Page 1

CREATING TOMORROW

STUDIEKEUZEGIDS

www.hva.nl

2012 2013


INHOUD

Welke toekomst maak JE met jouw talent? Kiezen voor je toekomst is voor de meeste scholieren geen eenvoudige opgave. Zeker niet met zoveel keuzemogelijkheden. Alleen al bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heb je de keuze uit zo’n tachtig opleidingen en verschillende studievormen. Daarom helpen we je graag bij het vinden van de studie waar je al je energie in wilt stoppen en waarmee je alles uit je talent haalt.

Niet voor niets begint deze gids met een stappenplan. Met dit plan weet je waar je moet beginnen, wat je kunt doen en wie je kan helpen. Bijvoorbeeld je ouders of onze studiekeuze-adviseurs. In deze gids lees je verder alles over studeren aan de HvA. Over de interessegebieden, de opleidingen, de manier waarop je die kunt volgen en natuurlijk over studeren in Amsterdam. Kies je uiteindelijk voor een van onze opleidingen, dan ga je vanaf de start actief aan de slag in je toekomstige werkveld. Je zult uitdagende projecten uitvoeren, veel contacten opdoen en genieten van het studentenleven. Na je afstuderen ben je als professional klaar voor de arbeidsmarkt.

Amsterdam wordt vanzelf ‘jouw’ stad. Niet alleen omdat je er gaat studeren. Ook omdat je er wellicht gaat wonen en stage gaat lopen. Je zult ervaren wat de stad allemaal te bieden heeft. Na je studie heb je een vak geleerd én ben je een fantastische ervaring rijker. Ik hoop dat deze gids je helpt om een goede keuze te maken. Veel succes!

Paul Doop Waarnemend voorzitter College van Bestuur

3


Inhoudsopgave algemene informatie Goed kiezen is goed te leren Stappenplan Leven in Amsterdam is Amsterdam beleven Van vwo naar hbo Van mbo naar hbo Bij de HvA ben je regisseur van je eigen toekomst Kies de beste bouwstenen voor je toekomst

6 8 11 12 13 14 16

GEZONDHEID

BEWEGEN, SPORT EN VOEDING Academie voor Lichamelijke Opvoeding

22

(Leraar Lichamelijke Oefening*) Sport, Management en Ondernemen

23

International Sports, Management and Business

24

(Sport, Management en Ondernemen*) Voeding en Diëtetiek

25

Ergotherapie

52

Fysiotherapie

53

Oefentherapie Mensendieck

54

Verpleegkunde

55

MAATSCHAPPIJ EN RECHT Bestuurskunde (Bestuurskunde/

ECONOMIE EN MANAGEMENT

60

Overheidsmanagement*) Culturele en Maatschappelijke Vorming

61

Accountancy

30

HBO-Rechten

62

Bedrijfseconomie

31

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

63

Bedrijfskunde MER

32

Sociaal Juridische Dienstverlening

64

Bestuurskunde

60

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

65

Toegepaste Psychologie

66

(Bestuurskunde/Overheidsmanagement*) Business IT & Management

33

Commerciële Economie

34

Commerciële Economie voor Toekomstige

35

MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

36

(Technische Commerciële Confectiekunde*) Informatica

74

Financial Services Management

37

Game Development (Informatica*)

75

Fiscaal Recht en Economie

38

Interactieve Media

76

Human Resource Management

39

(Communication and Multimedia Design*) Media, Informatie en Communicatie

77

International Business and Languages

40

Technische Informatica

80

International Business and

41

AMFI-Amsterdam Fashion Institute

Ondernemers (Commerciële Economie*) Communicatiemanagement (Communicatie*)

(Personeel en Arbeid*)

42

ONDERWIJS EN OPVOEDING Tweedegraads Lerarenopleidingen

86

43

Leraar Aardrijkskunde

86

Leraar Algemene Economie

87

Management Studies International Financial Management (Bedrijfseconomie*) International Management

72

(Commerciële Economie*) Logistiek en Economie

44

Leraar Bedrijfseconomie

87

Sportmarketing (Johan Cruyff University)

45

Leraar Biologie

88

Leraar Engels

88

International Degree in English

89

(Commerciële Economie*) Trade Management Asia

4

46


INHOUD

HANDIGE INFORMATIE

and Education (Leraar Engels*) Leraar Frans

89

Opleidings- en toelatingsoverzicht

118

Leraar Geschiedenis

90

Aanmelden en toelating

122

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

90

Opleidingsindex (alfabetisch)

124

Leraar Horeca en Voeding

91

(Leraar Consumptieve Techniek*) Leraar Maatschappijleer

91

Leraar Mens en Technologie

92

Leraar Natuurkunde

92

Leraar Nederlands

93

Leraar Pedagogiek

93

Leraar Scheikunde

94

Leraar Techniek

94

Havo

Leraar Wiskunde

95

Het grootste deel van de studenten aan de HvA komt

Pabo HvA (Leraar Basisonderwijs*)

96

van de havo. De toelatingseisen voor onze hbo-oplei-

Universitaire Pabo van Amsterdam

97

(Leraar Basisonderwijs*) Pedagogiek

98

Wat is je vooropleiding?

dingen zijn dan ook afgestemd op het eindexamenniveau van deze vooropleiding. Kom jij van de havo? Op pagina 118 t/m 121 vind je de toelatingseisen voor

TECHNIEK Aviation Logistics

de verschillende opleidingen. 104

(Logistiek en Technische Vervoerskunde*)

Mbo

Aviation Studies (Aviation*)

105

Bedrijfswiskunde

106

Ook mbo’ers hebben we veel te bieden. Maar voordat

Bouwkunde

107

je aan een hbo-opleiding begint, zijn er wel de nodige

Bouwtechnische Bedrijfskunde

108

aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Civiele Techniek

109

Engineering, Design and Innovation

110

Op pagina 13 lees je wat je in huis moet hebben om

E-Technology (Elektrotechniek*)

111

Forensisch Onderzoek

112

Logistics (Logistiek en Technische

113

Vervoerskunde*)

Vwo Met een vwo-diploma ben je goed voorbereid op het

Maritiem Officier

114

Product Design

115

(Engineering, Design and Innovation*) Technische Bedrijfskunde

een hbo-opleiding succesvol te doorlopen.

116

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding/leerroute bekend is bij DUO - IB-Groep.

hbo. Vwo’ers kiezen vaak heel bewust voor een specifieke hbo-opleiding. Op pagina 12 lees je meer over de voordelen die een hbo-opleiding jou als vwo’er te bieden heeft.

5


INHOUD je studie kiezen

Goed kiezen is goed te leren Al die vakgebieden waarin je werkzaam kunt zijn, de talloze beroepen die je kunt uitoefenen en tientallen opleidingen die je daarvoor kunt volgen … er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen misschien het bos niet meer ziet. Omdat het kiezen van je studie zo lastig lijkt en tegelijkertijd zo belangrijk is voor je toekomst, heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) een stappenplan gemaakt. Studiekeuzeadviseur Zazie van der Leeuw van het Oriëntatiejaar HvA-UvA, legt uit hoe dit plan je kan helpen bij het kiezen van je studie.

BELANGRIJKE TIPS Het studiekeuzestappenplan bestaat uit meerdere stappen. Al deze stappen komen op de volgende pagina’s aan de orde, maar eerst volgen een paar belangrijke tips.

Op www.hva.nl/studiekeuzegesprekken vind je informatie over deze gesprekken en staat welke opleidingen studiekeuzegesprekken voeren.

Teamwork Begin op tijd Denk niet: op een dag word ik wakker en dan weet ik het. Je studie kiezen is een actief proces. Om een goed beeld te krijgen van welke studie bij je past, moet je veel uitzoeken. Begin er daarom op tijd mee, zodat je ook de tijd hebt om een weloverwogen keuze te maken. Daarnaast hebben sommige opleidingen een loting en willen sommige andere opleidingen een studiekeuze- of intakegesprek met je. Wacht daarom niet tot het laatste moment met inschrijven.

Hoewel jij uiteindelijk degene bent die de beslissing neemt, zijn er veel mensen die je kunnen helpen. Mensen die jou goed kennen, mensen die alles weten van een opleiding of werkzaam zijn in een vakgebied waar je meer van wilt weten. Mensen die naar je willen luisteren of je in contact kunnen brengen met anderen. Het uitvoeren van het stappenplan doe je niet in je eentje, maar met een heel team. Betrek er iedereen bij die iets voor je kan betekenen. Ook je ouders, als dat kan.

Zazie van der Leeuw, studiekeuzeadviseur

6

6


INHOUD je studie kiezen

Je ouders als persoonlijke adviseurs Als geen ander wensen jouw ouders jou een goede toekomst toe. Zij vinden het belangrijk dat je de juiste studiekeuze maakt. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat zij je persoonlijke adviseurs worden? Je ouders kunnen je helpen om soms lastige vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over je sterke en minder sterke kanten. Ze kunnen je helpen om alle informatie op een rij te zetten en misschien willen ze wel samen met jou open dagen bezoeken. Ook kun je mogelijk via je ouders of familie in contact komen met mensen die een voor jou interessant beroep uitoefenen of een bepaalde studie hebben gedaan. Veel jongeren die bezig zijn met hun studiekeuze denken: mijn ouders moeten zich niet met mijn keuze bemoeien, maar ze moeten me helpen. Veel ouders durven echter niet

te helpen, omdat ze niet weten of hun hulp welkom is. Laat ze weten dat je hun hulp nodig hebt en zorg ervoor dat ze weten hoe ze dat het beste kunnen doen. Op www.hva.nl/ouders staan alvast een aantal handige tips. De HvA organiseert daarnaast speciale voorlichtingssessies voor ouders.

Ontdekkingsreis Je kunt thuis de tijd nemen om eens goed na te denken en grondig het internet af te struinen. Op zich niets mis mee, maar belangrijker is dat je mensen spreekt, sfeer proeft en ervaart hoe het is om een bepaalde studie te volgen of een bepaald beroep uit te oefenen. Zie het als een ontdekkingsreis. Door te ervaren kun je je pas echt een goed beeld vormen. Uit onderzoek blijkt dat studenten die de juiste studiekeuze hebben gemaakt, veel hebben ondernomen om erachter te komen welke studie bij ze past.

7


INHOUD je studie kiezen

STAPPENPLAN De eerste stap: ken jezelf De eerste stap is meteen de belangrijkste. Alles draait hierbij om jou. Je leert om meer inzicht te krijgen in jezelf en maakt een persoonlijk profiel. Je brengt in kaart waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wat je later het liefste zou willen doen. Het is ook nuttig om uit te zoeken met welke dingen je moeite hebt, waar je niet van houdt en wat je zeker niet wilt doen later. Om een compleet beeld te krijgen, is het goed om iemand die jou goed kent en kritisch durft te zijn ook een profiel van jou te laten maken. Bespreek de uitkomsten met je ouder(s), docent of schooldecaan. Je kunt je profiel ook bespreken met een van onze studiekeuzeadviseurs. Kijk op pagina 10 onder ‘Meer weten?’

voor de contactinformatie. Bedenk ook waarom je eigenlijk wilt studeren en op welk niveau je dat wilt doen. Als je doel helder is, zul je zien dat je ook een stuk makkelijker aan je studie begint en meer gemotiveerd bent om de opleiding af te maken.

De tweede stap: verken de mogelijkheden Je hebt nu een goed beeld van jezelf. De volgende vraag is welke opleiding daarbij past. Om die vraag te beantwoorden, zul je de mogelijkheden op een rij moeten zetten. Weet je al waar je alle informatie vandaan kunt halen? Het is slim eerst alle mogelijke informatiebronnen in kaart te brengen. Je kunt veel achterhalen via je decaan, het internet, studiekeuzetests, in boeken, brochures en op open dagen. Gebruik er meerdere, want er is niet een bron die helemaal volledig en objectief is.

Welk vakgebied past bij jouw interesses? Doe de Interessetest Met behulp van de UvA-HvA Interessetest ontdek je naar welk vakgebied jouw belangstelling uitgaat. De test is gratis en duurt dertig minuten. Daarna neemt een studievoorlichter de uitslag met je door. Hij of zij laat je zien welke opleidingen het beste aansluiten bij jouw interesseprofiel. Meer weten? Bel dan met studievoorlichting: 020 - 525 67 77 of stuur een e-mail naar studievoorlichting@hva.nl. Er zijn ook andere tests beschikbaar. Kijk op www.hva.nl/studiekeuzetest.

Advies voor en tijdens je studie Bij het Loopbaan Advies Centrum van de HvA en de UvA kunnen (aankomende) studenten terecht voor begeleiding bij het maken van een (betere) studiekeuze, masterkeuze en voor advies en ondersteuning bij de overstap van studie naar werk. De gesprekken met de loopbaanadviseurs zijn gratis. Kijk voor meer informatie op www.uva.nl/lac.

8


INHOUD je studie kiezen

De derde stap: van longlist naar shortlist

De laatste stap: tijd om te kiezen

Met je profiel in het achterhoofd zoek je naar opleidingen. Daarbij ga je je eerst breed oriënteren. Maak een longlist van studies die je aanspreken. Zet daarbij op een rij wat je positief en negatief aan deze studies vindt en welke vragen en/of twijfels je nog hebt.

Je hebt een persoonlijk profiel gemaakt, je breed georiënteerd op mogelijke opleidingen en meer specifieke informatie gezocht over drie à vier studies. Kijk of je een keuze kunt maken. Het is daarbij de kunst om de alternatieven zo goed mogelijk tegen elkaar af te wegen. Luister naar rationele argumenten én je gevoel.

Nu is het zaak om de best passende opleidingen te selecteren. Welke mogen op de shortlist? Om de opleidingen goed met elkaar te vergelijken, is het belangrijk om ze te beoordelen op criteria die voor jou relevant zijn. Bijvoorbeeld: welke vakken ga je volgen? Zijn er mogelijkheden om te studeren in het buitenland? Waar volg je de opleiding? Welke beroepen kun je ermee uitoefenen? Hoe is de arbeidsmarkt in deze sector? Daarnaast zijn er praktische zaken waar je rekening mee moet houden, zoals toelatingseisen en uiterste inschrijfdatum.

Gelukt? Hopelijk voel je je na het maken van jouw studiekeuze geïnspireerd en vol energie en wil je het graag aan anderen vertellen. Als je de goede keuze hebt gemaakt kun je hen uitleggen wat de opleiding inhoudt, wat je er zo leuk aan vindt en waarom die zo goed bij je past. Kun je deze vragen niet goed beantwoorden, dan is het verstandig nog een keer goed alle stappen te doorlopen.

Heb je de mogelijkheden teruggebracht tot maximaal drie of vier opleidingen? Dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Je verstand kan nog zoveel zeggen, uiteindelijk gaan veel jongeren af op hun gevoel. Dat gevoel moet dan wel gebaseerd zijn op hoe iets echt is. Is het werkelijk zo leuk als het lijkt? Is het eigenlijk wel zo saai als je vrienden beweren? Je weet het pas als je veel hebt gelezen, naar een open dag bent geweest en hebt gesproken met mensen die het kunnen weten. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het is om copywriter te zijn bij een reclamebureau? Bel er een op en vraag of je een keer met een copywriter mag praten. Durf te vragen! Je zult versteld staan hoeveel je voor elkaar krijgt. Ken jij, of kent een van je docenten of je schooldecaan iemand die de opleiding doet waarin je bent geïnteresseerd? Regel een afspraak en probeer een dagje mee te lopen. Je krijgt zo informatie over de sfeer bij de opleiding, de vakken, de organisatie van de studie en het toekomstperspectief.

Zo kom je meer te weten over een bepaalde opleiding Wil je meer weten over een bepaalde opleiding of twijfel je nog tussen twee of meer opleidingen? Via onze website, opleidingsbrochures, open dagen of studentmentoren kom je meer te weten. In de opleidingsbrochures en op www.hva.nl lees je uitgebreid hoe de studie is opgezet, wat de toelatingseisen en beroepsmogelijkheden zijn. De brochures kun je bekijken, aanvragen of downloaden op www.hva.nl/belangstelling. Tijdens de open dag kun je vragen stellen aan docenten en studenten over de inhoud van de opleiding. Je ontdekt hoe het is om aan de HvA te studeren en krijgt een aardig beeld van hoe jouw leven als student eruit zal zien. Kijk op www.opendag.hva.nl voor alle data, locaties, aanmelden en laatste nieuws over de open dagen.

Ervaren hoe het is om een studie te volgen? Meld je aan voor EEN MEELOOPDAG Heb je al een open dag bezocht om je te oriënteren op een vervolgstudie en wil je ervaren hoe het is om de studie te volgen? Bij veel opleidingen kun je je aanmelden voor een meeloopdag. Dan kun je lessen volgen en de sfeer van de opleiding proeven. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/meeloopdagen.

9

9


INHOUD je studie kiezen

ALLE STAPPEN DOORLOPEN EN KOM JE ER TOCH NIET UIT? Doe de Keuze-3-daagse Speciaal voor havisten, vwo’ers en mbo’ers die blijven twijfelen, is er de Keuze-3-daagse. Tijdens deze cursus van drie dagen onderzoek je samen met een coach waar je interesses liggen, wat je ambities zijn en welke opleiding daar het beste bij aansluit. Kijk voor actuele informatie en kosten op www.orientatiejaar.nl/k3d.

Volg het Oriëntatietraject Heb je nog geen enkel idee wat je wilt gaan studeren, dan is

het Oriëntatietraject misschien iets voor jou. Je volgt vijf maanden lang verschillende trainingen, groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken met een coach. Daardoor krijg je inzicht in je talenten en interesses. Een prima basis om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. Kijk voor actuele informatie en kosten op www.orientatiejaar.nl/ot.

Meer weten? Heb je vragen of wil je begeleiding bij je studiekeuze en stappenplan? Maak dan een afspraak met een van onze studiekeuzeadviseurs via 020 - 525 67 77 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Je kunt ook mailen naar studievoorlichting@hva.nl.

Pas op voor de valkuilen Tijdens het studiekeuzeproces ligt een aantal valkuilen op de loer. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hieronder vind je de top vijf. Uitstel: als je het moeilijk vindt om te kiezen, dreig je het voor je uit te schuiven. Bij kiezen hoort onzekerheid. Probeer het te zien als een spannende ontdekkingstocht waar je veel van kunt leren. Haast: de onzekerheid van niet weten wat je gaat studeren, vinden sommige mensen lastig. Je omgeving vraagt ook vaak wat je gaat studeren en om van dit gevoel af te zijn, kies je maar snel iets. Neem de tijd, want dit hoort erbij. Noem het work in progress. Tradities: je opa begon ermee, je moeder nam het over en ook je oudere broer is het gaan studeren. Voor jou staat de keuze ook vast: jij treedt in hun voetsporen. Maar wil jij het echt? In de buurt blijven: heb je een studie gevonden die alleen aan de andere kant van het land te volgen is en zie je het daarom niet zitten? Jammer, want die verre studie sluit misschien veel beter aan op jouw interesses. Alternatief niet nodig: moet jij loten voor je studie? Zorg er dan voor dat je een alternatief achter de hand hebt. Er is altijd een kans dat je wordt uitgeloot.

10


INHOUD Amsterdam

Leven in Amsterdam is Amsterdam beleven

De Uitmarkt. Het Over het IJ Festival. De Parade. De Marathon van Amsterdam. Het IDFA. Het Vondelpark Openluchttheater … In Amsterdam is het ene evenement nog leuker dan het andere. Dat geldt eveneens voor de restaurants, theaters, clubs, musea, cafés en bioscopen. In de hoofdstad is veel, heel veel te beleven. Zeker als je er ook gaat wonen.

Studeren in Amsterdam. Wonen in ... ? Wil je op kamers wonen in Amsterdam, dan is woonruimte misschien nog wel lastiger te vinden dan de juiste studie. Ga daarom zo snel mogelijk actief op zoek. En blijf zoeken, ook als je je inmiddels hebt ingeschreven bij een of meerdere kamerbureaus. De beste kamer vind je vaak via via. Laat iedereen in je omgeving dus weten dat je op zoek bent naar een kamer. Gebruik je Facebook- en/of Hyvespagina en zet een advertentie op Marktplaats en andere sites. Of plaats een advertentie in Amsterdamse huis-aan-huisbladen, zoals het Amsterdams Stadsblad of De Echo.

Genoeg te doen Bij de HvA kun je ook naast je studie met je talenten aan de slag. Bij het USC, het sportcentrum van de HvA en de UvA, kun je meer dan zestig sporten beoefenen. Van aikido tot zwemmen en van sportduiken tot kitesurfen. En tegen zeer schappelijke prijzen. In het USC Sport Adviescentrum vind je fysiotherapie, massage en voedingsadvies. Kijk voor meer informatie op www.usc.uva.nl. Bij CREA, de culturele organisatie van de HvA en de UvA, kun je cursussen en workshops volgen op het gebied van muziek,

theater, dans, beeldende kunst, digitale media, film, fotografie en literatuur. Elke maand organiseert CREA het Open Podium in het CREA café waar je je kunsten kunt vertonen. CREA heeft bovendien allerlei voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken, zoals expositieruimtes, een professionele doka en studio’s. Wat je talent ook is, bij CREA kun je ermee aan de slag. Kijk voor meer informatie op www.crea.uva.nl.

Word jij lid van een studentenvereniging? Aan het begin van het studiejaar organiseert de ASVA studentenunie ‘Kersvers’. Dit is een algemene introductie waar je kunt ontdekken wat de HvA en de verschillende studentenverenigingen je allemaal te bieden hebben. Op de festivaldag kun je medestudenten ontmoeten en de stands van verschillende studentenverenigingen bekijken. Zo kun je het hele scala aan verenigingen leren kennen, van sport- en cultuur- tot studieverenigingen. ‘Kersvers’ wordt afgesloten met een groot feest in de Escape waar getalenteerde HvA-dj’s en professionele artiesten zullen optreden. Ook hierbij zijn verschillende studentenverenigingen aanwezig. Ga voor meer informatie en aanmelding naar www.kersvers.asva.nl. Meer informatie over de verschillende studentenverenigingen vind je op www.hva.nl/studentenverenigingen.

11


INHOUD NAAR HET HBO

Van vwo naar hbo. Aan de slag met jouw talent Heel wat vwo’ers kiezen voor een hbo-studie in plaats van een universitaire studie, omdat het hbo praktijkgerichter is en je daardoor na je studie direct klaar bent voor het echte werk. Of omdat je voor sommige beroepen, zoals fysiotherapeut of game developer, een specifiek hbo-diploma nodig hebt. Maar het hbo heeft jou als vwo’er nog veel meer te bieden. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt je de mogelijkheden om je talent te ontwikkelen en het beste uit je studie te halen.

Hbo versus wo Er zijn belangrijke verschillen tussen hbo en wo. Het belangrijkste verschil is dat je je met een universitaire studie richt op een bepaald wetenschappelijk gebied. Je wordt een deskundige. Met een hbo-opleiding bekwaam je jezelf in een vak. Je wordt een professional. Bij de HvA draait het naast het vergaren van kennis om competentiegericht leren. Daarmee bedoelen we dat je naast het opdoen van de benodigde kennis en vaardigheden een houding ontwikkelt die je nodig hebt voor je latere beroep. De theorie die je leert, pas je toe in de praktijk. Je loopt stages bij en voert projecten uit voor bedrijven, organisaties of instellingen. Hoe praktijkgericht hbo-opleidingen ook zijn, het betekent niet dat onderzoek geen rol speelt. Integendeel, onderzoek wordt steeds belangrijker om je werk goed te kunnen doen. Het verschil is dat in het hbo onderzoek in dienst staat van het onderwijs en de praktijk en niet zozeer van de wetenschap. Dat heet toegepast onderzoek. Bij een universiteit gaat het om wetenschappelijk onderzoek.

In het wetenschappelijk onderwijs ligt het tempo doorgaans hoger en wordt dieper op de theorie ingegaan dan op het hbo. Een hbo-opleiding is bovendien meer gericht op samenwerken. Volg je een hbo-opleiding dan volg je (vaak) onderwijs in vaste groepen met een vast lesrooster (colleges en werkcolleges). Daarnaast voer je in projectteams praktijkopdrachten uit. Bij een universitaire studie werk je vooral zelfstandig en volg je individueel colleges in wisselende groepen. Een laatste verschil heeft te maken met de titel. Zowel op de universiteit als op het hbo krijg je een bachelortitel. Bacheloropleidingen bij universiteiten duren over het algemeen drie jaar, en vrijwel alle studenten die een universitaire bacheloropleiding hebben afgerond volgen nog een masteropleiding voordat ze de arbeidsmarkt op gaan. Deze duurt over het algemeen een jaar. Hbo-bachelors duren vier jaar, en de meeste hbo-afgestudeerden gaan met dit diploma de arbeidsmarkt op.

Klaar voor het echte werk Tijdens je hbo-opleiding leer je de theorie die je in de praktijk nodig hebt. Je doet veel (werk)ervaring op, doet gericht onderzoek en leert intensief samenwerken. Dit alles zorgt ervoor dat je na je studie klaar bent voor het echte werk. Als afgestudeerd hbo’er heb je dan ook goede vooruitzichten op een baan. Je bent praktisch opgeleid, kunt ook abstract denken en bent breed inzetbaar.

Zoek je extra uitdaging? Heb je het idee dat het hbo je niet voldoende uitdaging biedt? Bij de HvA krijg je alle ruimte en mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen en om het beste uit jezelf te halen. Bijvoorbeeld door het volgen van de excellentieprogramma’s voor eerste- en tweedejaarsstudenten en het Honourstraject waarvoor excellente studenten uit het derde en vierde jaar geselecteerd worden.

12


INHOUD NAAR HET HBO

Van mbo naar hbo. Wat zijn de sleutels tot succes? Kom je van het mbo, dan heb je een goede vooropleiding. Toch kan de overstap naar een hbo-studie best pittig zijn. Het is daarom goed om stil te staan bij de verschillen met het mbo en bij wat er straks van je verwacht wordt. Wat moet je in huis hebben om met succes je hbo-opleiding te doorlopen?

De wil om te slagen Het eerste en misschien wel het belangrijkste om met succes je hbo-opleiding te doorlopen, is motivatie. Misschien wil je weten wat je nog meer in je mars hebt, wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of wil je je verder verdiepen in je vak. Wat de reden ook is, je wilt het gewoon graag. Heel graag. Je motivatie zal je helpen tegenslagen te verwerken en vol te houden als het zwaar wordt.

Geen roze bril Wat ook belangrijk is, is dat je een realistisch beeld hebt van wat je te wachten staat. Wat maakt een hbo-opleiding nou precies zwaarder? Op de eerste plaats krijg je meer theorie en ga je er dieper op in. De nadruk ligt meer op het ‘waarom’ en minder op het ‘hoe’. Bij de toetsen gaat het er niet alleen om dat je aantoont dat je iets weet, maar zul je bovendien moeten laten zien dat je het begrijpt. Een hbo-studie is flink aanpoten, want je krijgt in een hoog tempo veel studiestof aangeboden. Net als een mbo-opleiding is een hbo-opleiding praktijkgericht: je voert meerdere projecten uit en loopt stage. Ook hier draait het meer om het ‘denken’ en minder om het ‘doen’. De projecten zijn daardoor complexer en tijdens je stages krijg je meer verantwoordelijkheid en minder begeleiding dan je waarschijnlijk gewend bent. Tot slot is de studiebegeleiding meer gericht op jouw ontwikkeling en minder op het plannen van je studietaken. Dat zul je zelf moeten doen. Jij bent de regisseur, maar hebt wel altijd een coach achter de hand die je helpt om succesvol te zijn.

Heb JE dit in huis? Naast motivatie en een realistisch beeld van wat je te wachten staat, zijn er vier eigenschappen of competenties die je succes bepalen. Zelfreflectie is de eerste. Dat je eerlijk en kritisch naar jezelf kunt kijken en weet wat je sterke en minder sterke punten zijn. Zodat je ook weet wat je nog zou kunnen verbeteren. Een andere competentie is je probleemoplossend vermogen. Bij opdrachten verwachten we dat je een probleem vanuit

verschillende hoeken kunt bekijken, daarvoor een oplossing kunt bedenken en deze goed kunt beargumenteren. De derde competentie is je leervermogen. Hoe zelfstandig kun je leren? Kun je goed plannen, omgaan met grotere hoeveelheden leerstof en ervoor zorgen dat je op tijd aan de bel trekt als je iets niet begrijpt? Hoe groter je leervermogen, hoe groter de kans op succes. De laatste competentie is je communicatieve vaardigheden. Studeren en werken doe je met medestudenten en collega’s. Tijdens je studie en in je toekomstige baan draait het om teamwork. Samen bereik je het beste resultaat.

13


INHOUD studeren AAN DE HVA

Bij de HvA ben jE regisseur van je eigen toekomst De HvA doet er alles aan om je voor te bereiden op de beroepspraktijk. Ons onderwijs moet bovendien zo goed mogelijk aansluiten op je persoonlijkheid, talenten en ambities. Daarom heb je bij de HvA de keuze uit meer dan tachtig opleidingen en kun je studeren op de manier zoals jij het wilt. Jij hebt de regie in handen.

Keuze uit meer dan tachtig opleidingen en studievormen In deze studiekeuzegids lees je meer over de verschillende interessegebieden en de opleidingen die eronder vallen. Per opleiding lees je wat de studie inhoudt, hoe die is opgezet en wat je in huis moet hebben om de studie met succes af te ronden. Verder krijg je een indruk van de beroepsmogelijkheden en voorbeelden van stages en projecten. Natuurlijk vind je ook alle praktische informatie over doorstroommogelijkheden, toelatingseisen en de aanmeldprocedures.

14

Afwisselend werken en studeren Je kunt vrijwel alle opleidingen aan de HvA in voltijd volgen. Maar veel studies bieden daarnaast nog andere leermogelijkheden. Je kunt je studie bijvoorbeeld combineren met betaald werk. Een aantal opleidingen kent namelijk een duale variant. Bij de meeste duale opleidingen volg je eerst een theoretisch jaar. Daarna wissel je telkens een halfjaar studeren af met een halfjaar werk. Zo breng je direct je kennis in de praktijk en vergroot je de kans op een baan na je studie. Kijk op www.duaal.hva.nl voor meer informatie.


INHOUD studeren AAN DE HVA

Studeren naast je werk Je kunt ook studeren náást je werk door te kiezen voor een deeltijdstudie. Afhankelijk van de opleiding kun je hiermee starten in september of februari. Colleges zijn meestal op dinsdagavond, donderdagavond of zaterdag overdag. Kijk op www.deeltijd.hva.nl voor meer informatie. Beschik je door je werk al over veel relevante ervaring, dan krijg je voor bepaalde onderdelen mogelijk vrijstelling. De HvA heeft namelijk een procedure EVC (Erkenning van Verworven Competenties). Op die manier kun je sneller je diploma halen. Kijk op www.hva.nl/verkort voor kosten en meer informatie.

Studeren naast je sportcarrière De studie Commerciële Economie aan de Johan Cruyff University (JCU) is een leerroute speciaal voor topsporters die na hun sportcarrière een loopbaan ambiëren in de wereld van de commerciële sport. Het is een studie ‘op maat’ waarbij je zelf je tijd kunt indelen en je studie naar eigen inzicht combineert met je sport. Zo studeer je veel via internet en dat is handig als je bijvoorbeeld - waar ook ter wereld - op trainingskamp bent. De coördinator Topsport en Studie helpt je om je studie af te stemmen op je sportieve leven. Kijk op www.hva.nl/johan-cruyff-university voor meer informatie.

Studeren met een functiebeperking Iedereen die studeert aan de HvA krijgt de juiste informatie, begeleiding en voorzieningen. Alle onderwijslocaties zijn goed toegankelijk en hebben speciale voorzieningen voor mensen met een functiebeperking. Verwacht je studievertraging op te lopen als gevolg van een functiebeperking en/of heb je bepaalde voorzieningen nodig? Dan kun je terecht bij een studentendecaan van je toekomstige opleiding. Kijk voor meer informatie op www.studerenmeteenfunctiebeperking.nl.

Extra uitdaging voor excellente studenten Heb je het idee dat het hbo je niet voldoende uitdaging biedt? Bij de HvA bepaal je zelf de zwaarte van je opleiding. Je krijgt

alle ruimte en mogelijkheden om je talenten te ontwikkelen en om het beste uit jezelf te halen. Bijvoorbeeld door middel van de excellentieprogramma’s voor eerste- en tweedejaarsstudenten en het Honourstraject waarvoor excellente studenten uit het derde en vierde jaar geselecteerd worden.

Verder studeren De bachelor-masterstructuur bestaat in heel Europa. Daardoor zijn diploma’s internationaal vergelijkbaar. Als afgestudeerd hbo’er kun je in Nederland of in het buitenland doorstuderen voor een mastertitel. Dat geeft je nog meer mogelijkheden. Na een vierjarige studie aan de hogeschool heb je een hbo-bachelordiploma. Hiermee kun je doorstromen naar een hbo- of een wo-masteropleiding. Een masteropleiding kan een jaar duren, maar er zijn ook universitaire masters van twee of drie jaar. Je moet natuurlijk wel voldoen aan het instroomprofiel van de masteropleiding. Houd rekening met extra studiekosten. De doorstroommogelijkheden verschillen per opleiding. Kijk op www.hva.nl bij de opleiding van jouw keuze om te zien welke mogelijkheden er zijn om verder te studeren.

15


INHOUD studeren AAN DE HVA

Kies de beste bouwstenen voor je toekomst Wil je het maximale uit je talent halen, dan wil je de beste opleiding met de beste docenten. Minstens zo belangrijk zijn de locatie waar je studeert, de begeleiding die je krijgt en de voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken. Ook de bedrijven en organisaties waar je stage kunt lopen, internationale mogelijkheden en de sfeer zijn van invloed op wat je met je studie kunt bereiken.

Optimale begeleiding Het maken van keuzes houdt niet op als je een studie hebt gevonden. Ook tijdens je studie zul je je eigen koers moeten uitstippelen. Je bent de regisseur van je eigen toekomst. De HvA ziet het als haar taak om je daarbij optimaal te begeleiden. Zo is vanaf de start van de opleiding een van je docenten ook je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je capaciteiten, je motivatie en de manier waarop je studeert. Samen bespreken jullie je studievoortgang, je ambities, studieplanning, maar ook eventuele studieproblemen. Bij steeds meer opleidingen krijg je bovendien een studentmentor. Dat is een ouderejaars die zijn of haar ervaring met jou deelt en jou helpt bij je keuzes.

Uitstekende locaties Op dit moment zijn de onderwijsgebouwen van de HvA te vinden op diverse locaties in Amsterdam die allemaal goed

bereikbaar zijn, ook als je van buiten de stad komt. In de nabije toekomst komen er vier campuslocaties, waarvan de Amstelcampus midden in de stad de grootste is. De Amstelcampus wordt de plek waar je kunt studeren, wonen, werken en ontspannen. Verschillende opleidingen zullen er de komende jaren naartoe verhuizen. De opleidingen uit het interessegebied Media, Creatie en Informatie en het interessegebied Onderwijs en Opvoeding zijn al op de Amstelcampus gevestigd. Ga voor actuele ontwikkelingen naar www.amstelcampus.com.

De voordelen van de hoofdstad Vrijwel iedereen die er heeft gestudeerd zal het beamen: Amsterdam is in alle opzichten de beste studentenstad. De hoofdstad heeft je veel te bieden. Als het gaat om cultuur kun je in Amsterdam je hart ophalen. Wil je sporten of naast je studie aan de slag met een van je andere talenten, dan kun je via de HvA tientallen sporten beoefenen en de meest uiteenlopende cursussen en workshops volgen. De HvA is verweven met Amsterdam en betrokken bij wat er in de stad gebeurt. Dat uit zich bijvoorbeeld in onze unieke wijkprojecten. Een voorbeeld daarvan is BOOT: de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling. Als student ontwikkel je samen met docenten en lokale organisaties projecten die inspelen op vragen uit de buurt. Zo kunnen jongeren uit de buurt bij BOOT terecht voor huiswerkbegeleiding en bewoners voor sociaal-juridisch advies over wonen, werken en belastingen.

Unieke stages Amsterdam is een bijzondere stad om stage te lopen. De dynamiek en problematiek van Amsterdam en de vele toonaangevende (internationale) bedrijven en organisaties bieden je de kans om een aantrekkelijke stage te vinden en waardevolle contacten op te doen.

