Issuu on Google+

TRD

Lyst på noe godt?

Jul/Nyttår 2010/11

s.11

Duty Free-kvote s.14-15

Stort terminalkart s.16-18

Reiselyst:

Stockholm, København, Riga s.8-9

s.10

s.22-23

Til/fra Værnes s.28-29

Din Guide på reisen


Tiden flyr! En flyplass, og tilbudet herfra, skal bidra til at avstanden mellom mennesker blir mindre. Å fly er fortsatt den mest effektive måten å reise på over lengre avstander, og bidrar til at vi kan holde kontakten med venner og familie, utvikle næringsvirksomhet samt lære om andre kulturer og historie. Derfor er det med glede vi kan si at rutetilbudet til og fra Trondheim lufthavn Værnes blir ytterligere bedret i løpet av 2011. KLM øker frekvensen på sine flyvninger til Amsterdam, Widerøe gjør tilsvarende på ruten til København og Icelandair forlenger sesongen til Reykjavik. Disse rutene gjør det enda lettere å nå større deler av verden gjennom det videre rutenett ut fra disse destinasjonene. I tillegg startet Vildanden flyvninger til Skien tidligere i høst, og vi får bedre forbindelser gjennom Widerøe til Torp, Kristiansand og Kristiansund. Samtidig går det over 30 daglige avganger til Oslo, og flere daglige avganger til de største byene i Norge som Bergen, Stavanger og Tromsø. Faktisk er Trondheim lufthavn Værnes den lufthavn etter Oslo lufthavn, som har flest destinasjoner innenlands. Trondheim lufthavn ønsker å legge til rette på en best mulig måte slik at flest mulig kan oppleve gleden ved at avstanden mellom mennesker blir mindre. Å samtidig få tiden til å fly når du er på lufthavnen, gjennom enkel, rask og hyggelig service samt et godt tjenestetilbud, er vårt fokus. God reise og velkommen tilbake!

Lasse Bardal Lufthavnsjef

2


Innhold Innsjekk

4-5

Bagasje

6-7

Reiselyst: Stockholm

8-9

Reiselyst: København

10

Servering

11

Butikker

12-13

Duty Free

14-15

Kart

16-18

Hotell

19

Direkteruter

20-21

Reiselyst: Riga

22-23

Assistanse

24-26

Leiebil

27

Transport

28-29

Parkering

30-31

Alle faktaopplysninger gjelder pr. oktober 2010, endringer kan forekomme. Ruteprogram og løpende oppdateringer finner du på www.trondheimlufthavn.no og selskapenes egne nettsider: www.sas.no www.klm.no www.nextjet.se

www.norwegian.no www.wideroe.no www.icelandair.no www.krohnair.no www.vildanden.no

3


Bagasje Innsjekk

Innsjekking i skranke

Innsjekking på automat

Innsjekkingsskrankene finner du i avgangshallen i 2. etasje i terminal A. Norwegian og KLM holder til i høyre del av terminalen når du kommer inn. SAS og Widerøe befinner seg til venstre. Innsjekk til charter er i terminal B.

Self Service-innsjekk betyr at du kan sjekke deg inn selv ved hjelp av automater plassert i innsjekkingsområdet. Self Service-innsjekk er raskt og enkelt, og du har selv kontroll over handlingene som gjennomføres. Selv om du må skifte fly underveis, sjekkes bagasjen helt frem til reisemålet. Er du usikker på fremgangsmåten vil egne ansatte veilede deg gjennom prosessen.

Oppmøtetid Sørg for at du kommer til flyplassen tidlig nok. Hvor lenge før avgangen du må møte varierer fra flyselskap til flyselskap, så husk å sjekke hvilken tid som gjelder for deg. De vanligste oppmøtetidene er: Innenlands: senest 1 time før avgang Utenlands: senest 1 ½ time før avgang Charter: senest 2 timer før avgang

Innsjekking via Internett eller mobil Mange flyselskap tilbyr ulike løsninger for deg som ønsker å sjekke inn på forhånd. Ikke bare sparer du tid, du kan selv velge ditt favorittsete, foreta endringer og hente ut annen informasjon. Besøk flyselskapene sine hjemmesider for informasjon om innsjekking via Internett eller mobil.

Innsjekk for charter er i terminal B. På charterflygninger stenger ofte innsjekkingen én time før avgang. Husk at det i ferieperioder er ekstra viktig å møte opp i god tid.

Valg av sete På utenlandsreiser tildeles du setenummer ved innsjekking. De fleste charterfly tildeler seteplass før innsjekking. En del lavprisselskaper tildeler ikke fast seteplass. Har du behov for en spesiell plassering, kontakt din turoperatør i god tid før avreise.

