Page 1


Welkom bij het magazine van de leerlingen van De Provenier. Een nieuw treinstation, zo vlak om de hoek van je school (De Provenier), daar wilden de Wijktijgers meer van weten. Dus we gingen op ontdekkingstocht. Lees snel verder‌ Meester Bastiaan

Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. We hadden de mogelijkheid om met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE

COLOFON In het colofon staan alle fotografen, journalisten en eindredacteuren die hebben meegewerkt aan het magazine. Dit is ons colofon. We hebben elkaar geïnterviewd, dus je leert ons meteen beter kennen!

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Jeffrey

Neva

Ik ben Jeffrey, ik ben 10 jaar. Mijn hobby’s zijn Kung Fu en zwemmen. Groen is mijn lievelingskleur, pizza is mijn lievelingseten en mijn lievelingsdier is de zeearend.

Hallo ik ben Neva. Ik ben 9 jaar. Mijn hobby’s zijn dansen, zingen, spelen met een springtouw, hoelahoep en met een bal spelen. Mijn lievelingskleuren zijn geel en roze. Mijn lievelingsdier is een konijn en ik zit op taekwondo. Mijn lievelingseten is pasta en mijn lievelingsspel is Anti-Monopoly. Mijn lievelingsprogramma is H2O: Just Add Water.

Jula

Ik ben Jula, ik ben 10 jaar. Ik hou van tortilla en ik wil natuurkundige worden.

Aamer

Yasmina

Ik ben Aamer, ik ben 10 jaar. Mijn hobby is taekwondo. Ik wil minder uitleg en meer werk! Ik hou van de kleur groen.

Hoi dames en heren, ik ben Yasmina, ik ben 10 jaar en ik doe mee aan Wijktijgers.

Isabel

Hallo ik ben Isabel, ik ben 9 jaar. Mijn hobby’s zijn: hockey en foto’s maken. Je kunt van alles een foto maken: een vaas, de natuur, je vader of je moeder. Met hockey heb ik een heel leuk team, ik word er steeds beter in. Mijn lievelingseten is pizza, heerlijk! Ik vind de natuur leuk en ik wil er meer over weten.

Maire

Ik ben Maire, ik ben 8 jaar, ik ben half Iers en half Bengaals. Mijn hobby’s zijn lezen, tennis en zwemmen. Ik hou van alle dieren. Mijn lievelingskleur is groen. En mijn lievelingseten is Chinees & Japans.


DE REDACTIE VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Lara

Ik heet Lara. Ik ben 10 jaar. Mijn hobby is tennis. Ik vind spruitjes niet lekker. Ik wil later juf worden. Mijn lievelingsdieren zijn alle dieren. Ik vind pizza heel lekker. Ik kom uit Nederland. Mijn lievelingskleuren zijn roze en paars.

Dilara

Mijn naam is Dilara. Ik ben 10 jaar. Mijn moeder werkt hier op school met de computers.

Rilana

James

Ik ben James, ik ben 8 jaar en de broer van Maire. Dus ik ben ook half Iers en half Bengaals!

Ibrahim

Ik ben Ibrahim, ik ben 11 jaar. Ik hou van patat en Turkse pizza en kapsalon en Playstation 3 spelen! Mijn hobby’s zijn basketbal, ik wil later prof-basketballer worden. Op school vind ik het heel leuk, ik zit in een gezellige klas.

Hoi ik ben Rilana, ik ben 11 jaar. Ik woon in Rotterdam en heb één halfzusje. Mijn hobby’s zijn: dansen, zingen, koken, mode, lezen, rondhangen met vriendinnen en shoppen. Ik ben heel goed in alles op orde houden. Ik hou ervan om eerst vooraf te plannen en dan pas te doen.

Alexandria

Ik ben Alexandria. Ik ben 9 jaar en ik woon in Rotterdam. Mijn hobby’s zijn dansen en zingen. Ik ben geboren in Duitsland, in 2004. Wat ik absoluut niet lekker vind is haring. En wat ik superlekker vind is sushi. Mijn lievelingsdieren zijn dolfijnen.

