Page 3

Dine ord

ER EN (OLIE)LAMPE for min fod

Olielampen var den primære lyskilde i de jødiske huse gennem mange hundrede år. Her ser vi, hvordan det bestemmer selve indretningen i et hus, hvor afsatser giver plads til olielamper. Billedet her er fra et hus i Qatzrin. © BiblePlaces.com.

Af Brian N. Peterson, PhD, Lee University, Cleveland, USA Olielampen var for israelitterne et vigtigt hjælpemiddel i hverdagen, og den indgår ofte i bibelske historier og udsagn. Men hvordan fungerede en olielampe egentlig, og hvordan udviklede den sig over tid?

HVORDAN FUNGEREDE EN OLIELAMPE? I ældre samfund var olielampen den mest effektive form for belysning. Ve-

3

getabilske olier, kulholdige olier, som petroleum, og olivenolie (den mest almindelige i Israel) var det brændstof, der blev brugt. I området omkring Middelhavet var sidstnævnte mest brugt af velhavende på grund af denne olies renhed. De bedste lampevæger var lavet af hør. HVORDAN SÅ LAMPERNE UD? De allerældste lamper var som oftest lavet af ler på pottemagerens drejeskive, selv om der også fandtes lamper af metal (f.eks. bronze og jern). Glas- og stenlamper er der også eksempler på, skønt de er meget sjældne, ligesom lamper i form af statuetter af terrakotta. Hvis vi begynder med Nyere Stenalder og Kobberstenalder (50003300 f.Kr.), var lamperne formet som en flad skål, hvor den ene ende var klemt sammen, så der blev dannet en tud til vægen. I enkelte tilfælde var der flere små fordybninger i kanten af skålen for at give plads til flere væger.

www.bibelskarkaeologi.dk | TEL 2015/3

OLIELAMPEN VAR ET AF DAGLIGDAGENS VIGTIGSTE HJÆLPEMIDLER I en tid, hvor elektrisk lys altid sikrer os oplyste rum, kan det være svært at forestille sig, hvor stor en rolle olielampen spillede i den antikke periode. De gamle jødiske skrifter er fyldt med henvisninger til olielampens betydning for det daglige liv og ikke mindst for læsningen af Toraen. Så længe dagslyset var til rådighed, skulle alt udendørs arbejde fra hånden. Men når mørket faldt på, var det tid til studiet af loven. Måske er det præcis det, der er baggrunden for det kendte vers i Sl 119,105: ”Dine ord er en lygte for min fod, et lys på min sti.” Salmisten har efter en lang dags arbejde nu kastet sig over det, han har mest lyst til: at læse i loven, hvilket sker i skæret fra olielampens flakkende lys.

Tel2015-3  
Tel2015-3  
Advertisement