Issuu on Google+

Cedars-Sinai Advanced Health Sciences Pavilion 39

Los Angeles, California, USA

Completion: 2013

The 11-story Cedars-Sinai Advanced Health

a double skin of glazing and vertical glass

leads to the ground floor lobby and simulation

Sciences Pavilion integrates world-class

fin sun screens mitigate solar gain and glare

lab, which are fronted with large windows that

patient care, medical research and teaching

from the low-angled light. On the southern

provide light and views to the outside.

within a single building.

exposure, the recessed windows and light

Annual EUI: 85 kBTU / sf / yr

shelves create a restrained facade. On the

Materials and details throughout public

The pavilion is clad in a shimmering, double-

north face, floor-to-ceiling windows offer

spaces promote the quality and care that

glass skin, with a broad, gently curving facade

stunning views of the Hollywood Hills and

characterize the Cedars-Sinai brand. From

that wraps along San Vicente Boulevard, the

provide natural light in office areas.

the Jerusalem limestone in the main lobby,

major thoroughfare leading to the Cedars-

to the calming, spa-like feel of the sixth-floor

Sinai campus. With its high-tech sensibility,

On the top two research-dedicated floors,

neuroscience waiting area, to the ample

sleek transparency and high-quality materials,

a connecting stair opens to a gathering

seating and comfortable lighting at every

the building’s image speaks to a synergy of

space and encourages collaboration among

level, the design focuses on the well-being of

healthcare and science.

physicians, researchers and educators.

each patient.

Located adjacent to the translational The LEED Gold-certified facility features

research laboratories, this “living room”

The team designed the pavilion with flexibility

efficient mechanical systems, a photovoltaic

attracts researchers seeking space for quiet

for programs to change over time. The

array and smart facades that respond to

concentration or casual meetings.

building includes standard-sized treatment

environmental conditions. The exterior skin

◄ view looking west

and procedure spaces and an infrastructure

has high-performance glass and perforated

At lower levels, the pavilion conveys a civic

that will accommodate continuous changes in

metal panels that reduce heat gain and

sensibility with a natural limestone base that

medical technologies and research.

glare while providing a comfortable interior

creates a plinth for the glass structure above.

environment. On the east and west facades,

The limestone forms an entrance canopy that

2014 design annual

820,000 sq. ft. / 76,200 sq. m.


2014 HOK Design Annual