Issuu on Google+

TRD

Lyst på noe godt?

Vinter/vår 2011

s. 11

Stort terminalkart s. 16–18

Spennende destinasjoner s. 20–21

Reiselyst:

Amsterdam, Praha, Nice

s. 8–9

s. 10

s. 22–23

Reise alene s. 24–25

Din Guide på reisen


Våren er her! Vi er på vei inn i en lysere årstid, dagene blir lengre og antall reisende via Værnes øker utover våren. Noen av de viktigste oppgavene for oss på flyplassen er å sørge for at distriktet vårt har et godt og spennende flytilbud og at reisen oppleves både effektiv og hyggelig. I denne utgaven av flyplassmagasinet kan du lese om reiser og opplevelser knyttet til våre direkteruter til utlandet. Tulipanblomstringen i Amsterdam er bare 2 timer og 20 minutters reisetid unna; og fra 28. mars flyr KLM tre ganger tur/retur hver dag. Visste du forresten at VG´s lesere nettopp kåret Island til Nordens cooleste reisemål? Icelandair flyr 3 ganger i uken fra torsdag 12 mai , direkte Trondheim– Reykjavik. Så er vi glad for å kunne tilby direkteflyvninger hver helg Trondheim– Frankfurt gjennom våren og sommeren med Lufthansa. Rhindalen med sine flotte landsbyer er vel verd et besøk. «Det er deilig å være norsk i Danmark», blir enda lettere tilgjengelig når Widerøe nå øker til 4 daglige direkteflyvninger til København. På side 21 finner du en oversikt over andre direkteruter fra Trondheim lufthavn Værnes til utlandet. Mulighetene er mange og spennende både for ferie/fritidsreisende og forretningsreisende. Jo flere som benytter direkterutene til utlandet, desto bedre rutetilbud kommer til å bli utviklet framover. God reise.

Lasse Bardal Lufthavnsjef

2


Innhold Innsjekk

4–5

Bagasje

6–7

Reiselyst: Amsterdam

8–9

Reiselyst: Praha

10

Servering

11

Butikker

12–13

Duty Free

14–15

Kart

16–18

Hotell

19

Direkteruter

20–21

Reiselyst: Nice

22–23

Assistanse

24–25

Opplysning

26

Leiebil

27

Transport

28–29

Parkering

30–31

Alle faktaopplysninger gjelder pr. februar 2011, endringer kan forekomme. Ruteprogram og løpende oppdateringer finner du på www.trondheimlufthavn.no og selskapenes egne nettsider: www.sas.no www.klm.no www.skyways.se

www.norwegian.no www.icelandair.no www.lufthansa.com

www.wideroe.no www.krohnair.no

3


Bagasje Innsjekk

Innsjekking i skranke

Innsjekking på automat

Innsjekkingsskrankene finner du i avgangshallen i 2. etasje i terminal A. Norwegian og KLM holder til i høyre del av terminalen når du kommer inn. SAS og Widerøe befinner seg til venstre. Innsjekk til charter er i terminal B.

Self Service-innsjekk betyr at du kan sjekke deg inn selv ved hjelp av automater plassert i innsjekkingsområdet. Self Service-innsjekk er raskt og enkelt, og du har selv kontroll over handlingene som gjennomføres. Selv om du må skifte fly underveis, sjekkes bagasjen helt frem til reisemålet. Er du usikker på fremgangsmåten vil egne ansatte veilede deg gjennom prosessen.

Oppmøtetid Sørg for at du kommer til flyplassen tidlig nok. Hvor lenge før avgangen du må møte varierer fra flyselskap til flyselskap, så husk å sjekke hvilken tid som gjelder for deg. De vanligste oppmøtetidene er: Innenlands: senest 1 time før avgang Utenlands: senest 1 ½ time før avgang Charter: senest 2 timer før avgang

Innsjekking via Internett eller mobil Mange flyselskap tilbyr ulike løsninger for deg som ønsker å sjekke inn på forhånd. Ikke bare sparer du tid, du kan selv velge ditt favorittsete, foreta endringer og hente ut annen informasjon. Besøk flyselskapene sine hjemmesider for informasjon om innsjekking via Internett eller mobil.

Innsjekk for charter er i terminal B. På charterflygninger stenger ofte innsjekkingen én time før avgang. Husk at det i ferieperioder er ekstra viktig å møte opp i god tid.

Valg av sete På utenlandsreiser tildeles du setenummer ved innsjekking. De fleste charterfly tildeler seteplass før innsjekking. En del lavprisselskaper tildeler ikke fast seteplass. Har du behov for en spesiell plassering, kontakt din turoperatør i god tid før avreise.

