Page 1

Byg en bog - en vejledning


Byg en bog


Byg en bog er et system til hurtig og nem fremstilling af bøger, anetavler, kalendere mm. Systemet består af skabeloner med felter der kan udfyldes med tekst og gemmes som pdf sider. Sider der efterfølgende kan samles til en bog. Det er også muligt at fremstille og indsætte billedsider. Kernen i hele ideen er at det skal kunne gøres af enhver, ikke kræve adgang til specielle layout programmer og være gratis. Alt hvad der er brug for, ud over computer og Internet adgang er 4 små gratis programmer 1. Adobe reader (den har de fleste nok i forvejen) 2. PrimoPdf (et program der kan lave pdf filer) 3. PDFTK builder (et program der kan samle og adskille pdf sider) 4. JPEGtoPDF (et program der kan lave sider om til pdf sider) Alle 4 programmer kan hentes gratis på nettet og fylder ikke ret meget. De her nævnte programmer er ikke de eneste der kan bruges. Hvis man søger på funktionerne på nettet finder man mange andre der kan det samme og nogle er måske bedre men de her nævnte er dem jeg har valgt at bruge.


Når man ser vejledningen kan man godt få det indtryk at det er meget svært og helt uoverskueligt men det er det ikke, når først man har prøvet at lave nogle få sider er det lige så let som at skrive en mail og meget hurtigt at arbejde med . En kalender eller bog på f.eks. 20 sider kan let laves på et par timer. Hvad kan det så bruges til? Man kan genne resultatet på sin computer, udskrive det eller dele det med andre på nettet, enten i pdf eller man kan konverterer det til en flasch bog. For at lave en flasch bog behøver man ikke selv at have et program, der er mange steder på nettet hvor man kan få det lavet. Jeg har valgt at anbefale issuu.com fordi det er nemt og gratis. Det er også planen at lave skabeloner til sider der kan bruges til fremstilling af bøger på et trykkeri. Også E-bøger er en mulighed. Mange er sikkert skeptiske over for det at læse bøger på en skærm, jeg har selvforetrukket at læse bøger i papirform indtil jeg fik en iPad, en tablet computer er mindst lige så god som en papir bog og så kan jeg have 50 – 100 bøger med i tasken.


Her er link til de 4 programmer

http://adobe-reader.ine-hn.org/?gclid=CJHhvcXxkq0CFUUPfAodYFhsmg http://www.primopdf.com/index.aspx http://download.cnet.com/PDFTK-Builder/3000-18497_4-198814.html http://compulsivecode.com/jpegtopdf.html


PrimoPdf


Primo er den svære del, ikke at bruge men at lave en vejledning til. Det er svært fordi det man ser på computerskærmen kan variere fra computer til computer, det afhænger af hvilken version af Adobe reader man bruger, styresystem og pdf siderne. Så hvis du oplever vejledningen som lidt svævende er det grunden men når du har fundet ud af systemet er det lige så let som at sende en mail og utrolig hurtigt. Da du hentede programmet Primo lagde det sig som en printer. Det er det samme program man bruger hvis man sender noget der skal trykkes til et trykkeri. Når du har udfyld anetavlen/bogsiden skal du trykke på print og her vælge din ”nye printer PrimoPdf”. Husk at markerer i feltet ”Vælg papirkilde efter PDF- sidestørrelse”, ude/nede til venstre. I nogle versioner af adobe reader er det ud over at markerer ”Vælg papirkilde efter PDFsidestørrelse” også nødvendigt at markerer ”Benyt brugerdefineret papirstørrelse, når der er brug for det”, så skal man naturligvis også definerer en papirstørrelse. Klik på egenskaber oppe ved siden af ”vælg printer”, find knappen ”Avanceret”, på den nye side er der en rullemenu hvor du finder ”Størrelse på brugerdefineret PostScript side” vælg den og skriv side mål i millimeter, bemærk at der bruges ”.” i stedet for ”,” før decimalerne. Når du trykker ok får du muligvis at vide at filen allerede eksistere og om den skal overskrives, det skal den. Der går lidt tid så dukker der en PrimoPdf side op på skærmen, her skal du klikke på Prepress eller Print der gives næsten samme kvalitet men fylder mindre, og derefter Create PDF.