5


Bagasje

Håndbagasje

Spesialbagasje

Hvor mange kolli og kilo du kan ha med som håndbagasje avhenger av hvilket flyselskap du reiser med.

Flyselskapene praktiserer ulike regler for spesialbagasje: Som spesialbagasje regnes bl.a. ski, sykler, barnevogner og golfbager. Ta kontakt med selskapet du reiser med for informasjon.

For SAS gjelder følgende regler: Størrelsen på håndbagasjen må ikke overskride L55 x B40 x H23 cm, og det totale mål må ikke overskride 115cm. Innland + Utland: 1 håndbagasje á 8 kg Utenfor Europa: 2 håndbagasje á 8 kg Norwegian: Det er tillatt med kun ett kolli kabinbagasje per person. Maksimum vekt er 10kg. Maksimum størrelse er 55 x 40 x 23 cm. Widerøe: Grunnet begrenset plass om bord tillates ikke håndbagasje større enn: 55 x 40 x 20 cm og ikke tyngre enn 8 kilo.

Dropping av spesialbagasje gjør du til høyre for sikkerhetskontrollen i terminal A i 2.etasje.

Væske Vi vil anbefale deg å pakke væsker i kofferten. Dette sparer deg for tid i sikkerhetskontrollen og reduserer sjansen for at du kan bli bedt om å kaste noe av det du har med fordi beholderne er for store eller fordi du har med deg for mye. Det gis tre unntak fra forbudet mot væske i håndbagasjen:

KLM: Economy Klasse 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm Max 12 kg.

1: Små mengder væske Du kan ha små mengder væske, som f.eks. toalettsaker o.l. så lenge de følger begrensningene under:

World Business Klasse/ Europe Select 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm, og 1 bag mindre enn 45 x 20 x 35 cm. Totalt max 18 kg.

Væskene er i beholdere på inntil 100 milliliter. Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar (zip-lock) plastpose med kapasitet på høyst 1 liter. Innholdet i plastposen får plass uten problemer Posen er helt lukket

Krohnair: Det er kun tillatt med ett kolli håndbagasje, max vekt 5 kg Nextjet: Ett kolli håndbagsje, max vekt 5 kg. Samlet voulm må ikke overstige 45x35x20 cm.

2: Medisinske årsaker Du kan ha med væsker som er nødvendige av medisinske årsaker. Du må da kunne framlegge bevis på at væskene er ekte.

Vildanden: Ett kolli håndbagasje med en maks vekt på 5 kg. Passasjerer med fleksible billetter kan sjekke inn 20 kg bagasje og med Vild-billetter maks 15 kg bagasje.

3: Særlige næringsmessige behov Du kan ha barnemat og andre væsker for særlige næringsmessige behov. Også her kan du bli bedt om å framlegge bevis på at væskene er ekte.

7


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Direkte til Stockholm

Foto: www.imagebank.sweden.se © Henrik Trygg

Høsten har innhentet oss, vinteren står uomtvistelig snart og banker på døra. Det betyr at tiden for julegavehandel er like om hjørnet. Pakk varme klær og gode sko i kofferten, og spar ellers plass til juleshopping i én eller flere av våre nærmeste hovedsteder.

Å rusle i trange, brosteinsbelagte smug og gater i Gamla Stan i Stockholm, med snøen knirkende under føttene, gir fort en følelse av å vandre rundt i et vintereventyr fra gamle dager – kirkeklokker som ringer, gatene og smugene leder ut mot åpne torg og plasser med gode, gammeldags julemarkeder. Det dufter av ristede kastanjer, pepperkaker og gløgg, og markedsbodene bugner av tradisjonsrikt håndverk, julepynt, håndlagede leker og lokale produkter. Dette er juleshopping i Stockholm på sitt beste. I Stockholms sentrum holder Kungsträdgården julemarked til - midt i hjertet av handlestrøket, med alle de store magasinene på Hamngatan, og designerbutikker strødd i og rundt Biblioteksgatan og Birger Jarlsgatan. Og

8

mens du er her må du ikke glemme å få med deg juleutstillingen i vinduet på NK, det mest fasjonable kjøpesenteret i byen. Fra Gamla Stan kan du ta en ferge til Djurgården og julemarkedet i fornøyelsesparken Gröna Lund, som er Sveriges eldste tivoli. Hvis du mot formodning skulle bli lei av å handle her, kan du hygge deg med karuseller, forestillinger og annen underholdning. Tvers over veien for Gröna Lund ligger Skansen. Folkemuseet Skansen er verdens eldste utendørs museum, og viser liv og arbeid fra Sveriges 1900tall. Her arrangeres dessuten ulike tilstelninger, festivaler og feiringer. Skansen har et praktfullt julemarked med forskjellige aktiviteter man kan ta del i, som for eksempel lysdypping.


