Page 1

Vine fra Roussillon

© APVR

Smagen af Sydfrankrig

HOLTEVINLAGER.dk


Roussillon Roussillon - Verdens mest varierede vinområde Roussillon er traditionelt kendt for sine søde vine, men i dag produceres der mere tør vin i regionen, og kvaliteten er hastigt på vej opad. Roussillon er Frankrigs sydligste og varmeste vinregion og har de helt ideelle betingelser for vinproduktion. Der findes desuden i området et hav af forskellige jordbundstyper, som gør det muligt at producere meget flotte og intense vine i forskellige stilarter.

i mange forskellige udgaver - fra de søde, blomsteragtige og frugtige Muscat de Rivesaltes til de mindre søde og mere komplekse Rivesaltes Ambré eller Tuilé. Disse hedvine er især egnet til ost, søde sager og desserter.

Søde vine

Roussillon producerer naturligvis også tørre vine - rød, hvid og rosé – som i dag udgør langt størstedelen af produktionen. Vinene laves hovedsageligt på Grenache og Carignan, som er områdets traditionelle røde druesorter og stadig de mest udbredte. Syrah og Mourvèdre er af nyere dato i Roussillon men vinder hastigt frem som blandingspartnere

I Roussillon har produktionen udviklet sig gevaldigt takket være en ny generation af dygtige unge vinmagere, som har højnet kvaliteten de senere år. Området var tidligere mest kendt for sine hedvine, på fransk ”Vins Doux Naturels”, som har været produceret i området gennem otte århundreder. De laves

Druer

til Grenache og Carignan i rødvinene. Blandt de hvide druer bruges Muscat d’ Alexandrie og Muscat à Petits Grains. Druerne har traditionelt været brugt til produktion af Muscat de Rivesaltes men anvendes nu også til en tør hvidvin, der sælges som Muscat Sec. Andre typiske druetyper er Maccabeu og Grenache - både Blanc og Gris - der traditionelt har spillet en stor rolle i hedvinene ”Vin Doux Naturel”, men nu også anvendes i de tørre hvidvine. De bruges i stigende grad til interessante hvidvine med en helt unik kombination af fylde og mineralitet.

Amphora Ruscinosis Amphora Ruscinosis 2010 Muscat de Rivesaltes

Mont Tauch er en førende vinproducent med base i Tuchan i den smukke region Roussillon, Sydfrankrig. Kooperativet har fået et verdensberømt ry for at producere vine af meget høj kvalitet og har produceret siden 1913. Muscat de Rivesaltes er produceret af 100% Muscat Petits Grains druer dyrket på højtliggende vinmarker. Dette giver en sød vin med en naturlig elegant smag af eksotiske frugter og citrus. Denne aromatiske søde vin kan nydes alene som aperitif, men passer også fint til de fleste desserter. Bør serveres afkølet ved 8 - 10°C. Alkohol 15,5%.

Pr. f l. 119,v/6 fl.

110,-

6 fl. 660,- SPAR 54,2

2008 Rivesaltes Grenache Noir

Amphora, det latinske navn for de store keramiske beholdere, som i oldtiden blev anvendt til opbevaring og transport af væsker, symboliserer historien og oprindelsen af søde vine. Rivesaltes Grenache Noir er produceret 100% af Grenache Noir druer dyrket på højtliggende vinmarker. Dette giver en kraftfuld naturlig sød vin med duft af søde mørke frugter. Denne søde vin kan nydes alene eller som en aperitif - men passer også til de fleste desserter. Skal serveres afkølet - gerne 11-13°C. Alkohol 16,5%.

Pr. f l. 119,v/6 fl.

110,-

6 fl. 660,- SPAR 54,-

HOLTEVINLAGER.dk


Château de Caladroy

Château de Caladroy 2002 Côtes du Roussillon Villages

Cuvée des Garrigues

© Y. Fjusawa

Denne dejlige, modne sydfranske rødvin har fået guldmedalje ved Concours Vigneron Independant 2011(de uafhængige vinavlere). Duften er fyldt med modne kirsebær, mørk frugt, søde krydderier og en anelse lakrids. Vinen er fyldig med modne tanniner, fulgt af en skøn lang eftersmag. Serveringstemperatur 16-18 °C. Passer fortrinligt sammen med grillet rødt kød og forskellige typer oste. Alkohol 13,5%.

Pr. f l. 95,v/6 fl.

