Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FEBRUARI 2013


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Wat een groep gezellige, enthousiaste en drukke journalisten heb ik de afgelopen weken les mogen geven zeg! Vanaf de eerste bijeenkomst had elk kind er zin in en zat de groep vol ideeĂŤn. Uit de brainstorm die we hadden, volgde al snel het thema ‘De Wijk’ en dat zie je goed terug in het magazine. We spraken met inwoners van onze wijk, hebben standbeelden in de buurt bekeken, interviewden politieman Menno over veiligheid en het leukste van de hele lessenreeks was misschien wel het bezoek aan Boksvereniging Crooswijk! Lieve Rukhsar, Demi, Clarion, Filipa, Ikshar, Mohamed, Osama, Dynithia, Ibrahim, Yasmina en Melisa, er is de afgelopen weken hard gewerkt en ik ben trots op jullie. Veel plezier met het blad, het is een blad om trots op te zijn! Juf Lianne

Stichting Hoedje van Papier

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Rukhsar Wat is je naam? Rukhsar. Hou oud ben je? Negen jaar. Wat wil je in de toekomst? Ik wil mijn rijbewijs halen en in een villa wonen. Vind je Crooswijk een leuke wijk? Ja, het is echt gezellig, met de buren enzo.

Dynithia Hoe heet je? Dynithia. Waar woon je? Zwaanhalskade. Wat eet je het liefst? Surinaams eten. Wat vind je leuk? Paardrijden: paarden zijn echt leuke dieren.

Demi Hoe heet jij? Demi. Wat is je lievelingseten? Spaghetti. Wat wil je later worden? Kunstenares. Wat doe je in je vrije tijd? Buiten spelen en verstoppertje doen. Wat is je lievelingssport? Twirlen.

Ishika Hoe heet jij? Ishika. Hoe oud ben je? 8 jaar. Uit wat voor cultuur kom jij? Surinaamse cultuur. Wat is jouw lievelingseten en waarom? Bami met kip en komkommer omdat het gewoon heel lekker is. Vind je het leuk om in Crooswijk te wonen en waarom? Ja, omdat er veel ijssalons zijn waar je lekker ijs kunt eten.

Mohamed Wat is jouw naam? Mohamed. Waarom doe je mee met het Persbureau? Omdat ik zo veel informatie kan krijgen. Wat is je lievelingsdier? Een papagaai. Hoeveel jaar ben jij? 9 jaar maar 16 maart word ik 10. Wat doe je in je vrije tijd? Voetbal, eten en spelletjes spelen.

3


DE REDACTIE STELT ZICH VOOR... Ibrahim Wie ben jij? Ibrahim. Hoe oud ben je? 9, ik word 8 augustus 10. Wat doe je als je vrij bent? Buiten spelen, tv kijken en computeren. Wat is jouw lievelingsbeer? Een ijsbeer.

Filipa Hoe heet je? Filipa. Hoeveel jaar ben je? 8 jaar. Wanneer ben je jarig? 17 maart. Wat wil je later worden? Dierenarts, omdat ik dieren heel leuk vind. Wil je in Crooswijk blijven wonen? Nee, dat wil ik eigenlijk niet. Ben je ooit verliefd geweest? Nee.

Clarion Yasmina Hoe heet je? Yasmina. Hoe oud ben je? 9 jaar. Wat wil je later worden? Journalist. Waarom? Omdat ik het leuk vind om te interviewen en foto’s te maken. Wat doe je in je vrije tijd? Buiten spelen, fietsen, boodschappen doen.

Hoe heet je? Clarion. Hoe oud ben je? 8 jaar. Vind je het leuk in Crooswijk? Ja, het is een leuke wijk. Wat is je lievelingseten? Roti. Wat vind je leuk om te doen? Paardrijden en zwemmen.

Osama Hoe heet je? Osama. Wat is jouw achternaam? Sallouf. Wat is jouw hobby? Kickboksen. Wat vond je het leukste aan het Persbureau? Het bezoek aan de boksschool. En daarna? Dat politieman Menno in de klas kwam.

4

Melisa Wat is jouw naam? Melisa. In welke klas zit je? Groep zes. Wat wil je later worden? Journaliste. Wat vind je van kunst? Soms mooi en soms informatief.


straatinterviews Echte journalisten durven vreemde mensen aan te spreken. Om dat te oefenen, gingen we met ons notitieblokje, pen en camera de wijk in. Dat was best spannend!

Gelukkig hadden veel mensen een momentje voor ons en konden we wel zes mensen fotograferen en interviewen. De leukste quotes lees je hieronder.

“Ik woon hier graag omdat mijn hele familie hier woont.”

“Crooswijk is een hele culturele wijk en het is ook veilig. Ik vind het een beetje gezellig.”