€ P

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse Parkering Reiselyst

Et litt mer alternativt julemarked finner du ved Hornstull strand, med smykker, klær og vesker fra nye designere. Her finnes også bøker, filmer og økologisk mat. Den godissugne bør avlegge et besøk på Marsipanbåten som ligger ved Nybrokajen og selger kvalitetskonfekt. Marsipanfigurer med eller uten sjokoladetrekk hører julen til, og søte julepresanger er velkommen under ethvert juletre! Marsipanbåten åpner for utsalg 1. søndag i advent. Mere sjø og vinterkledd svensk skjærgård får du om du går om bord i et klassisk dampskip fra forrige århundre og blir med på en Julbordskryssning. ”Julbord” serveres både under lunsjog middagsturer. Mer informasjon om Julbordskryssning finner du på www.julbord.org I følge svensk tradisjon kommer Lucia tidlig på morgenen 13. desember. Uansett om du velger morgen eller kveld bør du få med deg den spesielle følelsen det gir å nyte vakker sang i lyspyntede kirker. Lucia-arrangement og konserttilbud er ellers mange og varierte, men om kun én skal anbefales, faller valget på Stockholms Luciakonsert i Globen, som i år arrangeres 12. desember. Konserten, som fremføres av ca 1.200 barn og unge fra Stockholms musikgymnasium, Kungsholmens gymnasium og Adolf Fredriks musikklasser, er velkjent, vakker og rørende, og gir en julestemning du har med deg lenge. Kvelden avsluttes med middag i Gamla Stan, som har et bredt utvalg av spisesteder. Ett av dem er Mårten Trotzig som under middelalderske kjellerhvelv serverer klassisk svensk mat med fokus på vilt og fisk. Regina Operamathus i Drottninggatan serverer opera og mat, altså spaghettiopera! Deres operajuleshow har premiere i slutten av november, og da er det perler fra operahimmelen, litt musikal og Christmas Carols garnert med kalvefrikadeller som står på menyen. Njut!

9


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Direkte til København

Foto: Morten Jerichau

En av de beste tidene for å besøke København er i november/desember da byen glitrer av juledekorasjoner. Ta på deg godt med klær og gode sko, og gjør deg klar til hyggelig juleshopping i nydelige omgivelser. Julemarked i Tivoli er et ”must”. Her kan du gå rundt i spennende og koselige markedsboder som tilbyr et bredt utvalg av juleartikler. Om du stadig mangler venninnegaven eller noe nytt til julehuset, eller bare vil se, smake og bli inspirert, er mulighetene mange her. De fleste markedsbodene ligger i små landsbyer rundt om i Tivoli. Nyhavns julemarked er normalt åpent fra midten av november og frem til jul med boder og servering, musikk og de gamle vekterne. Vil man oppleve et annerledes julemarked må man komme seg til Christiania. Her finner man de mest fantastiske gavene. Danskene er utrolig flinke håndtverkere! De fem gågatene etter hverandre som danner Strøget, forbinder byens to hovedplasser Kon-

10

gens Nytorv og Rådhusplassen. Strøget er fullt av butikker og restauranter og syder av liv til langt på natt. Latinerkvarteret rundt det gamle universitetet har flere hyggelige bilfrie gater. Én av dem er Fiolstræde, som er fullt av antikvariater. Har du fått din dose med shopping, kan det være på tide med en annen form for fysisk aktivitet. Kle godt på deg og bli skøyteprinsesse eller -prins for en dag. I København kan du gå på skøyter på byens mange offentlige utendørs skøytebaner. Ta med dine egne skøyter eller lei et par. De offentlige utendørs skøytebanene er som regel åpne fra desember til februar. Hvis du vil være sikker, er det en god idé å sjekke hjemmesiden før du drar. Avrund dagen med en tur i teateret - len deg tilbake i de røde setene og nyt en forestilling på en av byens scener. Københavns teaterliv er rikt og mangfoldig med både små og store skrå bredder. Du kan velge mellom ballet, dans, opera, konserter, eksperimenterende og tradisjonelt skuespill.


Bagasje Innsjekk Servering

I avgangshallene finner du fire serveringssteder. Felles for dem er fokus på sunnere mat. Samtlige serveringssteder har nå strømuttak for bærbar PC.

