Page 1

Holy Mary. C

S S RO

DI ME

L A A I D E

M S N TRA

L A A

Crea tieve CV

m m Wo ! e i t c A


Editorial. Van de hoofdredacteur.

H

et maken van een tijdschrift kost meer werk dan ik dacht. Toch is het wel de

gelijk leuk om te maken. Niet alle opdrachten die ik meekreeg van school uit vond ik even leuk en handig om te doen. Zo ben ik erachter gekomen dat ik totaal niet voor mijzelf kan twitteren en ben ik erachter dat ik erg goed ben ik klagen over alledaagse dingen. Maar dat is allemaal te lezen in mijn blog op wordpress. De opdrachten voor in de les zijn ook allemaal meegenomen in deze editie. Zo leg ik uit wat crossmediaal is, transmediaal, multiverse en word-of-mouth marketing is. Hierbij gebruik ik ook voorbeelden. Ik moet zeggen dat deze mij heel veel boeien. Al zou dat ook moeten met de minor die ik volg. Het lijkt mij geweldig om zelf met een vette actie te komen waarmee je veel mensen kan bereiken. Het verzinnen van een WOMM actie was behoorlijk pittig. Want je moet iets verzinnen waarbij je nadenkt of je het zelf door zou sturen. Ik weet niet of de mijne helemaal geslaagd is, maar ik denk wel dat het als promotie voor de HEMA-Huisjes kan werken. Het leukste om te doen vnd ik het maken van de Infographic, ook al ziet hij er niet heel professioneel uit, en het maken van de voorkant van de pagina. Daarnaast vond ik het ook leuk om tijdens de les van Fieke Sluijs een moodboard te maken. Ik kan niet echt zeggen dat het erop lijkt, maar ik hield het aan ter inspiratie. Ik hoop dat mijn magazine een beetje bevalt!

Inhoud.


r e i n a m e v e i t c a e r c n OP ee

Curriculum Vitea.


Crossmediaal. l? o m e ie is d

A

Meer rWde website

ls eerste crossmediaal succesvol concept heb ik gekozen voor Expeditie Robinson. Dit is een tv-programma wat al elk jaar weer terugkomt op de Nederlandse en Vlaamse televisie. In dit programma strijden twee zogeheten ‘kampen’ tegen elkaar. Een Kamp Noord en een Kamp Zuid. Eerst bestond het programma uit alleen ‘gewone’ Nederlandse en Belgische deelnemers. Maar nu worden al een aantal jaar alleen bekende Nederlanders of Belgen ingezet.

Ga voor meer Expeditie Robinson naar:

d e p x E tie

Ga naa

H

et tweede crossmediale concept die ik heb gekozen is het welbekende Nederlandse spelprogramma Wie is de mol? Ook dit programma komt elk jaar terug en draait tevens ook om een spel die gespeeld moet worden. De kandidaten moeten erachter komen wie de mol is in het programma.

Het programma wordt via verschillende kanalen verspreid. Ten eerste is er de televisie, waar het allemaal mee begint. Daarnaast is er nu ook een website, waar extra informatie is te vinden en extra videofragmenten die niet op televisie komen. Verder kan men ook via facebook extra’s zien en actief mee twitteren. Ook is er dit jaar een mogelijkheid om mee te doen aan het spel van Expeditie Robinson, hiervoor moet je naar de website waar je vragen te zien krijgt, die je alleen kan beantwoorden als je het programma volgt en facebook en twitter in de gaten houdt.

Het publiek wordt getriggerd om mee te doen, door het spel. De prijs die je kan winnen als je meedoet is je eigen expeditie met een paar vrienden. Als het programma is afgelopen, wordt er nog verwezen dat je mee kan doen met het spel en dat je twitter en facebook in de gaten moet houden voor extra’s. Op de website kan je ook zien wie er bovenaan staat in het spel en waar je eigen positie is. Dat maakt het allemaal nog spannender, of juist niet (mocht je helemaal onderaan staan).

Het programma zelf wordt uitgezonden op tv door de AVRO. Wie is de mol? Heeft ook een website waar men afleveringen terug kan kijken, behind the scene filmpjes terug kan zien of een hele talkshow die alleen via de website wordt uitgezonden genaamd ‘Mol Talk’. Daarnaast is Wie is de mol ook zeer actief op facebook en twitter. En niet alleen mensen achter Wie is de mol? Maar ook de kijkers twitteren en facebooken actief mee. Het briljante van het spel is dat niemand weet, dus ook de kijkers niet, wie er gaat winnen. Je kan alleen maar gokken wie het is of denken dat je aanwijzingen hebt die naar het antwoord toe leiden. De beste manier om deze informatie te delen met de andere kijkers is via social

media. Je kan gelijk reageren en elkaars tips gebruiken. Daarnaast daagt Wie is de mol? De mensen ook uit om de test te doen via de website. Deze test vraagt vragen over de mol, dit soort vragen krijgen de kandidaten van het programma ook. Elke week komt er een winnaar uit en uiteindelijk is er een super winnaar! Dat is dan degene die weet wie de mol is. Verder kan je je ook opgeven voor de nieuwsbrief, zodat je al eerste alle informatie hebt.