5


Bagasje

Håndbagasje

Spesialbagasje

Hvor mange kolli og kilo du kan ha med som håndbagasje avhenger av hvilket flyselskap du reiser med.

Flyselskapene praktiserer ulike regler for spesialbagasje: Som spesialbagasje regnes bl.a. ski, sykler, barnevogner og golfbager. Ta kontakt med selskapet du reiser med for informasjon.

For SAS gjelder følgende regler Størrelsen på håndbagasjen må ikke overskride L55 x B40 x H23 cm, og det totale mål må ikke overskride 115cm. Innland + Utland: 1 håndbagasje á 8 kg Utenfor Europa: 2 håndbagasje á 8 kg Norwegian Det er tillatt med kun ett kolli kabinbagasje per person. Maksimum vekt er 10kg. Maksimum størrelse er 55 x 40 x 23 cm. Widerøe Grunnet begrenset plass om bord tillates ikke håndbagasje større enn: 55 x 40 x 20 cm og ikke tyngre enn 8 kilo. KLM Economy Klasse 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm Max 12 kg. World Business Klasse/ Europe Select 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm, og 1 bag mindre enn 45 x 20 x 35 cm. Totalt max 18 kg. Krohnair Det er kun tillatt med ett kolli håndbagasje, max vekt 5 kg Icelandair Ett kolli håndbagasje, max vekt 6 kg. Vekt er basert på økonomiklasse. Lufthansa 1 kolli håndbagasje økonomiklasse, max vekt 8 kg. Skyways 1 kolli håndbagasje, max vekt 5 kg.

Dropping av spesialbagasje gjør du til høyre for sikkerhetskontrollen i terminal A i 2.etasje.

Væske Vi vil anbefale deg å pakke væsker i kofferten. Dette sparer deg for tid i sikkerhetskontrollen og reduserer sjansen for at du kan bli bedt om å kaste noe av det du har med fordi beholderne er for store eller fordi du har med deg for mye. Det gis tre unntak fra forbudet mot væske i håndbagasjen: 1: Små mengder væske Du kan ha små mengder væske, som f.eks. toalettsaker o.l. så lenge de følger begrensningene under: Væskene er i beholdere på inntil 100 milliliter. Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar (zip-lock) plastpose med kapasitet på høyst 1 liter. Innholdet i plastposen får plass uten problemer Posen er helt lukket

2: Medisinske årsaker Du kan ha med væsker som er nødvendige av medisinske årsaker. Du må da kunne framlegge bevis på at væskene er ekte.

3: Særlige næringsmessige behov Du kan ha barnemat og andre væsker for særlige næringsmessige behov. Også her kan du bli bedt om å framlegge bevis på at væskene er ekte.

7


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Møt våren i Amsterdam

Amsterdam er en av de kuleste byene i Europa. Vakker, trendy og avslappet, mye å gjøre, mye å se, mange puber, mat fra alle verdens hjørner og hyggelige folk. Sentrum av byen er lite og oversiktlig, og perfekt å oppleve til fots eller på sykkel. I begynnelsen av det 17. århundre var Amsterdam verdens rikeste by, og pengene som rant inn i den skitne havna i Amstel ble brukt til å bygge det billedskjønne rutenettet av kanaler som byen er kjent for. Dagens Amsterdam gir tydelig inntrykk av en by med lang historie. Blant skjeve rekkehus, forfallne bygninger og grumsete kanaler skinner allikevel det moderne Amsterdam igjennom. Kort sagt er byen en flere hundre år gammel verdensmetropol med en fascinerende blanding av moderne og historisk arkitektur med en sær-

8

Foto: Marius Hole

egen kultur. Sightseeing på en av de mange kanalene er en fin måte å oppleve byen på. Langs kanalene ligger mange husbåter hvor folk bor hele året. Cafékulturen står på mange måter i sterk kontrast til den norske. Nederlendere er mer avslappet og har en langt mer liberale holdninger til alkohol og diverse sterkere saker. De fleste caféer er også preget av mørk belysning og sterke urtedufter. En ting man bør vite før man kommer til Amsterdam; det er stor forskjell på et såkalt koffiehuis og det langt mer kontroversielle begrepet koffieshop. Indonesia var tidligere nederlandsk koloni, og Amsterdam har et bredt utvalg av indonesiske restauranter med mye deilig og spennende mat. Bestiller du Rijstaffel får du mange av de typiske indonesiske godbitene i samme måltid.


