Page 1


Het magazine voor de Arsenal supporter in de Benelux

Dit magazine is een uitgave van de Arsenal Benelux supportersclub. 1ste jaargang, Nummer 6 Redactie: Birger Vansever – birger.vansever@arsenalbenelux.be Walter Broeckx – walter.broeckx@arsenalbenelux.be Indien U interesse hebt om een advertentie te zetten in onze magazines dan kan dit aan volgende prijzen: 1/4 pagina: 20€ 1/2 pagina: 40€ 1 pagina: 70€ Voor informatie in verband met advertenties kan U steeds terecht bij de voorzitter van onze vereniging Birger Vansever – birger.vansever@arsenalbenelux.be Reacties op dit magazine, artikelen en/of suggesties kan U steeds bezorgen aan de redactie : magazine@arsenalbenelux.be Copyright: Arsenal Benelux. Geen delen uit dit magazine mogen overgenomen worden zonder de uitdrukkelijke toelating van de redactie. Indien U toch delen zou willen overnemen kan U toelating vragen aan de redactie.

Lid worden van Arsenal Benelux: Wil je lid worden van onze club ? Een woordje uitleg. Onze supportersclub heeft jaarlijks een 60-tal leden. Hiermee zijn we zeker niet de kleinste supportersclub. Arsenal heeft over de ganse wereld ongeveer 70 supportersclubs. Een jaar of 4 terug werd ook nog een samenwerking aangegaan met de supportersclub uit Nederland. Dus nu vormen we samen met Nederland en "Luxemburg" een BeNeLux Supportersclub, wat ook bejubeld wordt door Arsenal zelf. De supportersclub heeft als doel zo veel mogelijk Arsenal supporters bij elkaar te brengen om samen wedstrijden te bekijken. Dit zowel ter plaatse, als op de televisie. Verder gaan wij regelmatig naar wedstrijden kijken en kunnen de leden merchandise bestellen via de supportersclub. Lidmaatschap: •

1 jaar lidmaatschap kost €10 per persoon

Wat krijg je? •

Je maakt kans om wedstrijden bij te wonen samen met de supportersclub

Inschrijven kan via de website www.arsenalbenelux.be en dan klikken op “Join the Benelux”


Woord van de voorzitter:

Beste leden van Arsenal Benelux. Eindelijk begint het nieuwe seizoen echt. Na een lange zomer met enorm vervelende transfer geruchten rond onze kapitein Cesc Fabregas kunnen we ons volop concentreren om het spel zelf. In dit magazine kijken we dan ook natuurlijk vooruit naar wat we mogen verwachten dit seizoen. Hopelijk vooral minder gekwetsten dan vorig jaar want dat liep, zeker op het einde, wel erg de spuigaten uit. We brengen ook natuurlijk wat kringnieuws want enkele leden zijn vader geworden en een ander lid is zelfs gehuwd in het tussenseizoen. We brengen ook een verslag van de gespeelde oefenwedstrijden en gaan iets dieper in op de nieuwe spelers die we er bij hebben gekregen. En tenslotte nog enkele opmerking in verband met onze website. Jullie hebben allemaal kunnen zien dat we sinds enkele weken een totaal compleet vernieuwde website hebben. Ik maak van de gelegenheid gebruik om Kris Plovie nogmaals te bedanken voor het tot stand brengen van onze vorige website. We waren tevreden over die site maar zoals al eerder aangegeven kon Kris niet meer de tijd opbrengen die nodig is om een website volledig up to date te houden. Daar we het geluk hebben dat Michiel Broeckx, onze nieuwe webmaster sinds enkele maanden, iets van computers en programmeren kent; heeft Michiel voor ons op die paar maanden tijd een compleet nieuwe website gemaakt met enkele opvallende wijzigingen waar we verder in dit magazine nog op terug zullen komen. Ook werd er iets gedaan aan de lay-out van het magazine zelf. U zult dit ook gemerkt hebben als I dit aan het lezen bent. U kan nu zelf bepalen hoe groot U het wil lezen en U kan zelf in- en outzoomen op de pagina’s. Ik denk dat iedereen zich wel kan aansluiten bij het feit dat ik Michiel hartelijk wil danken voor zijn geleverde inspanningen voor het tot stand brengen van de nieuwe site.

Laat het seizoen maar beginnen, Arsenal Benelux is er klaar voor. Birger Vansever


Uitstappen : Gezien het tussenseizoen lijkt het vanzelfsprekend dat we hier geen verslag kunnen geven. Hopelijk kunnen we snel naar het Emirates en kan er hier verslag worden uitgebracht.

Pronostiek : Ook dit jaar kunnen de gokkers weer volop meedoen aan de pronostiek. Maar opgelet de pronostiek gaat vanaf nu gebeuren rechtstreeks op de website en niet meer via het forum. Onze webmaster Michiel heeft dit gedaan om de situatie van vorig jaar te vermijden toen we net op de moment dat het spannend begon te worden we plotseling ons forum kwijt waren en ook al onze tussenstanden en scores. Dus vanaf nu moet U voor de pronostiek inloggen op de website zelf en dan volgt U gewoon de instructies en vult uw score in. We hopen dan ook dat we volgend seizoen een echte winnaar kunnen uitroepen. Maar voor de inspanningen die vorig jaar gedaan werden willen we toch voor alle duidelijkheid nog even de stand geven zoals we hem hebben kunnen terugsamenstellen.

