__MAIN_TEXT__

Page 1

holte MAGAZINET

HOLTE AS OSLO/TØNSBERG/TRONDHEIM Våren 2020

UT MED KONVOLUTTER - INN MED HOLTE BYGGSØK JOBOFFICE KALKULASJON - NÅ MER ENN 1600 PAKKER HVA KOSTER AVVIK OG ENDRINGER?

04 20 30


KJÆRE LESER! Endring, tilrettelegging og digitalisering har blitt en konstant i hverdagen i denne krevende perioden vi er inne i. Situasjonen utfordrer oss til å tenke annerledes og finne nye måter å jobbe på. Dette kan være frustrerende – men byr også på nye muligheter. Det er hevet over enhver tvil at denne pandemien har vært en kraftig katalysator for digitalisering og at verden aldri blir helt den samme. Vi har i disse ukene hatt tett kontakt med kundene våre og bistått med å komme med løsninger som kan lette den nye hverdagen. Vi har fått mange positive historier fra kreative selskaper som har fullt fokus på å holde hjulene i gang og opprettholde verdiskapning og arbeidsplasser. Vi skulle vært tilstede på mange messer i år, disse har blitt avlyst i tur og orden. Vi skulle arrangert mange kurs, disse har vi gjort om til nettkurs slik at de har vært mulige å delta på helt uten smittefare. Vi har også brukt tiden på å utvikle mange nye forbedringer og oppgraderinger av våre mange programvarer. Og vi har introdusert noen helt nye, som Holte Budsjett. Byggesøknader er i vinden som aldri før, og det er moro å høre om alle byggesøkere som trykker Holte ByggSøk til sitt bryst. Det er også flott å se at SmartKalk gjør stor nytte for seg hos både små og store bedrifter, samtidig som JobOffice Kalkulasjon med sine mer enn 1600 ferdigkalkulerte pakker får stadig flere tilhengere. Vi minner også om at Holtes fagavdeling står klare til å bistå deg med å skreddersy innholdet i styringssystemet ditt. Vi håper du synes stoffet er interessant. Kom gjerne med ris og ros samt innspill og tips til saker du ønsker vi skal ta opp i senere utgaver. God lesing!

Aleksander Bjaaland adm. dir.


holte MAGAZINET VÅREN 2020

REDAKTØR:

Anne Merete Moe

REDAKSJON:

Christina Jonstang

Birthe Elvestad

Emil Wainwright

UTGIVER: Holte as Drammensveien 145 A Pb 172 Skøyen 0212 Oslo Org.nr. 982 506 395 Tlf. 45 50 60 70 post@holte.no www.holte.no

TRYKKERI: Rolf Ottesen Grafisk Produksjon

Det kan siteres fritt fra tekster og artikler, så lenge du husker å oppgi kilden. Det tas forbehold om at trykkfeil kan forekomme.

04 06 08 11 12 14 16 18 20 24 26 28 30 32

ETTER 20 ÅR MED KONVOLUTTER KOM HOLTE BYGGSØK SPENNENDE SMARTHUS MED MODERNE TEKNOLOGI DET ER ET SAMFUNNSANSVAR Å HOLDE HJULENE I GANG! HOLTE BYGGSØK ETTERSPURT AV ARKITEKTER HOLTE BYGGSØK ER LETT Å LÆRE SEG GÅ PÅ KURS FRA DIN EGEN PC MED HOLTEPORTALEN HAR JEG KONTORET I LOMMA BÅDE SMÅ OG STORE FIRMAER HAR GOD NYTTE AV SMARTKALK JOBOFFICE KALKULASJON NÅ MER ENN 1600 PAKKER! FIKK AHA-OPPLEVELSE PÅ KURS I HOLTE BYGGSØK HOLTE BUDSJETT SETTER NY BAKKEREKORD ER DET SÅNN DU HAR DET MED STYRINGSSYSTEM? HVA KOSTER AVVIK OG ENDRINGER? HOLTE TIME GIR DEG FULL KONTROLL


Med Holte ByggSøk har vi fått en annen hverdag. Det er utrolig lettvint å bare klikke i vei, og så er alt sendt inn via Altinn. Mye mer effektivt enn før, sier arkitekt Thomas Falkenberg.

ETTER 20 ÅR MED KONVOLUTTER KOM HOLTE BYGGSØK Arkitekt MNAL Thomas Falkenberg har skrevet mange konvolutter i årenes løp. Og brettet enda flere ark med nabovarsler. Men høsten 2019 mottok han selv et nabovarsel via Altinn. Dette fanget interessen hans i så stor grad, at han umiddelbart satte i gang med å spore opp hvem som kunne levere dette. Valget falt fort på Holte ByggSøk.

Thomas har kontor på Nesodden utenfor Oslo. Han er overbevist om at post-i-butikken i nabolaget er sjeleglade for at han har gått over til Holte ByggSøk. – Jeg følte at de sukket oppgitt når jeg kom med alle mine håndskrevne konvolutter som skulle sendes rekommandert, og jeg ble der fort i mer enn en halvtime. Jeg skriver dessuten mange søknader, så jeg var der ofte, ler han. Mye mer effektivt Etter 20 år med byggesøknader, er han dreven i faget. Han forteller at de har mange små oppgaver, i form av tilbygg, foruten mange hytter og hus. Så Thomas brukte veldig mye tid på å løpe til posten. – Med Holte ByggSøk har vi fått en annen hverdag. Det er

4

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

utrolig lettvint å bare klikke i vei, og så er alt sendt inn via Altinn. Mye mer effektivt enn før. Super kartløsning – Også kartløsningen i Holte ByggSøk er glimrende. Før måtte man bestille naboliste fra kommunen, som kunne ta inntil to uker å få. Så måtte vi gjennomgå alle navnene og skrive dem på konvoluttene, fylle ut skjemaene og så brette alt og legge i konvoluttene. Det ble ganske mye jobb, så dette er revolusjonerende. Mer miljøvennlig – Bare det å slippe å holde på med rekommanderte sendinger er verdt hele kostnaden, mener Thomas. – Norge er på vei mot et mer papirløst

samfunn, og Holte ByggSøk er et viktig verktøy på veien for oss. Det er veldig besparende både når det gjelder tid og ressurser. Alle tegningene mine er jo digitale også, det er miljøvennlig å slippe å printe ut og bruke masse papir. At alt er digitalt er jeg så fornøyd med, jeg virkelig koser meg, sier han. Enklere for alle – Det er ikke bare for meg som søker at digitale løsninger er fordelaktige heller. Også menneskene som skal motta nabovarslene, får fordeler med Holte ByggSøk. Det kan for eksempel være eldre mennesker som kan ha problemer med å komme seg til posten. Jeg så jo tidligere at sendinger kom i retur fordi de ikke ble hentet. Nå slipper folk turen til postkontoret i den


– Også kartløsningen i Holte ByggSøk er glimrende. Før måtte man bestille naboliste fra kommunen, som kunne ta inntil to uker å få. Bare det å slippe å holde på med rekommanderte sendinger er verdt hele kostnaden, sier Thomas Falkenberg. Foto: Per Oscar Skjellnan

andre enden også. Denne løsningen har fordeler for alle. Chatboter? – Hadde saksbehandlerne rundt i de ulike kommunene bare vært litt lettere å ha med å gjøre, så hadde alt vært tipp, topp. Jeg tror jeg ønsker meg digitale saksbehandlere også, kanskje kommunene burde investere i chatboter slik som nettbanken min har, ler Thomas, som har mange kommuner å forholde seg til. Han sender søknader til bl.a. Nesodden, Oslo, Bærum, Asker, Stavanger, Færder, Hafjell og Øyer. – Det er mye ulik saksbehandling fra sted til sted. God søknadshjelp – Når det gjelder selve utformingen av søknadene i Holte ByggSøk, synes han den gir god søknadshjelp. – Det virker som søknadene faktisk går lettere gjennom via Holte ByggSøk, sier

han. – Jeg brukte Fagtorget tidligere, og da måtte jeg huske på det meste selv. Nå får jeg påminnelser fra programmet om hva jeg skal huske å ha med, og det er mye mer effektivt enn før. Og mye som har vært tungvint er nå løst, bl.a. stedsnavn popper opp når du fyller inn postnummer. Og vice versa. Jeg hørte på radioen at koronasituasjonen fører oss ti år fram i tiden digitalmessig.

Det er oppsiktsvekkende.

Alt er digitalt Thomas Falkenberg sparer altså vesentlig med tid og er kjempefornøyd. – Det er perfekt for sånne bedrifter som min, med kun 1 ansatt og meg selv, som driver med mange småsøknader. Klikk og send! Jeg synes dessuten det er veldig fint å fakturere via HoltePortalen – også det er strømlinjeformet og enkelt. Og helt digitalt!

Foto: Thomas Falkenberg

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

5


Svein Egil Aslaksen-Vedvik hos Slettedal VVS har styrt spennende smarthus-prosjekt med JobOffice fra Holte.

