Page 1

Sida 1 av 23

Lena Wesström, 45-årig skild 3-barnsmamma, anmäld försvunnen 15 maj, rubriceras som Människorov – Hittas död 19 maj – Mordutredning inleds Lena mördas någon gång under natten mellan 14 -15 maj 2018 och den tidigare nära vännen SD sitter Häktad sen drygt fyra månader på Sannolika Skäl misstänkt för mord. När LW upptäcktes försvunnen blev SD blev misstänkt och anhållen, men släpptes fri. Två veckor senare blev han anhållen igen Skäligen misstänkt för mord - Åkl ÅH ansåg att han var misstänkt på Sannolika skäl, men TR höll inte med och han utredningshäktades 1 vecka. Vid nästa framställan ansåg ÅH att misstankarna hade stärkts ytterligare för Sannolika skäl, men TR höll återigen inte med. SD släpptes på fri fot som fortsatt Skäligen misstänkt 8/6 -18. I augusti -19 beslutar ÅH att SD ska anhållas som misstänkt för mord på Sannolika Skäl. Detta efter att ha fått en sammanställning med resultat från NFC efter en mycket långdragen förundersökning. Vid pressuttalande menade åklagare Åsa Hiding att Teknisk bevisning och förhör hade lett till att misstankarna stärkts. SD hämtades av en insatsstyrka i gryningen och anhölls 27/8 -19. Vid åkl ÅH häktningsframställan den 30/8 höll TR med och beviljade häktning ca fyra veckor fram. ÅH har därefter begärt 4 åtalsförlängningar och åtal skulle vara väckt senast 16 januari -20. Den 13 jan -20 meddelas i press att åklagare ÅH har för avsikt att väcka åtal och hon förväntar sig en fällande dom. Slutdelgivning pågår i Målnummer B2705 -18 FU är klar och slutdelgivning av protokoll har lämnats löpande till SD och hans advokat IB som fått ta del av flera tusentals sidor med förhör, teknisk utredning och beslagsprotokoll. I materialet som uppgår till 14 000 sidor ingår flera timmars ljudinspelningar av samtal. Den misstänktes exfru HD blev utredningshäktad i slutet av augusti -19 som Skäligen misstänkt för inblandning i mordet. Hon släpptes 6/9 -19 som fortsatt Skäligen misstänkt, men den 17/12 -19 meddelade Åkl att hon är avskriven från misstankar om brott då det inte finns några bevis som binder henne till offret och mordplatsen. SD begärde hävning av avspärrningarna vid hans bostad i dec -19, men meddelades avslag från TR. Vid häktningen 30/8 överklagade SD, förnekade brott och begärde att få bli satt på fri fot. Han fick avslag och har därefter inte motsatt sig fortsatt häktning vid förlängningarna, men begärde att fler saker skulle undersökas vid den 2:a förlängningen. Adv IB har berättat att de har fått svaren från NFC på det de ville ha undersökt, men i övrigt vill han inte kommentera något enligt hans klients önskan. I artikel i NA 13/1 -20 meddelas att SD fortfarande nekar till brott. En Personutredning och en P7:a har gjorts. SD ansågs inte ha någon allvarlig psykisk störning. Enligt pressuppgifter om P7:an ska SD ha beskrivit relationen med LW som ”destruktiv med känslomässig manipulation där han hade kraftfullt övertag över henne som han visade många gånger både fysiskt respektive mentalt”.


Sida 2 av 23 -------Förkortningar LW = Lena Wesström, mördad SD = Stef*n D*vidsson (a) häktad på Sannolika Skäl för mord IB = Ingv*r Backm*n (a) SD:s advokat HD = Hann* D*vidsson (a) SD:s exfru, en period misstänkt som Skäligen inblandad - nu friskriven. ÅH = Ås*a Hid*ing Åklagare TR = Tingsrätten FU = Förundersökning UW = U*lf - LW:s exman, gifte och skiljde sig snabbt från MH = Mal*n H*lgendorf (i), också 3-barnsmor som figurerat som pastor. NW = No* (a) LW:s äldste son EW = Est*r (e) LW:s dotter AW = Ar*n (o) LW:s yngsta son JG = Jerr* Gra* (y) vän

Anhörig till Lena Wesström’s (LW) upptäckte att hon var försvunnen tidig morgon den 15 maj -18. Polis tillkallades. Den misstänkte SD anhölls samma dag, men släpptes fri.

Ovan Bildmix av bilder från LWs Geocachekonto (GC


Sida 3 av 23

Lenas hem i bostadsrättlängan på Byalagsgatan 4 a spärras av. Utanför huset ses cyklar, en spade och snöskyffel(?).

LW hittas av privatpersoner bakom ett bullerplank den 19 maj ca kl 14.30 endast ca 150160 meter från bostaden. Det sägs i tråden att hon låg på mage. Polisen inleder en mordutredning. Först i november -18 berättar åklagaren att LW har dödats med kraftigt våld mot kroppen. Några närmare detaljer ges inte och man berättar inte om något tillhygge har använts.

Bildmix av massmedias bilder från Fyndplatsen


Sida 4 av 23

Karta över området Hjärsta där den mördade bodde.

UW = LW:s exmake, SD = den misstänkte, HD = exfru till MGM blev också misstänkt aug -19, LW = offret, FP = Fyndplats

----------Lena om sig själv på Facebook: "Pratar fort Äter sakta Skrattar högt Trivs i skogen Längtar skidspår Geocachar soft Älskar ungarna Studerat vid Teologiska Högskolan, Stockholm (enskild huvudman) Gått på De Geergymnasiet” ---Lena bodde i en radhuslänga på Byalagsgatan 4 A - en brf-förening i Hjärsta som är ett småhusområde i Örebro. Hon var uppväxt i Norrköpingstrakten.