€ P

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse Parkering Reiselyst

Byen er kjent for sine mange museer, blant annet Historich Museum, Museum Willet-Holthuysen og selvsagt Van Gogh Museum. Rembrandts mest kjente maleri «Nattevakten» finner du på Rijksmuseum. Gå heller ikke glipp av Anne Franks Hus, som med sine 80.000 besøkende hvert år er blitt Amsterdams mest anerkjente turistattraksjon. På tur gjennom de forskjellige rommene i huset får man servert historien om Anne Frank og hennes berømte dagbok. Like ved ligger bydelen Jordaan, her er tempoet litt lavere enn ellers i byen. Her kan du rusle rundt blant gallerier, hippe butikker og trivelige kafeer. Bare det å vandre rundt i Amsterdam er en severdighet i seg selv. Arkitekturen og omgivelsene er fascinerende og det er mye underholding i gatene. Et besøk til et ølbryggeri kan kanskje også friste. Ting å gjøre med barna Madame Tussauds, kjente figurer som er av voks, men ser absolutt levende ut! Hva med å posere sammen med Madonna? Kult å ha med bilde hjem! Like utenfor Amsterdam ligger Efteling fornøyelsespark, en fin park for hele familien. Her kan du være med «den flygende hollender», kjøre bobsleigh, båter og annen moro. Fra Amsterdam tar du toget til Hertogenbosch, deretter buss til parken.

Transport En av tingene man vil merke med én gang en kommer til Amsterdam, er alle syklene. Et godt råd til besøkende vil være å prøve å få med seg mest mulig av de alternative transportmidlene for å oppleve litt av den lokale levemåten. Hopp på en trikk, ta en tur med en av de mange kanalbåtene eller lei en sykkel. Et par timers flyreise og du kan få med deg vårens tulipanblomstring og besøke noen av de mange blomstermarkedene. 3 ganger daglig med KLM direkte fra Trondheim lufthavn Værnes, se www.klm.com for bestilling.

9


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Magiske Praha

Foto: Erin O’Mara

Praha, byen med 100 tårn, Den Gyldne Byen, Den Magiske Byen, – dette er bare noen av navnene som er knyttet til byen som ofte regnes for å være hjertet av Europa. Den vakre gamlebyen i Praha har en rik historie, et godt kulturtilbud og et hektisk uteliv. Her kan du shoppe i trendy motebutikker, på bortgjemte antikvariater eller i moderne shoppingsentre, eller du kan sette deg på en av de mange pubene og kose deg med en pilsner. Besøk gamlebyen og torget for å se på klokketårnet og det astronomiske uret. Karlsbroen krysser elven Moldau og er en av verdens flotteste broer. En spasertur over Karlsbroen er et must for førstegangsbesøkende. Legg også inn en tur til Prahaborgen og nyt den fantastiske utsikten over byen. Borgen ligger flott til på Hradcany-høyden. Slottsanlegget er blant verdens største, og er godt synlig fra store deler av den tsjekkiske hovedstaden. På kveldstid er det mange restauranter å velge mellom, og du må også få med deg stemningen i en vinkjeller eller i en av de mange ølstuene.

10

Tsjekkisk øl er blant det beste i verden. Praha kan by på både ekte tsjekkisk husmannskost og internasjonale alternativer. Hvis du vil prøve en lokal og billig variant, kan du forsøke Koruna i nærheten av Havelský trh. Menyen er kun på tsjekkisk, men maten er god og porsjonene rause. Parizka er den mest eksklusive handlegaten i Praha, høyt oppe på listen over de dyreste i verden. Den skointeresserte bør avlegge et besøk til skovarehuset Bat’a som med sine seks etasjer, er meget populært. En klar shoppingklassiker er selvfølgelig også böhmisk krystall. Like utenfor byen finnes enorme shoppingsentre, såkalte hypermarkeder. For å komme dit kan du ta metro, drosje eller buss. Enkelte av butikkene er på over 10.000 kvadratmeter hvor du finner det meste av kjente merkevarer. Bestill turen til vakre Praha med Norwegian direkte fra Trondheim lufthavn Værnes, byen er en opplevelse uansett årstid. For bestilling, se www.norwegian.no


Bagasje Innsjekk Servering

I avgangshallene finner du fire serveringssteder. Felles for dem er fokus på sunnere mat. Samtlige serveringssteder har nå strømuttak for bærbar PC.

Terminal A

Café Picnic

t e t o p Bakt

.. . l l y f med

Picnic tilbyr en rikholdig meny med mange lokale favoritter, så vel som internasjonale retter. Fast på menyen serverer vi 100 % biffburger med Selbuost og selvfølgelig de velkjente Meråker kjøttkakene. Produktene har det lille ekstra med de beste råvarene.