SPENNENDE SMARTHUS med moderne teknologi På Jar i Bærum har Slettedal VVS utført alt av varme- og sanitær i et kjempespennende smarthus-prosjekt med mange teknologiske finesser. Til å hjelpe seg med detaljer, sjekklister, timeføring og materiell, har de brukt PocketLink og JobOffice fra Holte. Svein Egil Aslaksen-Vedvik er i full gang med montering av et særdeles lekkert bad (boligen inneholder ikke mindre enn 4 bad). Men det er teknisk rom han er mest stolt over, og vil vise fram først.

6

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Smarthus med internett – Dette er en veldig teknisk bolig, forteller Svein Egil. – Husets varmeanlegg styres via «FutureHome» smarthus-system. Her kan huseier til enhver tid avlese og fjernstyre temperaturen i hele huset via internett.

Boligen har et avansert væske (glykol)/ vannvarme-anlegg. Det er boret en energibrønn på ca. 240 meter ned til jordvarme, noe som gir en veldig stabil temperatur gjennom hele året, selv om jordvarmen bare holder ca. 5 grader.


Kunden ønsket et bad med integrerte takdusjer og mange finesser.

Husets varmeanlegg styres via «Future Home» smarthus-system.

Huset har integrert carport og vannbåren varme i alle etasjer. Det måtte derfor brukes siporex etasjeskiller i deler av første etasje, noe som skapte spesielle utfordringer ved montering av rør og ventilasjon.

nettbrettet tar vi også detaljbilder knyttet til hvert enkelt prosjekt som lagres i JobOffice. Får vi spørsmål i etterkant, kan vi søke opp den unike seksjonen i det aktuelle prosjektet og lete fram riktig bilde.

Sirkulasjon på varmt tappevann Med sirkulasjon på varmtvannet fra berederne, minimeres responstid på varmtvannet fra 15-20 sekunder til 3-10 sekunder. – Det å ha sirkulasjon på varmt tappevann i et bolighus er helt rått, dette er mer vanlig i næringsbygg, men i denne boligen som har 3 vannfordelerskap gir sirkulasjonsledning «det lille ekstra», sier Svein Egil.

Full dokumentasjon – For å vise at alt vi har montert er uskadet og i orden, tar vi gjerne bilde etter at vi har kostet og støvsugd. Det hjelper ikke å ha en sjekkliste hvor du har krysset av at du har montert sluk i gulvet, hvis sluket plutselig mangler. Glemte du sluket? Var det flisleggeren som støpte over? Har du tatt bilder er saken grei, og du har ditt på det tørre hvis det skulle bli en sak av det.

PocketLink gir oversikt Til å holde styr på prosjektet ned til minste detalj, bruker gutta PocketLink fra Holte. Alle i firmaet har sitt eget nettbrett, som identifiserer hvem som gjør hva og hvilke deler som tas ut hos grossist. – Pocket Link er den beste dokumentasjonen vi har, sier Svein Egil. – Med

Gjør hele jobben med JobOffice – Når vi får et oppdrag, er det kontoret som først gjør en jobb med befaring, beregning og utarbeidelse av tilbud. Dette gjøres i JobOffice. Deretter kan rørleggeren sendes ut med PocketLink, gjøre jobben, registrere resten av prosjektet underveis, ferdigstille og

synkronisere med kontoret, så vi får et tilnærmet komplett fakturagrunnlag. – Nettbrett med bluetooth-tastatur funker perfekt til PocketLink. Det gjør det også enklere å taste. Det er viktig at rørleggeren beskriver hva han har brukt tiden til, slik at kontoret får oversikt. På den måten unngår vi både dødtid og kan alltid forklare kunden hva tiden er blitt brukt til. JobOffice er en god støtte – JobOffice er et kjempegodt system som vi har brukt litt tid på å lære oss, sier Svein Egil. – Med kamerafunksjon, sjekklister og timesystem, kan vi dokumentere, føre timer og materiell. Det betyr at gutta ute på jobb kan ferdigstille prosjektet der og da, slik at underlaget er mest mulig optimalisert når PocketLink synkroniseres mot kontoret. Dette sparer oss for enormt mye kontorjobb. JobOffice er tilrettelagt så bra at rørleggeren ute, faktisk kan stå for 90 % av jobben – også papirjobben. Les mer om JobOffice her

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

7


Det kunne vært lett å bare stoppet opp og sendt regningen til staten, men det ville gitt oss alle en skikkelig baksmell i neste runde når alt dette er over, sier Reinert Hersleth.

Det er et samfunnsansvar Å HOLDE HJULENE I GANG! Moss Avis skrev i mars 2020 om Hersleth Entreprenør som understreker viktigheten av å holde hjulene i gang slik at folk ikke mister jobb og lønn. – For meg handler det om å ta et samfunnsansvar uten at det skal gå på bekostning av helse, sier adm. dir. Reinert Hersleth.

Med 80 ansatte i flere pågående byggeprosjekter i Østfold og Follo har Hersleth Entreprenør ingen planer om å ta det roligere på grunn av koronasituasjonen. Tvert imot. Selskapet gjør alt for at jobbene skal gå så normalt som mulig, skriver Moss Avis.

og underleverandører vi benytter oss av, sier Reinert Hersleth, adm.dir. i Hersleth Entreprenør i Vestby, mens han lister opp underleverandører som rørleggere, malere, taktekkere, utleiefirmaer, elektrikere, gravemaskinkjørere, sjåfører og andre.

Følger alle råd om smittevern – Vi skal selvfølgelig drive i tråd med alle råd og henstillinger om smittevern som kommer fra myndighetene. Helsa går foran alt. Når det er sagt har vi et samfunnsansvar for å holde hjulene i gang slik at folk har en jobb å gå til og en inntekt å leve av. Dette gjelder ikke bare for våre egne ansatte, men kanskje enda mer for alle leverandører

– Mange av disse er små, familiedrevne selskaper som er helt avhengig av å ha oppdrag på de byggeplassene vi driver på. De har ofte lite å gå på for å kunne tåle en nedtur, og er helt avhengig av at vårt entreprenørselskap holder koken, sier Reinert Hersleth til Moss Avis.

8

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Business as usual - Moss Avis møtte Reinert Hersleth på boligfeltet Sole hvor en åtte etasjers boligblokk er under bygging. Alt av byggearbeider pågår for fullt. – Det stemmer. Bortsett fra fire mann i reisekarantene er alle hos oss i arbeid. Det er business as usual i alle seks prosjekter vi har gående, sier Hersleth. Prosjektene som Hersleth Entreprenør nå har under bygging er hotell og museum på Ramme gård i Hvitsten, boligbygging på Sole i Vestby, på den gamle skifabrikken i Ås, Tunveien i Spydeberg, Pellygata i Sarpsborg og Smedens Hage i Fredrikstad.


Det at vi holder hjulene i gang er viktig for flere. Det har også betydning for våre underleverandører og samarbeidsbedrifter. FOTO: Jon Gran, MossAvis.no .

– I alt snakker vi om 170 leiligheter i produksjon. For oss er det viktig å opprettholde normal drift. Første bud er selvsagt å overholde alle retningslinjer som er gitt med tanke på smittevern. Bransjen har utarbeidet retningslinjer for hvordan man skal opptre på en byggeplass i tillegg til kravene fra Folkehelseinstituttet. Vi har også egne krav på hvordan vi vil ha det på byggeplassen: Folk skal komme ferdig skifta på jobb, og til ulike tider. Vi spiser alene og på skift. Alle skal holde minst to meters avstand. Brakkene desinfiseres flere ganger om dagen. Alle fysiske møter er kuttet ut. Alt går på Skype, sier Hersleth.

Virksomheten har også inngått avtaler med leverandører av materialer og utstyr slik at man er sikret i minst fire uker fram i tid.

vi å bestille service til vår truck, noe de gjorde her utendørs uten noen smittefare. Vi må hjelpe hverandre, sier Reinert Hersleth.

Vi tar samfunnsansvar – Dette er et samfunnsansvar og en dugnad for å ta vare på arbeidsplassene. Da må hjulene holdes i gang. Det kunne vært lett å bare ha stoppet opp og sendt regningen til staten, men det ville gitt oss alle en skikkelig baksmell i neste runde når alt dette er over.

Hvordan går det nå etter to måneder med tiltak? HolteMagazinet tok en ny telefon til Reinert to måneder senere, for å høre hvordan det går med bedriften nå. - Her er det full aktivitet fremdeles, forteller han, - og det har vi tenkt å fortsette med. Det var fint å høre!

Nylig fikk vi beskjed om at vår samarbeidsbedrift Trucktec i Fredrikstad, en liten familiebedrift, hadde fått kansellert alle sine serviceavtaler. Da valgte

Vi i Holte liker også å høre hvordan vår programvare gjør hverdagen bedre, og da ble det naturlig å spørre litt rundt SmartKalk. Mer om det på neste side:

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

9


80 % av kalkylen blir nærmest ferdigstilt bare ved å importere BIM-modellen i SmartKalk, sier Morten Henriksen, kalkulasjonsleder i Hersleth Entreprenør.