“Ik ben geboren in Crooswijk en eigenlijk nooit meer weggegaan. De mensen die hier wonen zijn heel leuk en ik vind het ook veilig en schoon hier.”

“Ik vind Crooswijk een gezellige wijk. Soms is het er schoon en soms ook niet. Ik vind het hier wel leuk.”

“Onze wijk vind ik tof omdat mijn vrienden en familie er wonen.”

“De mensen die in deze wijk wonen, vind ik heel gezellig. Ik woon hier al mijn hele leven. Helaas is Crooswijk niet schoon.”

5


politieman Veiligheid vinden we belangrijk in onze wijk en daarom wilden we graag een politieman interviewen. De wijkagent die in onze wijk surveilleert, Menno Tibout, kwam bij ons op bezoek en we mochten hem alles vragen wat we wilden. In tweetallen en één drietal bedachten we vragen. We verzonnen er heel veel en stelden ze aan meneer Menno. Hij beantwoorde niet alleen de vragen, hij liet ons ook zijn walkie talkie, pepperspray en handboeien zien. Dat was gaaf.

Waarom bent u bij de politie gegaan?

Toen ik nog jonger was, woonde in Drenthe. Op mijn 19e was ik klaar met school en ging ik aan het werk in een kaasfabriek. Dat vond ik helemaal niet leuk. Ik solliciteerde daarom bij de douane, maar – achteraf gelukkig – werd ik daar afgewezen. Toen zag ik een grote advertentie waarop stond: ‘Stoere mensen gezocht in Rotterdam.’ Dat was een poster van de politie. Meteen heb ik gesolliciteerd en zoals jullie zien, ben ik aangenomen. Vind u uw werk leuk? en waarom?

Ik vind mijn werk heel leuk, ten eerste omdat je als politieman mensen helpt. Maar het is ook een heel spannend beroep. Boeven vangen is natuurlijk heel spannend!

6

Waarom bestaat de politie eigenlijk?

De politie heeft in een of andere vorm eigenlijk altijd al bestaan. Dat komt omdat er altijd mensen zullen zijn die slechte dingen doen. Samen hebben de mensen afgesproken dat er regels moeten komen. Dat is met een mooi woord ‘democratisch’ besloten. En de politie is er om ervoor te zorgen dat mensen de regels die we samen maakten, niet overtreden. Wat vindt u van de wijk?

Ik vind Crooswijk een fijne wijk, vooral omdat we met zoveel verschillende nationaliteiten samen leven. Het is echt een volksbuurt, waar het leuk is om te surveilleren. Surveilleren betekent rondlopen of fietsen om alles een beetje in de gaten te houden. Ik vind wel dat we het met z’n allen wat schoner moeten houden.


an menno in de klas Hoe vindt een politie speurhond een dief?

Een hond kan 300 keer zo goed ruiken als een mens. Als we iets van de boef hebben, kleding ofzo, dan laten we de hond dat ruiken en hij gaat dat reukspoor dan achterna. Als de boef door het water loopt, is de hond het spoor wel kwijt.

Als u een boete krijgt, moet u deze dan betalen?

Jazeker, ik ben daarin net als iedereen. Maar als ik bijvoorbeeld iemand achtervolg en ik daardoor hard moet rijden of mijn auto verkeerd parkeer, hoef ik dat niet te betalen.

Heeft u weleens geschoten?

Nee, gelukkig niet. Ik hoop het ook nooit te hoeven doen. Maar als het echt moet, zal ik mijn pistool wel gebruiken. Is uw pistool zwaar?

Het pistool is best zwaar, maar we krijgen bij de politie trainingen, zodat we ermee leren om te gaan.

7


buurt beelden

Kunst is er in alle soorten en maten.

Schilderijen, foto’s, standbeelden en nog veel meer. Misschien wist je het niet, maar in onze wijk kun je – gratis en voor niks – veel kunst bewonderen! Dat laten we jullie in deze fotoreportage zien. Leuke, mooie of sportieve standbeelden fotografeerden we en samen besproken we wat we er van vonden.

Biertje? Dit standbeeld heet De Bierdrinker, het is gemaakt van brons en het staat vlak voor het gebouw dat vroeger de Heinekenbrouwerij was. Heineken heeft het aan de wijk geschonken, ter herinnering aan de oude brouwerij. Filipa zegt over de Bierdrinker: “Ik vind het een mooi beeld, vooral door de bronzen kleur. Als ik een andere naam mocht bedenken, zou ik dit beeld De Drinkman noemen. Melisa: “Ik vind het beeld door de kleur juist niet zo mooi. Brons is eigenlijk geen kleur. Eerst dacht ik ook dat dit beeld reclame was voor een bepaald biermerk.”

