Page 245

The Central & Wolfe Campus 245

Sunnyvale, California, USA

Completion: 2016

The Central & Wolfe Campus presents

ecologies, or biomes, are natural systems

grove of established redwood trees and a

technology workplace architecture that is

defined by climatic and geographic conditions.

two-story, standalone amenity building with

forward-thinking, environmentally attuned and

Converging biomes, which are dynamic and

spaces for dining, retail and athletics.

highly flexible.

fl uid, are known as an ecotone.

The design creates a walkable, green campus

As a series of individual buildings within a

concrete structural system for thermal

with distinctive architectural features and

landscape, the site is woven together to

mass and slab overhangs for shading. The

amenities. Recognizing how progressive

create a whole. The buildings are organically

design uses green roofs for insulation and

companies perform, the campus offers a

shaped forms that billow and curve

water purification and reclaimed water for

high-performance workplace with more

according to the plan. The sections that

irrigation, fl ushing and cooling tower supply.

than 200,000 square feet of contiguous,

cantilever outward speak to the dynamism of

Photovoltaic arrays crown the roofs of the

flexible office floor plates contained within a

convergence and fl uidity.

buildings and parking structure. The long,

Annual EUI: 50 kBTU / sf / yr 40% below ASHRAE 2007

Sustainable strategies include using the

striking form that is both human-scaled and surrounded by nature.

◄ aerial view

sinuous facades of the elliptical forms create The campus is organized around a landscaped

solar gradients that continuously diminish and

central quadrangle. Each building sits atop

self-shade the buildings throughout the day.

Lessons from nature inspired the design

podium parking and features an internal

principles for the site organization and

courtyard designed for year-round use, with

Anticipating LEED Platinum certification, the

building forms. The design inspiration comes

pedestrian pathways connecting all facilities

project is designed to be a net-zero-energy-

from the project’s environment, in which two

and outdoor spaces. The central quadrangle

ready campus.

convergent site ecologies come together. Site

contains an amphitheater located within a

2014 design annual

770,000 sq. ft. / 71,535 sq. m.

2014 HOK Design Annual  

HOK is a global design, architecture, engineering and planning firm. Through a network of 23 offices worldwide, HOK provides design excellen...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you