Extra verdieping met een minor Kies je voor een van onze opleidingen, dan volg je in het derde of vierde jaar een minor. Dat is een verdiepend of verbredend studieprogramma van een halfjaar waarmee je

16


INHOUD studeren AAN DE HVA

Dave Al en Christiaan Schuit

zelf richting geeft aan je studie. Je kunt kiezen uit verschillende minoren, in Nederland of in het buitenland. Wil je na je hbo-opleiding een universitaire master volgen, dan kun je bij sommige opleidingen kiezen voor een doorstroomminor als voorbereiding op de universiteit. Meer weten? Kijk op www.minoren.hva.nl

Internationale mogelijkheden Zou je stage willen lopen in Spanje? Een uitwisselingsprogramma willen doen in Zweden? Je minor willen volgen in Australië? Of je afstudeerproject in Brazilië zoals Dave Al en Christiaan Schuit? Deze studenten Bouwkunde wonnen de Vitae Awards 2010 dankzij hun bijdrage aan het project ‘Design and Build Brazil’. Dit project is samen met de Federale Universiteit van Rio de Janeiro opgezet met het doel om sloppenwijken te verbeteren en bestand te maken tegen aardverschuivingen en erosie. Waar je ook voor kiest, de mogelijkheden zijn grenzeloos. Maar het komt niet vanzelf op je pad. Het kost veel tijd en energie. Daar staat wel een onvergetelijke ervaring tegenover. Je kunt proeven van een andere cultuur, kijkt vanuit een ander perspectief naar je vakgebied en leert een vreemde taal. Je kunt overigens ook kiezen voor een internationale (Engelstalige) opleiding aan de HvA. Kijk voor een overzicht van internationale opleidingen op www.international.hva.nl.

De kruisbestuiving van multidisciplinaire projecten Bij de HvA heb je ook de mogelijkheid om multidisciplinaire programma’s te volgen. Je werkt dan samen met studenten uit

andere disciplines aan een project of volgt met hen een bepaald vak. Iedere student laat zijn eigen licht op de zaak schijnen en brengt andere kennis en ervaring in. Zodoende vindt er een inspirerende kruisbestuiving plaats waar je veel van kunt opsteken. Een voorbeeld van een project waarbij studenten van verschillende richtingen samenwerken is het MediaLAB. Studenten pakken vanuit verschillende invalshoeken en achtergronden samen een probleem of vraag uit de praktijk aan en zoeken hier met behulp van digitale interactieve media een oplossing voor. Kijk maar eens op www.medialab.hva.nl

Moderne voorzieningen Studeer je aan de HvA, dan kun je gebruikmaken van moderne voorzieningen. Zo zijn er computerwerkplekken met toegang tot lokale en draadloze wifi-netwerken. Je kunt terugvallen op een professionele helpdesk. En natuurlijk heb je de noodzakelijke middelen waarmee je straks in je baan ook zult werken, waaronder presentatieruimtes met beamers, videocamera’s en opnameapparatuur. Dankzij de samenwerking met de UvA kun je verder gebruikmaken van gezamenlijke faciliteiten, zoals de mediatheek, sportcentra, studentenartsen en culturele voorzieningen.

Persoonlijke sfeer Jaarlijks kiezen duizenden studenten voor de HvA. Toch ga je niet snel in de massa op. Veel activiteiten doe je met medestudenten, je docenten kennen je persoonlijk en alle opleidingen hebben hun eigen locatie. De meeste studenten voelen zich snel thuis.

17


INHOUD

18


INHOUD

BEWEGEN, SPORT EN VOEDING Met een vitale maatschappij voor ogen zetten we mensen in beweging. Letterlijk en figuurlijk. Door meer te sporten en gezonder te eten. Sport is voor ons een manier om veranderingen voor elkaar te krijgen. Sport daagt uit en laat mensen beter presteren. We koesteren talent, maar iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Bij HvA Bewegen, Sport en Voeding delen we de passie voor sport en gezondheid. We hebben het lef en de nieuwsgierigheid om te ondernemen, het enthousiasme om te inspireren en de gedrevenheid om te presteren. Met de complexe problematiek van een grote stad, motiveert Amsterdam ons om van betekenis te zijn voor onze omgeving. Voor scholen, buurtverenigingen, het bedrijfsleven en sportclubs. Dat is de praktijk waarin we de oplossingen voor morgen ontwikkelen. Bij ons leer je hoe je mensen kunt motiveren om sport en gezonde voeding onderdeel te laten zijn van hun leven. Je leert hoe je (top)sporters lichamelijk, geestelijk en met voeding optimaal kan voorbereiden op een topprestatie en hen in organisatorisch en zakelijk opzicht kunt begeleiden. Door anderen in beweging te brengen en de lat steeds hoger te leggen, werk je tegelijkertijd aan je eigen ontwikkeling. Zo staan we altijd met elkaar in verbinding. Dat is de kracht van onze opleidingen.

19


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Mensen stimuleren om gezonder te leven Hoe krijg je anderen in beweging? Ten eerste door zelf graag in beweging te zijn. Je bent ondernemend, sportief en wilt gewoon lekker in je vel zitten. Meer dan anderen maak je werk van een gezonde levensstijl. Sterker nog, het is je passie. Je weet wat het je oplevert en dat breng je graag over op anderen. Je wilt mensen helpen om zich lekkerder te voelen, maar je begrijpt tegelijkertijd dat iedereen anders is. Dat het voor sommigen niet zo eenvoudig is om hun levensstijl aan te passen. Maar met jouw enthousiasme en wilskracht motiveer je hen om patronen te doorbreken en grenzen te verleggen. Je gaat ervoor!

Voel de energie, proef de sfeer Welke opleiding je ook volgt binnen HvA Bewegen, Sport en Voeding, je studeert op een bijzondere locatie in een gebouw met topfaciliteiten waar het licht de vrije ruimte krijgt. Te midden van het grootste sportpark van Europa waar ook een Voedingslab, een multifunctioneel nieuw sportcentrum en het Sloterparkbad onderdeel van uitmaken, voel je gewoon de energie. Om een idee van de sfeer te krijgen, moet je denken aan sportende mensen in en rondom het gebouw ... binnen ruik je de kooklessen ... in de dojo bij de Japanse tuin bekwamen studenten zich in martial arts ... verderop wordt gedanst op

pianomuziek ... vanwege de lentebeurs staat de kantine vol kraampjes en zijn eerstejaarsstudenten druk in de weer om hun nieuwe voedingsproducten aan de man te brengen ... in de gang voert een student een levendig gesprek met een docent. Bij HvA Bewegen, Sport en Voeding is de sfeer dynamisch, informeel en persoonlijk. Je zult je er snel thuis voelen.

Net als jij willen wij de beste zijn Door de sportmentaliteit ligt de lat van nature hoog. De topsporters onder de studenten krijgen alles wat ze nodig hebben om de beste prestaties te leveren. Maar ook bij

Brent, Thierry en Nina

20


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Voeding en Diëtetiek gaan studenten voor de hoofdprijs, bijvoorbeeld de door het Voedingscentrum jaarlijks verstrekte Hbo Bachelors Award. Onze docenten weten wat er speelt in hun vakgebied. Velen werken naast hun baan in het onderwijs ook in de praktijk. De opleidingen bieden heldere studieprogramma’s met veel contacturen. Docenten nemen voor jou alle tijd en mede daardoor kwam HvA Bewegen, Sport en Voeding heel goed uit de Studenten Tevredenheids Monitor van 2010 van de Hogeschool van Amsterdam. Door de lange historie heeft HvA Bewegen, Sport en Voeding een groot netwerk en zijn er vele interessante stagecontacten waar je als student van kunt profiteren. En dankzij speciale programma’s is er een goede aansluiting op een universitaire studie. Academie voor Lichamelijke Opvoeding Wil je aan de slag als een veelzijdig, inspirerend en motiverend sportdocent in het basis-, voortgezet of andere vorm van onderwijs? Of zie je een carrière voor je als bewegingsdeskundige of coach? Dan is de Academie voor Lichamelijke Opvoeding de juiste studie voor jou.

Voeding en Diëtetiek Ga je voor Voeding en Diëtetiek, dan kun je na je studie veel kanten op. Zo kun je de zorg in, kiezen voor het bedrijfsleven, werken bij de overheid of als zelfstandig ondernemer aan de slag. Bijvoorbeeld als voedingsdeskundige, productontwikkelaar, marketingcommunicatiedeskundige of (sport)diëtist. Sport, Management en Ondernemen Als jij degene wilt zijn die in de sportwereld de managementkant voor zijn rekening neemt, dan is Sport, Management en Ondernemen jou op het lijf geschreven. Deze studie biedt je de kans om evenementen op poten te zetten, te zorgen voor voldoende publiek, de financiën te beheren en leiding te geven.

Brent Henson uit Australië en de Nederlanders Thierry Bettonviel en Nina Zwaneveld volgen de internationale opleidingsoverstijgende minor Health and Active Lifestyle Brent: “In mijn eigen land studeer ik Health and Physical Education aan de University of Newcastle. Na wat research ontdekte ik deze minor, die naadloos aansluit op mijn studie. Ik besloot me in te schrijven, want een Engelse studie volgen in Amsterdam is iets waarvan je alleen maar kunt dromen.” Nina: “Ik volg de studie Voeding & Diëtetiek en twijfelde over een minor in het buitenland. Ik wilde graag een nieuw land en een nieuwe cultuur leren kennen. Tot ik erachter kwam dat dit gewoon op mijn eigen school kan. Hier leer ik niet een, maar wel tien verschillende culturen kennen.” Thierry: “De minor heeft alle vakken die ik nodig heb om me te ontwikkelen als fitnessinstructeur. Er zit niet alleen voeding en lichamelijke opvoeding in, ook psychologie en gedragsveranderingen komen aan bod.” Brent: “Omdat mensen uit verschillende disciplines de minor volgen, ontdek je nieuwe invalshoeken van waaruit je bepaalde onderwerpen kunt bekijken. Dat is een enorme verrijking.” Nina: “Health and Active Lifestyle richt zich op het belang van beweging en voeding voor onze gezondheid. Omdat mensen uit zoveel landen de minor volgen, wordt ook aandacht besteed aan de cultural awareness, zodat je leert om verder te kijken dan je neus lang is en begrip op te brengen voor interculturele verschillen.” Thierry: “Het leuke is dat de minor in feite drie opleidingen in een is. Je leert de essentie van zowel Sport, Management en Ondernemen als de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en Voeding & Diëtetiek. Daarnaast vind ik het erg leuk om met internationale studenten samen te werken.”

21


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (LERAAR LICHAMELIJKE OEFENING*)

Ben je fit en enthousiast? Ben je graag actief bezig, communicatief aangelegd en wil je later aan de slag in het onderwijs? Dan is de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) de ideale opleiding voor jou! Naast een uitgekiend bewegingsprogramma krijg je een stevige training in onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden. Na de studie kun je als docent lichamelijke opvoeding aan de slag binnen alle typen onderwijs. Dat is méér dan een baan: je leert jongeren om bewegen en sport een volwaardige plek te geven in hun leven.

Een goede match? Je krijgt heel veel praktijk, maar natuurlijk staan ook de nodige theorievakken op het studieprogramma. Je wordt fysiek en intellectueel uitgedaagd. Wat heb je nodig? Conditie, discipline en doorzettingsvermogen. De ALO past bij jou als je: > van sport en bewegen houdt; > kinderen wilt laten zien hoe leuk en zinvol het is om sportief bezig te zijn; > kinderen verder wilt helpen in hun ontwikkeling; > hart hebt voor mensen bij wie het tegenzit (overgewicht, motorische achterstand, ADHD of autisme); > doorzettingsvermogen hebt; > toegewijd bent.

De opleiding Tijdens je studie leer je alles wat je moet weten over het menselijk bewegen en krijg je te maken met alle aspecten van het lesgeven. In het eerste jaar gaat de aandacht vooral uit naar sport en sociale vaardigheden, leren presenteren en het geven en ontvangen van feedback. In de hoofdfase krijg je de kans je te verdiepen in de theoretische en praktische

22

achtergronden van het vak. Naast veel kennis en inzicht doe je didactische vaardigheden op en leer je om flexibel en teamgericht in een organisatie te functioneren. Aan het eind van het derde jaar oriënteer je je op de minor (een specifiek studieprogramma van een halfjaar) waarmee je in het vierde jaar aan de gang gaat. In het laatste jaar ligt het accent op het afronden van de opleiding en de overstap naar de professionele praktijk. Dat gebeurt onder andere door de zogenoemde eindstage, waarbij je twee dagen per week zo goed als zelfstandig functioneert als docent.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor de ALO moet je een toelatingstoets afleggen en medisch gekeurd worden door een keuringsarts van de opleiding. Om aan de toets deel te kunnen nemen moeten aspirant-studenten zich voor 1 maart 2012 bij de opleiding aanmelden. Kijk voor meer informatie op de website www.hva.nl/alo.

Mogelijke beroepen > > > >

Docent lichamelijke opvoeding Bewegingsdeskundige Trainer Coach of (outdoor) activiteitenbegeleider

Doorstromen na de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) In samenwerking met de Vrije Universiteit (VU)/faculteit Bewegingswetenschappen is er een speciaal mastertraject (versnelde route), het zogenoemde schakelprogramma, ontwikkeld. Als je tijdens je studie aan de ALO al modules bij de VU volgt, is het mogelijk om na je opleiding in een tot anderhalf jaar je master te halen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Pedagogiek gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/alo


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Sport, Management en Ondernemen Sporten is je passie. Een tv-item of een gesprek over sport pakt binnen een seconde jouw aandacht. Het liefst werk je mee aan de verdere professionalisering van de sport. Aan de zakelijke en organisatorische kant, maar ook aan de sportieve invulling daarvan. Je hebt een carrière als sportmanager of zelfstandig ondernemer voor ogen. Maar je wilt ook weten hoe het er binnen de sport aan toe gaat. Een trainer-coachdiploma is je dus ook heel wat waard. Je beseft dat er bij vrijwel elke sport belanghebbenden zijn: sporters, publiek, bonden, beveiligers, journalisten, financiers en bestuursleden. Je hebt dus een aangeboren talent voor contacten, communicatie en commercie. Sport, Management en Ondernemen (SM&O) leert je over actief innovatief sportmanagement en alles wat daarbij komt kijken.

Een goede match? SM&O past bij jou als je: > passie hebt voor sport; > organiseren leuk vindt; > interesse hebt in financiën; > ondernemend bent en altijd kansen ziet; > creatief en communicatief vaardig bent; > een zakelijke instelling wilt ontwikkelen.

De opleiding De rode draad in de opleiding SM&O is ‘denken en doen’. Het is dus belangrijk dat je steeds met een been in de praktijk staat. Daarom loop je al vanaf het eerste jaar stage. Dit jaar staat in het teken van kennismaken met alle aspecten van SM&O. Daarnaast is er natuurlijk veel aandacht voor het zelf actief beoefenen van allerlei sporten. In het tweede en derde jaar gaat de theorie nog meer de diepte in en krijg je meer te maken met vakken als Marketing, Management en Organisatie, Beleid en Financiën. Zelf sporten blijft een belangrijk onderdeel van het programma. In het tweede jaar kies je vier sporten waarin je leert les en leiding te geven. In het derde studiejaar behaal je je trainer-coachlicentie in een sport naar keuze. Ondernemen staat daarnaast centraal. We organiseren onze eigen Dragons Den op Texel als start van het derde studiejaar. Alle studenten

maken een ondernemingsplan dat onder andere wordt beoordeeld door de Rabobank. In het vierde jaar besteed je ongeveer de helft van je studietijd aan je afstudeeropdracht die je in dienst van een opdrachtgever uitvoert.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119. Daarnaast moet je voor SM&O een toelatingstest afleggen en medisch gekeurd worden door een keuringsarts van de opleiding. Om aan de test deel te kunnen nemen moeten aspirant-studenten zich voor

1 maart 2012 bij de opleiding aanmelden. Kijk voor meer informatie op de website www.hva.nl/smo.

Mogelijke beroepen > > > > > > > >

Sportmanager Zaakwaarnemer van professionele sporters Evenementenmanager Gemeentelijk sportbeleidsmedewerker Projectleider sportactiviteiten Directeur van een sportonderneming Medewerker public relations en communicatie Accountmanager of consultant

www.hva.nl/smo

Een dag van een event-organisator Brainstorm met collega´s projectteam Atletiekgala 9:00

10:00

11:00

Werken aan sponsorplan topsporter 12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Contractbespreking met directeur Olympisch Stadion

23


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Doorstromen na Sport, Management en Ondernemen Tijdens of direct na je studie kun je al modules volgen aan de universiteit, zodat je na SM&O versneld je master kunt halen. In de praktijk betekent dit dat je daardoor in vijf of zes jaar je hbo-diploma SM&O ĂŠn je universitaire master kunt behalen. Na je studie kun je doorstromen naar de volgende opleidingen: > de master Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

> >

Hiermee kun je management consultant, strategisch analist, account-, product- of marketingmanager worden. de master Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hiermee kun je bijvoorbeeld onderzoeker, adviseur/ beleidsmedewerker, psychomotorisch therapeut, inspanningsfysioloog of ergonoom verbonden aan een organisatie worden. de master Communicatiewetenschap aan de UvA. Hiermee kun je bijvoorbeeld mediaplanner, journalist,

>

reclamestrateeg, communicatie- manager of voorlichter worden. de master Sportbeleid en Sportmanagement aan de Utrechtse School voor Bestuurskunde van de Universiteit Utrecht biedt SM&O’ers een goed aansluitingstraject. Studenten van deze master komen onder andere terecht in functies als beleidsmedewerker sport bij de gemeente, projectmedewerker bij een adviesbureau of wetenschapper bij een onderzoeksbureau of de universiteit.

Nieuw: International Sports, Management and Business In september 2011 is de internationale versie van de opleiding SM&O van start gegaan: International Sports, Management and Business. Hier worden studenten opgeleid tot professionele sportmanagers en -ondernemers in een internationale, multiculturele omgeving. Er wordt lesgegeven door docenten uit binnen- en buitenland en veel van de studenten komen uit andere landen. Als je extra gemotiveerd bent kun je ervoor kiezen om de vierjarige bacheloropleiding in 3,5 jaar af te ronden. Het curriculum van de nieuwe leerroute is ontwikkeld in samenwerking met een internationale groep van experts. Het studieprogramma omvat onderdelen van de Nederlandstalige opleiding SM&O, zoals het gebruik van sport om managementvaardigheden aan te leren en het inzetten van coaching voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Daarnaast is de nieuwe leerroute natuurlijk sterk gericht op de internationale aspecten van de sportwereld. Studenten kiezen uit een van de drie minoren: Sport Development, High Performance Sport en Sport Commerce. Je kunt de brochure downloaden van de website: www.hva.nl/ismb. Meer informatie kun je opvragen via: ismb@hva.nl.

24


INHOUD HVA BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

Voeding en Diëtetiek Jij bent geïnteresseerd in voeding en wat het voor je lichaam en met je gezondheid doet. Je vindt het leuk om je te verdiepen in verschillende culturen en lifestyles, trends in de markt en de ontwikkelingen in dit vakgebied. Dan is de praktijkgerichte opleiding Voeding en Diëtetiek iets voor jou. Na vier jaar kun je aan de slag in verschillende beroepen. Variërend van diëtist of voedingsadviseur sport tot culinair redacteur of zelfs category manager food.

Een goede match? Voeding en Diëtetiek past bij jou als je: > een ‘foodie’ bent en dus alles over voeding en voedsel wilt weten; > interesse hebt in mensen; > inlevingsvermogen hebt; > het belang ziet van een gezonde leefstijl; > oog hebt voor details; > ondernemend bent.

De opleiding De opleiding Voeding en Diëtetiek duurt vier jaar. Elk jaar is onderverdeeld in twee semesters (een semester is een halfjaar) waarin een thema centraal staat. Gedurende de eerste anderhalf jaar wordt een breed basisprogramma aangeboden waarbij het accent ligt op de voeding van de gezonde mens en welvaartsziekten, kennis over de samenstelling en eigenschappen van voedingsmiddelen, voedingsfysiologie, epidemiologie, onderzoeksvaardigheden, projectmanagement, marketing en het maken van een plan voor een eigen bedrijf. Studenten krijgen ook beweegonderwijs om later goed te kunnen adviseren over een gezonde leefstijl. Je leert alle ins en outs van de wereld van voeding kennen. Daarna kies je een van de drie afstudeerrichtingen: Dietetics, Health Promotion of New Product Management.

In het derde jaar volg je een minor van een halfjaar, bijvoorbeeld Eetcultuur of Health and Active Lifestyle.

> > > > > >

In het vierde jaar volgt een stage en afstudeeropdracht.

Toelatingseisen

(Sport)diëtist Voorlichter Voedingsconsulent Lifestyle-adviseur Marktonderzoeker Productontwikkelaar of kwaliteitsmedewerker

Doorstromen na Voeding en Diëtetiek

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Er gelden geen aanvullende eisen, maar scheikunde en biologie zijn wel handig.

Voor studenten die na de opleiding Voeding en Diëtetiek willen doorstromen naar het wetenschappelijk onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden bij diverse universiteiten, bijvoorbeeld Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen.

Mogelijke beroepen De voedingsbranche is enorm breed. Na je studie kun je dan ook kiezen uit een lange lijst met beroepen zoals:

www.hva.nl/vd

Een dag van een voedingsconsulent Presentatie gezonde voeding aan verpleegkundigen 9:00

10:00

11:00

Bezoek gezondheidsconferentie 12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Tekst voor voorlichtingsbrochure en -website maken

25


INHOUD

26


INHOUD

ECONOMIE EN MANAGEMENT Hoe ga je om met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid? Wat doe je als de vraag stagneert en kosten stijgen? Als talent nog schaarser wordt? Als klantbehoeften veranderen en de concurrentie toeneemt? Ofwel, hoe maak je een organisatie klaar voor morgen? Die vraag staat bij HvA Economie en Management / HES centraal. Bij ons leer je om deze vraag te beantwoorden. Om de oplossing te zoeken in het verbeteren van processen, in innovatie en vanuit een internationaal perspectief. Daadkrachtig, met een open vizier en het lef om te veranderen. Vanuit Amsterdam werken we, als onderwijs- en kennispartner, nauw samen met het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Dankzij de ervaring die je daardoor kan opdoen en ons hoogwaardige onderwijs ben jij straks de professional die het verschil kan maken. Wij stimuleren je om tijdig in te spelen op de ontwikkelingen in de wereld. Om keer op keer de concurrentie voor te blijven. En zelf te blijven groeien. Om waarde te creĂŤren voor morgen.

27


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Een organisatie klaarmaken voor morgen. Dat leer je bij ons. Alle economieopleidingen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn samengevoegd in het interessegebied Economie en Management. Daardoor ben je verzekerd van hoogwaardig economisch onderwijs, goede faciliteiten en een uitgebreid relatienetwerk in binnen- en buitenland. Je vindt bij ons een breed aanbod aan economische bacheloropleidingen. Bij al deze studies word je opgeleid voor de internationaal erkende titel Bachelor of Business Administration.

Voltijd, duaal, deeltijd of Associate degree? Bij een flink aantal van deze opleidingen heb je de keuze tussen voltijd, duaal en deeltijd. In een duale opleiding combineer je werken en leren. Vanaf het tweede jaar ga je driemaal een halfjaar betaald aan de slag bij een bedrijf. Dat kan ook je eigen bedrijf zijn. Heb je al een relevante baan die aansluit bij de opleiding of leerroute van je keuze, dan kun je ook in deeltijd studeren. Daarnaast hebben we twee Associate degree-programma’s. Een Associate degree-programma duurt twee jaar en sluit je af met een erkend diploma. Doorstromen naar een bachelorprogramma is dan goed mogelijk.

Locaties De opleidingen en leerroutes binnen dit interessegebied zijn verspreid over drie verschillende locaties in Amsterdam. Kijk voor jouw locatie op www.hva.nl bij de opleiding of leerroute waar jij interesse in hebt.

Centrum voor Ondernemerschap Ondernemerschap is van groot belang voor de concurrentiekracht van Nederland. En daarom streven overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen ernaar om jong ondernemerstalent tot bloei te laten komen. Zo kun je aan de HvA de leerroute Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers volgen, die helemaal gericht is op het opzetten en het succesvol maken van je eigen onderneming. Daarnaast heeft de HvA voor alle ondernemende studenten het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) opgericht. Het CvO stelt ambitieuze en ondernemende studenten in staat om in hun eigen onderneming af te studeren. Daarbij krijg je begeleiding bij

het zoeken naar huisvesting en financiering. En je kunt deelnemen aan CvO-workshops op het gebied van ondernemersrecht, verkooptechnieken en netwerken. Het CvO slaat zo een brug tussen het businessplan en de uitvoering. Als aanloop naar het afstuderen op een eigen onderneming is het verstandig om in het derde of vierde jaar de minor Ondernemerschap te volgen. Kijk op www.cvo.hva.nl voor meer informatie.

Mogelijke beroepen Je liefde gaat uit naar nieuwe producten in de markt zetten, marktonderzoek, de export en het internationale bedrijfsleven. Marketingmanager, productmanager of exportmanager is jouw job. Commerciële Economie, International Business and Languages, Trade Management Asia of International Management (leerroute van Commerciële Economie). Je gaat helemaal voor de financiële kant van bedrijven en organisaties: als assistent-accountant, fiscaal specialist, financieel adviseur of personal financial planner. Accountancy, Fiscaal Recht en Economie, Bedrijfseconomie, Financial Services Management of International Financial Management (leerroute van Bedrijfseconomie). De communicatie verzorgen, zaken goed organiseren of bedrijfsprocessen stroomlijnen? Jij bent in je element als pr-manager, logistiek manager of informatie-analist. Studie: Communicatiemanagement, Logistiek en Economie of Business IT & Management.

“Tot en met eind 2010 studeerde ik aan de Johan Cruyff University (JCU). Shorttrack stond centraal in mijn leven. Ik reed verschillende World Cup’s, EK’s en WK’s en als hoogtepunt de Olympische Spelen van Turijn en een vierde plaats bij de Spelen van Vancouver. Ik heb mijn studie steeds een jaar stopgezet om mij te richten op kwalificatie voor de Spelen. Ik kreeg bij de JCU de ruimte om mij volledig te richten op mijn sportcarrière. Ik trainde minimaal twee keer per dag en woonde in Heerenveen. Weinig tijd om colleges te volgen dus. Door een individueel leertraject van de JCU, voerde ik opdrachten zelfstandig uit en werkte ik wanneer ik in training was of in het buitenland verbleef. Ik kon altijd terecht bij de docenten, die erg betrokken waren. De sportonderwerpen uit de studie waren toepasbaar in de praktijk. Hierdoor kon ik studeren en me ontwikkelen tijdens mijn sportcarrière. Inmiddels ben ik gestopt met topsport en werk ik bij Lifeguard Health & Performance management op het projectbureau. Ik ondersteun projectleiders bij de invoering van health & performance management binnen organisaties. We bieden programma’s aan met principes uit de topsport. Zo proberen we de inzetbaarheid en productiviteit binnen een organisatie te verhogen.”

28


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Om verschillende managementvraagstukken en personeelszaken op een goede manier vorm te geven zijn professionals nodig met een brede opleiding. Als jij aan de slag wilt in een managementfunctie – bijvoorbeeld als HRM-manager, organisatie-adviseur, internationaal productmanager of pr-functionaris – kun je bij de HvA uit verschillende opleidingen kiezen die je voorbereiden op die uitdaging. Studie: Bedrijfskunde MER, Human Resource Management of International Business and Management Studies. Je wilt je eigen zaak starten, de vrijheid van zelfstandig ondernemer zijn spreekt je aan. Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers (leerroute van Commerciële Economie).

Verder studeren? Je hebt je keuze gemaakt en je begint binnenkort aan je studie. Als alles goed gaat, heb je over een jaar of vier je bachelordiploma op zak. Maar wat dan? Mensen met een internationale economische of managementopleiding hebben goede kansen op de arbeidsmarkt. Maar je kunt natuurlijk ook verder studeren. Doorgaan voor je master, bijvoorbeeld aan de universiteit. De HvA werkt samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daardoor zijn er prima overstapmogelijkheden en sluiten onderwijsprogramma’s goed op elkaar aan. Bij sommige studies kun je door de keuze van een doorstroomminor je overstap alvast voorbereiden. Soms kun je dan zelfs via een verkort programma in een jaar je mastertitel halen. Na het behalen van je diploma Bachelor of Business Administration kun je verschillende masters volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden op een rijtje. Op www.hva.nl vind je meer informatie.

Als sportmarketeer kun je werken in een professionele sportomgeving en adviseren in commerciële contracten voor sportcelebrity’s. Sportmarketing of Johan Cruyff University (leerroutes van Commerciële Economie).

Accountancy

Studeren in een internationale sfeer

Bedrijfseconomie

Internationalisering staat bij HvA Economie en Management / HES hoog in het vaandel. Bij de volgende opleidingen en leerroutes is de voertaal Engels: International Business and Languages, International Business and Management Studies, International Financial Management, International Management en Trade Management Asia. Een deel van je medestudenten komt uit het buitenland. Soms voor de hele opleiding, soms voor een uitwisseling van een halfjaar of een jaar. Je werkt aan internationale opdrachten en je volgt een of meer studieonderdelen in het buitenland. HvA Economie en Management / HES heeft dan ook uitstekende contacten met buitenlandse partnerinstellingen. Je krijgt les van gastdocenten en er zijn internationale projecten en seminars. En natuurlijk is er veel aandacht voor taalonderwijs. Kortom, je studeert in een internationale sfeer - hier of in het buitenland - met mensen uit verschillende culturen.

Na de opleiding Accountancy kun je kiezen voor de master Registeraccountant (RA), Fiscaal Recht of Bedrijfseconomie. Een andere doorstroommogelijkheid is de post-hbo-opleiding Accountantadministratieconsulent (AA).

Bedrijfseconomie is je opstap naar de masters Business Economics, Accounting & Control, Fiscale Economie of Business Studies. Fiscaal Recht en Economie

Met Fiscaal Recht en Economie kun je doorstromen naar de masters Fiscale Economie en Fiscaal Recht. Je kunt ook kiezen voor de post-hbo-opleiding Federatie Belastingacademie. Financial Services Management

Met het bachelordiploma Financial Services Management op zak heb je de keuze uit de masters Finance, Banking & Insurance, Bedrijfskunde, Business Control, Accounting & Control, Business Administration, Marketing en Beleid of Communicatie en Organisatie. Commerciële Economie

Heb je Commerciële Economie met een goede score voltooid, dan ligt de weg vrij naar de Master of Business Administration in de VS of Engeland. In Nederland geeft de bachelor Commerciële Economie vrijstelling voor het NIMA-B1 examen en - met ervaring - toelating tot het NIMA-C examen. International Business and Languages

Ook met International Business and Languages kun je door naar de Master of Business Administration in de VS of Engeland. Logistiek en Economie

De masters Business Studies of Bedrijfskunde behoren tot de mogelijkheden na het behalen van je diploma Logistiek en Economie. Human Resource Management (HRM)

Heb je binnen de bachelor HRM het doorstroomprogramma gevolgd, dan kun je rechtstreeks instromen in de master Sociologie aan de UvA.

Liesbeth Mau-Asam, oud-studente JCU

29


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Accountancy Een succesvolle jonge ondernemer heeft zijn boekhouding niet goed op orde. Hoe ga je dit vertellen? De eigenaar van een productiebedrijf wil uitbreiden. Financieel kan het, maar de twee mede-eigenaars zijn fel tegen. Hoe help je ze om samen de goede beslissing te nemen? Als je Accountancy hebt gestudeerd, kun je net zo goed omgaan met mensen als met cijfers. Samen met jouw uitstekende financiële en administratieve kennis maakt dat talent jou tot de deskundige adviseur waar elke klant blind op kan varen.

Een goede match? Bij heel wat opdrachten voor en na je studie zul je een beroep moeten doen op jouw kritische blik, cijfermatig inzicht en analytisch vermogen. Maar goede sociale vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Je weet hoe je op verschillende emoties moet reageren en bent een echte teamplayer. Heb jij dit allemaal in huis en zie je niet op tegen een pittige studie? Dan is Accountancy echt iets voor jou.

De opleiding Het eerste halfjaar maak je kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Je doet veel kennis op en traint onder andere je communicatieve vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en de praktijk van accountancy. Je leert administratieve diensten te verlenen, advies- en controlewerkzaamheden uit te voeren en de belangen van een cliënt fiscaal te behartigen. Vakken die je volgt, zijn onder meer: Administratieve Organisatie, Controlebeginselen, Externe Verslaggeving, Belastingrecht, Management en Organisatie, Bedrijfseconomie en Engels.

Deze studie is ook duaal te volgen. Dit betekent drie keer een halfjaar een betaalde werkperiode van 32 uur per week. Als duaal student werk je in het tweede jaar een halfjaar bijvoorbeeld bij een accountantskantoor en volg je een dag per week colleges. De laatste twee jaar geef je zelf richting aan je opleiding door de keuze van je stage en afstudeeropdracht. Als je wilt, kun je in het buitenland stage lopen of afstuderen. Als voltijdstudent loop je een halfjaar stage en als duaal student werk je twee keer een halfjaar vier dagen per week en volg je de vijfde dag colleges.

Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht, waarvan je zelf het onderwerp kiest. Als duaal student maakt dit onderdeel uit van je laatste werkperiode.

Associate degree Ook is het mogelijk om een Associate degree Accountancy te volgen. Dit is een tweejarig programma op hbo-niveau waarbij je twee dagen per week studeren combineert met vier dagen werken. Als je het programma hebt afgerond, ontvang je een internationaal erkend diploma. Met dit diploma lig je goed in de arbeidsmarkt en kun je direct of later in twee jaar een bacheloropleiding afronden.

Wil je doorstromen naar een opleiding tot accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA), dan volg je de doorstroomminor Accountancy.

Toelatingseisen

De stage in het derde jaar loop je bij een openbaar accountantskantoor of een interne accountantsdienst van een groot bedrijf. Je werkt bijvoorbeeld mee aan het opstellen van jaarrekeningen of maakt deel uit van een controleteam dat jaarrekeningen controleert. In je stage­ verslag diep je een accountancyonderwerp uit en de bevindingen verwerk je in een presentatie.

Mogelijke beroepen

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Assistent-accountant (bijvoorbeeld bij een accountantskantoor), assistentcontroller, bedrijfsadministrateur of financieel medewerker. De studie is de ideale voorbereiding op een vervolgopleiding tot accountant-administratieconsulent (AA) of registeraccountant (RA).

www.hva.nl/ac

Een dag van een assistent-accountant Controleren jaarrekening van supermarktketen 9:00

10:00

Belastingaangiftes van enkele cliënten uitvoeren 11:00

12:00

13:00

14:00

Advisering de heer Molenbeek over zijn financiën

30

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Bedrijfseconomie Je bent zakelijk ingesteld en weet hoe je je financiën goed moet organiseren. Je bent bovendien geïnteresseerd in de financieel-economische aspecten van een bedrijf. Dan is de praktijkgerichte studie Bedrijfseconomie jou op het lijf geschreven. Daarmee word je namelijk een veelzijdig financieel deskundige die breed inzetbaar is. En je hebt een goede basis om later een managementfunctie te vervullen.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van bedrijfseconomie. Je richt je in de eerste twee jaar op financiële bedrijfsadministratie, het opstellen van een jaarrekening, fiscale aangiftes, kosten en opbrengsten en het ontwikkelen en opzetten van een investeringsplan. Deze studie kun je ook duaal volgen, dit betekent drie keer een halfjaar een betaalde werkperiode van vier dagen per week. De vijfde dag volg je colleges. Als duaal student werk je voor het eerst in het tweede jaar gedurende een halfjaar, bijvoorbeeld bij de financiële afdeling van een bedrijf. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een inter-

nationale stage of werkperiode en een internationaal semester (minor) binnen HvA Economie en Management / HES. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan je studie. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet naar een bedrijfseconomisch vraagstuk. Als duaal student heb je de laatste twee jaar twee betaalde werkperioden van een halfjaar, waarvan de laatste tevens je afstudeeropdracht is.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > > > > >

Assistent-controller Financieel medewerker/boekhouder Financieel consultant Beleggingsadviseur Junior accountmanager (bij een financiële dienstverlener) Kredietadviseur Assistent-treasurer Assistent-accountant

www.hva.nl/be

Een dag van een financieel consultant Check financiële administratie van makelaar Veenstra 09:00

10:00

11:00

12:00

Beleggingsadvies aan lokale ondernemersvereniging 13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Opstellen jaarrekening van notarismaatschap Duin-De Bruijn

31


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Bedrijfskunde MER

(VOORHEEN BEKEND ONDER DE NAAM MANAGEMENT, ECONOMIE EN RECHT) Heb je belangstelling voor zowel de management- als de economische en juridische kant van een organisatie? Dan ben je geknipt voor de opleiding Bedrijfskunde MER. Daar leer je hoe je met een brede kennis van zaken, ontwikkelde vaardigheden én inzet van je talent managementvraagstukken kunt oplossen. Daarna ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt.