Terminal A

Café Picnic Picnic tilbyr en rikholdig meny med mange lokale favoritter, så vel som internasjonale retter. Fast på menyen serverer vi 100 % biffburger med Selbuost og selvfølgelig de velkjente Meråker kjøttkakene. Produktene har det lille ekstra med de beste råvarene.

Upper Crust Upper Crust serverer nylagde bagetter gjennom hele dagen, fylt med de beste råvarene! Vi har også nytraktet kaffe, ferskpresset juice, smoothies og mye mer. Ta turen innom for en god matopplevelse!

Aquavit Bar Norwegian Aquavit Bar tilbyr et tjuetalls akevittslag. Akevitt er en norsk stolthet og betyr livets vann! Prøv gjerne en av de populære lokale akevittene. Vi garanterer en god opplevelse i flotte omgivelser. Terminal B (utland)

Bærre Lækkert Bærre Bar Her byr vi på smakfulle småretter med godt tilbehør, som grillsandwich og pizza, gjerne sammen med en duggfrisk kald drikke. Nå kan feriefølelsen få overta, senk skuldrene - god tur!

11


Bagasje Innsjekk Butikker

Terminal A

Terminal B (utland)

Esthetique

Point

Du finner et bredt utvalg kosmetikk fra kjente merkevarer, spesielt innen parfyme. Butikken har også et spennende og variert utvalg av smykker og klokker.

Finner du i avgangshall utland. I tillegg til ordinære kioskvarer har vi tenkt på de småtingene som er lett å glemme, men kjekke å ha.

Husfliden Hos oss finner du kunst, håndverk, husflidprodukter, strikkete gensere og konfeksjonsklær, vesker, duker, samt et rikelig utvalg suvenirer.

Ark Pocket Utvalget består av flere hundre boktitler. I tillegg selger Ark Pocket gratulasjonskort, spill for barn, reiseguider og aviser.

Kjekke Menn Har du glemt ekstra skjorte til turen, ble strømper og undertøy liggende igjen der du pakket kofferten, eller har du ganske enkelt lyst på noe nytt? Da er KjekkeMENN stedet for menn i alle aldre og fasonger.

Narvesen Vi har et bredt utvalg av aviser og magasiner. I tillegg til ulike pølsemenyer, tilbyr vi også andre småretter, salater, ferske bakevarer, kaffe og sjokolade. Rakk du ikke å tippe før du dro? - det kan du selvfølgelig ordne hos oss!

7-Eleven Finner du i ankomsthallen, og vår rikholdige meny av både varme og kalde småretter er tilpasset folk i farten. Vi har også ferske bakervarer, drikke, aviser, blader og blomster.

13


DUTY FREE


Stort utvalg

Hva kan du ha med?

I duty free-butikken er du sikret topp kvalitet og service til uslåelige priser. For mange markerer turen innom duty freebutikken selve starten på en opplevelsesfull ferie. Få steder kan skilte med større utvalg av kvalitetsprodukter til lavere priser.

Alkoholholdige drikkevarer: 1 liter sprit 1,5 liter vin - 2 flasker 2 liter øl

Den 560m2 store duty free-butikken på Værnes fører utelukkende kjente varemerker. Bare innen parfyme og kosmetikk finner du over 4000 artikler. I avdeling for drikke og søtsaker finner du noe for en hver smak – deriblant lokalproduserte varer som aquavit. Den siste tida har vi også holdt fokus på å utvide vårt sortiment på vin.

3 liter vin - 4 flasker 2 liter øl

Utvalget endrer seg i takt med årstid og sesong, og vi lover at du finner de varene du forventer. Vår kompetanse er din garanti for en god handel.Vi holder alltid åpent når du er på reisefot – 24 timer i døgnet – 365 dager i året. Velkommen til en god handel på Værnes!

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free

eller

eller 5 liter øl Tobakksvarer: 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir.

Duty free på innreise Husk at du kan handle duty free på innreise når du kommer med fly. Butikken fører anerkjente og ledende internasjonale merker innen parfyme / kosmetikk, alkoholholdig drikke og sjokolade til attraktive duty free-priser. Husk at du må vise frem reisebevis (boardingkort/billett) for å kunne handle dutyfree også på ankomst. Ta derfor vare på din reisedokumentasjon under hele reisen

Global Blue, taxfreesjekker For momsrefusjon av taxfreesjekker, ta kontakt med Avinor Servicesenter i terminal A, 1. etg.