1. Pieter : 47 (Blijft op 1 staan) 2. Ajoin 45 (3) (Wipt over Jonas naar de tweede plaats) 3. Jonas : 43 (2) (Jonas werd een beetje gehandicapt door het uitvallen van zijn pc denken we) 3. Kenshee : 43 (4)(Kenshee kwam op het laatste nippertje nog mee op het podium) 5. Dutchgooner : 40 (5) 6. Benoben : 38 (6) 7. Goonerjoris : 37 (7) 8. Moreno : 37 (10) 9. Bert : 34 (9) 10. Wim : 33 (8) 11. Phil : 32 (11) 12. Kris : 20 (12) 13. MMgooner : 17 (13) 14. Tombzer : 15 (15) 15. Belgiumgunner : 11 (14) 16. Mrpresident : 5 (16) 17. Eggi/ Nicolas Cooke/ Glennert : 1 (17)


Speler van de maand/het jaar: Ook dit seizoen zullen we weer onze eigen speler van de maand en van het jaar kiezen. Dit gaat gewoon door op het forum zoals vroeger. De winnaar van vorig seizoen en de Arsenal Benelux speler van het jaar was …roffel roffel…... ….. Cesc Fabregas. Op de tweede plaats eindigde Thomas Vermaelen en derde werd Robin Van Persie.

Als U in de toekomst mee wil doen moet U zich gewoon registreren op het forum en uw stem uitbrengen.

Leden nieuws en Arsenal Benelux nieuws : Sommige leden hebben enkele drukke maanden achter de boeg. Zij zaten niet stil zoals vele voetbalspelers maar gaven thuis het beste van zichzelf.

Kenshee en het huwelijksbootje

Zo is ons lid Kenshee Balduck op 03/07/2010 in het huwelijksbootje gestapt met zijn griet, Griet. Deze flauwe woordspeling kon ik echt niet laten liggen, Kenshee. Voor mensen die op facebook actief zijn kan ik nog vermelden dat er een mooie fotoreportage van het huwelijk en bijhorend feest te zien is bij Kenshee. En we wisten al dat Kenshee een goede smaak heeft wat het kiezen van voetbalploegen betreft maar nu hebben we ook nog kunnen vaststellen dat Kenshee ook wel een goede smaak heeft als het op vrouwelijk schoon aankomt. De voltallige redactieploeg heeft het glas vol gedaan en geklonken op het huwelijk van Kenshee en Griet. Breng ze eens mee een volgende keer Kenshee. Altijd diezelfde lelijke mannen op onze uitstappen is ook maar vervelend. Maar misschien mag je dan daarna niet meer mee als ze ons bezig heeft gezien. Ik hoop dat Kenshee het mij niet kwalijk neemt dat ik hiernaast deze toch wel mooie foto van zijn facebook profiel heb genomen om ons magazine wat op te vrolijken.


Bert en Ella-Noor

Maar ook Bert Laeremans heeft wat te melden op familiaal gebied. Hij werd enkele weken geleden de fiere vader van een dochter die luistert naar de naam Ella-Noor. Ook van deze mooie spruit zijn er foto’s te zien op facebook. Hopelijk is het een brave baby en laat ze vader en moeder ’s nachts al wat slapen want het zou zonde zijn moest Bert bij een volgend bezoek aan het Emirates in slaap vallen tijdens de wedstrijd. We denken dat Bert ondertussen ook al wel weet hoe hij een pamper moet vervangen en als dat nog niet lukt kan hij op onze eerstvolgende uitstap naar het Emirates altijd wat uitleg vragen van een ervaren rot in dergelijke zaken zoals uw hoofdredacteur. Ook na de geboorte van Bert zijn dochter heeft de voltallige redactie het glas geheven en tot op de bodem leeggedronken. Ook de foto hiernaast van Ella-Noor werd van de facebook pagine van Bert geleend. Van harte proficiat aan de fiere vader en moeder natuurlijk.

Bruno en Vic En ons glas was amper leeg en alsof dat nog niet genoeg is heeft ook Bruno het voor mekaar gebracht om vader te worden. Bruno werd vader van een zoon en deze werd Vic genoemd. Voor zover ik weet zijn er van deze spruit geen foto’s te vinden op facebook maar het kan ook zijn dat uw redacteur niet bedreven genoeg is om ze te vinden. Ook hier is het te hopen dat kleine Vic vader en moeder wat laat slapen ’s nachts zodat als we nog eens met de Eurostar moeten gaan den Bruno de juiste tickets kan bestellen voor ons allemaal. Het pamper aanbod is ook geldig voor Bruno moest het nodig zijn. Nadat het nieuws van deze geboorte bekend raakte heeft de voltallige redactie weer een glas botermelk gedronken en geledigd tot op de bodem om het nieuwe leven te vieren. Jammer genoeg hebben we van de kleine Vic geen foto gevonden. Maar misschien zal Bruno hem wel meebrengen een van de volgende keren want men kan ze niet vroeg genoeg goede manieren leren en bijbrengen welke de beste club ter wereld is. En hoe kan hij anders weten of dat mooi babyArsenal shirt juist past voor Vic? Ook voor dit nieuw leven van harte proficiat voor vader en moeder.

Tot slot nog even melden beste leden dat als U een blijde gebeurtenis te melden hebt U dit altijd in een mailtje aan de redactie kan laten weten. Natuurlijk kunnen ook minder blijde gebeurtenissen gemeld worden. Het spreekt voor zich dat onze Arsenal Benelux familie graag de blijde gebeurtenissen mee wil vieren, zij het van op een afstand, maar ook in geval van mindere tijden misschien een kleine ruggensteun kan betekenen.


