Page 1


Het magazine voor de Arsenal supporter in de Benelux Dit magazine is een uitgave van de Arsenal Benelux supportersclub. 1ste jaargang, Nummer 10 Redactie: Birger Vansever – birger.vansever@arsenalbenelux.be Walter Broeckx – walter.broeckx@arsenalbenelux.be Indien U interesse hebt om een advertentie te zetten in onze magazines dan kan dit aan volgende prijzen: 1/4 pagina: 20€ 1/2 pagina: 40€ 1 pagina: 70€ Voor informatie in verband met advertenties kan U steeds terecht bij de voorzitter van onze vereniging Birger Vansever – birger.vansever@arsenalbenelux.be Reacties op dit magazine, artikelen en/of suggesties kan U steeds bezorgen aan de redactie : magazine@arsenalbenelux.be Copyright: Arsenal Benelux. Geen delen uit dit magazine mogen overgenomen worden zonder de uitdrukkelijke toelating van de redactie. Indien U toch delen zou willen overnemen kanU toelating vragen aan de redactie.

Lid worden van Arsenal Benelux: Wil je lid worden van onze club ? Een woordje uitleg. Onze supportersclub heeft jaarlijks een 60-tal leden. Hiermee zijn we zeker niet de kleinste supportersclub. Arsenal heeft over de ganse wereld ongeveer 70 supportersclubs. Een jaar of 4 terug werd ook nog een samenwerking aangegaan met de supportersclub uit Nederland. Dus nu vormen we samen met Nederland en "Luxemburg" een BeNeLux Supportersclub, wat ook bejubeld wordt door Arsenal zelf. De supportersclub heeft als doel zo veel mogelijk Arsenal supporters bij elkaar te brengen om samen wedstrijden te bekijken. Dit zowel ter plaatse, als op de televisie. Verder gaan wij regelmatig naar wedstrijden kijken en kunnen de leden merchandise bestellen via de supportersclub. Lidmaatschap: •

1 jaar lidmaatschap kost €10 per persoon

Wat krijg je? •

Je maakt kans om wedstrijden bij te wonen samen met de supportersclub

Inschrijven kan via de website www.arsenalbenelux.be en dan klikken op “Join the Benelux”


Woord van de voorzitter:

Beste leden van Arsenal Benelux, De maand november is traditioneel een moeilijke maand voor Arsenal. Niet zelden verliezen we vele punten in deze maand en gewoonlijk krijgen we daar bovenop nog eens een hoop gekwetsten te verwerken. Toen we dan zelf met eigen ogen moesten toezien hoe we heel slecht speelden tegen Newcastle en dan nog verloren leek een zwarte maand in de maak. Nu werd het een zwart witte maand met enkele pijnlijke nederlagen maar ook met enkele sterke overwinningen. Het voornaamste is dat we slechts 2 punten achter Manchester United staan in de competitie en ons lot in de champions League nog zelf in handen hebben. En in de Carling cup hebben we ons kunnen plaatsen voor de halve finale die in januari worden gespeeld. Dus zo slecht is dat ook weer niet. Ondertussen staat hier ons 10de nummer on line op de website en dat is al een sterke prestatie voor een vereniging zoals de onze. Arsenal Benelux is maar een kleine vis in de grote zee van Arsenal supporters maar ik denk te mogen stellen dat we fier kunnen zijn op dit magazine. Zoals al gezegd was de reis naar London niet echt een succes, zeker niet wat het resultaat betreft van de wedstrijd. Maar voor het overige verliep het nog redelijk vlot en is iedereen op tijd in het Emirates geraakt. En we zijn voor zover ik weet ook allemaal terug thuis geraakt al liep dat voor iedereen niet zo vlot. In dit nummer kan U weer de gebruikelijke rubrieken vinden en ook sommige minder gebruikelijke artikels. Een artikel met wat statistieken van dit seizoen onder andere en ook een beetje geschiedenis voor mensen die iets meer willen weten over Arsenal en zijn ontstaan. Aangezien dit nummer begin december zal verschijnen en het volgende nummer pas in volgend jaar in januari zal verschijnen is dit dan ook het ogenblik om jullie en Arsenal een goede laatste maand van het jaar toe te wensen en prettige feestdagen.

Birger Vansever

Uitstappen :


Arsenal – Newcastle 07/11/2010 Iedereen vol goede moed toen we ’s morgens verzamelen bliezen voor de ingang van de Eurostar. Een leuk weerzien met de vele oudgedienden en een prettige kennismaking met de leden die voor het eerste meegingen. Om op de Eurostar te geraken zelf is altijd een enerverende bezigheid. Eerst de barcode lezer die de helft van de tijd niet werkt maar dat kan verholpen worden door de al dan niet vriendelijke hostesses die de poorten wel openen. En dan de striptease afdeling waar we door de metaal detectoren moeten. Dat is altijd een beetje spannend maar niemand werd tegen gehouden en moest achter blijven. Op naar de goedgevulde Eurostar waar iedereen zijn plekje kon vinden al moest er links en rechts iemand zijn plaats opeisen omdat er mensen met de Eurostar willen rijden die duidelijk niet kunnen lezen en hun plaats niet zelf kunnen vinden.

Bert die al de eerste strijdliederen inzette op weg naar onze plaatsen.

De Eurostar vertrok mooi op tijd en tijdens de heenrit was een weerzien met mekaar in de bar. Daar werd al menig drankje binnen gegoten in het vooruitzicht op de overwinning die ons zeker te wachten zou staan.