15


31

32

34

33

30

Servicesenter

Innsjekk SAS / Widerøe

Terminal A 2. etg Avgang Self Service-innsjekk

1

Terminal A 1. etg Ankomst

16

2


Bagasje Innsjekk Kart

35 36

37

Terminal B Gate 38-47 Utland Duty Free Sikkerhetskontroll

Innsjekk Utland

Innsjekk Norwegian

Self Service-innsjekk Self Service-innsjekk

Terminal B Utland

servicesenter Global Blue, Taxfree

Ground Service

3

Toll Politi

17


â‚ŹKart

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

38 39

Terminal B

40 41

Avgang innland

1

Toll

Terminal A Gate 30-31

2

Terminal A 1.etg Ankomst

Ankomst utland Innsjekk Charter Sikkerhetskontroll

42

DUTY FREE

Terminal A Gate 30-31

Avgang utland

43 44 45 46

47

18


Bagasje Innsjekk Hotell

Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport Med lett tilgang til Trondheim lufthavn Værnes er Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport en av de mest attraktive basene for forretnings- og fritidsreisende som ankommer sent på kvelden, eller skal avgårde tidlig neste morgen. Hotellets 180 gjesterom preges av moderne eleganse. Det inkluderer også våre 16 rom som er utformet spesielt for funksjonshemmede gjester. Med 11 møterom og eget servicekontor vil hotellet være et ideelt sted for å holde middels store nasjonale og internasjonale konferanser og arragementer, samt private selskaper. I hotellets flotte Filini restaurant serveres det spennende og smakfulle retter fra vår À la carte meny. Restauranten er også blitt utvidet med ca 50 nye sitteplasser. Med sin direkte tilknytning til terminalbygningen på lufthavna er Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport det nærmeste hotellet til flyplassen som ligger 32 km utenfor Trondheim. Med hyppige bussavganger mellom lufthavna og Trondheim by vil hotellets gjester finne det lett å ta del i alt som byen har å tilby. I Trondheim kan du blant annet oppleve den vakre Nidarosdomen, Munkholmen og de gamle trebryggene langs Nidelven. Hotellets plassering på søyler gir åpenhet og gode orienteringsmuligheter på bakkeplan og god utsikt mot fjorden og mot Hegra fra rommene. For bestilling av overnatting, eller konferanserom ring: 74 84 36 00, eller send de en e-mail: info.airport.trondheim@radissonsas.com

19


Bagasje Innsjekk Direkteruter

Nye flyselskaper på Værnes Krohnair Krohn Air, i samarbeid med Sun Air of Scandinavia har to daglige direkteruter mellom Molde & Trondheim.

Utland Norwegian London, Gatwick Praha Murcia, Alicante Riga

Nextjet NextJet flyr 2 ganger daglig mellom Trondheim - Østersund - Stockholm (Bromma)

KLM

Innsjekking og bagasjehåndtering for disse flyselskapene utføres av SAS Ground Services.

SAS

Amsterdam

Alicante Stockholm Vildanden Vildanden trafikkerer mellom Skien, Trondheim, Bergen og Stavanger. Går mellom Skien og Trondheim 9 ganger pr uke.

København

Innsjekking og bagasjeservice hos Røros Flyservice.

Nextjet

Widerøe

Østersund/Stockholm Bromma For mer informasjon om flyselskapene: www.vildanden.no www.nextjet.se www.krohnair.no

Charter

Vinter

Spania: Las Palmas Lanzarote Teneriffe Egypt Sharm El Sheikh Kypros Larnaca

21


Bagasje

Innsjekk Servering Duty Free Transport €ReiselystAssistanse Parkering P

Direkte til Riga

Foto: Patricia LTD

Første søndag i advent tennes julelysene i Riga, slik tradisjonen har vært i 500 år, siden verdens første juletre ble pyntet i den latviske hovedstaden i år 1510. Samtidig starter årets julemarked i byen som feirer jul to ganger årlig - etter både den gregorianske og russisk-ortodokse kalender. Dette henger sammen med at en del av befolkningen tilhører den protestantiske og katolske kirke og feirer jul 24. og 25. desember, mens en annen del er ortodokse og markerer julen to uker senere, i begynnelsen av januar - i tråd med den julianske kalender. Likeledes er det med nyttårsfeiringen. Siden det er mange som har venner, ektefeller og bekjente i begge leire, og få som takker nei til en fest, hender det ikke sjelden at det blir fire intense feiringer fra 24. desember til midten av januar. I Riga anses Svarthodehuset (Schwarzhäupter Haus) på Rådhusplassen for å være et av byens

22

vakreste bygg. Det var her ungkarer, for det meste utenlandske forretningsmenn, hadde sine sosiale arrangement - der de også av og til inviterte representanter for det motsatte kjønn. Så også til julefesten i året 1510. Det hersker neppe tvil om at det ble drukket tett, kanskje litt for mye. I allfall, skal en gruppe av ungkarene ha forvillet seg ut på Rådhusplassen midt under julefesten og begynt å kaste blomster og annen dekor på det tomme juletreet som stod der.