De opleiding

nagement, beleidsontwikkeling en -implementatie, human resource management, procesmanagement, projectmanagement, verandermanagement en ondernemen.

Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Vakken zijn onder meer: Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Engels, Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie en Recht. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden bij de simulatie van het opzetten van een onderneming. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk. Je houdt je bezig met strategisch ma-

Deze studie kun je ook duaal volgen. Als duaal student werk je in het tweede jaar een halfjaar bij een organisatie in het vakgebied. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit

een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een internationale stage of werkperiode of een internationaal semester binnen HvA Economie en Management / HES. Als voltijdstudent loop je een halfjaar stage bij een bedrijf. Je stelt dan bijvoorbeeld een personeelsplan of juridisch beleidsplan op. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan je studie. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet naar een economisch, juridisch of managementvraagstuk. Als duaal student heb je de laatste twee jaar twee werkperioden van een halfjaar, bijvoorbeeld als medewerker incasso in de financiële dienstverlening of coördinator trainingen en ontwikkeling. Tijdens de laatste periode werk je aan je afstudeeropdracht.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > >

Organisatie-adviseur Personeelsfunctionaris Intermediair Junior projectmanager Juridisch (beleids)medewerker

www.hva.nl/bmer

Een dag van een personeelsfunctionaris Adviseren bij fusie over de inrichting van de nieuwe organisatie 09:00

10:00

11:00

12:00

Schrijven van nieuw intern personeelsbeleid 13:00

14:00

15:00

Personeelsbijeenkomst om interne veranderprocessen te begeleiden

32

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Business IT & Management

(VOORHEEN BEKEND ONDER DE NAAM BEDRIJFSKUNDIGE INFORMATICA) Een modeketen wil een uniforme uitstraling in al zijn winkels en vraagt jou om het winkelinrichtingsproces te stroomlijnen. KLM wil via Twitter een goedkope groepsvlucht naar een muziekfestival in Miami organiseren. Als je Business IT & Management hebt gestudeerd, heb jij alles in huis om deze organisaties te helpen. Je weet precies te achterhalen wat de behoeften zijn en kan deze dankzij jouw bedrijfskundige en ICT-kennis vertalen naar slimme en efficiënte bedrijfsprocessen. Bij de studie Business IT & Management leer je hoe je organisaties en bedrijven beter kunt laten functioneren. Dit is vooral mensenwerk. Daarom is er tijdens de studie ook veel aandacht voor communicatieve vaardigheden.

Een goede match? Ga je voor Business IT & Management, dan ben je ondernemend en houd je van afwisseling. Hoe verschillend de organisaties, afdelingen en mensen ook zijn, je vindt het leuk om ze door en door te leren kennen. Je hebt affiniteit met ICT en vindt het leuk om oplossingen te bedenken. Werk je daarnaast graag in teamverband en kun je mensen motiveren, dan zit je bij deze opleiding goed.

De opleiding Het eerste halfjaar is de voorbereiding op de rest van je studie. In deze periode staat ondernemen centraal: je maakt kennis met belangrijke functies en processen in een bedrijf, met financiën en met de markt waarin een bedrijf opereert. Daarna ga je je verdiepen in diverse aspecten van bedrijfskunde en ICT. Vakken zijn bijvoorbeeld Bedrijfseconomie, Commerciële Economie, Engels, Nederlands, Business Process Management, Databaseontwerp, Projectmanagement en Adviesvaardigheden. Ieder semester werk je samen met medestudenten aan een praktijkgericht project. Zo ga je een bedrijfsanalyse maken, bedrijfsprocessen verbeteren en een softwarepakket voor een bedrijf selecteren. Deze studie is ook duaal te volgen. Als duaal student werk je in het tweede jaar

een halfjaar, bijvoorbeeld als vraagbaak voor klanten op een ICT-servicedesk. De laatste twee jaar kun je een persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een internationale stage of werkperiode en een internationaal semester binnen HvA Economie en Management / HES. Met een minor naar keuze geef je verder richting aan je studie. Als voltijdstudent loop je een halfjaar stage. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht. Je adviseert bijvoorbeeld een bedrijf bij de keuze voor een nieuwe applicatie of je adviseert over het verbeteren van een complex bedrijfsproces.

Als duaal student heb je de laatste twee jaar twee werkperioden van een halfjaar, waarvan de laatste tevens je afstudeeropdracht is.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > > > >

Junior projectmanager Organisatie-adviseur Enterprise architect Functional designer ICT-consultant Ondernemer (in ICT)

www.hva.nl/bim

Een dag van een organisatie-adviseur Overleg met management over het inkoopproces 9:00

10:00

Presentatie over het nieuwe voorraadbeheersysteem 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Gesprek met medewerkers over gebruikerseisen en -wensen

33


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Commerciële Economie Je hebt gevoel voor commercie en een scherp oog voor consumentenbehoeften en trends. Je bent dynamisch en creatief en je hebt innovatieve ideeën. Dan is de praktijkgerichte opleiding Commerciële Economie misschien iets voor jou. Want daar leer je hoe je onderzoek doet naar de wensen van klanten. En hoe je nieuwe producten of merken succesvol onder de aandacht brengt van je doelgroep. Zo ben je straks goud waard voor een bedrijf.

internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een internationale stage of werkperiode en een internationaal semester binnen HvA Economie en Management / HES. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan je studie. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet naar een commercieel-economisch vraagstuk. Als duaal student heb je zowel in het derde als vierde jaar een werkperiode van een halfjaar. Tijdens de laatste periode werk je aan je afstudeeropdracht.

Toelatingseisen De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. En je doet niet alleen kennis op, je traint ook je vaardigheden. Bijvoorbeeld in Engels, ICT en communicatieve vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van commerciële economie. Je houdt je bezig met marketing, sales- en account-management, marktonderzoek,

marketingcommunicatie en inkoop en logistiek. Daarnaast kies je in het tweede studiejaar een tweede vreemde taal. Je kunt deze studie ook duaal volgen. Als dat jouw keuze is, werk je in het tweede jaar een halfjaar bij een bedrijf in het vakgebied, zoals een marktonderzoeksbureau. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > > > >

Marketingmedewerker Product- of salesmedewerker Exportmedewerker Junior accountmanager Marktonderzoeker Medewerker inkoop of verkoop Assistent-bedrijfsleider

www.hva.nl/ce

Een dag van een productmanager Bespreken van de opzet van een marktonderzoek 9:00

10:00

Onderhandelen over aangepaste inkoopprijzen grondstoffen 11:00

12:00

Marketingplan schrijven voor introductie nieuwe frisdrank

34

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

COMMERCIËLE ECONOMIE VOOR TOEKOMSTIGE ONDERNEMERS

(COMMERCIËLE ECONOMIE*)

Zit ondernemen je in het bloed en droom je van een eigen bedrijf? Dan is Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers jou op het lijf geschreven. Bij deze duale leerroute leer je alles over het opzetten en runnen van een eigen onderneming: de administratie, marketing, logistiek en het personeelsbeleid. Een praktijkgerichte leerroute waarin je studeren en betaald werken combineert. Wel iets voor ambitieuze doorzetters!

De leerroute

Bovendien heb je twee werkperioden van een halfjaar waarin je relevant betaald werk doet. Denk aan de afdeling inkoop van een groothandel, het bedrijf van je ouders of je eigen bedrijf. In de laatste periode werk je aan je afstudeeropdracht.

Het eerste halfjaar is een brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Vakken zijn onder meer: Commerciële Economie, Engels, Project Sales en Project Marketingadvies. Naast kennis opdoen, train je ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk. Je houdt je onder andere bezig met ondernemen, marketing, sales- en accountmanagement, marktonderzoek, marketingcommunicatie en inkoop en logistiek. Alle cases zijn toegespitst op het ondernemerschap. In het tweede jaar werk je een halfjaar bij je eigen bedrijf of bij een organisatie in het vakgebied, bijvoorbeeld bij een marktonderzoeksbureau. Wanneer je tijdens de leerroute een eigen bedrijf wilt starten, krijg je daar natuurlijk hulp bij.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > >

Zelfstandig ondernemer Assistant managing director Consultant Bedrijfsadviseur

* Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/ceto-du

De laatste twee jaar geef je een persoonlijke invulling aan je leerroute. Je volgt een halfjaar een internationaal programma: je kunt kiezen uit een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een internationale werkperiode en een internationaal semester binnen HvA Economie en Management / HES. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan de leerroute.

Een dag van een startende ondernemer Afspraak Kamer van Koophandel: start eigen bedrijf 09:00

10:00

11:00

12:00

Acquisitie: nabelactie mailing 13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Bespreken voorstel marketingplan nieuw product

35


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

COMMUNICATIEMANAGEMENT

(COMMUNICATIE*)

Je hebt een analytische geest en strategisch inzicht. Je bent geïnteresseerd in communicatie, pr, imago, marketing-communicatie en reputatiemanagement. Je vindt oplossingen en bent in staat ze succesvol uit te voeren. Dan is de studie Communicatiemanagement misschien wel wat voor jou. In deze praktijkgerichte opleiding leer je wat de rol is van communicatie in een organisatie en hoe je communicatiemiddelen inzet om strategische doelstellingen te behalen. Aan de Hogeschool van Amsterdam word je opgeleid tot communicatieadviseur of communicatiemanager.

dent loop je een halfjaar stage bij een communicatiebureau of -afdeling om te leren hoe het er in de echte wereld aan toegaat en om een eerste ‘live’-opdracht uit te voeren. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet naar een communicatievraagstuk. Als duaal student heb je de laatste twee jaar twee betaalde werkperioden van een halfjaar, bijvoorbeeld bij een reclamebureau of als pr-medewerker bij de gemeente, waarbij je minimaal 32 uur per week werkt. In de laatste werkperiode maak je tevens je afstudeeropdracht.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je krijgt onder meer vakken als Inleiding Economie en Bedrijfsadministratie en Recht. Daarnaast krijg je een inleiding in het communicatievak. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden, zoals presenteren, schrijven en analyseren. Verder wordt er aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van het managen van communicatie. Je houdt je bezig met communicatiebeleid, -planning en -onderzoek, het imago van een onderneming, interne en externe doelgroepen, het vertegenwoordigen van een organisatie en ondernemen.

Deze studie kun je ook duaal volgen. Als duaal student werk je in het tweede jaar een halfjaar voor minimaal 32 uur bij een organisatie in het communicatieveld. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je hebt ontdekt wat je kunt en kiest voor de richting communicatiemanagement, waarbij je leert om de communicatie voor een organisatie te organiseren, of communicatieadviseur, waarbij je strategische plannen maakt en uitvoert. Wij coachen je in het bepalen van wat je wilt. Met keuzevakken en de keuze voor een minor bepaal je in het derde jaar je eigen invulling van je afstudeerrichting. Als voltijdstu-

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > >

Communicatiemedewerker of -adviseur Pr-medewerker Medewerker interne en/of externe communicatie Marketingcommunicatiemedewerker, zowel in de profit- als non-profitsector

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/co

Een dag van een communicatieadviseur bij een bureau Brainstorm over de reputatie van een klant 9:00

10:00

11:00

Schrijven aan strategisch plan voor een nieuwe campagne 12:00

13:00

14:00

Lunchbijeenkomst met persvoorlichting over een jaarverslag

36

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

FINANCIAL SERVICES MANAGEMENT Je bent geïnteresseerd in het reilen en zeilen van de financiële wereld. Je hebt gevoel voor commercie én rekenkundig inzicht. En je geeft graag financiële adviezen aan mensen. Dan is Financial Services Management de juiste studie voor jou. Want daar word je opgeleid voor een dienstverlenende baan bij een bank, verzekeraar of andere financiële instelling. Na afloop van deze dynamische opleiding weet je alles over risico, rendement en relatie.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van financiële dienstverlening. Je houdt je bezig met het adviseren van particuliere en zakelijke cliënten, ontwikkelen en verkopen van financiële producten zoals levensverzekeringen of hypotheken, onderhouden van een klantennetwerk, opstellen van een klantenrisicoanalyse, opstellen van een jaarrekening en analyseren van het resultaat. Vakken zijn onder meer: Bankmanagement, Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Engels, Nederlands, Recht, Verzekeringsleer en Wiskunde/Statistiek.

bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je een praktijkgericht onderzoek doet.

Associate degree Ook is het mogelijk om een Associate degree Financial Services Management te volgen. Dit is een tweejarig programma op hbo-niveau waarbij je twee dagen per week studeren combineert met vier dagen werken. Als je het programma hebt afgerond, ontvang je een internationaal erkend diploma. Met dit diploma lig je goed in de arbeidsmarkt en kun je direct of later in twee jaar een bacheloropleiding afronden.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > >

Beleggings- of hypotheekadviseur Financieel medewerker Schadecorrespondent Treasurer Personal financial planner

www.hva.nl/fsm

De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit een semester studeren in het buitenland, een internationale stage en een internationale minor binnen HvA Economie en Management / HES. Bovendien loop je in het derde jaar een halfjaar stage, bijvoorbeeld

Een dag van een personal financial planner Beleggingsadvies aan mevrouw De Waal 08:30

09:00

Offerte voor verzekeringspakket maken 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Hypotheekadvies aan de heer Eagen en mevrouw Haine

37


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Fiscaal Recht en Economie Je hebt inzicht in financiën en zoekt iets graag tot op de bodem uit. Je bent taalvaardig en accuraat. Heb je daarnaast ook nog interesse in belastingrecht? Dan voel jij je vast thuis bij de studie Fiscaal Recht en Economie, een opleiding tot belastingdeskundige. Als fiscaal specialist ben je een vraagbaak voor particulieren en bedrijven. En daar is grote behoefte aan, zowel bij grote als kleine bedrijven, maar ook bij de Belastingdienst en lokale overheden.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van fiscaal recht en economie. Je houdt je bezig met het invullen en beoordelen van aangiftes, je controleert fiscale onderdelen van jaarrekeningen, informeert anderen over fiscale wet- en regelgeving, en leert hoe je cliënten op fiscaal gebied moet adviseren en vertegenwoordigen. Vakken zijn onder meer: Algemene Fiscale Wetgeving, Bedrijfsadministratie, Bedrijfseconomie,

Engels, Estate Planning, Inkomstenbelasting, Loon-belasting en Kwantitatieve Methoden. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een halfjaar een internationaal programma, waarbij je kunt kiezen uit een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, een internationale stage en een internationaal semester binnen HvA Economie en Management / HES. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan je studie. Bovendien loop je een halfjaar stage, bijvoorbeeld bij een fiscale afdeling van een bedrijf. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht bij een fiscaal advieskantoor, waarbij je onderzoek doet naar een fiscaal

vraagstuk, bijvoorbeeld de voorbereiding van een gemeentelijke belastingheffing of het behandelen van verzoeken om kwijtschelding en bezwaarschriften.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > >

Aangiftemedewerker groot advieskantoor Aangiftemedewerker/adviseur mkb Medewerker Belastingdienst Fiscaal medewerker bij een bedrijf, non-profitorganisatie of de overheid

www.hva.nl/fre

Een dag van een aangiftemedewerker Briefing over politieke ontwikkelingen gewijzigde belastingwetgeving 9:30

10:00

11:00

Controleren van belastingaangiftes

38

Btw-aangifte doornemen met mevrouw Rogjes 12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

HUMAN RESOURCE MANAGEMENT

(PERSONEEL EN ARBEID*)

Je hebt een grote interesse in wat mensen beweegt en in management en organisatie. Je kunt goed praten, maar ook goed luisteren. Kun je daarnaast problemen creatief en gedegen oplossen? Dan heb je de ideale eigenschappen om een goede personeelsmanager of organisatieadviseur te worden. Bij de opleiding Human Resource Management (HRM) ontdek je waar jouw talenten liggen om toegevoegde waarde te creëren voor organisaties en de mensen die er werken. HRM is een combinatie van psychologie en organisatiekunde. Daarnaast ligt er een grote nadruk op communicatieve en sociale vaardigheden.

De opleiding

keuzeminor verder richting aan je studie. Bij HRM kun je de volgende minoren volgen: International HRM, Learning & Development, Arbeidsrecht en een premastertraject naar de master Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam of Organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Ook minors buiten HRM, zoals Marketing of Filosofie, behoren tot de mogelijkheden.

Het eerste jaar is een oriënterend jaar. Je start, net als bij andere opleidingen binnen HvA Economie en Management / HES, met een semester over hoe organisaties werken, welke processen er lopen en hoe belangrijk mensen zijn daarbinnen. In het eerste jaar krijg je projecten over de fases van HRM: instroom (werving en selectie, arbeidsmarktcommunicatie), doorstroom (competentiemanagement, beoordelen en belonen) en uitstroom (reorganisatietraject). Deze projecten worden ondersteund door de vakken Recht, Financieel Management en ICT. Elk blok heb je een training op het gebied van communicatie en teamvaardigheden. Daarnaast ben je ook veel bezig met ontwikkelingen in de samenleving en HR-trends.

In het vierde jaar werk je samen met marketing-, bedrijfskunde- en managementstudenten aan een internationale opdracht. Daarnaast werk je in een HRadvies- en onderzoeksbureau dat door studenten en docenten wordt gerund. Je rondt de opleiding af met je afstudeeropdracht, waarin je samen met een medestudent onderzoek doet naar een HRMprobleem in een organisatie, bijvoorbeeld in een organisatie waarbij de werving en

In het tweede jaar ligt de nadruk op organisatiekunde, arbeids- en organisatiepsychologie en de cultuuraspecten in relatie tot HRM, zoals verandermanagement, resultaatverantwoordelijk HRM, leiderschap en motivatie, personeelsplanning en arbeidsrecht.

selectie niet optimaal verlopen of waar leidinggevenden meer moeten gaan bijdragen aan een cultuurverandering.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > > > > >

HRM-adviseur Medewerker werving en selectie Loopbaanadviseur Trainer bedrijfsopleidingen Medewerker personeelsbeleid Organisatie-adviseur Consultant arbeidsvoorziening

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/hrm @HvAHRM (twitter)

Het derde en vierde jaar bestaan uit een stage, een minor, het internationale semester en het afstuderen. Tijdens je stage bij een organisatie toets je al je inzichten aan de praktijk. In het derde of vierde jaar geef je met een

Een dag van een personeelsmanager Gesprek met arbodienst over het stijgende ziekteverzuim 09:00

10:00

11:00

Overleg met HR-collega’s over nieuw performance management systeem

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Lunch met Raad van Bestuur over voortgang reorganisatie

39


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

International Business and Languages Heb je een talenknobbel én belangstelling voor marketing en sales? En leg je graag contacten met mensen uit andere landen of culturen? Dan ben je uit het goede hout gesneden voor een internationale carrière in het bedrijfsleven. Bij de Engelstalige studie International Business and Languages leer je alle ins en outs van internationaal zakendoen en communiceren in diverse talen. Een interessante opleiding waarvoor je deels in het buitenland verblijft.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je ondervindt aan den lijve hoe een bedrijf werkt door het project Young Enterprise. Met een team medestudenten zet je daadwerkelijk een bedrijf op en probeer je dit succesvol te maken. Ondertussen volg je de vakken die je daarbij ondersteunen, zoals Marketingmanagement, Management en Organisatie, Economie en Engels. Daarnaast kies je nog twee andere vreemde talen. Je kunt kiezen uit Spaans, Frans, Duits en Nederlands (alleen voor niet-Nederlandstaligen). Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie

40

en praktijk van internationaal zakendoen en talen. Je houdt je bezig met internationaal communiceren, exportmarketing, internationaal marketingmanagement, sales- & accountmanagement en exportmanagement.

Toelatingseisen

De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een minor aan een van onze partnerinstellingen in Europa, de VS of Zuid-Amerika. Daarna loop je een halfjaar stage bij een internationale onderneming of organisatie, bij voorkeur in het buitenland. In het laatste semester krijg je de laatste talenmodules en rond je de studie af met een afstudeeropdracht.

> > > > > >

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke WERKVELDEN Export Productmanagement Internationale sales Internationaal accountmanagement Marketing en communicatie Relatiebeheer buitenland

www.hva.nl/ibl


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

International Business and Management Studies Je hebt oog voor de handelsgewoonten in andere culturen. Je spreekt goed Engels en je hebt interesse in business en management van internationale organisaties. Maar hoe verover je de buitenlandse markt? Bij de Engelstalige opleiding International Business and Management Studies leer je alles over het opzetten van een bedrijf in het buitenland, marketingstrategieën en internationale handel. Een deel van je studie doe je dan ook in het buitenland.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Vakken zijn bijvoorbeeld: Marketing Management, Financial Accounting, Cross Cultural Awareness, Managementcommunicatie en Management en Organisatie. Ook leer je een tweede vreemde taal: Frans, Duits, Spaans of Nederlands (alleen voor niet-Nederlandstaligen). Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. Zoals met het bedrijf dat je samen met medestudenten opricht. Hier werk je het verdere studiejaar aan. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van internationaal zakendoen en management. Je houdt je onder meer bezig met business cases en je leert hoe je voor een bedrijf een buitenlandse vestiging opzet. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. In het derde jaar studeer je ten minste een semester aan een buitenlandse universiteit en tijdens het andere semester volg je een minor. Daarna loop je een halfjaar stage bij een internationale onderneming, bij voorkeur in het buitenland. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht,

waarbij je onderzoek doet voor een bedrijf naar een internationaal businessof managementvraagstuk.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke WERKVELDEN > > > > >

Accountancy Accountmanagement Internationaal productmanagement International business development management Marketing research

www.hva.nl/ibms-int

41


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

International Financial Management

(BEDRIJFSECONOMIE*)

Je bent geïnteresseerd in internationale geldstromen en financiële vraagstukken. Je kunt goed met cijfers overweg en hebt een accurate instelling. En je spreekt bovendien goed Engels. Denk dan eens aan de Engelstalige leerroute International Financial Management. Je studeert in een internationale sfeer, met studenten uit de hele wereld. Een uitstekend startpunt voor een internationale carrière in de financiële wereld.

De leerroute In het eerste en tweede jaar doe je niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je ondervindt aan den lijve hoe een bedrijf werkt door het project Young Enterprise. Met een team medestudenten zet je daadwerkelijk een bedrijf op en probeer je dit succesvol te maken. Ondertussen volg je de vakken die je daarbij ondersteunen zoals Financial & Management Accounting, Marketing Management, Management and Organisation en Management Information Systems. In het tweede halfjaar duik je dieper in deze onderwerpen en bestudeer je onder andere ook Economics en Quantitative Methods & Techniques. In het tweede jaar ga je verder met de theorie en praktijk van international

42

financial management. Je houdt je onder meer bezig met financial accounting systems, enterprise resource planning systems en met de vakken Corporate Finance, Management Accounting en Business Law. Naast Engels krijg je de eerste twee jaar ook nog een extra taal. Je kunt kiezen uit Frans, Duits en Spaans.

opdrachtgever op het gebied van finance & accounting.

Het derde en vierde jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je leerroute. Je volgt een minor aan een van onze partnerinstellingen in Europa, Azië, de VS of Zuid-Amerika. Je loopt een halfjaar stage bij een internationale onderneming of organisatie, bij voorkeur in het buitenland. In het vierde jaar ben je terug op school en volg je colleges in je hoofdvakken. Je rondt de leerroute af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet voor een internationale

Mogelijke WERKVELDEN

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

> > > >

Credit management Financiële afdeling Controlling Accountancy (na een vervolgstudie)

* Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/ifm-int


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

INTERNATIONAL MANAGEMENT

(COMMERCIËLE ECONOMIE*)

Je hebt een echte handelsgeest en kijkt graag over de grenzen. Je volgt het internationale financiële en economische nieuws. En je ziet voor jezelf een rol weggelegd in het internationale zakenleven. Dan is de leerroute International Management een uitstekende keus. Bij International Management doe je de kennis én ervaring op voor een boeiende functie en carrière in de internationale zakenwereld. De leerroute is geheel Engelstalig.

De leerroute Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Vakken die je krijgt, zijn onder andere Marketing, Accounting, Cultuur, Communicatie en je leert alles over de Europese Unie. Naast Engels kies je een andere vreemde taal, zoals Duits, Frans of Spaans. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van internationale marketing en handel. Je houdt je onder andere bezig met Internationaal Ondernemingsrecht, Exportmanagement, Management Accounting, Global Marketing Management en Inkoop en Logistiek.

Zo leer je alles over exportstrategie en hoe andere culturen van invloed zijn daarop. Je sluit het tweede jaar af met het International Trade Seminar, een congres door en voor studenten International Management. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je leerroute. Je krijgt verdiepende vakken zoals Strategische Marketing en Sales- en Accountmanagement. Je volgt een minor in het buitenland. Dat kan in Europa zijn, maar ook in de VS, Canada, Mexico of Zuid-Amerika. Daarna loop je een halfjaar stage bij een bedrijf in het buitenland. Je rondt de leerroute af met een scriptie in opdracht van een internationaal bedrijf.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119

Mogelijke WERKVELDEN > > > > > >

Import-export Marketing Accountmanagement Productmanagement Internationale verkoop Procurement (inkoop)

* Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/im

43


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

LOGISTIEK EN ECONOMIE Logistiek is meer dan transport. Het draait ook om inkoop, voorraadbeheer, distributie en productieplanning. Ben jij een ster in organiseren? En weet je altijd alles in goede banen te leiden? Dan is de studie Logistiek en Economie misschien iets voor jou. Bij deze praktijkgerichte studie werk je veel in teamverband en krijg je veel projectonderwijs. Zo word je opgeleid tot een doelgericht logistiek manager die breed inzetbaar is bij allerlei bedrijfsprocessen.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriĂŤntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiĂŤle situatie van een bedrijf. Daarnaast richt je je onder andere op logistieke toepassingen, officeproducten, het Project Magazijn, fysieke distributie en material management. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van logistiek en economie. Je houdt je bezig met optimaal voorraadbeheer, inkoop, voorraad en transport, vraag en aanbod, het opzetten en inrichten van logistieke processen en ondernemen. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding op het gebied van evenementenlogistiek, logistiek in de gezondheidszorg, fashion logistics of klassieke logistiek. In het derde jaar doe je een survey, een onderzoek met een projectgroep binnen een bedrijf, waarbij

verschillende aspecten van de logistiek, procesbeheersing en administratieve organisatie aan bod komen. Het resultaat presenteer je in het Duits of Engels. Met een minor naar keuze kun je verder richting geven aan je studie. Bovendien loop je een halfjaar stage. Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht, waarbij je onderzoek doet naar een logistiek-economisch vraagstuk.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > > > > >

Logistiek medewerker Medewerker supply chain Medewerker quality control Productieplanner Medewerker physical distribution Assistent-bedrijfsleider Junior divisiemanager Consultant

www.hva.nl/le

Een dag van een logistiek manager Analyse van logistieke activiteiten 9:00

10:00

Planning bijsturen 11:00

12:00

Bespreking optimalisatie van inkoop en distributie

44

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Sportmarketing

(COMMERCIËLE ECONOMIE*)

Hoe bind je een wereldster als Lionel Messi aan jouw merk voetbalschoenen? Hoe krijg je de marathon van Amsterdam winstgevend? En hoe genereer je maximale publiciteit voor een gemeente die de proloog van de Tour de France organiseert? Als je Sportmarketing hebt gestudeerd, ga jij je met deze vragen bezighouden. Je weet precies hoe je marketing, reclame en media in moet zetten in de wereld van de commerciële sport. Met de leerroute Sportmarketing maak je werk van jouw passie voor sport. En niet alleen in de sportwereld kun je alle kanten op, ook daarbuiten heb je goede kansen. Als afgestudeerde heb je namelijk het officiële diploma Commerciële Economie in handen.

Een goede match? Is sport je lust en je leven, maar ben je ook geïnteresseerd in de commerciële kant van sport? Ben je een organisatietalent, initiatiefrijk en communicatief vaardig? En heb je ook nog een gezonde dosis lef? Dan voel jij je misschien wel thuis bij Sportmarketing.

de leerroute Het eerste halfjaar maak je kennis met alle relevante onderdelen binnen het vakgebied. Je leert hoe processen verlopen binnen een onderneming, verkent de sportmarkt en ontdekt hoe je de financiële situatie van een bedrijf kunt inschatten. Uiteraard komen ook alle vakken die je nodig hebt om een goede sportmarketeer te worden aan bod. Bijvoorbeeld Marktonderzoek, Consumentengedrag, Bedrijfskunde, Engels en natuurlijk Sportmarketing. Ook ga je onder begeleiding aan de slag met je persoonlijke vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van sportmarketing. Je volgt verschillende modules, waaronder Sponsoring, Nieuwe Media,

Marketingcommunicatie en Evenementenorganisatie. Samen met je medestudenten werk je daarnaast aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. De laatste twee jaar geef je zelf richting aan de leerroute. Je volgt een halfjaar een minor waarbij je kunt kiezen uit een groot aanbod kennisgebieden, zowel binnen de Hogeschool van Amsterdam als daarbuiten. Als je wilt, kun je je minor ook in het buitenland volgen. In het derde jaar leer je tijdens je stage van een halfjaar de praktijk van binnenuit kennen. Bijvoorbeeld bij een sportmarketingbureau, een producent van sportproducten of een sportbond, waar je bijvoorbeeld een marktonderzoek doet, advies uitbrengt, een marketingactie ontwikkelt of een evenement organiseert en uitvoert. Wil je in het buitenland bij een internationaal sportmerk werken aan het sponsorbeleid? Ook dat kan.

naal semester de wereldwijde sportmarkt te doorgronden en rond je de leerroute af met een afstudeeropdracht. Misschien ga je wel een strategisch marketingplan opstellen voor een nieuwe sportschool, een nieuw sponsorbeleid uitstippelen voor een bekend merk of een groot sportevenement organiseren.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke beroepen > > > > > >

Sportmarketeer Medewerker sponsoring Assistent-productmanager (van een sportmerk) Salesmedewerker Sportmarketingconsultant Junior eventmanager

* Dit is de officiële naam waaronder de leerroute

Het vierde jaar zet je de laatste stappen op weg naar een carrière als sportmarketingprofessional. Zo leer je in een internatio-

bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/spm

Topsporters Ben je topsporter of sporttalent? En heb je ook interesse in sportmarketing? Dan is de Johan Cruyff University (JCU) misschien wel de ideale leerroute voor jou. De JCU biedt de mogelijkheid topsport te combineren met een hbo-studie. Het programma is af te stemmen op je trainings- en wedstrijdschema. Je hoeft slechts twee dagen per week aanwezig te zijn en wordt begeleid door docenten met een (top-)sportachtergrond. Samen maak je je eigen onderwijsplanning en kun je via internet op afstand studeren. Handig als je in het buitenland zit voor een trainingskamp of een internationaal toernooi. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/jcu.

Een dag van een sponsormanager Recente ontwikkelingen sportmarkt volgen via sociale media 9:00

10:00

11:00

Presentatie sponsorplan aan managementteam

Afspraak sportmarketingbureau: sponsoring marathon 12:00

13:00

14:00

Presentatie sportplan gemeente en netwerkborrel Olympisch Stadion 15:00

16:00

17:00

Afspraak gemeente: reclamemogelijkheden rondom marathonparcours

45


INHOUD HVA Economie EN Management / HES

Trade Management Asia Landen als China en India ontwikkelen zich naast Japan in een razend tempo. Als handeldrijven je in het bloed zit, is Trade Management Asia dé opleiding voor jou. Deze studie bereidt je voor op het zakendoen met het Verre Oosten. In een managementfunctie of met je eigen bedrijf. De opleiding is geheel Engelstalig. Het lesprogramma is een pittige mix van marketing, economie, management accounting, IT en talen. Werken in projectgroepen en sportlessen doen een beroep op je eigenschappen van teamplayer.

De opleiding Het eerste halfjaar is bedoeld als brede oriëntatie. Je maakt kennis met belangrijke processen in een onderneming, met de markt en met de financiële situatie van een bedrijf. Vakken zijn bijvoorbeeld: Marketing, Management en Organisatie, Financieel Management, Aziatische Handel, Communicatie, Presentatie en Rapportage. Je doet niet alleen kennis op, maar je traint ook je vaardigheden. In de volgende drie semesters ga je dieper in op de theorie en praktijk van internationale marketing en handel gericht op Azië. Je houdt je bezig met op Azië gericht import- en exportbeleid, internationale handelscontracten, formele en informele relaties in een Aziatisch taal- en cultuurgebied, financieel management en ondernemen. Direct vanaf het eerste semester kies je naast Engels een Aziatische taal: Mandarijn, Japans of Hindi. Je sluit het tweede jaar af met het International Trade Seminar, een congres door en voor studenten International Management. De laatste twee jaar kun je een meer persoonlijke invulling geven aan je opleiding. Je volgt een semester binnen HvA Economie en Management / HES dat gericht is op import vanuit een ontwikkelingsland en kiest een minor aan een Aziatische universiteit, waar de voertaal Engels is. Het eerste semester van het vierde jaar loop je stage. Het tweede

46

semester volg je vakken als E-commerce en Sales Management en Import en je sluit je studie af met een scriptie.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Mogelijke WERKVELDEN > > > > > >

Import- en export Regiomanagement Accountmanagement Procurement (inkoop) Offshore Exportmarketing

www.hva.nl/tma


INHOUD

47


INHOUD

48


INHOUD

gezondheid Niets is zoveel waard als onze gezondheid. Onze gezondheid moeten we koesteren. Gezond zijn, gezond worden en gezond blijven. Dat is onze grootste zorg. Vandaag de dag gaan mensen actief op zoek naar antwoorden op zorgvragen. Wat moet ik doen en laten om gezond te leven? Hoe krijg ik mezelf weer snel op de been? Of, hoe kan ik ondanks mijn ziekte, klacht of aandoening een zo normaal mogelijk leven leiden? Met een HvA-opleiding in de gezondheidszorg word jij de zorgprofessional die met hoofd en hart deze mensen helpt. Je bent iemand die voor zichzelf de lat altijd hoog legt en hard wil studeren om zich alle vaardigheden en nodige medische vakkennis eigen te maken. Tijdens de opleiding en daarna, want de gezondheidszorg is altijd in ontwikkeling. Onze opleidingen zijn onlosmakelijk verbonden met de praktijk. Dankzij de intensieve samenwerking met het AMC en vele andere zorginstellingen in en om Amsterdam, komen onderwijs, onderzoek en patiĂŤntenzorg samen. En kun jij je ontwikkelen in de richting die jij uit wilt gaan. Je krijgt modern en uitdagend onderwijs en leert hoe je patiĂŤnten kan bijstaan in alle mogelijke situaties. Je wordt gestimuleerd om samen te werken en gebruik te maken van onderzoek waarmee je mensen nog beter kunt helpen.

49


INHOUD HVA Gezondheid

JOUW BIJDRAGE AAN DE ZORG VAN MORGEN De gezondheidszorg draait om het helpen van mensen. Dit vraagt om kennis en kunde om de gezondheid van mensen in balans te brengen.

Ligt jouw hart in de zorg? Of past een economische, maatschappelijke, sportieve of technische opleiding beter bij jou? Er is niets moeilijker dan het maken van een goede studiekeuze. Neem er de tijd voor. Kijk naast de opleidingsmogelijkheden ook naar jezelf. Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Wil je weten hoe je in drie stappen een goede studiekeuze kunt maken? Kijk dan op www.hva.nl/ligtjouwhartindezorg.