LW på Sociala media LW på Facebook: http://www.facebook.com/Softpocahontas LW på Instagram: http://www.instagram.com/softpocahontas LW på Twitter: http://twitter.com/softpocahontas LW på Geocaching.com: http://www.geocaching.com/p/default....1-97a164c252fa


Sida 5 av 23

Uppväxt i Norrköpingstrakterna Adoptivbarn från Korea, har en bror Ol* Al*nf*lk (a, e, a) som också är adopterad, hans fru Ann*K*rin (a) har tatuerat Lena. De bor i Stockholm. Lena är uppväxt i Ljunga utanför Norrköping. Föräldrarna G*n (u) och Lars-Åk* (e) Joh*nsson (a) bor kvar i hennes barndomshem och sörjer sin mördade dotter. (pressbild på föräldrarna lånat av NA )

Var skild 3-barnsmor Lena levde utåt sett som ensamstående, men har enligt några trådskrivare haft flera förhållanden efter skilsmässan från tidigare maken Ulf. De har tillsammans barnen NW då 16 idag 18, EW då nästan 15 idag 16 och AW idag 13 - han fyllde 12 den dagen hans mamma upptäcktes vara försvunnen Barnen vistades varannan vecka hos sina föräldrar.

Bildmix - foton lånade från LW:s GC-konto och barnens Instagram


Sida 6 av 23

Exmaken U*lf Wesströ*m (UW) UW gifte om sig 29 dec -14 med MH = Mal*n (i) H*lgendorf (i) som (också) är 3-barnsmor och frikyrkopastor. Hon jobbar med barn och är aktiv inom Trosakyrkans församling. UW och MH tycks inte ha hunnit bo ihop innan UW begärde skilsmässa efter endast ca 1,5 års äktenskap. MH blev väldigt besviken över att UW ville skiljas och skrev på sin blogg att hon fick uppsöka psykvård och var väldigt nära att ta sitt liv. Efter skilsmässan höll MH en eldceremoni på bröllopsdagen och såg till fotodokumentera ritualen. På MH:s blogg kunde läsas att hon ondgjorde sig ordentligt om exmaken UW och LW. Inte ens barnen var fredade från hennes besvikelse. Bild nedan från MH:s blogg

---------------


Sida 7 av 23

Lena hade aktivt liv LW hade ett stort nätverk med många vänner och p g a hennes sportiga intressen syns kanske mest bilder på manliga vänner? Hon ser ut att ha levt ett väldigt fysiskt aktivt liv (hyperaktiv?) med Geocaching, Längdskidor, Cykling, Scoutledare o s v.

Tidigare arbete Lena hade bakgrund som pastor i bl a frikyrkliga församlingen Equmeniakyrkan och satte på sig kragen lite då och då. Som pastor hade hon även vigt den misstänkta SD och HD som då var nära grannar/vänner. Vigseln ägde rum den 22 augusti -08. (Bild från jan -16 på hennes Instagram då hon gästspelade som pastor i Hagakyrkan.)

Arbetade med flyktingar Lena jobbade med utslussning av flyktingar vid Örebro kommun. Arbetskamrat/gruppledaren Jonas Håård var jämngammal med Lena och har gjort uttalande i media om hur tufft det var för arbetskamraterna när LW försvann och sen hittades mördad. Länk till introfilm där LW kan ses på en tidigare arbetsplats hon hade på boendet Nova ett HVB-hem under Örebro Kommuns ledning: http://www.youtube.com/watch?v=I06GXq4wHV4

Inlägg om jobbtelefoner på LW:s Instagram 5 januari -18.


Sida 8 av 23

LW sägs ha haft ett förhållande med den misstänkte LW har, enligt uppgift från den misstänkte, haft ett flerårigt förhållande med den då gifta SD som vid tiden för mordet låg i skilsmässa med HD som hade flyttat i mars -18. HD bodde i väldigt nära LW – så nära att hon kunde se LW:s uteplats.

Advokat bekräftar någon form av relation Den häktades advokat Ingvar Backman, har till bl a Aftonbladet bekräftat att LW och SD haft ett förhållande: ”- Det är svårt att definiera, och det beror på när i tid du pratar. Jag tror att jag har sagt att de tidigare har haft en kärleksrelation”

Reste mot USA SD och HD reste efter det första anhållandet till USA, men de fick vända åter mot Sverige när de inte släpptes. Rykten säger att det beror på att svenska polisen såg till detta.

Geocaching Den misstänkte SD introducerade LW i Geocaching och det kom att bli ett stort intresse. Länk till Geocaching i Sverige på Facebook: http://www.facebook.com/groups/9967440491/about/ Länk till Geocaching i Örebro på Facebook: http://www.facebook.com/groups/183320791731496/ Hos Polisen i Örebro finns det också flera som ägnar sig åt geocaching – bl a kriminalteknikern TM som bör känna till såväl BO som MGM. Denna kriminaltekniker är även gammal dykarkompis med den misstänkte.


Sida 9 av 23

Den misstänkte SD - häktad på Sannolika Skäl Född 5/5 -74. Uppväxt i Västerås i ett kedjehus på B a r o m e t e r g. 35. Föräldrarna Ssk Viv* (i) Margaret*(a) 75 år och pappa Fr*tz-Er*k (i) 80 år bor kvar. Har tre syskon - varav två bröder och en syster. Har gått 4-årig teknisk utbildning med 1 år inriktning El och 1 år Miljö. Ev. finns fler teknikutbildningar via MDH. Simmade mycket under ungdomsåren tillsammans med Andre*s M*rklund (a) AM som också flyttade till Örebro och bor nära granne i Hjärsta. AM har tidigare dykt och GC:at mycket tillsammans med SD. De har inte synts umgås det senaste året. (montagebild på SD ses till höger) Flyttade hem till H i Örebro -97. De köpte huset i Hjärsta -05. De vigs av LW 22/8 -08. De har två döttrar födda -04 och -06 som ägnar stor del av sin fritid till sina kaniner som SD kallar för ”hoppråttorna”. SD arbetar som projektkontrollant vid Tyr*ns AB (e). Tidigare har han jobbat Mätcenter och på ett Apoteket. Reggade sitt GC-konto 14/8 -11. Innan det intresset kom att ta en stor del av hans liv ägnade han sig åt simning, skidor, dykning samt hade flygcertifikat för mindre plan. Ser sig som en ”superhjälte” med hög logisk förmåga. Han framstår som tävlingsinriktad i sina jakter på att komma först och logga FTF (First To Find) när nya cacher har släppts. Han skriver ofta dubbeltydiga loggtexter med toner av humor, ironi och väver in budskap åt alla möjliga håll – även till denna tråd. SD ger sken av att utåt sett vara en glad, sprallig och charmig kille, men har beskrivit sig ha haft fysiskt och mentalt övertag på LW som han hade ett hemligt förhållande med under flera års tid parallellt med sitt äktenskap. Handgemäng ska ha förekommit för att, som han uppger, LW ville avslöja relationen för HD. Vid tiden för mordet låg han i skilsmässa, men fortsatte bära vigselringen under lång tid. SD på Facebook: www.facebook.com/saabstefan SD Geocaching: http://www.geocaching.com/p/default....e#profilepanel Bild på misstänkt: www.bildtagg.se/bild/2mtmabrl0za222yj5b2fjdye Bild på misstänkt: www.bildtagg.se/bild/fixzfnyt2h1jfgmt3xyawzi Kalla fakta: www.bildtagg.se/bild/wow0xtmk2piyppvl3pgosux -------------