Arsenal Benelux website Sommigen zullen het al gemerkt hebben dat er het laatste halfjaar het een en het ander veranderde bij Arsenal Benelux en op de website. Onze webmaster, Michiel (oftewel Homersimpson op het forum) heeft als student informatica het beheer overgenomen van de website van Kris die helaas te weinig tijd over had door zijn drukke beroepsbezigheden. Het magazine is maar 1 onderdeel van het nieuwe dat er gekomen is. De aandachtige en regelmatige lezers zullen gemerkt hebben dat ons magazine op een andere manier zichtbaar wordt gemaakt vanaf nu. Het laden zou iets vlugger moeten gaan nu en ook kan men nu echt bladeren in het magazine en heeft het meer overeenkomst met een papieren magazine. Maar niet alleen is de presentatie van het magazine gewijzigd ook de gehele website heeft een metamorfose ondergaan. Een nieuwe lay-out, een nieuwe look en dat allemaal voor dezelfde prijs. De website wordt ook belangrijker in de communicatie tussen de leden. Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk om te proberen tickets te bekomen voor de wedstrijden. Dat gaat nu normaal gezien volautomatisch gebeuren via de website. Vanaf dat we de inschrijvingen openen voor een wedstrijd dan kan je via je eigen login je opgeven voor tickets. Deze login kan je ook gebruiken voor het ingeven van je pronostiek en het raadplegen van wat de andere als pronostiek hebben opgegeven. Zoals al eerder uitgelegd in ons magazine is het de bedoeling om situaties zoals vorig seizoen, toen we al onze pronostieken verloren en we plots met een vervelende situatie geconfronteerd werden, te vermijden. Voor alle duidelijkheid zal ik hier een korte opsomming geven van de verschillende onderdelen van de nieuwe website en hun betekenis. Als U op de home page komt zal U telkens het laatste geposte nieuwsbericht vinden. Via de nieuws knop kan U meerdere nieuwsberichten lezen. Via de knop forum wordt U door gezonden naar het forum waar U samen met de rest enkele virtuele bomen kan omzagen als U iets op uw lever hebt liggen of samen met enkele anderen hysterisch worden omdat de ref het weer kapot heeft gefloten. De knop magazine hebt U al ontdekt want anders had U dit niet kunnen lezen. De knop activiteiten moet U in het oog houden en zeker als er wedstrijd tickets verdeeld gaan worden. U zal daar natuurlijk via de nieuwsberichten van op de hoogte worden gebracht. In de rubriek Gallery zal U foto’s vinden van reizen die we gemaakt hebben met de club. Moesten er mensen zijn die nog een reeks foto’s hebben van de wedstrijden die we bezocht hebben kan U deze aan de webmaster bezorgen zodat hij deze ook op de website kan plaatsen. Info is wat algemene info over onze supportersclub. Via de login kan U zich aanmelden bij de website om een pronostiek in te geven of te bekijken en zeer belangrijk om je in te schrijven voor wedstrijd tickets. En Lid worden moet U gebruiken als U nog geen lid bent maar het wel wil worden. Op de home page kan U ook altijd, normaal gezien toch, de laatst gespeelde wedstrijd terugvinden en de volgende wedstrijd die Arsenal gaat spelen. Ook kan U daar de rangschikking terugvinden. Deze wordt normaal na het weekend aangevuld met de nieuwe stand.


Alvast bedankt ook de redactie Michiel Broeckx voor het vele werk dat hij er in gestoken heeft en dat nog wel voor een groot deel in zijn vakantie, de voordelen van een goede student is dat hij veel vakantie heeft, en voor het feit dat hij zijn vrije tijd er grotendeels voor opgeofferd heeft. Hebt U nog vragen of opmerkingen in verband met de nieuwe website laat het dan weten aan onze webmaster.

Forum Arsenal Benelux, een oproep en een wijziging We willen hierbij ook een warme oproep plaatsen om ook uw steentje bij te dragen aan het forum van onze website. U kan hier uw mening over van alles en nog wat kwijt. Zelfs over de prijs van de patatten (aardappelen voor onze Nederlandse vrienden). Voor alles is er een rubriek voorzien. Natuurlijk over Arsenal zelf, napraten over de wedstrijden, over Arsenal Benelux. U kan lekker roddelen over Arsenal en ook andere sportieve dingen kunnen besproken worden. Zoals de meesten van U weten is ons vorig forum van het internet gehaald omdat wij Nederlands spraken, of toch een soort van Nederlands, en dat mocht niet van de vorige beheerder. In het nieuwe forum kan U echter ongegeneerd Nederlands praten. De redactie denkt er aan om ook een gedeelte te openen voor Engelstalige posters. De reden is dat er nu misschien Engelse mensen zijn die in BelgiĂŤ of Nederland wonen en die misschien iets willen vragen maar niet goed weten waar ze dit moeten plaatsen. Ook zou dit misschien gebruikt kunnen worden door onze Waalse, Franstalige of Luxemburgse Gooners. Ik kan mij voorstellen dat deze mensen het moeilijk zullen vinden om zich te mengen in een Nederlandstalig forum als ze de taal niet voldoende beheren. En zoals ik al meermaals gezegd heb : een Gooner is een Gooner en moet zich thuis kunnen voelen in onze vereniging. Dus om dat gat te vullen bestaat de kans dat we een Engels forum gedeelte beschikbaar zullen stellen. Het staat U natuurlijk ook vrij om daarvan gebruik te maken en eventueel een bericht in het Engels te posten.