Jouw toekomstige titel Als je kiest voor de gezondheidszorg kun je bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) vier opleidingen volgen: >> Kies je Ergotherapie, Fysiotherapie of Oefentherapie Mensendieck, dan ontvang je na afronding van je opleiding de titel Bachelor of Health. >> Na de opleiding Verpleegkunde draag je de titel Bachelor of Nursing.

Amsterdam School of Health Professions Dat de HvA een goede plek is om een opleiding in de zorg te volgen, bewijst onze unieke samenwerking met het AMC en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Amsterdam School of Health Professions (ASHP) is een samenwerkingsverband van de HvA, de UvA en het AMC. Door de intensieve samenwerking bundelen deze instellingen hun expertise op het vlak van paramedisch en verpleegkundig onderwijs, onderzoek en patiĂŤntenzorg. Studenten ervaren hier dat studie en praktijk naadloos in elkaar overlopen. Ze worden opgeleid tot verantwoordelijke professionals in de verpleegkundige en paramedische gezondheidszorg.

Mogelijke beroepen Als verpleegkundige in de psychiatrische hulpverlening zorg jij ervoor dat er een individueel behandelplan wordt ontwikkeld. Je bent de spin in het web tussen de cliĂŤnt en alle zorginstanties. Studie: Verpleegkunde

Chiel-Jan Ottink, tweedejaarsstudent Ergotherapie

50


INHOUD HVA Gezondheid

Annemieke Boendermaker, oud-studente Oefentherapie Mensendieck

“Ik vind het ontzettend mooi dat je als oefentherapeut de cliënt leert zélf zijn klachten te beïnvloeden. Als therapeut heb je vooral een begeleidende functie. Daar heeft de cliënt op termijn veel meer aan. Mijn afstudeerstage heb ik gedaan in een multidisciplinaire praktijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat een fysio- en oefentherapeut samenwerken om de juiste behandeling te geven aan een cliënt. Daar leer je veel van. Naast groepslessen geven ze ook individuele behandelingen. Die persoonlijke touch beviel me prima. Op dit moment heb ik mijn eigen praktijk in de Bijlmer. In deze praktijk werk ik samen met fysiotherapeuten en hebben we regelmatig overleg met andere disciplines, zoals artsen, diëtisten, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. Door de samenwerking leren we veel van elkaar en kunnen we de cliënten nóg beter begeleiden.”

In een team met andere specialisten werk je samen om die ene patiënt weer zo snel mogelijk beter te maken. Als fysiotherapeut in het ziekenhuis werk jij met de patiënt aan zijn revalidatie en zorg je ervoor dat hij weer zo goed mogelijk kan bewegen. Studie: Fysiotherapie De cliënt wil na een zwaar ongeluk graag zo snel mogelijk aan het werk. Als ergotherapeut ondersteun je hem of haar met tal van praktische adviezen. Ook help je met aanpassingen van zijn/haar auto en werkplek. Zodat de cliënt ondanks zijn/haar lichamelijke beperkingen toch goed kan functioneren. Studie: Ergotherapie

Een student heeft een pijnlijke en stijve rug na een tentamenweek. Als oefentherapeut ga je samen met de student kijken hoe de pijn is ontstaan. Je geeft advies en oefeningen om de stijfheid en pijn te verminderen. De omgeving van de student wordt bekeken en optimaal ingericht om klachten te voorkomen. Studie: Oefentherapie Mensendieck

Meer informatie Meer over de studies in de gezondheidszorg en de bijbehorende beroepsmogelijkheden lees je ook op www.hva.nl/gezondheid.

“Toen ik me na de havo aan het oriënteren was op mijn vervolgopleiding, kwam ik al vrij snel bij de paramedische opleidingen terecht. Ergotherapie sprak me meteen erg aan. Het verschil met fysiotherapie is dat je daar heel functiegericht bezig bent, terwijl je bij ergotherapie bezig bent met het dagelijks leven van een patiënt. Mensen die iets niet meer kunnen wat ze wel graag willen doen, help je om toch weer mogelijkheden te vinden. Ik vind dat fantastisch. Ik denk dat ik zelf ook op die manier geholpen zou willen worden. Wat ik heel prettig vind aan deze opleiding is dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Ik vond de overstap van de middelbare school naar het hbo heel groot en daarbij word je goed begeleid. Verder vind ik het fijn dat de opdrachten die je moet uitvoeren, meteen op niveau zijn. Het is goed te doen, maar zeker niet te makkelijk. Ikzelf heb nog een baan in de horeca en ben actief bij de scouting. Dat kan allemaal wel naast de studie, maar je moet er wel echt voor gaan om alles bij te houden. Een ander positief punt vind ik dat de sfeer hier heel goed is. Dat komt ook door de introweek, waarbij je veel mensen leert kennen, ook van de andere opleidingen. Ik vond het heel prettig dat ik op mijn eerste lesdag al zoveel gezichten kende. Ik blijf altijd graag even op school na de lessen, om samen aan opdrachten te werken bijvoorbeeld.”

51


INHOUD HVA Gezondheid

ERGOTHERAPIE Voor sommige mensen is het uitvoeren van dagelijkse bezigheden niet meer vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, na een ziekte of door een psychisch probleem. Als ergotherapeut begeleid en adviseer je mensen die daarmee te maken krijgen. Je helpt cliënten en hun omgeving het leven weer op de rails te krijgen: thuis, op school, op het werk of in hun vrije tijd. Maatwerk is typerend voor ergotherapie, want je helpt mensen om dagelijkse bezigheden die zij zelf belangrijk vinden weer mogelijk te maken. Je bent een expert op het gebied van ‘doen’, in de meest brede zin van het woord. Het is een unieke opleiding: van medische vakken, maatschappelijke vorming en sociale vaardigheden tot technisch en creatief onderwijs.

de opleiding In het eerste en tweede jaar ga je direct als ergotherapeut aan de slag met cases en beroepsvraagstukken. Elk semester heeft een apart onderwerp. Samen met je studiegroep of individueel maak je een analyse van het probleem en bedenk je een oplossing. In het eerste semester kijk je twee keer een week mee in de praktijk en in het tweede jaar ga je twintig weken op stage. In het derde jaar worden de onderwerpen ingewikkelder en gevarieerder en meer in de context van

de praktijk. Naast nog een halfjaar stage ga je je bezig houden met complexe beroepsvraagstukken. Hoe adviseer je kinderen en leerkrachten bijvoorbeeld over het omgaan met schrijfproblemen? Of hoe kunnen woon- of werkplekaanpassingen gerealiseerd worden voor iemand met psychische en lichamelijke beperkingen. Het zijn grote opdrachten waar je in een team van studenten aan werkt. Ook leer je om in een multidisciplinair team te werken, samen met studenten Oefentherapie en Fysiotherapie.

In het derde of vierde jaar volg je ook een minor naar keuze om je te verdiepen en te verbreden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een minor Health Promotion. Je volgt een speciaal programma over preventie in de gezondheidszorg. Het laatste halfjaar werk je aan een eindproject op het gebied van ergotherapeutische behandeling, advisering of onderzoek voor een opdrachtgever. In de opleiding verzamel je ‘bewijsmateriaal’ om uiteindelijk de studie af te ronden met een beoordeling waarin je laat zien dat je klaar bent om te starten als ergotherapeut.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

MOGELIJK WERKVELD Ergotherapeut in: > het bedrijfsleven > revalidatiecentra > verpleeghuizen > psychiatrische instellingen > thuiszorg > gemeentelijke diensten > gezondheidscentra > (speciaal) onderwijs > dagactiviteitencentra > een eigen praktijk

www.hva.nl/ergo

Een dag van een ergotherapeut Huisbezoek de heer Van Meekeren: huisaanpassing 9:00

10:00

11:00

12:00

Adviesgesprek Mantelzorg ‘Omgaan met dementie’ 13:00

14:00

Workshop basisschool: schrijfvaardigheden/zithoudingen

52

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Gezondheid

FYSIOTHERAPIE Eén op de zes Nederlanders gaat tegenwoordig naar een fysiotherapeut. Je kunt dus wel stellen dat veel mensen beperkingen hebben bij het bewegen. Meestal worden die veroorzaakt door klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten. De vakkundige fysiotherapeut kan die beperkingen verhelpen. Maar minstens even belangrijk is zijn/haar adviserende rol om klachten te voorkomen. Vind je het leuk om flink met je neus in de boeken te duiken om medische vakkennis op te doen? Denk dan eens aan Fysiotherapie. Naast de theorie krijg je veel praktijkonderwijs en ga je werken met echte en simulatiepatiënten.

de opleiding In het eerste jaar worden vier beroepssituaties aangeboden die in de praktijk voorkomen en die een eerste beeld schetsen van het werkterrein van de fysiotherapeut. De opbouw is zo dat je in de propedeuse uitgebreid kennismaakt met het beroep. In het eerste jaar heb je meteen al contact met patiënten. Om je ontwikkeling en vragen te bespreken krijg je vanaf de start van de opleiding een vaste studieloopbaanbegeleider voor vier jaar. In de eerste drie blokken van het tweede jaar krijg je een verdieping van

de stof. Na de werkveldoriëntaties van het eerste jaar, dit is twee keer twee dagen, begint aan het einde van het tweede jaar de eerste stage.

Toelatingseisen

In het derde en vierde jaar kun je zelf aangeven in welke volgorde je wilt studeren. Er zijn vier onderdelen: minor, stage (twee keer twintig weken), beroepsopdracht en de module Multidisciplinair Samenwerken. Je kunt stage lopen in een ziekenhuis, een particuliere praktijk, een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis. Afstuderen doe je aan de hand van een beroepsopdracht.

Fysiotherapeut in: > ziekenhuis > gezondheidscentrum > sportvereniging > sportschool > bedrijf > revalidatiecentrum of psychiatrische inrichting > een eigen praktijk

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

MOGELIJK WERKVELD

www.hva.nl/fysio

KIES JE VOOR FYSIOTHERAPIE? GEEF JE DAN OP VOOR DE LOTING. Fysiotherapie is een populaire studie met meer geïnteresseerden dan opleidingsplaatsen. De opleiding heeft daarom een numerus fixus: een beperkt aantal plekken. Als je voldoet aan de vooropleidingseisen dan kun je op drie manieren worden toegelaten: 1. Decentrale selectie. Dit houdt in dat de hogeschool zelf een deel van zijn studenten selecteert middels een selectieprocedure, die begint met een fase die je kan vergelijken met het insturen van een sollicitatiebrief. In deze eerste fase moet je de hogeschool ervan overtuigen dat ze jou moeten kiezen. Als je niet wordt geselecteerd, doe je automatisch mee aan de centrale selectie. 2. Centrale selectie: acht of hoger. Als je een gemiddeld eindexamencijfer van een acht of hoger hebt, word je rechtstreeks toegelaten zolang het aantal opleidingsplaatsen dit toelaat. 3. Centrale selectie: de loting. Hoe hoger het gemiddelde eindexamencijfer, hoe groter de kans dat je wordt ingeloot.

Lees de informatie over de loting en de procedure op www.hva.nl/fysio. Een alternatief voor Fysiotherapie Omdat je geen zekerheid hebt dat je terecht kunt op de opleiding Fysiotherapie is het noodzakelijk dat je over je alternatief nadenkt. Dit kan een andere studie zijn, maar ook een jaar reizen of werken. Aanmelden voor Fysiotherapie? Als aankomend student heb je een ‘DigiD’ nodig om je aan te melden. Dit is een digitaal legitimatiebewijs. Wil je deelnemen aan de decentrale selectie? Dan moet je je voor 15 februari 2012 inschrijven. Vraag voor 15 januari 2012 je DigiD aan. Wil je deelnemen aan de centrale selectie? Dan moet je je voor 15 mei 2012 inschrijven. Vraag voor 15 april 2012 je DigiD aan.

Een dag van een fysiotherapeut

Behandelen individuele patiënten 9:00

10:00

11:00

Screening mevrouw Janssen 12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Intakegesprek met de heer Kee

53


INHOUD HVA Gezondheid

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK Je wilt iets in de gezondheidszorg doen, omdat je graag met mensen wilt werken. En omdat je gefascineerd bent door het menselijk lichaam. Maar je wilt méér: je wilt mensen met lichamelijke klachten leren hoe ze zichzelf kunnen helpen, zodat ze kunnen blijven werken en bewegen. Daarnaast wil je zelfstandig zijn. Misschien denk je erover om een eigen praktijk te starten. Om zelf oplossingen te bedenken voor patiënten. Het beroep dat het allemaal mogelijk maakt is oefentherapeut. De opleiding wordt door de studenten gewaardeerd om het persoonlijke karakter en de hoge onderwijskwaliteit. Je wordt opgeleid tot expert in gezond bewegen en voorbereid op een veelzijdige carrière in de paramedische wereld.

de opleiding

verdiepen in ‘werken en gezondheid’? Dan kun je stage lopen bij een bedrijfsoefentherapeut en volg je de minor Arbeid en Gezondheid. Wil je graag met kinderen werken? Doe je stage dan bijvoorbeeld bij een kinderoefentherapeut op een school voor kinderen met leerachterstanden en zoek een beroepsopdracht die aansluit op het thema kinderen. Je loopt tweemaal twintig weken stage, waarin je je tot beginnend allround oefentherapeut ontwikkelt.

Het eerste jaar begint direct al met opdrachten waar oefentherapeuten in de praktijk mee te maken krijgen. Je leert veel over het menselijk lichaam: hoe het functioneert in een gezonde situatie en tijdens ziekte. Daarnaast leer je praktische vaardigheden gericht op het behandelen en begeleiden van cliënten en maak je je een goede beroepshouding eigen. In het tweede studiejaar ligt het zwaartepunt op neurologische, orthopedische, chronische en psychosomatische klachten. Je krijgt de theoretische en methodische kennis om oefentherapeutisch handelen te verantwoorden. Niet alleen naar de cliënt of cliëntgroep, ook naar collega’s en zorgverzekeraars. In de tweede helft van dit studiejaar loop je een dag per week stage.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > >

In het derde en vierde jaar kun je je studie meer in de richting van je loopbaan sturen. Wil je je bijvoorbeeld

Oefentherapeut Gezondheidscoach Bewegingsdeskundige of -adviseur bij bedrijven, zorginstellingen en sportscholen Zelfstandig ondernemer

www.hva.nl/otm

Een voorbeelddag van een oefentherapeut Praktijk in Gezondheidscentrum: behandelen individuele cliënten 9:00

10:00

11:00

Overleg bij Arbodienst: bespreken resultaten project en afspraken toekomstige samenwerking 12:00

13:00

14:00

15:00

Workshop ‘Bukken en heffen op de werkvloer’ bouwbedrijf HCS

54

16:00

17:00


INHOUD HVA Gezondheid

VERPLEEGKUNDE Als verpleegkundige zorg je graag voor mensen en houd je van teamwork. Je vervult een spilfunctie en coördineert het contact tussen arts en patiënt. De afwisseling is typerend voor de opleiding en het beroep, waarin je als doener en als denker wordt uitgedaagd. De verantwoordelijkheid die je krijgt is groot, daarom is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je kunt omgaan met mensen die pijn hebben, hun grip op de realiteit kwijt zijn of soms zelfs ongeneeslijk ziek zijn. De opleiding wordt door de studenten gewaardeerd om de hoge onderwijskwaliteit. Dan moet je denken aan theoretische kennis, praktische vaardigheden en de goede stagemogelijkheden. Na afronding van de studie ben je verpleegkundige op het hoogste niveau.

de opleiding Regulier onderwijs In het eerste jaar leer je alle aspecten van verpleegkunde kennen en maak je kennis met de praktijk. Je leert over het functioneren van lichaam én geest. Dus krijg je vakken als Medische Kennis en Psychologie, maar ook Klinisch Redeneren en Verpleegtechnische Vaardigheden. Iedere student heeft een mentor of studieloopbaanbegeleider. In het eerste jaar loop je je eerste stage. In het tweede jaar wordt dieper ingegaan op de stof van het eerste jaar en loop je de helft van het schooljaar stage.

Duaal onderwijs Deze studie kun je ook duaal volgen. Als duaal student ga je voor aanvang van de studie een dienstverband aan met een ziekenhuis of psychiatrische instelling. Partners waarmee de HvA samenwerkt zijn: OLVG, AMC, Arkin en InGeest.

Je komt dan elf à twaalf keer per jaar een week naar school om colleges te volgen.

Als je in een algemeen ziekenhuis gaat werken dan maak je in het eerste jaar al snel kennis met de praktijk en leer je alle aspecten van verpleegkunde kennen. Ga je in de psychiatrie werken dan volg je in het eerste jaar een theoretisch deel en loop je in het laatste blok stage.

Het diploma is geldig voor alle velden van de gezondheidszorg zoals: > algemeen ziekenhuis > thuiszorg > psychiatrie > verpleeghuis > gehandicaptenzorg > gemeentelijke gezondheidsdiensten

Vanaf het tweede jaar volgen colleges en praktijk elkaar in kleine eenheden op.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke WERKPLEKKEN

www.hva.nl/vpk

Aan het einde van je derde jaar kies je een afstudeerrichting: het algemeen ziekenhuis, de geestelijke gezondheidszorg of de maatschappelijke gezondheidszorg. In het derde jaar kan je ook een minor volgen, zoals de minor Global Health (inclusief buitenlandstage) of de minor Kinderen. In het vierde jaar ga je je verdiepen in de richting die je in het derde studiejaar hebt gekozen. Zowel in het derde als in het vierde studiejaar loop je twintig weken stage. Het einde van je vierde studiejaar staat in het teken van afstuderen.

55


INHOUD

56


INHOUD

MAATSCHAPPIJ EN RECHT We voelen ons thuis in Amsterdam: dynamisch en grootstedelijk, divers en uitdagend. Een metropool met grootstedelijke problematiek die vraagt om professionals die maatschappelijk betrokken zijn en oplossingsgericht kunnen werken. Bij HvA Maatschappij en Recht motiveren we je om je talenten maximaal te ontplooien. We verbinden theorie, onderzoek en praktijk. Zo leiden we je op tot een kritische professional die over de grenzen van zijn eigen vakgebied heen kijkt en zijn weg kan vinden in de praktijk. Als student van een opleiding bij HvA Maatschappij en Recht ben je nieuwsgierig en zoek je actief naar creatieve oplossingen. Met lef en gevoel voor rechtvaardigheid maak je het verschil. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan de samenleving van morgen. Wij staan midden in de samenleving.

57


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

Met lef en gevoel voor rechtvaardigheid maak je het verschil Vier bachelortitels, zeven opleidingen Bij HvA Maatschappij en Recht kun je kiezen uit zeven opleidingen. Kies je voor HBO-Rechten of Sociaal Juridische Dienstverlening? Dan mag je na je afstuderen de titel Bachelor of Laws voeren. Volg je Culturele en Maatschappelijke Vorming, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening of Sociaal Pedagogische Hulpverlening? Dan word je Bachelor of Social Work. Na je studie Toegepaste Psychologie word je Bachelor of Applied Psychology. Als je de opleiding Bestuurskunde hebt afgerond ben je Bachelor of Public Management.

Mogelijke beroepen Als urban public professional werk je mee aan de gezamenlijke aanpak van grootstedelijke vraagstukken, zoals veiligheid, stedelijke economie, wijkaanpak en leefbaarheid. Studie: Bestuurskunde

Als mensen langs elkaar heen leven, ontstaat verwijdering en isolement. Als (buurt)opbouwwerker werk je aan het verbeteren van het samenleven in de stad. Studie: Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) Mag de gemeente een bouwvergunning afgeven als de buren door het bouwproject minder zon in hun tuin krijgen? Hebben de bewoners gelijk met hun bezwaren tegen de kapvergunning van de prachtige boom op het plein? Als juridisch medewerker bij een gemeente houd je je bezig met allerlei juridische vraagstukken die de burger en de overheid raken. Studie: HBO-Rechten Als maatschappelijk werker bij de reclassering werk je samen met gedetineerden aan hun terugkeer in de samenleving. Studie: Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) Wat kan jouw cliĂŤnt tegen zijn ontslag doen? En hoe moet hij dan verder rondkomen? Als sociaal raadsman of -vrouw geef je sociaal-juridisch advies. Studie: Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) Soms zien mensen zelf even geen oplossing voor hun problemen. Bijvoorbeeld ouders die het moeilijk hebben met de opvoeding van hun kind. Of jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen. Als gezinsbegeleider los je de problemen in hun eigen thuissituatie op. Studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) Als schoolpsychologisch medewerker help je docenten met veranderingen in het onderwijssysteem. Voor een leerling met ADHD is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een vaste structuur is en er zo min mogelijk prikkels zijn. Studie: Toegepaste Psychologie

58


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

Studiekeuze Judith Kos is tweedejaarsstudente Toegepaste Psychologie. Haar zoektocht naar een opleiding die bij haar paste, gaf haar een beter inzicht in wie ze is en wat ze wil. “Na de havo ben ik aan de pabo begonnen, maar ik ontdekte al snel dat dit niet de juiste keuze was. Ik stopte met deze opleiding en klopte aan bij een studieloopbaanbegeleider, waar ik allerlei testen deed. Hieruit kwam naar voren dat ik een doener ben en graag praktijkgericht bezig ben. Ik raad scholieren aan om zoveel mogelijk over je studiekeuze te praten met mensen die je goed kennen. Vooral mijn ouders zijn een belangrijke steun geweest in het studiekeuzeproces. Zij weten het beste wie ik ben. Van het enorme aanbod aan opleidingen heb ik een shortlist gemaakt, waar Toegepaste Psychologie ook bij stond. Na het bezoeken van een open dag van deze opleiding was ik verkocht, dat gaf voor mij echt de doorslag. Daarna heb ik ook nog een dag meegelopen met een student, die mij een eerlijk en verhelderend beeld gaf van de opleiding. Gesterkt in mijn keuze door deze ervaringen heb ik nu echt mijn plek gevonden. Ik adviseer aankomend studenten om zich breed te oriënteren: sta open voor alles, sluit mogelijkheden niet te snel uit en praat met studenten van de opleiding. Het maken van de juiste studiekeuze is echt moeilijk; dat is ook logisch want er is zoveel en je kent jezelf nog niet.”

Kenniscentrum Maatschappij en Recht Het Kenniscentrum Maatschappij en Recht zoekt oplossingen voor tal van actuele beroepsmatige en maatschappelijke kwesties. Medewerkers en studenten werken samen in het Kenniscentrum en ontwikkelen kennis in en met de praktijk. Onderwerpen van kennisontwikkeling zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van jongerenwerk, innovatie in juridische dienstverlening en methoden om participatie in de maatschappij te bevorderen. De resultaten van het onderzoek komen terug in het onderwijs, bijvoorbeeld in een minor. Een student leert op deze manier al tijdens de opleiding om te gaan met nieuwe ontwikkelingen in het werkveld. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/kenniscentrum-dmr.

Het Juridisch Spreekuur: voor en door studenten Het Juridisch Spreekuur (HJS) is opgezet door studenten en docenten van de opleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening. Geselecteerde studenten van deze opleidingen geven gratis juridisch advies en hulp aan alle studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op het gebied van consumentenrecht, werk en inkomen of wonen. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: het biedt studenten van de juridische opleidingen de kans om hun kennis in praktijk te brengen en als student van de HvA krijg je kosteloos juridisch advies. Kijk voor meer informatie op www.hjs.hva.nl.

Judith Kos

Internationaal studeren Bij HvA Maatschappij en Recht zijn er volop mogelijkheden om je op internationaal niveau te ontwikkelen. Een stage of een studieperiode in het buitenland verdiept je studie en verrijkt je persoonlijkheid. Het levert je meer op dan studiepunten alleen, zoals kennis van een andere taal en cultuur en internationale contacten. Het heeft ook meerwaarde voor jou persoonlijk: je wordt zelfstandiger, flexibeler en je doet nieuwe ervaringen op.

Voltijd, deeltijd of duaal? Bij een aantal opleidingen van Maatschappij en Recht heb je de keuze tussen voltijd, deeltijd en duaal. In een duale opleiding combineer je werken en leren. Als je duaal studeert sluit je een onderwijsarbeidsovereenkomst af met de werkgever én de opleiding. Je wordt goed begeleid tijdens je werk en studie. Kijk op pagina 118 en 119 welke varianten de opleiding van jouw keuze biedt.

Minor Een minor is een samenhangend programma van dertig studiepunten. Je volgt een minor in het laatste jaar van je opleiding. Het programma verbreedt en verdiept je kennis. Daarmee kun je aansluiten bij je ambities en mogelijkheden tot persoonlijke profilering. Kijk voor meer informatie op www.minoren.hva.nl.

59


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT | HvA Economie en Management / HES

BESTUURSKUNDE

(BESTUURSKUNDE/OVERHEIDSMANAGEMENT*)

Ben je geïnteresseerd in grootstedelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, stadseconomie en onderwijs? Ben je creatief en sociaal en wil je precies weten hoe de organisatiestructuur van overheidsorganisaties in elkaar steekt? Kun je ambitieuze plannen en ideeën omzetten naar effectief beleid? Wil je die oplossingen ook zelf uitvoeren en kun je goed samenwerken met verschillende mensen en organisaties? Dan is de opleiding Bestuurskunde aan de Hogeschool van Amsterdam iets voor jou.

In de metropoolregio Amsterdam spelen gemeente, maatschappelijke organisaties, lokale ondernemers en burgers allemaal een rol bij complexe grootstedelijke vraagstukken. Voor een succesvolle

aanpak van deze vraagstukken zijn mensen nodig die de onderwerpen inhoudelijk kennen en die kunnen samenwerken met alle betrokken partijen om het gewenste resultaat te bereiken. De opleiding Bestuurskunde leidt studenten op tot urban public professionals die zich thuis voelen in een multidisciplinair team, over grenzen heen kunnen kijken en die hart hebben voor de publieke zaak.

In het derde en vierde jaar geef je zelf verder richting aan je opleiding en verdiep je je in de beroepsrollen van de bestuurskundige. Je loopt stage, doet onderzoek en volgt een minor. Je verdiept je inhoudelijk in maatschappelijke thema’s zoals veiligheid, jeugd, onderwijs en ruimtelijke/stedelijke planning. Je past (onderzoeks)methoden en theorieën toe in praktijkopdrachten.

De metropoolregio Amsterdam is dynamisch en complex en daarmee dé plek om het vak van bestuurskundige te leren. De opleiding is opgebouwd rondom actuele vraagstukken uit de praktijk. Deze praktijkopdrachten spelen zich af in de Amsterdamse context en professionals uit het werkveld verzorgen gastcolleges en ondersteunen studenten bij het uitvoeren van hun opdrachten.

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

De opleiding In het eerste en tweede jaar van de opleiding is er veel aandacht voor de theoretische basis. Je volgt vakken als Bestuurskunde, Politicologie, Sociologie, Staatsrecht, Bestuursrecht, Economie en Organisatiekunde. Daarnaast hebben projecten uit het werkveld een belangrijke plaats in het onderwijs. Je past je kennis meteen toe en leert zo wat besturen in de praktijk inhoudt.

Toelatingseisen

Mogelijke beroepen Programmamanager integrale veiligheid bij de politie, beleidsonderzoeker armoede bij een stadsdeel, projectmanager stedelijke vernieuwing bij een woningcorporatie, beleidsadviseur kansenzones bij een gemeente. De opleiding Bestuurskunde is een gezamenlijk initiatief van HvA Economie en Management / HES en HvA Maatschappij en Recht. * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/bestuurskunde

Een dag van een projectleider leefbaarheid in een stadsdeel Gesprek met buurtbewoners over veiligheidsmaatregelen in hun wijk 9:00

10:00

11:00

Evaluatie met ondernemers over economische kansenzones 12:00

13:00

Werklunch met de buurtregisseur

60

14:00

15:00

16:00

17:00

Presentatie project ‘Mijn wijk groen en duurzaam’


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

CULTURELE EN MAATSCHAPPELIJKE VORMING Kiezen voor Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) is kiezen voor cultureel en maatschappelijk ondernemen. Als CMV’er ben je gedreven, inventief en ondernemend. Je hebt een brede maatschappelijke interesse en wilt graag een bijdrage leveren aan een leefbare samenleving. Als CMV’er daag je mensen uit en breng je mensen bij elkaar. Je begeleidt hen in hun ontwikkeling en bij het opkomen voor hun belangen. Ook stimuleer je hen om maatschappelijk betrokken te zijn en deel te nemen aan het sociale en culturele leven in hun buurt of stad. Daarmee lever je een bijdrage aan de verbetering van hun leefomgeving.

Bij de opleiding CMV loopt de praktijk als een rode draad door je studieprogramma. Vanaf de propedeuse doe je praktijkervaring op bij organisaties in het werkveld. De praktijkopdrachten van de CMV’er tijdens de studie zijn heel gevarieerd. Je organiseert activiteiten en je maakt educatieve, recreatieve of culturele programma’s. Heb je zo je eigen ideeën over kunst- en cultuurbeleid? Lijkt het je een uitdaging om bijvoorbeeld het activiteitenaanbod in een jeugdgevangenis te programmeren? Of zou je wel een festival, evenement of manifestatie willen organiseren? Dan is CMV misschien iets voor jou. De kern van het onderwijsconcept van CMV is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je studie en leerproces; er wordt van je verwacht dat je zelfstandig en initiatiefrijk bent en dat je als ondernemer te werk gaat. Door bepaalde vakken te volgen en praktijkopdrachten uit te voeren verwerf je de competenties die je nodig hebt in je latere beroep.

In de propedeuse werk je direct al aan projecten en loop je stage bij een instelling. Bijvoorbeeld bij een theater, festival of buurthuis. Naast de projecten krijg je theorielessen, colleges en practica.

en -voorbereiding centraal. Je leert systematisch activiteiten op te zetten en te organiseren, projectmatig werken, bedrijfsmatig handelen, leidinggeven en begeleiden, analyseren en plannen. Je krijgt of verwerft échte opdrachten vanuit de praktijk. Die spelen een belangrijke rol in de opleiding. Zo kun je je visie, kennis en vaardigheden oefenen in echte werksituaties. Daarnaast houd je je steeds meer bezig met strategische beleidsontwikkeling en kwaliteitszorg.

In het tweede, derde en vierde studiejaar (hoofdfase) staan de beroepsvorming

CMV kun je ook duaal of in deeltijd volgen.

De opleiding

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen CMV’ers werken bij (overheids-) organisaties, in het bedrijfsleven en als zzp’er. Functies waar je aan kunt denken zijn: (buurt-) opbouwwerker, beleidsmedewerker, sportcoach op straat, talentenscout, participatiemakelaar, medewerker/ programmamaker lokale omroep of producent bij culturele organisaties, evenementenbureaus of mediabedrijven.

www.hva.nl/cmv

61


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

HBO-RECHTEN Je staat er vaak niet bij stil: elke dag voer je handelingen uit of doen zich situaties voor die juridische betekenis hebben. Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van handelingen en gebeurtenissen in het dagelijks leven en ben je nieuwsgierig naar hoe de wet- en regelgeving in elkaar steekt? Vind je het een uitdaging om een zaak tot op de bodem uit te zoeken? Bij HBO-Rechten ga je daar direct mee aan de slag. Na afronding van je opleiding kun je bijvoorbeeld bij de gemeente terecht als medewerker vergunningen, als medewerker handhaving of houd je je bezig met het efficiënt organiseren van de behandeling van bezwaarschriften en klachten.

De opleiding In het eerste studiejaar leer je de dage­ lijkse werkelijkheid vanuit juridisch perspectief te bekijken. Je maakt kennis met de belangrijkste rechtsgebieden en je leert je te verplaatsen in toekomstige juridische werksituaties, zoals die van een juridisch medewerker bij een

rechtbank, een advocatenkantoor, een geschillen- of belangenorganisatie, de overheid of in het bedrijfsleven. Je bestudeert de theorie en werkt aan projecten die een link hebben met de praktijk. Omdat je in de beroepspraktijk vaak en snel zult moeten zoeken naar juridische bronnen, is er ruime aandacht voor juridisch informatie- en documentatiemanagement. Naast kennis van recht en de toepassing daarvan dien je als jurist te beschikken over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Tijdens de gehele opleiding, maar vooral in het eerste en tweede jaar, werk je aan de verbetering en versterking van deze vaardigheden.

de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam of de Engelstalige minor Working in an International Legal Environment. Een vrije minor (bijvoorbeeld Mediation) binnen of buiten de hogeschool behoort ook tot de mogelijkheden. Het vak Juridisch Informatie- en Documentatiemanagement is in deze studiejaren gericht op juridisch kennismanagement. Je sluit het vierde studiejaar af met een proeve van bekwaamheid: je voert zelfstandig een praktijkopdracht uit die afkomstig is van een organisatie die jouw advies nodig heeft bij het oplossen van een juridisch probleem. Ben je afgestudeerd, dan mag je jezelf Bachelor of Laws noemen.

In het tweede, derde en vierde studiejaar (hoofdfase) blijft de praktijk centraal staan. Het tweede studiejaar staat in het teken van verdieping en voorbereiding op je stage.

Toelatingseisen

In het derde studiejaar loop je een halfjaar stage bij een organisatie uit de juridische beroepspraktijk. Daarnaast leer je meer over het organiseren en managen van juridische processen. Je oefent dit in gesimuleerde situaties in een fictieve organisatie. In het vierde jaar kies je een minor, bijvoorbeeld: Werken in het Bedrijfsleven, Werken bij de Overheid, Werken bij de Rechtbank, de doorstroomminor naar

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen Met een diploma HBO-Rechten kun je aan het werk als juridisch medewerker bij een rechtsbijstandverzekeraar, geschillenorganisatie, belangenvereniging, de overheid of in het bedrijfsleven. Andere functies die tot de mogelijkheden behoren, zijn bijvoorbeeld professional support lawyer, juridisch informatiemanager, corporate analyst, bedrijfsjurist, juridisch controller, jurist handhaving en compliance officer.

www.hva.nl/hbor

Een dag van een professional support lawyer bij een groot advocatenkantoor Jurisprudentie auteursrecht zoeken 9:00

10:00

Dagvaarding Van den Berg opstellen 11:00

12:00

Advies auteursrecht schrijven voor documentairemakers

62

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Congres Freedom of Speech in Openbare Bibliotheek


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Het leven is niet voor iedereen even rooskleurig. Je ziet en hoort bijna dagelijks over mensen in probleemsituaties. Wil jij hen helpen nieuwe manieren te vinden om met hun problemen om te gaan, zodat ze sociaal sterker worden en zichzelf kunnen redden? Ook als het gaat om kinderen, schulden of verslaving? Als hier een uitdaging voor je ligt, kies dan voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD).

De opleiding Tijdens de opleiding leer je hoe je mensen kunt begeleiden vanuit verschillende methoden; je zoekt die manier die past bij hun problemen. Je leert goed te kijken naar de cliënten, naar hun achtergrond en naar het probleem. Ook leer je hoe jij, op je eigen manier, het beste kunt samenwerken met cliënten en met andere hulpverleningsinstellingen, zoals bijvoorbeeld jeugdhulpverlening of verslavingszorg. In de eerste twee jaar biedt de opleiding een stevige basis met theorievakken zoals Psychologie, Ethiek, Psychiatrie, Recht, Sociologie en Filosofie. In de methodiekprogramma’s leer je uiteenlopende methodieken kennen en onder-

zoek je in welke situatie je het beste welke methodiek kunt toepassen. Acteurs spelen cliënten met verschillende problemen, zodat je leert hoe je daar in de praktijk mee om kunt gaan. Daarnaast krijg je veel training om je vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens de stages in de eerste drie jaren van de opleiding doe je meteen praktijkervaring op. Het vierde studiejaar begint met een minor die je zelf kiest. Met deze minor kun je je kennis van het maatschappelijk werk verdiepen of verbreden. Voorbeelden van minoren zijn Training, Coaching en Begeleiding, Werken met Gezinnen, Zingeving en Samenleving en Huiselijk en Seksueel Geweld.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen Na het behalen van je diploma kun je als maatschappelijk werker onder andere aan de slag bij de reclassering, in de psychiatrie, bij de Raad voor de Kinderbescherming, in de verslavingszorg, in het bedrijfsleven, in de jeugdhulpverlening, in de ouderenzorg of bij het algemeen maatschappelijk werk. Als maatschappelijk werker kun je lid worden van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers en zo bijdragen aan de ontwikkeling van het beroep. Zo’n 4.000 maatschappelijk werkers zijn je voorgegaan.

www.hva.nl/mwd

Een dag van een maatschappelijk werker Huisbezoek mw. Visser 9:00

Overleg intakevergadering 10:00

11:00

12:00

13:00

Hulpverleningsplan familie Cheng

14:00

15:00

16:00

17:00

Overleg met Advies- en Meldpunt Kindermishandeling

63


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

SOCIAAL JURIDISCHE DIENSTVERLENING Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) is een juridische opleiding waarin de mens centraal staat. Je wordt opgeleid tot een juridische professional met een maatschappelijke functie. Als SJD’er ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor de burger en geef je juridische ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld arbeid, wonen, schulden, criminaliteit en veiligheid. Tijdens je opleiding verwerf je kennis op het gebied van recht, communicatie, methodiek, gedrag en de samenleving. Je brengt je kennis en vaardigheden direct in de praktijk. Zo maak je bijvoorbeeld met medestudenten een voorlichtingsplan voor de kinderrechter over een jongere die verdacht wordt van een strafbaar feit.