Irem

Hallo ik ben Irem en ik ben 9 jaar. Mijn lievelingseten is kapsalon. En ik hou ook van cadeautjes.

Felix

Ik ben Felix, ik ben 10 jaar en ik hou van voetbal.


WAT VINDEN DE WIJKTIJGERS ZELF

VAN HET STATION? Ibrahim: “Ik vind het station mooi, maar ik had het anders gemaakt: met speelruimte, een achtbaan en een splash, een bioscoop, een computerplek en een baby shop.”

Isabel: Alexandria: “Wat ik van het nieuwe station vind? Ik vind het mooi omdat je er veel kan shoppen. De dingen daar zijn wel duurder dan ergens anders. Maar verder is alles perfect.”

“Ik vind het station erg mooi omdat het een mooie buitenkant heeft en het lekker groot is. Je bent nooit alleen. Maar ik vind een rustig station ook erg fijn.”

Yasmina: “Ik vind het nieuwe station mooier en beter dan het oude. In het nieuwe station kun je als je thuis geen tijd hebt om een broodje te smeren bijvoorbeeld naar de La Place. En als je laat van je werk komt kun je als avondeten even een kapsalon kopen. En als je iets anders nodig hebt kun je naar de Hema of naar de Etos. Ik vind het goed dat het nieuwe station groter is. Veel handiger.”

Rilana: “Ik ben heel blij met ons station. Het is heel veel beter geworden.”

Lara: “Ik vind het nieuwe station heel leuk want er zijn hele leuke nieuwe winkeltjes. Vroeger was het heel saai op het Centraal Station.”


DE WIJKTIJGERS

VRAGEN HET AAN IEDEREEN!

Hallo allemaal, wij zijn Wijktijgers Jeffrey, Isabel en Jula. We hebben op het station heel veel verschillende mensen geïnterviewd… Hier volgt een verslag.

Maar we wilden niet alleen personeel van het station interviewen, ook van de winkels. Dus we gingen naar Julia’s:

Het begon met een interview met een mevrouw die service medewerkster is bij de NS:

Wijktijgers: Hallo, mogen wij wat vragen? Mevrouw van de NS: Ja natuurlijk. Wijktijgers: Wat is uw beroep? Mevrouw van de NS: Service medewerkster. Wijktijgers: Wat vindt u van uw werk? Mevrouw van de NS: Heel erg leuk. Wijktijgers: Vindt u het nieuwe station fijner dan het oude station? Mevrouw van de NS: Veel leuker dan eerst! Wijktijgers: Bedankt voor uw tijd.

Julia’s medewerker: Hallo, wat wilt u bestellen? Wijktijgers: Niets, wij zijn hier om wat vragen te stellen, mag dat? Julia’s medewerker: Oh ok, dat is goed. Wijktijgers: Wat vindt u van het nieuwe station? Julia’s medewerker: Ja heel goed. Wijktijgers: Zijn er meer klanten sinds de bouw? Julia ’s medewerker: Wij zijn hier nieuw, dus dat kunnen we niet vergelijken. Wijktijgers: Dank voor het interview.


Daarna liepen we verder, terwijl we rondkeken of we nog iemand zagen om te interviewen. Toen zagen we een politieagent.

Wijktijgers: Hallo, mogen wij wat vragen? Agent: Ja hoor. Wijktijgers: Wat doet u voor werk, wat is uw doel? Agent: Ik hou het station veilig. Wijktijgers: Wat vindt u van het nieuwe Centraal Station? Agent: Ik vind het heel mooi. Lekker gezellig, en ook overzichtelijker dan het oude station. Wijktijgers: Bedankt!

We gingen weer op zoek naar mensen. We zochten en zochten en toen zagen we een conciërge. We gingen er naartoe.