Vi kalkulatører trives godt med SmartKalk Morten Henriksen er kalkulasjonsleder hos Hersleth Entreprenør, og kalkulerer med SmartKalk fra Holte. – Programmet er i daglig bruk hos oss, forteller han. - Vi er tre kalkulatører i firmaet som alle benytter oss godt av de mange mulighetene som ligger i SmartKalk, både når det gjelder import av IFC-filer og selvsagt også digitalt vareregister som inneholder priser fra våre underleverandører. 80 % av kalkylen blir nærmest ferdigstilt bare ved å importere modellen i SmartKalk Morten har brukt programvaren siden 2013, og forteller at de er svært fornøyd med SmartKalk. Han har nettopp regnet på et stort boligprosjekt hvor han brukte IFC-import. – Da la jeg først ned en god del arbeid i tegneprogrammet, for at alle spesifikasjoner skulle være i tråd med våre krav til å bygge. Jobben i SmartKalk er da relativt raskt å ferdigstille. 80 % av kalkylen blir nærmest ferdigstilt bare ved å importere IFC-modellen i SmartKalk, sier han.

10

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Arkitektens arbeid er enkelt å utnytte videre – Vi må utnytte det arbeidet arkitekten har lagt ned i tidlig fase, og kalkulere basert på det, sier Morten. Vår jobb blir da å bearbeide den såkalte BIMmodellen. Så lenge arkitekten har tegnet inn bygningsdelene som skal utføres, er det veldig kjapt for oss å endre dette til en type konstruksjon vi vil bruke i byggeprosessen. Og med ett klikk kan vi skifte alle tilsvarende bygningsdeler i prosjektet til det samme om ønskelig. Bearbeiding av modellen gjør vi i tegneprogrammet ArchiCAD. Derfra importerer vi IFC-fila til SmartKalk for å få prisene på plass. Vår malfil for IFC-import til SmartKalk er satt opp med ferdige koblinger til malfila vår i ArchiCAD. Koblingen går da på minutter. Men det er lagt ned mange timer i malfilene for å komme dit vi er i dag. Digitalt er framtida – det er bare å slenge seg på – Jeg vil varmt anbefale SmartKalk, og jeg vil også anbefale alle som bruker SmartKalk til å bruke IFC-fil i tillegg, sier Morten. - Det er det som er framtida. Dette kommer mer og mer, og det

er bare å hoppe på det toget. Du får en kobling mellom tegning, mengder og elementer, og så får du automatisk satt opp en kalkyle basert på modellen. SmartKalk er logisk oppbygget – SmartKalk er både oversiktlig og logisk oppbygget. I programmet har du mange muligheter utfra akkurat den måten du ønsker å jobbe på. Med import fra IFC-fil kan du f.eks. sette opp kalkyle pr. plan. Da får du en oversikt over hvor mange timeverk som vil medgå på de ulike etasjer, og kan planlegge produksjonsfasen deretter. – I SmartKalk kan man velge om man vil bruke egen prisbank, eller Holtes prisbase og justere med egne priser. Vi i Hersleth bruker stort sett vår egen prisbank med egne erfaringspriser, og priser fra våre underleverandører. Men det går kjapt å bytte, avslutter Morten. Les mer om SmartKalk her!


Vår produktdirektør Frode Eek har spesialkomponert pakker for arkitekter.

Holte ByggSøk - svært etterspurt blant arkitekter

VELG DIN PAKKELØSNING!

På etterspørsel fra arkitektkontorer med ulike ønsker, har vi satt sammen tre spesialkomponerte programvarepakker. I tillegg til svært populære Holte Byggsøk, inneholder pakkene en kombinasjon av sjekklister, kvalitetsskringsog budsjetteringsverktøy. Når DiBK stenger gamle ByggSøk for nye søknader fra 1. oktober 2020, er det ingen grunn til panikk. Direktoratet varslet stengingen et år i forveien for å gi bedriftene tid til å velge den løsningen som passer dem best, og har anbefalt næringen å ta i bruke de nye løsningene snarest mulig. Det er moro å konstatere at Holte ByggSøk blir tatt i mot med åpne armer i bransjen. Vi i Holte synes også det er ekstra spennende at stadig flere arkitekter oppdager fordelene med Holte ByggSøk. Vi har derfor latt to superfornøyde arkitekter få uttale seg her i HolteMagazinet. Det er ingen tvil om at Holte ByggSøk har bedre brukertilpasning og mange

fordeler. Sømløs nabovarsling via Altinn for eksempel. Hvem vil vel ikke sende disse av gårde med noen tastetrykk, istedenfor å tilbringe en halv formiddag på postkontoret? Alle de gode hjelpefunksjonene underveis i programmet blir også nevnt, særlig Holte ByggSøks mulighet til til å hjelpe søkeren gjennom oppgavene med tips og råd underveis, samt påminnelser.

Holte Rutiner KS hjelper deg med goder rutiner for at bedriften skal nå sine mål og at prosjekter gjennomføres med høy kvalitet. Holte Budsjett trenger du for å sette opp et enkelt, oversiktlig og profesjonelt budsjett med erfaringstall bransjen er kjent med. Les mer om Holte Budsjett på side 26.

Holte ByggSøk er bare et av mange populære programmer i HoltePortalen. I tillegg til Holte ByggSøk, inngår disse aktuelle programmene i pakkene, i ulike kombinasjoner: Holte Sjekklister er verktøyet som legger til rette for god og effektiv kvalitetssikring av arbeidet digitalt, på web eller app på mobil.

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

11


Arkitekt Bjørn Dyvik og hans kolleger er strålende fornøyd med Holte ByggSøk.

HOLTE BYGGSØK ER LETT Å LÆRE SEG – Holte ByggSøk er intuitivt og lett å lære seg, sier arkitekt MNAL Bjørn Dyvik hos Dyvik & Fasting Arkitekter. Firmaet ble etablert i 2013, men at de ble kunde hos Holte skjedde først nylig. Det er bare en snau måned siden de kjøpte Holte ByggSøk, men de har allerede rukket å sende inn tre søknader. At Direktoratet for byggkvalitet legger ned sin digitale tjeneste ByggSøk høsten 2020, har vært kjent lenge. Siden arkitektfirmaet brukte denne tjenesten, var det derfor på tide å begynne å se seg om etter noe nytt. – Vi er et lite firma, men vi prøver å følge med på utviklingen og være litt i forkant, så vi liker veldig godt digitale løsninger. Dette er fremtiden. Vi likte ByggSøk fra Dibk, men vi liker Holte ByggSøk enda bedre, sier Bjørn Dyvik. Fikk en telefon fra Holte – Jeg fikk en telefon fra en konsulent hos Holte, som tilbød seg å gi oss en presentasjon av nye Holte ByggSøk, som ble lansert høsten 2019 for å erstatte direktoratets løsning. Vi fikk en times gjennomgang, og ble overbevist, sier Bjørn. – Vi er godt fornøyd allerede. Programmet er intuitivt og lett å lære seg, og tilfredsstiller mye av det

12

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

vi hadde håpet på og ønsket oss. Hva er den største forskjellen? Den gamle løsningen til Dibk kunne være en smule frustrerende, fordi den var både streng og rigid. Du måtte gjøre noen tidlige valg som fikk følger, og som ikke var mulige å rette i ettertid. Som for eksempel: – hvilke delfaser skal vi være med på når vi prosjekterer, bare rammesøknad eller skal man være med til igangsettingstillatelse? Glemte vi å krysse av for at arbeidet var avsluttet på samsvarserklæringen, fikk vi følgefeil som gjorde at vi måtte fram med korrekturlakk og penn, og skrive lange redegjørelser. Alt dette slipper vi nå. – Holte ByggSøk er mye mer fleksibelt. Vi kan gå inn og endre på ting som vi har fylt inn i tidligere delsøknader. Er en tiltaksform uteglemt? Skal det

gjøres inngrep i bærende konstruksjon? Det er superenkelt å gå inn og endre det, og så oppdateres det automatisk. Holte ByggSøk gir fleksibilitet hele veien. Nå blir skjemaene riktig! Innsending via Altinn er genialt! – At utsending av nabovarsler og selve innsendingen av søknaden foregår via Altinn, er veldig viktig for oss. Denne løsningen er helt genial, mot tidligere hvor vi måtte stå med et svært skjema og ørten konvolutter på postkontoret. Det var helt avgjørende for oss at den nye søknadsløsningen vi skulle velge hadde den løsningen. Det fungerer så utrolig bra. At alt er bakt inn i HoltePortalen skaper også orden og oversikt. Det er enkelt å redigere naboer. Du kan varsle forretningsfører kontra alle beboerne. Det er fleksibilitet hele veien. Og så er det bare å sende via Altinn og dermed er alle varslet i


henhold til regelverket. Det fungerer kjempebra. Enkelt å laste inn pdf Arkitektfirmaet teller tre ansatte. Siden starten i august 2013 har de tegnet mest hus og hytter, både ved sjøen og på fjellet. Næringseiendom og boligprosjekter i litt større skala har også ligget på tegnebordet. De tegner i ArchiCAD, og laster inn pdf-er av tegningene direkte i Holte ByggSøk. Det fungerer veldig bra å legge ved tegninger og vedlegg på den måte, sier Bjørn. Kjøpte også Holte Basis I tillegg til Holte ByggSøk, kjøpte de også Holte Basis. Her får de tilgang til bl.a. Holte Rutiner KS og Holte Sjekklister. Bjørn forteller at også dette fungerer veldig bra, og at de bruker

