Issuu on Google+

TRD Sommer 2010

Duty Free ? Hvor mye kan jeg handle p책

s. 14-15

Sommertilbud Reisem책l

Reykjavik s. 20-21

Stort kart p책 innsiden

Din Guide p책 reisen

s. 16-18


Sommeren er her! Trondheim lufthavn venter stor reiseaktivitet også i sommer. Det er mange spennende reisemål du kan dra til direkte fra Værnes. Å reise direkte uten mellomlandinger, til for eksempel London, Stockholm, Kreta, Praha og andre destinasjoner, er både enkelt og tidsbesparende. Nytt i år er flygninger direkte til Reykjavik på Island, med effektive videreforbindelser til USA og Canada, og i juli starter den første direkteruten til Antalya i Tyrkia. I tillegg til at direkteruter gjør det enklere å nå attraktive feriedestinasjoner, gjør disse rutene at næringslivet i Midt-Norge bedre kan utvikle sine internasjonale markeder og produkter, samt at reiselivsnæringen kan tilby langt mer attraktive produkter til internasjonale turister. Trondheim lufthavn vil derfor fortsatt jobbe med å bedre tilbudet av direkteruter til og fra Værnes. På vei til ditt reisemål, ønsker vi å gi deg en så god opplevelse som mulig. Gjennom en god tilgang på parkeringsplasser, en god og rask håndtering i innsjekk og sikkerhetskontroll, samt et godt servicetilbud i form av butikker, kiosk og spisesteder, håper vi at dere får en god start på reisen. Vi på Trondheim lufthavn jobber for å gi deg en god reise og ønsker deg en riktig flott sommer!

Lasse Bardal Lufthavnsjef

2


Innhold Innsjekk

4-5

Bagasje

6-9

Servering

10-11

Butikker

12-13

Duty Free

14-15

Kart

16-18

Hotell

19

Direkteruter

20-21

Reisemål Reykjavik

22-23

Assistanse

24-26

Leiebil

27

Transport

28-29

Parkering

30-31

Alle faktaopplysninger gjelder pr mai 2010, endringer kan forekomme. Ruteprogram og løpende oppdateringer finner du på www.trondheimlufthavn.no og selskapenes egne nettsider: www.sas.no www.norwegian.no www.klm.no www.icelandair.no www.krohnair.no

www.wideroe.no www.nextjet.se

3


Bagasje Innsjekk

Innsjekking i skranke

Innsjekking på automat

Innsjekkingsskrankene finnes i avgangshallen i 2. etasje i terminal A. Norwegian og KLM holder til i høyre del av terminalen når du kommer inn. SAS og Widerøe befinner seg til venstre. Innsjekk til charter er i terminal B

Self Service-innsjekk betyr at du kan sjekke deg inn selv ved hjelp av automater plassert i innsjekkingsområdet. Self Service-innsjekk er raskt og enkelt, og du har selv kontroll over handlingene som gjennomføres. Selv om du må skifte fly underveis, sjekkes bagasjen helt frem til reisemålet. Er du usikker på fremgangsmåten vil egne ansatte veilede deg gjennom prosessen.

Oppmøtetid Sørg for at du kommer til flyplassen tidlig nok. Hvor lenge før avgangen du må møte varierer fra flyselskap til flyselskap, så husk å sjekke hvilken tid som gjelder for deg. De vanligste oppmøtetidene er: Innenlands: senest 1 time før avgang Utenlands: senest 1 ½ time før avgang Charter: senest 2 timer før avgang

Innsjekking via Internett eller mobil Mange flyselskap tilbyr ulike løsninger for deg som ønsker å sjekke inn på forhånd. Ikke bare sparer du tid, du kan selv velge ditt favorittsete, foreta endringer og hente ut annen informasjon. Besøk flyselskapene sine hjemmesider for informasjon om innsjekking via Internett eller mobil.

Innsjekk for charter er i terminal B. På charterflygninger stenger ofte innsjekkingen én time før avgang. Husk at det i ferieperioder er ekstra viktig å møte opp i god tid.

Valg av sete På utenlandsreiser tildeles du setenummer ved innsjekking. De fleste charterfly tildeler seteplass før innsjekking. En del lavprisselskaper tildeler ikke fast seteplass. Har du behov for en spesiell plassering, kontakt din turoperatør i god tid før avreise.

