaden en organiseren regelmatige leuke activiteiten. Een dag in één van deze zwembaden gaat veel te snel voorbij. Openingstijden Voor de actuele openingstijden kijkt u op www.hondsrugdrenthe.nl/actief. Zwembad Zwanemeer Oude Groningerweg 18 Gieten Zwembad De Borghoorns Ronkelskamp 40 Annen

www.aaenhunze.nl/zwembaden Ervaar je DrentheMoment

Gastvrij verblijven


Gastvrij verblijven

39

Dit is het gebied waar je gastvrij geniet!

Ervaar je DrentheMoment

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Gastvrij verblijven


40

De Hondsrug staat aan het begin van een goed verhaal @hondsrugdrenthe facebook.com/hondsrugdrenthe www.hondsrugdrenthe.nl

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Gastvrij verblijven


o

De hoffelijke Hondsrug

Gastvrij, gevarieerd genieten Of u nu in een Drentse rietgedekte bungalow, een statig hotel of in uw vouwwagen verblijft, u vindt hier onbeperkte mogelijkheden voor een topverblijf. We willen u in de watten leggen, de broodnodige vakantierust schenken en u verrassen met belevenissen. De logiesverstrekkers zijn hier creatief, gastvrij en bijzonder. De Hondsrug is uitgerust met alle gereedschappen voor een gastvrij verblijf.

Op de Hondsrug heeft men verstand van verblijven, er wonen hier tenslotte al 12.000 jaar mensen. Door de schitterende omgeving en het unieke landschap verblijven mensen hier graag. Er zijn inmiddels veel verblijfsmogelijkheden in de regio. Van grote recreatieparken tot bijzonder verblijven bij de boer of op een locatie in het bos. Iedereen kan hier terecht voor luxe, voor rust, voor ruimte, voor spectaculair en voor pittoresk. Vanuit een bungalow, een chalet, een hotel, een Bed and Breakfast, een camping of vanuit een heuse kunstkeet kun je de omgeving ontdekken. Vind ĂŠĂŠn van onze verblijfsaccommodaties en trek er op uit.

Ervaar je DrentheMoment

We pimpen oude kipcaravans tot nieuwerwetse verblijfsparels, we leggen bungalows aan in de bosrand, we verzinnen de heerlijkste ontbijten en laten je uitrusten op de fijnste bedsteden.

De Hondsrug kent de kunst van verblijven. We informeren u graag over de omgeving. Vanuit verschillende parken kunt u genieten van actieve belevenissen, ontdekkingstochten en graag geven we u tips. Vraag ons wat u zoekt en wij vinden het voor u. Wij maken uw verblijf graag aangenaam.

Gastvrij verblijven

41


Vakantiepark Hunzepark

Vakantie en Recre-active!

Vakantiepark Hunzepark, gelegen aan het prachtige natuurgebied de Hunzevallei is een actief vakantiepark, geschikt voor kleine en grote groepen. HunzeOutdoor bied u hier een unieke outdoor locatie. Het park bied de volgende accommodaties, faciliteiten en activiteiten: - Blokhutten/ chalets - Supermarkt - Camping - Beachvolleybalveld - Groepsaccommodaties - Boogschietbaan - Villa’s - Recreatieprogramma - EetcafÊ - Speeltuin - Kano/fietsverhuur - Tafeltennis - WIFI - Vismogelijkheden - Openluchtzwembad Hunzepark 4, 9514 BW Gasselternijveen T. 0599-512479 E. info@hunzepark.nl www.hunzepark.nl

42

Camping de Vledders

Zeer mooi gelegen in Nationaal Park de Drentsche Aa Gelegen in het Nationaal Park de Drentsche Aa en Geopark de Hondsrug, nabij het gezellige brinkdorp Zuidlaren, en omgeven door bossen, zandverstuivingen en heidevelden. De ideale uitvalsbasis voor de mooiste wandel-, fiets- en ruitertochten. Beleving van natuur, kleinschaligheid, rust en persoonlijke gastvrijheid staat voorop. De camping beschikt over verschillende kampeervelden met ruime plaatsen. Dichtbij de recreatieplas, langs de bosrand, tussen heggetjes of op open velden. Rustige hoekjes of veldjes met kindervertier; er is volop keuze. Ideaal voor zowel gezinnen met jonge kinderen, senioren als actieve kampeerders (wandelaars, fietsers en ruiters). De recreatieplas met strandje, de sport- en speelvoorzieningen, ponyrijden en de

Aangenaam Hondsrug Drenthe

kinderanimatie maken de vakantie voor kinderen onvergetelijk! Kamperen op Camping de Vledders is.... natuurlijk genieten.

Zeegserweg 2a, 9469 PL Schipborg T. 050 4091489 E. info@devledders.nl

www.devledders.nl

Gastvrij verblijven


Landgoed De Berenkuil

Natuurlijk avontuurlijk èn comfortabel kampeerplezier Een vakantie op De Berenkuil, is kamperen op een autovrije camping tussen jeneverbes, bos en heide, boordevol speelplekken. Een kinderparadijs, dat niet voor niets ANWB Beste Kindercamping van Europa werd. Kom met een eigen kampeermiddel of neem een Bommellodge. Wat wil je doen vandaag? Spelen in de supergrote speeltuin, struinen in het Berenbos, tafeltennissen, basketballen, voetballen, alles is mogelijk zelfs in of bij het water. De Berenburcht beklimmen bij de grote speelvijver en via de suisbuis weer naar beneden, wiebelen op het pontje of spetteren bij de Berenbadderberg in het zwembad. Maar natuurlijk is er ook een knetterknots recreatieteam. Je vervelen is dus bijna onmogelijk!

De Pol 15, 9444 XE Grolloo T. 0592-501242 E. info@berenkuil.nl twitter.com/deberenkuil facebook.com/landgoeddeberenkuil instagram.com/deberenkuil

www.berenkuil.nl 43

Vakantiepark De Fruithof *****

Prachtig vakantiepark, uitgebreide faciliteiten, vlakbij Emmen Vakantiepark De Fruithof in Klijndijk is een kindvriendelijke 5-sterren camping met een groot overdekt zwembad in de bosrijke omgeving van Drenthe, vlakbij Emmen. Op het park is er tevens keuze RESTAUR ANT uit diverse verhuur-accommodaties.