Sida 10 av 23

HD – som låg i skilsmässa med SD vid tiden för mordet Född 7/9 -74 Uppväxt i Örebro Föräldrarna bor kvar i ett småhusområde närliggande Vivalla, de har även sommarstuga i Odensbacken Har en syster Är sjuksköterska på USÖ HD Facebook: www.facebook.com/hanna.davidsson74 HD Geocaching: http://www.geocaching.com/p/default....b-1436734a7b5e Bildmix på HD: www.bildtagg.se/bild/ct1ugh4bq7ry4j0iyos2b3v Favoritjackan: www.bildtagg.se/bild/m7zyv0g5jhgkabh6s486a27 Bild på SD och HD: www.bildtagg.se/bild/fixzfnyt2h1jfgmt3xyawzi SD och HD är alltså inbitna Geocachare och har tillsammans med LW och några andra drivit det uppmärksammat GC-projektet THOS GT(The Heart Of Sweden GeoTour) i samarbete med Region Örebro, Örebrokompaniet och fyra turistdestinationer i Närke. Region Örebro valde att avsluta att bidra ekonomiskt eftersom de ansåg att projektet inte genererade till den ökade besöksstatistik man hade förväntat.

Vänner blev ovänner? Från att ha varit oerhört tajta vänner, så hände något vintern/våren 2017. Den 24 mars -17 är sista gången SD har Gillat LW:s inlägg på Facebook och allt offentligt ”Gillande” upphör. Rykten säger att det skar sig p g a att otrohetshistorien kom till kännedom.

SD misshandlade LW? LW anmälde SD för misshandel i en bil utanför hennes hus och det ska ha skett sen kväll i tid runt hennes födelsedag den 10 jan -17. LW försökte sen återta sin anmälan, men det blev en åklagarledd förundersökning som blev nedlagd i sep -17. LW hade även anmält SD för trakasseri 3 nov -16 (två dgr innan hon skulle åka på FAD med ML), men återtog sin anmälan någon vecka efteråt eftersom det annars antagligen ”skulle bli värre”. Det kan finnas skäl till att misstänka att LW hade utsatts för dolda hot av den misstänkte via hans inlägg på GC-kontot där han arrangerar en bild med en död fågel och skriver att ”GC är farligt”. I den inledande loggtexten på hans Copy and Paste för loggarna i samband med FAD i Linköping står det att läsa: ” Livet består av val. Alla måste välja (och alla måste dö. I övrigt finns inga måsten). http://coord.info/GLPP3TA8” Det verkar som att SD/HD:s medverkan i FAD -16 blev väldigt sent påkommen och de anlitar en hund (!) som barnvakt till sina döttrar (då 10 och 12 år) när de är borta nästan ett helt dygn för att GC:a.


Sida 11 av 23

Många har visat sitt deltagande i inlägg på Sociala Media Många är chockade och har visat sitt deltagande – bl a Jerry Grey (JG) kände sig förtvivlad på kvällen 19/5 kl 19.03 – på kvällen endast några timmar efter att hennes kropp hittats. Han lade ut en bild på sig och LW där han skrev ”Vila i frid Softis”. Det blev flera hundratals reaktioner på hans inlägg, men vännen SD visade ingen reaktion. Detta föranledde en hel del reaktioner i tråden eftersom det då inte hade bekräftats att den döda kvinnokroppen var LW. JG har därefter ändrat sina inställningar fram och tillbaka mellan privat och offentligt. JG är nära vän med SD och har tidigare varit en nära vän till LW, men av någon anledning slutar den officiella vänskapen på Facebook våren -17 när LW eller JG avföljer den andre.

JG på Fb www.facebook.com/jerry.gray JG på GC http://www.geocaching.com/p/default....b68722d0f&ds=2 Länk till ett klipp på JG:s Youtubekanal där den misstänkta SD kan ses och höras: www.youtube.com/watch?v=GKInWdWT59M ------------


Sida 12 av 23

FRÅN MÄNNISKOROV TILL MORD 14 maj ca kl 23.00 Någon har sista kända kontakt med LW – vem var det? 15 maj Tisdag morgon. LW anmäls som försvunnen av anhöriga. Hennes yngsta son fyllde 12 år denna dag. Polisen spärrar av bostaden och anser att fakta (fynd?) talar för att LW inte har försvunnit frivilligt. 15 maj Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt människorov och Grova brottsgruppen involveras. (Talar detta för anmärkningsvärda spår och misstanke om begånget brott i LW:s hem?) SD anhålls misstänkt för inblandning i försvinnandet, men släpps snabbt efter förhör. Bostad spärras av och undersöks (SD:s?), ytterligare en bostad spärras av och undersöks (vems?). Förhör, dörrknackningar och sök 15:e maj under kvällen eller tidig morgon 16 maj SD (och HD?) åker utomlands. Ingen av deras föräldrar uppgav sig veta var paret befann sig när de tillfrågades av massmedia. En moderator i tråden fick PM om att de åkt till USA, att de inte kom in där och istället tog sig till England. (vilket datum var de tillbaka? Före eller efter att Lena hittades?) 17 maj Förhör, dörrknackningar och sök 18 maj Polisen går ut i media med namn och bild på LW - de vädjar om tips. Hennes telefon har pejlats i området. 19 maj Fynd (mobil?) i skogsparti som kopplas till den försvunna. Området spärras av. Tid ca 11.30. 19 maj Privatpersoner hittar en död kvinnokropp bakom ett bullerplank ca 100 meter från den förvunnas bostad. Tid ca 14.30. 20 maj Polisen bekräftar att en mordutredning inleds och att den preliminära undersökningen visar att det troligen är LW som hittats. Ingen person är frihetsberövad. Polisen berättar att husrannsakan gjorts i en bil flera mil från Örebro. Bilen ska tillhöra den man som tidigare suttit anhållen och man har funnit flera intressanta fynd. Det bekräftades senare att bilen hade beslagtagits på Arlanda. 22 maj Polisen meddelar att RMV har bekräftat att det är Lena Wesström som hittades i död den 19:e och kroppen är skickad till NFC för obduktion. Under eftermiddagen dokumenteras Hjärsta-området ovanifrån med helikopter.