ARSENAL NIEUWS:

Gespeelde oefenwedstrijden + kort verslag: 17/07 Barnet – Arsenal 0 – 4

Half juli, Arsenal spelers op het veld van Barnet? Dat moet de eerste oefenwedstrijd van het seizoen zijn. En dat was het ook. Voor we het goed en wel beseften wandelde Arshavin het eerste doelpunt voorbij de doelman van Barnet. Dit na sterk voorbereidend werk van Rosicky. Op het kwartier verdubbelde Simpson de voorsprong op aangeven van Wilshere en vlak voor rust legde Wilshere de bal opnieuw klaar voor Simpson die binnen schoot. Na de rust scoorde Nasri het vierde doelpunt nadat hij een verdediger tot een fout dwong en rustig alleen op doel kon gaan en binnen schieten. Het eindresultaat was niet belangrijk, het geleverde spel ook nog niet echt maar gewoon het feit dat we terug kunnen uitzien naar wedstrijden van Arsenal zelf maakt een wereld van verschil. 21/07 SK Sturm Graz – Arsenal 0- 3 De tweede oefenwedstrijd bracht ons naar Oostenrijk waar tegen het plaatselijk Sturm Graz werd gespeeld. Nasri was man van de wedstrijd. Eerst scoorde hij na voorbereidend werk van Chamakh met een laag schot. Nog in de eerste helft lepelde hij een vrije trap over de muur in de bovenhoek van het doel van Sturm Graz. In de tweede helft kon Lansbury nog aandikken met een derde doelpunt. Nasri trapt de 2-0 binnen met een magistrale vrije trap

27/07 SC Neusiedl 1919 – Arsenal 0 – 4 Het duurde even eer Arsenal zijn eerste doelpunt maakte in deze wedstrijd. Dat gebeurde door Walcott nadat er eerst al wat kansen gemist werden. Jay Emmanuel Thomas, beter bekend als JET, maakte kort daarop een tweede doelpunt. En dat was dan ook de ruststand. Na de rust maakte Chamakh zijn eerste doelpunt voor Arsenal op strafschop. Vela lobde het vierde doelpunt tegen de netten. Tussendoor werden ettelijke kansen gemist maar liet Manone zich ook opmerken door een strafschop te stoppen.


31/07 Arsenal – AC Milan 1 – 1 (Emirates Cup) Met de Emirates cup start meestal het iets serieuzere werk bij Arsenal. De tegenstanders zijn eindelijk van wat hoger niveau en er staat iets op het spel al moet het belang van de Emirates cup nu ook niet overdreven worden, maar het blijft leuk om een tornooi te winnen. Arsenal speelde een goede wedstrijd en domineerde de wedstrijd gedurende 70 minuten.

Weeral enkele mooie kansen werden gemist maar op aangeven van Arshavin scoorde Chamakh na 36 minuten het openingsdoelpunt voor Arsenal zoals U kan zien op de foto hierboven. In de laatste 20 minuten kreeg Arsenal het fysiek wat moeilijker en Milan kwam nog op gelijke hoogte via een kopbaldoelpunt van Pato. Milan trof ook nog de lat en dus was de 1-1 eindstand misschien niet helemaal onterecht te noemen na 90 minuten.

01/08 Arsenal – Celtic 3 – 2 Om de Emirates cup te winnen moest Arsenal winnen van Celtic. Arsenal speelde Celtic op een hoopje in de eerste helft. Na enkele minuten spelen zetten Walcott voor en Vela schoof de 1-0 binnen. Arsenal bleef domineren en Celtic kon amper in de buurt van Almunia geraken in de eerste helft. Wilshere kegelde een volley tegen de deklat en enkele afstandschoten waren gevaarlijk. Op slag van rust schoot Sagna met zijn linker een afgeweken corner die Rosicky terug voor bracht in doel van op de rand van het strafschopgebied.


Na de rust domineerde Arsenal verder en nadat Clichy hoog ging storen kwam de bal bij Walcott die klaar legde voor Nasri die het derde Arsenal doelpunt laag binnen schoot. Wedstrijd gespeeld dacht iedereen en ook enkele spelers dachten dat ze er al waren. Celtic is een Schotse ploeg en gaf niet op. Ref Marinner, die we in het verleden nog al rare beslissingen hebben weten nemen tegen Arsenal, schonk Celtic dan een strafschop nadat Fortune eerst een fout beging op Wilshere. Samaras schoot gelukkig het geschenk in de Clock End. Maar Celtic vatte moed en Arsenal speelde niet gedisciplineerd meer en eerst Murphy en dan Sung-Yeung konden nog scoren voor Celtic en brachten nog wat spanning in de wedstrijd. Arsenal hield echter stand, dank zij toch ook wel enkele goede tussenkomsten van Almunia, en won hierdoor de Emirates cup. 07/08 Legia Warsaw – Arsenal 5 – 6 Van een knotsgekke wedstrijd gesproken. Na 35 minuten spelen leek het een groot feest in Warschau voor de plaatselijke fans. 3-0 voor staan tegen Arsenal dat in dat eerste half uur veel te onrustig voetbalde. Dan werden we plots wakker dankzij de tandem Nasri-Chamakh. Nasri zette voor een Chamakh kopte ons eerste doelpunt binnen. Na wat omzettingen en wijzigingen begon Arsenal erg sterk aan de tweede helft. Vela trapte een vrije trap naar de tweede paal en Eboue kopte binnen. Even later ging Eboue alleen op de doelman af en scoorde erg koel. Vela bracht dan Gibbs alleen voor doel en die scoorde ook al erg fraai met een schicht. Van 3-0 achter naar de 3-4 voor in 25 minuten. Maar aangezien het feest was gaf men Legia ook nog een 4 doelpunt zodat het 4-4 werd. Vela gaf dan met het hoofd een assist naar JET die droog binnen schoot en even later schoot Nasri een vrije trap binnen. 4-6 na 83 minuten. Maar om Legia toch nog wat tevreden te stellen gaf Arsenal in de slotminuut nog een doelpunt in geschenkverpakking zodat het 5-6 werd. Tja, de laatste oefenwedstrijd kon men moeilijk saai noemen.