5


Bagasje

Håndbagasje Hvor mange kolli og kilo du kan ha med som håndbagasje avhenger av hvilket flyselskap du reiser med. For SAS gjelder følgende regler: Størrelsen på håndbagasjen må ikke overskride L55 x B40 x H23 cm, og det totale mål må ikke overskride 115cm. Innland + Utland: 1 håndbagasje á 8 kg Utenfor Europa: 2 håndbagasje á 8 kg Norwegian: Det er tillatt med kun ett kolli kabinbagasje per person. Maksimum vekt er 10kg. Maksimum størrelse er 55 x 40 x 23 cm. Widerøe: Grunnet begrenset plass om bord tillates ikke håndbagasje større enn 55 x 40 x 20 cm og ikke tyngre enn 8 kilo.

Væske Vi vil anbefale deg å pakke væsker i kofferten. Dette sparer deg for tid i sikkerhetskontrollen og reduserer sjansen for at du kan bli bedt om å kaste noe av det du har med fordi beholderne er for store eller fordi du har med deg for mye. Det gis tre unntak fra forbudet mot væske i håndbagasjen:

KLM: Economy Klasse 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm Max 12 kg.

1: Små mengder væske Du kan ha små mengder væske, som f.eks. toalettsaker o.l. så lenge de følger begrensningene under:

World Business Klasse/ Europe Select 1 bag med maximum størrelse 55 x 25 x 35 cm, og 1 bag mindre enn 45 x 20 x 35 cm. Totalt max 18 kg.

Væskene er i beholdere på inntil 100 milliliter. Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar (“zip-lock”) plastpose med kapasitet på høyst 1 liter. Innholdet i plastposen får plass uten problemer Posen er helt lukket

Krohnair: Det er kun tillatt med ett kolli håndbagasje, max vekt 5 kg Icelandair: Ett kolli håndbagasje, max vekt 6 kg. Samlet volum (l+b+h) må ikke overstige 115 cm. Vekt og volum er basert på økonomiklasse, for andre billettyper er det mulig å ha med mer. Se www.icelandair.no for mer informasjon. Nextjet: Ett kolli håndbagsje, max vekt 5 kg. Samlet voulm må ikke overstige 45x35x20 cm.

2: Medisinske årsaker Du kan ha med væsker som er nødvendige av medisinske årsaker. Du må da kunne framlegge bevis på at væskene er ekte.

3: Særlige næringsmessige behov Du kan ha barnemat og andre væsker for særlige næringsmessige behov. Også her kan du bli bedt om å framlegge bevis framlegge bevis på at væskene er ekte.

7


Bagasje

Innsjekket bagasje

Spesialbagasje

Følgende stoffer og gjenstander kan i utgangspunktet verken plasseres i håndbagasje eller innsjekket bagasje. Ta kontakt med flyselskapene om du har behov for å sende denne typen gods.

Flyselskapene praktiserer ulike regler for spesialbagasje: Som spesialbagasje regnes bl.a. ski, sykler, barnevogner og golfbager. Ta kontakt med selskapet du reiser med for informasjon.

Sprenglegemer: detonatorer, lunter, granater og sprengstoff Gasser: propan, butan o.l. Brennbare væsker: bensin, metanol o.l. Brennbare faste stoffer: magnesium,tennsatser, fyrverkeri, bluss o.l. Oksidanter og organiske peroksider: blekemidler, reparasjonsutstyr for bilkarosserier o.l. Giftige eller smittsomme stoffer: rottegift, infisert blod o.l. Radioaktivt materiale: medisinske eller kommersielle isotoper o.l. Etsende stoffer: kvikksølv, bilbatterier o.l. Motorvogndel som har inneholdt drivstoff

Dropping av spesialbagasje gjør du til høyre for sikkerhetskontrollen i terminal A i 2.etasje.

Du er selv ansvarlig for egen bagasje. Ulovlige gjenstander som stoppes i sikkerhetskontrollen må kastes eller sjekkes inn på nytt. Les derfor reglene nøye før du pakker.

9


Bagasje Innsjekk Servering

I avgangshallene finner du fire serveringssteder. Felles for dem er fokus på sunnere mat. Samtlige serveringssteder har nå strømuttak for bærbar PC.

Terminal A

Café Picnic Picnic serverer frokost, lunsj og middag fra en variert meny – alt fra klassisk frokosttallerken via fiskeburger til chicken masala. Reiser du med barn? Vi kan tilby de fleste middagsretter i barneporsjon.