Sida 13 av 23 Material samlas till utredningen. Ingen misstänkt var gripen och polisen ville inte uttala sig om någon var anhållen i sin frånvaro. "Vi har förståelse för att man vill veta vad som händer i utredningen och vad polisen gör för att hitta en eller flera förövare", skriver polisen i ett pressmeddelande. Det pågår för närvarande en mordutredning och det råder förundersökningssekretess. Polisens mål är att göra en så bra utredning att man i slutänden kan komma att ställa en eller flera förövare till svars i en rättegång." 23 maj Inget nytt har rapporterats från Polisen 29 maj SD hämtades och anhölls 1 juni SD häktas ”skäligen misstänkt” 7 juni Förhör hålls 8 juni Åklagaren gör en häktningsframställan p g a Sannolika skäl, men TR anser att det inte håller. Den misstänkte släpps på fri fot. Fortsatt Skäligen Misstänkt -----------Målnummer B2705-18 Kammaråklagare och förundersökningsledare Åsa Hiding tel 010-562 66 35. Saxat från betalartikel i NA 7 juni -18: – Det stämmer att det hålls ett förhör med den misstänkte idag. Det är polisen som håller i förhöret. Jag kan absolut inte säga något om vad förhöret går ut på, säger Åsa Hiding, åklagare och förundersökningsledare i fallet. Åklagaren har fram till och med fredag på sig att få fram nya bevis mot mannen. Han är häktad som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. – Jag kan inte svara på om jag kommer att begära honom häktad på sannolika skäl just nu. Jag kommer att avvakta innan jag lämnar in en häktningsframställan. Jag har fram till imorgon på mig att ta ett beslut och det kommer jag att ta under fredagsmorgonen. Om en person häktas som skäligen misstänkt måste en ny häktningsförhandling alltid hållas inom en vecka från det första beslutet. Om misstankegraden vid den nya häktningsförhandlingen vid det laget inte har stärkts ska häktningen hävas och den misstänkte försättas på fri fot. Har ni fått fram någon ny bevisning? – Det är ingenting som jag svarar på i nuläget. Det kommer ni att få veta under morgondagen.” Rubriker i massmedia Blodiga kläder hittades i den misstänkte mannens hus - Aftonbladet 1 juni Polisens kamp mot klockan – Metro 4 juni Man häktad för mord – Dagen 1 juni


Sida 14 av 23 Misstänkte mördarens hemliga försvarsstrategi – Expressen 1 juni Lenas misstänkte mördare släpps – Expressen 8 juni Larm om skrik prioriterades bort natten 45-åringen försvann - SVT 14 juni www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/larm-om-skrik-prioriterades-bort-natten-45-aringen-forsvann Aftonbladet: www.aftonbladet.se/story/4c94a47d-69c5-45d7-b7d1-9fc23d84e99c Expressen: www.expressen.se/tagg/person/lena-wesstrom/ Rapporter från Polisen Händelserapporter: 30/5 http://polisen.se/aktuellt/nyheter/2...ngen-i-orebro/ 22/5 http://polisen.se/aktuellt/nyheter/2...edning-orebro/ Åkl. ÅH ansåg sig ha Sannolika skäl för fortsatt häktning vid framställan den 8 juni, men TR tyckte annorlunda och den misstänkte försattes på fri fot. Mordutredningen fortsätter och ÅH berättar i media att man inväntar provsvar NFC som har frustrerande långa väntetider p g a underbemanning. ÅH är förtegen om dödsorsaken och först ett halvår efter mordet släpper åklagaren uppgiften om att Lena har mördats med kraftigt våld och att fyndplatsen anses vara mordplatsen. Spaningsledningen byts ut Den 19/6 avslöjar NA att Polisens kommunikationschef Mats Nylén berättat att spaningschef Peter Springare och chefsutredare Jonas Rydén omplaceras och att Mikael Nyqvist är utsedd till ny spaningschef. NA skriver den 21/6 att polisens sektionschef Lars Bergman säger att omplaceringarna inte har något med det aktuella fallet att göra ”- Det blev olyckligt. Vare sig jag, Bo Andersson eller åklagaren har haft några synpunkter på hur mordutredningen har skötts” Han berättar vidare: ”- Det handlar om interna problem på grova brottsgruppen. Min roll som chef är att ha en arbetsgrupp som fungerar och då måste jag göra det här ur ett helhetsperspektiv” De omplacerade slår tillbaka Peter Springare och Johan Rydén har skrivit till NA: ”- Vi har pekats ut som syndabockar”, ” – Det handlar om en personrelaterad förtroendekris”. Springare menar att han, JR och en mängd anställda inom myndigheten saknar förtroende för ledningen och att det sträcker sig längre tillbaka, långt innan det aktuella mordfallet. Håller med om kritik Springare berättar i NA att han håller med om kritiken att LW hittades först efter fyra dagar och endast 100 meter från sitt hem. Då försvinnandet sköttes av en annan organisation, så menar Springare att de utgick ifrån att sökandet startade från brevlådan och sedan meter för meter. ”-Det trodde vi i alla fall i vår enfald” När det gäller larmsamtalet om kvinnoskrik inte kontrollerades, menar Springare att den delen får Kommunikationscentralen ta på sig. ”- Det är ofattbart att de inte åkte ut”. Den fortsatt skälige misstänkte som släpptes på fri fot 8 juni uppträder oberört SD tycks utåt sett klara pressen som misstänkt bra, uppträder oberört och ägnar bl a sin tid till geochaching, vilket kan ses offentligt via inlägg på hans GC-konto. Han umgås mycket med HD – alltså kvinnan han vid tiden för mordet låg i skilsmässa med.


