Page 195

Research and Office Campus for Confidential Client Houston, Texas, USA

Design competition: 2015

This multi-phased plan creates a new research

Each office floor is slightly tiered to shade

and office campus for an international

the floor below it. Metallic screens along the

chemical company.

facade mitigate solar heat gain.

Located on a suburban site west of Houston,

Employees and visitors enter the site from

the project’s first phase includes an office

different access points. Employees enter

building, laboratory and warehouse buildings,

from the west and access a parking structure

parking structures and employee amenities

connected to the office building. Visitors

including a fitness center, a basketball court,

approach from the south, following a tree-

tennis courts and walking trails.

lined drive with a water feature that leads to a guest parking area. An indentation in the

The office building serves as a focal point

office building’s south facade defines the

and gateway to the campus. A free-flowing

entry and draws visitors into the atrium.

design wraps the building around the primary amenities to form a community space. At the

Lush landscaping, water features and trees

center of the building, a shared auditorium,

embrace the site’s suburban context and

dining area and terrace connect employees

reduce the project’s perceived scale. To

and visitors to the natural landscape. An

accommodate future expansion, the site’s

atrium links the office and community spaces.

north-south orientation allows for additional development to the west.

The design of the building’s layered massing and facade help manage the solar conditions.

◄ view of lobby

2016 design annual

750,000 sq. ft. / 69,680 sq. m.

195

2016 HOK Design Annual  

HOK’s 2016 Design Annual highlights projects ranging in scale from community gardens to supertall buildings.

2016 HOK Design Annual  

HOK’s 2016 Design Annual highlights projects ranging in scale from community gardens to supertall buildings.