Page 67

33 Davies Street 67

London, UK

Completion: 2013

This new office building in the heart of

the building. By varying the size and detailing

The design team advised the clients on the

London’s historic Mayfair neighborhood

of the windows, an illusion of “piano nobile”

selection of artists for the public artwork,

reflects the area’s vibrant spirit.

exists along ground floor retail spaces. This

which includes three solid bronze portcullis

helps integrate the building into its historic

entrance gates designed by London artist

Located in a Conservation Area among

surroundings while maintaining the floor-to-

Wendy Ramshaw, CBE.

Georgian townhouses and imposing Victorian

floor heights of a modern office building

facades, the office building needed to balance

on higher floors.

contemporary and traditional aesthetics.

BIM geometry and data developed throughout the design and construction process will

Incorporating the essence of classical

In reference to neighboring buildings, the

aid in the building’s ongoing management.

architecture, the design team worked with

exterior has the appearance of handset,

Key initiatives that will benefit the owners

Grosvenor and Stow Capital Partners to give

handmade brickwork, with decorative

include asset tagging, online tools for

the building its own identity while ensuring

elements crafted from Portland stone. The

building management systems, tenant fit-out

that it fits comfortably in its surroundings.

facade's precast panels are elegantly detailed

guidelines and GIS models.

to hide joints and junctions. Using this Using building information modeling (BIM), the

material accelerated construction while giving

The project achieved BREEAM Excellent

team maximized floor-to-ceiling heights while

the facade a consistent appearance.

certification.

effectively adding an entire fl oor in comparison to the Edwardian building it replaces.

The quality of design, materials and detailing continues inside the building. The reception

The design reconciled a classically inspired

area, in particular, reflects the contemporary,

elevation design, which would typically require

exclusive luxury called for in the design brief.

decreased floor-to-floor heights moving up

◄ main entrance

2014 design annual

33,700 sq. ft. / 3,130 sq. m.

2014 HOK Design Annual  

HOK is a global design, architecture, engineering and planning firm. Through a network of 23 offices worldwide, HOK provides design excellen...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you