Sida 15 av 23 2014/2015/2016 -SD och LW syntes vara mest tajta mellan hösten -14 och ett år framåt. På SD:s GC-loggningar medverkar hans dåvarande fru knappt någonting under det året. LW ingick i gruppen som planerade och genomförde Geo Heart of Sweden som gick av stapeln sommaren -16. Runt tiden för starten av det stora eventet ser det ut att ha börjat knaka i flera relationer, lag splittras (team 5:5a) och LW:s exman begär skilsmässa från MH i juli -16. - Tröttnade LW på att vara nr 2 - ville ha seriöst förhållande? - LW GC:ar med flera olika män – en som syntes frekvent var ML (M*ats L*arsson) med geonick m.g.l - SD "bombar" LW med sms (?), ställer till med olika hinder (?) och ger dolda hot? LW upplever sig trakasserad, anmäler 3 nov, ångrar sig och tar tillbaka anmälan för det kan bli värre. - LW åker på FAD 5 nov tillsammans med ML. - LW firar jul med UW? - LW firar nyår med PN (P*eter Nol*åkers och hans barn) – en församlingsmedlem och GC:are ? 2017 - Återkommande tjafs mellan SD o LW? Minst en gång går SD över en acceptabel gräns när han tar halsomtag på LW och knogar hennes huvud i bilen. Hon polisanmäler för att hon blir rädd och upplever att SD har gått för långt? - SD kommer till stmellosas Semmelevent i feb då han smitit iväg på arbetstid. Han sitter vid samma bord som LW, snor hennes gruppselfie och beskär bort henne från bilden som han lägger upp på sin GC-logg. - I mars får HD nys om SD:s bravader och ställer ultimatum? Order om unfriending på Fb och kontaktförbud? JG tycker det är hemskt att LW varit med SD och tar parti för HD? Han unfriendar också för att SD säger att det är LW som inte låter honom vara ifred? - I juli bestämmer sig HD för att leva sitt liv, skapar eget GC-konto men fortsätter ihop med SD för döttrarna skull? - SD och HD firar jul med hans svärföräldrar? - LW firar jul med UW och barnen? - LW firar nyår i Stockholm med sin vän pastor SA (Stef*n Albinss*n är en god vän som är Pastor och öppet homosexuell) och cachar dagen innan med vännen JH (B*h*lderX) J*immy H*olmqvist.

2018 - LW åker till Sälen med AL (And*ers Lindstr*öm) i januari och får skador i båda benen vid slalomåk. - LW blir sjukskriven och kan inte röra sig som hon är van. Hon syns inte umgås med SD. - LW och HD är på samma event i februari då SD är hemmavid och hjälper till att lösa myst på distans. - HD slutar använda introt om sitt gamla geokonto i mars -18 och lägger ut egna bilder först i mitten av april. På bilderna ses HD, hennes mamma och syster när de är på en GC-resa till Grekland. Resan har mamman gett sina döttrar i julklapp (enligt mammans uppgifter på hennes GC-logg). Under våren cachar HD mycket med sin vän S*illen (JS) från Enköping. Han låg också i skilsmässa.


Sida 16 av 23 - HD flyttar in i nytt boende på Färdemansgatan runt 14-21 mars och blir nära granne med LW i anslutning till att skilsmässoansökan registreras hos Tingsrätten. - SD behåller sin vigselring på fingret under lång tid efter att HD flyttat ut. - LW umgås mycket med JH och RN (Ro*ger No*rdin) som kommer på besök. - SD verkar rastlös och ordnar med event på Våghustorget 19 mars – LW ordnar ledigt och skjuts. SD(?) beskär en bild från eventet på torget så att LW inte ska synas i bild. LW kallar SD för ”Tummetott” i sin GC-loggning. - SD verkar känna sig ensam under långfredagen då han åker till stmellosa och fikar jättelänge, tar några cacher under kvällen. Senare (innan han anhölls den 29/5?) efterkonstruerar han att ha varit ute på isarna och loggat med LW – varför? - SD får rökutveckling i pelletsbrännaren. - LW är ute på FTF-caching med C*jj* i april. Chansen till FTF gör att hon får ”spring” i de sargade benen när hon fick syn på att fler (SD) jagade efter den. Alla skrev sen in sig som FTF:are. - Någon gång i april/maj försvinner plats- och datuminfo på geocachebilder. Antagligen p g a den nya GDPR-lagen. Innan dess kunde sån information ses på icke manipulerade och direktuppladdade bilder på GC-kontona. - LW åker på event till Läckö med ML i april. - SD är övergiven och cachar ensam istället för att åka till Läckö där flera av cacharvännerna och LW finns (SD skriver någon text om att han väljer att vara ensam). - SD upplåter hem och gemenskap till två kvinnor från Nederländerna runt Valborgsmässoafton och några dar framåt. - SD går plötsligt på gym och tar kontakt med en kvinnlig mugglare i Västerås som han inte träffat på evigheter. - LW har tagit bort en logg för HD (när?) – det uppskattas inte alls och SD sägs ha krävt att den ska återinsättas, annars skulle han se till att HQ utesluter LW? Ej bekräftad uppgift. - LW ordnar så hon kan följa med JH och Norgegänget på GC-tour. - LW är hos JH runt 5-6 maj, cachar och planerar ett Skärgårdsprojekt med honom. - LW cachar med AL 10 maj. - SD är med en mugglarkvinna från V-ås 10 maj. - HD umgås med Sillen (JS) 12-13 maj, han verkar ha barndomsrötter i Östergötland (han skriver i logg om hur han känner igen sig när de är på hans skolväg bl a )– vilket kan förklara att de är i LW:s trakter helgen innan hon mördas? - Var rörde sig LW under helgen 12-13 maj? - Var rörde sig SD under helgen 12-13 maj? - Byter HD eftermiddag/kvällspass till dagpass 14 maj eller sjukskriver hon sig?


