Issuu on Google+

Golden Empire Transit Central Facility 109

Bakersfield, California, USA

Completion: 2015

Inspired by the local landscape, the design

a central pivot point, the “pinwheel” design

The design is targeting net zero energy use

of this new administrative and maintenance

gives occupants a level of autonomy while

and LEED Platinum certification. Integrated

facility for Bakersfield’s transit agency

keeping them connected.

building systems work together to decrease

references orange groves, foothills and mountains and aims for net zero energy use.

loads. Low-tech, energy-efficient solutions Offices, meeting rooms and support spaces

include optimized building geometry, highly

are located along the perimeter, with open

insulated exterior systems, self-shading and

Visitors pass through an entrance court

offices in the center below a dramatic vaulted

textured rain screens, and natural daylighting.

with drought-tolerant plants and low,

ceiling. A series of small skylights draw

On-site renewable energy systems include

rammed earth seat walls. At the center of

natural light into the space.

photovoltaic panels and a geothermal HVAC

the site, the building’s main entry provides

◄ entry

system that will reduce the building’s power

access to administrative and meeting

In the summer, the building’s thick walls

spaces serving the public.

absorb heat during the day and provide a

needs to net zero.

cooling effect at night. These walls serve as

Natural, locally sourced materials help

The building follows a radial organizing

the primary load-bearing structure for the

create a welcoming environment. To balance

concept, with three wings housing

free-span, precast concrete roof. Forming a

the industrial feeling in the maintenance area,

administration, training and operations

series of large, vaulted spaces, the interiors

the design uses warm textures, colors and

groups. A fourth wing serves as the

support the agency’s desire to be open and

wood window frames.

maintenance building. Radiating out from

transparent with the public.

2014 design annual

80,000 sq. ft. / 7,430 sq. m.


2014 HOK Design Annual