De opleiding Het eerste studiejaar is je juridische basis met vakken als Inleiding Recht, Privaatrecht en recht rondom thema’s als wonen en arbeid. Daarnaast werk je aan communicatieve, juridische en methodische vaardigheden.

In het tweede studiejaar werk je in projecten als Criminaliteit en Veiligheid en Schuldhulpverlening en Armoede aan de verdieping van je competenties. Je maakt bijvoorbeeld een saneringsplan voor een gezin met schulden. Verder krijg je juridische vakken op het gebied

van publiekrecht zoals Strafrecht en Bestuursrecht. Om praktijkervaring op te doen, verricht je 56 uur vrijwilligerswerk. In het derde studiejaar loop je gedurende tien maanden vier dagen per week stage bij een organisatie uit de sociaal-juridische beroepspraktijk. De vijfde dag ben je op school voor stagegerelateerd onderwijs. Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. In het eerste halfjaar kies je een minor waarmee je je kennis verdiept of verbreedt. Tijdens het laatste halfjaar werk je zelfstandig aan een (internationale) afstudeeropdracht uit de sociaal-juridische beroepspraktijk. Bij het eindgesprek laat je aan de hand van je portfolio zien dat je alle competenties in huis hebt om als SJD’er aan de slag te gaan.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > >

Sociaal raadsman of -vrouw Schuldhulpverlener Woonconsulent Juridisch medewerker VluchtelingenWerk > Klantmanager Dienst Werk en Inkomen > Coördinator taakstraffen bij de Raad voor de Kinderbescherming > Medewerker Juridisch Loket

www.hva.nl/sjd

64


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

SOCIAAL PEDAGOGISCHE HULPVERLENING Als sociaal pedagogisch hulpverlener werk je met mensen die problemen hebben in het dagelijks leven. Dat kunnen kinderen zijn, maar ook jongeren of volwassenen. Je komt allerlei situaties tegen, want je werkt met mensen uit verschillende culturen die diverse problemen kunnen hebben. Jij biedt hen in de thuissituatie of bij een instelling voor korte of langere tijd hulp.

De opleiding Het eerste jaar van je studie staat in het teken van oriĂŤntatie op het werk en beroep van sociaal pedagogisch hulpverlener. Je werkt met medestudenten aan praktijkopdrachten, die elk tien weken duren. Je loopt een halve dag per week stage, waarin je leert omgaan en werken met groepen kinderen. In het tweede studiejaar begint de hoofdfase en doe je uitgebreidere basiskennis en -vaardigheden op. De lessen en projecten zijn gegroepeerd rond een aantal kenmerkende beroepsvraagstukken en bereiden je

voor op je stage in de praktijk. De stage beslaat acht uur per week gedurende het hele jaar. In het derde jaar loop je gedurende tien maanden een stage van 32 uur per week. Een dag per week ben je op school voor supervisie en trainingen, of werk je thuis aan verslagen. In het vierde jaar ga je je stage-ervaringen verbreden en verdiepen. Het eerste halfjaar volg je een minor. In het tweede halfjaar werk je als afronding van je studie aan een proeve van bekwaamheid: een individueel werkstuk waarin je een (beroeps)vraagstuk verwerkt.

Sociaal Pedagogische Hulpverlening kun je ook duaal of in deeltijd volgen.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > > > > > >

Groepsleider Pedagogisch medewerker Gezinsbegeleider Sociotherapeut Teambegeleider Casemanager Trajectbegeleider Preventie- of voorlichtingsfunctionaris

www.hva.nl/sph

Een dag van een groepsleider CliĂŤnt helpen met zinvolle indeling van de dag 9:00

10:00

11:00

Begeleiden groepsgesprek over slechte sfeer in groep 12:00

13:00

Begeleidingsplannen bespreken met psycholoog en orthopedagoog

14:00

15:00

Dagrapportage schrijven 16:00

17:00

Gesprek met eigen mentorkind

65


INHOUD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Je werkt graag met mensen en je bent daarbij geïnteresseerd in het gedrag dat zij vertonen. Je probeert met anderen mee te denken en je hebt het vermogen de situatie te bekijken vanuit het oogpunt van een ander. De studie Toegepaste Psychologie geeft je inzicht in mensen en hun gedrag. De kennis die je opdoet is inzetbaar bij zowel maatschappelijke als commerciële vraagstukken. Een toegepast psycholoog kan zichzelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: hoe stimuleer je mensen met een sociale fobie om meer te gaan ondernemen? Hoe haal je als manager het beste uit je medewerkers? Hoe stimuleer je mensen duurzamer met energie om te gaan?

De opleiding In de propedeuse ontwikkel je een brede psychologische basis. Je doet kennis en vaardigheden op met vakken als Psychologie de Basis, Sociale

Psychologie, Consumentengedrag en Beïnvloeding, Psychopathologie, Arbeids- en Organisatiepsychologie en trainingen in gespreks- en sociale vaardigheden.

Toelatingseisen

Het onderwijs is opgezet naar verschillende leerlijnen: in colleges en werkgroepen vergaar je kennis en in trainingen oefen je vaardigheden. Deze kennis en vaardigheden worden toegepast in samenwerkingsprojecten met medestudenten. Daarnaast loop je vanaf het tweede kwartaal in de propedeuse een halve dag per week stage.

Numerus fixus

In de hoofdfase wordt deze basis verder uitgebouwd. Je krijgt de mogelijkheid om je verder te verdiepen in de werkvelden gezondheid, zorg en welzijn, consument en maatschappij, arbeid en organisatie of onderwijs en ontwikkeling. De opleiding is gesitueerd in Amsterdam, een wereldstad met zijn eigen dynamiek. Om je direct bekend te maken met deze dynamiek en de specifieke vraagstukken die een grote stad met zich meebrengt, worden er diverse stadsthema’s behandeld in de lessen. Voorbeelden van deze thema’s zijn diversiteit, het werken binnen grote netwerken en veiligheid.

> > > > > > > > > > > > > >

Je kunt Toegepaste Psychologie ook in deeltijd volgen.

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 118 en 119.

Toegepaste Psychologie is een studie met een numerus fixus: een beperkt aantal plekken. Wil je graag Toegepaste Psychologie studeren? Geef je dan voor 15 mei 2012 op voor de loting via www.studielink.nl. Een inschrijving via Studielink zorgt ervoor dat je automatisch meeloot via DUO – IB-Groep.

Mogelijke beroepen Adviseur Trainer Consulent Voorlichter Re-integratieconsulent Leerlingbegeleider Assistent-psycholoog Loopbaanbegeleider Assessor Coach Marktonderzoeker Preventiewerker Toegepast arbeidspsycholoog Medewerker wervingen selectiebureau > Mediator > Jongerenhulpverlener

www.hva.nl/tp

Een dag van een adviseur/trainer Gesprek P&O adviseur over personeelstraining klantvriendelijkheid 9:00

10:00

11:00

Begeleidingsgesprek met re-integratiecoach Randstad 12:00

Presentatie aan campagneteam ‘Veilig Vrijen’ van de GGD

66

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Training voetbalscheidsrechters ‘Agressie op het veld’


INHOUD

67


INHOUD

68


INHOUD

MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE We streven continu naar een betere toekomst. Dit vraagt om creativiteit, interactie en innovatie. HvA Media, Creatie en Informatie levert dit. Ons karakter past bij het karakter van Amsterdam: onafhankelijk, ondernemend en een bron van creativiteit. Bij ons start je zoektocht naar je eigen vorm, visie en vakmanschap. Wij leren je om je ideeĂŤn vorm te geven en stimuleren daarbij het delen van inzichten uit verschillende vakgebieden. Wij werken intensief samen met toonaangevende (internationale) bedrijven uit Amsterdam en daarbuiten. Bedrijven die actief zijn in de mode, media, IT of creatieve industrie. Met alle aanwezige kennis, de nieuwste inzichten en de laatste technieken bedenk jij voor deze bedrijven innovatieve oplossingen, nieuwe producten en diensten. Met het doel om de samenleving te verrijken met onderscheidende producten en diensten die niet alleen een commerciĂŤle, maar vooral ook een maatschappelijke waarde hebben. Zo werken wij vandaag aan morgen.

69


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

VERRIJK DE TOEKOMST MET ONDERSCHEIDENDE PRODUCTEN EN DIENSTEN De opleidingen binnen HvA Media, Creatie en Informatie strekken zich uit van de meest complexe uitdagingen van de ICT, via de snelle wereld van de interactieve televisie en reclame naar de esthetiek van mode en design – met als grote gemene deler: nieuw, nieuwer, nieuwst. Het draait allemaal om innovatie: hier worden technische mogelijkheden op een creatieve manier toegepast. Of je nu kiest voor het AMFI-Amsterdam Fashion Institute, voor Media, Informatie en Communicatie, voor Interactieve Media (Communication and Multimedia Design (CMD) Amsterdam), Informatica, de leerroute Game Development of Technische Informatica - jij bouwt aan de toekomst. Op www.hva.nl/media-creatie-informatie lees je alles over de wereld waar jij later misschien een waardevolle bijdrage aan levert.

Bart Huisman, tweedejaarsstudent Interactieve Media/CMD Amsterdam

70


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

De opleidingen

Mogelijke beroepen

Binnen dit brede interessegebied kun je straks veel richtingen op. Door de keuze voor een opleiding of leerroute en vervolgens een afstudeerrichting bepaal je zelf je uiteindelijke beroep. De verschillende opleidingen hebben een aantal onderwerpen gemeen die per studie in sterkere of minder sterke mate voorkomen. Die gemeenschappelijke onderwerpen zijn onder andere: media, digitale techniek, creatie, design, communicatie en informatica. De opleidingen, leerroutes en afstudeerrichtingen zijn:

Bouw jij mee aan een nieuwe generatie Adventure Games? Studie: Informatica (leerroute Game Development)

> > > > >

Ontwikkel jij een nieuwe mobiele applicatie voor het Lowlands Festival? Studie: Interactieve Media/CMD Amsterdam Programmeer jij de software van robots of werk je mee aan de nieuwste smartphone? Studie: Technische Informatica

AMFI-Amsterdam Fashion Institute (International) Fashion & Design (International) Fashion & Management (International) Fashion & Branding Informatica Game Development Interactieve Media/Communication and Multimedia Design Amsterdam Media, Informatie en Communicatie Reclame, Marketing en Communicatie Redactie en Mediaproductie Informatie en Media Media, Marketing en Publishing Nieuws en Media Technische Informatica

“In ons schoolgebouw staat een grote maquette van de te bouwen Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam (www.amstelcampus.com). De maquette ziet er mooi uit, alleen is deze vrij statisch en geeft deze de kijker weinig informatie. Aan ons is gevraagd om een interactieve installatie te ontwerpen die deze problemen oplost. Door het verplaatsen en ronddraaien van het poppetje op de tafel krijg je op het projectiescherm veel meer informatie over de gebouwen van de Amstelcampus, zoals de faciliteiten en het interieur in de verschillende ruimtes.”

Ons huismerk Individuals

Golden Dot Awards

Je eigen modemerk. Bij de Hogeschool van Amsterdam wordt die droom werkelijkheid met Individuals. Een serieus merk, ontworpen, geproduceerd en in de markt gezet door de studenten van AMFI. Twee keer per jaar wordt de nieuwe collectie gepresenteerd tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Nieuwsgierig naar de collecties? Kijk op www.individualsatamfi.nl.

Aan het eind van het studiejaar krijgen de studenten Interactieve Media/CMD Amsterdam de kans hun beste projecten te presenteren aan het bedrijfsleven tijdens de Golden Dot Awards. Deze awarduitreiking is ook een feestelijke afsluiting van het studiejaar waar studenten, docenten en bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Kijk voor meer informatie op www.goldendotawards.nl.

CREATE-IT applied research

Game Week

CREATE-IT applied research is het kenniscentrum van het interessegebied Media, Creatie en Informatie. In dit kenniscentrum voeren docenten, studenten en onderzoekers praktijkgericht onderzoek uit in opdracht van de creatieve industrie en de ICT-sector. Het MediaLAB, onderdeel van het kenniscentrum, is een creatieve werkplaats waar studenten nieuwe toepassingen voor interactieve media ontwikkelen. High potentials kunnen hier afstuderen.

Tijdens de jaarlijkse Game Week werken studenten Informatica, Technische Informatica en Interactieve Media/CMD Amsterdam intensief samen en volgen zij debatten en lezingen van (internationale) sprekers. Aan het eind van de week presenteren de studententeams hun game die zij in een week hebben ontworpen. Het event is onderdeel van de minorprogramma’s Game Technology en Game Design.

71


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

AMFI-AMSTERDAM FASHION INSTITUTE

(TECHNISCHE COMMERCIELE CONFECTIEKUNDE*)

Mode is een serieuze zaak. Om succesvol te zijn in deze fascinerende internationale wereld, moet je van goeden huize komen. Bij het AMFIAmsterdam Fashion Institute kun je kiezen uit drie afstudeerrichtingen: Fashion & Design, Fashion & Management en Fashion & Branding. Deze richtingen dekken alle mogelijke beroepen in de mode-industrie op hbo-niveau.

De opleiding In het eerste jaar worden hoorcolleges, lezingen en zelfs films ingezet om je een goed beeld te geven van de mode-industrie. Je leert een eigen visie op de modewereld te ontwikkelen en maakt in workshops drie beroepsproducten: een stijlboek, een inspiratieboek en een prototype. In toolshops krijg je de kennis en vaardigheden aangereikt om deze producten te maken. Elk semester wordt afgesloten met een beoordeling van je persoonlijke portfolio, dat laat zien welke vaardigheden en kennis je inmiddels hebt opgedaan.

72

Afstudeerrichting Fashion & Design Een absolute voorwaarde voor Fashion & Design is passie voor de mode en creatief talent. We verwachten veel, maar daar krijg je ook veel voor terug. Je leert een persoonlijke visie te ontwikkelen op mode, die je uitwerkt in styling- en kledingconcepten. Na je studie weet je alles over vorm, kleur, materiaal en techniek en kun je aan de slag bij creatieve teams van modemerken, tijdschriften, retailorganisaties of je start je eigen bedrijf. In het tweede jaar leer je hoe de industrie in elkaar zit, en wat jouw rol kan

gaan worden. Je gaat je eigen stijl ontwikkelen, doet onderzoek naar merken, ontwerpt een kleine collectie, organiseert een show, maakt een techniekboek en een researchboek. Het derde en vierde jaar staan in het teken van het doorontwikkelen van je talent. Je kiest voor een minor en specialisatie en je loopt stage. Je mag zelf bepalen of je deze stage in Nederland doet, of daarbuiten. Denk aan Parijs, Londen, Milaan of New York. Je sluit af met een afstudeerproject. Een trend forecasting-boek bijvoorbeeld, of je eigen catwalkcollectie.


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

Mogelijke beroepen > Independent designer > Designer for the industry > Fashion forecaster Afstudeerrichting Fashion & Management Als jij zakelijk instinct kunt combineren met gevoel voor mode, is dit jouw afstudeerrichting. Je maakt kennis met de creatieve, technische en de commerciële kanten van de mode en je krijgt alle instrumenten in handen voor een modecarrière op managementniveau. In het tweede jaar maak je kennis met alle facetten van de mode-industrie en de functie die je daarin zou kunnen vervullen. Belangrijke onderwerpen zijn: plannen opzetten voor inkoop, logistiek, marketing en verkoop, het voorbereiden en begeleiden van kledingproductie en het maken van een ondernemingsplan voor winkels. De eerste drie semesters in het derde en vierde jaar gebruik je voor verdere verdieping. Je kiest een minor en een specialisatie, die je voorbereiden op bijvoorbeeld de functie van buyer/product manager, retail concept manager of production coordinator. Ook kun je kiezen voor een stage bij een internatio-

naal of nationaal opererend bedrijf. Het laatste semester staat geheel in het teken van je afstudeeropdracht waarin je laat zien dat je in staat bent om zelfstandig een probleem op te lossen door middel van research. Dit kan een zelf gekozen onderwerp zijn of een opdracht voor een modebedrijf.

Mogelijke beroepen > Buyer/product manager > Retail concept manager > Production coordinator Afstudeerrichting Fashion & Branding Hoe zorg je dat zoiets abstracts als een ‘naam’ een wereldsucces wordt? Waarom wil je in de ene jeans niet gezien worden en betaal je gerust een halve maand huur voor de andere? Fashion & Branding leert je alles over de strategie en vormgeving van mode-identiteiten. In het tweede jaar ga je ontdekken wat de mode-industrie van je verwacht. En wat jij te bieden hebt. In het eerste semester ontwikkel je een commerciële fashion environment waarin de ontmoeting plaatsvindt tussen merk en consument. In het tweede semester zet je een publiciteitscampagne op poten waarmee je zowel in print als op digitale wijze de identiteit van het merk communiceert.

In het derde en vierde jaar ga je je talent verder ontwikkelen. Hoe? Dat bepaal je zelf. Je kiest voor een specialisatie, een minor en een stage. Hoe je het derde en vierde jaar precies invult, hangt af van het beroepsperspectief dat je voor ogen hebt. Je studeert af met een product dat kan variëren van een fashion magazine, trendboek, merkidentiteit tot een foto-expositie.

Mogelijke beroepen > Brand engineer in de mode > Concept developer > Creative manager

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Geschiktheidstoets Let op: Deze opleiding neemt een geschiktheidstoets af en adviseert op basis daarvan of je wel of niet geschikt bent voor de opleiding. Om aan de toets deel te kunnen nemen moeten aspirantstudenten zich voor 1 mei 2012 bij de opleiding aanmelden. * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/amfi

  AMFI international courses Londen, Parijs, Milaan … wie in de mode werkt, kent geen grenzen. Daarom is er voor elke afstudeerrichting een Engelstalige variant: AMFI International Courses. Op www.hva.nl/amfi-int vind je meer informatie.

73


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

INFORMATICA Bedenk jij nieuwe applicaties voor Google of ontwikkel jij straks een navigatiesysteem voor gebruikers van het openbaar vervoer? Bouw jij de nieuwste role playing game of liever een game om kinderen te leren rekenen? Met de opleiding Informatica leer jij computertoepassingen ontwikkelen die perfect afgestemd zijn op de wensen van de gebruikers. Als afgestudeerde informaticus van de Hogeschool van Amsterdam heb je bovendien uitstekende (internationale) carrièremogelijkheden.

De opleiding In de eerste tien weken maak je kennis met de belangrijkste ICT-richtingen: Game Development, Technical Computing, Software Engineering, System and Network Engineering, IT Management en Human Centered Design. Daarna kies je jouw richting en werk je als specialist samen met andere ICT’ers aan (inter)nationale projecten. In jaar een en twee krijg je het programma Professional Skills, waarbij je onder andere vaardigheid krijgt in projectmatig werken. Ook studiebegeleiding is hier een onderdeel van. Met een loopbaanadviseur bespreek je regelmatig hoe het met je studie gaat. In het tweede jaar werk je in studententeams aan projecten en verdiep je je in de door jou gekozen richting. Je sluit deze verdiepingsfase af met een oriënterende stage, als je wilt in het buitenland.

In het derde en vierde jaar verdiep je je in Game Design, Game Technology, ICT & Strategy, IT Management, Software Development, System and Network Engineering of Data Visualisatie. Je volgt een minor van een halfjaar, bijvoorbeeld Forensic Intelligence & Security. In het laatste semester van het vierde jaar studeer je af, met een afstudeeropdracht in de praktijk.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of een vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > > >

Software engineer IT manager Programmeur Human centered designer Systeem- en netwerkontwikkelaar

www.hva.nl/inf

Een dag van een human centered designer Nieuw programma ticketverkoop Paradiso presenteren 10:00 9:00

Voorbereiden offerte voor een webwinkelapplicatie 11:00

Testen van een applicatie voor mobiele telefoons

74

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Werken aan de applicatie interface voor Paradiso


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

GAME DEVELOPMENT (INFORMATICA*)

Bouw jij mee aan een nieuwe generatie Adventure Games? Of ontwerp je een virtual reality-versie van een nog te bouwen ziekenhuis? Je leert het met Game Development, een aparte leerroute binnen de opleiding Informatica. Na deze leerroute weet je hoe de gameplay in elkaar zit en kun je games bouwen die ingezet kunnen worden voor verschillende doeleinden. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en de (internationale) game-industrie, sluit de richting Game Development goed aan op de arbeidsmarkt.

De LEERROUTE De eerste twee jaar volg je een gemeenschappelijk programma met alle studenten Game Development. Je volgt in het eerste jaar vakken als Software Engineering, Game Design, Game Development (ActionScript) en Interaction Design. Je krijgt het programma Professional Skills, waarbij je onder andere vaardigheid krijgt in projectmatig werken. Ook studiebegeleiding is hier een onderdeel van. Met een loopbaanadviseur bespreek je regelmatig hoe het met je studie gaat. In het tweede jaar kies je na het eerste semester voor het profiel Game Technology of Game Design. Je sluit deze verdiepingsfase af

met een oriënterende stage, als je wilt in het buitenland. In het derde jaar verdiep je je in Game Design, Game Technology of Game Production. Je krijgt te maken met interaction design, software engineering en media. De specifieke kenmerken van serious games en casual games komen aan bod. Je leert hoe je zelf een game engine kunt verbeteren en hoe je games kunt ontwikkelen met professionele game engines. Je volgt een minor van een half jaar.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

Mogelijke beroepen > > > > >

Game developer Game producer Game designer Serious games specialist Virtual reality developer

*Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/gd Het vierde jaar sluit je af met een afstudeeropdracht in de praktijk.

Een dag van een game developer Overleg advergame Ajax 9:00

10:00

Testen serious game voor de gemeente Amsterdam 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Uitwerken prototype, programmeren in ActionScript

75


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

Interactieve media

(Communication and Multimedia Design*)

Een mobiele applicatie voor het Lowlands festival. Een online campagne van een museum. Via Twitter en Foursquare je vrienden op de hoogte houden van waar je bent. Met je smartphone via Layar ontdekken wat er in de buurt te doen is. De maatschappij digitaliseert en zonder interactieve media zou die er heel anders uitzien. Toch is wat er nu allemaal kan slechts een fractie van wat de toekomst te bieden heeft. Studeer je bij Interactieve Media/Communication and Multimedia Design (CMD) Amsterdam, dan leer je hoe je met interactieve media producten, diensten en zelfs organisaties kunt maken en verbeteren. En dat biedt jou alle kansen op de arbeidsmarkt, want de vraag naar mensen die dat kunnen blijft toenemen.

De opleiding Het eerste jaar is een kennismakingsjaar met de wereld van interactieve media. Je leert te denken als een ontwerper. In vakken en projecten leer je meer over de inhoud van je studie en ontdek je de verschillende kanten van interactieve media. Vakken gaan o.a. over ontwerp, techniek, interactie, maar ook over strategie en cultuur. Samen met medestudenten werk je aan diverse projecten, o.a. voor een echte opdrachtgever uit het werkveld. In het tweede jaar volg je vakken uit het kernprogramma. Hier doe je kennis en beroepsvaardigheden op die je helpen te ontwikkelen tot een breed inzetbare interactieve media ontwerper. Daarnaast kun je vanaf nu je individuele profiel gaan samenstellen aan de hand van diverse ‘profileringsvakken’. In dit jaar loop je tien weken stage bij een bedrijf dat je zelf kiest, bijvoorbeeld bij een full-service internetbureau. In het derde jaar verdiep je je verder in de theorie en kies je opnieuw een aantal profileringsvakken. Ook ga je weer praktisch aan de slag: in het kernprogramma werk je in een team met medestudenten aan een project voor een opdrachtgever uit het werkveld.

Ook kies je een minor, bijvoorbeeld Content in Motion of Digitale Media.

actie en informatie architectuur van een interactieve media toepassing.

Het vierde jaar loop je een halfjaar stage bij een bedrijf dat je zelf kiest en presenteer je in een inspirerende afstudeersessie de resultaten van je onderzoek en de bijbehorende interactieve media toepassing.

Visual interface designer De visual interface designer ontwerpt de ‘look & feel & touch’ van een gebruiksvriendelijke, communicatieve en betekenisvolle interactieve media toepassing.

Mogelijke beroepen De opleiding Interactieve Media/CMD Amsterdam stelt ‘ontwerpen’ centraal in het hele onderwijsprogramma. Je wordt opgeleid tot interactieve media ontwerper met een goede aansluiting op de huidige en toekomstige beroepspraktijk van de creatieve industrie. Wat kun je zoal worden als je bent afgestudeerd? Hieronder staan vijf mogelijke beroepen die de basis zijn voor je verdere ontwikkeling: Front-end developer De front-end developer ontwikkelt en onderhoudt stabiele en gebruiksvriendelijke interfaces voor interactieve media toepassingen. Een beeldscherm is een voorbeeld van een interface tussen een computer en een gebruiker.

Contentmanager De contentmanager bepaalt samen met de klant de strategie voor de content van een interactieve media toepassing en is verantwoordelijk voor alle content (tekst, beeld, audiovisueel). Projectmanager De projectmanager draagt zorg voor de adequate oplevering van een interactieve mediatoepassing en organiseert mensen en processen binnen kaders van geld, tijd en kwaliteit.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121. * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding

Interaction designer De interaction designer houdt zich bezig met de functionaliteit, navigatie, inter-

bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/iam

Een dag van een junior front-end developer Denkrichtingen nieuwe website klant verzamelen 9:00

10:00

11:00

Overleg met senior informatiearchitect en webdesigner 12:00

13:00

Conceptpresentatie voorbereiden

76

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

MEDIA, INFORMATIE EN COMMUNICATIE Lijkt het jou leuk om mee te werken aan de productie van een krant, tijdschrift of televisieprogramma? Ben je gefascineerd door mediahypes, doelgroepen en communicatie? Of heb je bij het internetten het idee dat sommige websites interactiever zouden kunnen? Binnen Media, Informatie en Communicatie (MIC) kun je de kant uit die past bij jouw interesses. Je hebt de keuze uit vijf afstudeerrichtingen: Informatie en Media; Reclame, Marketing en Communicatie; Redactie en Mediaproductie; Media, Marketing en Publishing en Nieuws en Media.

De opleiding In het eerste jaar verken je de hele mediabranche. Je werkt in projectgroepen aan praktijkopdrachten. Je ontwikkelt bijvoorbeeld voor het Voedingscentrum een lifestyleblad voor jongeren over gezonde voeding, je bedenkt een event voor Beeld en Geluid of je ontwikkelt een website voor Het Parool. Daarnaast leg je een stevige basis met collegevakken als Marketing, Spelling & Stijl en Media & Maatschappij. Ook krijg je vakken als Bedrijfseconomie, Beeld, Onderzoek, Internetmarketing en Corporate Communicatie. Aan het eind van dit jaar kies je een van de vijf afstudeerrichtingen.

Afstudeerrichting Redactie en Mediaproductie Jij weet dat een tijdschrift, een boek, een televisieprogramma of een website mede tot stand komt dankzij de inzet van goede bureauredacteuren en productiemedewerkers. In dit vak draait het om kwaliteit, creativiteit, doelgroepkennis en crossmedialiteit. Je gaat content produceren (schrijven, researchen, et cetera) of producties coรถrdineren. Je weet alles van tekst en beeld en stemt vorm en inhoud op elkaar af.

In het tweede jaar krijg je theorie, instructiecolleges en practica en loop je tien weken stage. Bijvoorbeeld op de redactie van een tijdschrift of bij de productie van een televisieprogramma. Je krijgt onder meer de vakken Crossmediale Concepten, Redactie, Beeld en Geluid, Media & Maatschappij en Marketing. In het derde jaar volg je het eerste halfjaar vakken als Crossmediaal Produceren, Onderzoek en Informatierecht. Je brengt alle opgebouwde kennis en vaardigheden samen in een project waarbinnen je met anderen samenwerkt. In de tweede helft van het jaar volg je een minor, waarbij je je in een zelfgekozen richting verdiept.

77


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

en online video tot deze sector behoren. Je bent commercieel ingesteld, zakelijk, realistisch ĂŠn je hebt lef. Na je studie kun je succesvol de marketing verzorgen van bestaande mediamerken of juist nieuwe mediaproducten in de markt zetten. In het tweede jaar volg je vakken, zoals Strategische Marketing, Conceptontwikkeling, Mediapsychologie en Marktonderzoek, werk je in projecten en bekijk je de markt van dichtbij in een stage van tien weken. Bij een online mediabedrijf of een tijdschrift bijvoorbeeld.

In het vierde jaar ga je tijdens je stage van twintig weken als een beginnende mediaprofessional aan de slag bij een bedrijf in de creatieve industrie. Daarna sluit je je studie af met je afstudeeropdracht bij een bedrijf. Mogelijke beroepen Redacteur of productiemedewerker van bijvoorbeeld een: > website > uitgeverij > tijdschrift > radio- of televisieprogramma

Afstudeerrichting Informatie en Media Jij vindt met gemak je weg in de wirwar van informatie, of het nu gaat om tekst, beeld of geluid. Je weet handig in te spelen op de wensen van de klant. Jouw bijdrage is van cruciaal belang voor bedrijven. Een manager informatie en media leidt de informatiestromen in goede banen, levert maatwerk en stuurt projectteams aan. In het tweede jaar combineer je het onderwijs met een stage van tien weken bij een bedrijf. Bijvoorbeeld bij een bank,

78

een internetbedrijf of een culturele instelling. Je krijgt onder meer vakken als Content Management, Marketing, Mediaresearch, Datavisualisatie, Social Media and Concepting. In het derde jaar breng je de theorie in de praktijk tijdens een stage van twintig weken. Bijvoorbeeld bij Beeld en Geluid in Hilversum. In het vierde jaar kies je een minor en studeer je af. Je kunt de stage en minor omruilen, dat betekent dat je je minor in het derde jaar en je stage in het vierde jaar kunt doen. Mogelijke beroepen > Kennismanager > Internetresearcher > Informatieanalist > (Beeld)documentalist > Communitymanager

Afstudeerrichting Media, Marketing en Publishing Jij weet dat media niet alleen bestaan uit tv, radio, magazines of boeken, maar dat ook websites, mobiele media

In het derde jaar laat je je professionaliteit zien tijdens een stage van twintig weken. De contouren van je toekomst tekenen zich steeds duidelijker af. In dit jaar krijg je onder meer de vakken Mediaplanning, Informatie- en Mediarecht, Leidinggevende Vaardigheden en Schrijven van een Ondernemingsplan. In het vierde jaar kies je een minor en studeer je af. Je kunt de stage en minor omruilen, dat betekent dat je je minor in het derde jaar en je stage in het vierde jaar kunt doen. Mogelijke beroepen > Uitgever > Bladmanager > Marketeer > Manager interactieve media > Productmanager

Afstudeerrichting Reclame, Marketing en Communicatie Iedereen communiceert, maar is het altijd effectief? Jij ziet het verschil en weet hoe je in de huid kruipt van je doelgroep. Je weet wanneer en hoe je het beste kunt communiceren. Marketingcommunicatie, corporate communicatie, interne communicatie, public relations of een evenement: voor jou zijn het hulpmiddelen voor de positionering (branding) van een product of dienst.


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

In het tweede jaar ga je tien weken op beroepsoriĂŤnterende stage. Bij de marketingmanager van een groot sportmerk bijvoorbeeld. In het derde jaar vergroot je je zelfstandigheid met een beroepsvoorbereidende stage van twintig weken. Je loopt bijvoorbeeld mee als junior in de communicatie. In het vierde jaar kies je een minor, bijvoorbeeld Merkenmanagement of Trendwatching, en studeer je af. Mogelijke beroepen > Junior communicatieadviseur > Brandmanager > Marketingmedewerker > Account executive > Junior strateeg

Nieuws en Media Je bent nieuwsgierig en volgt de ontwikkelingen in de samenleving op de voet. Je wilt op een journalistieke wijze nieuwsberichten, interviews, achtergrondverhalen en recensies leren maken voor kranten, tijdschriften, websites, radio en televisie. Je bent nauwkeurig, schrikt niet van deadlines en durft op mensen af te stappen.

In het tweede jaar krijg je theorie, colleges en practica en loop je tien weken stage. Bij een regionale krant of omroep bijvoorbeeld. In het derde jaar duurt je stage twintig weken. Je gaat als een echte professional aan de slag bij bijvoorbeeld het NOS Journaal, Amsterdam FM of de Spits. In het tweede en derde jaar krijg je onder meer de vakken Redactie Krant, Tijdschrift en Website, Radio- en Tv-journalistiek, Cultuur, Politiek & Economie, Media & Maatschappij en Schrijfvaardigheid. In het vierde jaar kies je een minor en werk je aan je afstudeeropdracht. Je kunt je stage en minor omruilen, dus je minor in het derde en je stage in het vierde jaar doen. Mogelijke beroepen > Verslaggever > (Freelance) journalist > (Eind)redacteur > Webredacteur > Bedrijfsjournalist

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Voorbeelden van minoren binnen Media, Informatie en Communicatie > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Archieven Beeld Books & More Communicatiewetenschap (doorstroomminor) Contentmanagement en ePublishing Creatief Schrijven Digitale Cultuur International Journalism (Engelstalig) Jeugd en Media Marketing van de Culturele Sector Media Event Management Mediaondernemerschap Merkenmanagement Onderzoeksjournalistiek Praktische Filosofie Radio Schrijven en Redigeren Spaanse Taal en Cultuur Televisie Trendwatching (Engelstalig) Web 2.0/3.0 & Knowledge Sharing (Engelstalig)

www.hva.nl/mic

79


INHOUD HVA Media, creatie en informatie

TECHNISCHE INFORMATICA Bedenk jij straks de nieuwe generatie mp5-speler? Of ga je een volledig geautomatiseerd huis ontwikkelen? Na de opleiding Technische Informatica hebben hard- en software geen geheimen voor jou. Je programmeert bijvoorbeeld robots of bouwt de nieuwste BlackBerry. Je werkt tijdens de studie met de nieuwste technieken en je wordt persoonlijk begeleid. Je krijgt de beste voorbereiding op je entree op de arbeidsmarkt en kunt daarna op heel veel plekken ter wereld aan de slag.

De opleiding De belangrijkste ICT-richtingen leer je kennen in de eerste tien weken: Technical Computing, Software Engineering, System and Network Engineering, Game Development, IT Management en Human Centered Design. Ook leer je wat een technisch informaticus doet, werk je aan je professionele vaardigheden en ontdek je waar je goed en minder goed in bent. Samen met andere specialisten werk je aan projecten.

