Issuu on Google+

▲ existing building

@4240 Laboratory and Office Building

147

St. Louis, Missouri, USA

Completion: 2014 Annual EUI: 124 kBTU / sf / yr

This adaptive reuse project anchors the Cortex

Large floor plates and highly adaptable

Relocating the building’s main entry promotes

Innovation Community, a 200-acre mixed-use

mechanical systems enable @4240 to

interaction with the newly planned Cortex

urban research district in midtown St. Louis.

support a variety of tenants, from small

Commons, a park-like green space that serves

startups to larger, more established research

as the district’s community hub.

Originally constructed in 1948 as a telephone

organizations. The space includes fully

handset factory, the three-story building was

equipped conference rooms, open meeting

Located within walking distance of a planned

redeveloped by Wexford Science & Technology

areas, green spaces, cafés and casual

public transit station, the building is near

to provide flexible laboratory and office space

gathering spots.

Barnes-Jewish Hospital, Washington

for tenants involved in life sciences, research, technology, innovation and entrepreneurship.

University School of Medicine and Saint Louis The LEED Platinum-certified project features

University. This location provides convenient

extensive use of renewable building materials

access to additional scientific resources and

Preserving and highlighting the masonry

and energy-efficient measures, including a

partnership opportunities.

structure’s historic character, the design

50-kV photovoltaic array.

team retrofitted the building with modern, high-performance systems that enable it

The design and construction team worked

to function as a state-of-the-art research

within historic guidelines to restore the

and office facility. Floor openings cut into

building’s deteriorating brick facade, add

the middle of the building allow skylights

insulation under a new roof and upgrade the

to illuminate a courtyard, light wells, the

industrial windows with historically accurate,

building’s interior and a two-story concourse.

insulated replacement glazing. The building

By creating informal meeting and collaboration

is 45 percent more energy efficient than a

areas, the concourse functions as a “mixing

typical lab and office facility.

space” for the complex.

◄ central concourse level 1

2016 design annual

183,000 sq. ft. / 17,000 sq. m.


2016 HOK Design Annual