Page 1

Hobby

Pindestol i 1:12 af Harris Knudsen


Pindestol


Pindestol I fuld størrelse en populær ”gør det selv” stol med en meget enkelt konstruktion. Stolen fremstilles af træ i dimensionerne 38,1 x 31,75 mm. Holdt sammen med stålvire. I 1:12 har jeg valgt at ændre målene til L x 3 x 2,65 mm., dels fordi jeg synes det ser mere rigtigt ud og ikke mindst fordi jeg så kan bruge standart lister på 3 x 3 mm., der så saves eller fræses ned til en bredde på 2,65 mm. Til at samle stolen har jeg valgt 0,7 mm. galvaniseret jerntråd, materialer som ikke koster ret meget og som det er let at skaffe. I 1:1 er det meget let at lave stoler og det er det for så vidt også i 1:12 men man skal være meget omhyggelig med målene. Pindene skal være præcis den rigtige længde og alle hullerne skal bores præcis midt i træet og i den anviste afstand. Hele princippet i konstruktionen er at pindene støtter og fastholder hinanden når den bruges, derfor kan det godt gå at ændre lidt på pindenes højde, her hvor jeg ændre fra 3,18 mm. til 3 mm. har jeg så forlænger stykkerne A fra 31,75 mm. til 31,93 mm. og stykkerne D fra 62,97 mm. til 63,15 mm. Hvis man prøver at lave en stol af en standart 3 x 2 mm. liste opdager man at tingene ikke længere passer sammen og der er ingen stykker der kan forlænges men det er muligt at øge antallet af lister. Til en stol i 3 x 2 mm. lister skal der bruges følgende antal A 7 stk. B 2 stk. C 5 stk. D 2 stk. E 2 stk. F 10 stk. Ellers er selve byggeprocessen den samme. Start med at lave pindene. Her fræser jeg 3 x 3 mm. standart lister ned til 3 x 2,65 mm. Det kan også gøres med en rundsav eller en høvl. Listerne saves til i de angivne længder og her er det meget vigtigt at målene er helt nøjagtige. Det er en fordel hvis man bruger en eller anden form for skærekasse hvor man kan fastholde et afsat mål og så, når man har den rigtige længde, laver flere lister end der skal bruges, så slipper man for at skulle tilbage i processen hvis noget går galt med f.eks. boring af hullerne.


3,00mm

31,93mm 22,22mm

2,65mm

1,00mm

6 stk.

3,00mm

De 25 pinde der skal bruges til stolen

A

74,08mm 22,22mm

1,00mm

2 stk. 3,00mm

2,65mm

B

66,68mm 49,74mm

1,00mm

4 stk. 3,00mm

2,65mm

C

63,15mm 49,74mm

1,00mm

2 stk.

88,90mm 49,74mm

2,65mm

E 1,00mm

2 stk. 19,31mm 14,01mm

1,00mm

9 stk.

3,00mm

2,65mm

F

www.harrisknudsen.dk

3,00mm

2,65mm

D


Start med at lave pindene. Her fræser jeg 3 x 3 mm. standart lister ned til 3 x 2,65 mm. Det kan også gøres med en rundsav eller en høvl.


Listerne saves til i de angivne længder og her er det meget vigtigt at målene er helt nøjagtige. Det er en fordel hvis man bruger en eller anden form for skærekasse hvor man kan fastholde et afsat mål og så, når man har den rigtige længde, laver flere lister end der skal bruges, så slipper man for at skulle tilbage i processen hvis noget går galt med f.eks. boring af hullerne.