VA

RK

TIEP U kiest met een verblijf op De Fruithof AN A K voor één van de mooiste parken van Europa, aangezien de camping is verkozen tot ANWB Best Camping. Jong en oud kunnen een heerlijke vakantie ksische boerderij, van rond 1700, gelegen op de hondsrug in het dorpje Valthe Melkweg 2 beleven op Vakantiepark de Fruithof. Gaffel gevestigd: oude lindebomen en de omgeving maakt dat u zich “terug in Vakantie op Vakantiepark De Fruithof 7871 PE Klijndijk t. De chef-kok eigenaar van De Gaffel Roderik Seubers en zijn brigade weten betekent dichtbij de natuur. at Drentse gastvrijheid is envakantie zijn niet vastgeroest in oude tradities. T. 0591 512427 De prachtige omgeving rondom de E. info@fruithof.nl camping zal u al gauw een vakantieOdoornerweg 1, 7872 PA Valthe - Telefoon: 0591-513536 gevoel geven. Kijk voor meer infor- Volg ons op info@restaurantdegaffel.nl - www.restaurantdegaffel.nl matie op:

Kijk www.fruithof.nl voor openingstijden op onze website

Ervaar je DrentheMoment

Gastvrij verblijven


Camping De Hondsrug

Geniet van rust en luxe op Camping de Hondsrug! De ultieme vakantiebestemming waar u geniet van de natuur, de rust maar ook de gezelligheid op de camping. Alles draait om een fijne vakantie en gastvrijheid. Op gebied van sport, spel en vertier zijn er vele mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een verfrissende duik in het binnenbad of openluchtzwembad. Kinderen vermaken zich uitstekend in de grote speeltuinen, op de airtrampoline of met het recreatieteam. En de afwas? Die doen onze afwasmachines voor u, het is immers vakantie! De Hondsrug heeft u zoveel te bieden, u heeft aan 1 vakantie niet genoeg!

Wilt u meer weten over Camping de Hondsrug? Kom dan gerust een keer langs. Een gastvrije groet, Het Hondsrug team CA M

PING

.....kamperen

DE HO NDS

RU

G

wordt genieten.....

Annerweg 3, 9463TA Eext, Tel. 0592-271292, www.hondsrug.nl

Annerweg 3, 9463 TA EEXT T. 0592-271292, info@hondsrug.nl

www.hondsrug.nl

44

Drouwenerzand Vakantiepark

Natuurlijk voordelig voor iedereen!

In de zweefmolen? Of de natuur intrekken? Suikerspinnen? Of racefietsen? Of wil je het soms allemaal? De perfecte combinatie van rust, natuur en een megadosis kinderpret. Drouwenerzand heeft het ĂŠn is ook nog eens voordelig! Vakantiehuizen inclusief toegang attractiepark Van knus vakantiehuis tot een verblijf in luxe. Snuffel door de online catalogus en zoek de plek om je thuis te voelen met elkaar. Kamperen inclusief toegang attractiepark De camping is comfortabel door zijn uitgebreide faciliteiten. De voordelige prijs maakt dat een verblijf aantrekkelijk is voor gezinnen, gasten op doorreis of rustzoekers.

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Hotel inclusief toegang attractiepark Kom tot rust na een dag attractie hoppen met de kinderen in een familiekamer. Organiseer je een familieweekend? Drouwenerzand biedt je een perfecte locatie waar je ongedwongen samen kunt zijn.

Gasselterstraat 7 9533 PC Drouwen T. 0599-564201 E. info@drouwenerzand.nl

www.drouwenerzand.nl Gastvrij verblijven


De Kwartjesberg

Groepsaccommodatie in Drouwen Onze groepsaccommodatie is geschikt voor scholen, verenigingen, families en bedrijven. Voor gezellig samenzijn, werkweek, workshop, vergadering of presentatie. Kijk voor de ligging op www.dekwartjesberg.nl. Klik op de homepage ‘video’ aan voor een digitale rondleiding. Wij bieden plaats aan groepen van 25 tot 112 personen. Wij zijn: - Houder van het gouden Green Key-certificaat. - Partner van Geopark de Hondsrug - Supporter van Cittaslow 3de plaats bij de verkiezing van de Recron groepsaccommodatie van 2013!

Voor meer informatie: René & Charlotte v. Wijk Gasselterstraat 9 9533 PC Drouwen T. 0599-564200

www.dekwartjesberg.nl 45

Camping De Zeven Heuveltjes Natuur, rust en sfeer. Ontdek het zelf!

Een gezellige camping voor jonge gezinnen en ouderen, met onder meer: - mooie, beschutte comfortplaatsen op zandgrond - uitstekende sanitaire voorzieningen, ook voor mindervaliden - verwarmd (25 graden) openluchtzwembad en peuterbad op basis van ZOUT, met enkele leuke speelelementen bij/in het peuterbad - speeltuin en speelveldjes - jeu-de-boulesbaan - gratis WiFi (met codes) - bosrijk fiets- en wandelgebied

Vanaf de camping kunt u mooie fietsen wandeltochten maken in prachtig, licht heuvelachtig en afwisselend bosgebied en de uitgestrekte natuur van o.a. Geopark de Hondsrug. Ook kunt u vele bezienswaardigheden bezoeken en bewonderen. Redenen genoeg dus om uw vakantie ook eens op camping De Zeven Heuveltjes door te brengen. Odoornerstraat 25, 9536 TA Ees T. 0591-549256 E. info@dezevenheuveltjes.nl

www.dezevenheuveltjes.nl Ervaar je DrentheMoment

Gastvrij verblijven


Hof van Saksen Buitengewoon genieten

Beleef samen met familie of vrienden een heerlijk verblijf op het meest bijzondere resort van Nederland. Het zal u aan niks ontbreken. De prachtige Drentse omgeving is het decor waarin luxe boerderijen een bijzonder onderkomen bieden. De service is persoonlijk en het aanbod aan faciliteiten ongekend veelzijdig. U verblijft in een prachtige rietgedekte boerderij, geschikt voor gezelschappen van 2 tot 24 personen. Uw grote liefde verrassen? De hele familie bij elkaar brengen voor een fantastische tijd of met uw pasgeboren kindje op vakantie? Zoveel mensen, zoveel wensen. Voor elke bijzondere gelegenheid heeft Hof van Saksen een comfortabel en passend onderkomen.