Een verzameling Gooners op de Eurostar

En we kwamen bijna ook op tijd aan. Dan was het even spannend want de wedstrijd begon binnen het uur en we moesten nog met zijn allen naar het stadion geraken op die tijd. We verdeelden ons in 4 London Cabs en in plaats van achter mekaar te rijden gingen die natuurlijk via een andere weg en viel ons plannetje om allemaal samen aan te komen in duigen. De groep van uw verslaggever samen met een andere kwam als eerste aan en ook de andere medereizigers vonden het verzamelpunt achter de Clock End waar Birger ons stond op te wachten. Dan vlug naar binnen voor de wedstrijd. De debutanten konden zich de ogen uitkijken aan dat toch wel imposante en schitterende Emirates stadium en dan was het wachten op de wedstrijd zelf. Het verslag van de wedstrijd kan je verder vinden in dit nummer en ik zal het verder met de mantel der liefde bedekken. Na de wedstrijd moest er noodgedwongen gesplitst worden. De meesten konden wel nog even naar de Armoury om het verlies van zich af te kopen en vertrokken dan richting Eurostar station. De andere helft kon nog een uurtje langer in London blijven en geloof me dat was geen geschenk deze keer. Er werd nog even nagesakkerd over het verlies en de wereld zag er heel slecht uit op dat ogenblik. Maar niets in voetbal is eeuwig hebben we de weken nadien nog kunnen ondervinden. Op naar de volgende wedstrijd zouden we zeggen en hopelijk hebben we dit keer meer geluk en kunnen we na de wedstrijd een klinkende overwinning vieren.


Pronostiek : Ook dit jaar kunnen de gokkers weer volop meedoen aan de pronostiek. Maar opgelet de pronostiek gaat vanaf nu gebeuren rechtstreeks op de website en niet meer via het forum. Onze webmaster Michiel heeft dit gedaan om de situatie van vorig jaar te vermijden toen we net op de moment dat het spannend begon te worden we plotseling ons forum kwijt waren en ook al onze tussenstanden en scores. Dus vanaf nu moet U voor de pronostiek inloggen op de website zelf en dan volgt U gewoon de instructies en vult uw score in. We hopen dan ook dat we volgend seizoen een echte winnaar kunnen uitroepen. Maar voor de inspanningen die vorig jaar gedaan werden willen we toch voor alle duidelijkheid nog even de stand geven zoals we hem hebben kunnen terugsamenstellen. Hier volgt de eerste tussenstand van dit seizoen. Berekend als volgt: 1 punt voor een juiste prono met een andere uitslag en 3 punten voor een juiste pronostiek met correcte uitslag. De stand die volgt is die van na de wedstrijd Arsenal – Wigan.

1. Pieter 22 2. Benoben 20 3. Moreno 19 4. Ajoin 17 5. Charis 17 6. Dutchgooner 16 7. Kenshee 15 8. Bert 14 9. Jokke 14 10. Phil 13 11. Mugsey 10 12. Tombzer 10 13. Wim07 9 14. Geert 6 15. Kripe 6 Pieter blijft de stand aanvoeren en lijkt een beetje afstand te nemen van de rest. Benobon blijft vooraan meespelen en ook Moreno klampt aan. Dan volgt een dicht pak met vele spelers die dicht in de buurt blijven.


Speler van de maand: Ook dit seizoen zullen we weer onze eigen speler van de maand en van het jaar kiezen. Dit gaat gewoon door op het forum zoals vroeger.

En in oktober hadden we twee winnaars. Song en Nasri eindigden gelijk en dus gaan we hier voor 1 x een foto van Song zetten aangezien dat eerder een minder opvallende maar daarom niet minder belangrijke speler is van onze ploeg.

Leden nieuws en Arsenal Benelux nieuws : Heb je op persoonlijk gebied iets te melden. Een huwelijk, een geboorte, of iets minder vrolijks zoals een overlijden in de familie, je kan het hier laten plaatsen. We kunnen ons toch een beetje als familie beschouwen, de Arsenal Benelux familie, en daar hoort bij dat we mekaar een beetje op de hoogte houden van mekaars situatie. Dit is geen verplichting natuurlijk maar gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld verdriet is half verdriet zegt het spreekwoord. Dus heb je iets mede te delen, een mailtje naar de redactie zou moeten volstaan om het hier te laten opnemen.

ARSENAL NIEUWS: Gespeelde wedstrijden+ kort verslag: Shakhtar Donetsk – Arsenal 2-1 Het zag er goed uit na een kwartier spelen als we 0-1 voorstonden na een fenomenale run van Walcott die iedereen voorbij liep op de counter en koel binnen schoot.


Walcott schiet de bal voorbij de doelman. Toen zag het er nog goed uit.

Maar wat volgde was minder goed. Alhoewel we enkele kansen op een tweede doelpunt kregen kantelde plots de wedstrijd. Na een vrije trap ging de bal via Eastmond in eigen doel. En als vlak voor rust Clichy de bal buiten wou laten lopen ging men er aan de haal mee en de voorzet vond Eduardo die binnen schoot en we gingen de rust in met een achterstand. Na de rust kregen we enkele kansen maar we konden niet meer scoren. Shakthar loerde op de counter en het was steeds opletten maar ook zij konden niet meer scoren. De ruststand werd dan ook de eindstand. Hierdoor waren we mathematisch nog altijd niet zeker van kwalificatie en stond Shakhtar op gelijke hoogte met ons wat punten betreft maar het doelsaldo en het onderlinge resultaat is in het voordeel van Arsenal en dat kan belangrijk zijn op het einde van de groepsfase.

Arsenal – Newcastle 0-1 Terug in London vanuit het verre Oekraïne wachtte ons Newcastle op. Newcastle verdedigde stug en met veel volk achter de bal. Arsenal dreigde wel enkele keren maar kon niet echt veel kansen afdwingen. Een vrije trap van Cesc eindigde op de lat en op een pegel van Nasri kon de doelman van Newcastle schitterend redden vlak voor de bal in de winkelhaak zou verdwijnen. Vlak voor rust bij een lange hoge bal kwam Fabianski te laat en Caroll kopte binnen. Zo ongeveer de enige poging van Newcastle tussen de palen. We konden de rust in met een achterstand.

Een typisch beeld uit de wedstrijd waar een Arsenal speler moet opboksen tegen meerdere tegenstanders

Na de rust enkele vroege kansen maar toen het schot van Walcott op de lat eindigde was dat een indicatie voor de rest van de wedstrijd: net niet. Teveel ballen kwamen net niet aan. Teveel ballen waren te zacht of te hard maar ze waren nooit niet goed genoeg. Newcastle verdedigde met man en mach en zocht enkel met lange ballen de lengte en gestalte van Caroll die altijd zijn verdedigers bezig hield. Tot overmaat van ramp liep Koscielny tegen een rode kaart aan toen hij in de extra tijd een doorgebroken speler ten val bracht. Het was enkel nog wat meer zout in de wonde want de eindstand wijzigde niet meer.