In jaar een en twee krijg je het programma Professional Skills, waarbij je onder andere vaardigheid krijgt in projectmatig werken. Ook studiebegeleiding is hier een onderdeel van. Met een loopbaanadviseur bespreek je regelmatig hoe het met je studie gaat. Verder volg je vakken als Embedded Systems, Industrial Automation en Software Engineering en werk je aan projecten zoals ‘RAILS’. In dit project bedenk je een revolutionaire andere manier om treinen te laten

rijden. Je sluit deze verdiepingsfase af met een oriënterende stage, eventueel in het buitenland. In het derde jaar verdiep je je in Embedded Systems en Industrial Computing. Je volgt een minor van een halfjaar zoals Forensic Intelligence & Security of System and Network Engineering. In het laatste semester van het vierde jaar studeer je af met een afstudeeropdracht in de praktijk.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > > > >

Specialist technische informatica Programmeur Embedded systems engineer Specialist forensic intelligence Research & development engineer Specialist industrial computing Systeem- en netwerkbeheerder

www.hva.nl/ti

Een dag van een embedded systems engineer Softwaredemonstratie voor busbedrijf 9:00

10:00

Vergelijking microprocessoren 11:00

12:00

13:00

Netwerkplan voor Bluetooth HotSpot lezen

80

14:00

15:00

16:00

17:00

Projectoverleg met telecomprovider


INHOUD

81


INHOUD

82


INHOUD

ONDERWIJS EN OPVOEDING Hoe inspireer je de volgende generatie? En hoe draag je de kennis en vaardigheden over om te bouwen aan de wereld van morgen? Daar draait het om bij HvA Onderwijs en Opvoeding. Om deze vraag te beantwoorden, kiezen we onze eigen weg. Natuurlijk maken we gebruik van de grote verscheidenheid aan theorieën en methodes die ons vakgebied rijk is. Maar we ontwikkelen ook zelf ideeën over kennisoverdracht. Op basis van die ideeën en theorieën ontdek je alles over onderwijs en opvoeding. En ga je zelf onderwijzen en ondersteunen bij opvoeden in de praktijk. In Amsterdam en daarbuiten. Wij hebben een passie om jou iets bij te brengen over ons vak, over jezelf en vooral over mensen. Je leert hoe je moet ‘leren’ en hoe je kunt nadenken over je eigen ‘denken’. We stellen je creativiteit en durf op de proef en geven je alle ruimte om je te ontwikkelen. Tot iemand die anderen iets kan bijbrengen en inspireren om op hun beurt kennis en vaardigheden over te dragen aan weer een nieuwe generatie. Zo werk je, net als wij, aan de ontwikkeling van jonge mensen en hun rol in de maatschappij van morgen.

83


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

Jij maakt het verschil Binnen het interessegebied Onderwijs en Opvoeding biedt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maar liefst negentien opleidingen en twee leerroutes aan. Tweedegraads lerarenopleidingen, Pabo (leraar basisonderwijs) en Pedagogiek. Je kunt ze allemaal volgen in voltijd, maar ook in deeltijd. En met de juiste vooropleiding en/of werkervaring is er misschien wel een verkorte route geschikt voor jou en haal je extra snel je diploma.

Leraar? Natuurlijk gaat het om het overdragen van kennis en probeer je anderen enthousiast te maken voor het vakgebied dat jou zo boeit. Maar leraar zijn is veel méér. Je begeleidt jongeren in hun ontwikkeling en bereidt hen voor op hun rol in de maatschappij. Je inspireert, prikkelt, daagt uit … en dat alles met de nodige humor. Aan de slag in de praktijk Als leraar moet je op verschillende fronten sterk zijn. Tijdens je opleiding leer je alles over je vak, maar je bekwaamt je ook op het gebied van onderwijs en didactiek. In theorie en heel veel in de praktijk. Bijvoorbeeld via Opleiden in de School, waarbij je intensief wordt begeleid op je opleidingsplaats binnen een school. De HvA werkt samen met scholen in Amsterdam waar je via een leer-werktraject het vak van leraar leert. Een aantal van die scholen ligt midden in de Amsterdamse ‘krachtwijken’. Een uitdagende plek om te beginnen.

Profilering Bij alle tweedegraads lerarenopleidingen van de HvA kun je kiezen voor een profiel: vmbo, mbo of onderbouw havo/vwo. Je opleiding sluit dus precies aan bij wat je nodig hebt als je straks voor de klas staat. Mogelijke beroepen Leraar in het vmbo of de onderbouw havo/vwo, leraar in het mbo op ROC’s of leraar volwasseneneducatie op ROC’s. Daarnaast zijn er mogelijkheden in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Voor de klas in het basisonderwijs? Werk je graag met kinderen? Dan is leraar basisonderwijs misschien iets voor jou. Je begeleidt jonge kinderen in hun emotionele, verstandelijke en sociale ontwikkeling. Je helpt, motiveert en inspireert. Meer nog, als juf of meester ben je hun grote voorbeeld. Hun ‘idol’ voor de klas. Je leert het voor de klas Je leert het vak nergens beter dan voor de klas. Onder de noemer Opleiden in de School werkt de HvA nauw samen met een groot aantal basisscholen in Amsterdam, waar je tijdens het werkplekleren intensief wordt begeleid en gecoacht en waar je alle ruimte krijgt om je eigen keuzes te maken. Goede kans dat je straks op je opleidingsschool als leraar aan de slag kunt. Profilering De Pabo van de HvA biedt je volop ruimte om je te profileren. Je kiest voor onderwijs aan het jonge of oudere kind. En je kunt je verdiepen in bijvoorbeeld dalton-, ontwikkelingsgericht-, montessorionderwijs of wetenschap en techniek. Je stelt zelf leerdoelen in je persoonlijk ontwikkelingsplan en kiest een minor die daarbij past. Met een vwo-diploma kun je ook kiezen voor de Universitaire Pabo van Amsterdam. Mogelijke beroepen Leraar basisonderwijs, onderwijskundige of pedagoog op een basisschool.

84


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

Opvoedingsspecialist? Als pedagoog ben je deskundige op het gebied van opvoeding. Je verdiept je bijvoorbeeld in manieren waarop jongeren een plek kunnen verwerven in de maatschappij. Maar dat niet alleen. Als professioneel adviseur coach je andere opvoeders van kinderen, zoals ouders, verzorgers en leraren. Niet eenvoudig, maar wel erg veelzijdig, uitdagend en spannend. Puur gericht op de praktijk Bij de opleiding Pedagogiek aan de HvA staat de praktijk centraal. Al vanaf het eerste jaar loop je stage in de verschillende werkvelden, zodat je allerlei doelgroepen in de grote stad leert kennen. Het derde jaar bestaat voor een groot deel uit een stageperiode, die je ook in het buitenland kunt vervullen. Daarnaast doe je op school natuurlijk de nodige kennis op van de sociale wetenschappen en beroepsgerichte methodieken. Profilering De HvA heeft twee opleidingen Pedagogiek. Je kunt namelijk kiezen voor de opleiding Leraar Pedagogiek of voor de opleiding Pedagogiek (tot hbo-pedagoog), de algemene beroepenvariant. Binnen die laatste opleiding heb je vervolgens keuze uit de profielen Opvoedingsondersteuning, Kinderopvang, Onderwijs en Jeugdzorg. Maar misschien ga je na je hbo wel door voor je master aan de HvA of universiteit. Mogelijke beroepen Als hbo-pedagoog kun je gaan werken in het jeugd- en jongerenwerk, bij de jeugdzorg of als leidinggevende in de kinderopvang. Of je vindt een baan binnen de opvoedingsondersteuning of bij de overheid, waar je je bezighoudt met jeugdbeleid. Kies je voor Leraar Pedagogiek, dan kun je straks aan de slag als docent en/of coach op het mbo.

Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding Alle kennis en expertise binnen HvA Onderwijs en Opvoeding zijn gebundeld in het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding. Hier wordt praktisch toepasbare kennis ontwikkeld en beschikbaar gesteld, door lectoren, opleidingen, werkveld én studenten. Binnen het Kenniscentrum zijn er op dit moment vier onderzoeksprogramma’s. Deze onderzoeksprogramma’s bestaan uit programmalijnen die vorm krijgen in de lectoraten (Leren & Innoveren, Vmbo, School en Omgeving en Wetenschap en Techniek). Daarnaast zijn er programmalijnen rond de thema’s science en techniek, mens en maatschappij, onderwijs- en zorgarrangementen, vroeg- en voorschoolse educatie en kinderopvang.

Verder studeren? Meteen aan het werk … De HvA biedt je binnen het interessegebied Onderwijs en Opvoeding een groot aantal boeiende studies. Pak je het goed aan, dan heb je binnen vier jaar je bachelordiploma. Misschien wel eerder, als je door je vooropleiding of werkervaring een verkorte leerroute kunt volgen. En wat dan? Aan het werk? Geen probleem; vooral in het onderwijs zitten ze op dit

moment te springen om goed opgeleide leerkrachten, dus je kunt waarschijnlijk zo aan de slag. Of wil je doorgaan voor je master? Dat kan, er zijn mogelijkheden genoeg. Verder studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) De HvA werkt nauw samen met de UvA. Je kunt kiezen om verder te studeren en een studie te volgen binnen hetzelfde vak of misschien een richting die daar bepaalde raakvlakken mee heeft. Of je master halen bij de HvA Eerst aan het werk en later verder voor je master? Ook dat is mogelijk. Heb je ten minste twee jaar werkervaring en ben je toe aan een volgende stap in je carrière, dan zijn er aan de HvA verschillende mogelijkheden. Je kunt als tweedegraads leraar je eerstegraads bevoegdheid halen, zodat je les kunt geven in de bovenbouw van het havo/vwo en de titel Master of Education mag voeren. De HvA biedt de masteropleidingen Leraar Economie, Engels, Frans, Geschiedenis, Nederlands en Wiskunde aan. Of je kiest als tweedegraads leraar, pedagoog of sociaal pedagogisch hulpverlener voor de master Pedagogiek en levert vervolgens een bijdrage aan Onderwijs en Jeugdzorg of Leren en Innoveren. De HvA biedt deze masters in deeltijd aan. Ze zijn te combineren met je baan dus.

85


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDINGEN Als je erg geïnteresseerd bent in een bepaald vak, wil je je kennis daarover graag overdragen en je liefde en enthousiasme delen. Die passie is één. Maar als leraar in het voortgezet onderwijs ben je breder bezig. Je begeleidt jongeren in hun ontwikkeling en helpt hen een eigen plek in de maatschappij te vinden. Daarvoor zul je stevig in je schoenen moeten staan en over veel kennis en vaardigheden moeten beschikken. Een tweedegraads lerarenopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam bereidt je daar prima op voor.

De opleiding In het oriënterende eerste jaar, de propedeuse, leg je al meteen een stevige basis voor het vak waarvoor je kiest. Bovendien ga je een dag in de week stage lopen. Zo leer je de praktijk van meet af aan kennen. De hoofdfase start in het tweede jaar. Je volgt weer diverse vakken en loopt nu twee of drie dagen in de week stage. Aan het einde van dit jaar kies je je profilering: havo/vwo of vmbo/mbo.

In het derde jaar verdiep je je vakkennis, werk je aan je profilering en loop je weer twee of drie dagen per week stage. In het vierde jaar kies je een minor. Een minor die aansluit bij je opleiding of misschien wel iets heel anders. Daarnaast loop je drie of vier dagen in de week je lio-stage (leraar in opleiding). Tot slot rond je je studie af met een afstudeerproject.

HET BEROEP Er is momenteel een groot tekort aan leraren. Dat is een probleem, maar het maakt wel dat je na je studie waarschijnlijk zo aan de slag kunt. Je staat straks voor de klas in de onderbouw havo/vwo of in het vmbo. Misschien kies je liever voor een baan in het mbo. Of is volwasseneneducatie meer iets voor jou?

LERAAR AARDRIJKSKUNDE De Noord/Zuidlijn in Amsterdam, klimaatveranderingen en de zeespiegelstijging, de opkomst van China, de gevolgen van een tsunami … aardrijkskunde is overal. Is dat wat je boeit en vind je het leuk om je kennis en interesse met anderen te delen? Kun jij aardrijkskunde aantrekkelijk maken voor leerlingen? In de steeds kleiner wordende wereld, zijn de leerlingen van vandaag de wereldburgers van morgen. Als dit je aanspreekt is de opleiding Leraar Aardrijkskunde een goede keuze. Een opleiding met een direct zichtbare link naar de maatschappij waarin we leven. Dat is wat leerlingen interesseert. Jij helpt ze de wereld om hen heen anders te bekijken en beter te begrijpen.

De opleiding Meteen vanaf het eerste jaar krijg je een breed vakkenpakket aangeboden. Van Geologie en Ontwikkelingsgeografie tot een veldpracticum in de Ardennen. En je gaat al aan de slag op een school. Na de propedeuse begin je aan de hoofdfase, waarin je modules volgt op drie verschillende schaalniveau’s: Nederland, Europa en de wereld. Bovendien loop je ieder jaar opnieuw stage; je leert het vak nergens beter dan in de praktijk. In het tweede en derde jaar reis je naar Marokko

86

en Midden-Europa voor een boeiend practicum in het veld. In het vierde jaar werk je aan je afstudeerproject waarin je aspecten van het vak in je schoolpraktijk onderzoekt en daar misschien meteen lesmateriaal uit ontwikkelt. Daarnaast volg je in dit jaar een minor. Docent in het (V)mbo bijvoorbeeld.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/lrark


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR ALGEMENE ECONOMIE Lees je het economiekatern van de krant? Ben je nieuwsgierig hoe de wereld economisch echt in elkaar zit? En wil je die kennis graag overdragen? Heb je er geen probleem mee dat dertig paar ogen op jou zijn gericht? Kun je creatief omgaan met economische kennis? Dan is het leraarschap algemene economie echt iets voor jou. Als leraar Algemene Economie weet je alles van economie, van didactiek en van onderwijs. Je daagt leerlingen uit met jou mee te denken en zorgt dat ze een eigen economische kijk op de wereld krijgen.

De opleiding In het eerste jaar, de propedeuse, verdiep je je in onderwerpen als overheid en milieu, consumeren en geld en arbeid en productie. Daarnaast volg je vakken als Financiële Rekenkunde, Wiskunde en Economische Toepassingen en Bedrijfsadministratie. Vanaf januari loop je twee dagen in de week stage. Eventueel een duale stage, waarvoor je wordt betaald. Ontdek je dat lesgeven niet echt jouw ding is? Je kunt zonder tijdverlies overstappen naar een economische opleiding van de Hogeschool van Amsterdam.

In het tweede jaar ga je meer de diepte in. Je volgt specifieke modules zoals Kantoor- en Verkooppraktijk, Marktonderzoek en Belasting- en Arbeidsrecht. Maar ook didactische vakken, zoals Effectief Leren en Rekendidactie.

heden te halen. Daarnaast zul je je tijd hard nodig hebben voor je afstudeerproject. Misschien implementeer je wel nieuwe ontwikkelingen binnen de school waar je stage loopt.

In het derde jaar volg je vakken die aansluiten bij je profilering.

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

In het vierde jaar volg je een minor. De minor Bedrijfseconomie biedt je bijvoorbeeld de kans om twee bevoegd-

Toelatingseisen

www.hva.nl/lrae

LERAAR BEDRIJFSECONOMIE Hoe kan het dat een schijnbaar onbeduidend bedrijfje in krap 25 jaar uitgroeit tot wereldgigant Microsoft? Hoe zet je een onderneming op en hoe maak je die succesvol? Je deelt je kennis en inzichten en hebt er geen probleem mee dat dertig paar ogen op jou gericht zijn. Je kunt creatief omgaan met economische kennis. Je helpt leerlingen ontdekken dat de ondernemingswereld ook voor hen geweldige mogelijkheden biedt. En je hebt kennis van zowel het vak als het ‘docentschap’.

De opleiding Overheid en milieu, consumeren en geld, ondernemingen en bedrijfsvoering. In dat soort onderwerpen verdiep je je in het eerste jaar. Je volgt vakken als Financiële Rekenkunde, Wiskunde en Economische Toepassingen en Bedrijfsadministratie. Twee dagen in de week loop je stage op een school; misschien wel een duale stage, zodat je voor je werkzaamheden wordt betaald. Ontdek je dat het beroep leraar toch niets voor jou is? Dan kun je zonder oponthoud overstappen naar een economische opleiding van de Hogeschool van Amsterdam.

In het tweede jaar verdiep je je in onderwerpen als kantoor- en verkooppraktijk, jaarverslaggeving, marktonderzoek en het opzetten van een eigen bedrijf. Daarnaast volg je onderwijskundige vakken, zoals Effectief Leren en Rekendidactiek. Vanaf november loop je weer twee dagen in de week stage om het lesgeven onder de knie te krijgen. Aan het einde van dit jaar kies je je profilering. Ook in het derde jaar loop je twee dagen per week stage. Daarnaast werk je aan je profilering.

Je minor volg je in het vierde jaar. Misschien kies je wel voor de minor Algemene Economie, zodat je twee bevoegdheden haalt. Ondertussen werk je aan je afstudeerproject. Het opzetten van een kantoorsimulatie binnen je school bijvoorbeeld.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrbe

87


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR BIOLOGIE Anders naar dingen kijken, verwondering, daar gaat het om bij de exacte vakken. Dus ook bij Biologie. Een eindeloos boeiend vak met de mens en de natuur als werkterrein, dat op zoek gaat naar verklaringen en verbanden. Naar oplossingen voor serieuze problemen die het leven op onze planeet bedreigen. Is dit ‘leven’ dat wat jou fascineert en wil je je passie op anderen overbrengen? Heb je het in je om leerlingen te prikkelen tot kijken en nadenken en te inspireren tot bijzondere, verrassende ontdekkingen? Dan is Leraar Biologie jouw opleiding.

De opleiding In het eerste jaar, de propedeuse, ga je eerst op een oriënterende excursie naar Zeeland en volg je vakken als Diersystematiek, Celbiologie en Plantensystematiek. In werkgroepen verdiep je je in onderwerpen zoals voeding en natuurlijk ga je al snel op stage. Maar je brengt bij deze studie ook veel tijd buiten door. Zo zijn er bijvoorbeeld veldexcursies naar Zeeland en Terschelling. Het tweede jaar is een verdieping, met vakken als Moleculaire Biologie, Genetica en Biotechnologie. Ook nu loop je weer stage. In het derde jaar werk je, naast je stage, aan je profilering en staat de

vakdidactiek nog meer centraal. Je minor volg je in het vierde jaar. Via een minor als Docent in het (V)mbo of Werken in het Engelse Taalgebied in Europa verdiep je je in specifieke vaardigheden. Je loopt je eindstage en voltooit je afstudeerproject. Een onderwerp zou bijvoorbeeld kunnen zijn ‘Veldwerk in de Stad’ of ‘Biologie bij Paardrijlessen’.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrbi

LERAAR ENGELS Heb je goede herinneringen aan je schooltijd of zou je het heel anders willen doen? Hou je van de Engelse taal, cultuur en literatuur? Mag wat jou betreft de ondertiteling uit bij een Engelstalige film? Zou je die wereldtaal net zo goed willen spreken als een native speaker? Heb je het in je om anderen net zo enthousiast te maken als je zelf bent? Heb jij oog voor de interesses, behoeftes en drijfveren van leerlingen? Lijkt voor de klas staan met een heel eigen, moderne manier van lesgeven je wel wat? Schrijf je dan in voor de opleiding Leraar Engels en word de docent die het verschil maakt.

De opleiding Het eerste jaar is gericht op de basis van de Engelse taal. Je volgt vakken als English Skills, Introduction to Language en Grammar. En je gaat meteen met je leerlingen aan de slag tijdens je stage. In het tweede jaar ligt de nadruk meer op didactische vaardigheden. Teaching Language Systems en Literature behoren nu tot je vakkenpakket. Wat je leert, breng je direct in de praktijk op je stageschool. Aan het einde van het tweede jaar kies je je profilering, waar je vervolgens in het derde jaar aan werkt. Daarnaast ben je op je stageplek in de weer.

88

Je minor in het vierde jaar volg je natuurlijk bij voorkeur in het buitenland. Want waar verbeter je je Engels nu meer dan in een internationale omgeving? De rest van het jaar ben je, naast je stage, vooral bezig met je afstudeerproject. Je zou bijvoorbeeld een dramaprogramma voor het vmbo kunnen ontwikkelen.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/lren


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

INTERNATIONAL DEGREE IN ENGLISH AND EDUCATION (LERAAR ENGELS*)

Hoe motiveer je leerlingen om Engels te spreken? Hoe wordt Engels geleerd in de landen om ons heen? Wat kun je daarvan leren? De Hogeschool van Amsterdam heeft een unieke leerroute voor je: International Degree in English and Education (IDEE). Deze internationale leerroute tot tweedegraads leraar Engels combineert een studieperiode in het buitenland met een academische aanpak waarbij je modules volgt op universitair niveau.

De LEERROUTE In het eerste jaar, de propedeuse, studeer je in Nederland. Je analyseert literaire teksten van grote Engelstalige auteurs en werkt aan je Engelse leesen schrijfvaardigheid. Daarmee leg je een stevige basis voor het schrijven van Engelstalige essays, wat in de volgende jaren veel aandacht krijgt. Daarnaast oriënteer je je op het leraarschap. Ook loop je gedurende twintig weken een dag in de week stage. In het voorjaar reis je naar het buitenland om kennis te maken met de universiteit waar je in de hoofdfase gaat studeren.

In het tweede, derde en vierde jaar leg je de basis voor je toekomstige beroep als leraar. Je ontwikkelt je schrijfvaardigheid en verdiept je verder in de Engelse literatuur, via modules als Writing for Young People. Daarnaast houd je je bezig met onderwijskundige vraagstukken, zoals de vraag hoe mensen een taal leren. De praktijk leer je kennen via jaarlijkse stages, waarin je intensief wordt begeleid en gecoacht. In het derde jaar volg je modules aan een universiteit in het buitenland en een minor bij de Universiteit van Amsterdam.

Met een goed portfolio kun je ook nog een getuigschrift van The University of Cambridge aanvragen, zodat je ook buiten Nederland les kunt geven.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. * Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO –IB-Groep.

www.hva.nl/idee

LERAAR FRANS Frans is mooi, maar wel moeilijk … vinden veel scholieren. Laat jij zien dat dat reuze meevalt? Heb je gevoel voor talen? Ben je creatief en wil je graag met jongeren werken? Wil je ze laten zien dat het leren van de Franse taal nuttig is en écht niet moeilijk? De studie Leraar Frans aan de Hogeschool van Amsterdam leidt je op tot een leraar die op een eigentijdse manier les geeft. En met veel liefde voor die mooie, helemaal niet zo moeilijke, taal.

De opleiding Het eerste jaar, de propedeuse, richt zich op de basis van de Franse taal. Je volgt vakken als Français oral et lecture, Français écrit en Littérature: Jeunes hier et aujourd’hui. En je loopt meteen al stage. In het tweede jaar ga je meer de diepte in, met vakken als Enseigner le Français en Français en Poésie, chansons et civilisation. Ook maak je met je medestudenten een taaldorp en ga je dit met leerlingen uitproberen op een school.

In het derde jaar sta je weer voor de klas. Je verdiept je nu in de belangrijkste Franse romans en toneelstukken. Misschien wel een stuk dat je voor je leerlingen op je stageschool kunt gaan spelen. In de leerpraktijk Enseignement stratégique wordt je kennis en vaardigheid in het lesgeven in het Frans nog verder verdiept met opdrachten voor school.

Werkveld. Je loopt weer stage en verder zul je de meeste tijd steken in je afstudeerproject. Misschien zet je wel een Franstalig project op voor de havo.

Aan je minor werk je in het vierde jaar. Keuze genoeg. Arabische Taal en Cultuur bijvoorbeeld of Coachen en Begeleiding in het Pedagogisch

www.hva.nl/lrfr

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

89


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR GESCHIEDENIS Heeft het kolonialisme in Amerika, Afrika en Azië vooral schade aangericht of is vooruitgang er juist door mogelijk gemaakt? Is het nog steeds nodig de Tweede Wereldoorlog te herdenken of kan die oorlog wel ‘met pensioen’? Dergelijke vragen spelen een rol in de actualiteit. Als docent Geschiedenis help je je leerlingen bij het vormen van een mening over zulke vraagstukken. Je hebt geleerd je leerlingen aan het denken te zetten over het verleden en daardoor ook over het heden, over zichzelf en de wereld. Vind je het interessant om je echt in historische onderwerpen te verdiepen, heb je analytische en communicatieve vaardigheden en vind je het leuk om met kinderen te werken, dan is de opleiding Leraar Geschiedenis voor jou een goede keuze.

De opleiding In het eerste jaar zet je grote stappen door het verleden. Van de oude en middeleeuwse tot en met de vroegmoderne en moderne geschiedenis. Je gaat op excursie naar Zuid-Limburg en natuurlijk loop je al meteen stage. In de hoofdfase ga je meer de diepte in. Je gaat in het tweede en derde jaar via diverse modules dieper in op de verschillende tijdvakken en je richt je daarnaast ook op onderwerpen als sociale, economische en niet-westerse geschiedenis. Er zijn diverse excursies, bijvoorbeeld naar Vlaanderen en Berlijn. Je kennis en inzichten breng je tijdens je stages in de praktijk.

In het vierde jaar volg je je minor. Docent in het (V)mbo bijvoorbeeld. Maar misschien kies je wel een doorstroomminor, zodat je aan de Universiteit van Amsterdam je master kunt halen. Als afstudeerproject doe je een onderzoek naar een onderdeel van het vak in je schoolpraktijk. Dit zou je vervolgens kunnen vertalen in nieuw lesmateriaal voor leerlingen op je stageschool.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/lrgs

LERAAR GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN Gezondheid is hot. Verantwoord eten, voldoende bewegen, kennis van ingrediënten en hun herkomst, veilig vrijen. Maar tegelijkertijd liggen er zoveel bedreigingen op de loer. Hoe krijg je jongeren zover dat ze gaan nadenken over hun levensstijl? Ben jij straks die docent die ze uitdaagt bewust bezig te zijn met gezondheid, op een leuke manier, zonder belerend vingertje? Dan is Leraar Gezondheidszorg en Welzijn jouw studie.

De opleiding

90

In het eerste jaar volg je een breed vakkenpakket, waarbij je je in allerlei zaken verdiept. Jongeren en Risicogedrag, Seksualiteit en Genotmiddelen, Basis Natuurwetenschappen, Microbiologie en Hygiëne, Weet Wat Je Eet, Skillslab Voeding, Gezond en Ziek. En wat je leert breng je meteen al in de praktijk tijdens je stage.

bijvoorbeeld, Budgettering, Milieu en Consument, Verpleegkunde en Toegepaste Voeding. Ook nu loop je weer stage. In het derde jaar werk je, naast je stage, aan je profilering: Biologie in de Onderbouw Voortgezet Onderwijs of Gezondheidszorg en Welzijn in het Vmbo/Bve (beroepsonderwijs en volwasseneducatie).

of een heel andere eigen keuze. Daarnaast werk je tijdens en naast je stage aan je afstudeerproject. Je zou bijvoorbeeld een lesprogramma kunnen ontwikkelen rond voorlichting over soa’s.

In het tweede jaar ga je meer de diepte in. Met vakken als Consumentenkunde

Je minor doe je in het vierde jaar. De minor Docent in het (V)mbo bijvoorbeeld

www.hva.nl/lrgw

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR HORECA EN VOEDING

(LERAAR CONSUMPTIEVE TECHNIEK*)

Nederland heeft de smaak te pakken. We vinden het steeds belangrijker om lekker en gezond te eten, gevarieerd en avontuurlijk. Het is aan de horeca, de bakker, de slager en de brouwer om daar op een slimme manier op in te spelen. Ze hebben dringend behoefte aan goed personeel. Word jij die inspirerende leraar, die leerlingen alles bijbrengt over nieuwe bereidingstechnieken en servicegerichtheid? Prima keuze, want in het onderwijs staan ze te springen om leraren Horeca en Voeding.

De opleiding In het eerste jaar krijg je een breed vakkenpakket aangeboden. Biologie, Scheikunde, Bedrijfskunde, Veiligheid en Vakdidactiek bijvoorbeeld. En je gaat natuurlijk meteen stage lopen. In het tweede jaar ga je meer de diepte in tijdens modules als Marketing, Voedingsleer en Levensmiddelentechnologie. Ook nu loop je weer stage, want het vak van een leraar leer je nu eenmaal in de praktijk. In het derde jaar is er meer aandacht voor projecten en de kennis uit de

eerste twee jaren komt hier bij elkaar. Denk daarbij aan drankentechnologie, horeca- en bakkerijtechnologie en vakverdieping. Het vierde jaar staat in het teken van twee zaken: je minor en je afstudeerproject. Als minor zou je bijvoorbeeld De Docent als Coach of Docent in het (V)mbo kunnen volgen, maar je kunt natuurlijk ook iets heel anders kiezen. Voor je afstudeerproject maak je een product voor de school of het bedrijf waar je werkzaam bent of stage loopt. Een visuele lesmethode voor een praktijkschool bijvoorbeeld. Of de

invoer van competentiegericht leren op het ROC.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/lrct

LERAAR MAATSCHAPPIJLEER The Arab Awakening, Geert Wilders, de gevolgen van de crisis. Voel je je betrokken bij wat er in de wereld gebeurt? Volg je het nieuws en ben je geïnteresseerd in de toekomst van onze maatschappij? Je gaat graag om met jonge mensen en je gaat het debat niet uit de weg. Je staat open voor andere meningen, maar je verdiept je ook graag in de achtergronden en de feiten van maatschappelijke en politieke vraagstukken. Dan past de opleiding Leraar Maatschappijleer bij jou. Als leraar Maatschappijleer leer je jongeren anders te kijken naar de wereld om hen heen. Kritisch, met meer begrip en inzicht en vanuit verschillende perspectieven. Om mee te denken over de maatschappij en hoe die er in de toekomst uit moet zien. En hoe je daar zelf aan kunt bijdragen.

De opleiding Politicologie, Sociologie, Criminologie, Massamedia, Wereldreligies, Verzorgingsstaat en Huwelijk en Gezin. Dat zijn onder meer de vakken die je volgt in het eerste jaar. Je gaat op excursie naar de Tweede Kamer. En tijdens je stage breng je de eerste beginselen van het lesgeven in de praktijk. In het tweede jaar ga je in verschillende modules meer de diepte in. Bijvoorbeeld met Burgerschap, Pluriforme Samen-

leving, Europa, Internationale Betrekkingen, Jongerencultuur, Filosofie en Techniek en Samenleving. En weer loop je stage. In het derde jaar volg je onder andere Ethiek, Burgerschap, Democratie en Arbeid en doe je nog meer praktijkervaring op tijdens een grotere stage.

lio-stage (leraar in opleiding) werk je aan je afstudeerproject, bijvoorbeeld een onderzoek naar burgerschapsvorming.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/lrml

In het vierde jaar kies je een minor om je inhoudelijk of didactisch verder te ontwikkelen. Naast je afsluitende

91


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

Leraar Mens en Technologie Techniek en technologie veranderen voortdurend en steeds sneller. Of het nu gaat om de wereld van de gezondheidszorg, constructie, energie, media en communicatie, fabricage, logistiek of voedselproductie. Over tien jaar ziet die wereld er weer heel anders uit. Geloof jij dat jij samen met leerlingen en studenten kunt werken aan hulpmiddelen waarmee een lichamelijke beperking verlicht kan worden? Aan natuurvriendelijke én economisch verantwoordelijke manieren van het verbouwen van gewassen? Of aan goedkope en continue vormen van energievoorziening? Dan is Leraar Mens en Technologie jouw opleiding.

De opleiding Tijdens deze vierjarige studie ga je vanaf het eerste jaar in de praktijk aan de slag. De inhoud van het lesprogramma wordt toegespitst op de maatschappelijke en sociale actualiteit én op ontwikkelingen in technologie, ontwerp en design. Je volgt vakken als Visie op Onderwijs en Technologie, Wonen en de Woonomgeving en Mobiliteit en Transport. Natuurlijk is er ook aandacht voor vakdidactiek en onderwijskunde. Daarnaast werk je aan je persoonlijke professionalisering. Deze wordt beoordeeld door middel van bekwaamheidsproeven (assessments).

Aan het eind van het tweede jaar bespreek je met je mentor de keuze van je uitstroomprofiel. Dat kan een richting zijn als De Agrarische Wereld, Biotechnologie of Technologie en Energie. In het derde jaar stort je je op onderwerpen die aansluiten bij je profilering. In het vierde jaar volg je een minor en je lio-stage (leraar in opleiding). Ook voer je een lio-praktijkonderzoek uit, dat verbonden is met het gekozen profiel. En je werkt toe naar een afstudeerproduct.

Als leraar Mens en Technologie geef je les in technische vakken. Je haalt bijvoorbeeld je bevoegdheid Leraar Elektrotechniek of Leraar Grafische Techniek en geeft les aan het gehele beroepsonderwijs (vmbo praktisch en mbo).

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of een vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrmt

LERAAR NATUURKUNDE Auto’s die rijden op waterstof. Zonne- en kernenergie. Lcd- en plasmaschermen. Natuurkunde is altijd actueel. Is dat wat je boeit? En wil je je kennis en enthousiasme op anderen overbrengen? Dan is Leraar Natuurkunde de opleiding die je zoekt. Je maakt je leerlingen nieuwsgierig, helpt ze op zoek te gaan naar verklaringen en verbanden. Laat je klas maar eens zien hoe leuk en belangrijk het vak Natuurkunde is.

De opleiding In de onderbouw van het vmbo worden de vakken Natuurkunde en Scheikunde tegenwoordig gecombineerd aangeboden. Vandaar dat op de Hogeschool van Amsterdam deze vakken de eerste drie jaar voor een heel groot deel overlappen. In het eerste jaar staan onder meer Licht en Geluid in Beeld, Elektriciteit en Elektronica en Stoffen en Scheikundige Reacties op je rooster. Daarnaast ga je meteen al op een stageschool aan de slag. Het tweede en derde jaar staan in het teken van verbreding en verdieping. Je volgt nu modules als Sterrenkunde, Biochemie, Fysische Optica, Atomen en Moleculen, Klassieke Mechanica en Kernfysica. En je loopt weer stage.

92

In het vierde jaar volg je je minor. Je kunt bijvoorbeeld je bevoegdheid Scheikunde halen, deelnemen aan een internationaal project of je specialiseren als leerlingbegeleider. Verder werk je aan je afstudeerproject. Misschien ontwikkel je onder de noemer Thinking Science wel denklessen voor de leerlingen op je stageschool.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrnk


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR NEDERLANDS Talenkennis is macht. Dat geldt zeker voor kennis van je eigen taal. Wie zich goed kan uitdrukken, heeft een enorme voorsprong. Jammer genoeg komt taalbeheersing nogal eens in de verdrukking; zeker bij jongeren. Bij hen hoef je niet aan te komen met stapels boeken en rijtjes stampen. Pak jij het anders aan? De opleiding Leraar Nederlands van de Hogeschool van Amsterdam leidt je op tot leraar nieuwe stijl, tot een professional die jongeren streetwise laat zien hoe leuk en boeiend Nederlands is.

De opleiding In het eerste jaar verdiep je je in de basis van het Nederlands, met vakken als Grammatica, Schrijf- en Leesvaardigheid, Kunst en Cultuur en Jeugdliteratuur. Daarnaast loop je meteen al stage. In het tweede jaar ligt de nadruk meer op didactische vaardigheden. PoĂŤzie, Vertellen en Drama als Werkvorm staan nu onder meer op je rooster. Je kennis kun je meteen gaan toepassen op je stageschool.

In het derde jaar werk je aan je profilering. Je maakt onder meer kennis met de beginselen van de journalistiek. In het vierde jaar volg je een minor. Internationalisering bijvoorbeeld. Daarnaast werk je aan je afstudeerproject. Misschien ontwerp je wel een fictieprogramma voor je stageklassen of maak je de middeleeuwse literatuur interessant voor de jeugd van nu.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Mbo-4-leerlingen wordt verzocht, alvorens zich in te schrijven, contact op te nemen met de coĂśrdinator van de voltijdopleiding, Jiska Kniep (j.kniep@hva.nl).

www.hva.nl/lrnl

LERAAR PEDAGOGIEK De inzichten in hoe jonge en oudere kinderen begeleid kunnen worden in hun ontwikkeling veranderen voortdurend. Vanzelfsprekend, want ook de wereld waarin zij opgroeien verandert constant. Is dat wat je interesseert? En wil je je kennis daarover overdragen aan anderen? Om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen een zelfstandige en zinvolle plek in de maatschappij vinden? Dan is Leraar Pedagogiek jouw opleiding. Daarmee kun je straks aan de slag als mbo-docent voor de agogische vakken.