Transmediaal. Nog me er Sta r Wars : • Star Wa rs is ook als Lego te verk • Er zijn rijgen. Star Wars ca rds uitgebra • Een risk ch t spel is uitgebr acht met een thema. Star Wars • Er is oo k een star w ars concert, muziek uit de met het fi lm van JohnWil • Mensen li a ms. worden getr iggerd door ties, waar je de conven heen kan om zo andere fa te ontmoete ns n en waar a llerlei merc wordt verko ha ndise cht.

E

en transmediaal concept is een concept dat op zich zelf staat, maar wel gelinkt is aan een bepaald idee. Zoals de Matrix, dat was eerst een film, maar er is later een spel op gebaseerd die het verhaal verder vertelt. Daarnaast is het wel een spel dat je kan spelen zonder de film te hebben gezien. Transmedia storytelling houdt in dat een verhaal vertelt wordt via verschillende communicatiekanalen. Het verhaal gaat in elk kanaal verder dan van waar het origine van afkwam. (lees: matrix- opdracht 2). Elk kanaal staat eigenlijk op zichzelf. Wederom kom ik met het voorbeeld van Star Wars. Star Wars zelf is een science-fiction film die uit verschillende delen bestaat. Dit was zo’n groot succes dat er vervolgens ook strip verhalen werden geschreven die nog dieper in gaan op het verhaal. In de comics wordt er in gegaan op de achtergrond van verschillende personages uit de film die niet in de film wordt verteld.

Een voorbeeld van een transmediaal concept is Star Wars. Star Wars begon als een filmreeks. Nu bestaan er genoeg spelletjes over Star Wars en zelfs cartoons op televisie. Daarnaast is het zelfs een ‘ride’ in Disneyland. Hiervoor hoef je dus niet het verhaal te kennen, maar je kan wel begrijpen waar je mee bezig bent tijdens het ritje. Er is zelfs in 1981 een radio programma voor Star Wars opgezet. Hier ging met dieper in op de achtergrond van de personages uit de film. Er is ook een boek uitgebracht over Star Wars, een stripverhaal en een video game. Ook met nieuwe verhalen over de personages uit de film.


Infographic.


Multiverse.

Word of Mouth. De HEMA-Huissleutel.

M ultiverse houdt in er een virtuele wereld bestaat waarin er geen grenzen zijn. Net als het Universum houdt het nooit op. Multiverse stamt ook af van het woord Universe. Multiverse wordt in verschillende varianten onderverdeeld;

Virtual reality

Dit is een wereld waarin er niet iets tastbaars is te vinden. Het is een wereld waarin jij als deelnemer een leven kan leiden zoals jij het wilt. Een tweede leven eigenlijk. Je hebt hierin controle over je eigen acties. Een voorbeeld hiervan is The Sims (figuur 1), dit is een spel waarin je een eigen personage kan maken, een eigen huis kan bouwen en een eigen leven kan beginnen. Een Sim moet werken om geld te verdienen, vrienden maken om een netwerk op te bouwen en eten om te kunnen blijven leven. Uiteraard zijn er cheatcodes om het leven van je Sim wat makkelijker te maken. Je Sim kan ook een relatie beginnen en kinderen krijgen, zelfs vreemd gaan is een

D

mogelijkheid. Je kan andere Sims ook niet aardig vinden en je kan sterven als je niet goed oplet voor de gevaren in de Sim wereld. Dit allemaal kan je zelf controleren.

Augmented virtuality

e bedoeling is dat mensen opzoek gaan naar de HEMA-Huissleutel. Mocht je deze vinden dan win je een weekend/week/jaar lang een gratis verblijf in een HEMA-Huisje. Om de sleutel te vinden worden er verschillende aanwijzingen gegeven. Deze aanwijzingen kan je ontdekken door producten te kopen die decoratief of nodig zijn in een huis. Denk hierbij aan pannen, bestek, gordijnen etc. Bij het kopen van dit product krijg je een QR-code mee waarmee je wordt gelinkt naar de site van de HEMA-Huisjes. Hier kan je je tip vinden, maar ook delen met andere ge誰nteresseerden.

Objecten of personages worden tastbaar, nog steeds is er sprake van een virtuele wereld als de vorige variant. Alleen in deze vorm komen sommige personages tot leven. Een verhaal wordt verwikkeld in een bestaande wereld en een virtuele wereld. Denk aan een spel waarbij je een soort van een 3D bril opdoet waardoor je een hele andere wereld voor je ziet. Of de Kinect van Xbox. Jij maakt de bewegingen, maar ziet jezelf in een virutele wereld.

Gespiegelde realiteit

Je spreekt van een gespiegelde realiteit als een digitale wereld een kopie is van de fysieke, of andersom. Een voorbeeld hiervan is FIFA het spel voor Playstation en Xbox. Hierin wordt de fysieke voetbalwereld waarin de coaches, managers, sponsors en spelers up-to-date zijn, Het fysieke dat je (of iemand anders) hebt gebouwd komt tot leven. Er wordt virtueel iets ontworpen en gekopieerd naar een digitale versie.