Overzicht oefenwedstrijden Op zich zijn oefenwedstrijden natuurlijk wat de naam zegt, oefenwedstrijden. Maar het spreekt voor zich dat in deze wedstrijden men toch al een eerste kijk op sommige dingen kan hebben. Wat vooral opviel waren de prestaties van de jongeren. Wilshere is al een naam die de meesten kennen en hij lijkt meer en meer de belofte en de hoop die in hem gesteld wordt te kunnen waarmaken. Een kruising tussen Brady, Bergkamp en Cruyff zijn veel gehoorde vergelijkingen. Voeg er nog een scheutje agressie aan toe, want hij durft ook zijn mannetje te staan ondanks zijn kleine gestalte en je krijgt misschien wel een perfecte speler voor Arsenal. Frimpong is een naam die niet zo gekend was, behalve bij diegenen die ook de jeugd en reserven volgen. Frimpong die zowel de Engelse als de Ghanese nationaliteit heeft. Hij speelde bijna de hele voorbereiding in de plaats van Song die een kleine blessure opliep in het trainingskamp en liet een enorme indruk na. Sterk en agressief, technisch meer dan behoorlijk. Hij leek wel een jongere kopie van Song maar dan zonder de haardos. Als Song niet vlug terug komt zal hij hard moeten werken om zijn plaats terug op te eisen. Met deze Frimpong hebben we een optie achter de hand voor Song en hebben we al een opvolger in huis. Of kan Wenger deze spelers onderling wisselen zonder te veel aan kwaliteit in te boeten. Koscielny in de verdediging blijft nog een vraagteken. Hij was vorig jaar statistisch gezien de beste verdediger in de Franse Ligue 1. Hij is een propere verdediger, die op techniek verdedigt en een


enorm goede interceptie heeft. Ook opvallend is dat hij vorig jaar heel weinig fouten maakte en weinig gele kaarten pakte. De vraag die zich stelt is of hij deze manier van spelen kan doortrekken in de EPL. Maar hij is zeker een verdediger die normaal niet voor onnodige fouten zal zorgen en vrije trappen tegen zal veroorzaken. Hij is ook rechtsvoetig en kan dus perfect samenspelen met de linksvoetige Vermaelen. Tegen Milan speelde hij een erg sterke wedstrijd volgens de mensen die hem bezig hebben gezien. Hij lijkt een lastige tegenstander te zijn die kort op zijn man zit en een oog heeft om de bal te onderscheppen voor hij bij de aanvaller komt. Chamakh scoorde in de Emirates Cup en liet zien dat hij een meevoetballende aanvaller is. Hij is sterk met het hoofd en heeft internationale en Champions League ervaring. Vorig jaar was hij de speler die het meeste met het hoofd scoorde in de Franse Ligue 1 en ook in de CL scoorde hij 5 doelpunten en was hij meer verantwoordelijk voor de goede campagne van Bordeaux in deze CL. Als hij goed aangespeeld wordt zal hij scoren en ook laten scoren door zijn oog voor de medespeler. Ook is hij een spits die niet als een standbeeld op de bal blijft staan wachten en hij loopt ook achter de bal als hij hem kwijtspeelt. Nasri lijkt een nieuwe speler en hij was veruit de meest belangrijke speler in onze voorbereiding in het middenveld en in aanvallend opzicht. Nu hij in de voorbereiding op zijn geliefde centrale positie kan spelen lijkt hij te groeien in elke wedstrijd. Voor de rest zijn de meeste spelers een jaartje ouder en wijzer geworden en kunnen we hopen dat ze dit jaar de laatste stap zetten. Zoals Wenger aangaf in de voorbereiding: We zijn enkele jaren geleden begonnen met deze jonge ploeg en we staan nu aan het begin van een cyclus die een tijdperk van succes moet inluiden. Hopelijk kunnen we dit jaar de eerste vruchten plukken. Maar er zijn natuurlijk ook enkele punten waar nog aan gewerkt moet worden. Zoals het feit dat na 70 minuten tegen Milan en Celtic de riem er teveel werd afgelegd en we de tegenstanders terug in de wedstrijd brachten. Daar moet dringend aan gewerkt worden al zal het gebrek aan ervaring bij het toch wel erg jonge middenveld wel zijn rol hebben gespeeld. Het als team verdedigen werd gedurende 70 minuten telkens heel goed gedaan maar dan viel dat stil. Het kan natuurlijk zijn dat dit zaken zijn waar nog aan gewerkt moet worden en de vele wissels in deze wedstrijden helpen natuurlijk ook niet. Maar het zal belangrijk zijn dat de hele ploeg, inclusief de aanvallers, ook verdedigt als de bal verloren wordt. Dit wil zeggen dat men dan niet stil moet staan maar achter de bal aan gaan en proberen hem zo snel mogelijk terug te veroveren. De wedstrijd op Warschau liet dan weer zien dat het verdedigen als team niet alleen met de benen maar ook met het hoofd moet gebeuren. Bij sommige doelpunten liepen te veel spelers voor de bal. Al moet gezegd worden dat het voor Legia wel de finale van de Champions League leek. De sfeer rond en op het veld had niet veel met oefenwedstrijden te maken. Arsenal begon alsof het een oefenwedstrijd was en besefte pas na ruim een halfuur dat Legia het echt meende. De reactie van de ploeg op dat slecht halfuur was dan weer bewonderenswaardig. Het gehele elftal herpakte zich en begon plots beter te spelen. Al waren er nadien nog enkele defensieve problemen of fouten. We hopen dat dit een off day was en ook dat Wenger nog voor wat versterking zou zorgen. Wat we ook niet mogen vergeten is dat met Cesc, Robin, Diaby, Denilson en Song er 5 spelers die vorig seizoen als ze fit waren bijna zeker speelden nog niet mee hebben gedaan. Dat is een halve ploeg en sommige spelers zijn niet van de minste.