65,-

6 fl. 390,- SPAR 180,-

HOLTEVINLAGER.dk

3


Roussillon Château De Caladroy Cuvée Les Schistes 2008

Côtes du Roussillon Villages

Et af Sydfrankrigs bedste slotte. Slottet ligger lige nord for den spanske grænse, men det er stadig en klassisk fransk vin, hvor den gode frugt og den tilpas lette syre går op i en højere enhed. 60% Syrah, 17% Carignan, 15% Grenache, 8% Mourvedre. Druerne vinificeres hver for sig. Gæringen er termoreguleret. Efter gæring blandes den endelige cuvée. Lagring i ståltanke fulgt af flaskelagring. “Schistes“ betyder skifer, og jorden er netop skiferholdig. Faktisk ligger skiferstykkerne på jorden mellem vinstokkene. Markerne er beliggende i 300 meters højde over havet. Cuvée Les Schistes har en markant duft med sorte oliven, solbær, lyng og let krydderi. Smagen er Pr. f l. 85,kraftig med let krydderi og mørke bær. Vinen kan gemmes 4 v/6 fl. - 5 år, men kan også sagtens drikkes nu. Perfekt til rødt kød, 6 fl. 480,- SPAR 30,stege og sammenkogte retter.

80,-

Château la Roca 2008

© C. Morel-Geoffroy

Côtes du Roussillon

Château La Roca er en lille familie-ejet ejendom, og vinen er en blanding af “Rhônedruer“, som giver en rig, kødfuld vin, der konstant modtager rosende omtale i det franske vinmagasin Le Guide Hachette des Vins. Farven er kraftig rubinrød. Duften er fuld af moden rød frugt. Smagen er præget af ribs, viol, krydderi og vanille og er kraftig med en meget afbalanceret tannin i eftersmagen. Druerne er: 40% Syrah, 30% Grenache og 30% Carignan. Vinen fadlagrer 12 måneder. Perfekt til lammekølle, oksesteg eller til grillmad.

Pr. f l. 80,v/6 fl.

70,-

6 fl. 420,- SPAR 60,4

HOLTEVINLAGER.dk


Château de Caladroy Château de Caladroy Cuvée Saint Michel 2006

Côtes du Roussillon Villages

Her er slottets bedste vin. Man har kun anvendt druer fra slottets ældste vinstokke (over 50 år gamle). Druerne er håndsorteret og kun de allerbedste er anvendt. Man skal op på en 2. eller 3. Cru for ar få samme kvalitet. 60% Mourvedre, 20% Syrah, 20% Grenache. Grøn høst reducerer produktionen til 20 hl/ha. Lagring 12 måneder på franske egetræsfade, heraf 80% nyt træ, efterfulgt af flaskelagring. Jorden er skiferholdig. Faktisk ligger skiferstykkerne på jorden mellem vinstokkene. Markerne er beliggende i 260 – 300 meters højde over havet. Cuvée Saint Michel har en kraftig og kompleks duft med sorte oliven, stald, vanilje og lakrids. Meget kraftig smag med brom- Pr. f l. 179,v/6 fl. bær, tobak og lakrids. Bliver hængende i munden i utrolig lang tid. Dekanteres to timer før servering.

165,-

6 fl. 990,- SPAR 84,-

Château De Caladroy Cuvée La Juliane

© APVR

2006 Côtes du Roussillon Villages

Denne vin fik 5 stjerner i Vinavisen uge 38/2012: “Ædel rødvin med stor og lækker frugtfylde og fint krydderi. En vin, der kan stå alene som meditationsvin. Men også fornem til elegante kødretter. Prisen er fair”. La Juliane er en kilde i en artesisk (fra Artois) brønd, der giver 7 – 8 kubikmeter vand i timen. Den giver, via kanaler, vanding til hele området. Vinen har ligget på små nye, franske egetræsfade i 9 måneder. Derefter flaskelagret. En fuldmoden, blød og veludviklet vin. Cuvée La Juliane har en kraftig duft med mørk frugt, ingefær, muskatnød og strejf af træ. Smagen er meget kraftig og afrundet Pr. f l. 129,med noter af kirsebær, blåbær, oliventapenade, laurbærblade og v/6 fl. safran. Perfekt til rødt kød med krydrede saucer, lammekølle 6 fl. 660,- SPAR 114,- provencale eller cassoullet. Druer: 64% Syrah, 32% Carignan, 2% Grenache og 2% Mourvèdre.

110,-

HOLTEVINLAGER.dk

5


Château de Caladroy Château De Caladroy 2011 Muscat de Rivesaltes

Vin doux naturel - Mis en bouteille au Château 70% Muscat d’Alexandrie, 30% Muscat á Petits Grains. Dessertvin med en meget fin sødme og smag og duft af kandiseret eksotisk frugt. Muscat de Rivesaltes er drikkemodne, når de købes. Muscat de Rivesaltes er bedst at drikke helt ung, mens vinens friske, frugtige druekarakter er i behold. Skulle man glemme en flaske, kan de kraftigere Muscat de Rivesaltes selv efter 10 år dog stadig drikkes. Muscat de Rivesaltes bør drikkes af almindelige vinglas. Muscat de Rivesaltes bør drikkes meget kold, omkring 8-10°C. Muscat de Rivesaltes er meget alsidig og kan bruges til en mængde forskellige retter: • Apéritif. • Foie Gras Terrine eller stegt Foie Fras. • Indisk eller thailandsk mad. • Blåskimmel- eller gedeost. • Desserter, frugtsalater, tærter og pandekager med friske eller syltede gule og eksotiske frugter. • Is eller sorbet baseret på citrusfrugter, fersken, abrikos, melon, ananas, modne pærer, hindbær og jordbær. © C. Morel-Geoffroy