46

Ook is het culinair genieten op Hof van Saksen. Met maar liefst vijf restaurants is het een culinaire belevenis voor elk gezelschap en elke gelegenheid. En met onze kindermenu’ maken ook de jonge gasten altijd een heerlijke keuze. Het summum: een privékok die heerlijk voor u

kookt in uw eigen boerderij. Een verblijf op Hof van Saksen doet ieder kinderhart sneller kloppen. Voor alle leeftijdsgroepen bieden we buitengewoon veel speelplezier. Onze educatieve Kinder Academies dagen kinderen uit en in de Bounz® Arena, de trampolinehal met maar liefst 24 trampoline-springvelden, maken ze te gekke salto’s. In het muzikale peuterbad kunnen de allerkleinsten spelen en de waaghalzen gaan nog eens van de 107 meter lange wildwaterbaan. Wilt u tijdens uw verblijf even helemaal tot uzelf komen? In onze stijlvolle en luxueuze Spa & Wellness ervaart u de weldaad van totale ontspanning.

Hof van Saksen: niet zomaar even eropuit, maar een buitengewone vakantiebeleving op het hoogste niveau.

Veldweg 22-24, 9449 PW Nooitgedacht. T. 0592-245959 info@hofvansaksen.nl | www.hofvansaksen.nl

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Gastvrij verblijven


Vakantiepark Hunzedal

Recreatieplas met strand en zwemparadijs met buitenbad Op de Drentse hondsrug ligt Vakantiepark Hunzedal. Het park ligt dicht bij het gezellige dorpscentrum van Borger en een uitgestrekt bosgebied. Het is een veelzijdig vakantiepark met kampeerplaatsen, hunzetenten, chalets en bungalows. Daarnaast beschikt het park over de volgende faciliteiten: - Gratis sport- en animatie - Recreatieplas met zandstrand - Restaurant, café, snackbar - Bowlingbanen - Subtropisch zwemparadijs - Sauna/solarium - Supermarkt - Fietsverhuur De Drift 3, 9531 TK Borger T. 0599-234698 E. receptie.hunzedal@roompot.nl

- Tennisbanen - Beachvolleybal - Adventure midgetgolf - Sportkooi - Paintball baan - Adventure hal - Speeltoestellen

www.roompot.nl 47

25˚ noord

Buiten Gewoon Genieten! Omringd door bos en akkers ligt aan de rand van de Hondsrug 25 graden Noord Recreatie. Vanuit Drouwenerveen, op de grens van Veenkoloniën en zand, bieden wij heel veel voor onder meer natuurliefhebbers, fietsers, ruiters en mensen die willen proeven van de Drentse gemoedelijkheid. Ons aanbod qua groepsactiviteiten is ruim, van teambuilding tot familiedag en van kinderfeestje tot vrijgezellenfeest. Overnachten is mogelijk in bijvoorbeeld onze safaritent of groepsaccommodatie en zomerkampen houden we voor zowel kinderen in de basisschoolleeftijd als tieners. 25° Noord Recreatie Zuideind 25 9525 TJ Drouwenerveen

Ervaar je DrentheMoment

Wie graag actief is in de frisse buitenlucht zal bij 25 Graden Noord zeker Buiten Gewoon Genieten!

www.25gradennoord.nl Gastvrij verblijven


Bospark Lunsbergen

Zeker een perfecte vakantie!

Direct naast het natuurgebied Gieten-Borger ligt Bospark Lunsbergen. Een park voor liefhebbers van rust en ruimte. Het park is voorzien van luxe chalets, fraaie bungalows, stacaravans en een mooie camping en de volgende faciliteiten: - Eetcafé, snackbar - Supermarkt - Overdekt zwembad - Tennisbanen - Midgetgolf

- Beachvolleybalveld - Jeu-de-boules baan - Voetbalveld - Verhuur fietsen

Adres Rolderstraat 11a 9531 TC Borger T. 0599-236565 E. receptie.lunsbergen@roompot.nl

www.roompot.nl

48

Landal Het Land van Bartje

Genieten is hier het sleutelwoord!

Op het gezellige familiepark Landal Het Land van Bartje, midden in de Drentse bossen, zal niemand zich een moment vervelen. Het park Vakantiepark Het Land van Bartje ligt in het rustieke dorp Ees en is een uitstekende uitvalsbasis om wandelend of fietsend de verrassende omgeving te verkennen en te genieten van de Drentse gemoedelijkheid. Op het park kunt u lekker ontspannen in het zwembad of sportief bezig zijn op de all-weather tennisbaan of midgetgolfbaan. De kinderen hebben de tijd van hun leven, een ritje maken op een pony, binnen spelen in Bartje’s

Boerderij of lekker buiten spelen in het bos of in de speeltuin.. Voor een comfortabel verblijf staan er op het park 400 vrijstaande woningen variërend van luxe rietgekapte boerderijen met sauna tot comfortabele chaletcaravans en speciale kinderbungalows. Adres Buinerweg 8 9536 PG EES | 0599-236162

www.landal.nl/HetLandvanBartje Aangenaam Hondsrug Drenthe

Gastvrij verblijven


Fletcher Hotel-Restaurant Hunzebergen Recreatie in Exloo!

Op het landgoed van Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen in Exloo vindt u talloze mogelijkheden tot vermaak, voor jong en oud. Voor uw familieweekend, romantisch weekendje weg of gewoon een dagje uit: op de Drentse Hondsrug is het allemaal mogelijk. 7 dagen per week geopend van 8.00 tot 23.00 uur. Voor het restaurant is reserveren wenselijk. Bowlingbanen met bar | Midgetgolf | All-weather hardcourt tennisbaan | Verhuur (elektrische) fietsen met routes Restaurant voor lunch en diner | Grand Café met terras. Adres Valtherweg 36 7875 TB Exloo 0347 - 750 459

www.hoteldehunzebergen.nl 49

Een uniek decor voor samenzijn Met de hele familie, vriendengroep of vereniging

Met elkaar beleven en samenzijn. Een weekend of een week genieten van gedeelde ervaringen. Tientallen ondernemers binnen het Hondsruggebied zijn gespecialiseerd in groepsverblijven en activiteiten. De uitgestrekte bossen en watergebieden zijn het decor van samendoen. Het aanbod voor u is riant, groots en meeslepend. Samen in een safaritent of luxe lodge en vervolgens de omgeving in. Een kampvuur maken, gezamenlijk eten en van alles beleven. De omgeving biedt twee belangrijke elementen voor een avontuurlijk samenzijn, namelijk: rust en ruimte. Geen hossende studenten, grootste verkeersknooppunten of protesterende taxichauffeurs hier. Op de Hondsrug staan vele ruim opgezette groepsaccommodaties en is al gauw de stilte hoorbaar. De afwisseling tussen beleven en van de stilte genieten, maakt uw samenzijn ideaal. De frisse buitenlucht doet u goed.