Upper Crust Upper Crust har et bredt utvalg ferske baguetter og salater. Vi kan friste med nypresset juice, variert kaffemeny og ferske bakervarer for deg som bare vil slappe av med en avis før morgenflyet.

Aquavit Bar

Sommermeny Spareribs med spicy salat, pommes frites og coleslaw

kr. 189,-

Norwegian Aquavit Bar tilbyr 21 forskjellige Aquavit-sorter – med spesielt fokus på de lokale variantene. Baren har en lun og avslappet atmosfære, og er dekorert med effekter fra Aquavitens historie og reise. I tillegg serverer vi enkle kontinentale retter. Terminal B (utland)

Bærre Lækkert Bærre Bar Sikkerhetssjekk er unnagjort og kofferten er godt tatt vare på – nå kan feriefølelsen få overta. Vi sørger for at du slipper å gå sulten og tørst om bord i flyet, og du; senk skuldrene – god tur!

11


Bagasje Innsjekk Butikker

Terminal A

Terminal B (utland)

Esthetique

Point

Du finner et bredt utvalg kosmetikk fra kjente merkevarer, spesielt innen parfyme. Butikken har også et spennende og variert utvalg av smykker og klokker.

Finner du i avgangshall utland. I tillegg til ordinære kioskvarer har vi tenkt på de småtingene som er lett å glemme, men kjekke å ha.

Husfliden Hos oss finner du kunst, håndverk, husflidprodukter, strikkete gensere og konfeksjonsklær, vesker, duker, samt et rikelig utvalg suvenirer.

Ark Pocket Utvalget består av flere hundre boktitler. I tillegg selger Ark Pocket gratulasjonskort, spill for barn, reiseguider og aviser.

Kjekke Menn Har du glemt ekstra skjorte til turen, ble strømper og undertøy liggende igjen der du pakket kofferten, eller har du ganske enkelt lyst på noe nytt? Da er KjekkeMENN stedet for menn i alle aldre og fasonger.

Narvesen Vi har et bredt utvalg av aviser og magasiner. I tillegg til ulike pølsemenyer, tilbyr vi også andre småretter, salater, ferske bakevarer, kaffe og sjokolade. Rakk du ikke å tippe før du dro? - det kan du selvfølgelig ordne hos oss!

7-Eleven Finner du i ankomsthallen, og vår rikholdige meny av både varme og kalde småretter er tilpasset folk i farten. Vi har også ferske bakervarer, drikke, aviser og blader

13


DUTY FREE


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free

Stort utvalg

Hva kan du ha med?

I duty free-butikken er du sikret topp kvalitet og service til uslåelige priser. For mange markerer turen innom duty freebutikken selve starten på en opplevelsesfull ferie. Få steder kan skilte med større utvalg av kvalitetsprodukter til lavere priser.

Alkoholholdige drikkevarer: 1 liter sprit 1,5 liter vin - 2 flasker 2 liter øl

Den 560m2 store duty free-butikken på Værnes fører utelukkende kjente varemerker. Bare innen parfyme og kosmetikk finner du over 4000 artikler. I avdeling for drikke og søtsaker finner du noe for en hver smak – deriblant lokalproduserte varer som aquavit. Den siste tida har vi også holdt fokus på å utvide vårt sortiment på vin.

3 liter vin - 4 flasker 2 liter øl

Utvalget endrer seg i takt med årstid og sesong, og vi lover at du finner de varene du forventer. Vår kompetanse er din garanti for en god handel.Vi holder alltid åpent når du er på reisefot – 24 timer i døgnet – 365 dager i året. Velkommen til en god handel på Værnes!

eller

eller 5 liter øl Tobakksvarer: 200 sigaretter eller 250 gram tobakksvarer, og 200 blad sigarettpapir.

andre

Duty free på innreise Husk at du kan handle duty free på innreise når du kommer med fly. Butikken fører anerkjente og ledende internasjonale merker innen parfyme / kosmetikk, alkoholholdig drikke og sjokolade til attraktive duty free-priser. Husk at du må vise frem reisebevis (boardingkort/billett) for å kunne handle dutyfree også på ankomst. Ta derfor vare på din reisedokumentasjon under hele reisen