sjekklistene aktivt i sin kvalitetssikring. – Jeg liker veldig godt at det er satt opp masse maler som man bare kan dra inn i prosjektene, og håndplukke det som er relevant. Det er greit å kunne hente inn bare det man trenger å ta stilling til, f.eks. ved mindre prosjekter som et tilbygg. På noen sjekklistesystemer vet jeg at man må forholde seg til lange lister, men på Holte kan du velge ut det som er relevant og velge bort det andre. Imponerende enkle sjekklister – Det er enkelt å redigere sjekklistene og tilpasse dem. Vi bruker sjekklister når vi tegner, og det at vi kan bruke app på mobil er utrolig smart. Vi setter opp sjekklistene i portalen, og så er det bare å bruke mobilen for å gjennomgå dem. Vi bruker sjekklister både

som internkontroll og sidemannskontroll på alle tegninger for å kontrollere at alt er med før man sender dem fra seg. Slik blir det lett og ikke minst moro å innfri lovpålagt internkontroll. Det gjør også det enklere at flere kan jobbe med samme prosjekt, og flere kan bruke sjekklistene. Vi synes også dette er et veldig enkelt og godt verktøy, sier Bjørn. – Det er koronakrise når vi snakker sammen. Bjørn har hjemmekontor fra Arkitektfirmaet Dyvik & Fasting om dagen. En av kollegene er kalt ut i sivilforsvaret. De er optimistiske.

– Vi greier oss, vi hadde ganske god oppdragsmengde inn i perioden og har nok å gjøre foreløpig.

Sommerhytte ved sjøen i Risør.

Enebolig under oppføring på Ringerike

Rehabilitering av eksisterende leiligheter og påbygg med nye leiligheter på Sinsen i Oslo.

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

13


GÅ PÅ KURS fra din egen pc! Til tross for at tiden vi nå er inne i byr på store begrensninger, er det fullt mulig å delta på kurs, ved å gå på kurs fra din egen pc. Alle våre kurs er nå derfor endret fra åpne kurs til nettkurs. Det betyr at du som kursdeltaker slipper å reise noe sted, men kan delta på kurset fra ditt eget skrivebord. Samtidig har du vår kursholder tilgjengelig under kurset, og kan få besvart dine spørsmål underveis. På den måten vil kursopplevelsen bli minst like bra som om du sitter i våre kurslokaler. Det eneste du kanskje går glipp av, er den gode kaffen. Tilrettelegger for enklere hverdag Vi i Holte tilpasser oss så godt vi kan, og vår viktigste oppgave er å tilrettelegge for våre kunder. Derfor kastet vi oss rundt og endret våre kurs da myndighetene påla oss alle å holde avstand.

14

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Når det gjelder kursenes innhold er ingen ting forandret. Kursholder er den samme, agenda er den samme, og tidsbruken er den samme. Du slipper til og med reisetiden til kursstedet, og kan isteden logge deg på hjemme eller fra kontoret på din egen pc, Mac eller nettbrett. Hva skjer på nettkurset? På nettkurset vil en av våre dyktige kursholdere ta deg gjennom innholdet og gi deg grundig opplæring. I praksis betyr det at du som deltaker kan se kursholderens skjerm, samtidig som du hører på vedkommendes forklaring.

Kan jeg stille spørsmål underveis? Ja, det er mulig å stille spørsmål underveis via chat-funksjon. Kursholderen vil svare fortløpende, eller be dere om å samle opp spørsmål til slutt. Hvordan deltar jeg? Du melder deg på nettkurset på våre nettsider, https://holte.no/kurs/eller via en av våre kurskonsulenter på tlf. 45 50 60 70. I forkant av webinaret får du en e-post med informasjon om hvordan du logger deg på, samt annen praktisk informasjon Les mer om våre nettkurs


På nettkurset vil en av våre dyktige kurshjoldere ta deg gjennom innholdet og gi deg grundig opplæring. Her ser du vår byggesakssjef Lise Budde i full aksjon.

Anbefalinger: Koble deg på i god tid før nettkurset starter, slik at du kan sjekke at det tekniske fungerer. Det kan være lurt å bruke hodetelefoner, men det er selvsagt opp til deg. Hva skjer når jeg meldt meg på? Du får automatisk tilsendt en bekreftelse på din påmelding. Senest dagen før nettkurset starter, får du tilsendt en lenke til den e-posten du meldte deg på med. Denne lenken må du har klar på kursdagen.

Hør hva to av deltakerne fra et av våre nettkurs sier: «- Synes alt funket veldig bra. Oppbygningen av kurset var bra. Fikk kjapt svar på spørsmål. Jeg synes at det funket veldig fint med å veksle mellom teori og oppgaver. Spesielt når vi satt hver for oss og tittet på en skjerm.

Marita Åsgård, Rindalshytter

Får jeg kursbevis? Ja, du får kursbevis tilsendt på e-post etter at nettkurset er gjennomført.

«Synes det meste fungerte bra. Fint at vi fikk gjøre oppgavene underveis, slik at vi ble aktivisert. Systemet fungerte også veldig bra, med chat/spørsmål/håndsopprekking. Generelt greit tempo.

Får jeg tilsendt kursmateriell? Ja, du får tilsendt kursmateriell på e-post i god tid før nettkurset.

Elise Oshaug, Rindalshytter

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

15


Med HoltePortalen har jeg KONTORET I LOMMA Nordskog Multibygg as holder til i Skien, og daglig leder Knut Nordskog er ute på byggeplass når vi ringer. Han trenger nemlig ikke å sitte inne på kontoret for å få gjort det han skal. – Takket være HoltePortalen har jeg kontoret i lomma, og kan isteden være ute med gutta og jobbe, forteller han. – I tillegg til å ha kontoret i lomma, har vi alt på ett sted. Dokumentasjon, sjekklister og timeføring – alt ligger tilgjengelig på app i guttas mobiler. Det er en kjempefordel for oss alle fem i firmaet. Når ting skal dokumenteres tar vi bilder med mobilen og legger rett inn på sjekklistene. Og vi fører alle timer i Holte Time-appen, og fakturerer fra Holte Faktura. Det blir ryddig på den måten, og gjør det enkelt å styre prosjektregnskapet, noe som er et viktig fortrinn både for oss og kunden. Nordskog Multibygg har brukt HoltePortalen siden 2017. I 2000 startet de med Fagtorget. Knut setter pris på å være digital. – Vi håndverkere er i utgangspunktet ikke så veldig glad i permer. Det er en grunn til at vi ble håndverkere. HoltePortalen er forholdsvis papirløs, og det er vi glade for, sier han.

16

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Stadig mer effektiv arbeidsdag Knut forteller at de begynte med Holte BASIS, men oppgraderte etter hvert til programpakken PREMIUM. Holte PREMIUM inneholder det du trenger for å gjennomføre dine byggeprosjekter digitalt, til punkt og prikke. Holte BASIS har 7 funksjoner, mens Holte PREMIUM har 13. Den største forskjellen er Personalstyring, Rutiner HMS, Byggesaksnøkkelen, Prosjektøkonomi, Søknad Basis og Kontrakt. I tillegg inneholder begge programpakkene Prosjektsenter /CRM, Time, Faktura, Dokumentasjon, Sjekklister, Tilbud og Rutiner KS. Knut er spesielt fornøyd med hvordan HoltePortalen har effektivisert arbeidsdagen deres. – Jeg sparer mye tid på å ha alt jeg trenger fra kontoret i lomma. Når du lærer deg å lage maler til sjekklister, er det for gjort å tilpasse lister til ethvert prosjekt. Kontortiden blir mye lettere, og dermed blir også hele effektiviteten mye bedre, sier han.

Han er også fornøyd med at det stadig blir lagt til nye forbedringer i HoltePortalen. – All tiden vi sparer, bruker vi til å rekke mer. Vi har fornøyde kunder Nordskog Multibygg markedsfører seg kun via Facebook. Der har fornøyde kunder skrevet gode anbefalinger. «Veldig dyktige fagfolk, pålitelige og alt er ryddet når de er ferdig :) Og alltid blide og høflige og holder avtaler. Vi er kjempe fornøyd!» sier en. «Profesjonell håndverker som får jobben gjort av beste kvalitet», sier en annen. Knut synes det er hyggelig med kommentarer på Facebook, og det er også en mulighet til å vise fram noe av det de gjør. – Vi har nok å gjøre og stor pågang med oppdrag, sier han, og forteller at de utfører både rehabilitering og nybygg av hytter og hus. Den største kundegruppen er privatpersoner, men de har også noen næringsoppdrag og noen egne prosjekter. De merker ikke


Daglig leder Knut Nordskog er superfornøyd med hvordan HoltePortalen effektiviserer arbeidsdagen deres, slik at han kan være ute med gutta og jobbe istedenfor å sitte på kontoret.

så mye til den pågående koronakrisen heldigvis, annet enn at det er færre telefonhenvendelser. De har ordrereserver minst et år fram i tid, og er ikke veldig bekymret slik det ser ut nå. Men Knut er opptatt av at de ansatte er bevisste på hva de gjør på sin fritid, slik at de ikke bringer smitte til arbeidsplassen. Alle må å ta ansvar og gjøre sitt beste. Henter nøkkeltall med SmartKalk – I tillegg til HoltePortalen bruker jeg SmartKalk til å kalkulere, men akkurat det må foregå på pc. Hvis du skal bli virkelig god på kalkulasjon bør du nesten sitte med det daglig. Jeg er litt mer av og på – jeg henter nøkkeltall, sammenlikner erfaringstall og etterkalkulerer, og lærer litt etter hvert hva som bør justeres underveis for å få bedre inntjening. Det fungerer greit, men HoltePortalen er altså det programmet jeg bruker mest, forteller Knut.