Ervaar je DrentheMoment

Bij het krieken van de dag een megakatapult bouwen of varen op een eigen gebouwd vlot. Leren boogschieten, kanoën door het beekdal of klimmen over een bosparcours. Gezamenlijk een grandioze ATB-tocht fietsen of een fabelachtige buitenrit te paard. En wilt u meer van de natuur zien, kijk dan naar enkel bijzondere expedities van het Boomkroonpad. Of beleef één van de safari’s uit ons Geopark. Kijk voor de onuitputtelijke mogelijkheden ook op www.hondsrugdrenthe.nl./groepen

Gastvrij verblijven


c

Culturele tradities op de Hondsrug

In het dorp Exloo kunt u genieten van tal van feesten rondom de schaapskudde, zoals die vroeger talrijk en gewoon waren. Jaarlijks vindt er het Schaapscheerdersfeest plaats. Even verderop in Balloo worden rondom de schaapskooi ook leuke activiteiten georganiseerd zoals het Wolfeest en de Herdersfair. In Anloo leeft men één dag per jaar, tijdens de Etstoel, een dag na uit de 17e eeuw. Rondom de natuurgebieden van de Drentsche Aa en de Hunze krijgt het gebied de zweem van de oude moerassen terug, terwijl men zich in Grolloo laat inspireren door geschiedenis de blues en hun Cuby en the Blizzards. 2016 is in Grolloo dan ook het jaar van de blues.

50 U kunt het hele jaar door genieten van een scala aan culturele evenementen. Het internationale dansfestival in Odoorn, bekend als het SIVO-festival, is een wervelende show met internationale dansgroepen uit de meest exotische hoeken van de wereld. Beleef ook de vele andere muzikale en culturele festivals zoals FestiValderAa, Op de Kloeten, Music in the Woods, Boet’n deure en diverse blues evenementen. Benieuwd naar alle evenementen? Blader door naar de evenementenkalender, of kijk op www.hondsrugdrenthe.nl/ uitagenda

Ervaar je DrentheMoment

Kunst & Cultuur


Kunst & cultuur

51

Dit is het gebied dat kunst en cultuur ademt!

Ervaar je DrentheMoment

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Kunst & Cultuur


De Stofmeid

Een winkel vol inspiratie!!! In de nabijheid van het grootste hunebed van Drenthe bevindt zich De Stofmeid. Een winkel boordevol prachtige quiltstoffen, tal van benodigdheden op quiltgebied en vele boeken om ideeĂŤn op te doen. De Stofmeid is gevestigd in een Drentse boerderij gelegen aan een van de oudste straten van Borger. Het interieur ademt een sfeer uit van weleer met zijn oude gebinten, vermengd met kleurige stoffen en quilts. Gedurende het winterseizoen worden tal van cursussen en workshops gegeven. Enkele malen per jaar vindt een speciale quiltententoonstelling plaats

en kunt u genieten van prachtige quilts. Tot slot: service en advies staan hoog in het vaandel. U bent van harte welkom. Openingstijden Di t/m vrij en de eerste en laatste zaterdag van de maand van 13.00-17.00 uur of raadpleeg de website. Hunebedstraat 19, 9531 JT Borger T. 0599-236658 E. stofmeid@hotmail.com

www.destofmeid.nl

52

Wereldwinkel Borger, een (h)eerlijke keuze In het centrum van Borger vindt u de Wereldwinkel. Een ruime sfeervolle winkel boordevol fairtrade producten op het gebied van koken, wonen en mode. Naast ons assortiment koffie, thee, chocolade, rijst en pasta’s, verkopen wij kruiden, sauzen, chutneys en gedroogd fruit om een heerlijke maaltijd te kunnen bereiden. Of dat nu buiten of binnen is... Om uw boodschappen mee te nemen zijn er boodschappenmanden, voor het koken mooie tajines, en om de tafel aan te kleden zijn er leuke tafelbenodigdheden. Op het gebied van wonen is er een prachtige collectie van gelukssteentjes, wierook, beelden, vazen, tot unieke Swazi kaarsen. Ook hebben wij een

Aangenaam Hondsrug Drenthe

ruime keuze in boeken en wenskaarten. Onze bijzondere sieradencollectie is een begrip, daarnaast zijn er tassen, en een grote keuze in sjaals. Voor kinderen hebben wij speelgoed, boekjes, en er zijn sleutelhangers en muziekinstrumenten. Natuurlijk kunt u voor Wereldwinkelkadobonnen bij ons terecht. U bent van harte welkom! Open: ma. 13-18 uur, di. t/m vr. 9-18 uur - za. 9-17 uur. Hoofdstraat 55, 9531 AC Borger T. 0599-236830 E. wereldwinkelborger@gmail.com

www.wereldwinkelborger.nl Kunst & Cultuur


Keramiektuinen galerie Harwi Gastvrij, daarom vrij entree!!!

In het mooie Drentse landschap, ten westen van Borger, ligt het kleine plaatsje Eeserveen. Daar vindt u een prachtige beeldentuin met een ruime galerie. In de tuinen, met een oppervlakte van 20.000 m², staan beelden van: Keramiek (uit eigen atelier), brons, glas en moderne beelden uit Zimbabwe. Kom genieten van de bloeiende planten, de vijvers en de beelden. In de tuinen staan overal bankjes en zitjes, zodat u ook met een kopje koffie of thee kunt genieten van de rust en mooie omgeving. Daarnaast is er een betegelt terras en een grote tuinkamer. In de galerie staan unieke decoraties van keramiek, brons en glas, passend bij ieder interieur. Een bezichtiging waard. Koffie & thee schenkerij aanwezig!

Openingstijden April: ma t/m za 10.00-17.00 u. Mei, juni, juli, augustus: ma t/m za 10-17 u. / zo van 13-17u. Sept en oktober: ma t/m za 10-17 u. Nov en dec: do. vr. za. 11-16 u. Beide Paas- + Pinksterdgn: 13-17 u. Kanaalstraat 9, 7858 TE EESERVEEN 0599-287269 info@harwikeramiek.nl

www.harwikeramiek.nl

53

Expositieboerderij Versteend Leven Mineralen, fossielen, sieraden en schelpen

Al meer dan 30 jaar is Versteend Leven in Drouwen een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In de expositieboerderij vind u een groot assortiment mineralen, fossielen, sieraden en schelpen uit de hele wereld. Wat jaren geleden begonnen is met een kleine verzameling mineralen en fossielen is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een zeer uitgebreide collectie. Ook is er een groot aanbod van schelpen en een enorme variatie in sieraden. Maar ook dierfiguren, sfeerlichten en allerlei andere vormen. Ook op esoterisch gebied kunnen liefhebbers hun hart ophalen. Voor verzamelaars en liefhebbers een Eldorado! Voor elk wat wils. In elke prijsklasse is er wel iets moois te vinden.

