Page 1

wentworth institute of technology

HNH HOLLY N HERSEY

architecture portfolio


HNH HOLLY N HERSEY

Boston, MA Crownsville, MD 410 946 7396 holly.hersey@yahoo.com

architecture portfolio


CONTENTS xyZ spring 2012

1

GATEWAY summer 2012

2

FRAMING fall 2012

3

enLIGHTen spring 2013

4

FACADE STUDY spring 2013

5

ANNEX CONNECTOR spring 2013

6

WEATHERING fall 2013

7

EXTEND fall 2013

8

THE GREEN INBETWEEN spring 2014

9

PHOTOGRAPHY

10


xyZ

Josef Albers Analysis

1

spring 2012 | design principles 2 | prof. Tom Lesko

After given a Joseph Albers line drawing, a series of analysis were to be made. I read the drawing and created a new set of drawings with varying line weights, as well as models, to show how I interpreted the depth within the drawing. In doing so, I found a continuous path of three different lines with a z shape in the center. I modeled this idea, creating a 3 dimensional, layered version of a Joseph Albers drawing.


GATEWAY

Josef Albers Analysis

summer 2012 | arch design & tech 1 | prof. Robert Cowherd

2

The Gateway, completed in 2008, is a mixed use building at the Maryland Institute College of Art designed by RTKL Associates. It serves the campus as a residence hall, theater, career center, cafe, and art studio. The colorful steel, glass, and concrete building is placed along the busy streets of Baltimore Maryland. RTKL wanted the building to act as a ‘gateway’ for the community to view the life of local art students and for the students to have great views of the spaces around them. Shown here is the work of some of the investigations I did based on specific terms.


FRAMING

International Youth Hostel

fall 2012 | arch design & tech 1 | prof. Robert Cowherd

3

This International Youth Hostel is located on the corner of Newbury St. and Dartmouth St. in Boston Massachusetts. It focuses on framing views of the city. I generated the form of the building directly from the views. Large window openings were created in the public spaces in order to give the visitors direct access to these views. In the rooms and other more private areas, smaller openings are created and give guests views into the performance park.


enLIGHTen Urban Sanctuary

spring 2013 | arch design & tech 2 | prof. Aaron Weinert

Located on Concord St. in Boston Massachusetts, this Urban Sanctuary and Mausoleum serves the city as a place for reflection and celebration of life. In designing this space, I placed large masses in the mausoleum that create a very dark and confined space. Scattered throughout these masses are a places where you physically enter them and have a place to pause and reflect while appreciating the interesting light quality happening in this space. As one makes their way through the mausoleum, they can see the light from the sanctuary peeking around corners and down long paths. The sanctuary is a much brighter space, meant for a place of celebration. The cut outs in the walls allow light to enter the space in a captivating way.

4


FACADE STUDY Prada Aoyama

spring 2013 | arch design & tech 2 | prof. Aaron Weinert *collaborative **featured in Casella Gallery

This facade and envelope study asked groups of three to research, analyze, and reconstruct the facade/envelope of a particular precedent. As a team, we studied Prada Aoyama, a Prada Epicenter in Toykyo, Japan designed by Herzog + de Meuron. Steel makes up the vertical cores, horizontal tubes, and the external structural frame. This external frame is covered with glass windows. Four types of glass is used: flat, convex, concave, and etched. The convex windows reflect the city, the concave windows entice passer byers to look in and view the products, and the etched windows create privacy in the dressing rooms.

5


WOODEN WAY Annex Conector

spring 2013 | arch design & tech 2 | prof. Aaron Weinert

This connector is meant to connect the College of Architecture, Design, and Construction Management at Wentworth Institute of Technology. We were asked not only to create a connection between the departments in this college but between the institution and the community as well. With this in mind, I wanted to filter the public through the building in a specific way. Wooden columns and beams guide the public and create spaces that show them where they can go. I allow the public to have their own realm at the front of the connector. This butts up directly next to the student studio space, which starts to create an interaction with the community and students. Another task with this project was handling the different floor heights of the buildings that are being connected.The studio space spans the entire connector and changes floor heights accordingly. This addresses the issue and creates a collaborative space, housing three distinct areas for program.

6


WEATHERING

East Boston Waterfront Installation fall 2013 | design studio 3 | prof. Carol Burns

The first part of this project involved analyzing and documenting a particular land/water edge in East Boston. The model shown below represents the current dilapidated pier on the site and what the original structure should have looked like. The second part of this project was to design an instrument of measure. Thinking about the ruins that exist on the site and being intrigued with the worn materials, this installtion deals with materiality. A palette of copper, wood, and canvas was used. The resting place spawns from the existing railroad tracks on the site. The materials are placed strategically based on their qualities. It is expected that the canvas will weather the quickest, then copper, then wood. This installation acts as a place to take in the surroundings and a tool to measure the effects of time and the waterfront on different materials.

7


EXTEND

Ship Building Center

fall 2013 | design studio 3 | prof. Carol Burns *featured on Wentworth Institute of Technology’s Architecture page (Student Work)

Along the waters edge in East Boston are ruined piers. The ruins provide the site with a rich history and beauty. Taking this into consideration, this ship building center begins to ‘open up’ as the ruins are approached. The structural layout is the main way in which this is accomplished.The structure expands, shifts, pulls, s t r e t c h e s As you move through the building, spaces generally become larger and more exposed as well as prove a more direct view to the ruins.

8


SECTIONS

SCALE: 1/8” = 1’-0”


THE GREEN INBETWEEN DeFilippo Park Competition

spring 2014 | studio 4 site & environment | prof. Mark Klopfer *collaborative *Honorable Mention, Professor’s Choice

The North End in Boston is crowded with residential and commercial buildings. There is very limited occupiable green space for the families that reside there. Being that the site is completely surrounded by a built environment, the intent is to recreate DeFilippo Park for year long activities: sledding, tanning, picnics, performances, biking, dog walking, and many more.

9


PHOTOGRAPHY

Photography has always been a hobby of mine, along with travel. I am very fortunate to have had amazing travel opportunities through both family and school. The next few pages feature only some of my favorite photos.

10


Palace of Versailles Versailles, France


Stonehenge

Wiltshire, England


Boston, Massachusetts


HNH HOLLY N HERSEY

Architecture Portfolio 2014  

Holly Hersey Undergraduate Architecture Portfolio Wentworth Institute of Technology

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you