15


31

32

34

33

30

Servicesenter

Innsjekk SAS / Widerøe

Terminal A 2. etg Avgang Self Service-innsjekk

1

Terminal A 1. etg Ankomst

16

2


Bagasje Innsjekk Kart

35 36

37

Terminal B Gate 38-47 Utland Duty Free Sikkerhetskontroll

Innsjekk Utland

Innsjekk Norwegian

Self Service-innsjekk Self Service-innsjekk

Terminal B Utland servicesenter Ground Service

3

Toll Politi

17


â‚ŹKart

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

38 39

Terminal B

40 41

Avgang innland

1

Toll

Terminal A Gate 30-31

2

Terminal A 1.etg Ankomst

Ankomst utland Innsjekk Charter Sikkerhetskontroll

42

DUTY FREE

Terminal A Gate 30-31

Avgang utland

43 44 45 46

47

18


Bagasje Innsjekk Hotell

Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport Med lett tilgang til Trondheim lufthavn Værnes er Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport en av de mest attraktive basene for forretnings- og fritidsreisende som ankommer sent på kvelden, eller skal avgårde tidlig neste morgen. Hotellets 180 gjesterom preges av moderne eleganse. Det inkluderer også våre 16 rom som er utformet spesielt for funksjonshemmede gjester. Med 11 møterom og eget servicekontor vil hotellet være et ideelt sted for å holde middels store nasjonale og internasjonale konferanser og arragementer, samt private selskaper. Med sin direkte tilknytning til terminalbygningen på lufthavna vil Radisson Blu Hotel, Trondheim Airport bli det nærmeste hotellet til flyplassen som ligger 32 km utenfor Trondheim. Med hyppige bussavganger mellom lufthavna og Trondheim by vil hotellets gjester finne det lett å ta del i alt som byen har å tilby. I Trondheim kan du blant annet oppleve den vakre Nidarosdomen, Munkholmen og de gamle trebryggene langs Nidelven. Hotellets plassering på søyler gir åpenhet og gode orienteringsmuligheter på bakkeplan og god utsikt mot fjorden og mot Hegra fra rommene. For bestilling av overnatting, eller konferanserom ring: 74 84 36 00, eller send de en e-mail: info.airport.trondheim@radissonsas.com

Foto: Radisson Blu

19


Bagasje Innsjekk Direkteruter

Utland Norwegian

SAS

Alicante Antalya London, Gatwick Praha Dubrovnik Nice Murcia Riga Malaga Split

Alicante Stockholm

KLM

Charter

Amsterdam

Sommer

Icelandair

Hellas: Chania Santorini Kos

Reykjavik

Widerøe København

Nextjet Østersund/Stockholm Bromma

Korfu Rhodos Parga/Lefkas Bulgaria: Burgas Varna Spania: Mallorca Las Palmas Kypros Tyrkia: Antalya Dalaman

Nye flyselskaper på Værnes Icelandair Juni 2010 åpner Icelandair sin fjerde destinasjon i Norge, nemlig Trondheim. De flyr direkte til Reykjavik , og her finnes flere videreforbindelser til USA & Canada. De flyr mandager og torsdager med avgang kl: 1500 fra Trondheim lufthavn Værnes. Krohnair Krohn Air, i samarbeid med Sun Air of Scandinavia har to daglige direkteruter mellom Molde & Trondheim. Nextjet NextJet flyr 2 ganger daglig mellom Trondheim - Østersund - Stockholm (Bromma) Innsjekking og bagasjehåndtering for disse flyselskapene utføres av SAS Ground Services.

For mer informasjon om flyselskapene: www.icelandair.no www.nextjet.se www.krohnair.no

Miljø Hils på miljø-Værner, Trondheim lufthavn Værnes’ miljømaskot som vil følge oss på veien mot å nå vårt mål om å bli Norges mest miljøvennlige lufthavn innen 2014. De fokusområder vi har valgt å vie størst oppmerksomhet er 1. Energikilder 2. Teknologi, konstruksjoner og materialer 3. Energieffektive og miljøvennlige driftsrutiner 4. Forurensning som følge av operasjonelle prosedyrer luftfartøy 5. Forurensning som følge av tilbringertjeneste