Ervaar je DrentheMoment

Bezoekers kunnen van 1 april tot 1 november terecht van 10.00 tot 17.00 uur en kunnen geheel vrijblijvend gratis rondkijken. Er is ruime parkeer gelegenheid aanwezig. De expositie boerderij is rolstoel toegankelijk. Alinghoek 7 9533 PD Drouwen Tel: 0599-564650 E-mail: versteendleven@xs4all.nl

www.versteendleven.nl Kunst & Cultuur


a

Authentieker dan de Hondsrug krijgt u het niet De Hondsrug is een zandrug ontstaan in verschillende ijstijden, die in stuwende oerkrachten en geduldige waterstromen het landschap vormden. Deze zandrug heeft al sinds de eerste menselijke beweging bewoners. Het geologisch gevormde landschap is rijk aan diversiteit. De oudste dorpen van Nederland zijn op de Hondsrug ontstaan.

54

We zien in het landschap nog bewijzen van hun aftocht in de geraamte van enorme zwerfkeien. Prehistorische grafkelders die wij kennen als Hunebedden. Het grootste hunebed van Nederland kun je aanschouwen in Borger. Waar je op het omgeven terrein, beeld en gevoel krijgt van hoe de jagers en verzamelaars toen leefden. Aan de rand van de Hunebedhoofdstad ligt een museum met Europese allure, dat de verwondering van zowel kinderen als ouderen vangt. Met de expositie “Oek en de Waarheid” beleeft u, in het Hunebedcentrum, de prehistorie als nooit te voren.

zijn noden en keuzes. De machtige zandverstuivingen en rustieke heidevlakten hebben we bijvoorbeeld te danken aan de schapenteelt in de middeleeuwen. De Drentse bewoners woonden hoofdzakelijk in es- en brinkdorpen en het karakter van die dorpen is door het hele gebied nog grotendeels zichtbaar. De weg naar Groningen ging in de middeleeuwen met een karrespoor langs de Hondsrug. Hier en daar zichtbaar gemaakt, zoals op het Balloërveld. In onder andere Anloo, Gieterveen en Eext vindt u zeer bijzondere kerken.

Rondom en op de Hondsrug is het landschap bepaald door de mens in een vernuftig samenspel met de natuur. Door de ijver van de mens,

Rondom het Hondsruggebeid kunt u ook een bezoek brengen aan het Gevangenismuseum, Kamp Westerbork en de Dierentuin in Emmen.

Ervaar je DrentheMoment


Winkels

55

Dit is het gebied waar je gezellig winkelt!

Ervaar je DrentheMoment

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Winkels


Blokker in Borger

Fijn dat we er zijn!

Blokker staat bekend om zijn assortiment van goede en betaalbare huishoudelijke artikelen, speelgoed en tuinmeubilair. Juist die samenstelling van het assortiment, met de nadruk op het dagelijkse gebruik, betekent dat Blokker er voor iedereen is, ook voor de vakantieganger! De vestiging in Borger heeft z’n assortiment dan ook uitgebreid met typische campingartikelen, zoals tentharingen, slaapzakken, luchtbedden en de bekende kleine gasbusjes. Ook in barbecue-artikelen is deze winkel goed gesorteerd, alsmede zomer-

www.blokker.nl

speelgoed voor de kleintjes. Blokker is altijd in de buurt, zo ook voor U in Borger! Openingstijden: Maandag: van 13.00 tot 18.00 uur Dinsdag: van 09.00 tot 18.00 uur Woensdag: van 09.00 tot 18.00 uur Donderdag: van 09.00 tot 18.00 uur Vrijdag: van 09.00 tot 20.00 uur Zaterdag: van 09.00 tot 18.00 uur Zondag: GESLOTEN

Hoofdstraat 50, 9531 AH BORGER T. 0599 - 23 43 31

56

Lekker Hip

Thee, kado en zo!

Lekker Hip is een werkervaringsplek voor jonge mensen met een verstandelijke beperking. Het is een gezellige winkel met lunchroom waar u onder andere kunt genieten van: - Meer dan 130 soorten thee - Heerlijke koffie en -chocolademelk - Streekproducten Lekker Drents - Zoete en hartige delicatessen - Mooi ingepakte cadeaus

- Blond Amsterdam - Decopatch - Hoooked Zpaghetti - Bijzondere wenskaarten

Openingstijden: di-za van 10.00-17.00 uur. Lekker Hip, thee, kado & zo Hoofdstraat 20, 9531 AG Borger T. 0599-855684

www.lekker-hip.nl Aangenaam Hondsrug Drenthe

Winkels


Boni: thuis in Borger!

U bent van harte welkom bij Boni Borger! Boodschappen doen in een prettige winkel, met vriendelijk personeel en ook nog eens tegen de scherpste prijzen? Dat kan bij Boni Borger! Wij doen we er alles aan om u zich thuis te laten voelen bij Boni zoals wij ons thuis voelen in Borger. Of u nu in of vlakbij Borger woont of er op vakantie bent, bij ons bent u aan het juiste adres en wij heten u van harte welkom. Bij Boni kunt u terecht voor de goedkoopste kruidenierswaren en de lekkerste versproducten. Groente & fruit kopen we vers van het land zelf in en wordt dagelijks vers geleverd. Vlees komt uit onze eigen slagerij waardoor we de kwaliteit hoog houden en de prijzen laag. En ons brood wordt geleverd door ambachtelijke Bakkerij Fuite uit Apeldoorn. Met ons paradapaardje Polderhoeve brood als absolute topper op de broodafdeling. Daarnaast hebben we een uitgebreid assortiment zuivel, diepvriesproducten en natuurlijk alle bekende merken kruidenierswaren. Bij Boni zorgen we er daarnaast voor dat u nooit teveel betaalt voor uw boodschappen. Sterker nog, bij Boni bent u het goedkoopste uit. Naast de wekelijkse folder boordevol met aanbiedingen zorgen we ervoor dat al onze prijzen scherp zijn, want niemand wil teveel betalen voor de boodschappen. Kortom bij Boni bent u aan het juiste adres voor al uw boodschappen! Wij hopen u snel te mogen begroeten!