Sida 17 av 23 - JG är på snabbrunda (park n grab) och tar LW:s WIG Lyssna Till Livet 14 maj -18. - LW slår in paket (?)och kommunicerar med vännerna som ska till Norge dan efter sonens födelsedag. – LW:s sista kända kontakt runt 23-tiden - med vem/vilka? - Ett par hör fruktansvärda skrik, larmar SOS som tar samtalet vidare till Polisen som inte skickar ut nån patrull. En trådskribent med nick ”daalan” skriver korta detaljerade inlägg i tråden om skriken och att hen med sambo har varit på förhör hos Polisen ca 1,5 timme vardera den 21 maj -18. - Granne hör en kvinna och en man samtala på väg ner mot planket (uppgift från trådmedlem Moralensväktare)? - Ett vittne ser någon stå utanför LW:s hus (uppgift från trådmedlem Moralensväktare)? - Paret som hörde skriken tog sig ut i bil och började leta runt på den andra sidan om motorvägen. Hen uppger i tråden att hen inte sett något annat än två samtalande unga kvinnor som leder sina cyklar. Efter 14 maj - Barn vaknar och upptäcker att LW tycks ha försvunnit i stor hast – dörren på glänt, halvinslagna paket. - UW kontaktas. Enligt tråduppgifter ska även SD ha kontaktas av minsta sonen? - Polis tillkallas. - SD vill vara hjälpsam och anmäler sig som frivillig hjälp, tipsar om olika personer LW kan ha haft kontakt med? Obekräftade tråduppgifter. - Polisen blir misstänksamma, kontaktar åklagare som tar snabbt beslut om att anhålla SD. - SD släpps efter förhör, dock som Skäligen misstänkt. - SD och HD far till USA, men släpps inte in. - Polisen söker information via dörrknackningar – görs det ingen skallgång under de första dagarna? - LW:s och SD:s hus avspärras för tekniska undersökningar. - Polisen beslagtar SD:s bil som står på Arlanda den 16:e. - JG är ute och cachar den 16:e med en kompis som sen drar till Norge - ingen letar efter LW? - Polisen berättar för media den 17:e att LW:s mobil har pingats i närområdet. - Polisen (?) släpper bild på LW den 18:e och behöver hjälp av allmänheten. - Paret som hörde skriken kontaktar Polisen igen när de ser LW på bild den 18:e. - SD/HD återkommer till Sverige? – sker detta före eller efter att LW hittats och vem/vilka hämtar paret vid Arlanda? - GM med eventuella medhjälpare har haft gott om tid att undanröja bevis innan LW hittas. - Polisen gör flera beslag vid en sommarstuga – möjligen SD:s svärföräldrars hus i Odensbacken eller JG:s sommarställe?


Sida 18 av 23 - Strax innan lunchtid den 19:e hittar en privatperson ett föremål i skogen som kopplas till försvinnandet och ett skogsområde nära SD:s bostad spärras av. - Ca 14.30 den 19:e hittar två (unga?) privatpersoner LW död bakom planket. Det sägs i tråden att hon låg på mage och att benen ”var smutsiga”. Samtidigt var en journalist på plats vid LW:s hem för att följa upp försvinnandet och blev först att kunna rapportera om händelseutvecklingen. - Polis/åklagare vet att LW har bragts om livet med kraftigt våld, men avslöjar inte detta offentligt förrän ett halvår senare. Är våldet utfört med eller utan tillhygge? Har det blivit blodspillan? - Redan kl 19.03 gör JG ett minnesinlägg på sin Facebook med bild på sig och LW. Detta upplevs som märkligt eftersom det ännu inte var offentligt att den funna kroppen var LW. Därtill är det inte givet att alla anhöriga har hunnit kontaktas. Varför gör JG på det viset? Han och LW var ju inte längre vänner på Fb. - SD, HD och svärföräldrarna är ute och geocachar 26 maj. SD skriver ett inlägg om att ”livet är förgängligt”, men inget om sorg och saknad efter LW. - SD blir anhållen 29 maj - häktas 1 juni – släpps på fri fot 8 juni då TR inte håller med åklagaren om Sannolika Skäl. SD ses dock som fortsatt Skäligen Misstänkt och avskrivs inte. - Åklagaren väntar på svar från NFC. - HD börjar GC:a frenetiskt och gör en sommartur med JS (Sillen) till Norrland. Hon hjälper honom senare med någons flytt till Uppsala (JS barn?). JS och hans blivande exfrus hus blir sålt i juli och de syns skrivna på olika adresser. - JG sägs i tråden ha försökt sälja sin bil via Facebook – blev bilen såld och inte minst, är den undersökt av Polisens tekniker? Obekräftade uppgifter. - SD och HD åker till Nederländerna och geocachar i samband med hennes födelsedag i september. - Polisen går ut med en officiell efterlysning i september och berättar att man söker en gråhårig dam i 70-årsåldern och två unga tjejer som setts leda cyklar. - Polisen meddelar senare att gråhåriga vittnet gett sig till känna och avgett värdefulla uppgifter för utredningen. - Polisen är ute och krattar i området 11 oktober. ”Intressanta ting” lämnas till NFC. - Åklagaren meddelar TR den 22 okt att FU pågår – ny rapport ska lämnas i januari -19. Svar från NFC väntar fortfarande. - Mängder av förhör hålls. - SD dyker upp oanmäld på Dala Höstevent i oktober och en deltagare skriver i sin logg: "Vid 15 var det en trött och lite avslagen återträff. Tror faktiskt aldrig att vi har upplevt att det varit så tyst på ett event, trots att ett 15-20-tal geocachare återsamlats i lokalen. Det brukar vara ett jämt sorl av oändliga historier om cachingäventyr o.dyl." - SD och HD åker på FAD till Sundsvall i början av november precis som de planerat. Ett ”järngäng” är med - allt är så roligt, mysigt och naturligtvis blir det kramkalas. - Begravningsceremoni för LW sker den 16 -nov.