21


Foto: Bjørn Tore Larsen/Icelandair

Direkte til Reykjavik Fra starten av juni 2010 åpner Icelandair sin fjerde destination i Norge, nemlig Trondheim. To ganger i uken, mandag og torsdag fram til 8 oktober 2010, vil Icelandairs fly lande på Værnes, med et stopp i Bergen på vei fra Island. Avgangstidspunkt fra Værnes vil bli kl.1500 og tidseffektive videreforbindelser til USA og Canada vil gi et meget godt tilbud til reisende til og fra Midt-Norge. “Turistutbrudd” på Island. Natt til søndag 21 mars i år fikk Island ennå en severdighet. Nemlig vulkan utbrudd ved Eyjafjallajökull, turistutbrudd som Islendingene kaller det. Det gikk nemlig bare 12 timer før de første utfluktspakkene var produsert, trykket og klar. At drinkene på Island er oppkalt etter vulkaner er ingen nyhet, men nå fikk de ennå en unnskyldning... Sommeren er forbausende varm, og vinteren ikke så kald som man kunne vente. Islendingene tar alltid godt imot deg, uansett når du kommer. De vil gjerne dele sin kultur og gjøre det de kan for å gjøre besøket så vellykket som mulig, slik

22

at du alltid vil huske det, og aldri vil glemme det dramatiske landskapet. Islendingene er som oss, vant til vær, men som de sier, venter du et kvarter er det annerledes... Utflukter og aktiviteter På Island vil du finne et stort og variert tilbud av turopplegg for dagens aktive reisende. Noen dekker store deler av landet, andre mindre områder av gangen. Det er muligheter både for tradisjonelle turer og turer som er forskjellige fra alt du tidligere har opplevd. Du vil finne naturreiser i et slående landskap, med nye lavaområder, øredøvende fossefall og majestetiske isbreer. I tillegg tilbys det organiserte dagsturer, weekend og lengere ferieturer hele året med islandske reiseselskaper. Å spise ute Dette er et av høydepunktene på alle ferier, og det har aldri vært bedre og billigere å gå ut og spise på Island nå. Over hele landet tilbyr man svært fristende og varierte menyer med de mest utsøkte ingredienser. Mange steder serveres det internasjonal meny, men siste året er det blitt mer og mer populært å inkludere islandske råvarer. Prøv deg for eksempel på islandsk


€ P

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse Parkering Reisemål

lammekjøtt av frittgående dyr, lundefugl, ryper, fisk i alle varianter og alt annet godt fra havet, eller enestående melkeprodukter som ,,skyr“. Ikke glem å smake på noen av de islandske delikatessene! Kjøkkenet på Island holder variert og høy klasse. Kafeer Kaffe er Islands uoffisielle nasjonaldrikk og derfor er det lett å finne et bra og koselig sted hvor man kan slappe av noen timer. Kafékulturen har slått an på Island og man kan finne alt fra konditorier og kiosker til halvmørke kaféer med særegen karakter. Man kan se på de andre gjestene (eller gjemme seg bak et tidsskrift) over en kafé latte og kleina (fattigmann). Mange av restaurantene i rubrikken ,,Spise“ eller ,,Drikke“ er også hyggelige kaféer om dagen. Nattelivet Nattelivet er uten sammenligning i verden forøvrig og må oppleves for at man skal tro på historiene. Hvis du går ut på byen en fredag kveld, kan du fortsette festen til tidlig neste morgen. Uansett om du har lyst til å ta på finklærne og danse hele natten, høre på levende musikk, finne deg et stille hjørne og prate, eller blande deg med Islands jet-set, kan du alltid finne noe som passer deg.

-Et av Europas mest

motebevisste land

Shopping Du vet vel allerede at Island er et fint sted for naturmennesker. Men for shopping også? Så absolutt. På Island kan man få kjøpt souvenirer i verdensklasse, souvenirer som samtidig er nyttegjenstander beregnet på bruk. Du kan velge og vrake i varme ullklær, Vakker keramikk og glassdesign. Hvis du har smak for merkevarer er Island et ypperlig handlested for luksusvarer. Det er ikke bare et av Europas mest motebevisste land og følgelig det riktige stedet for de som

