Issuu on Google+

Penn State University Chemical and Biomedical Engineering Building State College, Pennsylvania, USA

Completion: 2018

The design unites two previously separate

between laboratory floors, creating

Flexible zones feature architectural and

departments in a collaborative environment

opportunities for quiet collaboration spaces

mechanical systems that can be converted

that creates academic and research synergies.

away from the research environment.

from wet lab space to computational labs or

Centrally located at the crossroads of a

The north face of each lab floor plan extends

major campus pedestrian circulation point,

incrementally, forming a feathering effect

The facility will strengthen Penn State’s

the six-story building and its site form a

along the facade that breaks down the

research alliances with other university

seamless relationship with the campus and will

glass wall’s scale and connects the space to

organizations including the Eberly College

accommodate future growth.

surrounding trees.

of Science, the Hershey College of Medicine,

The modern, contextual structure is designed

Thirteen research neighborhoods promote

Materials Research Institute and the Institute

as a glass-and-brick mass floating above a

collaboration while communicating “science

for CyberScience.

refined fieldstone veneer base that anchors

on display.” Open research labs and lab suites

the building to the landscape and connects

support research clusters and resource

it to the university’s established greenway.

sharing, and a specialty lab accommodates

“The Prow”—a cantilevered extension to the

low-vibration biomedical and chemical

L-shaped floor plan that resembles a ship’s

engineering research. A 174-seat, tiered

bow cutting through the water—serves as

multi-department lecture hall is located on the

an iconic beacon framing the center’s entry.

lower level to provide direct access from the

The Prow strengthens the vertical circulation

main entrance.

office areas with minimal time, effort or cost.

the Huck Institutes of the Life Sciences, the

◄ shortlidge road entrance

2016 design annual

195,000 sq. ft. / 18,115 sq. m.

183


2016 HOK Design Annual