Eindstand seizoen 2009/2010 Pos Team

P

W

D

L

F

A

+/-

Pts

1

Chelsea

38

27

5

6

103

32

71

86

2

Manchester United

38

27

4

7

86

28

58

85

3

Arsenal

38

23

6

9

83

41

42

75

4

Tottenham Hotspur

38

21

7

10

67

41

26

70

5

Manchester City

38

18

13

7

73

45

28

67

6

Aston Villa

38

17

13

8

52

39

13

64

7

Liverpool

38

18

9

11

61

35

26

63

8

Everton

38

16

13

9

60

49

11

61

9

Birmingham City

38

13

11

14

38

47

-9

50

10

Blackburn Rovers

38

13

11

14

41

55

-14

50

11

Stoke City

38

11

14

13

34

48

-14

47

12

Fulham

38

12

10

16

39

46

-7

46

13

Sunderland

38

11

11

16

48

56

-8

44

14

Bolton Wanderers

38

10

9

19

42

67

-25

39

15

Wolverhampton W.

38

9

11

18

32

56

-24

38

16

Wigan Athletic

38

9

9

20

37

79

-42

36

17

West Ham United

38

8

11

19

47

66

-19

35

18

Burnley

38

8

6

24

42

82

-40

30

19

Hull City

38

6

12

20

34

75

-41

30

20

Portsmouth

38

7

7

24

34

66

-32

19

Nieuwe spelers MAROUANE CHAMAKH (reeds verschenen in een vorig nummer)

De eerste inkomende transfer van deze zomer was de Franse Marokkaan Marouane Chamakh. Chamakh is geboren op 10 januari 1984 int Tonneins in Frankrijk. Hij koos echter voor de Marokkaanse nationaliteit om zo voor de Marokkaanse nationale ploeg te spelen. Hij is 26 jaar oud.


Hij begon zijn loopbaan bij de amateurclub FC Marmande 47. Daar werd hij opgemerkt door talentscouts van Bordeaux en ging hij naar deze Franse club. Hij speelde in totaal 293 wedstrijden voor Bordeaux en wist daarin 79 doelpunten te maken. Vooral de laatste twee seizoenen scoorde hij meer en meer doelpunten. Een opmerkelijk detail is dat Chamakh de speler is die de laatste twee seizoenen het meeste doelpunten maakte met het hoofd wat dan ook een van zin sterkste wapens is. Bij Bordeaux won hij de titel in het seizoen 2008-2009. Ook won hij de Liga beker in 2007 en 2009 en de Franse supercup in 2008 en 2009. Zijn internationaal debuut maakte hij met de Marokkaanse ploeg op 13 juni 2003 tegen Sierra Leone. Hij speelde in totaal 53 wedstrijden voor de Marokaanse ploeg en scoorde daarin 27 doelpunten wat een opmerkelijk gemiddelde is van bijna 1 doelpunt op 2 wedstrijden. Chamakh zal het rugnummer 29 dragen bij Arsenal. Misschien een mooi streefcijfer voor zijn doelpuntenaantal? Een opmerkelijk feit in zijn eerste interviews was dat Chamakh zei dat met naar Arsenal te komen zijn grote droom werd waargemaakt omdat hij al heel lang een fan is van Arsenal. We zouden kunnen zeggen: van Gooner naar Gunner. Welkom Marouane Chamakh en hopelijk worden je dromen, winnen van prijzen met Arsenal, waar.

LAURENT KOSCIELNY

De tweede speler die Arsenal aantrok dit tussenseizoen is de Frans Poolse verdediger van Lorient. Hij werd geboren op 10 september 1985 in Tulle, Frankrijk. Koscielny is min of meer een laatbloeier. Hij startte zijn loopbaan bij En Avant Guingamp. Daarna ging hij naar Tours en het was daar dat hij voor het eerst werd opgemerkt door Arsenal. Tours speelde in de tweede Franse klasse en hij werd daar door zijn collega’s uitgeroepen tot verdediger van het jaar en in het elftal van het jaar. Lorient haalde hem dan binnen en vorig jaar speelde hij de pannen van het dak. Hij was bijna nooit gekwetst en haalde enorm goede statistieken in zijn eerste jaar in de hoogste Franse klasse. Ook bij de supporters stond hij hoog in aanzien voor zijn inzet, werklust en sterk verdedigen. Koscielny is geen internationaal maar hij kan kiezen tussen Polen en Frankrijk. Zijn grootvader was een Pool die in Frankrijk kwam wonen en Polen dringt aan opdat hij de Poolse nationaliteit zou aanvragen. Hijzelf lijkt echter de voorkeur te geven aan de Franse nationaliteit en nationale ploeg.


Gekwetsten update

De enige speler die zeker niet fit zal zijn bij de start van het nieuwe seizoen zal Ramsey zijn. De jonge Welshman herstelt nog altijd van de beenbreuk opgelopen door de wilde tackle van Schawcross tegen Stoke. In de wereldbeker bleek dat Bendtner opnieuw last kreeg van zijn liesblessure. Hij speelde wel telkens verder maar een blinde kon zien dat hij niet helemaal fit was. Volgens Arsenal viel de schade nog mee nadien. De last die Bendtner nu al bijna heel het seizoen heeft zou een gevolg zijn van zijn auto ongeval in de herfst van vorig jaar toen hij zwaar crashte met zijn Aston Martin en zijn auto totaal tot schroot was herleid. Voor de eerste wedstrijd tegen Barnet hadden we ook al onze eerste gekwetste. Denilson had een kleine kwetsuur en kon in die wedstrijd niet meedoen. En tja we zijn Arsenal en dat is biggest injured team the World has ever seen. Diaby, Song, Bendtner, Denilson konden al dadelijk in de ziekenboeg voor verzorging. Bendtner zou al zeker de start van de competitie missen. Diaby, Song en Denilson zouden misschien fit zijn tegen de competitie start. Het begint weeral zouden we kunnen zeggen.