Foto: Bjørn Tore Larsen/Icelandair

tilegner seg “siste skrik”, men dessuten får du kjøpe moteklær til svært fordelaktige priser. 66 Grader North og Cintamani har flotte butikker i hovedgaten, samt outlet i taxi avstand fra sentrum. Husk også at i tillegg til allerede fordelaktige priser får du tilbakebetalt 15% moms hvis du handler for mer enn 4000 ISK . De viktigste shopping-gatene i Reykjavík er Laugavegur og Skólavörðustígur. De fleste butikkene er åpne fra kl. 10.00 til 18.00 mandag til fredag, samt kl. 11.00 til 16.00 på lørdager. Klesbutikker er vanligvis stengt om søndagen, men platebutikker, shoppingcentre og bokhandlene er åpne. Smak på nattelivet, nyt av de mange barene og restauraurantene i Reykjavik. Ta et kurbad eller ta en av mange utflukter med buss, superjeep eller fly til vakre fosser, breer, vulkaner og fantastiske geysirer. Kanskje ser du og ditt firma etter aktiviteter som setter deg selv og de ansatte på prøve; snøscootere, rafting, ridning, ATV- kjøring, helikopter eller noen av de mange super truckene får nervene hos mange til å boble. Mange forbinder et opphold på Island med The Blue Lagoon, og ja, vi synes også det er spektakulært og verdt besøket. Island har blitt vesentlig rimeligere og fremstår nå som et ennå mer aktuelt og attraktivt reisemål.

23


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport Assistanse

Reise med barn

Bevegelseshemmede

Barn kan reise alene fra de er 5 år. Barn mellom 5 og 12 år som reiser alene får en mappe med reiseinformasjon som de må bære synlig under hele reisen. Mappen utstedes av flyselskapet ved innsjekking.

Elektrisk rullestol Rullestolen må ved en del lufthavner forlates ved innsjekkingsskranken. Sitteunderlaget i stolen kan benyttes i flyet avhengig av flysetets størrelse og bredde. Det er et krav at det ikke hindrer bruk av sikkerhetsbelte.

Hvis barn som reiser alene må skifte fly, blir de passet på av flyselskapet. Med et ledsagerbevis kan én foresatt følge barn som reiser alene innenlands helt ut til flyet. Ledsagerbevis utstedes av innsjekkingspersonalet mot fremvisning av legitimasjon med bilde. Spør om ledsagerbevis når du sjekker inn for barnet ditt. Ved ankomst venter de foresatte på barnet utenfor bagasjehallen.

Allergi eller astma Reagerer du allergisk på dyr må du gi beskjed når du bestiller. Flyet vil da bli stengt for dyr, også førerhunder, forutsatt at det ikke allerede er bestilt plass for dyr. Regelen er at den som bestiller først får plass på flyet. Er du allergisk mot enkelte typer mat, har diabetes e.l. må du gi beskjed når du bestiller. Må du ha medisinsk assistanse underveis? Assistansetjenesten ved lufthavnen kan ikke ta ansvar for å gi deg medisinsk behandling eller pleie. De kan heller ikke gi deg spesielle medisiner du ikke kan ta selv. Har du behov for denne type medisinsk assistanse klassifiseres reisen som syketransport.

Batteriet i rullestolen skal være merket slik at riktig type kan identifiseres. Flere typer batterier er godkjent for transport i fly. Er batteriet merket unngår du at stolen demonteres. Kontakt batterileverandøren eller Hjelpemiddelsentralen for merking. Hvis rullestolen må demonteres; husk brukshåndbok og spesialverktøy for stolen. De ansatte trenger tid til å demontere på grunn av sikkerhetsbestemmelser og hensynet til at stolen ikke ødelegges. Løse deler anbefales tatt med om bord så de ikke faller av under transporten. Manuell rullestol Assistansetjenesten ved lufthavnen vil i de fleste tilfeller tillate at du benytter rullestol (ikke elektrisk rullestol) fram til inngangen av flyet eller flytrappen. Løftesituasjonen Gi beskjed om hvordan du vil løftes. Mange ansatte er usikre under løftesituasjonen. Møt opp til avtalt tid for å sikre assistanse. Skaff deg gjerne en "Flytt'i" til reisen. "Flytt'i" er et løftehjelpemiddel som benyttes ved kortere forflytning fra en stol til en annen, for eksempel inne i flyet. Kontakt hjelpemiddelsentralen for mer informasjon.

25


Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport €Assistanse

Hørselshemmet

Blind eller svaksynt

Teleslynge Noen flyplasser har teleslynger ved innsjekkingsskrankene. Teleslyngen bidrar til at du hører det som blir sagt. Sett høreapparat i stilling 'T'. Fortell at du har et hørselproblem slik at flyselskapspersonalet kan ta tilstrekkelige forholdsregler.