Upper Crust Upper Crust serverer nylagde bagetter gjennom hele dagen, fylt med de beste råvarene! Vi har også nytraktet kaffe, ferskpresset juice, smoothies og mye mer. Ta turen innom for en god matopplevelse!

Aquavit Bar Norwegian Aquavit Bar tilbyr et tjuetalls akevittslag. Akevitt er en norsk stolthet og betyr livets vann! Prøv gjerne en av de populære lokale akevittene. Vi garanterer en god opplevelse i flotte omgivelser. Terminal B (utland)

Bærre Lækkert Bærre Bar Her byr vi på smakfulle småretter med godt tilbehør, som grillsandwich og pizza, gjerne sammen med en duggfrisk kald drikke. Nå kan feriefølelsen få overta, senk skuldrene - god tur!

11


Bagasje Innsjekk Butikker

Terminal A

Terminal B (utland)

Esthetique

Point

Du finner et bredt utvalg kosmetikk fra kjente merkevarer, spesielt innen parfyme. Butikken har også et spennende og variert utvalg av smykker og klokker.

Finner du i avgangshall utland. I tillegg til ordinære kioskvarer har vi tenkt på de småtingene som er lett å glemme, men kjekke å ha.

Norsk Flid Hos oss finner du kunst, håndverk, husflidprodukter, strikkete gensere og konfeksjonsklær, vesker, duker, samt et rikelig utvalg suvenirer.

Ark Pocket Utvalget består av flere hundre boktitler. I tillegg selger Ark Pocket gratulasjonskort, spill for barn, reiseguider og aviser.

Kjekke Menn Har du glemt ekstra skjorte til turen, ble strømper og undertøy liggende igjen der du pakket kofferten, eller har du ganske enkelt lyst på noe nytt? Da er KjekkeMENN stedet for menn i alle aldre og fasonger.

Narvesen Vi har et bredt utvalg av aviser og magasiner. I tillegg til ulike pølsemenyer, tilbyr vi også andre småretter, salater, ferske bakevarer, kaffe og sjokolade. Rakk du ikke å tippe før du dro? - det kan du selvfølgelig ordne hos oss!

7-Eleven Finner du i ankomsthallen, og vår rikholdige meny av både varme og kalde småretter er tilpasset folk i farten. Vi har også ferske bakervarer, drikke, aviser, blader og blomster.

13


DUTY FREE


Stort utvalg

Hva kan du ha med?

I duty free-butikken er du sikret topp kvalitet og service til uslåelige priser. For mange markerer turen innom duty freebutikken selve starten på en opplevelsesfull ferie. Få steder kan skilte med større utvalg av kvalitetsprodukter til lavere priser.

Alkoholholdige drikkevarer: 1 liter sprit 1,5 liter vin - 2 flasker 2 liter øl

Den 560m2 store duty free-butikken på Værnes fører utelukkende kjente varemerker. Bare innen parfyme og kosmetikk finner du over 4000 artikler. I avdeling for drikke og søtsaker finner du noe for en hver smak – deriblant lokalproduserte varer som aquavit. Den siste tida har vi også holdt fokus på å utvide vårt sortiment på vin.

3 liter vin - 4 flasker 2 liter øl

Utvalget endrer seg i takt med årstid og sesong, og vi lover at du finner de varene du forventer. Vår kompetanse er din garanti for en god handel.Vi holder alltid åpent når du er på reisefot – 24 timer i døgnet – 365 dager i året. Velkommen til en god handel på Værnes!

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free

eller

eller 5 liter øl Tobakksvarer: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir.

Duty Free på innreise, alltid åpent Husk at du kan handle duty free på innreise når du kommer med fly. Butikken fører anerkjente og ledende internasjonale merker innen parfyme / kosmetikk, alkoholholdig drikke og sjokolade til attraktive duty free-priser. Husk at du må vise frem reisebevis (boardingkort/billett) for å kunne handle dutyfree også på ankomst. Ta derfor vare på din reisedokumentasjon under hele reisen

Global Blue, taxfreesjekker For momsrefusjon av taxfreesjekker, ta kontakt med Avinor Servicesenter i terminal A, 1. etg.