Wolverhampton – Arsenal 0-2 Vlak voor de aftrap had iedere pundit (zogenaamde kenner) van het Engels voetbal Arsenal al dood en begraven verklaart. Maar binnen de 37 seconden was Arsenal springlevend nadat Chamakh een voorzet van Song mooi binnenkopte.

Chamakh kopt de 0-1 binnen en zet Arsenal op voorsprong binnen de minuut.

Arsenal druktedoor en Arshavin miste alleen voor de doelman die kon redden. Wolverhampton die het weekend ervoor nipt en onverdiend hadden verloren op Man United probeerde de bakens te verzetten en Arsenal moest hard vechten voor de overwinning. Arshavin schoot nog tegen de paal maar Arsenal moest meer en meer terug in de verdediging. Ondertussen begon Fabianski zich te ontpoppen tot de verdedigende man van de wedstrijd. Hij kwam enkele keren goed gepast tussen met enkele goede reddingen. Rosicky moest zelfs bij een hoekschop op de lijn redden en aan de overzijde deed Henry voor Wolves dat ook op een poging van Djourou. In extra tijd gooide Wolverhampton alles naar voor en even leek en Sunderland scenario in de maak met een doelpunt in de laatste extra tijd. Maar het lage schot van een Wolves speler ging door een bos van benen maar Fabianski hield de bal met 1 hand uit het doel en klemde hem vast. Fabianski liet dan zien dat hij ook oog heeft voor de aanval en gooide de bal vlug naar Rosicky bijna op de middenlijn die legde terug naar Cesc en die verstuurde een bal in de loop van Chamakh die alleen op Hanneman kon afgaan en met de buitenkant van de voet zijn tweede doelpunt maakte. Wedstrijd gespeeld en Arsenal liet zien dat het kan vechten voor de punten.

Everton – Arsenal 1-2 Na de wedstrijd verklaarde Everton kapitein Neville dat het de bedoeling was om Arsenal fysiek hard aan te pakken. Pienaar en Heitinga probeerden uit te blinken in het uitdelen van schoppen. Maar Arsenal liet zich niet doen en zo werd er niet veel gevoetbald in het begin. Buiten een schaarse poging van Nasri en een kopbal over van Cahill was er niet veel doelgevaar. Gaandeweg nam Arsenal de wedstrijd in handen en als Howard een afstandschot van Nasri wegduwde was Arshavin eerst bij de bal. Hij duwde tot bij Sagna die keihard in de korte hoek binnen schoot. Everton probeerde nog wat terug te doen maar buiten wat steriele druk leverde dat niet veel op. Al ging in de laatste seconden een kopbal tegen de paal na en hoekschop maar scheidrechter Webb had toen al voor iets gefloten. Na de rust kwam de ingevallen Denilson dadelijk in actie met een goede interceptie en zette hij een aanval op voor Arsenal. Denilson speelde naar Cesc die de bal naar Chamakh verlengde en die legde terug naar de kapitein die laag binnen schoot.


Cesc schiet de 0-2 binnen en brengt de buit binnen

Nog voor het uur had Arsenal de wedstrijd helemaal moeten afmaken. Eerst Nasri met een mooie solo maar de doelman kon redden en seconden later een lage voorzet van Cesc naar Chamakh die al vallende bal overschoot van binnen de kleine backlijn. Everton kon vooreerst niets terug doen maar in de laatste 10 minuten gooiden ze toch nog eens alles op alles. En weer was Fabianski paraat om het gevaar te bezweren. Zo zweefde hij onder andere een schot van Saha uit doel in hoekschop in de laatste minuten. En uit die hoekschop kon Cahill binnenduwen nadat Webb eerst Sagna uit de verdediging had gehaald en dan toeliet dat Saha op Song leunde met zijn handen om terug voor te koppen. Buiten enkele verre ballen waar een sterk spelende Djourou meestal raad mee wist kwam er geen echt gevaar meer vanwege Everton. En weer een belangrijke zege voor Arsenal die ons op de tweede plaats van de rangschikking bracht.

Arsenal - Tottenham 2-3 Van de hemel naar de hel zou men deze wedstrijd het beste kunnen omschrijven. In de eerste 45 minuten speelden we Tottenham van het veld en stonden we met 2-0 voor na doelpunten van Nasri en Chamakh. Niets liet vermoeden wat zou volgen.

Nasri heeft net gescoord. Er leek geen vuiltje aan de lucht

Bale scoorde de aansluitingstreffer en toen even later de ref een onterechte vrije trap gaf voor Tottenham stak Cesc zijn arm te hoog in de muur en ging de bal op de strafschopstip. Van der Vaart zette om en we stonden op 2-2. Arsenal bleef de betere ploeg maar Tottenham was de enige ploeg


die nog kon scoren toen Kaboul een vrije trap in doel verlengde. De eerste thuisnederlaag tegen Tottenham in 17 jaar kwam hard aan in ons deel van Noord London. En in menig Benelux huiskamer.

CL Braga – Arsenal 2-0 Na de bittere thuisnederlaag wachtte een verplaatsing naar Portugal, een land waar Arsenal nog nooit zijn geschiedenis kon gaan winnen. Arsenal was de enige ploeg die probeerde te voetballen maar het ging niet en de wedstrijd van zaterdag zat duidelijk nog in het hoofd van vele spelers. Keerpunt van de wedstrijd was toen Vela duidelijk werd neergehaald in het strafschopgebied maar de ref oordeelde dat het een duik was. En in plaats van een strafschop kreeg Vela een gele kaart.

Een Arsenal speler omringd door 3 Portugese verdedigers. Een typisch beeld uit de wedstrijd. Gibbs geraakt er nu ook niet door.