Sportieve Bep Dit is een beeld van Bep van Klaveren, hij was een beroemde bokser uit Crooswijk. In 1928 won Bep de Olympische spelen. Hij is inmiddels overleden. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Willem Verbon. Osama: “Ik vind niet alle kunst mooi, maar dit beeld wel. Het is cool dat Bep ook nog op die Olympische ringen staat.” Mohamed: “En het is leuk voor de familie van Bep dat dit beeld er is.” Dynithia zegt: “Ik vind het heel leuk en creatief.” Ibrahim: “Als ik dit beeld een andere naam zou geven, zou ik het De sterkste man van de Olympische Spelen noemen.”

8


Meneer in het water Dit beeld heet Waterstand en is gemaakt door Martijn Boelhouwers. Alle jonge journalisten vinden het een beetje gek dat dit beeld in het water staat en sommigen zouden er een andere naam aan geven. Waterman of Man in Pak bijvoorbeeld. Ishika zegt over kunst in het algemeen: “Kunst is eigenlijk best wel leuk. Mensen hebben gratis iets om naar te kijken en misschien vinden ze het wel zo mooi, dat ze zelf ook kunst gaan maken.”

Onderweg Terwijl we door de buurt liepen, kwamen we nóg meer kunst tegen. Kunst op de stoep, kunst in het gras aan het water en kunst op een grote electriciteitskast.

9


Op bezoek bij de Boksvereniging Bep van Klaveren kennen wij nu van zijn standbeeld, maar voor veel boksers in Crooswijk is Bep nog steeds een voorbeeld. Bijvoorbeeld voor de boksers die sporten bij de Rotterdamse Boksvereniging Crooswijk, in de Pootstraat. Wij gingen naar deze boksschool toen en interviewden ĂŠĂŠn van de trainers, John van de IJssel.

Waarom zijn jullie fan van Bep van Klaveren?

Omdat Bep een hele goede bokser was, misschien wel de beste bokser die we in Crooswijk hadden. Hij won de Olympische Spelen en twee keer het Europees Kampioenschap. We hebben veel mooie posters in de school hangen die ons aan hem doen denken. Zijn er veel mensen lid van deze school?

Er zijn heel veel mensen lid van deze boksschool. Zoveel mensen zelfs, dat we een ledenstop hebben voor volwassenen. Er kunnen dus geen volwassenen meer lid worden. Maar voor de jeugd hebben we nog wel plek. Dus jullie kunnen wel lid worden, als jullie dat zouden willen.

Zijn er ook meisjes die hier boksen?

Ja, steeds meer meisjes vinden boksen leuk. En die meiden kunnen het ook goed. Mijn dochter (zie foto rechts) is ook bokser, zij bokst wedstrijden. Helaas heeft ze gisteren haar wedstrijd verloren, maar ze deed het wel hartstikke goed. Ik ben trots op haar. En op mijn zoon trouwens ook; die bokst hier ook.

10


Is boksen gevaarlijk?

Ja, boksen kan gevaarlijk zijn. Als je teveel klappen op je hoofd krijgt, kan dat slecht voor je zijn. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn en goed trainen. Hebt u weleens iemand game over geslagen?

Je bedoelt denk ik ‘knock out’, zo noemen we dat bij boksen als iemand door een klap is neergegaan en niet meer opstaat om verder te boksen. En als antwoord op je vraag: ja, ik heb weleens iemand knock out geslagen. Maar dat vond ik niet zo leuk, ik vond dat zelfs een beetje eng. Ik ben trouwens zelf ook weleens knock out gegaan.

Wat is het verschil tussen boksen en kickboksen?

Dat is een goede vraag. Bij boksen gebruik je alleen je handen: je vuisten. Bij kickboksen gebruik je niet alleen je handen, maar je mag ook trappen. Dus je gebruikt eigenlijk je hele lijf. Vindt u boksen leuk en waarom?

Ik vind boksen superleuk. Het is goed voor de conditie en zorgt ervoor dat je jezelf altijd kunt verdedigen. Als je veel bokst, voel je je goed en gezond. Kun je wel lekkere dingen eten, ook al ben je een bokser?

Nou, het is belangrijk dat je gezond eet natuurlijk. Je lichaam moet fit en gezond blijven als je een bokser bent. Maar soms mag je wel een patatje of zo hoor. Mijn lievelingseten is een patatje met mayonaise en biefstuk. Dat moet af en toe kunnen.

Hoeveel wedstrijden heeft u gebokst?

Best veel, ik denk wel 70! Kunt u ons wat coole moves laten zien?

Ja, dat kan ik wel. (Kijk maar naar de foto hieronder!)

Wat vond u van ons interview?

Ik vond het erg goed! Soms zelfs een beetje lastig, want ik moest af en toe goed nadenken voor ik een antwoord gaf.

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 Oscar Romero In de wijk  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you