__MAIN_TEXT__

Page 12

Artikelserie | Personer Jesus mødte [8] FATTIGE PRÆSTER UDSTØDTE KVINDER ARBEJDERE SPEDALSKE RIGE PILGRIMME KLOGE PONTIUS PILATUS FARISÆERE DISCIPLE HEDNINGER HERSKERE

Jesus provokerede festklædte pilgrimme under løvhyttefestens

vandøsningsceremoni Af Morten Hørning Jensen, ph.d. og redaktør af TEL

Under løvhyttefesten fandt en særlig ceremoni sted, hvor præster hældte vand fra Siloadammen ud over alteret i templet som et tegn på tillid til Guds løfter om regn og om en kommende, regn-velsignet Messiastid. Denne ceremoni kaster et skarpt lys over Jesu møde med festklædte pilgrimme i templet på løvhyttefestens ”sidste og største dag”.

12 TEL 2014/4

Hvert år under løvhyttefesten fyldes pladsen foran grædemuren med festklædte jøder. Foto: © www.bibleplaces.com.

HØSTFEST, REGNFEST, LYSTFEST, GLÆDESFEST … Løvhyttefesten var på bibelsk tid i særklasse. Til tider kaldes den bare for ”festen”. Ingen ekstra oplysninger var nødvendige for en israelit. Talte nogen om festen, måtte det være løvhyttefesten, der stod som kulminationen på nytårsfesten, den store forsoningsdag og årets gang på marken (jf. 1 Kong 8,2; 12,32f; Sl 81,4). Derfor var også den vigtigste enkeltfaktor for overlevelse i landet i tankerne, når israelitterne drog op til Jerusalem for at fejre ”festen”: regnen. På den ene side tænkte israelitterne på al den regn, der var faldet. Løvhyttefesten var en glædesfest fyldt af tak for Guds trofasthed, der havde sikret markens høst (jf. 5 Mos 16,15). Og følger vi de gamle, jødiske skrifter, var der tale om en glædesfest af dimensioner. Dans, højlydt sang og jubelråb gjaldede gennem templets forgårde til den lyse morgen som en tak for Guds trofasthed med regn til marken det forgangne år. I det jødiske skrift Mishna hævdes det ligefrem, at man slet ikke har oplevet glæde, hvis man ikke har overværet dansen natten igennem i kvindernes forgård i skæret af fakler og til lyden af trompeter og levitternes lovsang (Sukka 5.1-4). I 5 Mos 16,14 hedder det ganske enkelt: ”Du skal glæde dig under festen” (jf. også Jubilæerbogen 16,20-31)!

Selskab for Bibelsk Arkæologi

Profile for bibelskarkaeologi

Tel2014-4_issuu  

Tel2014-4_issuu  

Profile for hojer88
Advertisement