Vlak daarop werd Eboue zwaar aangetrapt langs achter en moest hij van het veld gedragen worden met een knieblessure. Wenger had zijn wissels opgebruikt en Braga profiteerde. Zonder onze snelste verdediger kon het twee maal op de counter scoren en zo weer een totaal onverdiende nederlaag op het scorebord zetten. Het moraal bij vele supporters zat onder nul na die wedstrijd. Zeker nu ook nog eens Cesc was uitgevallen met een hamstring blessure.

Aston Villa – Arsenal 2-4 Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Als een feniks verrees Arsenal uit zijn as. In een eerste helft werd Aston Villa totaal van de mat geveegd. De 0-2 voorsprong was een kleine weergave van het vertoonde spelbeeld aangezien Villa in die eerste 45 minuten geen schot tussen de palen kreeg. Arshavin had er zin in en scoorde het eerste doelpunt op zijn typische manier. Vlak na dat doelpunt miste Nasri al struikelend de kans op de 0-2 maar hij maakte dat goed met een volley vlak voor rust na een Arshavin hoekschop. Zou Arsenal dit keer de voorsprong wel kunnen vasthouden na de rust?


Arshavin heeft de score geopend nadat hij een van de beste spelers op het veld was

Even leek het doemscenario van vorige week terug te keren als Clark kon tegen scoren. De officials hadden jammer genoeg niet gezien dat Carew het zicht van Fabianski ontnam toen hij 5 meter buitenspel stond en vlak voor de neus van Fabianski stond. Maar Rosicky speelde Chamakh alleen voor doel en de spits duwde glijden binnen voor Friedel bij de bal kon. Terug twee doelpunten voorsprong. Arsenal misten de kansen op meer doelpunten en met nog 20 minuten te spelen lukte Villa weer de aansluitingstreffer via weer Clark. Na een hoekschop kon hij de bal via de lat in doel koppen. Villa drukte en Arsenal verdedigde de voorsprong en probeerde enkele keren te counteren. En in de extra tijd kon Wilshere nadat hij de aanval zelf op gang had gebracht op voorzet van Chamakh de verlossende 2-4 op het scorebord al vallend binnen koppen. De vreugde taferelen vlak voor de plek waar de Gooners zaten en in de tribune was immens. Dit was een belangrijke zege die Arsenal ook voor enkele uren op de eerste plaats zette in de rangschikking.

CC Arsenal – Wigan 2-0 Veel nieuwe jonge gezichten bij de start van de wedstrijd en het duurde even eer Arsenal op gang kwam. Er kwamen enkele kansen vooral nadat Van Persie enkele magische dingen liet zien. Vela alleen voor doel miste zijn stift en de bal ging naast. Niet zo heel veel kansen voor de rest in die eerste helft en Arsenal had wat geluk bij zijn eerste doelpunt. Een hoekschop werd door Wigan verdediger Alcaraz (ex- Club Brugge) in eigen doel geduwd. Nog enkele halve kansen voor Arsenal maar niet echt veel bijzonder die eerste helft waarbij Wigan op het laatste toch ook probeerde de neus aan het venster te steken. In de tweede helft was het een kansen festival voor Arsenal maar ze werden bijna allemaal vakkundig de nek omgewrongen. Vela blonk uit in het kansen laten liggen al moet gezegd worden dat de Wigan doelman echt wel sterk bezig was. Walcott liet ook enkele kansen liggen. Uiteindelijk viel het geruststellende tweede doelpunt toen Van Persie de bal naar Vela speelde op links die een lage voorzet gaf die door de glijdende Bendtner werd binnen geduwd. 2-0 en wedstrijd afgelopen.


Bendtner glijdt de 2-0 binnen.

Veel viel er niet meer te zien buiten de neervallende sneeuw in een ijskoud London. Behalve nog vele kansen voor Arsenal die weeral gemist werden of door verdedigers van de lijn werden gehaald. Arsenal zit in de halve finale van de Carling cup en aan de andere kant van London viel misschien wel de verrassing aangezien West Ham met 4-0 won van Manchester United.

Overzicht wedstrijden Hoe kunnen we deze maand samenvatten? Het was een up en down gaan met enkele downs die pijn deden en dan plots weer ging het naar boven. Stonden we vorige maand 5 punten achter de eerste dan is het feit dat we nu slechts 2 punten achter de eerste staan een aangename verrassing te noemen. Voor de meesten zal de maand er heel slecht hebben uitgezien maar als we naar de punten kijken valt het dus eigenlijk wel mee. De competitie is erg vreemd aan het verlopen en niemand lijkt in staat om zich los te wrikken uit een toch nog altijd omvangrijke kopgroep. Hopelijk hebben we onze traditioneel moeilijke maand november nu achter de rug en kunnen we voortborduren op onze overwinning op Aston Villa. In de champions league was het verhaal slecht. Twee nederlagen uit twee verplaatsingen zijn we niet meer echt gewoon. Enkele individuele flaters van spelers en scheidsrechters bezegelden het lot en de score die op het bord stond is wat ze is en daar kan niets aan gewijzigd worden. Maar we hebben nog altijd ons eigen lot in handen. Een overwinning tegen Partizal Belgrado volstaat om zeker door te gaan naar de volgende ronde. In de Carling cup is de halve finale bereikt en door het wegvallen van Manchester United is Arsenal natuurlijk nu de topfavoriet. Hopelijk kunnen onze spelers het waarmaken.

Com’on you Gunners!


Stand seizoen 2010/2011 per 30/11/2010 Pos

Team

P

W

D

L

F

A +/-

Pts

1

Manchester United

15

8

7

0

35

16 19

31

2

Chelsea

15

9

2

4

29

10 19

29

3

Arsenal

15

9

2

4

32

17 15

29

4

Manchester City

15

7

5

3

20

12 8

26

5

Tottenham Hotspur

15

7

4

4

23

20 3

25

6

Bolton Wanderers

15

5

8

2

28

22 6

23

7

Sunderland

15

4

8

3

19

18 1

20

8

Stoke City

15

6

2

7

19

19 0

20

9

Newcastle United

15

5

4

6

23

22 1

19

10

Liverpool

15

5

4

6

17

19 -2

19

11

Blackpool

15

5

4

6

23

29 -6

19

12

W.B.A.