Sida 19 av 23

- HD umgås periodvis med JS och ser ut att ha avbrott en tid efter FAD i Sundsvall. - SD tycks ha en förkärlek till att logga texter med underfundiga meningar och budskap – ibland direkt till tråden eller till andra geocachare han irriterat sig på. - HD geocachar med Sillen igen. - SD börjar lära upp den kvinnlig grannen KSB i geocachingens mysterier. - SD och HD är ute tillsammans med den kvinnliga cacharen Q*b*ng (a) från Södertälje som tycks trivas väl med paret. Det tycks inte som att umgänget har fortsatt därefter. 2019 - SD och HD:s skilsmässa blir klar och de ser ut att umgås mer tillsammans som skilda än som gifta. - Åklagaren väntar fortfarande på provsvar. - Åklagaren meddelar TR den 22 januari att FU pågår fortfarande och kan inte säga om/när i tid ett åtal kan väntas. - Åklagaren meddelar att två nya kvinnliga vittnen har hörts. MGM är fortfarande Skäligen misstänkt och mellan raderna kan höras att man misstänker att det möjligen kan finnas någon medhjälpare? - Polisen: "Vi lägger ett oerhört stort pussel" - SD och HD GC:ar i Tyskland. Det skilda paret verkar isolerat och umgås mest med HD:s föräldrar ibland är JG med på ett hörn. - NA gjorde en artikelserie om mordet vid tiden för årsdagen och i en berörande intervju med Lenas föräldrar ses rubriken: "Det måste finnas fler som vet något". - Förundersökningen pågår alltså fortfarande 1 år efter mordet. Åklagaren och spaningsledare ställer motvilligt upp på intervju för NA och begär frågor på mejl i förväg. I artikeln ses rubriker som "Komplext fall", "väntar fortfarande på provsvar från NFC", "En del tror vi kört fast". Det framgår dock tydligt att MGM fortfarande är Skäligen misstänkt. - Alhem och Sarnecki om Hjärstamordet: ”Märkligare och märkligare för var dag som går" Den petade spaningsledaren Peter Springare berättar i en artikel att han skrivit en bok med detaljer som "kommer att uppröra en och annan läsare" Axplock från artikel: Under hösten och vintern har den arbetsrättsliga tvisten rullat på, samtidigt har Peter Springare skrivit på en bok. Den släpps i juni på Greycat publishing och heter Peter Springare, polis: Om ett stressat våldsmonopol. Där skriver han bland annat om tystnadskulturen inom polisen men kommer också att ge detaljer från vad som egentligen hände i juni, mitt under utredningen av Hjärstamordet. – Jag har med detaljer som jag tror kommer att uppröra en och annan läsare, säger Peter Springare. Kan du förklara lite närmare?


Sida 20 av 23 – Jag har beskrivit detaljer av vad som hände under mordutredningen som har med sektionschefen Lars Bergmans ledarskap att göra och vissa mordutredares beteenden, och som har att göra med varför vi blev bortplockade. Mer vill inte Peter Springare säga. Han menar att allt står i boken som just nu redigeras på förlaget. Mordet på Lena Wesström är fortfarande ouppklarat. Tror du att det hade varit löst om du och Jonas Rydén hade fått fortsätta jobba med fallet? – Jag kan väl säga så här att självklart var det inte bra att vi blev bortplockade. Det är stor risk att det som hände har haft negativ påverkan på utredningen. Men som sagt, jag kan inte gå in på mer nu, det finns detaljer om det här som kommer i boken. Trots konflikten med arbetsgivaren har Peter Springare fortsatt att jobba kvar i polishuset. Han sitter på polisregion Bergslagens utredningssektion och arbetar med miljöbrott. --------Utgivningen av Springares bok blev försenad flera gånger, men kom till sist ut 9/10 -19 med ett 80-tal färre sidor än vad som uppgavs från början. www.adlibris.com/se/bok/peter-springare-polis-om-ettstressat-valdsmonopol-9789198488821 -------------- SD, HD och döttrarna åker till Island i slutet av juli och GC:ar en vecka. Vid hemkomst ger sig HD ut direkt och GC:ar i bl a Danmark, Nederländerna och Tyskland (MEGA event) med Karjir och Coco_c. På hemvägen sluter de upp på ett event i Norrköping där JS närvarar. - I Augusti 15 månader efter mordet är Åkl. ÅH fortsatt förtegen och har rapporterat till TR att FU pågår alltjämt. SD med advokat finner sig i situationen. Vid 6-tiden på morgonen den 27 augusti -19 greps den mordmisstänkte av insatsstyrkan i sitt hem. Åklagaren anhåller honom på Sannolika Skäl misstänkt för mord. I övrigt ligger locket på och inga uttalanden görs.

Bild från SD:s Galleri på geocaching.com


Sida 21 av 23 Saxat från polisens händelserapport: ”27 augusti 09:56, Mord/dråp, Örebro Idag vid 06-tiden greps den man som tidigare varit misstänkt för mordet på en kvinna i Hjärsta i Örebro i maj 2018. Det är utredningsarbetet som lett fram till att misstankarna åter stärkts mot mannen och åklagare har beslutat att han ska anhållas på sannolika skäl misstänkt för mord. Den misstänktes bostad har spärrats av för teknisk undersökning. I nuläget kan inga ytterligare kommentarer ges. När/om ytterligare information kan lämnas kommer det att ske genom händelsenotis som denna. Förundersökningsledare, åklagare Åsa Hiding och spaningsledare Mikael Nyqvist är inte tillgängliga för frågor i dagsläget. Var god respektera detta. Avsändare Stefan Dangardt, presskommunikatör”