Nu får du et ny pdf side med den udfyldte anetavle som nu kan gemmes (i den sidste version af programmet gemmes inden du ser resultatet), ellers klik på gem en kopi (hvis du får en melding om at du kun kan gemme mm. mm. ….. klik på ok). Opret en mappe til modulerne. Nu kender du processen og kan lægge en plan for hvordan din bog skal se ud, du kan eventuelt hente inspiration her På de efterfølgende sider er der en gennemgang af hvordan processen ser ud på min computer og selv om det måske ser langt og kompliceret ud tager det faktisk kun få sekunder at gennemfører når først man har prøvet det et par gange.


Nu kender du processen og kan lægge en plan for hvordan din bog skal se ud, du kan eventuelt hente inspiration her http://www.harrisknudsen.dk/SLAEGT/Untitled6/Untitled6.html Det er samme sideformat og samme moduler. Du kan roligt prøve dig frem, alt kan ændres og nye sider sættes ind eller moduler fjernes igen. Når du har færdiggjort nogle moduler er det tid til at prøve at sætte dem sammen, her skal du bruge det andet program PDFTK builder.


S책dan bruger du PDFTK builder


de fin t a r

o Df D ü A en fil p k Kli tilføje og


il lg f æ V

og

på klik

åbn


e ind f t a fo r D l AD ste fi å p næ gen den i k Kli tilføje og


og filer 2 u dem ar d Nu h at samle s” A e prøv å ”Save p Klik

kan


ik på ”Gem” Vælg navn og kl t kan du lukke Når du har gem du kan også Programmet men set om der er vente til du har ndres. Noget der skal æ


r reade e b o Ad se åbne å du kan u n r. an ls Du k de din fi du ønske n og fi n er som e om d N


Her har jeg valgt at se sider i dobbeltside visning


For og bagside er nu sat sammen som jeg ønskede det. Med programmet PDFTK builder kan du også adskille siderne igen og det er også muligt at flytte rundt på rækkefølgen.


JPEGtoPDF


JPEGtilPDF Et lille program der er enkelt at bruge men som løser opgaven fint. Da jeg hentede programmet blev det lagt i mappen hentede filer under bruger (mit navn), det var lidt overraskende (man plejer at få valgmuligheder) men det er muligvis anderledes under andre styresystemer. Når man åbner programmet har man i venstre side ”Add Files” her henter man det billede der skal laves om til en pdf side. I højre side kan man indstille side størrelse, margen og placering af billede, ikke meget men nok til at man kan lave siden præcis som man vil have den. Man kan lave en side eller flere sider ad gangen, har man f.eks. 12 biller der skal laves til sider med sammen sideformat og margen sætter man bare alle 12 billeder ind i feltet over Add files og markerer i feltet Multiple PDF files. Så har man på få sekunder lavet 12 pdf sider klar til brug. Det er nemt lave sider hvor billedet fylder hele siden eller holder sig pænt indenfor margen, det er også muligt ved hjælp af bred margen i den ene side og ingen margen i den anden side at styre placeringen helt præcist. Man kan kun arbejde på hvid baggrund så enten skal billedet fylde hele siden eller også bliver det et billede på en hvid side. Har man adgang til et billedbehandlingsprogram er det let at samle flere billeder til et og dermed få en pdf side med flere billeder ellers må man nøjes med et billede pr. side. Det er en fin mulighed for at lave en lyn hurtig præsentation af kunst og kunsthåndværk og rigtig sjov til fremstilling af boger lavet sammen med børn eller børnebørn.


Klik på ”A For at fi dd Files” nd Du ønsk e det billede er at bru ge


Her ser du billedet


Her indstiller du sidestørrelse, margen og hvor på siden billedet skal placeres. Og derefter ”Save PDF”


Nu ligger din nye side pĂĽ skrivebordet eller hvor du har valgt at det slag Gemmes. Klik ok men vent med at lukke

programmet til du har kontrolleret, at siden er som den skal vĂŚre.


Her er siden klar til at blive sat ind i bogen


Her er siden sat ind mellem forside og bagsiden men der er en fejl.


Her er siden sat ind mellem forside og bagsiden men der er en fejl. En bog skal altid have et lige antal sider. Her har vi 5 sider.


Problemet løses ved at indsÌtte en ekstra side, her er valgt en tom side Indsat før billedsiden.


6 sider fĂŚrdig, der enten kan bruges som de er i pdf formatet eller til at lave et flasch blad/bog


Byg en bog  
Byg en bog  

En vejledning i hvordan man bruger ”Byg en bog” systemet.

Advertisement