Issuu on Google+

Living Building Challenge Collaborative Competition 139

Chicago, Illinois, USA

Competition: 2014

The winning design in a competition sponsored

The landscape acts as a welcoming transition

Health and safety are emphasized through

by the Living Building Challenge Collaborative:

into the space and creates a flowing

the selection of sustainable building materials

Chicago proposes an innovative sustainable

connection between the original school,

without VOCs or Red List ingredients. The

classroom building as an annex to the

existing annex and new building.

team analyzed the life cycle of each product,

Annual EUI - Site: 16.7 kBTU / sf / yr

overcrowded Eli Whitney Elementary School

Annual EUI - Source: 32.8 kBTU / sf / yr

on the Southwest Side of Chicago.

choosing locally sourced materials with By elevating the new structure, the team preserves the existing site for students’

The cross-disciplinary design solution elevates

outdoor play and community activities.

the building and connects it to the school with a surface that people can interact with and

With a combination of innovative design

observe throughout the site.

and systems strategies to reach net zero energy, the building features sunshading

An active, “living” exterior skin on the east

devices, natural ventilation, radiant heating,

and west facades acts as a shading device

insulation additions, displacement ventilation,

by changing shape based on the outside

a rooftop photovoltaic array and a geothermal

temperature. The aluminum and oxidized

exchange system.

copper panels close when the exterior temperature rises, shading the facade. As the

To achieve a net zero balance of water

outside temperature cools, the panels open

consumption, the design uses low-flow

to increase the amount of light that can enter

plumbing fixtures and a custom rainwater

the building.

harvesting and collection system that stores rainwater in cisterns while excess water drains into an overflow pond.

◄ building entrance + playground

rapidly renewable and recycled content.

2015 design annual

25,000 sq. ft. / 2,300 sq. m.


2015 HOK Design Annual