15

5

4

6

20

26 -6

19

13

Blackburn Rovers

15

5

3

7

18

25 -7

18

14

Birmingham City

15

3

8

4

16

18 -2

17

15

Aston Villa

15

4

5

6

17

24 -7

17

16

Everton

15

3

7

5

17

19 -2

16

17

Fulham

15

2

9

4

15

18 -3

15

18

Wigan Athletic

15

3

5

7

11

26 -15

14

19

Wolverhampton W.

15

3

3

9

17

27 -10

12

20

West Ham United

15

2

6

7

14

26 -12

12

Gekwetsten update Ramsey had vorige maand de training hervat en hij heeft ook al 45 minuten meegespeeld met de reserven. En voor het ogenblik is Ramsey uitgeleend aan Nottingham Forrest om daar verder wedstrijdritme op te doen. We hopen dat onze Welshe boy begin januari helemaal fit zal zijn en kan aanpikken bij de prestaties van vorig seizoen. Vermaelen dan. Gekwetst meegespeeld met de rode duivels en nu hebben we vernomen dat hij dit jaar niet meer zal kunnen spelen. Hopelijk kan hij na de jaarwisseling terugkomen om de verdediging te versterken. Van Persie is al min of meer terug maar hij zit meestal op de bank. De andere spelers doen het niet slecht en hopelijk kan hij rustig opbouwen zodat hij nu voor de rest van het seizoen fit kan blijven. Die andere wereldbeker finalist en winnaar, Fabregas, heeft een start-stop seizoen. Hij sukkelt van de ene naar de andere hamstringblessure en geraakt maar niet op toerental. Buiten enkele sterke wedstrijden toen hij pas terug was (Braga, Bolton, Shakthar) hebben we de Cesc van vorig jaar nog niet kunnen bewonderen Eboue heeft dan weer laten zien hoe het moet. Dinsdag van het veld gedragen met een knieblessure en de dinsdag daarop weer fit. Sterke mannen daar in Afrika, zo maken ze der hier geen meer.

Geruchten en nieuwtjes


Speler van de maand Ook op de website van Arsenal zelf wordt elke maand een speler van de maand gekozen. De winnaar van de maand oktober was niet echt verrassend Samir Nasri met 48% van de uitgebrachte stemmen. Op de tweede plaats eindigde Alex Song met 25% en derde werd Fabianski met 15%

Ken je deze nog? Arsenal shirts door de jaren heen Zoals de meeste van jullie weten en anders ga je het vanaf nu weten: Arsenal is eigenlijk van origine een Zuid Londonse ploeg. En eigenlijk is dit zelfs ook niet echt historisch correct. Arsenal kwam oorspronkelijk uit Kent. Woolwich (vlak naast Greenwich trouwens) was toen Arsenal opgericht werd een klein stadje in het graafschap Kent, ten zuiden van de Thames en van London. En het was pas in 1913 toen men verhuisde naar Highbury dat Arsenal een echte Londonse ploeg werd en zich vestigde in Noord London. Een leuke bijkomstigheid is dat onze grote rivaal Tottenham eigen een ploeg is uit Middlesex. Want de grond waar Tottenham speelt behoorde tot het graafschap Middelsex en is pas bij London (Greater London) gekomen ergens halverwege de jaren 1960. Dus als je ooit een Tottenham fan tegenkomt die wat zit te lullen over wie van de twee een echte Londonse club is dan mag je gerust zeggen dat Arsenal al bijna 50 jaar voor Tottenham in London speelde. Tottenham heeft trouwens geen enkel kampioenschap gewonnen als Londonse club. Dat is ook al 50 jaar geleden trouwens. Maar ik zou willen voorstellen dat ik de komende magazines hier wat ga vertellen over de geschiedenis en dit linken met de tenues die we in die tijd droegen en gedragen hebben. Dit opgeluisterd met enkele foto’s uit de oude doos.

En zo kunnen we hier links een foto zien van Royal Arsenal uit 1888. De beginjaren van Arsenal dus. Let ook op het feit dat we al met witte broek en rode trui speelden al is dat rood niet goed te zien op de foto. Negen kansen op tien was dit nog de uitrusting die we gekregen hadden van een van onze eerste


spelers en oprichters die vroeger nog bij Nottinham Forrest had gespeeld en vandaar een set truitjes had gekregen. De meeste spelers waren toen werknemers van de wapenfabriek die in Woolwich gelegen was en waar we onze naam en bijnaam aan te danken hebben.

Maar zoals U op de foto hiernaast kan zien was er ook nog een andere tenue gebruikt voor een tijd. Dit was een gestreepte trui met rood en licht blauw. Maar deze werd gelukkig dus vervangen door het rood en witte zoals we het wel kennen. Maar de combinatie van het tenue hiernaast zou zijn oorsprong wel eens kunnen vinden in de kleuren van Aston Villa. Aston Villa een van de oprichters van de league speelde toen ook al in een soort rood met licht blauw en het zou kunnen zijn dat Arsenal daar zijn mosterd heeft gehaald. Ben ik de enige die wat gelijkenis ziet met een gevangenis plunje? Gelukkig dat dit is afgevoerd.

In 1895-1896 speelden we helemaal in het donker zelfs. De witte broeken waren even vervangen door donker rode broeken. Met andere woorden we zouden misschien wel eens een soort Liverpool hebben kunnen worden ergens in onze geschiedenis. Let ook op de heren rond de spelers met de bolhoed op. Aangezien de foto natuurlijk in zwart wit is, is het moeilijk te zien maar een bedenking die ik mij maak is dat aangezien doelmannen toen altijd zwart droegen het na 60 minuten zwoegen op de modderige velden van toen het soms moeilijk moet zijn geweest om de doelman van de spelers te herkennen.


