Page 1

CREATING TOMORROW

COMMUNICATIE

HVA Media, Creatie en Informatie


HVA Media, Creatie en Informatie

COMMUNICATIE Stel je voor: je werkt bij een bierfabrikant en er is iets vervelends gebeurd: er zijn glasresten aangetroffen in een aantal bierflesjes. Met welke uitleg treed je de pers tegemoet? En met welke strategie ga je het vertrouwen van consumenten terugwinnen? Of je werkt bij een reclamebureau en je grootste klant wil een jongere doelgroep bereiken. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je gebruik van social media? Zet je radio en tv in? Als je Communicatie hebt gestudeerd, zijn dit de uitdagingen waar je voor warmloopt. Je maakt communicatieplannen, weet van alles over doelgroepen, organisaties en merken en schrijft soms ook zelf persberichten of webteksten.

ARBEIDSMARKT Als afgestudeerde van de opleiding Communicatie kun je in veel branches terecht, van het MKB tot multinationals. Op de interne communicatieafdeling van Heineken of Unilever bijvoorbeeld. Bij een non-profitorganisatie als Amnesty International. Maar ook bij Deloitte of de Rabobank en natuurlijk bij een reclamebureau waar grote merken jouw klanten zijn. De opleiding Communicatie in Amsterdam heeft nauwe banden met afdelingen communicatie van profit- en non-profitorganisaties, met de reclamewereld en de overheid.

STUDIEPROGRAMMA In het basisprogramma leer je alles over de breedte van het vak. Er is veel aandacht voor communicatiestrategie in al haar facetten. Je krijgt inzicht in alle processen van de bedrijfsvoering. Maar je leert ook te schrijven en tekst en beeld te beoordelen. We trainen je in professionele vaardigheden zoals presenteren en adviseren. Halverwege het tweede jaar kies je voor twee verdiepende specialisaties en een verbredende minor. Daarmee geef je zelf

richting aan de studie. Daarnaast heb je twee stages: een korte en een lange. In het vierde jaar studeer je af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf of organisatie. Communicatie werkt nauw samen met de mediaopleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC). Het is mogelijk om specialisaties te volgen die meer op het terrein liggen van MIC. Daarmee kun je je ook profileren. Speciale programma’s Voor studenten die meer uitdaging willen, bieden we vanaf het einde van het eerste jaar een excellentieprogramma en in het derde en vierde jaar een honoursprogramma. Ook is er een kenniscentrum, CREATE-IT applied research, waar docenten, studenten en onderzoekers praktijkgericht onderzoek uitvoeren. Je kunt hier ook afstuderen. Meer informatie: www.create-it.hva.nl. Doorstroom naar het tweede jaar In een studiejaar zijn zestig studiepunten te behalen. Om je studie na het eerste jaar te


mogen vervolgen, moet je aan het eind van het eerste jaar minimaal vijftig studiepunten hebben. Daarnaast benoemen we kernmodules die je moet behalen. Indien je niet aan de eisen voldoet, krijg je een bindend afwijzend studieadvies (BAS). Let op: Communicatie heeft een strenge taalnorm. Al je schriftelijke werk beoordelen we ook op taal. Contacttijd Een studiejaar bevat veertig lesweken per jaar. Communicatie biedt studenten gemiddeld zestien contacturen per week in het eerste studiejaar. Een contactuur is een onderwijsuur (van vijftig minuten) waarbij een docent aanwezig is. De contacturen zijn slechts een deel van de tijd die je aan je studie besteedt. In totaal ben je per week zo’n veertig uur met je studie bezig. Naast de contacturen ga je alleen of met medestudenten aan de slag met projecten en onderzoek, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens door middel van zelfstudie.

DIPLOMA Na je afstuderen mag je jezelf Bachelor of Communication noemen. Je bent dan de startende communicatieprofessional die op diverse plaatsen in het vakgebied inzetbaar is.

PRAKTISCHE ZAKEN Voor up-to-date en uitgebreide informatie over de opleiding (verder studeren, open dagen, meeloopdagen en aanmelden) kijk je op www.hva.nl/co.

STUDIEKOSTEN Het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van OCW. Kijk op www.hva.nl/collegegeld voor de meest up-to-date informatie over de tarieven. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, readers en de aanschaf van een laptop. Meer informatie over studiekosten vind je op de site.

TOELATINGSEISEN Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo4-diploma. Als je na 2009 een havo-diploma hebt behaald, geldt als aanvullende eis dat je bij het profiel Cultuur & Maatschappij het vak Wiskunde A of B hebt gevolgd. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, heb je een buitenlands diploma of mis je vakken in je eindexamen? Ontdek je mogelijkheden op de site. Numerus fixus Communicatie is een populaire opleiding met meer geĂŻnteresseerden dan opleidingsplaatsen. We werken daarom met een numerus fixus, wat betekent dat je ingeloot moet worden. Het is van het grootste belang dat je je voor 15 mei opgeeft, anders doe je niet mee met de loting en kom je op een wachtlijst. Houd de website (praktische zaken > aanmelden) goed in de gaten of kom naar een open dag voor meer informatie.


CONTACT Telefoon Studievoorlichting: 020 - 599 54 22 (9.30-16.00 uur) E-mail studievoorlichting@hva.nl Website www.hva.nl/co Ben je er nog niet uit? Ga dan naar www.hva.nl/een-studie-kiezen.

HVA Media, Creatie en Informatie

Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Het Benno Premselahuis (Rhijnspoorplein 1) ligt vlakbij metrostation Weesperplein en is goed bereikbaar per tram en metro.

OB-22-12

LOCATIE

Communicatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam, HvA  
Communicatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam, HvA  

Communicatiemanagement studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, HvA

Advertisement