– Spennende

julemarked

i Baltikum

Riga kan før jul by på et spennende julemarked med priser som kan friste enhver nordmann. Det store julemarkedet finner man vanligvis på


€ P

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse Parkering Reiselyst

Domkirkeplassen ved siden av Riga Domkirke - Baltikums største katedral. Her kan du drikke gløgg, spise kaker og spekemat, og du finner skikkelig håndtverk, trearbeider, skinn og ull og mye god snacks. Der ligger også Rigas store skøytebane der mange feier elegant forbi dem som snubler og faller. Mindre julemarked fins vanligvis på Rådhusplassen, Esplanaden og Livernes plass - oppkalt etter det finsk-ugriske minoritetsfolket i landet. Riga er en del av landet som synger. Kortradisjonen lever fortsatt sterkt, og byen og landet har fostret mange internasjonale musikkstjerner. Naturlig nok er derfor Rigas kirker og konsertlokaler fulle av ulike typer julekonserter under advent- og juletiden, og billettene er rimelige. For de operainteresserte kan et besøk i Operaen anbefales. Avslutt kvelden med god mat fra det latviske kjøkken og et besøk på en av de mange latviske kroene som preger byen, og som nettopp før jul har en helt spesiell og intim stemning.

Miljø Hils på miljø-Værner, Trondheim lufthavn Værnes’ miljømaskot som vil følge oss på veien mot å nå vårt mål om å bli Norges mest miljøvennlige lufthavn innen 2014. De fokusområder vi har valgt å vie størst oppmerksomhet er 1. Energikilder 2. Teknologi, konstruksjoner og materialer 3. Energieffektive og miljøvennlige driftsrutiner 4. Forurensning som følge av operasjonelle prosedyrer luftfartøy 5. Forurensning som følge av tilbringertjeneste

23


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse

Reise med barn

Bevegelseshemmede

Barn kan reise alene fra de er 5 år. Barn mellom 5 og 12 år som reiser alene får en mappe med reiseinformasjon som de må bære synlig under hele reisen. Mappen utstedes av flyselskapet ved innsjekking.

Elektrisk rullestol Rullestolen må ved en del lufthavner forlates ved innsjekkingsskranken. Sitteunderlaget i stolen kan benyttes i flyet avhengig av flysetets størrelse og bredde. Det er et krav at det ikke hindrer bruk av sikkerhetsbelte.

Hvis barn som reiser alene må skifte fly, blir de passet på av flyselskapet. Med et ledsagerbevis kan én foresatt følge barn som reiser alene innenlands helt ut til flyet. Ledsagerbevis utstedes av innsjekkingspersonalet mot fremvisning av legitimasjon med bilde. Spør om ledsagerbevis når du sjekker inn for barnet ditt. Ved ankomst venter de foresatte på barnet utenfor bagasjehallen.

Allergi eller astma Reagerer du allergisk på dyr må du gi beskjed når du bestiller. Flyet vil da bli stengt for dyr, også førerhunder, forutsatt at det ikke allerede er bestilt plass for dyr. Regelen er at den som bestiller først får plass på flyet. Er du allergisk mot enkelte typer mat, har diabetes e.l. må du gi beskjed når du bestiller. Må du ha medisinsk assistanse underveis? Assistansetjenesten ved lufthavnen kan ikke ta ansvar for å gi deg medisinsk behandling eller pleie. De kan heller ikke gi deg spesielle medisiner du ikke kan ta selv. Har du behov for denne type medisinsk assistanse klassifiseres reisen som syketransport.

Batteriet i rullestolen skal være merket slik at riktig type kan identifiseres. Flere typer batterier er godkjent for transport i fly. Er batteriet merket unngår du at stolen demonteres. Kontakt batterileverandøren eller Hjelpemiddelsentralen for merking. Hvis rullestolen må demonteres; husk brukshåndbok og spesialverktøy for stolen. De ansatte trenger tid til å demontere på grunn av sikkerhetsbestemmelser og hensynet til at stolen ikke ødelegges. Løse deler anbefales tatt med om bord så de ikke faller av under transporten. Manuell rullestol Assistansetjenesten ved lufthavnen vil i de fleste tilfeller tillate at du benytter rullestol (ikke elektrisk rullestol) fram til inngangen av flyet eller flytrappen. Løftesituasjonen Gi beskjed om hvordan du vil løftes. Mange ansatte er usikre under løftesituasjonen. Møt opp til avtalt tid for å sikre assistanse. Skaff deg gjerne en "Flytt'i" til reisen. "Flytt'i" er et løftehjelpemiddel som benyttes ved kortere forflytning fra en stol til en annen, for eksempel inne i flyet. Kontakt hjelpemiddelsentralen for mer informasjon.

