Page 1


Krimier bliver stadig mere populære, men herhjemme er det primært krimier fra Europa, USA og Canada, som tiltrækker sig opmærksomhed. Har man imidlertid lyst til at hygge sig med mordgåder fra fjerne himmelstrøg, kan man med fordel erstatte England med Egypten eller Hamborg med Havana. Uanset hvad er man sikret en god læseoplevelse og et indblik i dele af verden, man ikke nødvendigvis forbinder med kriminallitteratur. Søren Davidsen, cand.mag.

Afrikanske Krimier Clive Cussler Slangen (2003)

I første bind af Cusslers NUMA-serie bliver undervandsarkæologen Nina Kirov og hendes ekspedition angrebet, netop som de har gjort en stor opdagelse. Sammen med Kurt Austin skal Kirov opklare en sag, som involverer et hemmeligt broderskab, magtbegær og præcolumbiansk kultur.

Clive Cussler Skeletkysten (2009)

Bogen er den 11. af Cussler på dansk og er ikke en del af NUMAserien. Den er skrevet i samarbejde med Jack Du Brul. Sloan Mcintyre er på jagt efter et sunket skib, som angiveligt har en last af diamanter. Det er imidlertid sin sag, når man er uønsket af både skurke og miljøfanatikere. Derfor må Juan Cabrillo fra skibet Oregon komme Mcintyre til undsætning.

Brad Geagley Hyænernes år (2006)

I oldtidens Egypten skal skriveren Semerket opklare mordet på en præstinde. Dette fører ham omkring Ramses 3. og de intriger, som fulgte i den navnkundige faraos kølvand.

Brad Geagley Den falske konges dag (2007)

Ramses 3. er død, og Semerket skal være med til at sikre, at hans søn, Ramses 4. har nogle ordentlige samarbejdspartnere. Handlingen udspiller sig i Babylon, og hovedpersonen har sit hyr med at finde sin forsvundne hustru og med selv at forblive i live.

Jan Larson Terror i Tropenatten (2009)

Tredje bind i Dan Borre-serien. Borre ledsager en flok turister på en tur til Congo. De vil gerne se en gorilla i levende live. Borre kommer imidlertid på arbejde, da han skal redde sit selskab ud af klørene på kyniske magthavere, som ikke bryder sig om gæster, de ikke selv har inviteret.


Pepetela Jaime Bunda – Hemmelig agent (2002)

Denne let tilgængelige og underholdende roman tegner et humoristisk billede af Angola af i dag. Den lade detektiv Jaime Bunda, der har en vis navnelighed med en engelsk MI6-agent, bidrager af vanvare til afsløringen af en stor hemmelighed.

Alexander McCall Smith Damernes Detektivbureau Nr. 1 (2003)

Noget så sjældent som en afrikansk femikrimi. Og så er den oven i købet skrevet af en mand! Precious Ramotswe åbner et detektivbureau i Botswana og løser en lang række sager. Men særligt sagen om en forsvunden dreng volder besvær.

Alexander McCall Smith Miraklet på automobilværkstedet Speedy Motors (2009)

Niende om Damernes Detektivbureau på dansk. Der er langt til den hårdkogte krimi, men Precious Ramotswe og hendes assistent har alligevel nok at se til. Udover kaffedrikning må de to detektiver tage sig af bl.a. bryllupsplanlægning og hjælp til slægtsforskning.

Henning Mankell Den hvide løvinde (1995)

Mankell bor både i Ystad i Sverige og i Mozambique i Afrika. De fleste af hans Wallander-krimier foregår i Ystad. Således også denne. Men under opklaringen af et mord på en kvinde i Ystad aner Wallander en forbindelse til nogle boeres plan om at tage livet af Sydafrikas Nelson Mandela.

Krimier fra Fjernøsten Tønnes Hilden Zebra (1999)

Søvnforskeren Sarah Clawon fornemmer, at mordet på hendes halvbror hænger sammen med dennes fund af nogle radioaktive muskatnødder. I forbindelse med efterforskningen slår Clawon et vend omkring Afrika og Filippinerne. Undervejs bliver hun blandt forelsket i en lejemorder.

Henning Mankell Kineseren (2008)

Birgitta Roslin er dommer og desillusioneret idealist med ægteskabelige problemer. 19 mennesker myrdes i en svensk landsby, og deriblandt Roslins plejeforældre. Udover Sverige foregår denne blodige krimi også i USA i 1800-tallet og ikke mindst nutidens Kina i vækst.