Holte Kjørebok er lettvint å bruke Firmaet har tre firmabiler som alle har Holte Kjørebok. - Den er utrolig lettvint å bruke, for den lever jo sitt eget liv, sier Knut. - Når du har lagt inn hvor lang arbeidsdag du har, trenger du ikke å passe noe særlig på den. Holte Kjørebok registrerer kjøring automatisk innenfor et tidsrom, og hvis du har en arbeidstur på kvelden, f.eks. en befaring, så er det enkelt å justere den til yrkeskjøring etterpå. Jeg har hatt 100 % beskatning på firmabil tidligere, og må bare si at det lønner seg med elektronisk kjørebok. Det er en helt annen beskatning. Legger inn faste påminnelser – Vi har prøvd å bruke ressursplanleggeren i HoltePortalen, men synes at den ble for tidkrevende for vårt bruk. Isteden bruker vi funksjonen Oppgaver til å kommunisere oss imellom. Her legger jeg inn en del faste påminnelser ved ukeslutt, som f.eks. å huske

å skrive timer, gjennomgå sjekklister m.m. Dette ligger fast inne og fungerer imponerende bra, sier Knut. Anbefaler Holte – Hvis jeg lurer på noe, får jeg god hjelp fra support hos Holte. Det er ikke ofte det har vært nødvendig, for det er veldig bra alt sammen. Hvis jeg skulle klage på noe, måtte det være på prisen. Men jeg forstår at kvalitet koster penger. Jeg får stadig henvendelser om billigere løsninger, men da får du ikke HMS og alt samlet på ett sted. Det er jo nettopp det som er så kjekt med Holte. At all programvaren snakker sammen. Holte kan jeg derfor virkelig anbefale. Les mer om HoltePortalen

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

17


Stian Tangnæs har drevet sin tømrerbedrift i 5 år, og forteller at han sparer mange timer på å kalkulere i SmartKalk. Tid han kan bruke på andre ting.

BÅDE SMÅ OG STORE FIRMAER har god nytte av SmartKalk! På Flå i Hallingdal, ikke langt fra Vassfaret, holder Tangnæs Bygg AS til. Dette er en landlig del av Viken fylke, og et populært hytteområde. Stian Tangnæs driver sin tømrerbedrift med én ansatt i tillegg til seg selv, og ved behov leier han inn flere. Til å kalkulere jobber bruker han SmartKalk fra Holte.

Det er for tiden mye å gjøre, og akkurat nå er det fem innleide i bedriften. Sju mann er daglig ute på oppdrag. Arbeidsoppgavene sprer seg fra påbygg til nybygg, og en del av oppdragene er hytter. De har også rammeavtale med kommunen.

alltid sikker på at jeg får med alle elementer i en vegg, et tak, eller et dekke. Så slipper vi noen negative overraskelser i etterkant. I tillegg er det moro å sende ut tilbud fra SmartKalk, fordi det gir et mer profesjonelt oppsett enn tilbud fra en egenkonstruert mal.

Prisfiler fra leverandørene Stian er svært fornøyd med SmartKalk når han skal regne tilbud for sine kunder. Der finner han alle detaljer som skal med i prisen. Fra sine leverandører, Maxbo og Montér, har han fått oversendt prislister som han synes var enkle å implementere i SmartKalk. – Det er raskt å gjøre jobben, og ikke minst blir prisene riktige, sier han. Det eneste som mangler nå, er digital varebestilling.

Stian forteller at de setter opp både ferdighytter og arkitekttegnede hytter, kundene vil ofte ha gress på taket. Mange av ferdighyttene leveres av Boligpartner og er ferdig kalkulert, men Stian etterkontrollerer selv at alt stemmer før han sender pristilbudet til kundene. For sikkerhets skyld. – Det er stort sett innafor. De bruker SmartKalk de også, sier han.

Lettvint og proft – SmartKalk er jo veldig lettvint, da, sier Stian. – Og med SmartKalk er jeg

18

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Sparer mye tid Stian har drevet sin tømrerbedrift i 5 år. – Før satt jeg med blokk og blyant og regnet, nå henter SmartKalk fram reelle priser fra de forskjellige bygge-

vareleverandørene og estimerte timeverk som ligger i programmet, forteller Stian. – Jeg sparer mange timer på dette, og får dermed tid til mer. Mange håndverkere er glad for at SmartKalk er bygget opp av fagfolk, og at kalkylen settes opp på samme måte som man bygger et hus. Det er Stian enig i. – Det er lett å kjenne seg igjen i SmartKalk, og det er en fordel når man ikke kalkulerer så ofte. Jeg gjør det omtrent annenhver måned, og det går helt fint, sier Stian. Kurs i SmartKalk Holte tilbyr kurs i SmartKalk, både for nybegynnere og viderekomne, men enkelte synes det er ganske greit å lære seg programvaren på egenhånd. Stian er relativt selvlært i programmet, men sier at han kanskje vurderer et kurs på sikt, slik at han kan få enda mer ut av programvaren.


Hytte fra Boligpartner til Høgevarde Høyfjellshytter AS

Arkitekttegnet hytte på Veneli

Anbefaler SmartKalk Stian anbefaler SmartKalk til andre. – Det er et godt verktøy som gir deg mulighet til å lage tilbud mye kjappere, hvor alt er med, og som i tillegg ser skikkelig proft ut. Du kan sende ut et tilbud du kan være stolt av, og det er en sikkerhet for deg selv også at du vet at alt er med i kalkylen, at du ikke har utelatt en post som kan komme som en overraskelse senere. Du kan være trygg for at kalkylene inneholder det de skal, sier han.

Vegger kledd med Østerdalspanel

SmartKalk er for håndverkere – ikke for IT-folk Stian synes det er viktig å presisere at det ikke er nødvendig å ha store datakunnskaper for å kunne beherske SmartKalk. – Jeg vil fortsette å være ekspert på håndverk, ikke på data. Det blir som et godt verktøy bare, avslutter han. Les mer om SmartKalk

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

19


JobOffice Kalkulasjon STEMMER MED VIRKELIGHETEN

- Bademiljø Tung Rør på Rissa er en solid familiebedrift med 22 ansatte. Til å regne på oppdrag bruker de JobOffice Kalkulasjon. Serviceleder Vegard Tung er superfornøyd med at programmet er så presist, og at det er blitt oppgradert de to siste årene med flere hundre nye dra og slipp-pakker. Hans far som i sin tid startet bedriften, har brukt JobOffice siden programmet så dagens lys i 1987. De ferdigkalkulerte pakkene i JobOffice Kalkulasjon inneholder både materialer og timer. Programmet er fastsatt mot tariff og viser snittpris på monteringstid. Vegard er imponert over hvor bra pakkeprisene stemmer med virkeligheten. – Hos oss har vi holdt på så lenge at vi selv vet tida, men JobOffice er en fin pekepinn som gir oss bekreftelse og kontroll når vi regner på priser, sier han. Fort gjort å lære seg Selv har Vegard jobbet i bedriften siden 2014, men ble kjent med JobOffice Kalkulasjon allerede i 2009. – Det var et kvarters opplæring og dermed var jeg i gang, sier han. Programmet er lett å lære seg, og er et veldig bra hjelpemiddel som jeg bruker hele tiden. Kalkulerer enebolig på et kvarter For Vegard er en arbeidsdag uten JobOffice utenkelig. – Jeg bruker programmet både på små oppdrag for private, men også på større prosjekter sier han.