15


31

32

34

33

30

Servicesenter

Innsjekk SAS / Widerøe

Terminal A 2. etg Avgang Self Service-innsjekk

1

Terminal A 1. etg Ankomst

16

2


Bagasje Innsjekk Kart

35 36

37

Terminal B Gate 38-47 Utland Duty Free Sikkerhetskontroll

Innsjekk Utland

Innsjekk Norwegian

Self Service-innsjekk Self Service-innsjekk

Terminal B Utland

servicesenter Global Blue, Taxfree

Ground Service

3

Toll Politi

17


â‚ŹKart

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

38 39

Terminal B

40 41

Avgang innland

1

Toll

Terminal A Gate 30-31

2

Terminal A 1.etg Ankomst

Ankomst utland Innsjekk Charter Sikkerhetskontroll

42

DUTY FREE

Terminal A Gate 30-31

Avgang utland

43 44 45 46

47

18


Bagasje Innsjekk Hotell

Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport Med lett tilgang til Trondheim lufthavn Værnes er Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport en av de mest attraktive basene for forretnings- og fritidsreisende som ankommer sent på kvelden, eller skal avgårde tidlig neste morgen. Hotellets 180 gjesterom preges av moderne eleganse. Det inkluderer også våre 16 rom som er utformet spesielt for funksjonshemmede gjester. Med 11 møterom og eget servicekontor vil hotellet være et ideelt sted for å holde middels store nasjonale og internasjonale konferanser og arragementer, samt private selskaper. I hotellets flotte Filini restaurant serveres det spennende og smakfulle retter fra vår À la carte meny. Restauranten er også blitt utvidet med ca 50 nye sitteplasser. Med sin direkte tilknytning til terminalbygningen på lufthavna er Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport det nærmeste hotellet til flyplassen som ligger 32 km utenfor Trondheim. Med hyppige bussavganger mellom lufthavna og Trondheim by vil hotellets gjester finne det lett å ta del i alt som byen har å tilby. I Trondheim kan du blant annet oppleve den vakre Nidarosdomen, Munkholmen og de gamle trebryggene langs Nidelven. Hotellets plassering på søyler gir åpenhet og gode orienteringsmuligheter på bakkeplan og god utsikt mot fjorden og mot Hegra fra rommene. For bestilling av overnatting, eller konferanserom ring: 74 84 36 00, eller send de en e-mail: info.airport.trondheim@radissonsas.com

19


direkte

- fra Trondheim lufthavn Værnes REYKJAVIK/ USA/CANADA

STOCKHOLM-ARLANDA

LONDON

COPENHAGEN

RIGA

AMSTERDAM FRANKFURT PRAGUE

MALAGA LAS PALMAS

ALICANTE MURCIA

NICE

SPLIT DUBROVNIK

ANTALYA


Bagasje Innsjekk Direkteruter

Nye flyruter på Værnes

Charter

Utland

Lufthansa Fra slutten av mars 2011 starter Lufthansa sine flyvninger mellom Frankfurt og Værnes. Direkte flyvninger hver lørdag og søndag.

Vinter

Norwegian

Spania: Las Palmas Lanzarote Teneriffe

London, Gatwick Praha Murcia, Alicante Riga Dubrovnik Nice Malaga Las Palmas Antalya Split

Innsjekking og bagasjeservice utføres av SAS Ground Services

Egypt Sharm El Sheikh Widerøe, ny flyrute Widerøe åpnet sin nye flyrute mellom Værnes og Kristiansund/Kvernberget den 3. januar. Det blir i starten 1 daglig avgang fra Værnes.

Kypros Larnaca

Sommer

Utvidet flytilbud Krohnair Krohn Air, i samarbeid med Sun Air of Scandinavia har to daglige direkteruter mellom Molde & Trondheim.

Skyways Svensk flyselskap som starter med flyvninger den 28. mars, mellom Arlanda – Trondheim.

KLM Amsterdam

Tyrkia Antalya Dalaman

SAS

Bulgaria

Alicante Stockholm

Kroatsia Split

Widerøe København

Spania Las Palmas Mallorca

Lufthansa Frankfurt

KLM Fra 28.mars flyr KLM til Amsterdam 3 ganger tur/retur hver dag

Icelandair Fra 12. mai flyr Icelandair til Reykjavik 3 ganger i uken.