Een laatste foto van dit magazine halen we uit het seizoen 1905-1906. Dat was enkele seizoenen voor Woolwich Arsenal failliet zou gaan en zou worden gered door Sir Henry Norris, de stichter van het moderne Arsenal. En toen droegen we al onze meer traditionele kleuren namelijk rode trui en witte broek. De voorloper van het Arsenal zoals het later gekend zou worden was hier al zichtbaar. Enkele jaren later zou Arsenal zijn naam veranderen van Woolwich Arsenal naar The Arsenal. En voor de ouderen onder ons is de naam The Arsenal nog altijd een beetje een erenaam. Met de nadruk op The om aan te duiden dat er zo maar 1 is. We kunnen gerust aannemen dat dit de kleur en uitrusting was toen Arsenal naar Highbury verhuisde. Maar voor de rest van de geschiedenis moet je volgende maand terug komen.

Artikelen

Ledenhoek Het staat iedereen vrij om zijn eigen mening neer te schrijven en door te sturen naar de redactie om hier gepubliceerd te worden. Zoals de laatste maanden geeft Tombzer hier ook zijn eigen gedacht weer in zijn eigen rubriek. Wil je ook een eigen rubriek laat het ons weten. En bedankt Tombzer voor je bijdrage die we bijzonder op prijs stellen.

Shoot! Zaterdagnamiddag iets over half vier, de televisie op prime sport. Stilte, enkel wat gezang vanuit een blauw-wit vak: ooh when the spurs go marching in.., maar voor de rest absolute stilte… In the Emirates en in vele huiskamers : een opengevallen mond, een tv-kasje dat gesneuveld is en hier en daar misschien wel iemand met een traan in zijn ogen. Opnieuw een nederlaag in eigen huis, de derde al dit seizoen, veel te veel voor een titelkandidaat. Erger nog, het was dan nog wel tegen de aartsrivaal: “they we dont speak off”. Ik had hem eerder in mijn column wat afgekraakt de vorige keer, hij moet het gelezen hebben, waarvoor dank en bij deze: Tombzer – Raphael VDV : 1-1. Maar weet goed Raph een gewonnen veldslag is nog een gewonnen oorlog! Het was een zeer bittere pil voor alles en iedereen die Arsenal gezind is. Het kot daverde op zen grondvesten, zo ook ons forum bij momenten. Al wie Arsenal lief heeft kon de nederlaag maar moeilijk verkroppen. Hoe langer een reeks standhoudt hoe dichter je natuurlijk bij het einde van de reeks bent. Ooit moest het een keer gebeuren. Het was een zeer bewogen maand met vele ups en downs… iets teveel als je het mij vraagt. Het missen van vele opgelegde kansen in wedstrijden lag vond ik meermaals aan de basis van


veel onheil, paniek achterin en soms dan ook het weggeven van punten. 2-0 up…en het dan nog weggeven terwijl we de wedstrijd meermaals definitief op slot konden gooien met een 3-0 , het is om supporter gek van te worden Everton, Tottenham, Villa het zijn voorbeelden van zo’n wedstrijden. Toch slaagden we er nog in de maand positief af te sluiten. En vooral de manier waarop was van grootte klasse. De match in Villa Park was van hoge kwaliteit, de eerste helft zelfs subliem. Een paar dagen later kwalificeerden we ons voor de halve finale van de Carling Cup. Gaan we dan toch nog eens een prijs(je) winnen. Laat ons hopen! Ik zou het ook even over Cesc willen hebben. Geen slecht woord over El Capitan . Hij worstelt met zijn hamstring, zijn conditie, matchritme en waarschijnlijk ook zijn vertrouwen. Met als gevolg vind ik dat we de matchen waarin hij niet meespeelde dikwijls beter speelden dan met hem. Andere spelers zoals Nasri, Wilshere en zelfs Arshavin leken bevrijd te spelen. Volgens mij is het ook een gevolg van een aanpassing van tactiek van de tegenstander. Als je weet da Cesc meespeelt gooi je er direct twee man op en baseer je je tactiek gewoon op het feit hem uit de match te houden. Logisch, hij eist ook meestal de bal op. Nu komen de creativiteit van onze andere aanvallende middenvelders meer tot uiting en dit resulteert in beter combinatiespel en kansen op het ogenblik. Toch blijft het een rare situatie zoveel punten pakt en nog niet aan kop staat. De club die buitenshuis meestal op het einde van het seizoen de meeste punten pakt, is er meestal zeer dicht bij. December zal alvast veel raad brengen in verband met onze titelkansen denk ik. Deze maand wordt ne maker of ne kraker tot nu toe de belangrijkste van het seizoen met in de competitie een topper tegen Chelsea, hopelijk dan nog steeds zwalpend, maar da blijft daar uiteraard ook niet duren, waarschijnlijk juist terug in vorm tegen ons. De kwalificatiematch voor de knock-out ronde in de Cl , de heen-en terugronde in de halve finale van de Carling Cup en last but not least de eerste ronde van de FA cup…ja watte dat kan tellen. En we laten het nog teveel afweten op belangrijke momenten. Het wordt nu eens hoog tijd te laten zien dat we er staan. Volgende maand is zo’n moment. Misschien wel een scharniermoment in ons seizoen. Zowel op sportief gebied als mentaal. We zullen ons als supporters extra achter onze ploeg moeten scharen, ze zullen het nodig hebben. Nog twee uitsmijters om af te ronden. Voor mij nu al de hit van het jaar en altijd een plezier om te horen the Samir Nasri song. Iedereen kent hem ongetwijfeld al, zoniet zoek hem maar eens op op youtube. Heerlijk gewoon! Je begint er spontaan van mee te brullen. Andere benoemswaardige waarneming: al die arsenal fans tegewoordig die het veld oplopen. Ik telde er op Villa al 1, en tijdens de Carling Cup liepen er 3 het veld op. De ontlading en de vreugde kan misschien heel groot zijn, de dag nadien te horen krijgen da je voor het eerst nimmer naar de voetbal zult moeten gaan zien zal de vreugde wel wat bederven… Tombzer