Under eftermiddagen den 28 augusti -19 rapporteras i media att ytterligare en person har anhållits som Skäligen misstänkt för mord efter att hen hämtats in till förhör. Personen har koppling till den på Sannolika Skäl misstänkte. Det var HD som tidigare var gift med den huvudmisstänkte som anhölls. HD blev utredningshäktad, men släpptes på fri fot den 6 september som fortsatt Skäligen misstänkt för inblandning i mordet alternativt skyddande av brottsling. HD:s advokat Maria Harr ville inte ge några kommentarer. Den 17/12 -19 meddelar åklagaren att HD är helt avskriven från misstankar eftersom det inte finns några bevis som knyter henne till brottet och mordplatsen. --------------Den misstänkte SD har hållits häktad drygt 4 månader SD anhölls 27/8 -19 och sitter sen 30/8 -19 häktad misstänkt för mord rubricering Sannolika Skäl. Åklagaren har fått igenom 4 åtalsförlängningar. Åtal ska vara väckt senast den 16 januari -20. Under häktningstiden bestämmer åkl över restriktioner. SD får inte träffa andra intagna, åkl går igenom hans in- och utgående post och beviljar eller avslår besöksförfrågningar. I mitten av december meddelas att FU är klar och att slutdelgivning fortgår. SD har fått ta del av flera tusentals sidor med förhör, teknisk utredning och beslagsprotokoll. I materialet som uppgår till 14 000 sidor ingår flera timmars ljudinspelningar av samtal.


Sida 22 av 23 SD yrkade i början av dec -19 om hävning av avspärrningarna vid hans bostad, men efter TR:s sammanträde meddelades han avslag. SD:s advokat överklagade den första åtalsförlängningen i september och uppgav att hans klients inställning var att han förnekade det han anklagades för, men fick avslag. Därefter har den häktade inte motsatt sig fortsatt häktning, men begärde att fler saker skulle undersökas vid den 2:a förlängningen. Adv IB har berättat att de har fått svaren på det de ville ha undersökt, men att i övrigt vill han inte kommentera något enligt hans klients önskemål. Enligt NA:s rapportering 13/1 2020 nekar SD fortfarande till anklagelsen. Åkl ÅH avser väcka åtal och tror på fällande dom. En Personutredning och en P7:a har gjorts. Den misstänkte ansågs inte ha någon allvarlig psykisk störning. Enligt pressuppgifter om P7:an ska den misstänkte ha beskrivit relationen med BO som ”destruktiv med känslomässig manipulation där han hade kraftfullt övertag över henne som han visade många gånger både fysiskt respektive mentalt”. ---------------------LW hade ett enormt nätverk av människor omkring sig genom familjen, kyrkan, arbetet, vännerna och inte minst sitt stora intresse Geocaching som den misstänkte SD introducerade henne i 2013. De flesta som delade hennes stora hobby Geocaching var män, men det betyder inte att hon saknade kvinnliga vänner som en del trådmedlemmar har velat framhärda. I tråden har LW:s örhängen diskuterats ett antal gånger och hon hade ett par som var Trackable och kunde loggas om man kommit henne riktigt nära och sett inskriptionen på hängena. Länk till Hang On: www.geocaching.com/track/details.aspx?id=6466463 Om dessa har betydelse eller inte i mordfallet, vet vi inte ännu.

Ägnade sig SD åt stalking? GC:are hålla koll på varandra om de vill genom sina GC-appar, så det är ganska troligt att SD har kunnat följa LW dygnet om. I tråden har det framkommit uppgifter som att SD skulle ha smygfilmat LW genom hennes fönster, att hon har anförtrott en eller flera vänner om detta och att någon ska ha fått bevismaterial från LW som kommit utredarna tillhanda. Dessa uppgifter talar för att SD kan ha stalkat LW, men det är inte bekräftat.

SD har uppträtt obekymrat, trots att han var misstänkt för mord Det som kanske förvånat många trådföljare är att den misstänkta och hans exfru har agerat precis som att ingenting har hänt, att det har skrivits hurtiga GC-texter om kramkalas på geo-event och att de lagt ut selfiebilder med stora leenden. HD har fortsatt i samma leende bana medan hennes exman suttit häktad.


Sida 23 av 23 LW hade ett enormt nätverk. På bildmixen ses bara det manliga släktet runt LW p g a att det kraftiga våld som dödade LW talar för att hon mördats av en man. Bilden gjordes när det spekulerades om alternativa gm innan SD häktades på Sannolika Skäl då det framkommit bevisning som gjort att misstankarna stärkts.

Vågrätt ovan: Jerry ”Yankeedude” Grey – tidigare väldigt när GC-vän. Unfriendning sker våren – 17. Under JG ses Peter ”LagAmie” Jakobsson – GC-vän som öppet visar frustration över att mördaren går lös Stefan ”HTD” Davidsson – misstänkt för mordet på LW. Sägs ha haft en intim relation med LW Ulf Wesström – tidigare make Under UW ses Stefan ”Aved-Nego” Albinsson – Pastor som bor i S-holm. LW firade sitt sista nyår m honom. Vågrätt under: Fredrik ”Supergoofy” Roos – GC-vän och tidigare medlem i team 5:5a Ovan Fredrik ses Erik Fredholm – uttalade sig i media som vän och granne Fredrik Hendeberg – GC-vän Mats Lindström – GC-vän som även är dykarvän med MGM Ovan Mats ses Bert – GC-vän, pensionerad f d pilot Lodrätt till vänster: Anders ”Speedlinkan” Lindström – har stuga i Sälen. Var med när LW skadade benen jan -18. Mats ”m.g.l” Larsson – medlem i Equmeniakyrkan, gammal scoutvän och GC-vän Jimmy ”BeholderX” – GC-vän som bor i S-holm. LW skulle med honom och några till Norge 16/5 -18 Jörgen ”MrWinter” Johansson – GC-vän som bor uppåt i landet Jonas ”Hjontemyra” Dahlin – GC-vän, församlingsmedlem, varit med i Lyxfällan med x-fru Lodrätt till höger: Jonas Håård – Kollega på LW:s arbete Joacim Sjöberg – GC-vän Christian von Bennigsen – GC-vän Jan Holmström – vän och församlingsmedlem Peter Nolåkers – GC-vän och församlingsmedlem

Profile for honan6

Sammanfattning om mordet i Hjärsta  

Advertisement