Hellas Kreta Chania Kos Santorini Rhodos Kalymnos

Icelandair Reykjavik

For mer informasjon om flyselskapene: www.skyways.se www.krohnair.no www.lufthansa.com www.wideroe.no

21


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Nice la bella

Foto: VIA Tours Tvete

Nice er reisemålet for deg som ønsker en smak av det gode liv. Her vandrer nyrike jetsettere, filmstjerner, modeller og gamle fjonge damer med sine veskehunder blant sportsbiler og milliardæryachter. Nice er et av få steder i verden der du kan kombinere storbylivets bugnende utvalg av restauranter, shopping og kulturopplevelser med bading i krystallklart vann på den flotte rullesteinstranda midt i byen. Et besøk i gamlebyen gir deg et levende inntrykk av Nice sin fascinerende historie. Når du ankommer Nice med fly, kommer du rett ut til byens vakreste allé – Promenade des Anglais – middelhavets Champs-Elysées. Den fantastiske havpromenaden løper mellom luksushotellene og stranden. Byens hjerte ligger litt lengre unna, ved markedsplassen Cours Saleya og labyrinten av små gater i gamlebyen, la

22

Vieille Ville. Hovedpulsåren er la rue Droite med avstikkere og bakgater som bl.a. gjemmer vakre kirkebygg og markeder. Cours Saleya er det største markedet i byen, og også det historiske senteret. Perfekt uansett tid på dagen, for kaffe eller lunsj, under det som engang var maleren Matisses balkong. Musée Matisse, du vil ikke finne noen av Matisses flotteste verk her - de er alle i USA. Du finner imidlertid et klart bilde av utviklingen til det kunstneriske geniet, fra hans sykeleie som en ung mann til hans grav bak museumet. Le Parc Floral de la ville de Nice, verdens største drivhus. Syv ulike tropiske klimaer som dekker syv hektar, pakket med 2500 ulike planter. Her kan du gå i skyggen av et (nesten) ukjent palmetre, se på babyhaier og lukte på tusenvis av blomster.


€ P

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse Parkering Reiselyst

Mote, mat og drikke er ikke tidsfordriv i Frankrike – det er grunnlaget i livet. En enkel regel: rue des Antibes for generelt kjøp av designerklær, boulevard de la Croisette for ekstravagante luksusklær. Rue St-François de Paule-Préfecturerue - rue Droite Ved rue St-François de Paule, kan du fråtse i Alziaris verdensberømte olivenolje, og nyte duften fra Bruno, trøffelkongens sorte sopp. Glem heller ikke søtsakene hos Maison Auers. Opplev Nices pulserende hjerte, det provencalsk-luktende blomstermarkedet (marché aux Fleurs), vend deretter østover mot rue de la Préfecture. Ikke gå glipp av Antic Boutik eller de stilige motebutikkene (Asso, Habit Magique…). Dersom cours Saleya er hjertet i Nice, er hovedpulsåren rue Droite. Her kan du rusle rundt i et av de mange kunstgalleriene og suvenirbutikkene, eller bare slappe av på en kafé. Galeries Lafayette Dette er Frankrikes Rolls Royce av et varehus. Her finner du noen av det beste Frankrike har å by på innen klær og suvenirer. Det er også sentralt plassert, selv om det delvis er gjemt bak pillarformede arkader. Viktig shoppingsted under de store salgene i januar og juli. Monoprix – med mat og klesbutikker – har oppnådd en økende kultstatus. Her kan du finne et spennende utvalg varer til lave priser. Vær spesielt oppmerksom på Monoprix’ egne merker i matvarehyllene. Rivieraen, Provence og Korsika Nice la bella – Nice den vakre, som var romernes kjælenavn på byen, er også inngangsportalen til Provence. Middelhavsøya Korsika med sine hvite sandtrender og krystallklare vann ligger kun en kort båttur unna, og velger du å leie bil ligger Cannes, Antibes, Monte Carlo, Monaco og St. Tropez som perler på en snor langs rivieraen.

Fly direkte med Norwegian fra Trondheim lufthavn Værnes, se www.norwegian.no for bestilling.

23


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse

Reise med barn

Bevegelseshemmede

Barn kan reise alene fra de er 5 år. Barn mellom 5 og 12 år som reiser alene får en mappe med reiseinformasjon som de må bære synlig under hele reisen. Hvis barn som reiser alene må skifte fly, blir de passet på av flyselskapet. Med et ledsagerbevis kan én foresatt følge barn som reiser alene innenlands helt ut til flyet.

Elektrisk rullestol Rullestolen må ved en del lufthavner forlates ved innsjekkingsskranken. Sitteunderlaget i stolen kan benyttes i flyet avhengig av flysetets størrelse og bredde. Det er et krav at det ikke hindrer bruk av sikkerhetsbelte. Batteriet i rullestolen skal være merket slik at riktig type kan identifiseres. Flere typer batterier er godkjent for transport i fly.

Allergi eller astma Reagerer du allergisk på dyr må du gi beskjed når du bestiller. Flyet vil da bli stengt for dyr, også førerhunder, forutsatt at det ikke allerede er bestilt plass for dyr. Regelen er at den som bestiller først får plass på flyet. Er du allergisk mot enkelte typer mat, har diabetes e.l. må du gi beskjed når du bestiller.