Vanwege de redactie: De mening van de hoofdredacteur


Verliezen op zich is niet zo erg, het is hoe je er op reageert Verliezen hoort bij elke sport, net zoals de zon en de maan aan de hemel horen te staan. De titel is misschien wat provocatief want natuurlijk is verliezen op zich wel erg. Niemand verliest graag of het nu om sport gaat of om andere dingen in het leven. Ik ook niet. En ik denk dat iedereen wel boos zal zijn na een verloren wedstrijd. De negatieve gevoelens halen dan de bovenhand en plots is niets nog goed en is alles verloren. Ik denk dat de meesten van ons die reactie wel kennen en ze meestal in de praktijk brengen als we een wedstrijd verliezen. Natuurlijk zijn er vele van ons die verwend zijn geweest gedurende de voorbije jaren. Eigenlijk vanaf het Wenger tijdperk. Mensen die Arsenal van daar voor volgen, waaronder mezelf dus, weten dat er in de jaren daarvoor al veel vreugde was indien we meededen voor Europees voetbal, laat staan voor de titel. Die jaren dat we eens meededen voor de titel waren de vette jaren en als we dan eens een titel wonnen dan was het groot feest. Maar geloof me het was niet altijd rozengeur en maneschijn in het verleden. Maar zoals gezegd de laatste 13 jaar is de lat hoger gelegd. In al die jaren deden we bijna altijd mee voor een of andere prijs. Meestal deden we erg lang mee voor de titel, we speelden meer FA cup finales en wonnen er meer dan in de 100 jaar voordien, we haalden zelfs de finale van de Champions League. Maar een constante in al die jaren werd het feit dat we niet veel wedstrijden verloren. Er waren zelfs jaren dat we geen enkele wedstrijd verloren in de competitie. Het jaar van de Invincibles is een prestatie die misschien wel te gemakkelijk vergeten wordt want het is echt een bijna onmenselijke prestatie. 38 wedstrijden in de PL niet verliezen en een totaal van 49 wedstrijden over 3 seizoenen opbouwen. En dan nog kwam er enkel een einde aan omdat Manchester United alle hulp kreeg van Mike Riley die de spelers van United alles liet doen, schoppen en trappen, doorgebroken spelers onderuit halen en als dat allemaal nog niet genoeg was nog eens een strafschop cadeau geven toen Rooney zich liet vallen. Maar we zijn dus verwend geweest al die jaren. Maar nu lijkt de competitie in de Premier League te veranderen. De competitie is veel moeilijker geworden en er zijn veel meer ploegen die meedoen aan de top. De Big 4 zoals ze jarenlang genoemd werden zijn niet meer zo big. Manchester City, Aston Villa (vorig jaar), Everton, Bolton dit jaar en tja we moeten het kunnen toegeven ook de buren uit Noord London die de streek misschien wel eens zouden verlaten in de komende jaren zijn dichter bij de top gekomen. Dat maakt dat de titel winnen zonder nederlaag voor het ogenblik zo goed als uitgesloten lijkt. Nederlagen lijken er steeds meer bij te horen. Wij hebben al 4 nederlagen opgelopen en telkens in wedstrijden die we ook voor hetzelfde geld hadden kunnen winnen. Chelsea heeft ook al 4 nederlagen achter zijn naam. De enige ploeg die nog niet verloren heeft is United maar daar komt binnenkort verandering in. Dus ja verliezen is niet prettig, maar het is ook niet zo dat een nederlaag het einde betekent. Al kan het zo wel aanvoelen als de nederlaag tegen Tottenham is. Het gaat er vooral om hoe de spelers en de supporters er op reageren. Moesten de spelers na een zelfs pijnlijke nederlaag zich er bij neerleggen en zeggen zoals sommige fans: het is over, we zijn er geweest. Dan zou het inderdaad over zijn. Maar voor het moment lijkt het er op dat de spelers de wedstrijd daarop gewoon proberen voort te doen en zich te herpakken. Arsenal heeft zoals U in een volgend artikel kan zien de meeste punten gepakt buitenshuis. En laat dat nu net datgene zijn wat we vorig jaar misten: genoeg punten pakken op verplaatsing. Toen was


onze uitvorm veel slechter en verloren we daar vele punten. Dit jaar lijkt het er op dat we dit hebben kunnen veranderen. Misschien ten koste van onze thuisvorm maar dat is iets wat sneller kan rechtgezet worden dan op verplaatsing geen punten pakken. Dus laat ons niet dadelijk de moed verliezen als het eens tegen zit maar ons nog harder achter onze spelers zetten. Ik weet dat ik een optimist ben als het op Arsenal aan komt maar ik ben er zeker van dat indien we niet opnieuw geplaagd worden door een bizarre gekwetsten golf we dit jaar iets moeten kunnen pakken. Walter Broeckx

Arsenal en de statistieken Vele mensen hebben een mening over voetbal. En vele mensen laten zich een mening opdringen door de media over voetbal. De media bepalen het beeld van hoe mensen naar een ploeg kijken. We kennen allemaal het cliché van Arsenal als een ploeg die nooit op doel schiet. En zeker niet van buiten de backlijn. Een cliché dat door 95% van onze leden misschien wel zal bevestigd worden als men er om vraagt. Maar klopt dit? Wel als we vorig seizoen als maatstaf nemen niet. Integendeel zelfs. Arsenal was de ploeg met de meeste doelpunten van buiten de backlijn. Als ik mij niet vergis waren het er 21 en dat was 4 meer dan de tweede die er 17 had. Dit maar om aan te tonen dat het soms niet is zoals het lijkt. En het lijkt er soms op omdat we inderdaad veel in het strafschopgebied van de tegenpartij zitten door ons passen spel dat we soms niet genoeg schieten. Misschien is het eerder dat de spelers pas schieten als ze denken dat ze een redelijk kans op succes hebben? Wie zal het zeggen? En geloof me vrij als ik zeg dat ook ik regelmatig zit te roepen tegen mijn TV of PC scherm van : “schiet, SCHIET, SCHIET!!!!!’ en dan ontgoocheld ben omdat men niet schiet maar de bal breed legt. Maar laat ons nu eens zien hoe het zit met enkele statistieken voor dit seizoen. En de cijfers komen van Opta Stats en heb ik gehaald van de website Untold Arsenal. Daaruit blijkt echt wel dat Arsenal de ploeg is van het aanvallende voetbal. Kijk maar naar de eerste rubriek: Most touches in opposition box • Arsenal 370 • Everton 346 •