Physical virtuality

vervolgens wordt dat in het echt gerealiseerd. Net zoals bij Ikea, daar kan je je eigen keuken, badkamer en kast ontwerpen. Vervolgens weet je wat je nodig hebt aan planken en deuren en die haal je bij de IKEA op. Zo kan je een eigen ontwerp in je huis plaatsen.

I

k heb aan verschillende mensen (vrienden en familie) gevraagd wat zij van dit idee vonden en zij vonden het een goed idee, waar zij ook wel aan mee zouden doen. Al is het dus wel meer gericht op mensen die helemaal HEMA fan zijn. De actie is volgens hun wel iets meer gericht op die doelgroep, maar dat vind ik niet erg, want ik wil juist de huisvrouwen/gezinnen motiveren mee te doen met deze actie.

Zo ontstaat er een wederkerigheidsprincipe. Ten slotte; jij deelt een tip, dan kan je die tip ook van een ander krijgen. Als ze naar de site worden doorverwezen kunnen ze ook allerlei informatie vinden over de HEMA-Huisjes en eventueel al boeken. Waar de sleutel wordt verstopt is nog de vraag, misschien in het HEMA hoofdgebouw. Het wordt wel een tastbare sleutel.

Vind de Hema -Huis S

leut

el!


Gastcolleges.

Martijn Arets Deze enthousiaste jonge ondernemer gaf niet zozeer college, hij vertelde meer een verhaal. Martijn Arets is met zijn Volkswagen Hippie busje door Europa gaan reizen om interviews af te nemen met de CEO’s van bekende merken. Via social media vraagt hij zijn volgers welke merken interessant zijn om te volgen. Via co-creatie en zijn netwerk komt hij in gesprek met de grote bazen. Over dit avontuur heeft hij een boek geschreven, Brand Expedition. Klik op

Ik heb meerdere gastcolleges bezocht. De een boeiender dan de ander, maar hierbij een korte samenvatting:

er d l e K y e l Wes Wesley Kelder is een adviseur bij Zanox-m4n. Hij houdt zich voornamelijk bezig met Search Engine Optimization (SEO). Dit houdt in dat hij bezig is om bedrijven in de google zoeklijsten bovenaan te krijgen. Ik vind dit zelf niet zo boeiend, dus heb er niet heel aandachtig bij gezeten.

Michiel Bakker Weer een medewerker bij Zanox-m4n. Michiel Bakker is een CRO (Conversion Rate Optimation) consult bij dit bedrijf. Hij houdt zich bezig met de vraag: ‘Hoe kan het aantal succesvolle conversies op een website geoptimaliseerd worden’. Waar het zijn collega ontbrak aan voorbeelden of leuke anekdotes, had Michiel Bakker er een heleboel aan te bieden. Een leuk en informatief college. Maar dat kwam vooral door de leuke voorbeelden en de interactie met zijn publiek.

het boek voor

R.I.P. Remix Manifesto

Dit is eigenlijk een documentaire, maar dan wel een hele bijzondere. Je leert de wereld kennen van de DJ’s. De regisseur volgt de DJ; Girl Talk. Deze jongen draait alleen maar Mash-up’s. Dit zijn heel veel bestaande liedjes door elkaar gemixed, wat een leuk resultaat oplevert. Helaas hebben vele artiesten te maken met de auteursrechten. Dit is een zeer gecompliceerde zaak die heel veel gezeur oplevert. Zo is er met de komst van het internet meegekomen dat mensen makkelijker muziek met elkaar kunnen delen. Zo downloaden mensen eigenlijk illegaal muziek, want het is beschermd. Sommige mensen zijn ook gepakt met downloaden en moesten een torenhoge boete terugbetalen. SPOILER ALERT; de wet wordt aangepast, waardoor het mogelijk is voor DJ’s toch gebruik te kunnen maken van andermans deuntjes. Daarnaast lijkt heel veel muziek ook op elkaar, het is dus heel moeilijk te bepalen of iets gekopieerd is ja of nee. Zeker een aanrader als je van muziek houdt en meer wilt weten over dit onderwerp.

Evert Moolhuijsen

Evert Moolhuijsen is van Innovator. Hij had een zeer interessante college over Business & Verdienmodellen. Evert Moolhuijsen kwam aanzetten met het Business Model Canvas. Dit model kwam mij en mijn projectgroep zeer goed van pas en zeker met zijn uitleg erbij. Dit model hebben wij gebruikt voor ons project over Hema-vakantiehuisjes. Dus voor mij een zeer interessante college.


Blog. Wil jij meer lezen van Holy Mary? Volg haar

s n i a l p m o C Mary

Of volg haar op twitter:

@Pippopawheelie

Klad voor indesign  
Klad voor indesign  

Creative Industrie InHolland bok 3.4