Blind eller svaksynt Viktig informasjon ved bestilling av reise? – Om du trenger assistanse til bagasjen – Om du trenger assistanse ut til flyet – Om du trenger assistanse helt til flysetet – Om du har behov for å gå om bord før andre passasjerer – Om du trenger assistanse om bord i flyet Har du førerhund må du gi beskjed når du bestiller billetten. Flyet vil da bli sperret for personer som er allergiske for dyr. Førerhund kan medbringes i kabinen uten kostnader. Husk at du må ha med utreise- og innreisedokumenter som viser at hunden er frisk. Er du både blind og døv må du ha ledsager ved flyreiser. Blinde kan reise inntil fire timer uten ledsager. Noen flyselskaper tilbyr redusert pris for nødvendig ledsager/assistent. Husk medisinsk bekreftelse.

Manuell rullestol Assistansetjenesten ved lufthavnen vil i de fleste tilfeller tillate at du benytter rullestol (ikke elektrisk rullestol) fram til inngangen av flyet eller flytrappen.

Hørselshemmet Noen flyplasser har teleslynger ved innsjekkingsskrankene. Teleslyngen bidrar til at du hører det som blir sagt. Sett høreapparat i stilling 'T'. Reiser du alene og bruker taxi til flyterminalen, må du gjøre oppmerksom på dette når du bestiller transport. Assistansetjenesten ved lufthavnen har ansvar for å assistere deg fra innsjekkingsskranken og helt om bord i flyet. Noen flyplasser er såkalt «stille flyplasser». Det betyr at det er begrenset bruk av høyttalere for informasjon om avganger, opprop osv.

Hvordan bestille assistanse? Trenger du assistanse, bestiller du dette samtidig med at du bestiller reisen din hos flyselskap eller reisebyrå. Assistansetjenesten bestilles over telefon og kan ikke gjøres ved billettbestilling på internett. Husk bestilling senest 48 timer før avreise. Henviser til våre hjemmesider, www.trondheimlufthavn.no

25


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport €Opplysning i

EU stiller krav om innføring av dokumentkontroll på norske lufthavner

Avinor Trondheim lufthavn Værnes har investert i sin første El-bil til bruk både på og utenfor lufthavna. Valget falt på norskproduserte Think.

En ny EU-forordning stiller krav om at det er kun passasjerer som skal reise som får tilgang til området innenfor sikkerhetskontroll på norske lufthavner.

Bilen har en rekkevidde på 160 km med fullladet batteri, og kan ha en toppfart på 110 km/t. Kostnaden ved å fullade batteri er ca. 20 kr.

Norske flypassasjerer på reise ut i Europa er vant til å vise fram reisedokumentasjon i sikkerhetskontrollen, og nå blir samme prinsipp også innført på innenriksflyvninger i Norge.

El-bilen kjører helt uten utslipp. Den har ikke eksosrør, og følgelig ingen utslipp av CO2. Bilen er ikke bare fornuftig å kjøre, men også designet for å kunne gjenvinnes.

Fra 15. mars innføres dette kravet: alle som skal igjennom sikkerhetskontrollen blir da forespurt om reisebevis. Voksne i følge med barn som skal reise alene vil fortsatt få følge barna til gate..

Lufthavnens miljøinspirator, Værner, er begeistret, og har latt seg avbilde på bilen!

Det vil bli lagt ut informasjon på flyselskapenes nettsider samt hos avinor.no. Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre

26

El-bil


P

Avis bilutleie

Europcar

Åpningstider: Man–fre: 07.30–23.30 Lør: 08.30–16.30 Søn: 12.00–23.30

Åpningstider: Man-fre: 07.30–23.15 Lør: 08.30–14.00 Søn: 15.00–23.15

Telefon:

Telefon:

74 84 01 00

74 82 67 00

Budget bilutleie

Hertz bilutleie

Åpningstider: Man–fre: 07.30–15.30

Åpningstider: Man–tors: 07.30–23.15 Fre: 07.30–22.00 Lør: 09.00–13.00 Søn: 16.00–22.00

Telefon:

74 82 28 00

Telefon:

Duty Free Transport Assistanse Parkering Reise Leiebil

74 80 16 60

Sixt bilutleie Åpningstider: Man–fre: 08.00–22.00 Lør: 11.00–18.00 Søn: 11.00–23.00

Alle priser og takster er pr. februar 2011.

Utlevering hele døgnet ved forhåndsbestilling Telefon:

74 82 29 90

27


Velkommen ombord

Alle priser og takster er pr. februar 2011.