Xiaolong Qiu Mord på en rød heltinde (2001)

I Kina kan de også skrive krimier. I denne bog skal de to kriminalbetjente Chen og Yu opklare mordet på en arbejder. Partiet modarbejder opklaringen, og de to betjente sætter hele tiden deres karrierer på spil i jagten på sandheden. I et roligt tempo beskriver og kritiserer Xiaolong et Kina i forandring.

Natsuo Kirino Ude (2008)

I denne blodige japanske krimi præsenteres læseren for fire kvinder fra natholdet på en madpakkefabrik. Udover deres trøstesløse arbejdsliv må de også trækkes med gæld og trælse mænd. En dag myrder en af kvinderne sin mand, og der bliver vendt op og ned på alle fires liv.


Krimier om Mellemøsten Matt Rees Kollaboratøren fra Betlehem (2008)

Få krimiforfattere har som Matt Rees introduceret læserne for mellemøstkonflikten. Seriens gennemgående hovedperson er den palæstinensiske skolelærer Omar Yussef. En af Yussefs tidligere elever anholdes og anklages for at have stukket en palæstinenser. Yussef tager kampen op imod Martyrernes Brigader, og må holde tungen lige i munden i et miljø præget af storpolitiske og religiøse spændinger.

Frank Esmann Dragens ånde (2009)

Esmann har en fortid som udenrigspolitisk journalist, og han trækker på indsigten fra alle disse år i sine skønlitterære bøger. I dette seneste opus fra Esmann er Iran lidt for tæt på at udvikle atomvåben, hvilket naturligvis afføder konflikt. Bogen foregår både i USA, Danmark og Iran. I Danmark følger vi Oberst Blixen fra Sektion 2, som gør hvad de kan for at stoppe leverancerne til den iranske våbenproduktion.

Matt Rees En grav i Gaza (2009)

Skolelæreren Yussef og to af hans kollegaer skulle egentlig bare til Gaza på et FN-mandat, for at studere det stedlige skolesystem. Men da en kollega forsvinder og en anden dræbes, nægter Yussef at lade sig kue, og han konfronterer chefen for de palæstinensiske sikkerhedsstyrker. Som i forgængeren er det ikke til at komme uden om lovløshed og korruption.

Mogens Blom Naboerne fra Bagdad (2009)

Mogens Blom skriver bøger ved siden af sit arbejde som seniorkonsulent i Udenrigsministeriet. Dette resulterede i 2009 i Naboerne fra Bagdad, hvor Danmarks udlændingepolitik spiller en vigtig rolle. En afvist irakisk asylsøger skydes umiddelbart efter sin tilbagevenden til Bagdad, og i København omkommer en mand i en brand. Martin Høgh fra Forsvarets Efterretningstjeneste er udlånt til PET, og i forbindelse med opklaringsarbejdet er en tur til Bagdad uundgåelig.

Krimier om etniske problemstillinger Mikael Niemi Manden der døde som en laks (2007)

Terese Fossnes er en ung politikvinde, som egentlig helst vil bo i storbyen med alle dens tilbud og bekvemmeligheder. Men en dag bliver hun sendt til den lille flække Pajala i Tornedalen i det nordøstlige Sverige, hvor en sur gammel mand er blevet myrdet med en lakselyster.


Abigail Padgett Stilhedens barn (1994)

Første bind på dansk i serien om Bo Bradley. Bradley ville foretrække, at hun kunne leve af sin kunst. Men det kan hun ikke, og derfor arbejder hun som socialarbejder. Hun er god til sit arbejde, fordi hun har stor indfølingsevne. Men hendes styrke er samtidig hendes svaghed, for hendes indfølingsevne skyldes, at hun er maniodepressiv. Derfor bliver hendes følelsesliv sat på en prøve, da en hvid dreng udsættes for mordforsøg i et amerikansk indianerreservat.

Abigail Padgett Månefugl (1997)

Fjerde og foreløbigt sidste bind i serien om Bo Bradley. Bradley er indlagt på en psykiatrisk afdeling drevet af kumeyaay-indianere. Afslutningen på hendes sygdomsforløb falder uheldigvis sammen med mordet på en anden patient. Bradley deltager i opklaringen, som besværliggøres af hendes truende maniodepressivitet. Hertil kommer et firma, som forsøger at slå mønt på indianernes behandlingsform og en kvinde, som bliver dræbt af en haj. De forskellige hændelser hænger sammen og har med diskrimination af sindslidende og minoriteter at gøre.