25


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport €Assistanse

Hørselshemmet

Blind eller svaksynt

Teleslynge Noen flyplasser har teleslynger ved innsjekkingsskrankene. Teleslyngen bidrar til at du hører det som blir sagt. Sett høreapparat i stilling 'T'. Fortell at du har et hørselproblem slik at flyselskapspersonalet kan ta tilstrekkelige forholdsregler.

Hvilken informasjon er viktig å gi ved bestilling av reise? – At du trenger assistanse til bagasjen – At du trenger assistanse ut til flyet – At du trenger assistanse helt til flysetet – At du har behov for å gå om bord før andre passasjerer – At du trenger assistanse om bord i flyet

Informasjonen som gis over lufthavnens høyttaleranlegg kan være vanskelig å oppfatte. Ved innsjekking må du derfor avtale hvordan du skal bli informert om flyavganger, flyutsettelser o.l. Flyplassene har visuell informasjon som kan være til stor hjelp for deg som er døv eller har dårlig hørsel. Reiser du alene og bruker taxi til flyterminalen, må du gjøre oppmerksom på dette når du bestiller transport. Mange sjåfører er hjelpsomme og vil kunne følge deg til innsjekkingsskranken. Bestiller du denne tjenesten, vil drosjesentralen registrere slik hjelp som en del av sitt transportoppdrag. Taxi-reisen kan også bestilles på TTkort dersom du har dette. Assistansetjenesten ved lufthavnen har ansvar for å assistere deg fra innsjekkingsskranken og helt om bord i flyet. Noen flyplasser er såkalt "stille flyplasser". Det betyr at det er begrenset bruk av høyttalere for informasjon om avganger, opprop osv. For å få nødvendig informasjon og ledsaging om bord i flyet skal dette avtales ved innsjekking. Avtal også hvordan du skal få assistanse ved for eksempel flybytte eller transitt.

26

Har du førerhund må du gi beskjed når du bestiller billetten. Flyet vil da bli sperret for personer som er allergiske for dyr. Førerhund kan medbringes i kabinen uten kostnader. Husk at du må ha med utreise- og innreise-dokumenter som viser at hunden er frisk. Er du både blind og døv må du ha ledsager ved flyreiser. Blinde kan reise inntil fire timer uten ledsager. Noen flyselskaper tilbyr redusert pris for nødvendig ledsager/assistent. Husk medisinsk bekreftelse.

Hvordan bestille assistanse? Trenger du assistanse, bestiller du dette samtidig med at du bestiller reisen din hos flyselskap eller reisebyrå. Assistansetjenesten bestilles over telefon og kan ikke gjøres ved billettbestilling på internett. Husk bestilling senest 48 timer før avreise. Ved bestilling av assistanse ved ankomst til flyplassen, må det påberegnes noe mer ventetid.


P

Avis bilutleie

Europcar

Åpningstider: Man-fre: 0730–2315 Lør: 0800–1330 Søn: 1515–2315

Åpningstider: Man-fre: 0730–2315 Lør: 0830–1300 Søn: 1615–2315

Telefon: 74 84 01 00

Telefon: 74 82 67 00

Budget bilutleie

Hertz bilutleie

Åpningstider: Man-ons: 0730–2200 Tors-fre: 0730–2315 Lør: 0830–1300 Søn: 1515–2315

Åpningstider: Man-tors: 0730–2315 Fre: 0730–2200 Lør: 0900–1300 Søn: 1600–2200

Telefon: 74 82 28 00

Telefon: 74 80 16 60

Sixt bilutleie

Alle priser og takster er pr. oktober 2010.

Duty Free Transport Assistanse Parkering Reise Leiebil

Åpningstider: Man-fre: 0800–2200 Utlevering hele døgnet ved forhåndsbestilling Telefon: 74 82 29 90

27


HVORDAN AVSLUTTES REISEN ? Alle priser og takster er pr. oktober 2010.


Flybussen

Stjørdal Taxi

Flybussen i Trondheim tilbyr deg rask og hyppig transport mellom Trondheim sentrum og Trondheim Lufthavn Værnes. Hverdager hvert 20.minutt mellom kl.04.00 - 05.40 deretter hvert 15.minutt t.o.m. kl.20.40.