De opleiding Bij deze opleiding staat de praktijk centraal. In het eerste jaar loop je stage in het pedagogisch werkveld. Naarmate de studie vordert, nemen de stageperiodes in omvang toe. De ervaringen die je opdoet deel en bespreek je steeds met docenten en medestudenten. In het eerste jaar volg je veel verschillende vakken, zoals Pedagogiek, Psychologie, Sociologie, Filosofie en Onderzoeksmethoden. Je loopt stage op een plek, waarbij je kunt kiezen uit verschillende

werkvelden. Zo leer je verschillende doelgroepen in de grote stad kennen. In het tweede jaar ga je meer de diepte in, met vakken als Ontwikkelingspsychologie, Pedagogisch en Methodisch Werken, Educatief Ontwerpen en Gesprekstraining. Ook nu loop je weer stage. Het derde jaar loop je stage als leraar op het mbo. Naast het lesgeven komen alle zaken aan bod die voor het reilen en zeilen van een school van belang zijn.

In het vierde jaar volg je gedurende een halfjaar een minor naar keuze. Een minor geeft je de gelegenheid een profilering in je studie aan te brengen. In dat jaar volg je ook je lio-stage (leraar in opleiding) en werk je aan je afstudeeropdracht.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/lrpg

93


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR SCHEIKUNDE De ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De zuivering van oppervlaktewater. De productie van nieuwe kunststoffen. Scheikunde is overal. Geboeid door dit veelzijdige vak? En wil je je enthousiasme graag met anderen delen? Dan is Leraar Scheikunde jouw opleiding. Aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) word je opgeleid tot leraar nieuwe stijl. Je leert leerlingen de wereld om hen heen beter te begrijpen en neemt hen mee op een spannende ontdekkingstocht.

DE OPLEIDING In de onderbouw van het vmbo worden de vakken Natuurkunde en Scheikunde tegenwoordig gecombineerd aangeboden. Vandaar dat op de HvA deze vakken de eerste drie jaar voor een heel groot deel overlappen. In het eerste jaar staan onder meer Stoffen en Materialen in Huis, Elektriciteit en Elektronica en Stoffen en Scheikundige Reacties op je rooster. Daarnaast ga je meteen al op een stageschool aan de slag.

Het tweede en derde jaar staan in het teken van verbreding en verdieping. Je volgt nu modules als Biochemie, Fysische Optica, Atomen en Moleculen, Fysische Chemie en Organische Chemie. En je loopt natuurlijk weer stage. In het derde jaar werk je aan je profilering. In het vierde jaar volg je je minor. Je kunt bijvoorbeeld je bevoegdheid Natuurkunde halen, deelnemen aan een internationaal project of je specialiseren als leerlingbegeleider. Verder

werk je aan je afstudeerproject. Misschien maak je wel een reeks boeiende lessen in een digitale meetomgeving, voor de leerlingen op je stageschool.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrsk

LERAAR TECHNIEK Als leraar Techniek maak je jongeren enthousiast voor het mooie vak techniek. Je komt met alle aspecten van het vak in aanraking en brengt je kennis en je passie over op je leerlingen. Je helpt ze om de juiste technische keuzes te maken en om creatieve en vernieuwende bijdragen te leveren aan onze maatschappij.

Ben je nieuwsgierig en creatief? Communicatief ingesteld? Gestructureerd en toch inventief? Uiteraard geboeid door technologie, maar méér nog door jongeren? Probeer jij het beste uit mensen te halen? Vind je het leuk om samen met collega’s, leerlingen en studenten kennis op te doen, deze aan elkaar over te dragen, elkaar uit te dagen, motiveren en enthousiasmeren? Ben jij in staat leerlingen in het algemeen voortgezet onderwijs te interesseren voor de wereld van de techniek en technologie? Dan is Leraar Techniek jouw opleiding.

De opleiding In het eerste jaar volg je vakken als Visie op Onderwijs en Technologie, Wonen en de Woonomgeving, Mobiliteit en Transport en Medical. Daarnaast volg je

94

vakken op het gebied van onderwijskunde. En je loopt meteen vanaf het begin stage, om het vak in de praktijk te leren. In het tweede tot en met vierde jaar ga je je verder verdiepen in het vakgebied. Nu staan er modules als Communicatie, Onderwijsleerprocessen, de Docent als Ontwerper en Robotica op het programma. Maar je zet ook de eerste stappen naar je specialisatie. Dat kan een richting zijn als de Agrarische Wereld of Biotechnologie, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Technologie en Energie. Als leraar Techniek geef je algemene techniekles in de onderbouw (eerste leerjaren) van het algemeen voortgezet onderwijs (vmbo theoretisch, havo en

vwo). Wil je in het beroepsonderwijs lesgeven in technische vakken, zoals bijvoorbeeld Elektrotechniek of Grafische Techniek, kijk dan bij de opleiding Leraar Mens en Technologie op pagina 92. Het onderwijs heeft momenteel veel behoefte aan goede leraren Techniek. Na je opleiding kun je dus waarschijnlijk zó aan de slag!

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of een vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

www.hva.nl/lrtn


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

LERAAR WISKUNDE Heb je Wiskunde altijd een leuk vak gevonden en haal je er ruime voldoendes voor? Help je graag andere leerlingen die moeite hebben met Wiskunde? Ben je iemand die door logisch nadenken op zoek gaat naar verklaringen, verbanden en oplossingen? Dan is Leraar Wiskunde jouw studie. Laat je leerlingen maar zien hoe leuk wiskunde kan zijn, dat zij het ook kunnen en hoe belangrijk wiskunde is. Niets zo leuk als te ervaren dat leerlingen wiskunde gaan begrijpen door jouw hulp en begeleiding.

De opleiding In het eerste jaar, de propedeuse, volg je vakken als Vectormeetkunde, Ruimtemeetkunde, Analyse, Getallen en Groepen, Cijfers en Prognoses, Kansrekening en Lineaire Algebra. Je leert ook de eerste beginselen van het lesgeven en je oefent door les aan elkaar te geven. En je begint al aan je eerste stage. In het tweede jaar start je met de hoofdfase. Je gaat nu meer de diepte in en krijgt vakken als Dynamische Modellen, Vlakke Meetkunde en Grafentheorie. Ook nu loop je weer stage.

In het derde jaar is de wiskunde die je krijgt afhankelijk van het profiel dat je kiest. Er is veel aandacht voor vakdidactiek met toepassingen in je stage. In het vierde jaar ten slotte volg je je minor, dat is een specialisatie die je zelf kiest uit een breed aanbod, bijvoorbeeld De Docent als Coach of Classroom with a View: International and Bilingual Education. Naast zelfstandig lesgeven werk je tijdens je laatste stage aan je afstudeeronderzoek. Misschien verdiep je je in Meervoudige Intelligentie of studeer je af op een onderwerp als ICT-gebruik in het wiskundeonderwijs.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121. Mbo-leerlingen zonder kennis van wiskunde op het niveau van het havo-examen Wiskunde-B, raden we af aan de opleiding te beginnen. Mboleerlingen wordt verzocht, alvorens zich in te schrijven, contact op te nemen met de coรถrdinator van de voltijdopleiding, Sjaak Schoen (j.p.c.schoen@hva.nl).

www.hva.nl/lrwk

95


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

PABO HVA

(LERAAR BASISONDERWIJS*)

Hou je van kinderen? Vind je ze leuk, boeiend, meer dan de moeite waard? Lijkt het je een uitdaging om een belangrijke rol te spelen in hun leven en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling? Dan is de Pabo van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) iets voor jou. Een opleiding midden in de Amsterdamse samenleving die je naar jouw interesses en ambities invult.

Opleiden in de school Waar leer je het vak van leraar basisonderwijs nu beter dan op school? Daarom is de samenwerking tussen de Pabo HvA en de scholen zo belangrijk. Deze samenwerking vindt plaats binnen Opleiden in de School. Werkplekleren op een opleidingsschool betekent dat je intensief kennismaakt met de praktijk. Opleiders en mentoren in de school zien toe op de kwaliteit van je stage, ze zorgen voor de coaching en begeleiden je bij je profilering. Je brengt veel tijd door op de school en bent nauw betrokken bij leerlingen en collega’s. Goede kans dat je straks na je afstuderen op je opleidingsschool aan de slag kunt. Steeds meer scholen kiezen voor intensieve samenwerking met de Pabo van de HvA. Op die manier halen ze niet alleen nieuw talent binnen, maar ook de

nieuwste inzichten over inrichting en vormgeving van modern onderwijs. Dat inspireert!

Profilering De Pabo van de HvA biedt je alle ruimte voor een eigen profilering. Je formuleert je eigen leerdoelen in je persoonlijk ontwikkelingsplan en kiest de minor die daarbij past. Misschien richt je je op onderwijs aan het jonge kind of juist aan het oudere kind. Verder heb je de mogelijkheid om je te verdiepen in een bepaalde pedagogische richting. In montessori- of daltononderwijs bijvoorbeeld of in ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO).

De opleiding In het eerste jaar, de propedeuse, oriënteer je je op vakken die nodig zijn

voor het basisonderwijs. Op Nederlands, Pedagogiek en Wiskunde bijvoorbeeld, maar ook op ICT, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Techniek en de kunstzinnige vakken. In het tweede jaar werk je verder aan je basiskennis en vaardigheden. Aan het einde van dit jaar kies je een eigen profilering: werken met het jongere kind (vier-acht jaar) of het oudere kind (acht-twaalf jaar). Vanaf het tweede jaar kun je kiezen voor de montessori- of de daltonrichting. Je kunt je ook verdiepen in ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). In het vierde jaar ga je meer de diepte in. Je kiest een minor, waarmee je eigen accenten aanbrengt. Misschien kies je voor de minor Kinderen met Speciale Behoeften, maar het kan ook zijn dat je juist iets in de breedte zoekt. Je rondt de opleiding af met een afstudeerproject en de lio-stage (leraar in opleiding). Je kunt afstuderen als montessori- of daltonleerkracht, met een certificering van de landelijke beroepsvereniging.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. * Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/pabo

Een ochtend van een leraar basisonderwijs Niveaulezen met niveauleesouders 9:00

10:00

Gymnastiek (Joan vakleerkracht); ondertussen toets nakijken 11:00

Begrijpend lezen (Jesse, Tim en Dunja aan instructietafel)

96

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

Universitaire Pabo van Amsterdam

(LERAAR BASISONDERWIJS*)

Heb je een vwo-diploma, trekt het basisonderwijs je aan en wil je een opleiding op universitair niveau volgen, kies dan voor de Universitaire Pabo van Amsterdam. Deze leerroute is opgezet in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Universitaire Pabo van Amsterdam leidt op voor twee diploma’s: het wo-bachelordiploma Onderwijskunde of Pedagogiek en het hbo-diploma Leraar Basisonderwijs. Basisscholen, de Hogeschool van Amsterdam en de UvA vinden het belangrijk dat er in het basisonderwijs leerkrachten komen die op universitair niveau werken. Je wordt niet alleen toegerust om les te geven, maar ook om onderzoek te doen naar leren en leerresultaat, om collega’s te begeleiden, de leerlingzorg te ontwikkelen en het onderwijs te verbeteren.

Ieder kind is uniek. Sommige kinderen hebben een speciale interesse in geschiedenis en anderen weten alles van de sterren; sommige kinderen treden regelmatig op als tolk voor hun ouders; sommige kinderen gedragen zich agressief; sommigen zijn teruggetrokken en maken nauwelijks contact. Jij wilt al die kinderen kansen geven, door ze goed les te geven. Je kent daarvoor alle invalshoeken. Je weet hoe je hun ontwikkeling kunt stimuleren en je wilt die kennis gebruiken om goed en effectief onderwijs te bieden. Je bent niet alleen geïnteresseerd in het leerproces van de leerlingen, maar ook in de schoolorganisatie en de culturele diversiteit van de stad waar de leerlingen opgroeien.

De leerroute Tijdens de leerroute Universitaire Pabo van Amsterdam loop je in het eerste jaar al stage. De activiteiten in de stage zijn gericht op twee niveaus: je eigen vaardigheden als docent primair onderwijs en het academisch onderzoek. Natuurlijk heeft iedere periode eigen accenten. Je volgt de lessen en werkcolleges deels in je eigen groep van de Universitaire Pabo van Amsterdam, maar ook samen met studenten van de UvA. Voor stages voor de klas en onderzoeken ben je veel aan het werk op de Amsterdamse scholen waar we intensief mee samenwerken.

De Universitaire Pabo van Amsterdam kent een gevarieerd studieaanbod. De verschillende schoolvakken als Nederlands, Rekenen en Wetenschap en Techniek komen aan bod en meer creatieve vakken als Tekenen en Dramatische Expressie. Veel aandacht wordt besteed aan leerpsychologie, onderwijsontwerp, opvoeding en onderzoek. In lessen die je geeft probeer je leermethodes uit, doe je onderzoek bij kinderen en scholen en werk je aan verbetering van het onderwijs.

Toelatingseisen De vereiste vooropleiding is vwo. Je volgt een dubbele bachelor en dat betekent een stevige studiebelasting. Je vraagt eerst toelating aan en doorloopt een

intakeprocedure. Deze vindt plaats in het voorjaar van 2012. Kijk voor meer informatie op www.universitairepabovanamsterdam.nl.

Mogelijke beroepen > Leraar basisonderwijs > Onderwijskundige > Pedagoog

Doorstuderen De universitaire bachelor geeft aansluiting op de master Onderwijskunde en de master Opvoedingsondersteuning van de UvA. * Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/upva

Een dag van een leraar basisonderwijs met universitaire opleiding Rekenles voorbereiden, voor Nicky materiaal vergroten 9:00

10:00

11:00

Ouders Cas bellen over onderwijsbegeleidingsdienst 12:00

Rapport Fatima doorspreken met intern begeleider

13:00

14:00

Artikel schrijven voor ‘Het Jonge Kind’ 15:00

16:00

17:00

Onderzoeksplan culturele verschillen in taalonderwijs bijstellen

97


INHOUD HVA ONDERWIJS EN OPVOEDING

PEDAGOGIEK Hoe zet je een cursus op voor ouders met lastige pubers? Wat is het beste pedagogische klimaat op een kinderdagverblijf? Hoe begeleid je kinderen die faalangst hebben? Iedereen vindt een goede opvoeding van groot belang. Maar wat goed is, daarover verschillen de meningen. Dat is afhankelijk van zaken als tijd, cultuur, levensstijl en religie. Vind je dat interessant? Denk je zo stevig in je schoenen te staan dat je je goed in anderen kunt verplaatsen en ouders, verzorgers en leraren kunt helpen bij hun opvoedende taak? Zie je jezelf als professional die kinderen en volwassenen begeleidt op weg naar zelfstandigheid en een zinvolle plek in de maatschappij? Dan is de opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) iets voor jou.

De opleiding De opleiding Pedagogiek aan de HvA is praktijkgericht. Je loopt meteen vanaf het eerste jaar stage en de tijd die je in de praktijk doorbrengt, neemt toe naarmate je studie vordert. In het derde jaar behoort een stage in het buitenland ook tot de mogelijkheden. Na je afstuderen kun je ervoor kiezen om door te gaan voor je master Pedagogiek, die ook door de HvA wordt aangeboden. Maar je kunt ook verder studeren aan de universiteit. In het eerste jaar volg je veel basisvakken, zoals Pedagogiek, Psychologie, Sociologie, Filosofie en Onderzoeksmethoden. Je gaat ook aan de slag met onderdelen die je meteen kunt gebruiken

in de praktijk zoals opvoedingsondersteuning, kinderopvang, jeugdzorg en communiceren met kinderen. Je loopt in het eerste jaar meteen vanaf het begin stage in een instelling waar je kunt kennismaken met het beroep van pedagoog. In het tweede jaar ga je meer de diepte in, met vakken als Ontwikkelingspsychologie, Pedagogisch en Methodisch Werken en Pedagogisch Adviseren. Ook nu loop je weer stage. In het derde en vierde jaar werk je vooral aan je uitstroomprofiel. Je kunt kiezen uit de profielen Opvoedingsondersteuning, Kinderopvang, Onderwijs en Jeugdzorg,

of voor een doorstroomminor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek als je verder wilt studeren. Het derde jaar staat voor een groot deel in het teken van je stage. In het vierde jaar werk je aan je minor en aan je afstudeerwerkstuk. Een onderwerp voor een afstudeerwerkstuk is bijvoorbeeld onderzoek naar het pedagogisch beleid in de kinderopvang, de effectiviteit van een opvoedsteunpunt, of ouderparticipatie in het ROC.

TOELATINGSEISEN Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma.

www.hva.nl/pg

Een dag van een pedagoog Faalangsttraining ‘Kanjer’ geven aan leerlingen basisschool Klimop 9:00

10:00

11:00

Spreekuur houden op opvoedingssteunpunt van buurthuis de Wingerd 12:00

Evaluatie schrijven over de Kanjertraining op de Klimop

98

13:00

14:00

15:00

16:00

Multidisciplinair overleg in het ouder-en-kind-centrum

17:00


INHOUD

99


INHOUD

100


INHOUD

Techniek In een snel veranderende wereld worden we continu geconfronteerd met nieuwe technische uitdagingen. En deze uitdagingen zijn vaak complex. Er zijn dan ook creatieve technici nodig die met veel durf en verbeeldingskracht voor de juiste oplossingen kunnen zorgen. Technici die praktisch kunnen denken, maar die ook oog hebben voor een duurzame maatschappij. Bij HvA Techniek vind je studenten en docenten met een grote passie voor techniek. Vanuit meerdere disciplines en op grond van onderzoek zoeken zij naar antwoorden op actuele vragen uit het (internationale) bedrijfsleven. Ze laten zich inspireren en uitdagen door Amsterdam, dĂŠ plek waar het gebeurt op technisch gebied en kijken steeds met een andere, frisse blik naar de toekomst. Bij HvA Techniek creĂŤer je samen de wereld van morgen. Want als het op techniek aankomt, dan is alles mogelijk!

101


INHOUD HVA TECHNIEK

Als het op techniek aankomt, is niets onmogelijk Een goede studiekeuze maken is niet eenvoudig, want hoe kies je nu voor iets wat je pas veel later gaat doen? Zeker in de techniek zijn de mogelijkheden grenzeloos. Techniek kom je namelijk tegen in allerlei vakgebieden ĂŠn techniek dient de mens. Of het nu gaat om een robotstofzuiger die zelf de woonkamer stofzuigt, een onverwoestbare brug of de techniek achter een mooi vormgegeven koffiezetapparaat, bij de ontwikkeling ervan is input van technici onmisbaar.

Mogelijke beroepen Heeft de gebouwde omgeving jouw interesse en zie je jezelf al als vastgoedmanager? Als manager van een imposante bouwplaats, hartje Amsterdam? Of als ontwerper van een heel nieuwe stad, drijvend op het water? Kijk dan eens bij de opleidingen Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Civiele Techniek. Als forensisch-technisch rechercheur bij de politie ga je de misdaad te lijf. Maar ook verzekeraars en andere organisaties hebben graag een forensisch analist als deskundige speurder in huis. Kijk maar eens bij de opleiding Forensisch Onderzoek. Lijkt de zeevaart of het reilen en zeilen eromheen je boeiend, dan is de opleiding Maritiem Officier misschien iets voor jou. Zie je jezelf eerder als onderhoudsmanager, fleetmanager, luchtverkeersleider of verkeersvlieger? Aviation Studies biedt je een heleboel mogelijkheden.

102

Alles in goede banen leiden op een festival of als logistiek manager zorgen dat de voorraadbeheersing van een groot bedrijf op rolletjes loopt? Je leert het bij Logistics. De nieuwe leerroute Aviation Logistics is een samenwerking tussen Aviation Studies en Logistics. Een luchthaven is een wereld op zich. Leer alle processen managen rondom het landen en opstijgen van vliegtuigen en word die slimme duizendpoot die ervoor zorgt dat alle vliegtuigen op schema vertrekken. Voel je je als specialist thuis in de wereld van computers, robots en vernieuwende technologie? Lees dan wat E-Technology allemaal inhoudt. Lijkt organisatieadviseur, kwaliteitsmanager of consultant bij een adviesbureau je een uitdagend beroep, kijk dan eens bij Technische Bedrijfskunde. Ben jij straks de informatiespecialist die bedrijfsprocessen nog efficiĂŤnter en slimmer weet in te richten? Of lijkt beleggingsadviseur je een interessant beroep? Met Bedrijfswiskunde wacht je een prima loopbaan.


INHOUD HVA TECHNIEK

Ben je eerder een innovatieve uitvinder van industriële toepassingen, dan is Engineering, Design and Innovation jouw studie. Of kijk bij de leerroute Product Design hoe boeiend je toekomst als ontwerper of vormgevingsadviseur van consumentenproducten kan zijn.

Vier bachelordomeinen Binnen HvA Techniek kun je kiezen uit maar liefst elf opleidingen en twee leerroutes. Volg je Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde of Civiele Techniek, dan word je Bachelor of Built Environment. Na je studie Forensisch Onderzoek mag je jezelf Bachelor of Applied Science noemen. En na je opleiding Maritiem Officier word je Bachelor of Maritime Operations. De meest uitgebreide bachelorrichting is Engineering. Hieronder vallen Aviation Studies, Logistics, de leerroute Aviation Logistics, Technische Bedrijfskunde, Bedrijfswiskunde, E-Technnology, Engineering, Design and Innovation en de leerroute Product Design.

Moderne faciliteiten Geen betere plek om techniek te studeren dan aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In Amsterdam, onze hoofdstad, waar het allemaal gebeurt. Een school waar studie en praktijk in elkaar overlopen. Je gaat aan de slag in moderne praktijkruimtes. Je loodst met een brugsimulator een immens zeeschip de haven van Singapore binnen. Je programmeert op de vluchtsimulator de autopilot voor een vlucht naar Londen. Misschien bouw je wel een computergestuurd insect, dat zelfstandig zijn weg zoekt door de ruimte van het Elektronicalab.

The future is now … in het Innovatielab

opsporingsapparatuur. Met de 500 watt Xenon Polilight bijvoorbeeld maak je via zorgvuldig afgeregeld licht onzichtbare sporen, zoals uitgewassen bloedvlekken, zichtbaar. En met ninhydrine of DFO en licht van 530 nanometer wordt een zweterig vingerspoor zo duidelijk dat je er een foto van kunt maken. CSI-praktijken op de Hogeschool van Amsterdam.

Uniek is het Innovatielab, waar je in samenwerking met het bedrijfsleven aan innovatieve producten werkt. 3D-printers, lasersnijders, digitaal aangestuurde frees-, snij- en zaagmachines … je hebt de meest geavanceerde apparatuur tot je beschikking. Plus de expertise van vooraanstaande samenwerkingspartners, zoals TNO, Corus en DSM. Misschien ontwikkel je hier samen met studenten van andere studierichtingen een totaal nieuw product voor een bedrijf. Een portable fitnessapparaat bijvoorbeeld. Of een kunstsneeuwmachine voor reclamedoeleinden.

Verder studeren

CSI … in het Forensisch lab

Op www.hva.nl/bama lees je meer over de verschillende mogelijkheden om na je opleiding aan de HvA verder te studeren.

Nog zo’n ultramoderne plek om je te bekwamen in je latere beroepspraktijk: het forensisch lab, met de allernieuwste

Je begint aan een boeiende studie of leerroute en over een jaar of vier heb je je bachelordiploma. En wat dan? Aan het werk? Prima, genoeg plaatsen waar je aan de slag kunt. Of ga je door voor je master? Dat kan natuurlijk ook. Meestal moet je dan eerst een doorstroomprogramma van een jaar volgen, met vakken als Wiskunde, Statistiek en Onderzoeksen Rapportagevaardigheden (academische vaardigheden). Bij sommige studies aan de HvA maakt een doorstroomprogramma al deel uit van de opleiding.

103


INHOUD HVA TECHNIEK

AVIATION Logistics

(Logistiek en Technische vervoerskunde*)

Hoe krijg je passagiers zo snel mogelijk in een vliegtuig, welke instapmethode kies je? Wat is er allemaal nodig om een vliegtuig te laten vertrekken? Welke mensen heb je daar bijvoorbeeld voor nodig? En wat voor invloed hebben steeds strenger wordende milieueisen op de logistieke processen op een luchthaven? Bij de leerroute Aviation Logistics staan alle activiteiten met betrekking tot het laten landen en opstijgen van een vliegtuig centraal. Jij zorgt straks voor de juiste inzet van mensen en middelen en leert alles over het nut van goede planningen, de organisatie van veiligheidscontroles, bagagestromen en catering aan boord.

Luchthaven Schiphol biedt 24 uur per dag, 7 dagen per week reizigers, bezoekers, werknemers én werkgevers alle faciliteiten en diensten die zij nodig hebben. Als logistiek manager zorg je voor een goede afstemming van deze mensen- en goederenstromen. En dat is niet altijd eenvoudig, want onverwachte situaties zorgen ervoor dat je snel moet kunnen schakelen. Aviations Logistics, een samenwerking tussen de opleidingen Logistics en Aviation Studies, bereidt je met behulp van praktijkopdrachten voor op een dynamische baan in de wereld van luchthavens.

De leerroute In het eerste jaar maak je kennis met logistiek en de internationale luchtvaartomgeving. Je leert hoe je logistieke stromen in goede banen kunt leiden

door het maken van distributieplanningen en inkoopplanningen. Daarnaast krijg je vakken als Aviation Management, Capaciteitsplanning, Vliegtuigoperaties, Tracking & Tracing en Airportmarketing. Vanaf het tweede jaar is Aviation Logistics hoofdzakelijk Engelstalig. Je leert wat de verschillende stromen op een luchthaven zijn. Hoe beïnvloeden deze stromen elkaar? En wat betekenen de begrippen supply chain management, warehouse management en collaborative decision management? Je werkt individueel of in teams aan projecten die afkomstig zijn uit de luchtvaartpraktijk. In het derde jaar kies je een minor, een keuzeprogramma van een halfjaar. In het tweede deel van het derde jaar loop je stage. In het laatste jaar leer je hoe bepaalde overheidsbeslissingen van

invloed zijn op de bedrijfsvoering op een luchthaven (denk aan geluidsbeperking en strengere beveiligingseisen). Ook krijg je inzicht in de invloed van andere vervoerstromen zoals water-, weg- en railverkeer en bijvoorbeeld invoer van andere vliegtuigtypen.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > Airport planner > Marketing intelligence specialist * Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/al

Een dag van een airport planner Brainstormsessie aanleg nieuwe start/ landingsbaan Schiphol 8:00

8:30

11:00

Overleg bagageafhandelaar Schiphol. Bespreken delaycodes 12:00

Overleg Schiphol: HSL treinverbinding naar Frankfurt

104

13:00

14:00

Lunchmeeting Swissport: verandering staging area cargo

Uitwerken adviesrapport aanleg fuelling stations 15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

AVIATION STUDIES

(AVIATION*)

Onderhoudspersoneel krijgt tijdens reparaties te maken met foutmeldingen van technische systemen, hoe los je dit op? Welke instrumenten horen in een cockpit thuis, wat doen ze en wat kost het om ze te vervangen? Hoe stel je een vluchtplan op? Dit zijn vragen waarop je antwoord leert geven als je Aviation Studies studeert. De eerste twee jaar is het studieprogramma voor iedereen gelijk. Na het tweede jaar kies je voor een van de vier afstudeerrichtingen.

Een goede match? De wereld van het vliegverkeer is voortdurend in ontwikkeling. Bij Aviation Studies is de praktijk dan ook het uitgangspunt. Je werkt steeds drie of zes maanden met een projectgroep aan praktijkcases. Hoe ontwikkel je bijvoorbeeld de inrichting van een nieuwe luchthaven of selecteer je nieuwe motoren voor een verkeersvliegtuig? Eigen initiatief en innovativiteit zijn heel belangrijk, want deze eigenschappen zul je ook nodig hebben in je toekomstige carrière.

DE OPLEIDING In het eerste jaar maak je kennis met de diverse mogelijkheden binnen je studie en het werkveld en krijg je vakken als Aerodynamica, Mechanica, Meteorologie, Wiskunde en Natuurkunde. In het tweede, derde en vierde jaar krijg je vooral vliegtuiggerichte vakken, zoals Aerodynamica, Navigatie en Motoren. In deze hoofdfase kies je na je tweede jaar een van de vier afstudeerrichtingen: Aviation Engineering, Aviation Flight, Aviation Management of Air Traffic Management. Ook loop je stage en volg je een minor, bijvoorbeeld Maintenance, Repair & Overhaul, Design, Build & Fly of Ondernemen in Techniek.

alles leert over vliegtuigonderhoud, vliegtuigsystemen, constructies en procedures van vliegtuigen en luchthavens. Kies je Aviation Flight, dan kies je in feite een dubbele afstudeerrichting. Je volgt deze geïntegreerde afstudeerrichting tot verkeersvlieger namelijk in de laatste twee jaar van je studie, naast de afstudeerrichting Aviation Engineering. Aviation Management is een eenjarige internationale Engelstalige afstudeerrichting in het vierde jaar, gericht op management van airlines en airports. Met Air Traffic Management kies je voor de afstudeerrichting die je opleidt tot luchtverkeersleider. Kom je na het tweejarige basisprogramma door de selectie, dan volg je vanaf je derde jaar

een opleiding bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > > > >

Engineer (avionics, mechanics of motoren) Maintenance engineer Flight inspector Fleet manager Airport consultant Luchtverkeersleider Verkeersvlieger

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/av

Aviation Engineering is een internationaal gerichte afstudeerrichting, die je

Een dag van een aviation engineer Aankomst Schiphol; security check 8:00

8:30

Bespreking voortgang onderhoud 11:00

Uitwerken onderhoudsplanning

12:00

13:30

14:00

15:00

16:00

17:00

Overleg vlootuitbreiding Transavia

105


INHOUD HVA TECHNIEK

BEDRIJFSWISKUNDE Wat is de snelste route van Amsterdam naar Groningen? Hoe worden stoplichten op elkaar afgestemd? Hoe werkt het in- en uitchecken in het openbaar vervoer? Hoe bepaal je de hoogte van een pensioenpremie? Allemaal praktijkvragen die worden opgelost met behulp van wiskundige modellen. Als bedrijfswiskundige verzamel en bewerk je informatie en maak je deze toegankelijk voor derden. Jij wordt straks degene die de feiten kent!

De opleiding Bij de opleiding Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen van complexe vraagstukken. Als wiskundig ingenieur gebruik je wiskundige methoden en technieken om belangrijke managementbeslissingen te ondersteunen. Die beslissingen moeten immers gebaseerd zijn op heldere, actuele en juiste informatie. In het eerste jaar van je studie komt zowel zuivere als toegepaste wiskunde aan bod. Je volgt vakken als Calculus, FinanciĂŤle Wiskunde, Statistiek, Lineaire Algebra en Probleemoplossen.

Het tweede, derde en vierde jaar zijn gericht op het toekomstgericht kunnen handelen: als bedrijfswiskundige moet je goed kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De vakgebieden waarover je je buigt, zijn Wiskundige Technieken, Wiskundige Modellen, Operations Research, Statistiek en FinanciĂŤle Wiskunde. Een van de projecten in het tweede jaar is software testen. In het derde jaar is een halfjaar ingeroosterd voor het volgen van een minor naar keuze. In het vierde studiejaar doe je een afstudeerproject, bijvoorbeeld bij een verzekeringsmaatschappij, bank, adviesbureau of onderzoeksinstelling. Je werkt dan aan een concreet probleem op het gebied van wiskunde, statistiek of

informatica. Tijdens deze stage word je intensief begeleid door een mentor uit het bedrijf en door een docent.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > >

Actuarieel rekenaar Beleggingsadviseur Statistisch analist Analist-marktonderzoeker

www.hva.nl/bw

Een dag van een bedrijfswiskundige Vergadering over kabinetsvoorstel collectieve verzekeringen 9:00

10:00

11:00

Seminar kunstmatige intelligentie 12:00

AMC: statistische analyse Brocol V medicijn

106

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

BOUWKUNDE Wat komt er allemaal kijken bij de renovatie van het Rijksmuseum? Wat moet er gebeuren voordat de nieuwbouw op IJburg er daadwerkelijk staat? Wat kun je leren van bestaande gebouwen en welke materialen worden er gebruikt? Hoe werkt een bouwbedrijf een ontwerp uit en welke eisen worden hieraan gesteld? Hoe komt een ontwerp tot stand? Bij Bouwkunde kom je met veel aspecten van bouwen en wonen in aanraking. Na anderhalf jaar kies je een van de zes specialisaties.

De opleiding In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende richtingen waarin je bij Bouwkunde kunt afstuderen. Op die manier verken je alvast de diverse disciplines binnen de wereld van de bouw. Je volgt vakken als Schetsen, Analyse Architectuur, Constructief Ontwerpen en doet projecten zoals bijvoorbeeld het ontwerpen van een kunstenaarswoning en het organiseren van het uitvoeringsproces. In het tweede jaar maak je kennis met thema’s als integraal ontwerpen. Je leert het vakgebied voldoende kennen om in de tweede helft van dit jaar je afstudeerrichting te kunnen kiezen: Architectuur, Stedenbouw, Bouwtechnologie, Uitvoeringstechnologie, Constructie of Transformatie/Restauratie. Het derde jaar start je met een stage bij een architectenbureau, ingenieursbureau of bouwbedrijf. Je sluit het jaar af met het tweede deel van je afstudeerrichting. werk je aan een concreet project binnen een afstudeeratelier of bij een bedrijf.

In het vierde jaar volg je een halfjaar lang een minor zoals bijvoorbeeld Lighting (in samenwerking met Philips en Arup Lighting) of Interieurarchitectuur. Ook een doorstroomminor, als brug naar een wetenschappelijke masteropleiding, is een mogelijkheid. Vervolgens rond je je studie af met een afstudeeropdracht. Daarvoor

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > > >

Projectleider Bouwtechnisch ontwerper Hoofd bedrijfsbureau Bouwplaatsmanager Adviseur bouwfysica Directeur/eigenaar adviesbureau

www.hva.nl/bk

Een dag van een bouwkundig ingenieur Afspraak Huub Lommer, Millhouse Projectontwikkeling 9:00

10:00

Bespreking bestektekening 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Bezoek bouwplaats Rokin

107


INHOUD HVA TECHNIEK

BOUWTECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hoe zorg je ervoor dat bouwers, architecten en financiers beter met elkaar kunnen samenwerken? Of dat mensen en materialen op het juiste tijdstip op de juiste plaats zijn, zodat het bouwproject op tijd klaar is? Hoe zorg je ervoor dat er tijdens de bouw rekening wordt gehouden met de geldende milieuvoorschriften? Of wil jij straks kunnen vertellen hoe een openbaar gebouw (zoals een theater of museum) maximaal toegankelijk kan zijn voor iedereen? Als bouwtechnisch bedrijfskundige spreek je de taal van opdrachtgevers, ontwikkelaars, bouwers, beheerders ĂŠn gebruikers.

De opleiding Bouwtechnische Bedrijfskunde is een brede opleiding en juist dat maakt onze afgestudeerden zo gewild in het bedrijfsleven. De opleiding concentreert zich op bouwtechnische en bedrijfskundige kennis. Misschien ben jij straks de deskundige die een gemeente helpt een oud industriegebied opnieuw tot leven te wekken of bedenk je in de toekomst vernieuwende concepten voor duurzame gebouwen. Het eerste jaar is voor alle studenten gelijk. Je maakt aan de hand van praktijkvoorbeelden en projecten kennis met de verschillende facetten van de vastgoedbranche. Je krijgt vakken als Vastgoedwet- en Regelgeving, Vastgoedeconomie, Functie en

Vorm(geving), Bedrijfsmatig Vastgoed en Huisvesting, Bouwkunde, Vergaderen, Presenteren en Adviseren.

kantoren. Het vierde jaar sluit je af met een afstudeerstage bij een bedrijf.

In het tweede en derde jaar maak je nader kennis met de uitstroomprofielen Projectmanagement, Assetmanagement en Programmamanagement. Het tweede jaar start je met twee projecten en ga je samenwerken met studenten Bouwkunde en Civiele Techniek. Je sluit het jaar af met een bouwtechnische stage. In het derde jaar doe je een bedrijfskundige stage en een minor, een keuzeprogramma van een halfjaar.