20

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

- Når jeg for eksempel skal kalkulere en enebolig med tegninger og har et greit underlag, så bruker jeg bare et kvarter. JobOffice Kalkulasjon inkluderer alt fra grunnarbeid til ferdigstilling. Fra rør som skal ned i grunnen og helt fram til at bad og kjøkken er ferdig med kraner, bereder, varmepumpe og alt som skal til. Det fungerer veldig bra, og jeg får prisene med noen få tastetrykk. Jeg sparer mye tid, sier Vegard. Slik kalkulerer man i JobOffice – Ved oppstart velger du grossist og inne i anbudet kan man velge foretrukket produsent som grossistene har lagerført. Skal du kalkulere et klosettrom og tegningen viser 10 like, så velger du antallet 10 og dermed får du opp ti ferdig kalkulerte pakker med få tastetrykk. Det tar ikke mye tid, sier Vegard. - Programmet lager ferdige pristilbud som vi kan sende ut til kunder. Her er materialkostnaden, rørleggerkostnaden og administrasjon

inkludert. Jobber som er over kr 300 000 hos oss blir prosjektoppført. Da kan de kjøres direkte i prosjektregnskap med noen få klikk. JobOffice hjelper oss å tjene penger Med JobOffice Kalkulasjon har du full oversikt over materialene, hvor mange meter rør, hvor mange toaletter du har kalkulert inn, antall timer osv. Det vi er mest opptatt av er at timene stemmer. Og hvis det kommer tilleggsoppdrag på noe underveis, er det viktig at det fanges opp og holdes utenfor det opprinnelige regnestykket. Det er timene som koster bedriften penger, ikke materialene (selvfølgelig er materialer også viktige), men det er timene vi er opptatte av å få betalt for, sier Vegard. JobOffice Kalkulasjon hjelper oss med dette. God oversikt selv med mange ansatte Noen rørleggere tror at JobOffice passer best for små bedrifter. Det er en myte. Vegard forteller at det er helt


– Et stort antall oppdrag og mange ansatte er overhodet ikke noe problem når det gjelder JobOffice. Jeg har full oversikt til enhver tid, sier serviceleder Vegard Tung i Bademiljø Tung Rør. Som rørleggere flest ville han helst ha vært ute og jobbet, men når han først skal sitte på kontoret, så hjelper det veldig å ha en programvare som gjør arbeidsdagen mer effektiv.

uproblematisk at de er 22 ansatte. 18 stykker er ute og jobber, og fire av dem driver med service. De øvrige er involvert i større prosjekter, som bl.a. forretningsbygg. Til å holde oversikt over alt som skal gjøres, bruker alle JobOffice PocketLink på mobilen. Digital kalender – Takket være digital kalenderfunksjon, har jeg som sitter på kontoret full oversikt, og alle får den informasjonen de trenger via JobOffice PocketLink på mobilen. Herfra laster de opp tegninger, materialoversikt fra leverandørene, bestiller varer, dokumenterer oppdragene sine, skriver sjekklister, registrerer timer og klargjør faktura på stedet. Det er en stor fordel å kunne gjøre alt dette mens du er ute og jobber, sier han. Vi har bred og god kompetanse i selskapet, og har folk med opptil 40 års erfaring. Det er derfor ikke noe farlig å sende ut en av våre yngste.

Han kan dobbeltsjekke ting med mer erfarne kolleger ved behov, slik at resultatet alltid blir best mulig. Mange oppdrag Firmaet har jevnt mye å gjøre, og de har ordrereserver godt ut i 2021. Som serviceleder har Vegard ansvaret for å følge opp kunder og ansatte, gå på befaringer, kalkulere og fakturere. De påtar seg et bredt spekter av oppdrag. Vegard forteller at varmepumper er etterspurt for tiden. - Folk vil ha komfortvarme i husene sine. Det bidrar til behagelig innetemperatur året rundt. De fleste vil ha varmepumpe til gulvvarme.

Jeg synes Holte er flinke til å følge med, og de spør oss ofte om vi har noen ønsker. Programmet blir stadig oppgradert med produkter som brukes mye. – Jeg anbefaler JobOffice Kalkulasjon til andre rørleggere, fordi det gjør deg effektiv på kalkulasjon. Du sparer mye tid samtidig som du har full oversikt. Hele JobOffice-programmet er veldig bra. Jeg anbefaler også JobOffice PocketLink, avslutter Vegard. Les mer om JobOffice Kalkulasjon

JobOffice blir bedre hele tiden – JobOffice har blitt merkbart bedre de to siste årene. Det går fortere å regne nå enn tidligere, fordi det ligger flere produkter i pakkene. VVSmarkedet er i stadig utvikling, og det er alltid forbedringspotensiale.

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

21


Fagsjef Per Morten Elverhaug

JOBOFFICE KALKULASJON NÅ MER ENN 1600 PAKKER! Per Morten Elverhaug er fagsjef VVS i Holte, og har ansvaret for JobOffice. Han er selv rørleggermester og har drevet rørleggerfirma i mange år. Samtidig har han også lang erfaring fra leverandørsiden. Det var i januar 2019 at Per Morten overtok denne sentrale stillingen. Mye spennende har skjedd med JobOffice siden da. De populære kalkulasjonspakkene som hjelper stadig flere rørleggere med å spare tid i en travel hverdag, er utvidet med ca. 600 pakker. – Vi teller nå mer enn 1600 ferdigkalkulerte pakker i JobOffice, forteller han. – Sortimentet har med dette blitt mye bredere, noe som forenkler kalkulasjonene for rørleggerne betraktelig. Mer enn 1600 dra og slipp-pakker Du som ikke bruker JobOffice i dag, vet kanskje ikke at kalkulasjonsmodulen i JobOffice inneholder ferdig kalkulerte pakker med illustrasjoner. Pakkene inneholder gjennomsnittlig forbruk, pris og monteringstid på det rommet/arbeidsstykket som pakken representerer. Enkelte pakker lar deg også velge spesifikke produkter.

22

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

Kalkulasjonene er raske og enkle å gjøre i JobOffice, da du bruker dra-slipp-funksjonen som henter inn nøyaktig alt du trenger til det enkelte oppdraget. Proffe tilbudsbrev Etter at kalkulasjonen er gjort, er det kjapt å ferdigstille et profesjonelt tilbudsbrev med din logo og adresse, som du kan sende ut på e-post eller som utskrift i konvolutt. Mange rørleggere forteller at nettopp det profesjonelle utseendet på tilbudsbrevet gjør et meget godt inntrykk. Kundene ser raskt at alt er med, og blir imponert over ryddigheten. Derfor er også sannsynligheten større for å vinne oppdrag med JobOffice.

Brukervennlig og intuitivt Det å sende varebestilling er også veldig enkelt og greit å gjøre direkte fra JobOffice til din grossist. Ved oppstart velger du grossist og inne i anbudet kan du velge foretrukket produsent som grossistene har lagerført. Når bestilling til prosjektet er gjennomført, vil FDV-dokumentasjon genereres automatisk i JobOffice. – De ferdigkalkulerte produktpakkene inneholder hele varespekteret på VVS - fra de enkleste løsninger til de mer kompliserte. VVS-bransjen er i en rivende utvikling, og vi jobber hardt for at vi hele tiden skal ligge i forkant. Våre kunder skal vite at JobOffice alltid er oppdatert, sier Per Morten.


– Ta gjerne kontakt med oss om du har innspill, sier Per Morten Elverhaug, fagsjef VVS i Holte.

God dialog med rørbransjen – Vi i Holte får ukentlige henvendelser fra rørleggere med ulike ønsker. Dette er veldig viktig for oss, da vi ønsker en god dialog med markedet og er åpne for alle typer innspill. Det er mange som kontakter oss, noe vi selvsagt håper vil fortsette, sier Per Morten.

Kalkulerer, prosjekter og fakturerer – Er du blant dem som ønsker å lære mer om kalkulasjonssystemet JobOffice, er det bare å ta kontakt. Riktig og effektiv kalkulasjon er viktig for rørleggeren, og vi er best i klassen, avslutter Per Morten Elverhaug. Les mer om JobOffice Kalkulasjon

– Det er dere som driver med dette til daglig som kan kjenne hvor skoen trykker, og alle forslag til forbedringer og gode ideer mottas med takk. Så vil vi gjøre hva vi kan for å innfri det som etterspørres i markedet.

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

23


Ansvarlig søker, Svein Arne Aas hos SBG Byggprosjekt AS, anbefaler Holte ByggSøk varmt til andre byggesøkere. Både programvaren og kurset!

Fikk aha-opplevelse PÅ KURS I HOLTE BYGGSØK Som ansvarlig søker hos SBG Byggprosjekt AS, er Svein Arne Aas involvert i mange byggesøknader. Akkurat nå er det 27 forskjellige søknadsprosjekter han holder på med, som alle befinner seg på ulike stadier. Da blir det ekstra viktig med en programvare som gir han full oversikt. Det er ingen tilfeldighet at han har lagt sin elsk på Holte ByggSøk.

Kurset ble et vendepunkt Svein Arne begynte å bruke Holte ByggSøk i desember 2019, men det gikk ikke helt knirkefritt i starten. – Jeg reiste derfor inn til Oslo på kurs hos Holte med en del fordommer mot programmet, men dro hjem igjen med en veldig positiv erfaring, forteller Svein Arne. - Det var et morsomt og svært lærerikt kurs. Egentlig burde jeg kanskje ha tatt et nytt kurs nå som jeg har kommet så godt inn i det og lært enda mer. Holte ByggSøk er så bra! Spesielt integreringen med Altinnsystemet er snedig. Her kan nabovarsel, ansvarsretter og samsvarserklæringer både sendes og mottas digitalt. Dette sparer jeg mye tid og mye jobb på, sier han.