AOC/AOP vine i Roussillon Appellationerne i Roussillon er nemme at overskue: fire for de tørre vine og fem for hedvinene. Tørre vine: • AOC Côtes du Roussillon, den største appellation for de tørre vine. • AOC Côtes du Roussillon Les Aspres • AOC Côtes du Roussillon Villages (omfatter 4 kommuner i den nordligste del af Roussillon: Caramany, Latour-deFrance, Lesquerde og Tautavel. • AOC Collioure Hedvine/Naturligt søde vine • AOC Banyuls • AOC Banyuls Grand Cru • AOC Maury • AOC Rivesaltes (ambré, grenat eller ilé) • AOC Muscat de Rivesaltes

6

Pr. f l. 100,v/6 fl.

95,-

6 fl. 570,- SPAR 30,-

HOLTEVINLAGER.dk


Château de Caladroy Château De Caladroy Rivesaltes Ambré Cuvée Al vi Réal

Vin til apéritif eller dessert - Vin doux naturel Druerne til denne dessertvin er 95% Maccabeu og 5% Grenache. Flot ravgylden farve. Duften er præget af honning og orangemarmelade, smagen er stor og kompleks med noter af ristede nødder. Rivesaltes Ambré udvikler sig kun meget lidt efter aftapning og kan uden problemer gemmes i årtier. En åben flaske holder sig fint i flere måneder. I Roussillon drikkes den ofte som aperitif, men den kan også nydes under og efter måltidet, enten som en dessert i sig selv eller efter kaffen som et alternativ til spiritus. Rivesaltes Ambré bør drikkes køligt, omkring 11 - 13°C. Prøv den med vores trøffelchokolade, som fås i tre varianter: Orange, karamel og Cognac.

Trøffelchokolade 3 varianter - pr. æske

55,Pr. f l. 109,v/6 fl.

100,-

6 fl. 600,- SPAR 54,-

HOLTEVINLAGER.dk


Roussillon Konkurrence Lad vinene fra Roussillon forkæle dig

Vær med i vores Roussillon konkurrence og deltag i lodtrækningen om 3 ophold på et dejligt hotel* i Danmark for 2 personer – værdi 3.000 kr. Det eneste, du skal gøre, for at deltage i konkurrencen, er at svare på nedenstående spørgsmål og afle-vere kuponen i din lokale Holte Vinlager butik.

Eller send kuponen til SOPEXA mrk. “ROUSSILLON“, postbox 2439, 1024 København K.

© J.M. Giralt

Du kan også deltage i konkurrencen på vores hjemmeside HOLTEVINLAGER.dk fra onsdag d. 28 november 2012.

* Gavekort udstedes til et Comwell hotel – værdi 3000 kr. pr. ophold. Du vælger selv, hvordan du vil forkæles. Du kan vælge mellem forskellige typer ophold, læs mere under comwell.dk/tilbud/

Roussillon Konkurrence 2012 Spørgsmål 2: Blandt druesorterne nedenfor, hvilken druesort hører ikke til i Roussillon? ____ Pinot Noir ____ Grenache ____ Carignan

© C. Morel-Geoffroy

Spørgsmål 1: Bliver der produceret søde vine i Roussillon? ____ Ja ____ Nej

Navn............................................................................................................................................................................. Adresse.......................................................................................................................................................................... Postnr: ........................................ By: ........................................................................................................................ Telefon: ...................................... E-mail: ................................................................................................................. Jeg ønsker fremover at modtage:

Nyhedsbrev pr. mail........... Vinaviser............

fra Holte Vinlager.

Der trækkes lod blandt de rigtige besvarelser, og præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Vinderen får direkte besked. Præmierne har en værdi af i alt 9000 dkr. Kuponen skal være os i hænde senest den 28. december 2012. Konkurrencen udstedes kun hos Holte Vinlager. Ansatte i Holte Vinlager og Sopexa kan ikke deltage i konkurrencen.

HOLTEVINLAGER.dk

Spændende vine fra Roussillon  
Spændende vine fra Roussillon  

roussillon er mest kendt for sine søde vine, men i dette katalog kan du også stifte bekendskab med de mange spændende tørre vine fra regione...

Advertisement