Wijktijgers: Hallo! Conciërge: Hallo… (hij zei het heel zacht) Wijktijgers: Mogen wij u wat vragen stellen? De conciërge dacht even na maar zei toen… nee. Wij zeiden oké, toch bedankt! Op dat moment zagen we een reiziger. Wijktijgers: mogen wij u wat vragen? Reiziger: Als het snel kan wel. Wijktijgers: Wat vindt u van het nieuwe Centraal Station? Reiziger: Mooi en modern.


WINKELS IN

HET NIEUWE STATION

Irem en Neva: “Er zijn veel mensen die bij de winkels werken in het station, daar ben ik naar toe geweest. Bijvoorbeeld naar de bloemenwinkel. Daar werken Betra en Bionica, zij zeggen dat het nieuwe station mooier is dan het oude. We zijn ook naar Bruna geweest. De Bruna bestaat al 130 jaar. De klanten vinden de Bruna mooi in het nieuwe station. En Simone, de mevrouw die daar werkt, vindt het nieuwe station mooier dan het oude. Er komen nu alleen minder klanten dan normaal. Berna werkt bij chocoladewinkel Leonidas. Ze vindt het nieuwe station ook mooier dan het oude. De verkoopster van I AM vindt het leuk om daar te werken en zegt juist dat er meer klanten dan normaal zijn.”

Lara en Dilara kunnen bevestigen wat Irem en Neva schrijven: “Er zijn heel veel nieuwe winkels in het nieuwe station, zoals Hunkemöller, Smullers, Starbucks, Burger King, Etos, Hema en de Kiosk… Wij hebben ook met veel van die winkeliers gesproken. Heel veel mensen hadden al een zaak in het oude station, zoals de Bruna. Sommigen hebben meer klanten dan eerst, maar anderen juist minder dan vroeger. Wij vinden het nieuwe station en de nieuwe winkels heel mooi. We komen vaak bij het nieuwe station en kopen er ook heel veel dingen. Dat is handig, want we wonen dichtbij.”


UITSTAPJE NAAR

DE BOUWKEET

Rilana schrijft: “Ik mocht daar rondlopen en alles bekijken en mensen vragen stellen. Binnen zagen we heel veel bouwplannen van de bouw van het station. Ik praatte met een meneer die over de bouw van de fietsenstalling ging, daarvan was ook een bouwtekening. Ik kwam alleen maar bijzondere en vooral interessante foto’s van de bouw tegen.”

We waren te gast bij de bouwkeet van het nieuwe Rotterdam Centraal Station. De bouwkeet zelf leek wel een klein hutje, licht oranje geschilderd. Het leek klein van buiten maar was toch heel ruim van binnen. Vanuit hier werd de bouw van het station geregeld.


INTERVIEW MET

SHEILA DE LANGE Wijktijgers: Wie bent u en wat doet u? Vindt u dat leuk? Sheila: Ik ben Sheila de Lange en ik ben communicatieadviseur voor het nieuwe Rotterdam Centraal. En dat vind ik heel leuk. Wijktijgers: Wie heeft het bedacht en hoe lang duurt de bouw al? Sheila: In het jaar 2000 is door de gemeente besloten dat er een nieuw station zou komen. Drie architectenbureaus hebben het samen ontworpen onder de naam Team CS. Zeven jaar geleden zijn we echt met de bouw begonnen. Maar eigenlijk zijn we er dus al 14 jaar mee bezig! Wijktijgers: Is het af of gaan jullie er nog wat bij bouwen? Sheila: Nee, we gaan er niks meer bij bouwen. Maar het is pas rond 2015 helemaal af. En wat ik nu ga zeggen is eigenlijk nog een beetje geheim… Maar op 13 maart 2014 komt Koning Willem-Alexander naar het station voor de officiële opening!

