Page 1

Een klein stukje geschiedenis: Onze Opa Sikko Kapenga is in 1934 in St. Annaparochie begonnen met het Bildts Meubelhuis. Het was een meubelzaak met eigen elektrische meubelmakerij. Hij verkocht meubelen die hij zelf maakte en leverde ze zelf af bij zijn klanten. In die tijd kochten mensen één keer in hun leven meubelen die hooguit een keer gerepareerd of gestoffeerd werden maar eigenlijk nooit vervangen werden.

Home Center: woonshopping nieuwe stijl

Volgens het rapport Retail 2020 zullen traditionele winkels het steeds moeilijker krijgen en een consument gaat zich anders oriënteren. Internet speelt daar een belangrijke rol in. Was het zo dat een consument 6 tot 7 winkels bezocht om zich te oriënteren voor een aankoop zijn het nu nog maar 2 tot 3 winkels. Er vindt een sanering plaats en nu al zien wij veel collega’s de deuren sluiten. Onze markt heeft het dan ook niet makkelijk. Productoriëntatie gebeurt vooral thuis achter het scherm plaats. Als men iets gevonden heeft kijkt men nog waar men het product kan zien en uitproberen.

W

e zullen veel meer beleving bieden om een consument bij ons te krijgen. Naar een traditionele woonboulevard rijdt men vooral als men meubelen nodig heeft. Voor keukens, badkamers, haarden, verlichting en accessoires is daarom een woonboulevard vaak niet de eerste inspiratiebron. Home Center is een prima naam. Letterlijk een

centrum waarbij we alles bieden wat men nodig heeft voor comfortabel wonen. Meer dan 50 woonafdelingen en meer dan 200 woonmerken onder één dak. De nieuwe winkelbeleving: hospitality, merkbeleving, authenticiteit, loyaliteit, bevlogen ondernemers en enthousiaste en kundige medewerkers met passie! Dat zijn de ingrediënten voor de toekomst.

Voorheen moesten we een goede visser zijn en tegenwoordig moeten we goed kunnen jagen. Persoonlijke benadering, de warme deken, maatwerk bieden etc. Vanuit deze gedachte zijn we Home Center verder gaan ontwikkelen. Alles vanuit de consument. Wat moeten we hem bieden om bereid te zijn om naar Wolvega toe te rijden? Een optimale wooninspiratie met enorm veel diversiteit waarbij we rekening houden met iedere stijl en ieder budget. Met daarbij een enorme keuze. Een consument wil vandaag deze keuzes hebben. We kunnen een consument niet meer in hokjes plaatsen. Men is divers. Twintig jaar hetzelfde interieur is niet meer van deze tijd. Consumenten reizen, lezen bladen, kijken op internet, kortom men is veel breder georiënteerd dan voorheen. Af en toe iets aanpassen in het interieur door middel van nieuwe accessoires of een nieuw kleurtje

op de wand, we spreken niet voor niets tegenwoordig over woonmode. Dus wij als familie Kapenga vinden ons vak steeds interessanter worden. Wij maken ons klaar voor de toekomst en omarmen de consument van nu! Wij presenteren u dan ook met trots onze ontwikkelingen. Vanaf 2011 zijn wij hier druk mee bezig en vonden het nu tijd om u te informeren. Een uitbreiding naar 75.000 m2 wooninspiratie die we dit jaar gaan voltooien. Op meubelgebied hebben we inmiddels voldoende aanbod en hebben een enorme collectie gecreëerd die echt uniek is voor Nederland. We bieden een enorme diversiteit en hebben in elke prijsklasse een grote keuze. Van low budget tot modern design. Geen vierkante meter is het zelfde bij ons. Wij hebben hier in Wolvega een van de grootste meubelshowrooms van Nederland.

“15 oktober: opening Home Tuin Center voor alles wat groeit en bloeit.”

Maar we bieden veel meer Keukens, badkamers, haarden, vloeren, verf, behang, kunststof kozijnen, serviezen woonaccessoires, verlichting, klokken, textiel, wanddecoraties etc. We bieden ook hierin een zeer grote diversiteit en houden rekening met elke stijl en voor ieder budget. Wij geloven sterk in dit soort assortimenten en hebben de laatste jaren hier sterk in uitgebreid en bieden nu bijna 15.000 m2 assortiment van niet meubelen. We volgen de markt maar zijn ook trendsettend. Als voorbeeld hebben wij met de komst van de LED verlichting direct in samenwerking met Phillips een speciale winkel met hun ontwikkeld waarin we de nieuwste ontwikkelingen kunnen aanbieden. In 2011 hebben we een Home Center outlet geopend met een oppervlakte van bijna 8.000 m2 waarin we consument producten aanbieden die ze zeer voordelig kunnen aanschaffen. Hiervoor kopen we o.a. fabriekspartijen op in bedden en meubelen.