Walter Mosley Djævel i blåt (1992)

En dag siger Easy Rawlin sin chef midt imod, og derfor bliver han fyret. Han er egentlig ikke uddannet detektiv, men en ven tilbyder ham job, som indebærer eftersøgningen af en hvid pige, der er forsvundet i et af Los Angeles’ sorte kvarterer. Arbejdet kaster Easy ud i et miljø af vold, korruption og racisme.

Krimier fra Nordatlanten Kunuk Franzin Opiumskrigen i Grønland (1999)

Denne krimi handler om hashens vej ind i det grønlandske samfund. Den danske kriminalkommissær Frits Blazfeldt bliver sat på en mordgåde, og undervejs får læseren et indblik i et moderne Grønland bestående af en kultur i forandring samt intriger og hashhandel.

Jógvan Isaksen Blid er den færøske sommernat (1991)

Dette er den første færøske kriminalroman nogensinde. Hannis Martinsson er dansk-færøsk journalist, og hans kollega, Sonja Pætursdóttir, er blevet myrdet. Efterhånden som Martinsson kommer til bunds i sagen afdækkes et politisk liv præget af magt og opportunisme. Udover at være en krimi, er bogen også et øjebliksbillede af det moderne Færøerne.


Arnaldur Indridason Nordmosen (2003)

Titlen dækker henviser til et kvarter i Islands hovedstad, Reykjavik. Her finder en familie deres underbo slået ned og myrdet. Selvom politiet lægger en masse kræfter i efterforskningen, kommer de ikke ret langt. Erlandur Sveinsson og hans hold finder stort set kun ud af, at offeret havde en fortid. Og det har de fleste jo. Sideløbende med opklaringsarbejdet skal Sveinsson håndtere det problematiske forhold, som han har til sin datter.

Yrsa Sigurðardóttir Det tredje tegn (2006)

Harald Guntlieb var tysk udvekslingsstuderende i Island, men nu er han død under mystiske omstændigheder. Liget er svært mishandlet og ind i kroppen er ridset nogle underlige tegn. Guntliebs familie er ikke tilfreds med resultatet af opklaringen, og sammen med en repræsentant fra familiens bankvirksomhed indleder advokaten Thóra Gudmundsdóttir en undersøgelse. Snart bliver det klart, at den myrdede havde en sygelig fascination af hekse samt problemer med sin familie.

Latinamerikanske krimier Leonardo Padura Den ulastelige cubaner (2007)

Leonardo Padura er en af de mest roste forfattere fra Cuba lige nu. Umiddelbart efter nytårsaften, og med tømmermand, bliver kriminalkommissær Mario Conde bedt om at undersøge en forretningsmands forsvinden. Efterforskningen åbner en dør til Condes egen fortid, og den forsvundne viser sig ikke at have været helt fin i kanten. Bogen er andet bind i Havana-kvartetten.

Luis Sepulveda Hotline (2003)

Mapucheindianeren med det prangende navn George Washington Cancamán sætter en ære i sit arbejde som kvægtyv i Chile. Men en dag fanger han en kvægtyv, som viser sig at være søn af en højtstående militærperson. Som følge af dette forflyttes Cancamán til landets hovedstad Santiago. Her bliver han plantet i afdeling for seksualforbrydelser. Alt imens han bryder de udstukne retningslinjer, opklarer han en sag om telefonsex i samarbejde med en taxichauffør.

Graham Greene Vor mand i Havana (1979)

Wormold er egentlig støvsugeragent i Cubas hovedstad, Havana. Men da han mangler penge til at kunne forsøge sin teenage-datter, indgår han en aftale med efterretningstjenesten Secret Service. I begyndelsen er det hele et spil for galleriet, og Wormold ansætter falske underagenter og sender opdigtede oplysninger videre til Secret Service. Dette skuespil varer dog ikke ved, for pludselig bliver det hele mere alvorligt.

www.bibliotek.dk Udarbejder: Søren Davidsen Omslag: Jonna Madsen, Okaysion Design Udgiver: © Biblioteksmedier as, Ballerup 2010 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.: 47111004

Verden rundt med krimier  

Krimier bliver stadig mere populære, men herhjemme er det primært krimier fra Europa, USA og Canada, som tiltrækker sig opmærksomhed. Har m...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you