Mevrouw De Lange is voorlichter bij de bouw van het nieuwe Rotterdam Centraal. Ze weet dus alles over het station en alles eromheen. Wij interviewden haar in de bouwkeet naast het station. Omdat we met veel kinderen waren, spreken de Wijktijgers met één stem.

Wijktijgers: Hoe duur was de bouw eigenlijk? En hoeveel mensen hebben er aan gewerkt? Sheila: Dat is allebei moeilijk om precies te zeggen. Het spoorgedeelte kostte ongeveer 295 miljoen euro en alles daaromheen heeft ongeveer 365 miljoen euro gekost. We schatten dat in totaal misschien wel duizend mensen hebben geholpen met de bouw. Wijktijgers: Wat vindt u zelf van het station? Zou u er ook gaan winkelen? Sheila: Ik vind het ontzettend mooi geworden. Maar ik weet niet of ik er echt zou gaan winkelen. Wel wat eten natuurlijk. Wijktijgers: Waarom zijn er van sommige winkels twee op het station? Sheila: Dat is omdat die heel veel geld betalen om twee keer op het station te zijn! Wijktijgers: Wat voor bijnaam zou u het station geven? Sheila: Daar was een verkiezing voor, toen heeft de bijnaam ‘kapsalon’ gewonnen, omdat de punt een beetje op zo’n kapsalonbakje lijkt. Maar zelf vind ik ‘haaienbek’ eigenlijk beter.


DE PROVENIER: DIT IS MIJN SCHOOL Hallo allemaal, ik ga jullie wat vertellen over mijn school, basisschool de Provenier. Het is een leuke school, zeker omdat ik in groep 6 zit. Er zijn leuke activiteiten, bijvoorbeeld Wijktijgers. Daar zit ik op, we hebben foto’s gemaakt en mensen geïnterviewd. Er zijn op onze school twee directeuren, die heten Judith en Hanneke. We hebben ook een conciërge, hij heet meester Henk. Hij verzorgt eigenlijk een beetje wat er gebeurt hier op school. Als er iemand bijvoorbeeld bloed heeft zegt een juf: je mag naar meester Henk om een pleister te halen. Dan plakt hij een pleister op het wondje. Door Irem

MIJN IDEALE VAKANTIE TREINVERHAAL Ik heb een keer iets vreemds meegemaakt. Ik zat in de trein en toen zag ik twee mensen die gingen zoenen. Toen keken ze naar mij en dat vond ik heel raar. Ik ging uit de trein, de stad in. Maar zij gingen ook uit de trein, ook naar de stad. Daar zag ik ze weer, ze zaten op een bankje te zoenen! Maar toen keken ze me gelukkig niet aan. Ik ging naar huis en was opgelucht dat ik ze nooit meer hoefde te zien.

Mijn ideale vakantie begint op het vliegveld Schiphol. Daar neem ik het vliegtuig naar Trinidad and Tobago. Na vijf uur in het vliegtuig mogen we uitstappen. Dan ga ik naar mijn ooms en tantes en mijn vier nichtjes. Ik blijf bij hun slapen en eten. We eten red fruit pie. Dan na vijf dagen ga ik terug naar Nederland. Dat was mijn ideale vakantie. Door Alexandria

Door Lara

WAT VINDT DE LEZER? Isabel vind dat de lezer mag meepraten over het nieuwe station, dus maakte ze een vragenlijstje. Vul het hier in:

wat vind jij? EEN VRAAG… Ik hoop dat jullie iets leren van ons magazine, maar nu even een vraag: hoe zou het nieuwe station eruit zien over 100 jaar? Stel je eens goed voor… Ik denk dat er allemaal vissen zijn en de allernieuwste metro’s. Door Yasmina

1. Vind jij veel winkels leuk of niet?

2. Vind jij een laag dak of een hoog dak fijner?

3. Vind jij het nieuwe station mooier gemaakt en ingericht of het oude?

4. Vind jij het fijn dat er een aparte fietstunnel is?


Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 Provenier Provenier Centraal  
Advertisement