Telefon 74 83 75 00

Ved flyankomst står det alltid en flybuss og venter rett utenfor ankomsthallen. Avgangstider fra flyplass er tilpasset alle flyankomster og flybussen vil vente ved evt. forsinkelser.

Telefon 05501

Buss til nattcharter går fra Sorgenfriveien 3 timer før flyavgang. www.flybussen.no

Flybussekspressen Eneste flybuss i Trondheim med start og stopp på Flatåsen og Heimdal. Til Værnes kjører vi Omkjøringsveien noe som gir en kjøretid på kun 45 min. Ombord i våre busser tilbyr vi gratis trådløst internet og Adresseavisen. Bussene har også regulerbare seter, aircondition og barnesete. Vi aksepterer både kort og kontant ved betaling. Vi kjører også charter for større grupper til og fra Værnes. www.trondheimflybuss.no

Værnes-ekspressen Nytt busstilbud fra 8.oktober som kjører fra Sluppen – Elgeseter gt. St.Olav – NTNU – Nardo – Moholt, Omkjøringsveien – Skovgård og Ranheim, til Værnes flyplass, og samme rute tilbake. www.vaernesekspressen.no

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

Taxi1

Norgestaxi Telefon 08000

Flytaxi Trøndertaxi & Norgestaxi har tilbringertjeneste mellom Trondheim og Værnes. Tjenesten må forhåndsbestilles. Trøndertaxi telelfon: 07373 Norgestaxi telefon: 08000

Tog Værnes holdeplass ligger i umiddelbar tilknytning til terminalen, og betjenes både av lokaltog til Trondheim eller Steinkjer og fjerntog langs Nordlandsbanen helt opp til Bodø. Lokaltog trafikkerer holdeplassen ca. en gang i timen, mens Nordlandsbanen passerer 3 ganger pr. dag Reisetid til Trondheim er ca 37 min. Pris pr voksen 64,- pr vei, gjelder ved kjøp på automat.

29


Alle priser og takster er pr. oktober 2010


P

Kortidsparkering P1/P2

Billig parkering P5

Kortidsparkeringen finner du i P-huset. Det er totalt 320 kortidsplasser. Dette er p-plasser som er beregnet for besøkende og reisende som blir hentet og fraktet til flyplassen.

kunder som ønsker en billig parkering. Til tross for den lave prisen, ligger området sentralt ved lufthavnen, med gangvei til terminalene. Området er betjent med parkeringsautomater som aksepterer bensin- og kredittkort.

P-hus P3

Parkering

Bevegelseshemmede

P-huset har 1500 parkeringsplasser for langtidsparkering. Dette er et tilbud til deg som ønsker å parkere nært terminalbygget, spare tid, og som ønsker at bilen skal stå beskyttet under tak for å unngå regn og snø. Det skal være enkelt, bekvemt og effektivt å benytte P-huset ved lufthavnen.

P-hus P3 har reservert et eget område for bevegelseshemmede med plass til 11 biler. Alle P-plassene ligger i nærhet til gangsone som fører til terminalen.

Rett ved tårnet og innkjøringen til P-husets P3 er et nyåpnet serviceanlegg. Her tilbys alt av bilpleie, dekkservice, verksted og EU kontroll. Slå to fluer i en smekk og sett bilen til service eller pleie mens du er ute og reiser! Godkjent serviceverksted. www.vbservice.no

P3B Økonomisonene P3B har over 200 plasser og har innkjøring fra hotellsiden, og er lokalisert i kjeller på p-huset.

Langtidsparkering P4 Et av våre utendørsområder for parkering finner du ved jernbanestasjonen vest for lufthavnen. Dette er for de som skal være borte over flere dager, og som ønsker å betale noe mindre for parkeringen. Området ligger i gangavstand til terminalbygget.

Minstetakst

30 min

Time

Ank/avg 20,– 40,– Dette parkeringsområdet er et tilbud P1/P2 20,– 20,– 40,– P3 20,– 20,– 40,– P3B 20,– 30,– P4 20,– 20,– P5 90,– Terminal B 20,– 30,– Juletilbud P3

Døgn

1 uke

2 uker

til -våre 280,– 230,– 120,– 100,– 90,– -

990,– 890,– 600,– 490,– 390,– -

1490,– 1290,– 800.– 690,– 590,– -

15. – 31.des: 1 uke kr 490,– og 2 uker kr 690,–

31


TRONDHEIM

LUFTHAVN VÆRNES

TRD

www.avinor.no

Ansvarlig utgiver: Grafisk design: Tekst: Foto:

2009

Avinor

Marius Hole

Avinor, Marius Hole Marius Hole


TRD utgave 3