57

Boni Borger staat voor: - de laagste prijzen van Borger en wijde omgeving - elke week scherp geprijsde aanbiedingen - voor nog meer voordeel een ruim en compleet assortiment kruidenierswaren en versproducten - dagelijks verse groenten en fruit - dagelijks vers vlees uit eigen slagerij - dagelijks vers brood van onze huisbakker Fuite - gratis wifi en gratis kopje koffie of thee

Namens Team Boni Borger Kijk voor de route en onze openingstijden op:

Grote Brink 11a 9531 AK Borger

www.bonisupermarkt.nl/borger Ervaar je DrentheMoment

Winkels


Markten 2016 Aa en Hunze

Borger-Odoorn

Weekmarkten: Annen dinsdag 13.00-18.00 uur WcC D’Anloop

Weekmarkten: Centrumplein, Borger Elke dinsdag van 8.00-12.00 uur. Het gehele jaar door.

Gieten donderdag 13.00-18.00 uur Stationsstraat Rolde vrijdag

58

10.30-18.00 uur Grote Brink

Toeristische markten Hemelvaart - Hemelvaartsmarkt op 5 mei in Bronnerveen - Kunst en Ambachtsmarkt op 5 mei rond het Kleine Kerkje in Gieterveen In juli en augustus worden in verschillende dorpen markten georganiseerd: - In Rolde vinden de zomermarkten plaats. - In Annen vinden de Brinkmarkten plaats. - Op 31 juli vindt de zomermarkt in Grolloo plaats. - Begin september is er in Rolde de Roldermarkt. Herfst 4e zaterdag in september de herfstmarkt rondom molen De Eendracht in Gieterveen. Kerst In de periode rondom kerst worden onder andere in Annen en Rolde kerstmarkten georganiseerd.

Braderie + vlooienmarkt Centrum Valthe 17 april, 22 mei, 19 juni, 17 juli, 17 augustus, 18 september Jaarmarkt - Centrum Valthermond 25 juli Jaarmarkt - Centrumplein, Borger 17 september Braderie en Vlooienmarkt Centrumplein, Borger 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19 augustus Herfstmarkt - Centrumplein, Borger 22 oktober van 10.00-17.00 uur Kunstmarkt - Centrumplein, Borger 21 augustus Zomermarkten - Centrumplein, Borger Juli en augustus, elke vrijdag van 10.00-17.00 uur Vlooienmarkten Exloo Dinsdagen in juli en augustus 11.00-17.00 uur

Kijk voor een actueel overzicht op www.hondsrugdrenthe.nl/uitagenda

Aangenaam Hondsrug Drenthe


Activiteiten 2016 Kroamvisite bij de Schaapskudde Exloo 28 maart van 13.00-16.00 uur Meer informatie: www.schaapskuddeexloo.nl Demonstraties Schapendrijven Exloo Wo. 4 mei, dinsdagen 5, 12 juli en 19 juli, zo. 7 augustus, dinsdagen 9, 16 en 23 augustus Op het terrein achter zwembad De Leewal en naast het Drentse heideveld ‘Het Molenveld’ vanaf 14.00 uur Schaapscheerdersfeest 14 mei - Meer informatie: www.schaapskuddeexloo.nl Klassiek in’t Veen 19 maart, 23 april, 22 mei In de concertboerderij in Valthermond Meer informatie: www.klassiekintveen.nl De Papiermaecker Stap eens in de wereld van de middeleeuwse papiermaker. Het hele jaar uitsluitend op afspraak. Meer info: www.depapiermaeker.nl De Gloep 5, 7875 AJ Exloo T. 0591 797 022 Music in the woods concerten Het festival van licht klassieke muziek Locatie: Poolshoogte Boswachter Meelkerlaan 5, 7873 TE Odoorn Zaterdag 18 en zondag 19 juni Het muziekevenement vindt plaats in de buitenlucht bij theehuis Poolshoogte in de Staatsbossen van Odoorn.

geboden van wat nog echt oud Drents is. Veel om zelf te doen en te ervaren hoe dingen vroeger gingen. Ook voor kinderen valt er veel te beleven. Meer informatie: www.dorpsbelangenexloo.nl Activiteiten Drouwenerzand Attractiepark | Gehele jaar door. Gasselterstraat 7, 9533 PC, Drouwen T. 0599-564 360 | www.drouwenerzand.nl Danny’s Verjaardag, met extra activiteiten 28 mei van 10.00-17.30 uur Zuper Zomerdagen 2, 3, 4 augustus van 10.00-18.00 uur Spectaculaire Halloweendagen 16, 19, 21, 22, 29 oktober van 13.00-21.00 uur Meer informatie: www.drouwenerzand.nl Open dag bij manage les Cheveaux Voorbosweg 10, Buinen T. 0599-212957 Zaterdag 9 april De jaarlijkse open dag bij Les Chevaux met spectaculaire onderdelen. Meer informatie: www.leschevaux.nl Activiteiten Boomkroonpad Het gehele jaar door! Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen. T. 0592 - 377 305 Actueele info: www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

Op de Kloeten Hoofdstraat 7, 7875 AA Exloo Zondag 24 juli van 10.00-17.00 uur

Activiteiten Hunebedcentrum VOOR JONG EN OUD LEUK EN INTERESSANT Het gehele jaar door! Bronnergerstraat 12, 9531 TG Borger T: 0599 236 374 info@hunebedcentrum.nl / www.hunebedcentrum.nl

Een dag om nooit te vergeten. In een van de mooiste stukken van Exloo wordt een wervelend programma

Stenenspreekuur bij het Hunebedcentrum Elke tweede woensdag van de maand om 12 uur.

Ervaar je DrentheMoment

59


Open dagen bij Keramiektuinen galerie Harwi van 13.00 tot 17.00 uur 1e en 2e paasdag 27 en 28 maart en 1e en 2e pinksterdag 15 en 16 mei. Kanaalstraat 9, 7858 TE EESERVEEN, T: 0599-287269 Voor meer informatie zie: www.harwikeramiek.nl Activiteiten Cultuurpodium Vanslag ook dit jaar met blues. Zie voor meer informatie: www.vanslag.eu Concerten 2016 Boet’n Deure organiseert akoestische muziek: Bluegrass, Oldtime, Americana en aanverwanten..... natuurlijk buiten in het bos in Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, bij Uitkijktoren Poolshoogte.