Når hullerne skal bores er det en stor fordel hvis man har en borestander (uden for meget slør) og laver en opstilling hvor det er muligt af fastholde det afsatte mål, så kan man bore i serier uden hver gang at skulle indstille til det rigtige mål. Til 0,7 mm. tråd bores med et 0,8 – 1 mm. bor. Jeg foretrækker selv at bruge et 0,8 mm. fræsejern da et fræsejern laver pænere huller og i mindre grad river træet op, men nye skarpe bor er også udmærkede til opgaven. Har man ikke en borestander kan det gøres i hånde men så skal man lave en dyb markering med en spids genstand så boret fastholdes der hvor man ønsker at bore. Har man ikke en boremaskine kan det godt lade sig gøre at bore hullerne med håndbor. Det er ikke sværere med det tager en del længere tid.


Har man ikke en boremaskine kan det godt lade sig gøre at bore hullerne med hündbor. Det er ikke svÌrere med det tager en del lÌngere tid.


Samling af stolen

A

F

A

F

B

F

A

F

A

F

A

B

F

F

SĂŚde, samlestykker og bagben.

www.harrisknudsen.dk

A

F

F


E

C

D

C

C

Forben og ryglĂŚn.

www.harrisknudsen.dk

D

C

E


A F

C

B E

www.harrisknudsen.dk


Samling af stolen I fuld størrelse har jeg set stolen samlet med stålvire og reb men i 1:12 har jeg valgt at bruge 0,7 mm. jerntråd (den rulle de fleste har liggende i deres værktøjskasse) det er nemt at arbejde med og ser rigtigt ud i forhold stolen i stor størrelse. Start med at klippe nogle stykker tråd, noget længere end de skal bruges, og lav så et øje i den ene ende af hvert stykke. Øjet kan laves med forskelligt værktøj og kunne også godt laves med fingrene men det bedste resultat opnår man med med en lille spidstang med runde kæber. Tag med spidstangen så langt ude på spidsen af ståltråden som det er muligt, klem fast og drej tangen så der laves en halvcirkel. Brug en fladtang til at klemme halvcirklen helt sammen, nu har man det mindst mulige øje. Begynd med at samle pindene E, C, D, det er dem der danner forben og ryglæn. De skal kun samles løst med et stykke ståltråd. Derefter samles pindene A, B, F, det er sædet, bagben og samlestykkerne, her samles med to stykker ståltråd. Det stykke ståltråd der går igennem alle samlestykkerne (F) strammes, klippes af og lukkes med et øje magen til det første. Når man skal lukke en samling gøres det ved at stramme ståltråden og samtidig holde pindene fast sammenpresset, hvorefter man klipper det overskyende tråd af med en bidetang, klip så tæt på listerne så det kun lige er muligt at få fat med spidstangen og drej så lige lidt over en halvcirkel, derefter klemmes øjet sammen med fladtangen. Meningen er at samlingen skal være så stram at de to øjer bliver trukket lidt ind i træet, kommer det ene øje for langt ind i forhold til det andet kan man trække det lidt tilbage med fladtangen. Nu skal de to grupper samles til en stol. I stor størrelse er det ganske let og det det er det egentlig også i miniature udgaven men i starten kan det godt være lidt svært at holde styr på alle pinde, bagbenene har det med at ville vende forkert men så starten man bare forfra og efter et par forsøg er det helt enkelt. Når stolen er samlet og alt ser rigtigt ud lukkes de tre sidste stykker tråd på samme måde som med det første stykke, start med det stykke der går gennem samlepindene og derefter ryg og sæde der skal presses helt sammen. Når stolen er samlet skal den presse i facon så den blive rund og dyb i ryg og sæde, her bruger man bare fingrene,


Lav en halvcirkel med en lille spidstang

Klem halvcirklen sammen med en fladtang


Stolen kan klappes sammen


Her ses stolen lavet i 3 x 2 mm. lister (bemÌrk det øgede antal pinde)


Se dem her


www.harrisknudsen.dk


www.harrisknudsen.dk


www.harrisknudsen.dk


ĂĽ s g o e

S www.harrisknudsen.dk


Hobby – Pindestol 1:12  
Hobby – Pindestol 1:12  

Lav en miniature udgave af en populær sammenklappelig pindestol til dukkehuset eller samlingen af miniature møbler.

Advertisement