Man Utd 328

Stoke 302

Tottenham 282

Chelsea 279

Hieruit blijkt duidelijk dat wij zowat zitten te kamperen in het strafschopgebied van de tegenstander. En we halen zelfs 10% meer baltoetsen dan de nummer twee dat verrassend toch wel Everton is. De hoge score van Stoke is misschien ook iets wat niemand verwacht maar dat is gewoon omdat die elke bal vanaf de middenlijn in het strafschopgebied gooien (letterlijk te nemen zelfs) Shots on target • Arsenal 83 • Chelsea 83


Tottenham 69

Man Utd 68

Everton 61

Newcastle 60

Als het om schoten op doel gaat dan staat Arsenal samen Chelsea ook hier weer los op kop. Ook nu weer met gemiddeld 10% meer schoten tussen de palen dan de daarop volgende ploegen. Dus tja we schieten wel degelijk aardig wat keren op doel en dan nog redelijk veel tussen de palen ook nog. Dat zijn zo van die dingen die men niet verwacht maar de statistieken zijn wat ze zijn en ik heb ze echt niet zelf samengesteld om het wat mooier te maken dan het zou zijn. Shooting accuracy • Arsenal 47.7% • Man City 46.6% •

Chelsea 46.4%

Newcastle 46.2%

Birmingham 46.1%

Bolton 45.7%

En als het op succesvolle schoten aankomt dan staan we hier ook op kop. Hier is de voorsprong niet zo groot aangezien het hier natuurlijk op percenten gaat. Goals from open play • Arsenal 21 • Chelsea 19 •

Man Utd 17

Bolton 14

Blackpool 13

Tottenham 13

Dit is iets wat voor zich spreekt denk ik. We zijn niet de ploeg van gooi de bal maar voor doel na een hoekschop of vrije trap en we werken hem wel op een of andere manier over de lijn. Neen, de meeste Arsenal doelpunten komen er na ons gekend mooie voetbalspel. Passing accuracy • Chelsea 84.8% • Arsenal 84.2% •

Man City 82.6%

Man Utd 82.5%

Tottenham 79.8%

Newcastle 78.9%


Wat gelukte passes betreft moeten we Chelsea wel laten voorgaan maar zij het nipt. Ruw gezegd komt het er op neer dat we slechts zelden de bal verliezen na een slechte pass. En zoals Cruuff het ooit gezegd heeft: als je de bal in je bezit hebt dan heeft de tegenpartij hem niet en kunnen zij niet scoren. Passing accuracy in opposition half • Arsenal 81.0% • Chelsea 78.6% •

Man Utd 77.3%

Man City 76.9%

Everton 73.6%

Tottenham 71.7%

Een kritiek die men dan soms geeft is : ja maar het is simpel om de bal in bezit te houden als je de bal op eigen helft rondspeelt. Maar als we de statistieken mogen geloven dan is het vooral Chelsea die dat doet want als het gaat om passen geven op de helft van de tegenstanders dan staan we plots eerst. Met andere woorden, ons passenspel is ook redelijk succesvol als we in de aanval zijn. Dribble success rate • Arsenal 50.6% • Chelsea 50.4% •

Blackpool 49.7%

West Ham 49.5%

Everton 49.0%

Tottenham 43.8%

Maar we kunnen niet alleen goed de bal rondspelen maar ook nog eens goed dribbelen ook. Want ook in het dribbelen staan we op de eerste plaats. Saves-to-shots ratio (at least six appearances) • Cech 85.19% • Fabianski 82.76% •

Hart 79.59%

Schwarzer 79.07%

Foster 75.00%

Jaaskelainen 74.51%

Onze doelmannen…. A never ending story. Ze zijn niet goed genoeg horen we alle dagen. Fabianski werd voor het seizoen afgeschreven en moest gratis en voor niets weggeven worden aan Tottenham zodat die laatste zouden eindigen. Maar ondertussen staat Fabianski wel tweede in de rangschikking van de doelmannen als het op % gestopte schoten aankomt achter Cech. En Cech is wel een van de beste doelmannen ter wereld kan men zeggen dus dat is zeker niet slecht van Fabianski na zijn miserabel seizoen vorig jaar. Points per game at home • Man Utd 2.66


Chelsea 2.57

Arsenal 2.00

Sunderland 2.00

Aston Villa 1.86

Stoke 1.86

Wat punten pakken thuis betreft staan we slechts derde en dat zal nu eens geen verrassing zijn. We hebben al 3 wedstrijden verloren thuis en dat laat zich zien. Dit zal dus een punt zijn waar we iets aan moeten doen dit seizoen want als we kijken naar de volgende rubriek….:

Points per game away from home • •

Arsenal 2.00 Man City 1.66

Chelsea 1.66

Newcastle 1.66

Bolton 1.43

Man Utd 1.29

…dan staan we daar aan de leiding. En dat is niet zo slecht voor een ploeg die vorig jaar de titel verspeelde op verplaatsing. We kunnen dit allemaal samenvatten als volgt: Arsenal is een aanvallende ploeg die altijd speelt om te winnen, waar men ook speelt. We brengen meestal spektakel (soms slecht voor het hart van de eigen supporters) maar er is wat te zien. Het enige wat in de weg staat tussen een prijs op het einde van het seizoen en nu is dat we onze thuisvorm moeten verbeteren. Als dat lukt in de komende maanden en we kunnen onze uitvorm behouden, dan is alles mogelijk. Walter Broeckx

In een volgend nummer al zeker en soms minder zeker: Wedstrijdverslagen gespeelde wedstrijden Weetjes en nieuwtjes Meer over onze geschiedenis en de truitjes

Arsenal Benelux Magazine November  

Arsenal Benelux Magazine November

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you