60

zondag 12 juni Boet’n Deure Festival dinsdag 5 juli Boet’n Deure avondconcert dinsdag 26 juli Boet’n Deure avondconcert zondag 21 augustus Boet’n Deure middagconcert zondag 4 september Boet’n Deure middagconcert Veenbraand Bluesfestival 15-17 april ‘t Keerpunt Spijkerboor www.tkeerpunt.nl Sterwandeltocht (Broekstekerstocht) 1 mei - Ekehaar | www.wandelgroepeeekhof.nl Kunst- en Ambachtenmarkt (gratis entree) 5 mei - Kleine Kerkje, Broek 2 Gieterveen. info@hetkleinekerkje.nl Carving Cup 7 en 8 mei de hele dag Boomkroonpad Drouwen www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

Open dag van oude Drentse kerken (gratis entree) 22 mei 11.00 - 17.00 uur. op fiets en autoroute | www.hetkleinekerkje.nl Holland International Bluesfestival Grolloo 3 en 4 juni - www.hollandinternationalbluesfestival.com Vocaal Festival Annen en Festival Proms 10, 11 en 12 juni Festival in concert | www.vocaalfestivalannen.nl Hippisch Holtrijk 2 en 3 juli Festival der A - Schipborg 1 t/m 3 juli | www.festivalderaa.nl RUNFORESTRUN & SWIM 3 juli Startlocatie: Zwembad ‘t Zwanemeer Gieten www.adamamdevents.eu Tentoonstelling Oostermoer 8 t/m 17 juli Schapenscheerdersfestival en Wolfeest 9 en 10 juli - Balloo www.wolfeest.com Zomerfestival Country Rolde 10 juli | www.ras-rolde.nl Lavendelfestival 10 of 17 juli Lavendelboerderij Nieuwediep www.lavendelboerderij.nl

Nationale Molendag 14 mei

MotoGP Eext 21 augustus

Concours Hippique Eext 15 en 16 mei - www.cheext.nl

ROCK OP BRINK Annen 29 augustus | www.rockopbrink.nl

Aangenaam Hondsrug Drenthe


Culinair Aa en Hunze on Tour September (n.n.b.)

Herdersfair Balloo 8 en 9 oktober

RUNFORESTRUN 25 november - Gasselte Startlocatie; Restaurant ‘t Hemelriek www.runforestrun.nl

Geopark de Hondsrug Classic (mtb) 16 oktober - Gasselte www.geoparkdehondsrugclassic.nl

Culturele Uitdag & Open Monumentendag 10 en 11 september | www.aaenhunze.nl Kinder Buitenfestival Drentsch Landschap Oktober (n.n.b.) Super Prestige Gieten 2 oktober | www.cyclocrossgieten.nl

RUNFORESTRUN 29 oktober - Drentsche Aa Startlocatie: Lounge en Restaurant Woods Anloo www.adamandevents.eu Indian Summer Ultra 29 oktober - Anloo Startlocatie: Lounge en Restaurant Woods Anloo www.adamandevents.eu

Kijk voor een actueel overzicht op www.hondsrugdrenthe.nl/uitagenda

Colofon De makers van de Gids….. Hondsrug Drenthe is opgericht om de recreatie en het toerisme binnen de gemeentes Aa en Hunze en Borger-Odoorn en omstreken te bevorderen. Zo wordt het voor gasten en inwoners van dit prachtige gebied gemakkelijker om zich wegwijs te maken. Wij hopen dat deze Gids en de website www.hondsrugdrenthe.nl en twitter en facebook Hondsrugdrenthe u zullen helpen het beste te halen uit uw verblijf in dit gebied. U bent van harte welkom!

Uitgever: Commercion b.v. in Beilen, in opdracht van Hondsrug Drenthe Vormgeving: Bureau Grafique in Valthe / grafique.nl Teksten: Schrijfbedrijf Lyrisch / Gijs Klompmaker (m.u.v. alle advertorialteksten) Foto’s: ondernemers op de Hondsrug Drenthe, Hunebedcentrum, Geopark De Hondsrug en gemeentes Druk: Senefelder Misset

Mocht u eventueel op -of aanmerkingen hebben over deze Gids, dan horen wij die graag. U kunt ons mailen via info@hondsrugdrenthe.nl.

Ervaar je DrentheMoment

De inhoud van deze gids is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Aansprakelijkheid over wijzigingen of onvolledigheden kan evenwel niet worden aanvaard. Wijzigingen en druk-en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag gereproduceerd worden zonder toestemming van de uitgever.

61


62

RESTAURANTS VALTHE EXLOO 2E EXLOËRMOND GASSELTE VALTHE DROUWENERMOND GASSELTE KLIJNDIJK BORGER BORGER DROUWEN EXLOO ODOORN BUINEN BORGER BORGER EXLOO EES

Hotel-Restaurant Schuttershof Herberg Schoapendrift Restaurant El Balanza Brasserie De Berken De Gaffel De Gulle Boergondiër De Wiemel Thijs & Aafke Ijssalon La Dolce De Kaasbank Robin Hood Ribhouse Toby’s Steakhouse Lunchlokaal Bakker Joost Steakhouse El Zorro Broodjeshuis ’t Aole Ambacht Vishandel Jos Dinner-café Bussemaker Het Land van Bartje

Hoofdstraat 77 Hoofdstraat 96 Zuiderdiep 1 Borgerweg 23 Odoornerweg 1 Zuiderblokken 1 Gieterweg 2 Hoofdweg 41 Kruisstraat 2 Hoofdstraat 45 Gasselterstraat 7 Hoofdstraat 65 Hoofdstraat 6 Hoofdstraat 83 Hoofdstraat 24 Grote Brink 2 B Zuiderhoofdstraat 1 Buinerweg 8

0591 - 512 751 0591 - 853 330 0599 - 671 511 0599 - 564 255 0591 - 513 536 0599 - 618 892 0599 - 564 725 0591 - 580 035 0599 - 235 086 0599 - 767 278 0599 - 564 825 0591 - 859 480 0591 - 580 280 0599 - 212 494 0599 - 234 546 0599 - 234 838 0591 - 549 063 0599 - 234 659

ATELIERS EN MUSEA NIEUW BUINEN BORGER 2E EXLOËRMOND EESERGROEN GASTEREN VEENOORD ECHTEN EESERVEEN DROUWEN BORGER BORGER

Galerie-Atelier De Naaidoos Hobby atelier De Pottekijker Poppen –en berendokter Elsjekeramiek Jobing Antiek en Tuin Van Gogh huis Erik Zwezerijnen Keramiektuinen galerie Harwi Versteend Leven De Stofmeid Wereldwinkel Borger

Zuiderdiep 44 Hunebedstraat 14 Zuiderdiep 104 Dorpstraat 23 Brink 6 Van Goghstraat 1 Zuidwolderweg 2 a Kanaalstraat 9 Alinghoek 7 Hunebedstraat 19 Hoofdstraat 55

