Issuu on Google+

Hachette UK Headquarters

101

London, UK

Completion: 2015

The new headquarters office of UK publisher

Drawing inspiration from the design of

complete with flower beds, seating and

Hachette brings together its corporate group

a classic family home, the workplace

grass areas offering sweeping views of the

and seven independent, often competing,

incorporates a blend of communal and

London skyline. The café acts as a gathering

publishing divisions into a single building.

personalized spaces. Each publishing division

area to foster collaboration and encourage

Hachette relocated these brands from five

is viewed as a family member and equipped

interaction among employees.

separate locations in and around London’s

with a reception-like arrival area offering an

West End.

immediate, customized brand experience

As the former office of Associated

that can be seen on each of the floors from

Newspapers, the Carmelite House building

Carmelite House offered a statement building

the central atrium. Shared spaces include

has a Grade II-listed brick facade dating

with large, efficient floor plates surrounding a

kitchens, non-dedicated meeting spaces and

back to the late 1890s and is recognized

central atrium, expansion space, easy access

breakout rooms.

as an early surviving example of newspaper

to the city, convenient travel connections and stunning views of the River Thames.

architecture along Fleet Street. The design The fully open-plan office space encourages

retains an iron staircase, elevator and several

company-wide collaboration and

wall paintings as examples of decorative

The six-story, open work environment

communication, removing all private offices

commercial architecture.

enables each division to maintain its own

and eliminating physical barriers between

identity within Hachette’s overall brand while

colleagues. The flexible work environment

Design interventions included replacing the

promoting company-wide collaboration and a

offers many activity-based areas for

ceilings in the reception area and sixth-floor

sense of community.

individual and group work. Non-assigned

café, installing a more efficient cooling system

hot desks distributed throughout the office

in the café, adding a freight elevator and

To begin the design process, a menu of generic

provide temporary workspaces for visitors

repurposing the original vaults and printing

finishes, lighting, furniture and audiovisual

and staff from other floors.

press room into storage space.

facilities was presented to each publishing

◄ central atrium

division. After items had been selected, the

A pavilion café on the sixth floor takes

design team researched each division’s brand

advantage of the building’s outdoor space,

and worked with the group to develop specific

extending through large glass doors to a

design solutions tailored to their needs.

7,600-sq.-ft. landscaped rooftop terrace,

2016 design annual

100,000 sq. ft. / 9,290 sq. m.


2016 HOK Design Annual