Geruchten en nieuwtjes Emir Spahic

Een speler die de laatste dagen genoemd wordt als een mogelijk nieuwe transfer is de Bosnische verdediger Emir Spahic. Dankzij mijn connecties met Bosnië heb ik wat meer informatie over deze speler gekregen. Hij is 29 jaar oud en het grootste deel van zijn loopbaan heeft hij in Rusland gespeeld. Vorig seizoen is hij naar Montpellier gegaan. Montpellier had hem als pas gepromoveerde ploeg aangetrokken om de de verdediging te organiseren. Montpellier eindigde als 5 in de competitie en Spahic werd geloofd voor zijn aandeel hierin. Hij pakte in het voorbije seizoen 2 rode kaarten en 8 gele kaarten. Volgens mijn Bosnische vrienden is Spahic een speler die enorm belangrijk is voor het Bosnische nationale elftal. In België zal men nog wel weten dat men 2 maal verloor van Bosnië met Spahic in de ploeg. Men noemt Spahic mr. 50 % om aan te geven hoeveel hij waard is voor het elftal als kapitein. Bosnië stond met 1 been op de wereldbeker maar verloor de ultieme wedstrijd tegen Portugal in de play offs. Spahic was geschorst voor de die wedstrijd en dat is de reden volgens de Bosniërs dat het nog misliep. Zij zeggen ook dat Spahic een beenharde speler is, een goede organisator, technisch heel sterk en scoort regelmatig zijn doelpuntje. Benieuwd of er enige waarheid in de geruchten zit.


Speler van het jaar Ook op de website van Arsenal zelf wordt elke maand een speler van de maand gekozen. En op het einde van het jaar wordt de speler van het seizoen gekozen. Tot ieders verrassing kwam Cesc Fabregas als winnaar uit de bus. Cesc kreeg bijna 50 % van de stemmen achter zijn naam. Met op de tweede plaats Thomas Vermaelen die ongeveer 22 % van de stemmen kreeg kunnen we praten van een geslaagd debuutjaar voor Thomas. En op de derde plaats eindigde Alex Song die ruim 12 % van de stemmen kreeg. Dit is een duidelijke indicatie voor het feit dat Song de speler was die de meeste vooruitgang heeft geboekt vorig seizoen. Van Persie eindigde de op de 4 plaats en dat zal wel heel veel te maken hebben met het feit dat hij het grootste deel van de competitie gekwetst was.

Ken je deze nog? Sebastian Larsson Hij speelt voor het ogenblik bij Birmingham. Hij werd door Arsenal verkocht aan Birmingham nadat hij niet echt aan de bak geraakte bij Arsenal zelf. Bij Arsenal zelf waren zijn optreden beperkt tot Carling cup wedstrijden en de reserven. Hij werd dan uitgeleend aan Birmingham in het seizoen 2006-2007. Birmingham was tevreden over hem en nam hem nadien definitief over. Bij Birmingham speelde hij sindsdien een 122 wedstrijden en bleek hij geen slechte voetballer. Maar voor de echte top in de EPL kwam hij net iets tekort. Larsson is 25 jaar.

Jermaine Pennant

Pennant is nu 27 jaar en voor het ogenblik en speelt voor het ogenblik bij Real Zaragoza in Spanje. Dit schrijf ik met het nodige voorbehoud want Pennant is het type voorbeeld van een speler die enorm veel mogelijkheden had maar het schijnbaar telkens verknoeide door een gebrek aan discipline. Arsenal betaalde 2 miljoen pond voor hem toen hij 15 jaar oud was. Hij geraakte echter niet in het elftal en uiteindelijk in mei 2003 toen hij zijn debuut maakte scoorde hij een hattrick. Dit bleek echter niet de lancering van zijn loopbaan te worden maar de zwanenzang. Hij werd uitgeleend maar het was pas bij Birmingham dat hij terug iets vond van hetgeen hij beloofde op jonge leeftijd. Gedurende zijn tijd bij Birmingham werd hij gearresteerd voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs en rijden zonder verzekering. Hij werd denk ik een van de eerste voetballers die speelde met een enkel band voor deze misdrijven. Nadat Birmingham zakte ging hij naar Liverpool maar daar ook zat hij meer op de bank dan hem lief was. Uiteindelijk ging hij naar Zaragoza maar ook daar kreeg hij problemen met de manager vanwege zijn gebrek aan ernst en discipline.

Fredrik Ljungberg

De nu 33 jarige Zweed was lange tijd een publiekslieveling bij de fans. Hij begon zijn loopbaan in Halmstad in Zweden en werd daar op 21 jarige leeftijd weggehaald door Arsenal. Zijn opvallende rode streep in zijn haar, zijn flamboyante manier van spelen,


zijn vele doelpunten en zijn tomeloze inzet maakten hem erg populair. Ook voor de Zweedse nationale ploeg was hij een belangrijke speler. Maar vanaf 2006-2007 begon de leeftijd zijn tol te eisen en kreeg hij vele blessures. Daardoor geraakte hij minder aan de bak dan hij zelf wilde en ook Wenger was van mening dat hij niet meer voldoende fysieke paraatheid in zich had om echt aan de top te spelen. Ljungberg ging naar West Ham United in de zomer van 2007. Hij speelde wel veel maar was tussendoor ook veel geblesseerd. Op het einde van zijn eerste seizoen voor West Ham werd dan ook overeengekomen dat zijn contract verbroken zou worden. Ljungberg speelde daarna bijna een heel seizoen geen voetbal meer al onderhield hij zijn conditie door te trainen bij zijn oude club Halmstadt in Zweden. En plots in 2009 na een deugddoende rust ging hij aan de slag in de Amerikaanse MLS bij de Seattle Sounders. Hij werd ondertussen wel geopereerd aan zijn heup en de blessure waar hij steeds weer last van had verdween. En bij de Seattle Sounders was hij een van de beste spelers in het voorbije voetbalseizoen, niet alleen bij zijn ploeg maar ook werd hij gekozen voor het team van het jaar in Amerika. Het gevolg was dat hij nog maar pas een transfer versierde naar de Chicago Fire. Hij is een van de weinigen die nadat zijn loopbaan door blessures ten einde bleek toch nog na een jaar onderbreking terug kon komen.