0599 - 620 676 0599 - 238 421 0599 - 672 082 0599 - 287 221 0592 - 231 363 0591 - 555 600 06- 22 92 26 01 0599 - 287 269 0599 - 564 650 0599 - 236 658 0599 - 236 830

B&B EN GROEPSACCOMMODATIES EXLOO B&B De Papiermaecker EXLOO B&B / Vakantiehuis ’t rond Bargie BORGER Groepsaccommodatie Lentehof WESTDORP Groepsaccommodatie Tweehek BUINERVEEN B&B Buinerstee EES B&B De Nijkaamp ELLERTSHAAR Groepsaccommodatie Klonie ELLERTSHAAR Groepsaccommodatie Voshuys 2E EXLOËRMOND Lisaya Lichtwerk DROUWENERMOND De witte Boerderij EXLOO Zonnehoek DROUWEN De Kwartjesberg DROUWENERVEEN 25 graden Noord

De Gloep 5 Polweg 3 a Stroetendijk 2 Schoonloërstraat 4 Noorderstraat 2 Boerweg 3 Ellertsweg 4 Ellertsweg 6 Exloërkijl zuid 10 Noordblokken 14 Zuideinde 1 Gasselterstraat 9 Zuideind 25

0591 - 797 022 0591 - 549 252 0599 - 234 855 0599 - 234 541 0599 - 212 051 0599 - 235 693 0599 - 287 325 0599 - 287 325 0599 - 850 179 0599 - 637 787 0591 - 549 000 0599 - 564 200 06- 30 57 47 14

HOTELS DROUWEN EXLOO

Hoofdstraat 24 Valtherweg 36

0591 - 512 263 0347 - 750 459

Hotel De Stee Fletcher Hotel Hunzebergen

Aangenaam Hondsrug Drenthe

Bedrijven & adressen


CAMPINGS ELLERTSHAAR BRONNEGERVEEN EXLOO EESERVEEN BORGER BORGER VALTHERMOND SCHIPBORG GROLLOO EEXT EES

Camping De Bosrand Minicamping Kom es An Camping Exloo Camping De Hoge Bomen Camping De Zwerfkei Minicamping De Strengen Minicamping Klein Brabant Camping De Vledders Landgoed De Berenkuil Camping De Hondsrug Camping De Zeven Heuveltjes

Ellertsweg 9 Buinerstraat 2 Valtherweg 37 Bosweg 3 Strengenweg 6 Strengenweg 8 Zuiderdiep 355 Zeegserweg 2 A De Pol 15 Annerweg 3 Odoornerstraat 25

0599 - 287 346 0599 - 212 754 0591 - 549 147 0599 - 287 231 0599 - 234 925 0599 - 239 277 0599 - 852 079 050 - 409 14 89 0592 - 501 242 0592 - 271 292 0591 - 549 256

VAKANTIEPARKEN SCHOONLOO GASSELTERNIJVEEN KLIJNDIJK DROUWEN NOOITGEDACHT BORGER EES BORGER

De Tien Heugten Vakantiepark Hunzepark Vakantiepark De Fruithof Vakantiepark Drouwenerzand Hof van Saksen Vakantiepark Hunzedal Landal Het Land van Bartje Bospark Lunsbergen

Westdorperstraat 29 Hunzepark 4 Melkweg 2 Gasselterstraat 7 Veldweg 22-24 De Drift 3 Buinerweg 8 Rolderstraat 11 A

0592 - 501 220 0599 - 512 479 0591 - 512 427 0599 - 564 201 0592 - 245 959 0599 - 234 698 0599 - 236 162 0599 - 236 565

UITSTAPJES EN ATTRACTIES VALTHERMOND Vervenershuis Valthermond EXLOO Kabouterland ODOORN Poolshoogte BORGER Hunebedcentrum DROUWEN Boomkroonpad BUINEN Les Chevaux ODOORN Bowling De Oringer Marke EXLOO Zwembad De Leewal DROUWEN Attractiepark Drouwenerzand GROLLOO Joytime Vrijetijdsactiviteiten EES Country Golf Ees NIEUWEDIEP Lavendelboerderij Ruitenborgh GASSELTE Manege Gasselte EXLOO Golfpark Exloo

Zuiderdiep 22 Zuiderhoofdstraat 11 Boswacht. Meelkerlaan 5 Bronnegerstraat 12 Steenhopenweg 4 Voorbosweg 10 Hoofdstraat 9 Zuideinde 36 Gasselterstraat 7 Oostereind 12 Oosterweg 1 Nieuwediep 58 Lutkenend 19 A Valtherweg 27 B

0599 - 662154 0591 - 549 843 0591 - 549 952 0599 - 236 374 0592 - 377 305 0599 - 212 957 0591 - 519 000 0591 - 549 135 0599 - 564 360 0592 - 501 655 0599 - 236 328 0599 - 648 532 0599 - 564 881 06 - 5421 4347

WINKELS EXLOO BORGER DROUWEN BORGER BORGER BORGER

Zuiderhoofdstraat 9 Hoofdstraat 63 a Lemenweg 4 a Grote Brink 5 Grote Brink 11 A Hoofdstraat 50

0591 - 549 515 0599 - 234 224 0599 - 564 563 0599- 234 340 0599- 234 431 0599- 234 331

Geerts Warenhuis Egbert Egberts Biologische boerenbedrijf De Morene Bruna Borger Boni supermarkt Blokker Borger

Ervaar je DrentheMoment

63

Bedrijven & adressen


Het Hondsruggebied is zo bijzonder dat het de Unescostatus heeft verkregen. Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het Hondsruggebied tussen Groningen en Coevorden. Hoe zo’n 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare ijsmassa alles platwalste wat op haar weg kwam. Er leven al duizenden jaren mensen. Zij geven het Hondsruggebied een unieke bewoningshistorie. Nergens ter wereld is een gebied met vergelijkbare geologische ontstaansgeschiedenis. Aan de hand van exposities en expedities wordt dit unieke geologische en cultuurhistorische verhaal verteld. Het eerste Geopark in Nederland, hoewel Drenten vaak bescheiden reageren, is dit toch wel iets waar we trots op zijn.

In 2010 heeft de gemeente Borger-Odoorn het internationale keurmerk Cittaslow ontvangen. Een onderscheiding die alles te maken heeft met leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, cultuurhistorie en behoud van identiteit.

@hondsrugdrenthe facebook.com/hondsrugdrenthe www.hondsrugdrenthe.nl

www.hondsrugdrenthe.nl

Aangenaam hondsrug drenthe 2016 flipboek 160202  
Aangenaam hondsrug drenthe 2016 flipboek 160202  
Advertisement