__MAIN_TEXT__

Page 12

Arkæologisk og historisk sidelys på Bibelen

Genesaret Sø

TEL 2015/4 | Selskab for Bibelsk Arkæologi

- færdselsåre, madkammer og rammen om store dele af Jesu virke

Fisker losser sin fangst af skægkarper tidligt om morgen. En skægkarpe kan veje op til 6-7 kg og er markant større end en Tilapia Galilaea. Foto: Ferrell Jenkins.

1: HAVNE OMKRING GENESARET SØ De opdagelsesrejsende, der i det tidlige 19. årh. opsøgte de steder, hvor Jesus havde gået, forsøgte også at lokalisere de gamle havne ved Genesaret Sø, men det lykkedes ikke for dem. Det gjorde det derimod for Mendel Nun, der til sin død i 2010 levede sit liv i kibbutz Ein Gev ved Genesaret Sø. I de år, hvor søens vandspejl stod lavt, foretog han et pionerarbejde med at lokalisere og udpege antikke havne, moler, promenader og bølgebrydere. Den første havn opdagede Nun i Kursi på søens østside i 1970. Han fandt også skibsankre, fortøjningsstenene, som sømændene fortøjede deres skibe til, og selv de lodder, som fiskerne fæstnede til deres net. Vi har altid vidst, at havnene måtte være der, men vi havde ingen anelse om, at vi ville finde så mange efterladenskaber. I alt lokaliserede Mendel Nun 16 antikke havne. I dag er der kun fire havne, der betjener motorbådene, færgerne og fiskerbådene på søen. Med andre ord var der travlt på søen i antikken. Der foregik en livlig trafik, hvad vi også kan læse om hos Josefus. Den lave vandstand under de seneste årtiers tørke og kraftige afvanding af søens vand er også baggrunden for fundet af den enestående flot bevarede ”Jesusbåd” i 1986.

Af Ferrell Jenkins, rejseguide og pensioneret professor Genesaret Sø nævnes utallige gange i evangelierne og er sammen med Jerusalem evangeliets største ”scene”. Fra arkæologien ved vi en hel del om, hvordan livet var på søen på Jesu tid. Tag med på en rejse tilbage til søens havne, fisk, fiskerimetoder og både!

12

Profile for bibelskarkaeologi

Tel2015-4  

Tel2015-4  

Profile for hojer88
Advertisement