Artikelen Ledenhoek Het staat iedereen vrij om zijn eigen mening neer te schrijven en door te sturen naar de redactie om hier gepubliceerd te worden. Heb je ons iets te melden en kritiek of suggesties mag zeker ook want niemand is onfeilbaar, stuur het naar de redactie.

Vanwege de redactie: De mening van de hoofdredacteur Arsenal en de Arsenalisation van het stadion De Arsenalisation van het stadion is de term die door Arsenal gebruikt wordt om aan te duiden dat men het oorspronkelijk kale Emirates stadion aan het aankleden is om het meer een thuis te laten worden voor de fans. Het komt er op neer om Highbury in het Emirates te integreren. Het begon met enkele kleinere dingen zoals het verwijzen naar momenten uit de geschiedenis van Arsenal langs de binnenkant van het stadion. Zo kan je, als je tenminste je ogen opentrekt, zien hoe men daar beelden en teksten heeft aangebracht om grote momenten terug tot leven te brengen. Langs de buitenkant werd de ring of legends aangebracht. Spelers uit het verleden staan in een kring getekend op de muren van het stadion en omarmen het stadion en zijn fans. U kan een complete lijst vinden van de spelers en wat ze betekend hebben in het verleden van onze club. Vele namen zijn bekend maar andere zijn minder bekend voor de huidige fans. Maar het is mooi om meer dan 100 jaar Arsenal geschiedenis verenigd te zien rond het stadion. Ook werd de oude Clock die zo lang het Clock end zijn naam gaf, iets wat ingevoerd werd door de legendarische Herbert Chapman, aan het Emirates gehangen. Aan de buitenkant en de brug die naar het stadion daar voert werd dan ook de Clock End Bridge genoemd. Maar Arsenal was niet tevreden met de oude klok daar te hangen. In het tussenseizoen werd beslist om de kant waar wij normaal zitten ook aan de binnenkant terug zijn oude antieke klok te bezorgen. En tijdens de Emirates cup konden de toeschouwers voor het eerst de klok terug zien hangen achter het doel aan het dak van het stadion. Ik moet zeggen dat ik het een schitterend zicht vond. Voor de eerste thuiswedstrijd in de competitie zal de klok officieel ingezegend worden.


Iedereen die het oude Highbury heeft gekend en er wedstrijden heeft bijgewoond zal de gezangen gehoord hebben die gingen tussen de oude North Bank en de Clock end. We’re the North bank, we’re the North bank, we’re the North bank, Highbury. Wat dan beantwoord werd door de Clock End met: we’re the Clock End, we’re the Clock End, we’re the Clock End, Highbury. Wel deze tijden kunnen herleven vanaf de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Want samen met inhuldigen van de klok zullen ook de oude benamingen van Highbury weer ingevoerd worden in het Emirates. Onze blok 123 waar we meestal zitten zal vlak onder de Clock zijn en wij zullen dus Clock Enders zijn in plaats van green quadrant, wat mij altijd een beetje aan aliens deed denken. En de enthousiastelingen die altijd naar blok 6 trokken zullen daar dan North Bankers zijn. De tribunes rond de lange zijde van het veld zullen weer East en West stand heten. De North bank zal vanaf de achterlijn beginnen en dan de hele cirkel omvatten tot aan de andere achterlijn. En ook de Clock end zal de hele halve cirkel omvatten achter het doel waar wij zitten. Het komt er op neer dat de North Bank en de Clock End de meeste toeschouwers zullen bevatten. Ik denk dat de redenering die er achter zit is om zoveel mogelijk mensen tot het zingen van de oude liederen aan te zetten. Uw hoofdredacteur is al volop aan het oefenen: We’re the Clock End, we’re the Clock End, we’re the Clock End, ARSENAL! Desnoods nemen we even de tijd bij ons eerste bezoek om te oefenen op de Eurostar. Hetgeen al gedaan was vorig seizoen en nu het terug hangen van de oude klok, het weer invoeren van de oude namen het zijn allemaal pogingen om de geest van Highbury terug in het Emirates te krijgen. Hopelijk zijn dit de laatste stappen die nodig waren om, buiten het bouwen aan een nieuwe ploeg en een stadion, ook de successen die we in Highbury gekend hebben te doen terug komen vanaf dit seizoen in het Emirates. Ook nog even vermelden, in primeur misschien, dat er nog een project in de steigers staat waarbij de ruimte rond het stadion zou opgevuld worden met afbeeldingen, standbeelden die verwijzen naar de geschiedenis van onze club. Enkele onderhandelaars vanwege AISA (Arsenal Independent Supporters Association) hebben daarover een gesprek gehad met Gazidis in persoon. Aangezien ik een van de onderhandelaars ken zal ik U op de hoogte houden moest er hier meer nieuws over te melden zijn.

Arsenal en het internet In het tussenseizoen laten we deze rubriek wat aan de kant liggen. We zullen er voor zorgen dat eens het nieuwe seizoen begint we hier terug iedere maand een Arsenal-blogger aan het woord laten.

In een volgend nummer al zeker en soms minder zeker: Wedstrijdverslagen gespeelde wedstrijden Weetjes en nieuwtjes Al gekwetsten? Nog transfernieuws? Een volgend nummer mag U verwachten eind september.

Arsenal Benelux magazine  

Arsenal Benelux magazine

Advertisement