Bij Home Center Outlet hebben we ook een Keuken & Badkamer depot vestiging geopend waarbij we keukens en badmeubelen aanbieden tegen zeer lage prijzen. In het zelfde gebouw vindt u ook Formido Home bouwmarkt en een vestiging van Prominent comfortproducten. In 2012 is HOME5 Cash & Carry ontwikkeld en geopend. Een nieuwe vorm van voordelig woonshoppen. Deze Cash & Carry omvat 150 verhuurde stand units met producten die door de fabrikant of importeur rechtstreeks aan de consument aangeboden worden met kortingen oplopend tot 70% op de gangbare prijzen. Het betreft veelal “op = op” producten, zodat het aanbod wekelijks varieert en het voor de consument aantrekkelijk is om af en toe te komen shoppen. Een nieuwe ontwikkeling die we net in huis hebben is het Beeld, Geluid & Domotica Experience Center. Voor deze nieuwe ontwikkeling “Smart Living” die snel zijn

intrede doet heeft Home Center een partner gevonden die de consument kan bedienen en ontzorgen. Domotica kan bijdragen in een betere kwaliteit van wonen en leven. De consument kan vanaf elke plek waar ook op de wereld met behulp van een Smartphone of Tablet zijn of haar huis bedienen o.a. de verlichting besturen of via camera’s een oogje in het zeil houden. Op 15 oktober openen we een Home Tuin Center voor alles wat groeit en bloeit. Onze partner hier in is Tuindorado. Wij vinden dit een enorme aanvulling binnen ons assortiment. Bij een dagje uit voor wooninspiratie behoort ook het groen. Om een huis gezellig te maken kan men bij Home Center nu terecht voor de beplanting zowel binnen als buiten. Deze afdeling zal ook met de zelfde service en advies richting de consument opereren. Tuindorado wordt geëxploiteerd door de familie Kussendrager uit Gorredijk. Zij hebben een enorme passie voor dit vak en dat enorm gewaardeerd wordt door hun klanten. Het kerstthema zal mede door de komst van Tuindorado een hele andere dimensie geven aan het gehele Home Center. Home Tuindeco Deze formule is volop in ontwikkeling. Wooncomfort verplaatst zich steeds meer naar buiten. Loungesets en buiten eten zijn een opkomend thema. Niet alleen voor als de zon schijnt. Er komt een grote showruimte met veranda’s, loungehutten, paviljoens en met tuin wellness, zoals sauna’s, zwembaden en spa’s. Deze showroom zal naar verwachting einde dit jaar open gaan. Kortom wij zien de markt veel breder dan alleen het thema Woonboulevard. Home Center is woonshopping nieuwe stijl. Wij bieden de consument een dagje woonbeleving voor binnen en buiten in de breedste zin des woord. Wij hebben met deze visie vol vertrouwen in de toekomst. We zijn nog lang niet uit ontwikkeld en de komende jaren zullen we volop door groeien met deze succesformule.

Onze vader Piet Kapenga is bij hem in de zaak gekomen en in 1968 is hij samen met mijn moeder Agaath in Buitenpost Meubelshowroom Kapenga begonnen. Deze winkel is uitgegroeid tot één van de grootste meubelzaken in Friesland. Rond 1990 waren er 60 personeelsleden en ze hadden verkooppunten in Buitenpost, Drachten, Leeuwarden en Groningen. Vooral in de jaren 80 werden meubelen verkocht die 25 jaar mee moesten kunnen. Dit waren ook de hoogtijdagen van o.a. meubelfabriek Oisterwijk. Inmiddels zaten wij als kinderen van Piet en Agaath ook in de zaak. Sikko, Wilma en Hennie Kapenga. De derde generatie. Dus een echt familiebedrijf. Op 13 oktober 1995 namen wij als familie Kapenga Home Center recrea meubelland over van dhr. Rob Feenstra. Home Center had toen een oppervlakte van 25.000m2 met 45 man personeel. In 10 jaar tijd hebben we oppervlakte, aantal personeelsleden en de omzet weten te verdubbelen. Home Center Woonboulevard kreeg consumenten uit enkele steeds grotere regio’s en kwam steeds sterker in de markt te staan. Onze visie was én zal altijd gebaseerd zijn op groei en uitbreiding. Mijn opa verkocht zijn klant meubels voor het leven, mijn ouders voor 20 jaar en vandaag de dag wisselt men soms na 5 jaar delen van het interieur. Het grootste probleem hier in Noord Nederland is dat we per één hectare één inwoner hebben en één koe. Dus om meer klanten naar Wolvega te krijgen kwamen we er al snel achter dat we meer moesten bieden dan alleen meubelen. Een gemiddelde consument komt maar één keer per 6 jaar naar een meubelzaak voor een bank, stoel kast of een bed. Geografisch ligt Wolvega zeer centraal voor Noord Nederland, maar we zijn ook zeer goed bereikbaar voor de rest van Nederland. Binnen een uur rijden zitten we in het westen en men rijdt hier zonder files naar toe. Bovendien hebben we een groot parkeerterrein waar men gratis kan parkeren. Met deze ingrediënten, en de ervaringen die we wisten, van de traditionele woonboulevards in Nederland hebben we onze plannen gesmeed. Tot 2008 was het niet zo moeilijk om te groeien. Er werden voldoende woningen verkocht die ingericht moesten worden. Na 2008 veranderde de markt. Vooral de woningmarkt heeft sindsdien grote problemen en er worden bijna geen woningen meer verkocht. Het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn herstelt.

Artikel Noflik wenje  

Artikel Noflik wenje