Hvilken informasjon er viktig å gi ved bestilling av reise? - At du trenger assistanse til bagasjen - At du trenger assistanse ut til flyet - At du trenger assistanse helt til flysetet - At du har behov for å gå om bord før andre passasjerer - At du trenger assistanse om bord i flyet

Informasjonen som gis over lufthavnens høyttaleranlegg kan være vanskelig å oppfatte. Ved innsjekking må du derfor avtale hvordan du skal bli informert om flyavganger, flyutsettelser o.l. Flyplassene har visuell informasjon som kan være til stor hjelp for deg som er døv eller har dårlig hørsel. Reiser du alene og bruker taxi til flyterminalen, må du gjøre oppmerksom på dette når du bestiller transport. Mange sjåfører er hjelpsomme og vil kunne følge deg til innsjekkingsskranken. Bestiller du denne tjenesten, vil drosjesentralen registrere slik hjelp som en del av sitt transportoppdrag. Taxi-reisen kan også bestilles på TTkort dersom du har dette. Assistansetjenesten ved lufthavnen har ansvar for å assistere deg fra innsjekkingsskranken og helt om bord i flyet. Noen flyplasser er såkalt "stille flyplasser". Det betyr at det er begrenset bruk av høyttalere for informasjon om avganger, opprop osv. For å få nødvendig informasjon og ledsaging om bord i flyet skal dette avtales ved innsjekking. Avtal også hvordan du skal få assistanse ved for eksempel flybytte eller transitt.

26

Har du førerhund må du gi beskjed når du bestiller billetten. Flyet vil da bli sperret for personer som er allergiske for dyr. Førerhund kan medbringes i kabinen uten kostnader. Husk at du må ha med utreise- og innreise-dokumenter som viser at hunden er frisk. Er du både blind og døv må du ha ledsager ved flyreiser. Blinde kan reise inntil fire timer uten ledsager. Noen flyselskaper tilbyr redusert pris for nødvendig ledsager/assistent. Husk medisinsk bekreftelse.

Hvordan bestille assistanse? Trenger du assistanse, bestiller du dette samtidig med at du bestiller reisen din hos flyselskap eller reisebyrå. Assistansetjenesten bestilles over telefon og kan ikke gjøres ved billettbestilling på internett. Husk bestilling senest 48 timer før avreise. Ved bestilling av assistanse ved ankomst til flyplassen, må det påberegnes noe mer ventetid.


P

Avis bilutleie

Europcar

Åpningstider: Man-fre: 0730-2315 Lør: 0800-1330 Søn: 1515-2315

Åpningstider: Man-fre: 0730-2315 Lør: 0830-1300 Søn: 1615-2315

Telefon: 74 84 01 00

Telefon: 74 82 67 00

Budget bilutleie

Hertz bilutleie

Åpningstider: Man-ons: 0730-2200 Tors-fre: 0730-2315 Lør: 0830-1300 Søn: 1515-2315

Åpningstider: Man-tors: 0730-2315 Fre: 0730-2200 Lør: 0900-1300 Søn: 1600-2200

Telefon: 74 82 28 00

Telefon: 74 80 16 60

Duty Free Transport Assistanse Parkering Reise Leiebil

Sixt bilutleie Åpningstider: Man-fre: 0800-2200 Utlevering hele døgnet ved forhåndsbestilling Telefon: 74 82 29 90

Alle priser og takster er pr mai 2010.

27


HVORDAN AVSLUTTES REISEN ? Alle priser og takster er pr mai 2010.


Flybussen

Stjørdal Taxi

Flybussen i Trondheim tilbyr deg rask og hyppig transport mellom Trondheim sentrum og Trondheim Lufthavn Værnes. Hverdager hver 20.minutt mellom kl.04.00 - 05.40 deretter hvert 15.minutt t.o.m. kl.20.40.

Telefon 74 83 75 00

Ved flyankomst står det alltid en flybuss og venter rett utenfor ankomsthallen. Avgangstider fra flyplass er tilpasset alle flyankomster og flybussen vil vente ved evt. forsinkelser.

