Page 73

Fitzrovia Apartments, Phase 2 73

London, UK

Completion: 2014

This project completes the redevelopment

Located near Regent's Park in one of London’s

building in situ involved careful preservation

of the former Royal National Orthopaedic

most sensitive urban environments, the

of the historic structure’s Roman Classical

Hospital site in central London into a mixed-

residential building is arranged around two

architectural character while creating a

use, high-density urban development.

landscaped courtyards. It incorporates

flexible interior office design.

sustainable features such as ground-source The project celebrates the rich variety

heat pumps, biofuel boilers, and green walls

Large murals that dominate the double-height

of city living by integrating a healthcare

and roofs. Primary facades are composed

space inspired the muted design palette.

facility, market-rate and affordable housing,

of Spanish limestone that integrates public

Textured upholstery, timber detailing and

contemporary offices, a historic building,

art in the form of colored glass fins depicting

bespoke furniture ensure that the space

parking and landscaped gardens on a compact

abstract images of MRI scans.

fulfills tenant needs and complements the

urban site.

design aesthetic of the original building. Vertical bay windows fabricated from

Phase 2 of the development includes the

anodized aluminum and glass accent the

A glazed reception area with double-height

completion of the 100-unit residential building

building design. To reflect the sun and

ceilings opens onto a courtyard with stunning

(market-rate and affordable apartments), as

maximize light, the elevations overlooking the

landscaped gardens, providing a place to

well as 3,230 square feet of office space

courtyard are clad in light zinc tiles.

escape the busy London streets.

within an existing Grade II-listed historic hall.

◄ street view of phases 1 + 2

These additions complement the project’s first

At the center of the site, the hospital’s former

phase, which was also designed by HOK and

waiting hall is connected to the building’s main

included an outpatient orthopaedic clinic and

entrance on Bolsover Street. The technical

45 apartment units in the residential building.

requirements of retaining this 1927-listed

2015 design annual

129,200 sq. ft. / 12,000 sq. m.

2015 HOK Design Annual  

This book is dedicated to all of our wonderful clients over the past 60 years. Thank you for sharing your dreams and aspirations and for col...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you