24

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

En sjekkliste ligger i systemet: Selve søknadssystemet i Holte ByggSøk er han spesielt fornøyd med. – Du får faktisk ikke sendt søknaden av gårde før du har fått vekk alle røde kryss, noe jeg setter stor pris på, sier han. - Det å få varsler underveis er kjempebra. Helt genialt. Det betyr at jeg har en sjekkliste inni systemet som gjør at jeg må fylle ut alt før jeg får sendt inn. Slik var det ikke tidligere med blankettene som lå i Byggsafe Total – der kunne jeg gjøre flere feil uten å få beskjed om det før søknaden kom i retur fra kommunen. Kortere ventetid enn før Svein Arne er som nevnt svært fornøyd med å sende og motta nabovarsler, ansvarsretter og samsvarserklæringer digitalt gjennom

Altinn. - Tidligere kunne det ta flere dager å gå og vente på å få signerte ansvarsretter og samsvarserklæringer i retur. Entreprenørene måtte signere, skanne og sende tilbake til meg, noe som må ha vært både tungvint og tidkrevende. Mange entreprenører synes tydeligvis at det er mye lettere å signere via Altinn. Nå har jeg opplevd å få ansvarsretter tilbake ferdig signert i løpet av en time, det er ny rekord, sier han fornøyd. Påvirkes saksbehandlingstiden også positivt hos kommunen? – Nei dessverre. Jeg får søknadene fortere ut herfra, takket være raskere ekspedering av ansvarsretter, samsvarserklæringer og nabovarsler, men saksbehandlingen i kommunene er som før, ikke alle er like digitale ennå.


Maxbo Lillehammer.

Moelven Park, leilighetsbygg i Moelv.

Vaskeriet leilighetsbygg på Lillehammer.

Men jeg vil gjerne berømme enkelte kommuner som både er raske og effektive. Spesielt Elverum, Nord-Aurdal, Østre Toten og Ringsaker er fantastiske. Lillehammer er også løsningsorienterte og raske på saksbehandling, Nordre Land har kunnskapsrike saksbehandlere og jeg samarbeider godt med alle kommuner, men det er personavhengig. Jeg har selv jobbet i Søndre Land kommune som saksbehandler i 3,5 år, og kjenner systemet godt. Jeg synes saksbehandlere generelt burde kunne gi igangsettingstillatelse og heller etterspørre de små detaljer underveis som ikke er relevante for oppstart, men det er nå min mening. Variert og erfaringsrik bakgrunn Svein Arne startet sin karriere som ryddegutt på byggeplass, og har gått

Storhaug leilighetsprosjekt i Trysil.

Steinar Sæteren, ingeniør

Bjørn Olav Gladbakke, dgl. leder

Anne Karin Stadheim, økonomi

Silje Ruud Lien, arkitekt

gradene oppover via tømrer med svennebrev til byggeleder, gjennom omskolering ved Gjøvik tekniske fagskole. Han hadde derfor god kunnskap om byggeprosesser da han begynte som saksbehandler i kommunen. Og som ansvarlig søker hos SBG Byggprosjekt, har han bred erfaring som er til god nytte i søknadsarbeidet. Fra fabrikkbygg til hus og hytter SGB Byggprosjekt AS holder til på Dokka. Svein Arne forteller at han sitter alene som ansvarlig søker i et trivelig arbeidsmiljø med arkitekt, tekniske tegnere og ingeniører. Her tegnes og prosjekteres alt fra fabrikkbygg til eneboliger, blokker, leilighetskomplekser og hytter. Svein Arnes jobb er å få alle søknader på plass, men han har heldigvis en god side-

mannskontroll i kollegaene Bjørn Olav Gladbakke og Steinar Sæteren. – Det kan være mange tall å holde styr på, spesielt ved leilighetskomplekser. Det gjelder særlig blankett 5176 «Boligspesifikasjon i matrikkelen» som må fylles ut for å få ferdigattest. Ha, ha – det står så fint formulert «blankettene er kommunens ansvar, men bør fylles ut av ansvarlig søker», ler Svein. - Akkurat de tallene kan ikke Holte ByggSøk hjelpe meg med. Men veldig mye annet. Det ligger så mange muligheter i programmet. Jeg anbefaler derfor Holte ByggSøk varmt til andre søkere, og jeg anbefaler også andre å melde seg på kurs hos Holte. Les mer om Holte ByggSøk Les mer om kurs i Holte ByggSøk holte MAGAZINET - VÅREN 2020

25


HOLTE BUDSJETT setter ny bakkerekord! Geir Håstein er produkteier i Holte, og er mannen bak nye Holte Budsjett. Denne intuitive programvaren erstatter gamle Budsjett, og er både brukervennlig, ryddig og oversiktlig. Vi har tatt en prat med Geir om prosessen med å erstatte et av Holtes lengstlevende og svært populære programvarer.

Geir, hva kan du fortelle om Holte Budsjett? – «Å hoppe etter Wirkola» er ikke et utrykk vi så ofte bruker i IT-sammenheng, men å skulle erstatte Holtes lengst overlevende program er ikke noe man tar lett på. Gamle Budsjett var en del av porteføljen vår da firmaet het Holte Prosjekt, og var et godt likt og mye brukt verktøy for arkitekter, kommuner og entreprenører. Til tross for at tiden løp litt fra Budsjett, ble det flittig brukt helt fram til vi nå erstattet det. Fortell litt om prosessen – Da vi begynte planleggingen, satte vi oss noen klare mål. I tillegg til å bli en direkte arvtaker, skulle Holte Budsjett være enkelt å bruke, fleksibelt nok for at flere bransjer kunne ta det i bruk og det skulle kunne generere rapporter for direkte presentasjon overfor beslut-

26

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

ningstaker. Vi bestemte tidlig at plattformen for verktøyet måtte bli HoltePortalen, vårt allerede godt etablerte, skybaserte system. Dette gjør at Holte Budsjett vil være tilgjengelig overalt hvor brukeren befinner seg så lenge det finnes nettilgang, og at samarbeid med andre i bedriften blir mulig. Systemet blir også oppdatert ukentlig og sikkerhet er satt i høysetet. Har kunder vært med i prosessen? - Ja, absolutt. Utviklingen av Holte Budsjett har vært svært givende på flere plan. Jeg har snakket med flere kunder som har brukt Budsjett i årevis, samt andre som ikke kjenner produktet, men som helt klart kunne trenge det, og etterpå prøvd å sammenfatte deres krav og ønsker med de målene vi satte oss tidligere i prosessen. Det å kunne overrekke dette, i form av tegninger og planer, til et team av programmerere

som i mine øyne må være noen av de beste som finnes, var spennende. Vårt programmeringsteam leverte over all forventning og sammen med dem ble det «kastet ball» helt fram til Holte Budsjett var klart for kundene. Ballen er fortsatt i spill og framtidige oppdateringer er under planlegging. Hvordan fungerer Holte Budsjett? - Vi har laget et verktøy for alle som trenger å sette opp og presentere budsjetter for eiendomsprosjekter, enten det dreier seg om nybygg eller rehabilitering, stort eller smått. Med utgangspunkt i kontoplanen fra NS3453 – Spesifikasjon av kostnader i byggeprosjekt, kan brukeren bygge opp oversiktlige og ryddige budsjetter basert på egne erfaringstall eller tall fra Holtes Kalkulasjonsnøkkel. Denne er i seg selv et svært godt og innarbeidet verktøy,


Produkteier Geir Håstein er veldig stolt over hva det proffe utviklerteamet har bidratt med i utviklingen av nye Holte Budsjett.

som har vært en del av Holtes ryggrad i over 30 år. Kalkulasjonsnøkkelen blir løpende oppdatert med gjeldende priser, nye bygg og siste tekniske forskrift. Rapportene i Holte Budsjett er også veldig enkle å ta i bruk og resultatet er ryddig og oversiktlig. Ny bakkerekord - Selv om Holte Budsjett nå er helt nytt har vi allerede fått noen tilbakemeldinger fra både gamle og nye brukere. Det ser ut som at vi har innfridd målene våre fullt ut. Brukerne skjønner intuitivt hvordan programmet fungerer og er imponert over brukervennligheten. Vi har kanskje ikke vunnet hoppuka tre år på rad, men vi har satt ny bakkerekord, og er veldig stolte over hva vi har fått til så langt med Holte Budsjett! Les mer om Holte Budsjett holte MAGAZINET - VÅREN 2020

27


Er det sånn du har det når du skal jobbe med styringssystem? Trenger du hjelp til å skreddersy innholdet i systemet ditt? Eller har du kanskje fått varsel om tilsyn? Mange av våre kunder blir gledelig overrasket over hvor enkelt kompliserte oppgaver lar seg løse når de får hjelp av en av våre dyktige fagkonsulenter på telefonen. Du trenger ikke å dra noe sted. Du trenger ikke å møte noen. Vi deler pc-skjerm med deg og gjør jobben sammen. HMS systemoppsett/revisjon På enhver byggeplass kan det oppstå farlige situasjoner. Selv om de fleste er forsiktige og bruker riktig verneutstyr, skjer det likevel skader. Hensikten med HMS-systemet er å sørge for å beskrive hvordan man skal jobbe forebyggende for å unngå at dette skjer. Hvem skal gjøre hva, hvorfor og hvordan. Husk – dette er dugnadsarbeid som alle må delta på.

Prosjektoppsett SHA (sikkerhet, helse og arbeidsmiljø) Det er en grunn til at det stilles strenge krav til SHA-planer for enkelte prosjekter i byggebransjen. Og brukt på riktig måte, kan dette bli et supernyttig styringsverktøy i prosjektene dine. Har din bedrift det som kreves av dokumentasjon tilgjengelig? En av våre fagkonsulenter kan hjelpe deg med å finne ut av dette.