Tog

Flybussen

Værnes holdeplass ligger i umiddelbar tilknytning til terminalen, og betjenes både av lokaltog til Trondheim eller Steinkjer og fjerntog langs Nordlandsbanen helt opp til Bodø. Lokaltog trafikkerer holdeplassen ca. en gang i timen, mens Nordlandsbanen passerer 3 ganger pr. dag

Flybussen i Trondheim tilbyr deg rask og hyppig transport mellom Trondheim sentrum og Trondheim Lufthavn Værnes. Hverdager hvert 20.minutt mellom kl. 04.00 – 05.40 deretter hvert 15.minutt t.o.m. kl. 20.40.

Pris pr voksen 67,– pr vei, gjelder ved kjøp på automat.

Ved flyankomst står det alltid en flybuss og venter rett utenfor ankomsthallen. Avgangstider fra flyplass er tilpasset alle flyankomster og flybussen vil vente ved evt. forsinkelser. www.flybussen.no

Flytaxi

Værnes-ekspressen

Trøndertaxi & Norgestaxi har tilbringertjeneste mellom Trondheim og Værnes. Tjenesten må forhåndsbestilles. Trøndertaxi telelfon: 07373 Norgestaxi telefon: 08000

Nytt busstilbud fra 8.oktober som kjører fra Sluppen – Elgeseter gt. St.Olav – NTNU – Nardo – Moholt, Omkjøringsveien – Skovgård og Ranheim, til Værnes flyplass, og samme rute tilbake. www.vaernesekspressen.no

Stjørdal Taxi

Skybus

Telefon 74 83 75 00

Fra januar 2011 kjører Skybus sin rute fra Trondheim lufthavn Værnes – Åre – Østersund. Den kjøre torsdager, lørsdager, søndager. Siste kjøring er utgangen av mars 2011. www.skybus.se

Reisetid til Trondheim er ca 37 min.

Taxi1

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

Telefon 05501

Norgestaxi Telefon 08000

29


Alle priser og takster er pr. februar 2011


P

Kortidsparkering P1/P2

Billig parkering P5

Kortidsparkeringen finner du i P-huset. Det er totalt 320 kortidsplasser. Dette er p-plasser som er beregnet for besøkende og reisende som blir hentet og fraktet til flyplassen.

Kunder som ønsker en billig parkering. Til tross for den lave prisen, ligger området sentralt ved lufthavnen, med gangvei til terminalene. Området er betjent med parkeringsautomater som aksepterer bensin- og kredittkort.

P-hus P3

Parkering

Bevegelseshemmede

P-huset har 1500 parkeringsplasser for langtidsparkering. Dette er et tilbud til deg som ønsker å parkere nært terminalbygget, spare tid, og som ønsker at bilen skal stå beskyttet under tak for å unngå regn og snø. Det skal være enkelt, bekvemt og effektivt å benytte P-huset ved lufthavnen.

P-hus P3 har reservert et eget område for bevegelseshemmede med plass til 11 biler. Alle P-plassene ligger i nærhet til gangsone som fører til terminalen.

Rett ved tårnet og innkjøringen til P-husets P3 er et nyåpnet serviceanlegg. Her tilbys alt av bilpleie, dekkservice, verksted og EU kontroll. Slå to fluer i en smekk og sett bilen til service eller pleie mens du er ute og reiser! Godkjent serviceverksted. www.vbservice.no

P3B Økonomisonene P3B har over 200 plasser og har innkjøring fra hotellsiden, og er lokalisert i kjeller på p-huset.

Langtidsparkering P4 Et av våre utendørsområder for parkering finner du ved jernbanestasjonen vest for lufthavnen. Dette er for de som skal være borte over flere dager, og som ønsker å betale noe mindre for parkeringen. Området ligger i gangavstand til terminalbygget.

Minstetakst

30 min

Time

Døgn

Ank/avg 20,– 40,– Dette parkeringsområdet er et tilbud til -våre P1/P2 20,– 20,– 40,– 280,– P3 20,– 20,– 40,– 230,– P3B 20,– 30,– 130,– P4 20,– 20,– 110,– P5 90,– 90,– Påsketilbud P-hus P3 15.04 – 24.04

1 uke

2 uker

990,– 890,– 600,– 490,– 390,– 490,–

1490,– 1290,– 800.– 690,– 590,��� 690,–

31


TRONDHEIM

LUFTHAVN VÆRNES

TRD

www.avinor.no

Ansvarlig utgiver: Grafisk design: Tekst: Foto:

2009

Avinor

Marius Hole

Avinor, Marius Hole Marius Hole


TRD utgave 4