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

In het vierde jaar doe je onderzoek naar een actueel onderwerp dat je zelf uitkiest. Je onderzoekt bijvoorbeeld de herbestemming van leegstaande

www.hva.nl/btb

Toelatingseisen

Mogelijke beroepen > > > > >

Projectontwikkelaar Projectmanager Portefeuillebeheerder Vastgoedmanager Vastgoedadviseur

Een dag van een projectmanager Rijksgebouwendienst Teamoverleg: start herontwikkeling rechtbank Amsterdam 9:00

10:00

11:00

Overleg leegstand van rijkskantoren 12:00

13:00

Lunchafspraak met consortium renovatie Rijksmuseum

108

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

CIVIELE TECHNIEK Welke aanpassingen hebben dijken nodig zodat ze ook in de toekomst standhouden bij een verhoogde waterstand door klimaatveranderingen? Hoe kun je een deel van een drukke winkelstraat veiliger maken met behoud van doorstroom van verkeer? Wat kan er verbeterd worden en wat zijn de kritieke punten? Hoe ontwerp je een veilige overgang voor dieren tussen twee natuurgebieden? Uitdagingen op het gebied van auto-, spoor- en waterwegen, tunnels en vliegvelden nemen in ons land alleen maar toe. Als civiel technicus houd je je bezig met ontwerp, bouw, onderhoud en beheer van deze infrastructurele bouwwerken.

De opleiding Met al zijn bedrijventerreinen, woningen, autowegen, spoorlijnen, tunnels en vaarwegen is onze hoofdstad dĂŠ plaats om het vak in de praktijk te leren. Elk kwartaal werk je met andere studenten aan een project uit de praktijk. Zo verdiep je je vakkennis, ontwikkel je je sociale vaardigheden en leer je samenwerken. Daarnaast volg je colleges die bij het project aansluiten. Tijdens je hele studie word je begeleid in je persoonlijke ontwikkeling. In het eerste jaar maak je kennis met de drie afstudeerrichtingen van de opleiding: Watermanagement, Verkeer en Mobiliteit en Constructie. Je oriĂŤnteert je op het beroepenveld

en legt een brede basis voor je verdere studie en je latere functie. Na je propedeuse kies je voor een van de drie afstudeerrichtingen. In het tweede, derde en vierde jaar volg je modules die gericht zijn op je afstudeerrichting, aangevuld met vakken als Integraal Ontwerpen en Projectmanagement. Je loopt een tussentijdse stage, waarin je het vak beter leert kennen en praktijkervaring opdoet. Misschien kies je wel voor een stage in het buitenland; het uitgebreide internationale netwerk van de opleiding biedt je grenzeloze mogelijkheden. Je afstudeerproject bestaat uit een concrete opdracht van een bedrijf. Je ontwerpt bijvoorbeeld een sluisdeur in hogesterktebeton.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > > >

Constructeur Projectleider waterbeheer Adviseur bodemsanering Adviseur stedelijk water Verkeerskundig adviseur Beleidsmedewerker verkeer/infrastructuur

www.hva.nl/ct

Een dag van een projectleider waterschap Van Engelen bellen over subsidie-aanvraag project AquaVie 9:30

10:00

11:00

Gemeenschapshuis IJburg: voorlichting project K2 12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Voorzitten bouwvergadering project Slotervaart

109


INHOUD HVA TECHNIEK

ENGINEERING, DESIGN AND INNOVATION Kun je een machine die bijvoorbeeld aardappelen of snoepjes in zakken verpakt sneller laten werken door een nieuw vulmechanisme te ontwikkelen? Hoe ontwerp je een portable systeem om tijdens je vakantie windenergie op te wekken, bijvoorbeeld om je iPod op te laden? Hoe bouw je het beste een prototype voor een nieuwe fietsversnelling of roterende zonneboiler? Als student Engineering, Design and Innovation (ED&I) werk je aan verschillende opdrachten en leer je naast ontwerpen, realiseren, analyseren en onderzoeken ook hoe je opdrachtgevers kunt adviseren.

De opleiding In het eerste en tweede jaar leg je de basis voor je latere beroep. Je volgt vakken als Methodisch Ontwerpen, Wiskunde, Mechanica en Bedrijfskunde. Tijdens practica kom je van alles te weten over besturing, meten en regelen, en leer je ook draaien, frezen en lassen zodat je je eigen prototypes kunt bouwen. Ook leer je werken met software voor technisch tekenen en modelleren. In projecten werk je aan opdrachten, zoals een advies voor het gebruik van duurzame energie.

In het derde en vierde jaar loop je stage en volg je een minor, bijvoorbeeld Engineering, Energie en Duurzaamheid of Maintenance, Repair & Overhaul. Daarbij is het mogelijk om je meer te verdiepen in een bepaald vakgebied of juist in een bepaalde branche. Ten slotte studeer je af bij een bedrijf.

Toelatingseisen

Mogelijke beroepen > > > > > >

Project engineer R&D engineer Mechanical engineer Operations engineer Technisch specialist Projectmanager

www.hva.nl/edi

Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Een dag van een project engineer Bespreking op werkplaats over inplannen nieuw project 9:00

10:00

Stefan: analyse storingen afgelopen maand 11:00

12:00

13:00

14:00

Eerste test prototype!

110

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

E-TECHNOLOGY (ELEKTROTECHNIEK*)

Hoe ontwikkel je een robot die nucleair afval vindt en het meteen ook opruimt? Welke energiebesparende techniek en alternatieve vorm van energie is het meest geschikt voor de nieuwe energiecentrale van een woonwijk? En hoe ontwikkel je de elektronica voor hartbewakingsapparatuur? Bij E-Technology leer je hoe je elektrotechnische apparaten en systemen ontwerpt, onderzoekt en produceert. Je bent nieuwsgierig naar hoe dingen werken en vindt het leuk om nieuwe (elektronische) apparaten en systemen te ontwerpen.

De opleiding In het eerste jaar behandel je een aantal basisthema’s en werk je aan projecten. Je volgt vakken als Digitale & Analoge Techniek, Energietechniek, Microcontrollers en Programmeren. Tijdens praktijkopdrachten en projecten werk je bijvoorbeeld aan je eigen robot en doe je praktische ervaring op. In het tweede jaar doe je projecten in het Innovatielab, waar je bijvoorbeeld meewerkt aan een nieuw te ontwikkelen hartactivatiemeter voor het AMC.

Mogelijke beroepen

In het derde en vierde jaar loop je stage en volg je een minor. Je kiest nu ook een afstudeerrichting, bijvoorbeeld Robotica, Embedded Systems of Energy Technology & Energy Management. Ten slotte sluit je je studie af met een afstudeeropdracht binnen een bedrijf.

> > > > > > >

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Projectleider Ontwerper Ontwikkelaar Accountmanager Mechatronicus Energietechnoloog Specialist automation

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/et

Een dag van een ontwikkelaar Overleg over specificaties lichtsensor op nieuwe robotarm 9:00

10:00

11:00

12:00

Ontwerp printplaat robotarm 13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Uitwerken bijlage offerte camera aanpassing NOS

111


INHOUD HVA TECHNIEK

FORENSISCH ONDERZOEK Hoe kunnen vliegenmaden je iets vertellen over het tijdstip van overlijden? Welke stof gebruik je om bloedsporen op bijvoorbeeld kledingstukken zichtbaar te maken? Hoe onderscheid je de schedel van een vrouw en een man? Hoe spelen kogelbanen een rol bij de reconstructie van een misdrijf? Forensisch onderzoek is volop in beweging en nieuwe technologische ontwikkelingen maken steeds slimmere opsporingsmethoden mogelijk. Forensisch Onderzoek is de eerste opleiding op dit terrein in Nederland. Een studie voor precieze, onderzoekende studenten die het leuk vinden om uitkomsten van een onderzoek tot in detail vast te leggen.

De opleiding Als forensisch-technisch recherchekundige of forensisch analist doe je onderzoek naar sporen op de ‘plaats delict’, de plek waar mogelijk een misdrijf heeft plaatsgevonden, en in laboratoria. Tijdens je studie leer je hoe je met uiterst moderne natuurwetenschappelijke onderzoeksen opsporingstechnieken een bijdrage kunt leveren aan het oplossen van dat misdrijf. Het eerste jaar, je propedeuse, heeft vooral een oriënterend karakter. Dit jaar vormt samen met het tweede jaar een brede basis, met veel aandacht voor de

beroepspraktijk. Belangrijke vakken zijn Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Opsporingstechnieken. Het derde jaar staat vooral in het teken van de praktijk. Je werkt aan een opdracht uit het werkveld en loopt twintig weken stage. Bijvoorbeeld bij het Nederlands Forensisch Instituut of bij een afdeling Forensische Opsporing van de politie. Daarna richt je je op je minor, die je zelf kiest, passend bij je ideeën over je toekomst. In het vierde jaar doe je je afstudeerproject. In deze twintig weken bewijs je door middel van een opdracht uit de

forensische beroepspraktijk dat je aan de eindcompetenties van de opleiding voldoet.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > >

Forensisch-technisch rechercheur Forensisch analist Procesmanager Kwaliteitsmanager Adviseur forensisch onderzoek

www.hva.nl/fo

Een dag van een forensisch-technisch rechercheur Teambespreking; vorderingen onderzoek brandhaard Well 9:00

10:00

11:00

Lezing ‘DNA als gerechtelijk bewijsmateriaal’; Nederlands Forensisch Instituut 12:00

13:00

Verslag weefselonderzoek zaak M.

112

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

LOGIStics

(LOGISTIEK EN TECHNISCHE VERVOERSKUNDE*) Hoe zorg je ervoor dat een nieuwe collectie binnen twee weken in de winkel ligt? Hoe organiseer je de containerafhandeling in een haven? Wat zijn de gevolgen voor de NS als er te weinig treinen op tijd rijden? Hoe zorg je dat 450 ton afval na een festival als Lowlands zo snel mogelijk wordt afgevoerd? Logistiek is de kunst van het slim organiseren.

De opleiding In het eerste jaar verken je de werkgebieden van een logistiek manager. Je volgt vakken als Management en Organisatie, Duurzame Logistiek, Fysieke Distributie en Transport, Material Management en Statistiek. Je maakt een distributieplan en een inkoopplan en maakt een logistieke analyse van een bedrijf. Via praktijkopdrachten ga je meteen al aan de slag in je toekomstige vakgebied. Je bekijkt bijvoorbeeld hoe je ervoor kunt zorgen dat er altijd pizza’s zijn in de supermarkt. Of je organiseert de productie en assemblage in een internationaal bedrijf. Ook in het tweede jaar werk je naast je colleges weer in projecten. Het niveau ligt al flink hoger en bij de praktijkopdrachten wordt er ook meer van je verwacht. Aan het eind van het tweede jaar kies je voor een van de drie afstudeerrichtingen waarbij je je specialiseert in Internationale Distributie, Evenementen of Luchtvaart.

de toepassing hiervan in het logistieke werkveld. Je sluit je vierde en laatste jaar af met een afstudeeropdracht in de praktijk. Je onderzoekt bij een bedrijf of instelling een vraagstuk en stelt naar aanleiding van je onderzoek een advies op.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121. Als je een profiel C&M hebt, bestaat in bepaalde gevallen de mogelijkheid om een toelatingstoets te doen voor deze opleiding en een voorbereidingscursus te volgen.

Mogelijke beroepen > > > > > > > > > > > >

Logistiek manager Logistiek adviseur Productieplanner Consultant Inkoopmanager Duurzaamheidsadviseur Locatiemanager buitenevenementen Veiligheidsplanner Supply chain manager Producent Mobiliteitsmanager Projectmanager

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/log

In het derde jaar ga je de praktijk in: je loopt stage bij een instelling of bedrijf. Je stage kies je natuurlijk in een richting die jou motiveert. Daarnaast volg je gedurende een halfjaar ook een minor naar keuze. Tijdens het vierde jaar volg je de blokken Strategisch Logistiek Management en (Technische) Innovatie en onderzoek je

Een dag van een logistiek manager Vervoerplanning maken 9:00

10:00

Presentatie productieaanpassing aan directie 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Lunchafspraak over duurzaamheid subsidie

113


INHOUD HVA TECHNIEK

MARITIEM OFFICIER Hoe navigeer je een schip veilig door een storm? Wat zijn de lastige punten in een haven? Hoe maak je een schip weer vaarklaar nadat deze, bijvoorbeeld door een recessie, een tijd heeft stilgelegen? Bij de opleiding Maritiem Officier leer je hoe je een schip veilig moet navigeren, laden en lossen. Je leert werken met de modernste elektronische apparatuur en geavanceerde computer- en communicatiesystemen. Je vindt niet alleen je weg op de brug, maar ook in de machinekamer. Dagelijks worden wereldwijd duizenden tonnen vracht per schip vervoerd. Maar ook de belangstelling voor de cruisevaart neemt elk jaar toe. Met dit beroep werk je internationaal en ben je verzekerd van een dynamische werkomgeving!

De opleiding Natuurlijk is er de nodige theorie, maar je gaat vooral in de praktijk aan de slag. Varen aan boord van ons eigen opleidingsschip bijvoorbeeld. Trainen op brug- en machinekamersimulatoren. En tijdens practica leer je bijvoorbeeld meeten regeltechniek en metaalbewerking. In het eerste jaar vorm je je via praktijkopdrachten een beeld van je toekomstige beroep. Samen met andere studenten zoek je uit hoe zeeschepen zijn ingericht, welke lading ze kunnen vervoeren en hoe de voortstuwing plaatsvindt. Ook de techniek van dieselmotoren en elektrische installaties

komt aan bod, evenals maritieme bedrijfsvoering en alle aspecten van het vak Navigatie. In je tweede jaar word je grondig voorbereid op de eerste stage aan boord van een schip die je in het derde jaar gaat uitvoeren. Na een algemeen gedeelte in het eerste halfjaar, kies je in de tweede helft van dit jaar voor een van de drie specialisaties: Stuurman (vooral nautisch), Scheepswerktuigkundige (vooral technisch) of Maritiem Officier (combinatie van nautisch en technisch). In de eerste helft van het derde jaar maak je via een stage kennis met zowel het nautische als het technische deel van het werk aan boord van een zeeschip. Tijdens deze zeestage van ongeveer vijf maanden ga je onder begeleiding aan het werk. De tweede helft van dit studiejaar verdiep je je kennis op het gebied van je specialisatie. De kernvakken zijn hier Reisvoorbereiding, Meteorologie, Plaatsbepaling, Instrumenten en Beladingstechnologie (= nautisch) en Scheepswerktuigkunde, Onderhoudsmanagement en Elektrotechniek (= technisch). In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor. Daarna heb je een tweede stageperiode van vijf maanden en kun je laten zien dat je ook praktisch

klaar bent om straks zelfstandig aan het werk te gaan als maritiem officier, stuurman of scheepswerktuigkundige. Tijdens deze stage werk je aan meerdere opdrachten waarbij je zelfstandig een vraag of probleem op nautisch of technisch gebied analyseert en een advies uitbrengt. Je sluit de opleiding af met een eindgesprek.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121. Een medische keuring vormt ook een onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/ma onder toelatingseisen.

Verkorte studie Studenten met een mbo-diploma Maritiem Officier kunnen deze opleiding in 2,5 jaar afronden.

Mogelijke beroepen > > > > > > >

Maritiem officier Stuurman Werktuigkundige Kapitein Scheepvaartinspecteur Hoofdwerktuigkundige Hoofd technische dienst

www.hva.nl/ma

Een dag van een maritiem officier Toezicht op het laden van containers 9:00

10:00

Gereedmaken brug vertrek Amsterdam 11:00

12:00

Reisvoorbereiding - opstellen weerrapport

114

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00


INHOUD HVA TECHNIEK

PRODUCT DESIGN

(ENGINEERING, DESIGN AND INNOVATION*)

Met wat voor vormen en texturen kun je consumenten verleiden? En hoe kom je van idee tot ontwerp? Wat is de ideale vorm van een klapstoel, fotocamera of parfumflesje? Hoe ontwerp je gebruiksvoorwerpen die de doelgroep aanspreken? En hoe kun je dat technisch realiseren? De leerroute Product Design leidt studenten op tot vormgever van consumentenproducten.

De leerroute In het ontwerpatelier word je begeleid door echte ontwerpers en werk je aan realistische ontwerpopdrachten. Meestal in opdracht van een bedrijf. Bovendien is Amsterdam zelf dé plek voor de creatieve industrie en dus een bron van inspiratie. In het eerste jaar leer je in het ontwerpatelier hoe materialen zich gedragen, hoe je constructieve problemen oplost en hoe producten worden gefabriceerd. Daarnaast ontwikkel je je ‘vormvaardigheid’ en maak je kennis met design uit alle tijden en culturen. Verder krijg je les in Hand- en Computertekenen, Toegepaste Wiskunde en Presentatietechniek. In het tweede jaar werk je aan meer vrije opdrachten en verken je de grenzen van technische mogelijkheden. Je verdiept je in marktonderzoek, ergonomie, duurzaamheid en creatief denken. Gedurende de eerste helft van het derde jaar loop je stage bij een ontwerpbureau. Daarna verdiep je je in het totale ontwerpproces en leer je hoe je een goed concept of weergaloze vorm productierijp maakt. In het vierde jaar volg je eerst je minor. De tweede helft van het jaar ben je alleen maar bezig met je afstudeerproject.

Je ontwerpt daarvoor de volledige vormgeving van een product, bij een afdeling Research & Development van een productiebedrijf of bij een ontwerpbureau.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze leerroute gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > Productontwerper > Design Engineer > Productstrateeg * Dit is de officiële naam waaronder de leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

www.hva.nl/pd

Een dag van een industrial designer Bespreking lijmprobleem etiket colourmatch kunststof 9:00

10:00

Brainstorm met rolstoeltennissers; verbetering wedstrijdrolstoel 11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

Lunch Christel (portfolio meenemen > SpringTime heeft werk!!!)

115


INHOUD HVA TECHNIEK

TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hoe verbeter je de kwaliteit van een product of dienst? Moet je misschien een nieuwe machine introduceren? Of kun je met de keuze voor een andere productietechniek de kwaliteit verbeteren en bovendien zelfs kosten besparen? En wat zijn dan de gevolgen voor de manier van werken? Als technisch bedrijfskundige ondersteun je het management bij dit soort cruciale vragen. Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek! Je maakt kennis met vakken als Organisatiekunde, Bedrijfseconomie, Marketing en Innoveren én met de productie en het productieproces in een bedrijf.

De opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam is een bijzondere opleiding. Je leert namelijk niet alleen bedrijfskunde, zodat je alles weet van organisatorische, commerciële en financiële aspecten van een organisatie, je weet straks ook alles over productie en het productieproces. En juist dat maakt jouw inbreng enorm waardevol. In het eerste jaar raak je vertrouwd met bedrijfsprocessen en technisch bedrijfskundige begrippen en methoden. Je volgt vakken als Organisatiekunde, Productiemanagement,

Bedrijfseconomie, Marketing, Productietechnieken, Wiskunde, Fysische Systemen en Onderzoeksvaardigheden. Het tweede jaar word je onder begeleiding van docenten en professionele adviseurs uit het bedrijfsleven in teamverband voorbereid op het werken voor echte ondernemingen. Een prima beroepsvoorbereiding. In het derde jaar ga je als stagiair(e) aan de slag. Je doet onderzoek bij een bedrijf en adviseert over vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld procesoptimalisatie, innovatie of organisatieverandering.

In het vierde jaar verdiep je je als aankomend bedrijfskundig ingenieur in vraagstukken waarmee het topmanagement te maken heeft. Je krijgt verdiepende vakken op het gebied van business development, innovatiemanagement en procesoptimalisatie. En dan is het tijd om te laten zien wat je in huis hebt. Tijdens je afstudeerstage ga je zelfstandig een halfjaar bij een bedrijf aan de slag en buig je je over een complex vraagstuk. Scriptie schrijven, verdedigen en vervolgens ligt de wereld voor je open.

Toelatingseisen Havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma. Voor deze opleiding gelden aanvullende eisen. Kijk op pagina 120 en 121.

Mogelijke beroepen > > > > > > > > > > >

Organisatieadviseur Operations manager Sales manager Manager customer service Manager informatiemanagement Productiemanager Kwaliteitsmanager Process engineer Projectmanager Innovatiemanager Consultant bij een adviesbureau

www.hva.nl/tb

Een dag van een organisatieadviseur Overleg met productieafdeling 9:00

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

MD Equipment: presentatie plan van aanpak

116

15:00

16:00

17:00


INHOUD

117


INHOUD

INHOUD

HANDIGE INFORMATIE

Opleidings- en toelatingsoverzicht havo (vanaf 2009) Opleiding/leerroute

vwo (vanaf 2010)

Variant

N&T

N&G

E&M

C&M

N&T

N&G

E&M

C&M

Academie voor Lichamelijke Opvoeding (Leraar Lichamelijke Oefening*)

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

International Sports, Management and Business (leerroute van Sport, Management en Ondernemen*)

vt

+

+

+

wia of wib

+

+

+

+

Sport, Management en Ondernemen

vt

+

+

+

wia of wib

+

+

+

+

Voeding en Diëtetiek

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

Human Resource Management (Personeel en Arbeid*) International Business and Languages International Business and Management Studies

ec

ec

+

ec

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

du

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

vt, dt, du

+

+

+

wia of wib

+

+

+

+

vt, dt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec

ec

+

ec

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

+

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

vt, dt

ec of m&o of 2e mvt

ec of m&o of 2e mvt

+

ec of m&o

ec of m&o of 2e mvt

ec of m&o of 2e mvt

+

+

International Financial Management (leerroute van Bedrijfseconomie*)

vt

+

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

+

ec of m&o

+

ec of m&o

International Management (leerroute van Commerciële Economie*)

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

Johan Cruyff University (leerroute van Commerciële Economie*)

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

Logistiek en Economie

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

vt, dt

ec of m&o

ec of m&o

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

vt

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

ec of m&o

ec of m&o

+

ec of m&o

Ergotherapie

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

Fysiotherapie

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

Sportmarketing (leerroute van Commerciële Economie*) Trade Management Asia

Verpleegkunde

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, du

+

+

+

+

+

+

+

+

vt

ec

ec

+

ec

ec

ec

+

ec

vt, dt, du

+

+

+

+

+

+

+

+

: wiskunde A

: wiskunde B wib

wia

sk

GEZONDHEID

Oefentherapie Mensendieck

MAATSCHAPPIJ EN RECHT Bestuurskunde (Bestuurskunde/Overheidsmanagement*) Culturele en Maatschappelijke Vorming HBO-Rechten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Sociaal Juridische Dienstverlening Sociaal Pedagogische Hulpverlening Toegepaste Psychologie

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, dt, du

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, dt, du

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, dt

+

+

+

wia of wib

+

+

+

+

: natuur, leven en technologie

ec

+

nl&t

+

– : Niet toelaatbaar

Financial Services Management Fiscaal Recht en Economie

ec ec of m&o

+ : Toelaatbaar zonder aanvullende eisen

Communicatiemanagement (Communicatie*)

ec ec of m&o

m&o : management en organisatie

Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers (leerroute van Commerciële Economie*)

vt vt, dt,du

C&M : Cultuur en Maatschappij

Commerciële Economie

: natuurkunde

Bestuurskunde (Bestuurskunde/Overheidsmanagement*)

na

+

: frans

ec of mw of m&o

+

fa

+

+

E&M : Economie en Maatschappij

ec of m&o

+

: duaal

ec of m&o

+

du

ec of mw of m&o

+

: Maatschappijwetenschappen

+

+

: economie

ec of m&o

+

: biologie

ec of m&o

vt, dt, du

ec

vt, dt, du

Business IT & Management (voorheen bekend onder de naam Bedrijfskundige Informatica)

: Natuur en Gezondheid

Bedrijfskunde MER (voorheen bekend onder de naam Management, Economie en Recht)

N&G

ec of m&o

: deeltijd

ec of m&o

+

dt

+

ec of m&o

Vakken

ec of m&o

+

bi

ec of m&o

(ec of m&o) + (wia of wib)

: Natuur en Techniek

(ec of m&o) + (wia of wib)

+

Profielen

+

ec of m&o

N&T

ec of m&o

+

: voltijd

ec of m&o

Variant

vt, du vt, dt, du

Bedrijfseconomie

vt

Accountancy

2e mvt : tweede moderne vreemde taal

ECONOMIE EN MANAGEMENT / HES

mw

: scheikunde

BEWEGEN, SPORT EN VOEDING

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding/leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

118

119


INHOUD

INHOUD

HANDIGE INFORMATIE

havo (vanaf 2009) Opleiding/leerroute

vwo (vanaf 2010)

Variant

N&T

N&G

E&M

C&M

N&T

N&G

E&M

C&M

vt

+

+

+

(ec of m&o) + (wia of wib)

+

+

+

ec of m&o

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+ +

+

ec of m&o

vt

+

+

wib

wib

+

+

+

+

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt,dt

+

+

+

+

+

+

+

+

bi of nl&t

Leraar Engels

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Frans

vt, dt

fa

fa

fa

fa

+

+

+

+

Leraar Geschiedenis

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Horeca en Voeding (Leraar Consumptieve Techniek*)

vt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Maatschappijleer

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Mens en Technologie

vt, dt

+

+

+

wia of wib

+

+

+

wia of wib

Leraar Natuurkunde

vt, dt

+

na of nl&t

-

-

+

na of nl&t

na of nl&t

-

Leraar Nederlands

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Pedagogiek

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Leraar Scheikunde

vt, dt

+

+

-

-

+

+

sk of nl&t

-

Leraar Techniek

vt, dt

+

+

-

-

+

+

na of nl&t

-

Leraar Wiskunde

vt, dt

+

wib

wib

wib

+

+

+

wia of wib

Pabo HvA (Leraar Basisonderwijs*)

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

Pedagogiek

vt, dt

+

+

+

+

+

+

+

+

vt

-

-

-

-

+

+

+

+

Aviation Logistics (leerroute van Logistiek en Technische Vervoerskunde*)

vt

+

+

+

-

+

+

+

-

Aviation Studies (Aviation*)

vt

+

na of nl&t

na

-

+

na of nl&t

na

-

Bedrijfswiskunde

vt

+

+

wib

wib

+

+

+

wia of wib

Bouwkunde

vt, dt

+

na of nl&t

wib + na

-

+

na of nl&t

na

-

Bouwtechnische Bedrijfskunde

vt, dt

+

+

+

-

+

+

+

-

vt

+

na of nl&t

-

-

+

na of nl&t

na

-

vt, dt

+

na of nl&t

na

-

+

na of nl&t

na

-

vt

+

na of nl&t

-

-

+

na of nl&t

na

-

Universitaire Pabo van Amsterdam (leerroute van Leraar Basisonderwijs*)

m&o : management en organisatie

bi of nl&t

C&M : Cultuur en Maatschappij

+

: frans

+

fa

bi of nl&t

E&M : Economie en Maatschappij

bi of nl&t

: duaal

+

du

+

: economie

vt, dt

: biologie

Leraar Biologie

bi

ec

ec

ec

+

: Natuur en Gezondheid

+

N&G

ec of m&o ec of m&o

: deeltijd

ec of m&o ec of m&o

dt

ec ec

Vakken

+ +

: Natuur en Techniek

ec of m&o ec of m&o

N&T

ec of m&o ec of m&o

Profielen

vt, dt vt, dt

: voltijd

Leraar Algemene Economie Leraar Bedrijfseconomie

vt

Leraar Aardrijkskunde

Variant

International Degree in English and Education (leerroute van Leraar Engels*)

2e mvt : tweede moderne vreemde taal

ONDERWIJS EN OPVOEDING

TECHNIEK

Civiele Techniek Engineering, Design and Innovation E-Technology (Elektrotechniek*) Forensisch Onderzoek

vt

+

na of nl&t

-

-

+

na of nl&t

-

-

vt, dt

+

+

+

-

+

+

+

-

Maritiem Officier

vt

+

na of nl&t

-

-

+

na of nl&t

na

-

Product Design (leerroute van Engineering, Design and Innovation*)

vt

+

na of nl&t

na

-

+

na of nl&t

na

-

vt, dt

+

+

+

-

+

+

+

-

Logistics (Logistiek en Technische Vervoerskunde*)

Technische Bedrijfskunde

– : Niet toelaatbaar

+

ec of m&o

+ : Toelaatbaar zonder aanvullende eisen

+

ec of m&o

: wiskunde B

+

ec of m&o

: natuur, leven en technologie

wia of wib

+

nl&t

+

: wiskunde A

+ ec of m&o

wib

+ ec of m&o

: natuurkunde

Technische Informatica

vt vt,dt

na

Media, Informatie en Communicatie

wia

Interactieve Media (Communication and Multimedia Design*)

sk

Informatica

: Maatschappijwetenschappen

Game Development (leerroute van Informatica*)

mw

AMFI-Amsterdam Fashion Institute (Technisch Commerciële Confectiekunde*)

: scheikunde

MEDIA, CREATIE EN INFORMATIE

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding/leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep.

120

121


INHOUD HANDIGE INFORMATIE

Aanmelden en toelating Aanmelden Heb je de opleiding gevonden die bij je past? Schrijf je dan in via www.hva.studielink.nl. Controleer eerst op www.hva.nl bij de opleiding van je keuze of er aanvullende toelatingseisen zijn en of er een afwijkende inschrijvingsprocedure geldt. Let erop dat je je tijdig aanmeldt. Sommige opleidingen hebben een loting of willen graag eerst nog een studiekeuze- of intakegesprek met je.

Toelatingseisen Om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze, heb je een havo-, vwo-, mbo-4- of vergelijkbaar buitenlands diploma gehaald. Voor een aantal opleidingen gelden daarnaast aanvullende eisen. Kijk daarvoor in het schema op pagina 118 t/m 121 of bij de opleiding op www.hva.nl. Op de website kun je ook lezen of een opleiding een speciale toelatingsproce-

122

dure hanteert, een intake- of studiekeuzegesprek met je wil voeren of je kan helpen bij het wegwerken van een achterstand. Bij steeds meer opleidingen, leerroutes en afstudeerrichtingen aan de HvA vinden studiekeuzegesprekken plaats. Kijk op www.hva.nl/studiekeuzegesprekken voor meer informatie. Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe dan het 21+ toelatingsexamen. Bij gebleken geschiktheid word je alsnog toegelaten. Kijk op www.onderwijs.hva.nl/toelating voor meer informatie over het 21+ toelatingsexamen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen maar beschik je wel over ruime, relevante werkervaring? Dan kun je wellicht via de procedure EVC instromen. Kijk op www.evc.hva.nl voor meer informatie.


INHOUD

Studiekosten Het collegegeld wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. De collegegeldtarieven kun je vinden op www.hva.nl/collegegeld. Je vindt hier een collegegeldmeter waarmee je kunt nagaan wat het tarief voor jou persoonlijk is. Het is mogelijk het collegegeld in termijnen of in een keer te laten afschrijven van je eigen bankrekening of die van iemand anders. Hiervoor onderteken je het formulier ‘Eenmalige Machtiging Betaling Collegegelden’. Je krijgt dit formulier per e-mail na je aanmelding in Studielink toegestuurd. Naast het collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden.

Studiefinanciering Iedereen die begint met een eerste voltijd of duale opleiding aan een hogeschool en jonger is dan dertig jaar heeft recht op studiefinanciering. Op de website van DUO – IB-Groep (www. ib-groep.nl) vind je informatie over welke voorwaarden gesteld worden, hoe je studiefinanciering aanvraagt en hoe hoog de studiefinanciering is.

Meer weten? Wil je meer weten over aanmelding of toelatingseisen, studiekosten of studiefinanciering? Bel dan Studievoorlichting tijdens kantooruren: 020 - 525 67 77. Mailen kan natuurlijk ook: studievoorlichting@hva.nl.

123


INHOUD HANDIGE INFORMATIE

OPLEIDINGSINDEX Academie voor Lichamelijke Opvoeding (Leraar Lichamelijke Oefening*)

22

Accountancy

30

AMFI-Amsterdam Fashion Institute (Technische Commerciële Confectiekunde*)

72

Aviation Logistics (leerroute van Logistiek en Technische Vervoerskunde*)

104

Aviation Studies (Aviation*)

105

Bedrijfseconomie

31

Bedrijfskunde MER (voorheen bekend onder de naam Management, Economie en Recht)

32

Bedrijfskundige Informatica (zie Business IT & Management)

33

Bedrijfswiskunde Bestuurskunde (Bestuurskunde/Overheidsmanagement*)

106 60

Bouwkunde

107

Bouwtechnische Bedrijfskunde

108

Business IT & Management (voorheen bekend onder de naam Bedrijfskundige Informatica) Civiele Techniek

33 109

Commerciële Economie

34

Commerciële Economie voor Toekomstige Ondernemers (leerroute van Commerciële Economie*)

35

Communicatiemanagement (Communicatie*)

36

Communication and Multimedia Design (Interactieve Media**)

76

Interactieve Media (Communication and Multimedia Design*)

76

Culturele en Maatschappelijke Vorming

61

Elektrotechniek (E-Technology**)

111

Engineering, Design and Innovation

110

Ergotherapie

52

E-Technology (Elektrotechniek*)

111

Financial Services Management

37

Fiscaal Recht en Economie

38

Forensisch Onderzoek

112

Fysiotherapie

53

Game Development (leerroute van Informatica*)

75

HBO-Rechten

62

Human Resource Management (Personeel en Arbeid*)

39

Informatica

74

Interactieve Media (Communication and Multimedia Design*)

76

International Business and Languages

40

International Business and Management Studies

41

International Degree in English and Education (leerroute van Leraar Engels*)

89

International Financial Management (leerroute van Bedrijfseconomie*)

42

International Management (leerroute van Commerciële Economie*)

43

International Sports, Management and Business (leerroute van Sport, Management en Ondernemen*)

24

Johan Cruyff University (leerroute van Commerciële Economie*)

45

Leraar Aardrijkskunde

86

Leraar Algemene Economie

87

Leraar Basisonderwijs (Pabo HvA**)

96

124


INHOUD

Leraar Bedrijfseconomie

87

Leraar Biologie

88

Leraar Engels

88

Leraar Frans

89

Leraar Geschiedenis

90

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

90

Leraar Horeca en Voeding (Leraar Consumptieve Techniek*)

91

Leraar Lichamelijke Oefening (Academie voor Lichamelijke Opvoeding**)

22

Leraar Maatschappijleer

91

Leraar Mens en Technologie

92

Leraar Natuurkunde

92

Leraar Nederlands

93

Leraar Pedagogiek

93

Leraar Scheikunde

94

Leraar Techniek

94

Leraar Wiskunde

95

Logistics (Logistiek en Technische Vervoerskunde*) Logistiek en Economie Logistiek en Technische Vervoerskunde (Logistics**)

113 44 113

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

63

Management, Economie en Recht (zie Bedrijfskunde MER)

32

Maritiem Officier

114

Media, Informatie en Communicatie

77

Oefentherapie Mensendieck

54

Pabo HvA (Leraar Basisonderwijs*)

96

Pedagogiek

98

Personeel en Arbeid (Human Resource Management**)

39

Product Design (leerroute van Engineering, Design and Innovation*)

115

Sociaal Juridische Dienstverlening

64

Sociaal Pedagogische Hulpverlening

65

Sport, Management en Ondernemen

23

Sportmarketing (leerroute van Commerciële Economie*)

45

Technische Bedrijfskunde

116

Technische Commerciële Confectiekunde (AMFI-Amsterdam Fashion Institute**)

72

Technische Informatica

80

Toegepaste Psychologie

66

Trade Management Asia

46

Universitaire Pabo van Amsterdam (leerroute van Leraar Basisonderwijs*)

97

Verpleegkunde

55

Voeding en Diëtetiek

25

* Dit is de officiële naam waaronder de opleiding/leerroute bekend is bij DUO – IB-Groep. ** Dit is de opleidingsnaam waaronder de opleiding bekend is bij de Hogeschool van Amsterdam.

125


INHOUD

126


SK-01-2012-2013

www.hva.nl

Recycled


Colofon Uitgave: Ontwerp: Opmaak: Illustratie omslag: Fotografie binnenwerk: Lithografie: Drukwerk:

Hogeschool van Amsterdam Fellows Creja ontwerpen Lemon scented tea archief Hogeschool van Amsterdam Grafimedia - Amsterdam Groen Offset Hoofddorp BV

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming van de Hogeschool van Amsterdam, afdeling Marketing en Communicatie. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.


Hogeschool van Amsterdam - Studiekeuzegids 2012 - 2013, HvA  

Studiekeuzegids 2012 - 2013 van de Hogeschool van Amsterdam, HvA

Hogeschool van Amsterdam - Studiekeuzegids 2012 - 2013, HvA  

Studiekeuzegids 2012 - 2013 van de Hogeschool van Amsterdam, HvA

Advertisement