Telefon 05501

Buss til nattcharter går fra Sorgenfriveien 3 timer før flyavgang. Voksen, enkeltbillett

90,-

Voksen tur/retur

150,-

Barn mellom 4-16 år

45,-

Honnør/militær

45,-

Ansatt

55,-

Student

70,-

Bagasje Innsjekk Servering Duty Free Transport

Taxi1

Norgestaxi Telefon 08000

Flytaxi Trøndertaxi & Norgestaxi har tilbringertjeneste mellom Trondheim og Værnes. Tjenesten må forhåndsbestilles. Trøndertaxi telelfon: 07373 Norgestaxi telefon: 08000

Flybussekspressen Eneste flybuss i Trondheim med start og stopp på Flatåsen og Heimdal. Til Værnes kjører vi Omkjøringsveien noe som gir en kjøretid på kun 45 min. Ombord i våre busser tilbyr vi gratis trådløst internet og Adresseavisen. Bussene har også regulerbare seter, aircondition og barnesete. Vi aksepterer både kort og kontant ved betaling. Vi kjører også charter for større grupper til og fra Værnes. Voksen, enkeltbillett

90,-

Barn mellom 4-16 år

45,-

Honnør/militær

45,-

Sykkel/Hund

45,-

Student

70,-

Ansatt

55,-

Tog Værnes holdeplass ligger i umiddelbar tilknytning til terminalen, og betjenes både av lokaltog til Trondheim eller Steinkjer og fjerntog langs Nordlandsbanen helt opp til Bodø. Lokaltog trafikkerer holdeplassen ca en gang i timen, mens Nordlandsbanen passerer 3 ganger pr. dag Reisetid til Trondheim er ca 37 min. Pris pr voksen 64,- pr vei, gjelder ved kjøp på automat.

29


Sommerkampanje p책 parkering fra 25.06 - 31.07.2010, for mer informasjon: www.europark.no


P

Kortidsparkering P1/P2

Billig parkering P5

Kortidsparkeringen finner du i P-huset og foran ankomst- og avgang. Det er totalt 320 kortidsplasser. Dette er p-plasser som er beregnet for besøkende og reisende som blir hentet og fraktet til flyplassen. Foran ankomst og avgang er maks P-tid 30 min.

Dette parkeringsområdet er et tilbud til våre kunder som ønsker en billig parkering. Til tross for den lave prisen, ligger området sentralt ved lufthavnen, med gangvei til terminalene. Området er betjent med parkeringsautomater som aksepterer bensin- og kredittkort.

P-hus P3

Parkering

Bevegelseshemmede

P-huset har 1500 parkeringsplasser for langtidsparkering. Dette er et tilbud til deg som ønsker å parkere nært terminalbygget, spare tid, og som ønsker at bilen skal stå beskyttet under tak for å unngå regn og snø. Det skal være enkelt, bekvemt og effektivt å benytte P-huset ved lufthavnen.

P-hus P3 har reservert et eget område for bevegelseshemmede med plass til 13 biler. Alle P-plassene ligger i nærhet til gangsone som fører til terminalen.

Værnes Bilpleie Rett ved tårnet og innkjøringen til P-husets P3 er et nyåpnet serviceanlegg. Her tilbys alt av bilpleie, dekkservice, verksted og EU kontroll. Slå to fluer i en smekk og sett bilen til service eller pleie mens du er ute og reiser! Godkjent serviceverksted. For mer informasjon se www.vbservice.no

Økonomiske P3A I P-huset kan du også parkere i økonomisonen lokalisert på takplanet. For å komme til økonomisonen følg skiltingen, og passer to bommer. Bruk samme kort/billett i hver bom

Langtidsparkering P4 Et av våre utendørsområder for parkering finner du ved jernbanestasjonen vest for lufthavnen. Dette er for de som skal være borte over flere dager, og som ønsker å betale noe mindre for parkeringen. Området ligger i gangavstand til terminalbygget. Minstetakst Ank/avg P1/P2 P3 P3A/B P4 P5 Terminal B

20,20,20,20,70,20,-

30 min

Time

Døgn

1 uke

2 uker

40,20,20,20,-

40,40,30,20,30,-

280,230,120,100,70,-

990,890,600,490,290,-

1490,1290,800.690,490,-

Alle priser og takster er pr mai 2010.

31


TRONDHEIM

LUFTHAVN VÆRNES

TRD

www.avinor.no

Ansvarlig utgiver: Grafisk design: Tekst: Foto:

2009

Avinor

Marius Hole

Avinor, Marius Hole Marius Hole


TRD utgave 2