Er du nystartet bedrift og skal i gang med HMS-arbeid for første gang, eller har du holdt på en stund og bare trenger et lite puff for å komme deg videre? En av våre dyktige fagkonsulenter hjelper deg med å få HMS tilpasset og på plass.

Selv om en SHA-plan skal være unik for hvert prosjekt, kan en god SHA-plan benyttes som grunnlag i tilsvarende prosjekter senere. Hos oss får du hjelp til å systematisere, opprette og bruke dokumentet på riktig måte. Vi bistår og veileder deg gjennom prosessen mens vi snakker

28

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

sammen på telefonen, og viser deg på din pc-skjerm. Samtidig er dette en unik mulighet til å få svar på alle dine spørsmål knyttet til SHA og dokumentasjon. Høst fordelene av et sjekklisteoppsett Spar tid i kvalitetssikringsarbeidet med relevante sjekklister. Ved å spesialtilpasse sjekklistene til dine prosjekter, kan du bruke tiden mer fornuftig. Denne jobben ordner vi enkelt sammen mens vi snakker på telefonen og vår dyktige fagkonsulent viser deg hvordan du unngår å ha for omfattende sjekklister. Denne tjenesten passer perfekt for utførende i tiltaksklasse 1 - 3, søker i tiltaksklasse 1 – 3 samt prosjekterende


i tiltaksklasse 1. Vår fagavdeling kjenner Byggesaksforskriftens krav til kvalitetssikring like godt som du kjenner din egen virksomhet. Da kan det jo ikke bli annet enn et perfekt resultat. Fått brev om tilsyn? Sett på kaffen! Tilsyn, enten det er fra Arbeidstilsynet eller fra bygningsmyndighetene, kan oppleves skummelt. Men hvis alt er på stell, har du ingen ting å frykte. Dette er kort forklart kun en ekstern kvalitetssjekk for å se om din bedrift jobber som den skal. Uansett kan det dukke

opp forhold både i forkant og etterkant av et tilsyn som du kan trenge bistand til å løse. Alt dette kan vi hjelpe deg med. Bestått eller ikke bestått? Mange av de som har fått gjennomført en av våre tjenester på telefon, forteller om en følelse av lettelse. Men jobben er ikke ferdig for det. Fra oss har du fått bistand til teorien, men skal du ha «bestått» må du selv sørge for å igangsette og gjennomføre den praktiske delen. Disse tingene henger tett sammen, og etter gjennomføring med

en av våre dyktige fagkonsulenter, har du verktøyet som skal til. Bruker du dette riktig framover, kan du bare sette på kaffen og servere kake hvis du får tilsyn. Les mer om HMS systemoppsett Les mer om HMS revisjon Les mer om sjekklisteoppsett Les mer om tilsyn fra bygningsmyndighetene Les mer om tilsyn fra Arbeidstilsynet

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

29


En slik funksjon har vært etterspurt blant våre kunder, og det er derfor en glede å kunne få presentere denne gjennomarbeidete og velfungerende løsningen som vil kunne gi deg større lønnsomhet, sier Anders Reinertsen, produkteier i Holte, og mannen bak bl.a. Holte Avvik og Holte Inspeksjon.

HVA KOSTER AVVIK OG ENDRINGER? HoltePortalen har markedets mest helhetlige avviksløsning. Nå er det lagt til en ny funksjon for å estimere kostnader på avvik og endringer. Med denne kan du håndtere endringer på en helt ny måte, samt beregne kostnader på avvik. Samtidig kan du se kostnadene fra avvik og endringer i modulen Holte Prosjektøkonomi. Systematisk avvikshåndtering Alle ønsker å levere tjenester og produkter av høy kvalitet og med fornøyde kunder som resultat. Likevel forekommer det avvik av større eller mindre alvorlighetsgrad. Det kan vært alt fra unøyaktigheter i «finish», til mer alvorlige feil. I HoltePortalen har vi i mange år hatt et system for å fange opp avvikene. For utførelsesfasen skjer dette enklest via app ute på byggeplass. Ved å foreta systematiske kvalitetskontroller har du et godt utgangspunkt for å fange opp avvik. I HoltePortalen har vi to verktøy for systematiske kontroller: Holte Sjekklister og Holte Inspeksjon. Det er vesentlig at hvert enkelt avvik fanges opp og behandles. I tillegg vil du på en systematisk måte kunne håndtere alle registrerte avvik som et datamateriale. Dette materialet blir et unikt grunnlag for å lære av tidligere

30

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

feil, fordi det kan rettes inn tiltak for å redusere antallet gjentakende feil. Nå kan du estimere kostnadene ved avvik I HoltePortalen har vi nå fått på plass et nytt element ved avvik - avvikets kostnad. Her kan du estimere kostnaden som du regner vil påløpe for et enkelt avvik, i form av arbeidstid, materialer m.m. Etterhvert som du får registrert data på dette, vil du raskt kunne vurdere hvor mye ulike typer avvik koster bedriften. Forbedret endringshåndtering – vesentlig for prosjektets økonomi Endringer skiller seg fra avvik ved at dette i hovedsak er ønskede endringer i etterkant av tidligere inngått avtale. Slike endringer skal som regel faktureres kunde. Full kontroll på endringer i prosjektene blir derfor viktig for prosjektets økonomi.

I HoltePortalen kan endringer enkelt registreres på app (avviksappen). Kostnaden kan deretter estimeres, og endringen kan kommuniseres med kunde direkte fra programmet, via e-post med vedlagt rapport. Løsningen er svært effektiv og legger til rette for at alle endringer blir registrert, estimert, kommunisert med kunde og fakturert. For å beregne avvikenes kostnader, har vi brukt en komponent fra økonomidelen av systemet. Derfor kan nå kostnader ved avvik og endringer overføres direkte til prosjektøkonomien. I HoltePortalen er det en egen modul (Holte Prosjektøkonomi) som presenterer en ryddig oversikt over prosjektøkonomien basert på data fra kjørebok, tilbud, fakturaer og nå også endringer og avvik. Les mer om avvik og endringer


HOLTE AVVIK - MARKEDETS MEST HELHETLIGE AVVIKSLØSNING Slik fungerer den nye løsningen for kostnader på avvik og endringer: •

Helt ny håndtering av endringer - med beregning av kostnad samt kommunikasjon med kunde

Mulighet til å beregne kostnader på avvik

Inntekter og kostnader fra avvik og endringer kobles til modulen Holte Prosjektøkonomi

holte MAGAZINET - VÅREN 2020

31


Avsender: Holte as. Pb. 172 Skøyen, 0212 OSLO

Holte Time gir deg full kontroll Automatiser timeregistreringen på arbeidsplassen med et system som gir deg full kontroll over prosjektene, uansett hvor du er. Monica Petersson er produkteier for bl.a. Holte Time og Holte Faktura

Holte Time er et timeregistreringsprogram som hjelper deg å holde kontroll på antall timer dine ansatte jobber i løpet av en dag, uke, måned, år. Med en moderne løsning for timeføring er det lett å holde styr på både arbeidstimer og fraværstimer.

Det har aldri vært enklere å holde styr på timeføringen. Uansett hvor du befinner deg, er det mulig å starte klokken på timeappen og arbeidet er i gang. Dersom du glemmer å starte klokken, er det likevel mulig å legge inn tidspunkt for utført arbeid.

Når timer er lagt inn i timeappen til alle ansatte, kan alle fakturerbare timer enkelt importeres i Holtes oversiktlige fakturaprogram. Fakturaen vil inneholde vedlegg som inneholder detaljer om timer og kostnader brukt i prosjektet.

I en hektisk hverdag, er det viktig at timeføring kan skje raskt og smidig. For kunden handler det om nøyaktige og detaljerte timelister slik at fakturaen blir en fornøyelse å betale. For prosjektlederen er det viktig å ha kontroll på estimerte timer i prosjektet og se antall timer påløpt. Derfor er timeføring viktig i alle ledd.

Timeappen er personlig, men når alle timer til de ansatte er registrert, er det lett å ta ut oversiktlige timerapporter i Holteportalen.

Det foreligger noen krav til timeregistrering, det er derfor viktig å merke seg hva en timeliste skal inneholde. Med Holte Time trenger du ikke å bekymre deg for dette, vi følger med på kravene for deg.

holte www.holte.no

M

1

24

Telefon 45 50 60 70

Les mer om Holte Time

Ø M ER KE T ILJ

8 Trykksak 6

1

Med digital timeregistrering er det lettere å huske på både timeføring og kostnadsregistrering. Uansett om du er over eller under bakken, så er Holte Time tilgjengelig.

Profile for Holte AS

HolteMagazinet - våren 2020  

Endring, tilrettelegging og digitalisering har blitt en konstant i hverdagen i denne krevende perioden vi er inne i. Situasjonen utfordrer o...

HolteMagazinet - våren 2020  

Endring, tilrettelegging og digitalisering har blitt en konstant i hverdagen i denne krevende perioden vi er inne i. Situasjonen utfordrer o...

Profile for holteas